Election Commission
Election-time seizures to cross Rs.9,000 crores soon
Commission’s crackdown on inducements behind historic spurt
ECI crusade against narcotics continues; Drugs amount to 45% of seizures
Intelligence-based coordinated action, constant review and ESMS-enabled real time monitoring resulting in unprecedented seizures
18 MAY 2024 5:09PM by PIB Delhi
Election Commission’s determined and concerted assault on money power and inducements in the ongoing Lok Sabha elections has resulted in staggering seizures worth Rs 8889 crores by the agencies. Enhanced vigil against inducements including drugs and psychotropic substances has resulted in big seizure actions and continuous surge. Drug seizures have been maximum. Regular follow-ups and reviews of districts and agencies in areas of expenditure monitoring, precise data interpretation and active participation of enforcement agencies have led to this significant spurt in seizures since March 1. The seizure of drugs, liquor, precious metals, freebies, cash influences elections in varying degrees, some flowing directly as inducement while others through reduced levels of circulation of money. This, thereby, adversely impacts linkages of proceeds of illegal activities to political campaigns. Detailed report at Annexure A.
The Commission has laid special emphasis on seizure of Narcotics and Psychotropic substances. Analysis of data found that states/UTs which used to be transit zones are increasingly becoming consumption territories. Chief Election Commissioner, Shri Rajiv Kumar addressing the nodal agencies during one of the review visits had said “Precise intel-based collaborative efforts by agencies against drugs and narcotics is need of the hour to root out the role of dirty money of drug trade in elections and more important and holistically, to save future of youth and thereby, country”. The contribution of seizure of drugs is Rs. 3958 Crores which is 45% of total seizures.
The Commission led by CEC Sh. Rajiv Kumar along with ECs Sh. Gyanesh Kumar and Sh. Sukhbir Singh Sandhu held meetings with DG, Narcotics Control Bureau to take up analytics-based proactive action for ensuring action by dedicated Nodal Officers of NCB. Similarly active involvement of DRI, Indian Coast Guard, State police and other agencies was ensured during ongoing elections. All these measures have led to significant seizures in two months post announcement of polls.
With increasing intensity of campaigning in last three phases, Commission is keeping close tab on attempts at influencing voters through inducements and has directed the CEOs and enforcement agencies to step up the vigil. The crusade against drugs and other inducements by the Commission will continue.
Gujarat ATS, NCB and Indian Coast Guard, in joint operations have made three high-value seizures of drugs in just three days amounting to Rs 892 crores.
Operation 1: (Seizures – Rs 602 crore)
A joint force identified and intercepted a suspected Pakistani fishing boat, ‘Alraza’ which was carrying 14 crew members, all Pakistani on Indian waters, 180 nautical miles off the coast of Porbandar, Gujarat. The joint team of Gujarat ATS and Narcotics Control Bureau (Operations), New Delhi recovered 78 boxes of contraband suspected to be Heroin weighing roughly 86 Kgs worth nearly Rs. 602 Crore in the international market. The boat and crew were brought to Porbandar for further legal procedures.
The vessel carrying drugs being intercepted by Indian Coast Guard and ATS Gujarat
Operation 2: (Seizures -Rs 230 crores)
Operation was based on intelligence received by ATS Gujarat that units in Rajasthan and Gujarat are involved in the illicit manufacturing of psychotropic substances such as Mephedrone. Joint teams of Gujarat ATS and NCB (Operations) Delhi conducted simultaneous raids at Amreli and Gandhinagar in Gujarat, Sirohi and Jodhpur in Rajasthan on 27th April 2024, and seized illicit manufacturing units involved in the production of Mephedrone, a psychotropic substance under the NDPS Act. In the ongoing operations, 10 individuals have so far been detained and a total of 22 kgs of Mephedrone powder and 124 litres of Mephedrone in liquid form has been seized. The total value of the seized psychotropic substance, Mephedrone is estimated to be around Rs. 230 crores in the international market.
Operation 3: (Seizures worth Rs 60 crore)
Gujarat ATC, Indian Coast Guard and NCB seized 173 Kgs of Hashish worth Rs. 60.5 Crore has been seized on 29.04.2024
Drug factory busted in Gujarat in joint operation of Gujarat ATS and NCB
These elections have witnessed a series of targeted actions against the menace of drugs. Other states apart from Gujarat, Maharashtra and Delhi have also shown seizures of drugs. On 17.04.2024 Noida Police busted drug factory in Greater Noida wherein 26.7 kg of MDMA drug valued at Rs. 150 Crore were seized and two persons of foreign origin were arrested. The seizures in other cohorts have equally been impressive and surpasses the entire seizures of 2019 Parliamentary Elections by a big margin. Meticulous and exhaustive planning stands at its base.
Realtime reporting of interceptions and seizures under the Election Seizure Management System (ESMS)- an in-house app has resulted in quick, regular and precise reviews on expenditure monitoring. In addition, 656 Expenditure observers deployed for Parliamentary Constituencies and 125 expenditure observers are also keeping a close tab on check posts, functioning of ground level teams and are actively monitoring that citizens are not put to discomfort in the process of monitoring. A close vigil is also kept in 123 Parliamentary Constituencies which are marked as Expenditure Sensitive Constituencies for more focussed vigil
Background
The process of motivating agencies and having an active interface started in full force during last quarter of 2023. In first two months of the calendar year, already Rs. 6760 Crores worth of drugs were seized which conveyed a message that Commission has a ‘zero-tolerance’ approach to any form of inducements which may influence the voters.
The commitment of the Commission to contribute in crusade of drugs particularly during enforcement of MCC has gathered momentum in last couple of years. Apart from the seizures made recently as mentioned above, last two years has also seen huge seizures being made during the operation of Model Code of Conduct in previously conducted Assembly Elections in last few states. Along with free, fair, participative and violence connotation, “inducement-free” dimension has also been added as top priority for qualitative election process.
Annexure A
Election Seizure Management System
Date of Print: 18.05.2024 04:37 pm
Filter Date: From 01-03-2024 To 18-05-2024
S.N
State
Cash (Rs.
Crore)
Liquor Qty (Litres)
Liquor Value (Rs.
Crore)
Drugs Value (Rs.
Crore)
Precious Metal Value (Rs.
Crore)
Freebies
/ Other Items Value (Rs.
Crore)
Total (Rs.
Crore)
1
Andaman And Nicobar Islands
0.30
3869.25
0.16
2.09
0.00
0.00
2.56
2
Andhra Pr.
85.32
1364654.36
43.17
5.70
142.56
25.01
301.75
3
Arunachal Pr.
9.95
161750.06
2.98
0.83
2.64
0.77
17.17
4
Assam
6.63
2756357.91
26.80
99.32
45.11
32.55
210.41
5
Bihar
14.03
1594343.81
48.02
51.00
19.80
101.94
234.79
6
Chandigarh
0.76
41005.97
1.31
2.64
0.53
0.00
5.24
7
Chhattisgarh
14.88
79795.28
2.14
18.52
2.66
37.64
75.85
8
DD&DNH
0.61
14702.77
0.35
0.00
0.00
0.14
1.09
9
Goa
15.93
154139.80
4.91
3.66
3.79
1.70
29.99
10
Gujarat
8.61
1009108.73
29.76
1187.80
128.56
107.00
1461.73
11
Haryana
14.30
397592.22
13.11
13.43
16.58
3.21
60.64
12
Himachal Pr.
0.50
686526.56
10.68
3.88
0.09
0.29
15.45
13
Jammu And Kashmir
1.42
40685.52
1.11
3.61
0.00
0.12
6.26
14
Jharkhand
45.53
278417.87
4.13
56.06
0.69
13.17
119.58
15
Karnataka
92.55
14729899.23
175.36
29.84
94.66
162.01
554.41
16
Kerala
15.66
83979.20
3.63
45.82
26.83
5.69
97.62
17
Ladakh
0.00
349.33
0.02
0.00
0.00
0.09
0.11
18
Lakshadweep
0.00
47.55
0.02
0.06
0.00
0.00
0.07
19
Madhya Pr.
21.42
3637081.78
46.74
42.71
14.12
177.45
302.44
20
Maharashtra
75.49
6219453.03
49.17
265.51
188.18
107.46
685.81
21
Manipur
0.02
53487.59
0.63
34.03
5.01
9.15
48.84
22
Meghalaya
0.50
53651.25
0.85
40.96
0.00
11.93
54.25
23
Mizoram
0.11
156464.51
5.04
58.58
0.00
14.99
78.72
24
NCT OF Delhi
90.79
122804.47
2.64
358.42
195.01
6.46
653.31
25
Nagaland
0.00
28476.56
0.31
3.00
0.00
5.44
8.75
26
Odisha
17.18
3130148.43
35.84
74.46
14.35
113.00
254.84
27
Puducherry
1.39
1562.60
0.03
0.00
0.00
0.00
1.42
28
Punjab
15.45
3370446.70
22.62
665.67
23.75
7.04
734.54
29
Rajasthan
42.30
4484546.11
48.29
216.42
70.04
756.77
1133.82
30
Sikkim
0.36
8451.51
0.17
0.01
0.00
0.00
0.54
S.N
State
Cash (Rs.
Crore)
Liquor Qty (Litres)
Liquor Value (Rs.
Crore)
Drugs Value (Rs.
Crore)
Precious Metal Value (Rs.
Crore)
Freebies
/ Other Items Value (Rs.
Crore)
Total (Rs.
Crore)
31
Tamil Nadu
69.59
814379.70
8.17
330.91
99.85
35.21
543.72
32
Telangana
114.41
3001263.62
76.26
29.31
77.23
36.34
333.55
33
Tripura
1.01
180312.29
2.90
28.31
1.28
3.69
37.19
34
Uttar Pr.
34.44
1727918.63
53.62
234.79
22.94
80.45
426.24
35
Uttarakhand
6.45
78693.33
3.46
11.86
3.26
0.31
25.34
36
West Bengal
31.27
3507825.90
90.42
39.65
60.81
149.53
371.69
TOTAL (Rs.
Crore)
849.15
53974193.43
814.85
3958.85
1260.33
2006.56
8889.74
Grand Total (CR): 8889.74

ইলেক্সন কমিসন
অথুবদা মীখলগী মতমদা ফাগৎখিবশিং লুপা 9,000 হেল্লগনি
ইন্দ্যুসমেন্তশিং তৌবগী কম্মিসন্না ফাগৎখিবা অসি পুৱারী ওইনা ৱাংবা ওইখ্রে
ECIনা নার্কোতিক্সকী মায়োক্তা থবক পাইখৎপা মখা চত্থরি; দ্রগশিংনা ফাগৎখিবশিংগী 45%গী শেনফম শরুক তম্মি
ইন্তেলিজেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা অপুনবা খোঙথাং, লেপ্পা লৈতবা রিভ্যু অমসুং ESMS-ইনেবল রিএল তাইম মোনিতরিংনা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ফাগৎপা ঙমহনখি
18 MAY 2024 5:09PM by PIB Imphal
হৌজিক চত্থরিবা লোক সভা মীখলশিংদা মনী পাৱর অমসুং ইন্দ্যুসমেন্তশিং তৌবগী মায়োক্তা লৌখৎখিবা ইলেক্সন কম্মিসনগী অকনবা খোঙথাংনা মরম ওইদুনা এজেন্সীশিংনা লুপা করোর 8889রোম ফাগৎপা ঙমহনখ্রে। দ্রগশিং অমসুং সাইকোত্রোপিক সবস্তেন্সশিং য়াওনা ইন্দ্যুসেন্তগী মায়োক্তা অকনবা মীৎয়েং চংবনা চাউনা ফাগৎপগী এক্সনশিং লৌখৎপা অমসুং হেন্না হেনগৎপা ঙমহনখি। দ্রগ ফাগৎপা খ্বাইদগী য়াম্না ঙমখি। এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংগী এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং, অকক্নবা দেতা ইন্তরপ্রিতেসন অমসুং এক্তিব পার্তিসিপেসনগী লমশিংদা চাং নাইনা ফোলো-অপশিং তৌবা অমসুং দিস্ত্রিক্তশিং অমসুং এজেন্সীশিং য়েংশিনবা অসিনা মার্চ 1দগী হৌদুনা ফাগৎপদা চাউনা হেনগৎলকপা ঙমহনখি। দ্রগশিং, য়ু, মমল তাংবা ধাতু, ফ্রীবিশিং ফাগৎপা, শেল পীদুনা লৈবা, ইন্দ্যুসমেন্ত হকথেংননা তৌবা মসিনা পোলিতিকেল কেম্পেনশিংগী আইন্না য়াদবা থৌওংশিং চত্থবদা চাউনা মরী লৈনৈ। এনেক্সর Aদা অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা রিপোর্ত পীরি।
কম্মিসন অসিনা নর্কোতিক্স অমসুং সাইকোত্রোপিক সবস্তেন্সশিং ফাগৎপদা অখন্নবা মীৎয়েং চংলি। ত্রাঞ্জিৎ জোনশিং ওইরিবা রাজ্য/UTশিংনা কঞ্জুম্পসন তেরিরোতীশিং ওইরকপা হেনগৎলক্লি হায়বগী দেতা ফংখি। চীফ ইলেক্সন কম্মিসনর, শ্রী রাজিব কুমারনা য়েংশিন খোঙচৎ অমগী মনুংদা নোদেল এজেন্সীশিংদা ৱা ঙাংলদুনা হায়খি, “দ্রগশিং অমসুং নর্কোতিক্সকী মায়োক্তা এজেন্সীশিংগী অকক্নবা ইন্তেলদা য়ুম্ফম ওইবা চুংশিন্নবা খোঙথাংশিং অসি মীখলশিংদা দ্রগ ললোনবগী ফত্তবা শেলনা লৌরিবা থৌদাং অদু মরু ফংনা মুথৎপা অসি তঙাই ফদবা অমা ওইরি অমসুং হেন্না মরু ওইরিবদি নহারোলশিংগী তুংলমচৎ কন্দুনা হোলিস্তিক ওইনা লৈবাক অসিবু কনবনি”। দ্রগশিং ফাগৎখিবা অসি লুপা করোর 3958 ওইখি মসি অপুনবা ফাগৎখিবগী 45% ওইরি।
CEC শ্রী রাজিব কুমারনা ECশিং, শ্রী জ্ঞানেশ কুমার অমসুং শ্রী সুখবির সিংহ সন্ধুগা লোয়ননা কম্মিসন অসিনা DG, নর্কোতিক্স কন্ত্রোল ব্যুরোগা লোয়ননা NCBগী দেদিকেতেদ নোদেল ওফিসরশিংদা এক্সন লৌখৎনবা এনালাইতিক্স-বেজ প্রোএক্তিব এক্সন পাইখৎনবা মীফমশিং পাঙথোকখি। মতৌ অসুম্না DRI, ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ, স্তেৎ পুলিস অমসুং অতৈ এজেন্সীশিংনা হৌজিক চত্থরিবা মীখল মনুংদা মীকুপ নাহুম শীংনা লৈনরি। খোঙথাং পুম্নমক অসিনা মীখল পাঙথোকপগী লাউথোকখিবগী থা অনিগী মনুংদা চাউনা ফাগৎপা ঙমহনখি।
অকোনবা তাঙ্কক অহুমগী কেম্পেন চত্থবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা কম্মিসন অসিনা ইন্দ্যুসমেন্তগী খুত্থাংদা ভোতরশিংদা ইনফ্ল্যুন্স তৌনবা হোৎনরম্বশিং ফাগৎখি অমসুং CEOশিং অমদি এনফোর্মেন্ত এজেন্সীশিংদা চেকশিন্না লৈনবা খঙহনখি। দ্রগশিং অমসুং অতৈ ইন্দ্যুসমেন্তশিংগী মায়োক্তা এক্সন মখা তানা কম্মিসন্না লৌখৎখিগনি।
গুজরাত ATS, NCB অমসুং ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা পুন্না শুপ্নগী নুমিৎ হুমনি অসিদা লুপা করোর 892 গী য়াম্লবা দ্রগশিং অহুমরক ফাগৎপা ঙমখি।
ওপরেসন 1: (ফাগৎখিবা – লুপা করোর 602)
অপুনবা ফোর্স অমনা পোর্বন্দর, গুজরাতকী সমুদ্র খোঙবালদগী নোতিকেল মাইল 180 লাপ্না লৈবা ভারতকী ঈশিংদা পাকিস্তানগী মীওই 14 পুদুনা চৎলম্বা চীংন্নীংঙাই ওইবা পাকিস্তানগী ঙা ফাবা হী, "আলরাজা" অমা মশক খঙদোকখি অমসুং ফাজিনখি। গুজরাত ATS অমসুং নার্কোতিক্স কন্ত্রোল ব্যুরো (ওপরেসন), ন্যু দিল্লীগী অপুনবা তীম্না হেরোইন ওইরম্বা য়াবা কন্ত্রাবান্দ বোক্স 78 ফাবা ঙমখি মসি ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎতা লুপা ক্রোর 602 রোমগী মমল ওইগনি। হী অমসুং ক্রিয়ু মখা তানা লিগেল প্রোসিজরশিং পাংথোক্নবগীদমক পোরবন্দরদা পুরকখি।
ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ অমসুং ATS গুজরাতনা ফাখিবা দ্রগ পুরম্বা হী
ওপরেসন 2: (ফাগৎখিবা লুপা 230)
ATS গুজরাতনা ফংখিবা ইন্তেলিজেন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা রাজস্থান অমসুং গুজরাতকী য়ুনিৎশিংনা মেফেদ্রোনগুম্বা সাইকোত্রোপিক সবস্তেন্সশিংবু আইন্না য়াদবা মওংদা পুথোকপদা য়াওরে হায়না ওপরেসন অসি পাঙথোকখি। গুজরাত ATS অমসুং NCB (ওপরেসন) দিল্লীগী অপুনবা তীমশিংনা 2024গী এপ্রিল 27দা গুজরাতকী অমরেলি অমসুং গান্ধীনগর, রাজস্থানগী সিরোহি অমসুং যোধপুরদা অমুক্তং চত্থদুনা NDPS এক্তকী মখাদা সাইকোত্রোপিক সবস্তেন্স অমা ওইরিবা মেফেদ্রোন পুথোকপদা য়াওরিবা ইলিগেল মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিং ফাগৎখি। হৌজিক চত্থরিবা ওপরেসনশিং অসিদা হৌজিক ফাওবদা মীওই 10 ফারকখ্রে অমসুং অপুনবা মেফেদ্রোন পোদর কেজি 22 অমসুং লিক্বিদ ফোর্মেত্তা মেফেদ্রোন লিতর 124 ফাখ্রে। ফাগৎখিবা সাইকোত্রোপিক সবস্তেন্স, মেফেদ্রোনগী অপুনবা ভেল্যু অসি মালেমগী কৈথেলদা লুপা করোর 230 রোম ওইগনি হায়না পানরি।
ওপরেসন 3: (লুপা করোর 60 রোম ফাগৎখি)
গুজরাত ATC, ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ অমসুং NCBনা 29.04.2024দা লুপা করোর 60.5রোমগী হশিশ কে.জি 173 ফাগৎখি।
গুজরাত ATS অমসুং NCBগী অপুনবা ওপরেসনদা গুজরাত্তা থুগাইখিবা দ্রগ ফেক্তরী
হায়রিবা মীখলশিং অসিদা দ্রগকী খুদোংচাদবশিংগী মায়োক্তা পান্দম থমদুনা পাঙথোকপা থৌওং কয়া অমা উবা ফংখি। গুজরাত, মহারাস্ত্রা অমসুং দিল্লী নত্তনা অতৈ রাজ্যশিংদসু দ্রগশিং ফাগৎখিবগী থৌদোকশিং থেংনখি। 17.04.2024 দা নোইদা পুলিসনা গ্রেতর নোইদাদা দ্রগ ফেক্তরী অমা ফাগৎখি। মদুদা কে.জি 26.7গী MDMA, লুপা করোর 150 ওইগদবা দ্রগ ফাগৎখি অমসুং মপান লমদগী লাকপা মীওই অনি ফাগৎখি। অতৈ কোহোর্ৎশিংদা ফাজিনখিবশিং অদুসু চপ মান্ননা চাউখি অমসুং মসিনা 2019গী পার্লিয়ামেন্তরী ইলেক্সনগী অপুনবা ফাজিনখিবশিং অদুদগী য়াম্না হেল্লি। হৈশিংনা থৌরাং তৌবনা মসিগী য়ুম্ফম ওইখি।
ইন-হাউস এপ, ইলেক্সন সিজর মেনেজমেন্ত সিস্তেম (ESMS) গী মখাদা ইন্তর্সেপ্সনশিং অমসুং সিজরশিংগী রিএল তাইম রিপোর্ত তৌবনা এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং মতাংদা থুনা, চাং নাইনা অমসুং ময়েক শেংনা য়েংশিনবা ঙমহনখি। মসিগী মথক্তা, পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সীশিংগীদমক ওবজর্বেতর 656 অমসুং এক্সপেন্দিচর ওবজর্বেতর 125না চেক পোস্তশিং, গ্রাউন্দ লেবেল তীমশিংগী মথৌ পাঙথোকপগী মতাংদা কুপ্না য়েংশিল্লি অমসুং মোনিতরিংগী থৌওং অসিদা নাগরিকশিংনা খুদোংচাদবা লৈহন্দনবা থবক পায়খৎলি। হেন্না মীৎয়েং চঙবা ঙম্নবা, এক্সপেন্দিচর সেন্সিতিব কন্সতিত্যুএন্সীশিংগী ওইনা পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সী 123দসু কুপ্না য়েংশিল্লি।
বেকগ্রাউন্দ
এজেন্সীশিংবু পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং এক্তিব ইন্তরফেস অমা লৈহন্নবা থৌওং অসি 2023গী অরোইবা ক্বার্তরদা মপুং ফানা হৌদোকখি। কেলেন্দর চহি অসিগী অহানবা থা অনি অসিদা, লুপা করোর 2,000গী তেংবাং অসি হান্ননা পীখ্রে। লুপা করোর 6760গী দ্রগশিং ফাগৎখি। মসিনা কম্মিসননা ভোতরশিংদা ইথিল পীবা ঙম্বা মখল খুদিংমক্তা "জিরো-তোলরেন্স"কী মওংদা থবক পায়খৎলি হায়বা পাউজেল অমা পীখি।
মরু ওইনা MCC গী চৎনহন্নবা মতমদা দ্রগকী ক্রুসেদতা মতেং পাংনবা কম্মিসনগী অচেৎপা থৌরাং অসিনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা খোঙজেল য়াংখৎলক্লি। মথক্তা পনখ্রিবা মতুং ইন্না হন্দক্তা লৌশিনখিবশিং অসি নত্তনা হৌখিবা চহি অনি অসিদা মোদেল কোদ ওফ কন্দক্তকী থবকশিং পাঙথোক্লিঙৈদা মমাংদা পাঙথোকখিবা এসেমব্লী ইলেক্সনশিংদা অচৌবা লৌশিনখিবশিংসু উবা ফংখি। ফ্রী, ফেয়র, পার্তিসিপেতিব অমসুং ভাইওলেন্স কোনোতেসনগা লোয়ননা, "ইন্দ্যুসমেন্ত-ফ্রী" দাইমেন্সন অসি ক্বালিতেতিব ইলেক্সন প্রোসেসকী মকোক থোংবা প্রাইওরিতি অমা ওইনা হাপচিনখি।
এনেক্সর A
ইলেক্সন সিজর মেনেজমেন্ত সিস্তেম
প্রিন্ত তৌখিবগী তাং: 18.05.2024 04:37 pm
ফিলতর তৌখিবা তাং: 01-03-2024 দগী 18-05-2024
শিরিএল মশিং
রাজ্য
শেল (লুপা করোর)
য়ুগী ক্বান্তিতী(লিতরদা)
য়ুগী মমল (লুপা করোর)
দ্রগকী মমল (লুপা করোর)
মমল তাংবা ধাতুগী মমল (লুপা করোর)
ফ্রীবিশিং অমসুং অতৈ আইতেমগী মমল (লুপা করোর)
অপুনবা (লুপা করোর)
1
অন্দামান নিকোবর ঈথৎ
0.30
3869.25
0.16
2.09
0.00
0.00
2.56
2
অন্ধ্র প্রদেশ
85.32
1364654.36
43.17
5.70
142.56
25.01
301.75
3
অরুনাচল প্রদেশ
9.95
161750.06
2.98
0.83
2.64
0.77
17.17
4
অসাম
6.63
2756357.91
26.80
99.32
45.11
32.55
210.41
5
বিহার
14.03
1594343.81
48.02
51.00
19.80
101.94
234.79
6
চান্দিগর
0.76
41005.97
1.31
2.64
0.53
0.00
5.24
7
ছত্তিসগর
14.88
79795.28
2.14
18.52
2.66
37.64
75.85
8
DD&DNH
0.61
14702.77
0.35
0.00
0.00
0.14
1.09
9
গোৱা
15.93
154139.80
4.91
3.66
3.79
1.70
29.99
10
গুজরাত
8.61
1009108.73
29.76
1187.80
128.56
107.00
1461.73
11
হরিয়ানা
14.30
397592.22
13.11
13.43
16.58
3.21
60.64
12
হিমাচল প্রদেশ
0.50
686526.56
10.68
3.88
0.09
0.29
15.45
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
1.42
40685.52
1.11
3.61
0.00
0.12
6.26
14
ঝারখন্দ
45.53
278417.87
4.13
56.06
0.69
13.17
119.58
15
কর্নাতকা
92.55
14729899.23
175.36
29.84
94.66
162.01
554.41
16
কেরলা
15.66
83979.20
3.63
45.82
26.83
5.69
97.62
17
লদাখ
0.00
349.33
0.02
0.00
0.00
0.09
0.11
18
লক্ষদ্বীপ
0.00
47.55
0.02
0.06
0.00
0.00
0.07
19
মধ্য প্রদেশ
21.42
3637081.78
46.74
42.71
14.12
177.45
302.44
20
মহারাস্ত্র
75.49
6219453.03
49.17
265.51
188.18
107.46
685.81
21
মনিপুর
0.02
53487.59
0.63
34.03
5.01
9.15
48.84
22
মেঘালায়
0.50
53651.25
0.85
40.96
0.00
11.93
54.25
23
মিজোরামদ
0.11
156464.51
5.04
58.58
0.00
14.99
78.72
24
দিল্লী NCT
90.79
122804.47
2.64
358.42
195.01
6.46
653.31
25
নাগালেন্দ
0.00
28476.56
0.31
3.00
0.00
5.44
8.75
26
ওরিশা
17.18
3130148.43
35.84
74.46
14.35
113.00
254.84
27
পুদুচেরী
1.39
1562.60
0.03
0.00
0.00
0.00
1.42
28
পঞ্জাব
15.45
3370446.70
22.62
665.67
23.75
7.04
734.54
29
রাজস্থান
42.30
4484546.11
48.29
216.42
70.04
756.77
1133.82
30
সিক্কিম
0.36
8451.51
0.17
0.01
0.00
0.00
0.54
শিরিএল মশিং
রাজ্য
শেল (লুপা করোর)
য়ুগী ক্বান্তিতী(লিতরদা)
য়ুগী মমল (লুপা করোর)
দ্রগকী মমল (লুপা করোর)
মমল তাংবা ধাতুগী মমল (লুপা করোর)
ফ্রীবিশিং অমসুং অতৈ আইতেমগী মমল (লুপা করোর)
অপুনবা (লুপা করোর)
31
তামিল নাদু
69.59
814379.70
8.17
330.91
99.85
35.21
543.72
32
তেলঙ্গানা
114.41
3001263.62
76.26
29.31
77.23
36.34
333.55
33
ত্রিপুরা
1.01
180312.29
2.90
28.31
1.28
3.69
37.19
34
উত্তর প্রদেশ
34.44
1727918.63
53.62
234.79
22.94
80.45
426.24
35
উত্তরাখন্দ
6.45
78693.33
3.46
11.86
3.26
0.31
25.34
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
31.27
3507825.90
90.42
39.65
60.81
149.53
371.69
অপুনবা(লুপা করোর)
849.15
53974193.43
814.85
3958.85
1260.33
2006.56
8889.74
ময়ামগী অপুনবা (CR): 8889.74