Election Commission
IMD forecasts Normal weather for Phase 2 Lok Sabha Poll
ECI constitutes task force to watch heat conditions before every phase of the poll
Commission holds meeting with IMD, NDMA and MoHFW
22 APR 2024 4:27PM by PIB Delhi
DG IMD today informed Election Commission that there is no major concern with regard to heat wave for phase 2 of the General Elections scheduled on 26th of this month. The weather forecast is normal for the 13 States/UTs going for polls in Phase 2. In view of reports of above normal temperatures and heat waves in certain parts of the country, the Commission today held a meeting with concerned agencies to understand the developing weather situation and discuss measures to mitigate any risk due to hot weather conditions during the period of General Elections.
The meeting chaired by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu was attended by Additional Secretary Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), Head of Department, National Disaster Management Authority (NDMA) and DG Meteorology, India Meteorological Department (IMD).
The following decisions were taken during the meeting:
1. A task force comprising officials from ECI, IMD, NDMA and Ministry of Health & Family Welfare will review the impact of heat wave and humidity, five days before each polling phase for any concerning developments and mitigatory measures, if necessary.
2. Commission directed MoHFW to issue necessary instructions to health authorities in states to prepare for and extend assistance in case of heatwave conditions affecting election operations.
3. The Commission will hold a separate a review with State CEOs to ensure adequate arrangements at polling stations including shamiyana, drinking water, fans, and other assured minimum facilities, etc. as per its existing advisory dated March 16, 2024.
4. IEC (Information, Education and Communication) activities shall be carried out amongst the public for precautionary measures (Do’s & Don’ts) to mitigate the heat wave impact in polling station areas.
The Commission has been closely monitoring the weather reports and will make sure the comfort and well-being of voters along with polling personnel and security forces, candidates and political party leaders.
Background:
Keeping in view the seriousness of the matter, the Commission had already issued an advisory dated 16.03.2024 to all CEOs regarding “Prevention of Heat Wave Impact” along with Commissions standing instructions regarding Assured Minimum Facilities at polling stations for strict compliance by all CEOs in States/UTs.
The Ministry of Health & Family Welfare and NDMA have also issued advisory/guidelines on mitigating the risk of heat wave related issues earlier. M/o Health & Family welfare has directed all states to prepare a state action plan as part of their public health advisory.

ইলেক্সন কমিসন
IMDনা লোক সভা মীখলগী 2শুবা তাঙ্কক্কী ওইনা অইং-অশাগী ফীভম নোর্মেল ওইগনি ফোর্কাস্ত তৌখ্রে
ECIনা মীখলগী তাঙ্কক খুদিংমক্কী মাংওইননা শাবগী কন্দিসনশিং য়েংশিন্নবা তাস্ক ফোর্স শেমখি
IMD, NDMA অমসুং MoHFWগা লোয়ননা কম্মিসন্না মীফম পাঙথোকখ্রে
22 APR 2024 4:27PM by PIB Imphal
DG IMDনা ঙসি ইলেক্সন কম্মিসনদা থা অসিগী 26তা পাঙথোক্কদৌরিবা জেনরেল ইলেক্সনগী অনিশুবা তাঙ্কক্কীদমক হিৎ ৱেবকা মরী লৈননা নুংনাংনীংঙাই ওইবা মরু ওইবা ৱাফম লৈতে হায়না খঙহনখ্রে। ফেজ 2দা মীখল পাঙথোক্কদৌরিবা রাজ্য/UT 13গী অইং-অশাগী ফীভম অসি নোর্মেল ওই হায়না ফোর্কাস্ত তৌখি। লৈবাক অসিগী শরুক খরদা নোর্মেল তেম্পরেচরগী মথক্তা লৈবা অমসুং হিৎ ৱেবশিংগী রিপোর্তশিং য়েংলদুনা, কম্মিসন্না ঙসি মরী লৈনবা এজেন্সীশিংগা লোয়ননা মীখল পাঙথোক্কদৌরিবা মতম অসিদা অইং অশাগী ওইরক্কদবা ফীভম খঙনবা অমসুং শাগৎলকপনা মরম ওইদুনা থোকহল্লকপা খুদোংথিবা অমা হেক্তা থেংননবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে।
CEC শ্রী রাজীব কুমারনা লুচিংবা অমসুং ECশিং শ্রী জ্ঞানেশ কুমার অমসুং শ্রী সুখবির সিংহ সন্ধুনা লুচিংবা মীফম অদুদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (MoHFW)গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীগী দিপার্তমেন্ত হেদ (NDMA)গী হেদ ওফ দিপার্তমেন্ত অমসুং ইন্দিয়া মেতিওরোলোজী দিপার্তমেন্ত (IMD) গী DG মেতিওরোলোজীনা শরুক য়াখি।
মীফম অদিদা মখাদা পীরিবা ৱারেপশিং অসি লৌখি:
1. ECI, IMD, NDMA অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংনা য়াওবা তাস্ক ফোর্স অমনা পোল্লিং ফেজ অমমমগী নুমিৎ মঙাগী মমাংদা, করিগুম্বা মথৌ তারবদি, মরী লৈনবা দিবেলপমেন্তশিং অমসুং মিতিগেতিবরী মেজরশিং লৌখৎনবগীদমক্তা হিৎ ৱেব অমসুং হ্যুমিদিতীগী ইম্পেক্ত য়েংশিনগনি।
2. কম্মিসন্না MoHFWবু রাজ্যশিংদা লৈরিবা হেল্থ ওথোরিতীশিংদা ইলেক্সন ওপরেসনশিংদা অকায়বা পীবা য়াবা হিৎ ৱেবকী ফিভম লাকপদা মতেং পীনবগীদমক শেম-শানবা অমসুং মতেং পীনবগীদমক মথৌ তাবা পাউতাকশিং থোক্নবা খঙহনখি।
3. মার্চ 16, 2024দা থোকখিবা এদভাইজরীগী মতুং ইন্না পোল্লিং স্তেসনশিংদা শামিয়ানা, থক্নবা ঈশিং, ফেন অমসুং অতৈ অখন্নবা মচাক-মথুমশিং য়াওনা মতিক চাবা থৌরাংশিং পাইখৎনবা রাজ্যগী CEOশিংগা লোয়ননা কম্মিসন্না তোঙানবা রিভিয়ু অমা পাঙথোক্কনি।
4. পোল্লিং স্তেসনগী মফমশিংদা হিৎ ৱেবকী শাফু হন্থহন্নবগীদমক চেকশিল থৌরাংশিং (তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিং) গীদমক মীয়ামগী মরক্তা IEC (ইনফোর্মেসন, এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন) এক্তিবিতীশিং পাঙথোক্কনি।
কম্মিসন্না ৱেদর রিপোর্তশিং নিংথিনা য়েংশিল্লি অমসুং পোল্লিং পর্সনেল অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিং, কেন্দিদেৎশিং অমসুং পোলিতিকেল পার্তীগী লুচিংবশিংগা লোয়ননা ভোতরশিংগী খুদোংচানবা শিনগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
ৱাফম অসিগী মরুওইবশিং অসি য়েংলগা, রাজ্যশিং/UTশিংদা লৈরিবা CEO পুম্নমক্না চেকশিন্না ঙাক্না চৎনবগীদমক পোল্লিং স্তেসনশিংদা এস্যুর্দ মিনিমম ফেসিলিতীশিংগা মরী লৈননা কম্মিসনগী স্তেন্দিং ইন্সত্রক্সনশিংগা লোয়ননা কম্মিসন অসিনা হিৎ ৱেব ইম্পেক্ত থীংনবা CEO পুম্নমক্তা 16.03.2024দা এদভাইজরী অমা থোকখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং NDMAনা হান্নসু হিৎ ৱেবকা মরী লৈনবা সমস্যাশিংগী রিস্ক হন্থহন্নবা এদভাইজরী/ গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না রাজ্য খুদিংমক্তা মখোয়গী পব্লিক হেল্থ এদভাইজরীগী শরুক অমা ওইনা স্তেত এক্সন প্লান অমা শেম্নবা খঙহনখ্রে।