Prime Minister's Office
PM addresses PM SVANidhi Beneficiaries in Delhi
Distributes loans to 1 lakh street vendors under the scheme
Lays foundation stone for two additional corridors of Delhi Metro’s Phase 4
“PM SVANidhi Yojna has proved to be a lifeline for street vendors”
“Even though the vending carts and shops of street vendors might be small, their dreams are huge”
“PM SVANidhi Yojana has become the support system for lakhs of street vendors families”
“Modi is relentlessly working to improve the lives of the poor and the middle classes. Modi’s thinking is ‘welfare of nation by the welfare of public’”
“Partnership of dreams of common citizens and Modi’s resolve is the guarantee of a bright future”
14 MAR 2024 6:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the beneficiaries of PM SVANidhi scheme at JLN Stadium in Delhi today and distributed loans to 1 lakh street vendors (SVs) including 5,000 SVs from Delhi as part of the scheme. He handed over PM SVANidhi loan cheques to five beneficiaries. The Prime Minister also laid the foundation stone of two additional corridors of Delhi Metro’s Phase 4.
Addressing the gathering, the Prime Minister acknowledged the presence of lakhs of street vendors linked to the event through video conferencing from 100s of cities. Remembering the strength of street vendors during the pandemic, the Prime Minister underlined their importance in everyday life. The Prime Minister said that money has been transferred directly to the account of 1 lakh street vendors all over the country and to top it all, two additional corridors of Delhi Metro: Lajpat Nagar – Saket-G Block and Inderlok – Indraprastha were also launched today.
The Prime Minister acknowledged the lakhs of street vendors in the country who take care of the needs of their families with their hard work and self-respect. PM Modi underlined that even though their vending carts and shops might be small, their dreams are huge. He pointed out that the governments of the past did not take any interest in the welfare of street vendors which led to them facing disrespect and hardships. He observed that their need for funds was fulfilled by high-interest loans while untimely payments caused further disrespect and even higher interest rates. He also noted that they had no access to banks as they did not hold any loan guarantees. In such cases, availing bank loans had become impossible due to no bank accounts and the absence of business records. “Previous governments did not pay any heed to the needs of street vendors, nor did they make any effort to tackle their issues”, PM Modi said.
“This servant of yours has come out of poverty. I have lived in poverty. That is why those who have not been cared for by anyone, they were not only cared for but have been worshiped by Modi”, said the Prime Minister. He further said, those who did not have anything to give guarantee as collateral were assured of Modi’s Guarantee. He also praised the integrity of street vendors. He said that loans worth 10,20 and 50 thousand are being provided to street vendors depending upon their records and use of digital transactions. Up till now, 62 lakh beneficiaries have received assistance worth Rs 11,000 crores. He expressed delight that more than half of the beneficiaries are women.
Recalling the launch of PM SVANidhi Yojna during the covid pandemic, the Prime Minister threw light on a recent study which states that the income of street vendors has grown manifold and the digital records of purchases are also helping them avail benefits from the bank. He also informed that a cashback of Rs 1200 can be redeemed with digital transactions every year.
Highlighting the hardships faced by street vendors in their daily lives, the Prime Minister noted that many of them migrate from villages to cities to make a living. “PM SVANidi not only connects the beneficiaries to banks but also opens the doors to other government benefits”, PM Modi said, giving examples of free ration, free treatment and free gas connections. He also highlighted the transformative approach of One Nation One Ration Card scheme which allows availing free ration from anywhere across the country.
The Prime Minister said that out of 4 crore pucca houses, 1 crore have been allotted to the urban poor. Referring to the massive drive to provide pucca houses in place of jhuggis, the Prime Minister said that 3000 houses have already been completed in Delhi and 3500 houses are about to be completed. He also mentioned the rapid regularization of unauthorized colonies and PM Suryaghar Muft Bijli Yojana with an allocation of Rs 75,000.
“Central Government is working day and night to make the lives of the poor and the middle class easier in Delhi”, PM Modi said. He gave the example of building pucca houses for the middle class as well as the urban poor and informed that a subsidy of Rs 50,000 crores has been handed out for the construction of houses. He mentioned fast-paced work on metro services in dozens of cities and running electric buses to tackle the problems of pollution and traffic congestion. “Delhi Metro Network has expanded two times in the last 10 years”, the Prime Minister said highlighting that Delhi’s metro’s extensive network is among the select few cities in the world. He also mentioned NaMo Bharat rapid rail connectivity for Delhi NCR region. “Central Government is running more than 1000 electric buses in Delhi to curb pollution in the city”, PM Modi added. He also noted that numerous expressways have been built around Delhi to reduce pollution and traffic congestion as he recalled the inauguration of Dwarka Expressway earlier in the week.
Talking about the initiative for promoting sports among the youth, the Prime Minister mentioned Khelo India giving unprecedented opportunities to the youth from ordinary families as accessible facilities are coming and help is being provided for quality training for the athletes.
“Modi is relentlessly working to improve the lives of the poor and the middle classes. Modi’s thinking is ‘welfare of nation by the welfare of public’, eliminating corruption and appeasement from the roots and making India the world’s third-largest economy”, PM Modi emphasized.
The Prime Minister concluded, “Partnership of dreams of common citizens and Modi’s resolve is the guarantee of a bright future”.
Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinay Kumar Saxena, Union Minister for Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri and Union Minister of State for Finance, Shri Bhagwat Kishanrao Karad were present on the occasion.
Background
Guided by the Prime Minister’s vision to provide economic support to the marginalized sections, PM SVANidhi was launched on 1st June 2020 amidst the global economic crisis caused by the pandemic. It has proven to be transformative for the marginalized communities of street vendors. Till now, more than 82 lakh loans amounting to over Rs 10,978 crores have been disbursed to more than 62 lakh street vendors across the country. Delhi alone has witnessed the distribution of nearly 2 lakh loans, amounting to Rs. 232 crores. The scheme continues to be a beacon of financial inclusion and holistic welfare for those who have been historically underserved.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone for two additional corridors of Delhi Metro: Lajpat Nagar – Saket-G Block and Inderlok – Indraprastha. The combined length of these two corridors will be more than 20 km and will help improve connectivity and further reduce traffic congestion.
The stations on the Lajpat Nagar to Saket G- Block corridor will include Lajpat Nagar, Andrews Ganj, Greater Kailash – 1, Chirag Delhi, Pushpa Bhawan, Saket District Centre, Pushp Vihar, Saket G – Block. The stations on the Inderlok – Indraprastha corridor will include Inderlok, Daya Basti, Sarai Rohilla, Ajmal Khan Park, Nabi Karim, New Delhi, LNJP Hospital, Delhi Gate, Delhi Sachivalaya, Indraprastha.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দিল্লীদা পি.এম. স্বনিধি বেনিফিসরীশিংদা ৱা ঙাংখ্রে
স্কিম অসিগী মখাদা স্ত্রীত ভেন্দর লাখ 1দা লোনশিং য়েন্থোকখ্রে
দিল্লী মেত্রোগী ফেস 4গী অহেনবা কোরিদোর অনিগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“পি.এম. স্বনিধি য়োজনানা স্ত্রীত ভেন্দরশিংগীদমক লাইফলাইন অমা ওইখি”
“স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী থেল্লা গারীশিং অমসুং দুকানশিং অসি পীকচরবসু মখোয়গী মঙলানশিংদি চাউই”
“পি.এম. স্বনিধি য়োজনানা স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী ইমুং মনুং লাখ কয়াগী সপ্পোর্ত সিস্তেম ওইখি”
“মোদীনা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসশিংগী পুন্সিশিং ফগৎহন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনরি। মোদীগী ৱাখল্লোন অসি ‘মীয়ামগী য়াইফবনা লৈবাক্কী য়াইফবা পুরকপনি’”
“মীচম প্রজাশিংগী মঙলানশিং অমসুং মোদীগী ফিরেপনা চুংশিন্নবা অসিনা অফবা তুংলমচৎ অমগী গরেন্তী ওইরি”
14 MAR 2024 6:31PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লীগী JLN স্তেদিয়মদা পি.এম. স্বনিধি স্কিমগী বেনিফিসরীশিংদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং স্কিম অসিগী শরুক ওইনা দিল্লীদগী SV 5,000 য়াওনা স্ত্রীত ভেন্দর (SV) লাখ 1দা লোনশিং য়েন্থোকখি। মহাক্না বেনিফিসরী মঙাদা পি.এম. স্বনিধি লোন চেকশিং খুৎশিন্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা দিল্লী মেত্রো ফেস 4গী অহেনবা কোরিদোর অনিগী উরেপ-উয়ুংসু তমখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সহর 100দগী ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ইনভেন্ত অসিগা লিঙ্ক তৌখিবা স্ত্রীত ভেন্দর লাখ কয়ানা শরুক য়াখিবা অদুবু থাগৎখি। লাইচৎ মনুংদা স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী শক্তি অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নুংতিগী পুন্সিদা মখোয়গী মরু ওইবা অদু থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা স্ত্রীত ভেন্দর লাখ 1গী একাউন্তদা হকথেংননা শেল ত্রান্সফর তৌখি অমসুং মসিগী মথক্তা দিল্লী মেত্রোগী অহেনবা কোরিদোর অনি: লাজপত নগর – সজেৎ-জি ব্লোক অমসুং ইন্দরলোক – ইন্দ্রপ্রস্থা ঙসি লোঞ্চ তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কন্না হোৎন্দুনা অমসুং মশাগী ইকাই খুম্নবা ঙাকপগা লোয়ননা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী মথৌ তাবা য়েংশিল্লিবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্ত্রীত ভেন্দর লাখ কয়াদা থাগৎপা ফোঙদোকখি। পি.এম. মোদীনা হায় মদুদি মখোয়গী থেল্লা গারীশিং অমসুং দুকানশিং পীকচরবসু মখোয়গী মঙলানশিংসু য়াম্না চাউই। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংঙৈদা সরকারশিংনা স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী য়াইফনবা মীৎয়েং অমত্তা চংলমখিদে মরম অসিনা মখোয়না ইকাই খুম্নবা ফংখিদে অমসুং অৱাবা মায়োক্নখি। মহাক্না হায় মখোয়গী ফন্দশিংগী মথৌ তাবশিং অসি শেন্দোই ৱাংনা লৌবা লোনশিংদগী ফংহনখি অমরোমদা মতম চানা শীংদোক্তবা অসিনা ইকাই খুম্নবা মাংহনখি অমসুং হেন্না চাউবা শেন্দোইশিং থেংনবা তাহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়দা বেঙ্কশিংগী এক্সেস ফংদে মরমদি মখোয়দা লোন গরেন্তীশিং লৈতে। অসিগুম্বা ফীভমদা বেঙ্ক লোনশিং লৌবা অসি ওইথোক্তে মরমদি মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈতে অমসুং বিজিনেস রেকোর্দ লৈতে। “মমাংগী সরকরশিংনা স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী মথৌ তাবশিংদা মীৎয়েং চংখিদে অমদি মখোয়গী সমস্যা লাকশিন্নবা খোঙথাং অমত্তা লৌখৎখিদে”, হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি।
নখোয়গী ননাই অসি লায়রবদগী থোরককি। ঐহাক্না লায়রনা হিংলকখি। মরম অসিনা কনাগুম্বা অমত্তনা নুংশিবিদ্রবশিং অদুবু নুংশিবিবা খক্তা নত্তনা মোদীনা লাৎচরি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় কোল্লাতরেল ওইনা গরেন্তী পীনবা করিগুম্বা অমত্তা লৈতবশিংগীদমক মোদীগী গরেন্তীগী থাজবা পীখি। মহাক্না স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী ইন্তিগ্রিতীবু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি লুপা করোর লিশিং 10, 20 অমসুং 50 রোমগী লোনশিং স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী রেকোর্দ অমসুং দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন শীজিন্নবগী মখা পোন্না মখোয়দা পীখি। হৌজিক ফাওবদা বেনিফিসরী লাখ 62না লুপা করোর 11,000রোমগী তেংবাং ফংখি। মহাক্না বেনিফিসরীশিংগী তঙ্খাইদি নুপীশিংনা ওইবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
পি.এম. স্বনিধি য়োজনা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা হৌদোকখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী ইনকম অসি শরুক কয়া হেনগৎলকখি অমসুং পোৎ লৈবশিংগী দিজিতেল রেকোর্দশিংনা বেঙ্কতগী কান্নবশিং ফংহনবদা মতেংসু পাংখি। মহাক্না হায় মদুদি চহি খুদিং দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌবগা লোয়ননা লুপা 1200 কেসবেক অমা রিদিম তৌবা য়াগনি।
মখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা স্ত্রীত ভেন্দরশিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মখোয় কয়ানা হিংনবগীদমক খুঙ্গংশিংদগী সহরদা মাইগ্রেৎ তৌখি। “পি.এম. স্বনিধি অসি বেনিফিসরীশিংবু বেঙ্ককা কন্নেক্ত তৌবতা নত্তনা অতৈ সরকারগী কান্নবশিংগী থোংসু হাংলি”, হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোক্লদুনা লেম্না রাসন পীবা, লেম্না লায়েং ফংহনবা অমসুং লেম্না গ্যাস কন্নেক্সনশিং ফংহনবগী খুদমশিং পীখি। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংবদা মফম অমা হেক্তদগী লেম্না রাসন লৌবা য়াহল্লিবা ৱান নেসন ৱান রাসন কার্দ স্কিমগী ত্রান্সফোর্মেতিব এপ্রোচকী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পক্কা য়ুম করোর মরিগী মনুংদা করোর অমদি সহরগী লায়রবদা পীখি। পক্কা য়ুমশিং পীনবা অচৌবা দ্রাইবকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি দিল্লীদা হান্ননা য়ুম 3000 শাবা লোইখ্রে অমসুং 3500 শাবা লোইগদৌরে। মহাক্না হায় ওথোরাইজ তৌদবা কোলোনীশিং খোঙজেল য়াংনা রিগ্যুলরাইজেসন তৌরি অমসুং লুপা 75,000গী এল্লোকেসনগা লোয়ননা পি.এম. সর্য়ঘর মুফ বিজলি য়োজনা হৌদোকখিবা অদুসু পনখি।
“কেন্দ্র সরকারনা দিল্লীদা লৈরিবা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী হিংবদা লাইহন্নবা অয়ুক নুমিদাং হোৎনরি”, হায়না পি.এম.না ফোঙদোকখি। মহাক্না মিদ্দল ক্লা লোয়ননা সহরগী লায়রবগীদমক পক্কা য়ুম শাবা অসি খুদম ওইনা পীখি অমসুং হায় মদুদি য়ুমশিং অসি শানবা লুপা করোর 50,000গী সবসিদী অমা পীখি। মহাক্না সহর কয়াদা মেত্রো সর্ভিসকী থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎপা অমসুং পোলুসন অমদি ত্রাফিক কঞ্জেসনগী সমস্যাশিং লাকশিন্নবা ইলক্ত্রিক বসশিং চেলহল্লি হায়খি। “দিল্লী মেত্রো নেৎৱার্ক অসি হৌখিবা চহি 10দা শরুক অনি এক্সপান্দ তৌখ্রে” ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, দিল্লীগী মেত্রোগী অচৌবা নেৎৱার্ক অসি মালেমগী সহর খরা খক্তগী মনুং চল্লি। মহাক্না দিল্লী NCR রিজনগীদমক নমো ভারত রেপিদ রেল কন্নেক্তিতীগী মতাংদসু পনখি। “কেন্দ্র সরকারনা সহর অসিদা পোলুসন লাকশিন্নবা দিল্লীদা ইলেক্ত্রিক বস 1000 হেন্না চেলহল্লি”, হায়না পি.এম. মোদীনা মখা তাখি। মহাক্না পোলুসন হন্থহন্নবা অমসুং ত্রাফিক কঞ্জেসন লৈতনবা দিল্লীগী অকোইবদা এক্সপ্রেসৱে কয়ামরুম শাখি অসমুং মহাক্না চয়োল অসিদা দ্বারকা এক্সপ্রেসৱে শঙ্গাখিবা অদুসু নীংশিংখি।
নহারোলগী মরক্তা স্পোর্তস থৌগৎনবা থৌশিলগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় খেলো ইন্দিয়ানা অচম্বা ইমুংশিংদগী নহারোলদা অমুক্তা ফংখিদ্রিবা খুদোংচাবশিং পীরি অমদি ফেসিলিতীশিং লৈরকপগা লোয়ননা শান্নরোয়শিং অসিগীদমক ক্বালিতী ত্রেনিং পীবদা মতেং পাংলি।
“মোদীনা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসশিংগী পুন্সি ফগৎহন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনরি। মোদীগী ৱাখল্লোন অসি ‘মীয়ামগী য়াইফবা পুরক্তুনা লৈবাক্কী য়াইফবা পুরকপনি’, মখোঙদগী হৌনা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং এপীজমেন্ত মুথৎপা অমসুং ভারতপু মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইহনবা অসিনি”, হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীআ লোইশিনবদা হায়, “মীচম প্রজাশিংগী মঙলানশিং অমসুং মোদীগী ফিরেপনা চুংশিন্নবা অসিনা অফবা তুংলমচৎ অমগী গরেন্তী ওইরি”।
দিল্লীগী লেফতনেন্ত গভর্নর, শ্রী বিনয় কুমার সক্সেনা, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী হরদীপ সিংহ পুরি অমসুং শেম-থুমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভগৱত কিসনরাও করাদনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
তোল্লবা কাংলুপশিংদা শেন-থুমগী মতেং পাংনবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমনা লমজিংদুনা, কোরোনা লাইচৎকী মালেমগী শেন-থুমগী অৱাবা মরক্তা জুন 1, 2020দা পি.এম শ্বানিধি হৌদোকখ্রে। মসিনা ফিবম চাদ্রবা লম্বী নাকলদা পোৎ-চৈ য়োল্লিবা মীওইগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্কনি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শীনবা থুংবগী লম্বী নাকলদা পোৎ-চৈ য়োল্লিবা মীওই লাখ 62 হেনবদা লুপা করোর 10,978 হেনবগী লোন লাখ 82 য়েন্থোকখ্রে। দিল্লি খক্তদা লুপা করোর 232গী লোন লাখ 2 য়েন্থোকখ্রে। পুৱারিদগী হৌনা খুদোংচাবা কয়া ফংদনা লাক্লবা মীওইশিং য়াইফনবা অমসুং শেন-থুমগী কান্নবশিং ফংহন্নবা মৈরা অমা ওইনবা স্কিম অসি মখা চৎথরি।
থৌরম অসিদা দিল্লি মেত্রোগী ফেজ-4গী অহেনবা এদিসনেল কোরিদোর অনিগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, কোরিদোর অনি অদুদি লাজপাত নাগর-সাকেত-জি ব্লোক অমসুং ইন্দরলোক-ইন্দ্রপ্রাস্থনি। হায়রিবা কোরিদোরশিং অসি কিমি 20 হেন্না শাংগনি অমসুং চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহনগনি অমসুং মী চিনবা হন্থহনগনি।
লাজপাত নাগর-সাকেত-জি ব্লোক কোরিদোরদা লৈগদবা স্তেসনশিংগী মনুংদা লাজপাত নগর, এন্দ্রিউস গঞ্জ, গ্রেতর কাইলাস-1, চিরাগ দিল্লি, পুস্পা ভাবন, সাকেত দিস্ত্রিক সেন্তর, পস্প বিহার, সাকেত-জি ব্লোক য়াওরি। ইন্দ্রলোক-ইন্দ্রপ্রাস্থা কোরিদোরদা লৈগদবা স্তেসনশিংগী মনুংদা ইন্দরলোক, দয়া বাস্তি, সারাই রোহিল্লা, অজমাল খান পার্ক, নবি করিম, নিউ দিল্লি, LNJP হোস্পিতাল, দিল্লে গেত, দিল্লি সচিবলয়, ইন্দ্রপ্রাস্থা য়াওরি।