Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat, Viksit Madhya Pradesh programme
29 FEB 2024 6:51PM by PIB Delhi
Namaskar!
In the ‘Viksit Rajya Se Viksit Bharat’ (from developed state to developed India) campaign, today we are connected with our brothers and sisters from Madhya Pradesh. Before I discuss further, I express my sorrow over the Dindori road accident. My sympathies are with those who have lost their loved ones in this accident. The government is providing treatment of those injured. In this moment of sorrow, I am with the people of Madhya Pradesh.
Friends,
Now, lakhs of friends are present on every Lok Sabha and Legislative Assembly seat in MP, with the resolve of a ‘Viksit Madhya Pradesh’ (Developed Madhya Pradesh). Over the past few days, different states of the country have also pledged to develop similarly. Bharat will only develop when the states develop. Today, Madhya Pradesh is joining this ‘Sankalp Yatra’ (journey of resolve). I congratulate you all.
Friends,
A 9-day Vikramotsav is going to begin in MP from tomorrow. This is a celebration of our glorious heritage and present development. The evidence of how our government moves forward with both ‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (development) can also be seen in the Vedic clock installed in Ujjain. The city of Baba Mahakal was once the centre for time calculation for the whole world. But that importance was buried. Now we have reinstated the world's first "Vikramaditya Vedic Clock." This is not just an occasion to remember our prosperous past, but it is also going to witness the turning of the wheel of time that will make Bharat developed.
Friends,
Today, all the Lok Sabha seats in MP have got approximately 17,000 crore rupees worth of development projects. These include projects for drinking water and irrigation. They encompass projects related to electricity, roads, railways, sports facilities, community centres, and other industries. Just a few days ago, work began on the modernization of more than 30 railway stations in MP. The double-engine BJP government is propelling development at double speed. These projects will make life easier for the people of MP, creating new opportunities for investment and employment. Congratulations to all of you for these projects.
Friends,
Today, one thing is being heard everywhere -- 'Abki baar, 400 paar, Abki baar, 400 paar (This time, beyond 400 seats)!' This is the first time when the people themselves have raised such a slogan for the return of their favourite government. This slogan is not given by the BJP but by the people of the country. It showcases the immense confidence of the nation in Modi's guarantees.
But friends,
The goal for us is not just to form the government for the third time. We are contesting elections for the third time to make the country the third largest economic power. Forming the government is not our ultimate goal; for us, forming the government is a means to build the nation. We see this in Madhya Pradesh as well. You have been giving us opportunities continuously for the past two decades. Even today, you have seen the enthusiasm and excitement for development in the last few months since the new government was formed. And right now, as I look at the screen in front of me, I see people everywhere. This program being held through video conference with more than 15 lakh people participating at over 200 locations is not ordinary. Seeing the enthusiasm, excitement, and zeal, I salute the love of the brothers of Madhya Pradesh once again and offer my respects to your blessings.
Friends,
The double-engine government is laying great emphasis to agriculture, industry, and tourism for the ‘Viksit Madhya Pradesh’. Today, the groundbreaking ceremony of three water projects on the river Narmada has taken place. These projects will not only solve the problem of drinking water but also provide irrigation to tribal areas. We are witnessing a new revolution in the field of irrigation in Madhya Pradesh. The Ken-Betwa Link Project is going to change the lives of millions of families in Bundelkhand. What greater service can it be when water reaches the farmer's fields? The difference between the BJP government and the Congress government is evident in projects like irrigation. In the 10 years before 2014, about 40 lakh hectares of land in the country was brought under micro-irrigation. However, in our last 10 years of rule, this has doubled, with nearly 90 lakh hectares of farming land being connected with micro-irrigation. This shows the priority of the BJP government. It shows that the BJP government means both speed and progress.
Friends,
Another major concern for small farmers has been the shortage of storage facilities. As a result, small farmers were forced to sell their produce at throwaway prices. Now we are working on the world's largest scheme related to storage. Thousands of large warehouses will be built across the country in the near future. This will create storage capacity for 700 lakh metric tons of grains in the country. The government is planning to spend more than 1.25 lakh crore rupees on this project.
Friends,
Our government is putting significant emphasis on making villages self-reliant. The cooperatives are being expanded for this purpose. So far, we have seen the benefits of cooperatives in the dairy and sugarcane sectors. The BJP government is emphasising cooperatives in every sector, including grains, fruits and vegetables, fish, and more. For this purpose, cooperative societies and institutions are being formed in lakhs of villages. The endeavour is to increase the income of villages through farming, animal husbandry, beekeeping, poultry farming, fish farming, and all other means.
Friends,
In the past, another major issue in the development of villages was the numerous disputes over village land and property. Villagers had to run around tehsils for minor tasks related to land. Now, our double-engine government is providing permanent solutions to such problems through the PM Svamitva Yojana. Madhya Pradesh is doing very well under the Svamitva Yojana. Hundred per cent of the villages in Madhya Pradesh have been surveyed through drones. Over 20 lakh Svamitva (ownership) cards have already been issued. These legal documents for village homes will protect the poor from various disputes. Saving the poor from every adversity is Modi's guarantee. Today, the Cyber Tehsil program is being expanded in all 55 districts of Madhya Pradesh. Now, the resolution of cases related to transfer and registry will be done digitally. This will save time and expenses for rural families.
Friends,
The youth of Madhya Pradesh aspire for the state to become a leading industrial hub in the country. To every youth, especially the first-time voter, I would say that the BJP government is leaving no stone unturned in creating new opportunities for you. Your dreams are Modi's resolve. Madhya Pradesh will become a strong pillar of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India) and Make in India. Initiatives like the Mega Leather and Footwear Cluster in Sitapur in Morena, the park for readymade garment industry in Indore, expansion of industrial parks in Mandsaur, and the construction of a new industrial park in Dhar are steps in this direction. Congress governments had destroyed our traditional strength in manufacturing. We had a great tradition of toy-making here. However, until a few years ago, our markets and homes were filled with foreign toys. We have helped our traditional companions, the Vishwakarma families involved in toy-making. Today, the import of toys from abroad has reduced significantly. In fact, we are exporting more toys than we used to import. There are also many opportunities for our toy-making companions in Budhni. The projects that have been launched today in Budhni will strengthen toy manufacturing.
Brothers and sisters,
Modi takes care of those whose care nobody takes. The responsibility of promoting the hard work of our traditional companions in the country has now been taken up by Modi. I am promoting your art and skills in the country and around the world, and will continue to do so. When I give handmade products made by cottage industries to foreign guests as gifts, I make every effort to promote you as well. When I talk about being vocal for local, I am reaching out to every home for a bright future for you.
Friends,
Bharat’s stature has grown significantly worldwide in the past 10 years. Today, countries around the world prefer to be friends with Bharat. Any Indian who goes abroad receives a lot of respect. The direct benefit of Bharat’s increased stature is seen in investment and tourism. Today, more and more people want to come to Bharat. When they come to Bharat, it is very natural for them to come to MP because MP is unique, MP is amazing. In recent years, there has been a significant increase in the number of devotees in Omkareshwar and Mamleshwar. With the development of an ‘Ekatm Dham’ in memory of Guru Shankaracharya in Omkareshwar, these numbers will continue to increase. The Simhastha Kumbh Mela is also going to be held in Ujjain in 2028. The construction of a 4-lane road from Indore's Ichhapur to Omkareshwar will provide more convenience to the devotees. The inauguration of railway projects today will also strengthen Madhya Pradesh's connectivity. When connectivity improves, it benefits everyone, whether it's agriculture, tourism, or industry.
Friends,
Over the past 10 years, we have witnessed the empowerment of our women. Modi had guaranteed that he would make sincere efforts to alleviate every inconvenience and hardship from the lives of mothers and sisters. I have endeavoured to fulfil this guarantee with complete honesty. However, the next 5 years will witness unprecedented empowerment of our sisters and daughters. In the next 5 years, many ‘Lakhpati Didis’ will emerge in every village. In the next 5 years, the village sisters will become pioneers of a new revolution in agriculture by becoming 'Namo Drone Didis'. In the next 5 years, there will be unprecedented improvement in the economic condition of our sisters. Recently, a report has come out stating that the work done for the welfare of the poor in the last 10 years has resulted in a rapid increase in the income of poor families in villages. According to the report, income in villages is increasing at a faster rate compared to cities. In the last 10 years, 250 million people have come out of poverty. This means that the BJP government is working in the right direction. I have full faith that Madhya Pradesh will continue to achieve new heights of development at a rapid pace. Once again, I congratulate all of you on the development projects. And today you have made history by participating in such a large number in the video conference program. I thank all the brothers and sisters from the bottom of my heart.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 FEB 2024 6:51PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ବିକଶିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯୋଗଦେଇ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ- “ନମସ୍କାର! ଆଜି ଆମେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହ 'ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ'ରେ ଯୋଗା ଦେଇଛୁ। କିନ୍ତୁ ଏ ବିଷୟରେ କହିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଡିଣ୍ଡୋରି ସଡ଼କ ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ନିଜ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି। ଏହି ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ଆହତମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ବ୍ୟୟ ବହନ କରୁଛନ୍ତି। ଦୁଃଖର ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି।”
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ତମାନ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭା ଆସନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବନ୍ଧୁ ବିକଶିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଗତ କିଛି ଦିନ ହେବ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଏଭଳି ବିକାଶ ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି। କାରଣ ଭାରତର ବିକାଶ ସେତେବେଳେ ହିଁ ହେବ ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ହେବ । ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହେଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆସନ୍ତାକାଲିଠାରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୯ ଦିନିଆ ବିକ୍ରମୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଆମର ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିକାଶର ଏକ ଉତ୍ସବ । ଆମ ସରକାର କିପରି ଐତିହ୍ୟ ଓ ବିକାଶକୁ ଏକ ସଙ୍ଗେ ନେଉଛନ୍ତି ତାହାର ପ୍ରମାଣ ହେଉଛି ଉଜ୍ଜୈନର ବୈଦିକ ଘଡ଼ି। ବାବା ମହାକାଳଙ୍କ ସହର ଏକଦା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସମୟ ଗଣନାର କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସେହି ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଲୋକେ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ। ଏବେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ "ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ ବୈଦିକ ଘଡ଼ି"କୁ ପୁନଃ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ । ଏହା କେବଳ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଅତୀତକୁ ପୁନର୍ବିଚାର କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ଅଟେ। ଏଥିରେ ସମୟର ଚକ୍ର ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ, ଯାହା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ଲୋକସଭା ଆସନକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ପ୍ରାୟ ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମିଳିଛି। ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏଥିରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସଡ଼କ, ରେଳ, କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ସର୍ବସାଧାରଣ ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। କିଛି ଦିନ ତଳେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ୩୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଡବଲ ସ୍ପିଡରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସରଳ କରିବ, ଏଠାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ସବୁଠି ସମାନ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି- ‘ଅବକୀ ବାର୍ ୪୦୦ ପାର’ ‘ଅବକୀ ବାର୍ ୪୦୦ ପାର’ ! ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଜ ପ୍ରିୟ ସରକାରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ନିଜେ ଲୋକମାନେ ଏଭଳି ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ସ୍ଲୋଗାନ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଜନତା ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ଖୁସିର ବିଷୟ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ ଏହା କେବଳ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଢ଼ିବାର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନୁହେଁ। ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ମହାଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଆମ ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ କରିବା ଅନ୍ତିମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନୁହେଁ, ଆମ ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ ହେଉଛି ଦେଶ ଗଠନର ଏକ ମାଧ୍ୟମ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆପଣମାନେ ଆମକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ନୂଆ ସରକାରର ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶ ପାଇଁ କେତେ ଉତ୍ସାହ ଓ ଆଗ୍ରହ ରହିଛି ତାହା ଆଜି ବି ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ମୋ ସାମ୍ନାର ଥିବା ପରଦାକୁ ଦେଖୁଛି, ଯୁଆଡ଼େ ଚାହୁଁଛି କେବଳ ଲୋକମାନେ ହିଁ ଅଛନ୍ତି। ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ ଓ ଏକତ୍ର କରାଯିବା ସହଜ କଥା ନୁହେଁ। ଏହି ଘଟଣା ସ୍ୱାଭାବିକ ନୁହେଁ ଏବଂ ମୁଁ ଏଠାରେ ଟିଭିରେ ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ଦେଖୁଛି। ଏତେ ଉତ୍ସାହ ଅଛି, କେତେ ଉଦ୍ଦୀପନା ଦେଖାଯାଉଛି, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭାଇମାନଙ୍କର ଏହି ପ୍ରେମକୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିକଶିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କୃଷି, ଶିଳ୍ପ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ମା' ନର୍ମଦା ଉପରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ୩ଟି ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଜଳସେଚନ ସହ ପାନୀୟ ଜଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଜଳସେଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । କେନ୍-ବେତୱା ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି। କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଲେ ଏହାଠାରୁ ବଳି ବଡ଼ ସେବା ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ? ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାର ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟର ଏକ ଉଦାହରଣ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଦୁଇଗୁଣା ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୯୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଚାଷ ଜମିକୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ଯୋଗାଇବା ସହ ସହ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା କ'ଣ। ଏଥିରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗତି ଓ ପ୍ରଗତି ।
ସାଥୀମାନେ,
କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଗୋଦାମର ଅଭାବ। ଫଳରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ନିଜ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ କମ୍ ଦାମରେ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ଏବେ ଆମେ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ବଡ଼ ଗୋଦାମ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ୭୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ସରକାର ଗାଁକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସମବାୟ ସମିତିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ଆଖୁରେ ସମବାୟ ସମିତିର ଲାଭ ଦେଖୁଛୁ । ବିଜେପି ସରକାର ଶସ୍ୟ, ଫଳ, ପନିପରିବା, ମାଛ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଲକ୍ଷଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ସମବାୟ ସମିତି ଓ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଠନ କରାଯାଉଛି।
ଚାଷ, ପଶୁପାଳନ, ମହୁମାଛି ଚାଷ, କୁକୁଡ଼ା ଚାଷ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଆଦି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗାଁର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଗାଁର ବିକାଶରେ ଅତୀତରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଗାଁର ଜମି କିମ୍ବା ଗାଁର ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ନେଇ ଅନେକ ବିବାଦ ଲାଗି ରହିଥିଲା। କ୍ଷୁଦ୍ର ଜମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାମ ପାଇଁ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ତହସିଲକୁ ବାରମ୍ବାର ଯିବାକୁ ପଡୁଥଲା। ଏବେ ଆମ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ‘ପିଏମ୍ ସ୍ବାମୀତ୍ୱ’ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏଭଳି ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ବାହାର କରିଛନ୍ତି। ‘ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରାଯାଇଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଗାଁରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଜରିଆରେ ସର୍ଭେ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମାଲିକାନା କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଛି। ଗାଁ ଘରର ସମସ୍ତ ଆଇନଗତ କାଗଜପତ୍ର ମିଳୁଛି, ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଅନେକ ବିବାଦରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ । ଗରିବଙ୍କୁ ସବୁ ଅସୁବିଧାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ୫୫ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସାଇବର ତହସିଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି। ଏଣିକି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ହେବ, ପଞ୍ଜୀକରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଫଇସଲା ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ସମୟ ଓ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ,
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସାଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଶିଳ୍ପ ରାଜ୍ୟ ହେଉ। ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ପ୍ରଥମ ଥର ଭୋଟ ଦେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଭୋଟରଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ, ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ କୌଣସି ଅବହେଳା କରୁନାହାନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭରେ ପରିଣତ ହେବ। ମୋରେନାର ସୀତାପୁରରେ ମେଗା ଚମଡ଼ା ଓ ଜୋତା କ୍ଲଷ୍ଟର, ଇନ୍ଦୋରରେ ରେଡିମେଡ୍ ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପାର୍କ, ମନ୍ଦସୌରରେ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଧର ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ପାର୍କର ନୂତନ ନିର୍ମାଣ ଆଦି ସବୁ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ଏପରିକି କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦନ ଶକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଆମର ଖେଳନା ତିଆରି କରିବାର ଏତେ ବିଶାଳ ପରମ୍ପରା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଥିଲା ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଆମ ବଜାର ଓ ଘର ବିଦେଶୀ ଖେଳନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇ ଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଦେଶରେ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳନା ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ, ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପରିବାରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ । ଆଜି ବିଦେଶରୁ ଖେଳନା ଆମଦାନୀ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ କମେଇ ଦିଆଯାଇ ପାରିଛି। ବାସ୍ତବରେ, ଆମେ ଆମଦାନୀ ତୁଳନାରେ ଆଜି ଅଧିକ ଖେଳନା ରପ୍ତାନି କରୁଛୁ । ଆମର ଖେଳନା ବୁଧନୀର ବନ୍ଧୁ ହେବା ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ କରିବ। ଆଜି ବୁଧନୀରେ ଯେଉଁ ସୁବିଧା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ତାହା ଖେଳନା ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉତ୍ସାହ ଯୋଗାଇବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେହି କେବେ ଖାତିର କରୁ ନ ଥିଲେ ସେହିମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଆଜି ମୋଦୀ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ପାରମ୍ପରିକ କଳା ସହ ଜଡ଼ିତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆଣିବା ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ମୋଦୀ ନେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ କଳା, ଆପଣମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ କରିବି । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପରେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀ ଉପହାର ଦେଇଥାଏ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରେ । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା କଥା କରୁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଖ୍ୟାତି ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ସହ ବନ୍ଧୁତା କରିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଆଜି ବିଦେଶ ଯାଉଥିବା ଯେ କୌଣସି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ବହୁତ ସମ୍ମାନ ମିଳିଥାଏ। ଭାରତର ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱସନୀୟତାର ସିଧାସଳଖ ଫାଇଦା ହେଉଛି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆଜି ଭାରତ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ବିଦେଶୀ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଭାରତ ଆସିବା ସ୍ୱାଭାବିକ । କାରଣ ସଂସଦ ହେଉଛି ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଓ ଚମତ୍କାର ସ୍ଥାନ। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଓମକାରେଶ୍ବର ଓ ମାମଲେଶ୍ୱରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଓମକାରେଶ୍ୱର ଆଦି ଗୁରୁ ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଏକାତ୍ମା ଧାମ ନିର୍ମାଣରେ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧି ଘଟିବ। ୨୦୨୮ରେ ଉଜ୍ଜୈନରେ ମଧ୍ୟ ସିଂହସ୍ଥ କୁମ୍ଭ ମେଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁଯାଉଛି। ଇନ୍ଦୋରର ଇଚ୍ଛାପୁରରୁ ଓମକାରେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ଗମନାଗମନରେ ସୁବିଧା ହେବ। ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଯୋଗାଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଯୋଗାଯୋଗ ଭଲ ହେଲେ କୃଷି ହେଉ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉ କି ଶିଳ୍ପ ସମସ୍ତେ ଉପକୃତ ହୋଇଥାନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି । ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସୁବିଧା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୁଃଖ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ଉଦ୍ୟମ କରିବି ବୋଲି ମୋଦୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ପୂରା ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି। କିନ୍ତୁ ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ଆମର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଶକ୍ତୀକରଣ ହେବ । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ଅନେକ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ରହିବେ। ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗାଁର ଭଉଣୀମାନେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ହୋଇ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂଆ ବିପ୍ଳବର ଆଧାର ହେବେ। ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି ଆସିବ। ନିକଟରେ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି। ସେହି ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମର ଗରିବ ପରିବାରର ଆୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ସହର ତୁଳନାରେ ଗାଁରେ ଆୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ୨୫ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାର ସଠିକ୍ ଦିଗରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖର ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇ ରଖିବ। ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଆଜି ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଏଭଳି ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆସି ଏକ ନୂଆ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!