প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত ভাৰত, বিকশিত মধ্যপ্ৰদেশ কাৰ্যক্ৰমত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 FEB 2024 6:51PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
'বিকশিত ৰাজ্যৰ পৰা বিকশিত ভাৰত অভিযান'ত আজি আমি মধ্যপ্ৰদেশৰ আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছোঁ। কিন্তু এই বিষয়ে কোৱাৰ আগতে মই ডিন্দোৰি পথ দুৰ্ঘটনাক লৈ মোৰ দুখ প্ৰকাশ কৰিছোঁ। এই দুৰ্ঘটনাত যিসকল লোকে নিজৰ পৰিয়ালৰ সদস্যক হেৰুৱাইছে মোৰ সমবেদনা তেওঁলোকৰ সৈতে আছে। আহতসকলৰ চিকিৎসাৰ সকলো ব্যৱস্থা চৰকাৰে কৰি আছে। শোকৰ এই সময়ত মই মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ লগত আছোঁ।
বন্ধুসকল,
এই সময়ত মধ্যপ্ৰদেশৰ প্ৰতিখন লোকসভা-বিধানসভাৰ আসনতে বিকশিত মধ্যপ্ৰদেশৰ সংকল্পৰ সৈতে লাখ লাখ বন্ধু জড়িত হৈ আছে। যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যই এনেদৰেই বিকাশৰ সংকল্প লৈছে। কাৰণ ৰাজ্যৰ বিকাশ হ’লেহে ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব৷ আজি এই সংকল্প যাত্ৰাত মধ্যপ্ৰদেশে যোগদান কৰিছে। মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
কাইলৈৰ পৰাই মধ্যপ্ৰদেশত ৯ দিনৰ বিক্ৰমোৎসৱ আৰম্ভ হ'ব। এয়া আমাৰ গৌৰৱময় ঐতিহ্য আৰু বৰ্তমানৰ উন্নয়নৰ উদযাপন। আমাৰ চৰকাৰে ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নক কেনেকৈ একেলগে লৈ আগবাঢ়ে তাৰ প্ৰমাণউ জ্জয়িনত স্থাপন কৰা বৈদিক ঘড়ীও। বাবা মহাকালৰ চহৰখন এসময়ত সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে কাল গণনাৰ কেন্দ্ৰ আছিল। কিন্তু সেই গুৰুত্ব পাহৰাই দিয়া হৈছিল। এতিয়া আমি বিশ্বৰ প্ৰথম "বিক্ৰমাদিত্য বৈদিক ঘড়ী" পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছোঁ। ই কেৱল আমাৰ চহকী অতীতৰ কথা মনত পেলোৱাৰ সুযোগ নহয়, ই সেই কাল চক্ৰৰো সাক্ষী হ’বলৈ গৈ আছে, যিয়ে ভাৰতক বিকশিত কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ লোকসভাৰ আটাইকেইখন আসনে একেলগে প্ৰায় ১৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প লাভ কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত খোৱাপানী আৰু জলসিঞ্চন প্ৰকল্পও অন্যতম। ইয়াৰ ভিতৰত বিদ্যুৎ, পথ, ৰে'লৱে, ক্ৰীড়া কমপ্লেক্স, কমিউনিটি হল, আৰু অন্যান্য উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত। কিছুদিন পূৰ্বে মধ্যপ্ৰদেশৰ ৩০টাতকৈও অধিক ৰে'ল ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। বিজেপিৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ বিকাশ দুগুণ গতিৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব, আৰু ইয়াত বিনিয়োগ আৰু চাকৰিৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অশেষ অভিনন্দন।
বন্ধুসকল,
আজি সকলোতে মাত্ৰ এটা কথা শুনা যায় - এইবাৰ ৪০০ পাৰ, এইবাৰ ৪০০ পাৰ! এইবাৰ জনসাধাৰণে নিজেই নিজৰ মৰমৰ চৰকাৰখন ঘূৰি অহাৰ বাবে এনে শ্লোগান উত্থাপন কৰিছে। এই শ্লোগান বিজেপিয়ে নহয় দেশৰ জনসাধাৰণে দিছে। মোদীৰ গেৰাণ্টীৰ প্ৰতি দেশৰ ইমান বিশ্বাস ভাব বিভোৰ কৰাধৰণৰ।
কিন্তু বন্ধুসকল,
আমাৰ বাবে এয়া মাত্ৰ তৃতীয়বাৰৰ বাবে চৰকাৰ গঠনৰ লক্ষ্য, সেয়া নহয়। তৃতীয়বাৰৰ বাবে আমি নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰি দেশখনক তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক মহাশক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিছোঁ। আমাৰ বাবে চৰকাৰ গঠন কৰাটো চূড়ান্ত লক্ষ্য নহয়, আমাৰ বাবে চৰকাৰ গঠন কৰাটো দেশ গঢ়াৰ এক মাধ্যম। মধ্যপ্ৰদেশতো আমি একেই দেখিবলৈ পাইছোঁ। যোৱা দুটা দশক ধৰি আপোনালোকে আমাক অবিৰতভাৱে সুযোগ দি আহিছে। আজিও আপোনালোকে দেখিছে যে নতুন চৰকাৰৰ যোৱা কেইমাহমানত উন্নয়নৰ প্ৰতি কিমান উদ্যম আৰু উৎসাহ আছে। আৰু এতিয়াই, মই মোৰ সন্মুখৰ পৰ্দাখনলৈ চাই আছোঁ, মই মাত্ৰ মানুহেই মানুহ দেখিছোঁ। ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত হোৱা এই কাৰ্যসূচীত ১৫ লাখৰো অধিক লোকক সংযোগ কৰা হৈছে, ২০০ৰো অধিক স্থানত সংযোগ কৰা হৈছে। এই ঘটনাটো স্বাভাৱিক নহয় আৰু মই ইয়াত টিভিত নিজ চকুৰে চাই আছোঁ। ইমান উৎসাহ, ইমান উদ্দীপনা, ইমান উদ্যম দেখা গৈছে, মই পুনৰবাৰ মধ্যপ্ৰদেশৰ ভাতৃসকলৰ এই মৰমক প্ৰণাম জনাইছোঁ, আপোনালোকৰ এই আশীৰ্বাদক প্ৰণাম জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
বিকশিত মধ্যপ্ৰদেশ নিৰ্মাণৰ বাবে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কৃষি, উদ্যোগ আৰু পৰ্যটনৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আজি মা নৰ্মদাত নিৰ্মাণ হৈ থকা তিনিটা জল প্ৰকল্পৰ ভূমি পূজন হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে জনজাতীয় অঞ্চলৰ জলসিঞ্চনৰ লগতে খোৱাপানীৰ সমস্যা সমাধান কৰিব। মধ্যপ্ৰদেশত জলসিঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন বিপ্লৱ ঘটি থকা আমি দেখিবলৈ পাইছোঁ। বুণ্ডেলখণ্ডৰ লাখ লাখ পৰিয়ালৰ জীৱন সলনি কৰিবলৈ গৈ আছে কেন-বেতৱা লিংক প্ৰজেক্টে। কৃষকৰ পথাৰত যেতিয়া পানী পায়, ইয়াতকৈ ডাঙৰ সেৱা কি হ’ব পাৰে? জলসিঞ্চন আঁচনিখনো বিজেপি চৰকাৰ আৰু কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ মাজত থকা পাৰ্থক্যৰ উদাহৰণ। ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰত দেশৰ প্ৰায় ৪০ লাখ হেক্টৰ মাটি ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ অধীনলৈ অনা হৈছিল। কিন্তু আমাৰ সেৱাৰ যোৱা ১০ বছৰত এই পৰিমাণ দুগুণ অৰ্থাৎ প্ৰায় ৯০ লাখ হেক্টৰ খেতি ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ সৈতে জড়িত হৈ পৰিছে। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় বিজেপি চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ কি। ইয়াৰ পৰা বুজা যায় যে বিজেপি চৰকাৰ মানে গতি আৰু প্ৰগতি।
বন্ধুসকল,
ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ আন এটা ডাঙৰ সমস্যা হৈছে গুদামৰ অভাৱ। ইয়াৰ বাবেই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে নিজৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী পেলনীয়া দামত বিক্ৰী কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। এতিয়া আমি ষ্ট’ৰেজৰ সৈতে জড়িত বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ পৰিকল্পনাৰ কাম কৰি আছোঁ। অনাগত বছৰবোৰত দেশত নিৰ্মাণ হ’ব হাজাৰ হাজাৰ বৃহৎ গুদাম। ইয়াৰ লগে লগে দেশত ৭০০ লাখ মেট্ৰিক টন শস্য মজুত কৰাৰ ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টি হ’ব। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে ১.২৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰিবলৈ ওলাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে গাঁওবোৰক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে আমি গাখীৰ আৰু চুপাৰি খণ্ডত সহযোগিতাৰ লাভ দেখিবলৈ পাইছোঁ। শস্য, ফলমূল, শাক-পাচলি, মাছ আদি প্ৰতিটো খণ্ডতে সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে বিজেপি চৰকাৰে। ইয়াৰ বাবে লাখ লাখ গাঁৱত সমবায় সমিতি আৰু সমবায় অনুষ্ঠান গঠন কৰা হৈছে।
খেতি হওক, পশুপালন হওক, মৌপালন হওক, হাঁহ-কুকুৰা, মীন পালন হওক, সকলো দিশতে গাঁৱৰ আয় বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টা।
বন্ধুসকল,
বিগত সময়ত গাঁওৰ বিকাশত আন এক বৃহৎ সমস্যাৰ সৃষ্টি হৈছিল। গাঁৱৰ মাটি আৰু গাঁৱৰ সম্পত্তিক লৈ বহু বিবাদৰ সৃষ্টি হৈছিল। গাঁৱৰ মানুহে তহচিলবোৰ ঘূৰি ফুৰিবলগীয়া হৈছিল সৰু সৰু মাটি সম্পৰ্কীয় কামৰ বাবে। এতিয়া আমাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে পিএম স্বামীত্ব যোজনাৰ জৰিয়তে এনে সমস্যাৰ স্থায়ী সমাধান বিচাৰিছে। আৰু মালিকানাধীন আঁচনিৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশে বহুত ভাল কাম কৰি আছে। মধ্যপ্ৰদেশত ড্ৰ’ন ব্যৱহাৰ কৰি ১০০ শতাংশ গাঁৱৰ জৰীপ কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত ২০ লাখৰো অধিক মালিকীস্বত্ব কাৰ্ড দিয়া হৈছে। গাঁৱৰ ঘৰৰ আইনী নথি-পত্ৰ লাভ কৰি দুখীয়া মানুহ বহু ধৰণৰ বিবাদৰ পৰা ৰক্ষা পৰিব। প্ৰতিটো বিপদৰ পৰা দুখীয়াক বচাবলৈ মোদীৰ গেৰাণ্টী। আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ ৫৫খন জিলাতে চাইবাৰ তহচিল কাৰ্যসূচীও সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। এতিয়া নাম স্থানান্তৰ আৰু পঞ্জীয়নৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহ কেৱল ডিজিটেল মাধ্যমৰ জৰিয়তেহে সমাধান কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ সময় আৰু খৰচো ৰাহি হ’ব।
বন্ধুসকল,
মধ্যপ্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিচাৰে যে এমপি দেশৰ অন্যতম আগশাৰীৰ ঔদ্যোগিক ৰাজ্য হওক। মধ্যপ্ৰদেশৰ প্রতিজন যুৱকক, বিশেষকৈ প্রথমবাৰৰ ভোটাৰক ক’ব বিচাৰিছোঁ যে বিজেপি চৰকাৰে আপোনালোকৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত চেষ্টাৰ কোনো ত্ৰুটি কৰা নাই৷ আপোনালোকৰ সপোনেই মোদীৰ সংকল্প। মধ্যপ্ৰদেশ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হৈ পৰিব। মৰেনাৰ সীতাপুৰত মেগা লেদাৰ এণ্ড ফুটৱেৰ ক্লাষ্টাৰ, ইন্দোৰৰ ৰেডিমেড গাৰ্মেণ্ট ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰ বাবে পাৰ্ক, মন্দসৌৰত ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল পাৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ, ধৰ ঔদ্যোগিক উদ্যানৰ নতুন নিৰ্মাণ, এই সকলোবোৰ এই দিশত লোৱা পদক্ষেপ। আনকি কংগ্ৰেছ চৰকাৰসমূহে উৎপাদন ক্ষেত্ৰত আমাৰ পৰম্পৰাগত শক্তিকো ধ্বংস কৰি পেলাইছিল। আমাৰ ইয়াত খেলনা নিৰ্মাণৰ ইমান ডাঙৰ পৰম্পৰা আছে। কিন্তু পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে কেইবছৰমান আগলৈকে আমাৰ বজাৰ আৰু ঘৰবোৰ বিদেশী খেলনাৰে ভৰি আছিল। আমি দেশৰ আমাৰ পৰম্পৰাগত খেলনা নিৰ্মাণৰ সহকৰ্মী বিশ্বকৰ্মা পৰিয়ালক সহায় কৰিলোঁ। আজি বিদেশৰ পৰা খেলনা আমদানি যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। আচলতে আজি আমি আমদানি কৰা খেলনাতকৈ বেছি খেলনা ৰপ্তানি কৰিছোঁ। আমাৰ বুধনীৰ খেলনা বনোৱা বন্ধুসকলৰ বাবেও বহু সুযোগ সৃষ্টি হ’বলৈ গৈ আছে। আজি বুধনীত যিবোৰ সুবিধাৰ ওপৰত কাম আৰম্ভ হৈছে, সেইবোৰে খেলনা নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত এক উত্থান দিব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
যাক কোনেও নোসোধে, তেওঁক মোদীয়ে সুধিছে। এতিয়া দেশৰ এনে পৰম্পৰাগত কামৰ লগত জড়িত সহকৰ্মীসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ প্ৰচাৰৰ দায়িত্বও মোদীয়ে গ্ৰহণ কৰিছে। মই আপোনালোকৰ কলা আৰু আপোনালোকৰ দক্ষতাক দেশ আৰু বিশ্বত প্ৰচাৰ কৰি আছোঁ আৰু কৰি যাম। যেতিয়া মই বিদেশী অতিথিক উপহাৰ হিচাপে কটেজ উদ্যোগৰ সামগ্ৰী দিওঁ, তেতিয়া আপোনালোককো প্ৰচাৰ কৰিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰোঁ। যেতিয়া মই লোকেলৰ বাবে ভোকেল হোৱাৰ কথা কওঁ তেতিয়া আপোনালোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰতিখন ঘৰলৈ একপ্ৰকাৰ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ সুনাম বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। আজি বিশ্বৰ দেশবোৰে ভাৰতৰ লগত বন্ধুত্ব গঢ়িবলৈ ভাল পায়। আজি কোনো ভাৰতীয় যদি বিদেশলৈ যায় তেন্তে তেওঁ বহুত সন্মান লাভ কৰে। ভাৰতৰ এই বৰ্ধিত বিশ্বাসযোগ্যতাৰ প্ৰত্যক্ষ লাভ বিনিয়োগ আৰু পৰ্যটনত আছে। আজি অধিক সংখ্যক লোকে ভাৰতলৈ আহিব বিচাৰে। ভাৰতলৈ আহিলে মধ্যপ্ৰদেশলৈ অহাটো অতি স্বাভাৱিক। কাৰণ মধ্যপ্ৰদেশ আচৰিত, মধ্যপ্ৰদেশ ব্যতিক্ৰম। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা ওমকাৰেশ্বৰ আৰু মমলেশ্বৰত ভক্তৰ সংখ্যা ব্যাপকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ওমকাৰেশ্বৰ আদি গুৰু শংকৰাচাৰ্যৰ স্মৃতিত একাত্ম ধাম নিৰ্মাণৰ বিকাশৰ লগে লগে এই সংখ্যা আৰু বৃদ্ধি পাব। ২০২৮ চনত উজ্জয়িনতো অনুষ্ঠিত হ’ব লগা হৈছে সিংহস্থ কুম্ভ। ইন্দোৰৰ ইছাপুৰৰ পৰা ওমকাৰেশ্বৰলৈ ৪ লেনযুক্ত পথ নিৰ্মাণে ভক্তসকলক অধিক সুবিধা প্ৰদান কৰিব। আজি উদ্বোধন কৰা ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহে মধ্যপ্ৰদেশৰ সংযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। যেতিয়া সংযোগৰ উন্নতি হয়, সেয়া কৃষি হওক, পৰ্যটন হওক বা উদ্যোগ হওক, সকলোৱে লাভৱান হয়।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ নাৰী শক্তিৰ উত্থান ঘটিছে। মোদীৰ গেৰাণ্টী আছিল যে মই মাতৃ-ভগ্নীৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো অসুবিধা আৰু প্ৰতিটো দুখ দূৰ কৰিবলৈ সৎ প্ৰচেষ্টা চলাম। এই গেৰাণ্টী মই সম্পূৰ্ণ সততাৰে পূৰণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ। কিন্তু আগন্তুক ৫ বছৰ আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাৰ অভূতপূৰ্ব সৱলীকৰণৰ হ'ব। আগন্তুক ৫ বছৰত প্ৰতিখন গাঁৱতে বহুতো লাখপতি দিদি সৃষ্টি হ'ব। আগন্তুক ৫ বছৰত গাঁৱৰ ভগ্নীসকল, নমো ড্ৰোন দিদি হৈ, খেতিৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন বিপ্লৱৰ আধাৰ হ’ব। অনাগত ৫ বছৰত ভগ্নীসকলৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থাত অভূতপূৰ্ব উন্নতি হ'ব। শেহতীয়াকৈ এটা ৰিপৰ্ট আহিছে। এই অনুযায়ী, বিগত ১০ বছৰত দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে কৰা কামৰ বাবে গাঁৱৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহৰ উপাৰ্জন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰতিবেদন অনুসৰি, চহৰতকৈ গাঁৱৰ আয় দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটি দেশবাসী দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। তাৰমানে বিজেপি চৰকাৰে সঠিক দিশত কাম কৰি আছে। মোৰ বিশ্বাস যে মধ্যপ্ৰদেশে ইমান দ্ৰুত গতিৰে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰি যাব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ। আৰু আজি আপোনালোক ইমান বৃহৎ সংখ্যাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ কাৰ্যসূচীলৈ আহিল, আপোনালোকে এটা নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰিলে। মই আপোনালোক সকলো ভাতৃ-ভগ্নীক অন্তৰৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat, Viksit Madhya Pradesh programme
29 FEB 2024 6:51PM by PIB Delhi
Namaskar!
In the ‘Viksit Rajya Se Viksit Bharat’ (from developed state to developed India) campaign, today we are connected with our brothers and sisters from Madhya Pradesh. Before I discuss further, I express my sorrow over the Dindori road accident. My sympathies are with those who have lost their loved ones in this accident. The government is providing treatment of those injured. In this moment of sorrow, I am with the people of Madhya Pradesh.
Friends,
Now, lakhs of friends are present on every Lok Sabha and Legislative Assembly seat in MP, with the resolve of a ‘Viksit Madhya Pradesh’ (Developed Madhya Pradesh). Over the past few days, different states of the country have also pledged to develop similarly. Bharat will only develop when the states develop. Today, Madhya Pradesh is joining this ‘Sankalp Yatra’ (journey of resolve). I congratulate you all.
Friends,
A 9-day Vikramotsav is going to begin in MP from tomorrow. This is a celebration of our glorious heritage and present development. The evidence of how our government moves forward with both ‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (development) can also be seen in the Vedic clock installed in Ujjain. The city of Baba Mahakal was once the centre for time calculation for the whole world. But that importance was buried. Now we have reinstated the world's first "Vikramaditya Vedic Clock." This is not just an occasion to remember our prosperous past, but it is also going to witness the turning of the wheel of time that will make Bharat developed.
Friends,
Today, all the Lok Sabha seats in MP have got approximately 17,000 crore rupees worth of development projects. These include projects for drinking water and irrigation. They encompass projects related to electricity, roads, railways, sports facilities, community centres, and other industries. Just a few days ago, work began on the modernization of more than 30 railway stations in MP. The double-engine BJP government is propelling development at double speed. These projects will make life easier for the people of MP, creating new opportunities for investment and employment. Congratulations to all of you for these projects.
Friends,
Today, one thing is being heard everywhere -- 'Abki baar, 400 paar, Abki baar, 400 paar (This time, beyond 400 seats)!' This is the first time when the people themselves have raised such a slogan for the return of their favourite government. This slogan is not given by the BJP but by the people of the country. It showcases the immense confidence of the nation in Modi's guarantees.
But friends,
The goal for us is not just to form the government for the third time. We are contesting elections for the third time to make the country the third largest economic power. Forming the government is not our ultimate goal; for us, forming the government is a means to build the nation. We see this in Madhya Pradesh as well. You have been giving us opportunities continuously for the past two decades. Even today, you have seen the enthusiasm and excitement for development in the last few months since the new government was formed. And right now, as I look at the screen in front of me, I see people everywhere. This program being held through video conference with more than 15 lakh people participating at over 200 locations is not ordinary. Seeing the enthusiasm, excitement, and zeal, I salute the love of the brothers of Madhya Pradesh once again and offer my respects to your blessings.
Friends,
The double-engine government is laying great emphasis to agriculture, industry, and tourism for the ‘Viksit Madhya Pradesh’. Today, the groundbreaking ceremony of three water projects on the river Narmada has taken place. These projects will not only solve the problem of drinking water but also provide irrigation to tribal areas. We are witnessing a new revolution in the field of irrigation in Madhya Pradesh. The Ken-Betwa Link Project is going to change the lives of millions of families in Bundelkhand. What greater service can it be when water reaches the farmer's fields? The difference between the BJP government and the Congress government is evident in projects like irrigation. In the 10 years before 2014, about 40 lakh hectares of land in the country was brought under micro-irrigation. However, in our last 10 years of rule, this has doubled, with nearly 90 lakh hectares of farming land being connected with micro-irrigation. This shows the priority of the BJP government. It shows that the BJP government means both speed and progress.
Friends,
Another major concern for small farmers has been the shortage of storage facilities. As a result, small farmers were forced to sell their produce at throwaway prices. Now we are working on the world's largest scheme related to storage. Thousands of large warehouses will be built across the country in the near future. This will create storage capacity for 700 lakh metric tons of grains in the country. The government is planning to spend more than 1.25 lakh crore rupees on this project.
Friends,
Our government is putting significant emphasis on making villages self-reliant. The cooperatives are being expanded for this purpose. So far, we have seen the benefits of cooperatives in the dairy and sugarcane sectors. The BJP government is emphasising cooperatives in every sector, including grains, fruits and vegetables, fish, and more. For this purpose, cooperative societies and institutions are being formed in lakhs of villages. The endeavour is to increase the income of villages through farming, animal husbandry, beekeeping, poultry farming, fish farming, and all other means.
Friends,
In the past, another major issue in the development of villages was the numerous disputes over village land and property. Villagers had to run around tehsils for minor tasks related to land. Now, our double-engine government is providing permanent solutions to such problems through the PM Svamitva Yojana. Madhya Pradesh is doing very well under the Svamitva Yojana. Hundred per cent of the villages in Madhya Pradesh have been surveyed through drones. Over 20 lakh Svamitva (ownership) cards have already been issued. These legal documents for village homes will protect the poor from various disputes. Saving the poor from every adversity is Modi's guarantee. Today, the Cyber Tehsil program is being expanded in all 55 districts of Madhya Pradesh. Now, the resolution of cases related to transfer and registry will be done digitally. This will save time and expenses for rural families.
Friends,
The youth of Madhya Pradesh aspire for the state to become a leading industrial hub in the country. To every youth, especially the first-time voter, I would say that the BJP government is leaving no stone unturned in creating new opportunities for you. Your dreams are Modi's resolve. Madhya Pradesh will become a strong pillar of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India) and Make in India. Initiatives like the Mega Leather and Footwear Cluster in Sitapur in Morena, the park for readymade garment industry in Indore, expansion of industrial parks in Mandsaur, and the construction of a new industrial park in Dhar are steps in this direction. Congress governments had destroyed our traditional strength in manufacturing. We had a great tradition of toy-making here. However, until a few years ago, our markets and homes were filled with foreign toys. We have helped our traditional companions, the Vishwakarma families involved in toy-making. Today, the import of toys from abroad has reduced significantly. In fact, we are exporting more toys than we used to import. There are also many opportunities for our toy-making companions in Budhni. The projects that have been launched today in Budhni will strengthen toy manufacturing.
Brothers and sisters,
Modi takes care of those whose care nobody takes. The responsibility of promoting the hard work of our traditional companions in the country has now been taken up by Modi. I am promoting your art and skills in the country and around the world, and will continue to do so. When I give handmade products made by cottage industries to foreign guests as gifts, I make every effort to promote you as well. When I talk about being vocal for local, I am reaching out to every home for a bright future for you.
Friends,
Bharat’s stature has grown significantly worldwide in the past 10 years. Today, countries around the world prefer to be friends with Bharat. Any Indian who goes abroad receives a lot of respect. The direct benefit of Bharat’s increased stature is seen in investment and tourism. Today, more and more people want to come to Bharat. When they come to Bharat, it is very natural for them to come to MP because MP is unique, MP is amazing. In recent years, there has been a significant increase in the number of devotees in Omkareshwar and Mamleshwar. With the development of an ‘Ekatm Dham’ in memory of Guru Shankaracharya in Omkareshwar, these numbers will continue to increase. The Simhastha Kumbh Mela is also going to be held in Ujjain in 2028. The construction of a 4-lane road from Indore's Ichhapur to Omkareshwar will provide more convenience to the devotees. The inauguration of railway projects today will also strengthen Madhya Pradesh's connectivity. When connectivity improves, it benefits everyone, whether it's agriculture, tourism, or industry.
Friends,
Over the past 10 years, we have witnessed the empowerment of our women. Modi had guaranteed that he would make sincere efforts to alleviate every inconvenience and hardship from the lives of mothers and sisters. I have endeavoured to fulfil this guarantee with complete honesty. However, the next 5 years will witness unprecedented empowerment of our sisters and daughters. In the next 5 years, many ‘Lakhpati Didis’ will emerge in every village. In the next 5 years, the village sisters will become pioneers of a new revolution in agriculture by becoming 'Namo Drone Didis'. In the next 5 years, there will be unprecedented improvement in the economic condition of our sisters. Recently, a report has come out stating that the work done for the welfare of the poor in the last 10 years has resulted in a rapid increase in the income of poor families in villages. According to the report, income in villages is increasing at a faster rate compared to cities. In the last 10 years, 250 million people have come out of poverty. This means that the BJP government is working in the right direction. I have full faith that Madhya Pradesh will continue to achieve new heights of development at a rapid pace. Once again, I congratulate all of you on the development projects. And today you have made history by participating in such a large number in the video conference program. I thank all the brothers and sisters from the bottom of my heart.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.