Prime Minister's Office
PM addresses ‘Viksit Bharat Viksit Madhya Pradesh’ program
Lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth about Rs 17,000 crore across Madhya Pradesh in sectors of irrigation, power, road, rail, water supply, coal and industry
Launches Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh
“Double engine government of Madhya Pradesh is committed to the welfare of the people”
“India will develop only when its states develop”
“Vikramaditya Vedic Clock in Ujjain will become witness to the ‘kaal chakra’ when India is on the path to becoming a developed nation”
“Double engine government is carrying out development work with double speed”
“Government is laying great emphasis on making villages aatmanirbhar”
“We are witnessing a revolution in Madhya Pradesh’s irrigation sector”
“In the last 10 years, India's reputation has increased a lot in the whole world”
“Youth’s dreams are Modi’s resolution”
29 FEB 2024 5:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Viksit Bharat Viksit Madhya Pradesh’ program today via video conferencing. During the programme, the Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth about Rs 17,000 crores across Madhya Pradesh. The projects cater to many important sectors including irrigation, power, road, rail, water supply, coal, and industry, among others. The Prime Minister also launched the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh.
The Prime Minister began his address by paying condolences for the loss of lives due to a road accident in Dindori, Madhya Pradesh and said that all arrangements are being made for those injured in the mishap. “I stand by the people of Madhya Pradesh in this hour of grief”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted that lakhs of citizens were linked with the event from all the Lok Sabha and Assembly seats of the state with a resolution of Viksit Bharat. He acknowledged similar resolutions by other states in recent times and said that India will become Viksit only when the states become Viksit.
Noting the commencement of the 9-day Vikramotsav in Madhya Pradesh tomorrow, the Prime Minister said that it celebrates the glorious heritage of the state along with the current developments. He underlined that the Vedic Clock put up in Ujjain is proof of the government taking along heritage and development. “City of Baba Mahakal was once the center of time calculation for the world but its importance was forgotten”, the Prime Minister lamented. To overcome this neglect, the Prime Minister said that the government has reestablished the world’s first Vikramaditya Vedic Clock in Ujjain and it will become witness to the ‘kaal chakra’ when India is on the path to becoming a developed nation.
Noting the development projects worth Rs 17,000 crores related to today’s event involving drinking water, irrigation, electricity, roads, sports complexes, and community halls, the Prime Minister also informed about the commencement of modernization work at 30 stations of Madya Pradesh. “Double engine government is carrying out development work with double speed”, the Prime Minister said.
The Prime Minister expressed gratitude for the nation’s trust in Modi’s guarantee. Reiterating the government's commitment to development, the Prime Minister laid forward his resolution to make India the third-largest economy in the third tenure of the government.
The Prime Minister highlighted the double-engine government’s emphasis on agriculture, industry and tourism and mentioned the foundation stone laying of three major water projects on Maa Narmada river. He said that it will not only resolve the irrigational issues in the tribal regions but also tackle the issue of drinking water supply. “We are witnessing a new revolution in the irrigation sector of Madhya Pradesh”, the Prime Minister said, mentioning that the Ken-Betwa river linking project will transform the lives of lakhs of families in the Bundelkhand region. He emphasized that the biggest service to farmers is taking water to their farmlands. Drawing comparisons in the irrigation sector today with the period 10 years before 2014, the Prime Minister informed that micro-irrigation was extended to 40 lakh hectares in the country compared to 90 lakh hectares today. “This shows the present government’s priorities, and its scale of progress”, he said.
Touching upon another serious problem of small farmers i.e. storage shortage, the Prime Minister talked about the recently launched ‘world’s largest storage project’. In the coming days, thousands of big godowns will be constructed and there will be a new storage capacity of 700 lakh metric tonnes in the country. “Government will invest Rs 1.25 crore on this”, he added.
The Prime Minister also reiterated the government's resolve to make the villages aatmanirbhar through cooperatives. He explained how the cooperative benefits are expanding from the proven areas of milk and sugarcane to areas like grains, fruits and vegetables and fisheries. Cooperative bodies are being created in lakhs of villages with an aim to increase rural income.
The Prime Minister said that through PM Svamitva Yojana an enduring solution of the rural property disputes is being found. He praised Madhya Pradesh for good implementation of the Scheme as 100 percent of the villages have been surveyed by drone and more than 20 lakh Svamitva Cards have been issued so far, he informed.
Referring to the initiation of the Cyber Tehsil project in 55 districts of Madhya Pradesh, the Prime Minister informed that it will provide digital solutions for transfer of names and registry-related issues, thereby saving time and expenses for the people.
Concurring with the youth’s desire to make Madhya Pradesh one of the leading states in industries, the Prime Minister affirmed the first-time voters in the state that the present government is leaving no stone unturned in creating new opportunities. “Youth’s dreams are Modi’s resolution”, the Prime Minister said. He remarked that Madhya Pradesh will become an important pillar in Aatmanirbhar Bharat and Make in India and mentioned the Mega Leather and footwear cluster in Sitapur, Morena, textile park for the readymade garment industry of Indore, expansion of industrial park in Mandsaur and development of Dhar Industrial park as steps taken to realize this vision. Highlighting the government’s push to boost toy manufacturing in India which led to an increase in toy exports, the Prime Minister said that multiple opportunities would be created for the toy-making community in Budhni owing to the development projects of today in the region.
Keeping in line with his commitment to take care of the neglected segments of society, the Prime Minister informed about providing publicity to the traditional artisans. He mentioned his regular promotion of these artists from every available platform and how his gifts to foreign dignitaries always consist of products of cottage industry. He said his promotion of ‘Vocal se Local’ too promotes local artisans’ products.
Commenting on India’s growing profile in the last 10 years, the Prime Minister underlined the direct benefits of investment and tourism. He noted recent strides in tourism in Madhya Pradesh and mentioned the growing number of devotees visiting Omkareshwar and Mamaleshwar. He said the upcoming Ekatm Dham in Omkareshwar in the memory of Aadi Guru Shankaracharya and Ujjain Simhastha in 2028 was the catalyst of tourism growth. He said, “The construction of a 4-lane road from Ichhapur to Omkareshwar in Indore will provide further convenience to the devotees. The railway projects inaugurated today will further strengthen the connectivity of Madhya Pradesh. When connectivity improves, be it agriculture, tourism or industry, all three benefit.”
The Prime Minister drew attention to the government’s efforts to tackle all issues hampering the development of women in the last 10 years and emphasized that the next 5 years will witness unprecedented empowerment of our sisters and daughters. He touched upon creating Lakhpati Didis in every village, and Drone Didis to bring about a new agricultural revolution. He also spoke about improving the economic condition of women in the next 5 years and cited a report that stated an increase in the income of families from villages in the last 10 years owing to the work done for their welfare. “According to the report, income in villages is increasing faster than in cities”, he said. Concluding the address, the Prime Minister said that 25 crore people have come out of poverty in the last 10 years. He expressed confidence that Madhya Pradesh will continue to attain new heights similarly.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of irrigation projects worth more than Rs 5500 crores in Madhya Pradesh. These projects include the Upper Narmada Project, Raghavpur Multipurpose Project, and Basaniya Multipurpose Project. These projects will irrigate over 75000 hectares of agricultural land in Dindori, Anuppur and Mandla districts and augment the power supply and drinking water in the region. The Prime Minister also dedicated to the nation two micro-irrigation projects worth more than 800 crore in the state. These include the Parasdoh Micro Irrigation project and the Aulliya Micro Irrigation project. These micro-irrigation projects will cater to the needs of more than 26,000 hectares of land in Betul and Khandwa districts.
The Prime Minister dedicated to the nation three railway projects constructed at a cost of more than Rs 2200 crores. These include projects for third line in Virangana Lakshmibai Jhansi – Jakhlaun & Dhaura – Agasod route; Gauge conversion project in New Sumaoli-Jora Alapur railway line; and project for Powarkheda-Jujharpur rail line flyover. These projects will improve rail connectivity and contribute to the socio-economic development of the region.
For providing impetus to industrial development in the state, the Prime Minister also laid the foundation stone of multiple industrial projects worth about Rs 1000 crore across Madhya Pradesh. The projects include Mega Leather, Footwear and Accessories Cluster at Sitapur in Morena district; Plug and Play Park for garment Industry in Indore; Industrial Park Mandsaur (Jaggakhedi Phase-2); and upgradation of Industrial Park Pithampur in Dhar district.
The Prime Minister dedicated to the nation coal sector projects worth more than 1000 crore including the Jayant OCP CHP Silo, NCL Singrauli; and Dudhichua OCP CHP-Silo.
Strengthening the power sector in Madhya Pradesh, the Prime Minister laid the foundation stones for six substations located in Panna, Raisen, Chhindwara and Narmadapuram districts. These substations will benefit the people of the region in eleven districts of the state namely Bhopal, Panna, Raisen, Chhindwara, Narmadapuram, Vidisha, Sagar, Damoh, Chhatarpur, Harda and Sehore. The substations will also benefit the industries of Mandideep industrial area.
The Prime Minister laid the foundation stone for various projects worth about Rs 880 crore under AMRUT 2.0 and other schemes for the augmentation and strengthening of water supply systems in several districts across the state. The Prime Minister also dedicated to the nation project for augmenting the water supply in Khargone.
In a step towards improving the delivery of government services, the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh will ensure paperless, faceless, end-to-end online disposal of mutation of sale-purchase of complete khasra and record correction in revenue records. The project, which is implemented in all 55 districts of the state, will also provide a single revenue court for the entire M.P. It also uses email/ WhatsApp for communicating a certified copy of the final order to the applicant.
The Prime Minister also laid the foundation stone of several important road projects in Madhya Pradesh, among other projects. The launch of these projects underscores the Prime Minister’s vision to provide a major boost to infrastructure, socioeconomic development and ease of living in Madhya Pradesh.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘বিকশিত ভাৰত বিকাশ মধ্যপ্ৰদেশ’ অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
জলসিঞ্চন, শক্তি, পথ, ৰে’ল, পানী যোগান, কয়লা আৰু উদ্যোগৰ খণ্ডত সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশত প্ৰায় ১৭,০০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা
মধ্যপ্ৰদেশত আৰম্ভ হৈছে চাইবাৰ তহচিল প্ৰকল্প
"মানুহৰ কল্যাণৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ মধ্যপ্ৰদেশৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ"
"ভাৰত তেতিয়াহে বিকশিত হ'ব যেতিয়া ইয়াৰ ৰাজ্যসমূহৰ বিকাশ হ'ব"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "উজ্জয়িনৰ বিক্ৰমাদিত্য বৈদিক ঘড়ী 'কাল চক্ৰ'ৰ সাক্ষী হ'ব, যেতিয়া ভাৰতে উন্নত দেশ হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে"
"ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে দুগুণ গতিৰে উন্নয়নৰ কাম কৰি আছে"
"চৰকাৰে গাঁওবোৰক চহকী কৰি তোলাত বহুত গুৰুত্ব দিছে"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মধ্যপ্ৰদেশৰ জলসিঞ্চন খণ্ডত আমি এক বিপ্লৱৰ সাক্ষী হৈ আছো
"যোৱা ১০ বছৰত সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ সুনাম যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে"
29 FEB 2024 5:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ‘বিকশিত ভাৰত বিশ্ব মধ্যপ্ৰদেশ’ কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশতে প্ৰায় ১৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি জাতিটোৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰকল্পসমূহে জলসিঞ্চন, বিদ্যুৎ, পথ, ৰে’ল, পানী যোগান, কয়লা, আৰু উদ্যোগকে ধৰি বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডৰ বাবে কাম কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশতো চাইবাৰ তহচিল প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ দিন্দোৰীত সংঘটিত এক পথ দুৰ্ঘটনাত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ প্ৰতি শোক প্ৰকাশ কৰি ভাষণ আৰম্ভ কৰে আৰু কয় যে দুৰ্ঘটনাটোত আহত সকলৰ বাবে সকলো ধৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। "এই দুখৰ সময়ত মই মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে থিয় দিছো। ''
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিকশিত ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱেৰে ৰাজ্যৰ সকলো লোকসভা আৰু বিধানসভাৰ আসনৰ পৰা লাখ লাখ নাগৰিকক এই অনুষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত কৰা হৈছিল। তেওঁ সাম্প্রতিক সময়ত আন ৰাজ্যৰ অনুৰূপ সংকল্প স্বীকাৰ কৰি কয় যে যেতিয়া ৰাজ্যসমূহ বিকশিত হ’ব তেতিয়াহে ভাৰতো বিকশিত হ’ব৷
কাইলৈ মধ্যপ্ৰদেশত ৯ দিনীয়া বিক্ৰমোৎসৱৰ আৰম্ভণিৰ কথা লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইখনে সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ৰাজ্যখনৰ গৌৰৱময় ঐতিহ্যকো উদযাপন কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে উজ্জয়িনত স্থাপন কৰা বৈদিক ঘড়ী চৰকাৰে ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নৰ একেলগে আগবঢ়াই নিয়াৰ প্ৰমাণ। “বাবা মহাকাল চহৰ এসময়ত বিশ্বৰ বাবে সময়ৰ হিচাপৰ কেন্দ্ৰ আছিল যদিও ইয়াৰ গুৰুত্ব পাহৰি গ’ল”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আক্ষেপ কৰে। এই অৱহেলা দূৰ কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে উজ্জয়িনত বিশ্বৰ প্ৰথমটো বিক্ৰমাদিত্য বৈদিক ঘড়ী পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে আৰু ভাৰত যেতিয়া উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িব তেতিয়া ই ‘কাল চক্ৰ’ৰ সাক্ষী হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ এই অনুষ্ঠানত আলোকপাত কৰে, য’ত মুঠ ১৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে খোৱাপানী, জলসিঞ্চন, বিদ্যুৎ, পথ, ক্ৰীড়া কমপ্লেক্স, আৰু কমিউনিটি হল আদি বিভিন্ন খণ্ড সামৰি লয়। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ ৩০টা ষ্টেচনত আধুনিকীকৰণৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে, “আমাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে দ্ৰুত গতিত উন্নয়নৰ প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিছে।”
মোডীৰ আশ্বাসৰ প্ৰতি জাতিৰ আস্থাক লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। প্ৰগতিৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ নিষ্ঠাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে আগুৱাই নিয়াৰ সংকল্প পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মা নৰ্মদা নদীত তিনিটা উল্লেখযোগ্য জল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কৃষি, উদ্যোগ, আৰু পৰ্যটনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰকল্পসমূহে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ জলসিঞ্চনৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধান কৰাই নহয়, খোৱাপানীৰ যোগানো উন্নত কৰিব। মধ্যপ্ৰদেশৰ জলসিঞ্চন খণ্ডৰ এক বৈপ্লৱিক পদক্ষেপ বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বুণ্ডেলখণ্ড অঞ্চলৰ অগণন পৰিয়ালৰ ওপৰত কেন-বেতোৱা নদী সংযোগ প্ৰকল্পৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে কৃষকসকলৰ বাবে আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য সেৱা হৈছে তেওঁলোকৰ পথাৰত পানীৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰা। এটা দশক আগৰ জলসিঞ্চন খণ্ডৰ ৰাজ্যৰ সৈতে তুলনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে দেশত ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন আজি ৪০ লাখ হেক্টৰৰ পৰা ৯০ লাখ হেক্টৰলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা বৰ্তমান চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু ইয়াৰ অগ্ৰগতিৰ পৰিসৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।
ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে সন্মুখীন হোৱা আন এক জটিল বিষয়ক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদ্য উদ্বোধন কৰা ‘বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ষ্ট’ৰেজ প্ৰজেক্ট’ৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। তেওঁ অনাগত দিনত হাজাৰ হাজাৰ বৃহৎ গুদাম নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ দেশতে ৭০০ লাখ মেট্ৰিক টন নতুনকৈ মজুত কৰিব পৰা যাব। এই প্ৰচেষ্টাত চৰকাৰে ১.২৫ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিব বুলিও তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমবায়ৰ জৰিয়তে গাঁওসমূহক স্বাৱলম্বীতাৰে সৱলীকৰণৰ বাবে চৰকাৰৰ দৃঢ়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ গাখীৰ আৰু চুপাৰিৰ দৰে পৰম্পৰাগত খণ্ডৰ পৰা সমবায় সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বিষয়ে বিশদভাৱে কয় যাতে শস্য, ফলমূল, শাক-পাচলি, আৰু মীনপালন আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। গ্ৰাম্য আয় বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে লাখ লাখ গাঁৱত সমবায় সংগঠন প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰাম্য সম্পত্তিৰ বিবাদৰ স্থায়ী সমাধানৰ মাধ্যম হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বামীত্ব যোজনাক আলোকপাত কৰে। তেওঁ এই আঁচনিখন ফলপ্ৰসূভাৱে ৰূপায়ণৰ বাবে মধ্যপ্ৰদেশক প্ৰশংসা কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে ড্ৰ’ন জৰীপে ১০০ শতাংশ গাঁও সামৰি লৈছে আৰু আজিলৈকে ২০ লাখৰো অধিক স্বামীত্ব কাৰ্ড জাৰি কৰা হৈছে।
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৫৫খন জিলাত চাইবাৰ তহচিল প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰি কয় যে ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে নাম স্থানান্তৰ আৰু পঞ্জীয়ন সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ বাবে ডিজিটেল সমাধান আগবঢ়োৱা, শেষত জড়িত লোকসকলৰ বাবে সময় আৰু খৰচ ৰাহি কৰা।
ঔদ্যোগিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত মধ্যপ্ৰদেশক আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে আগুৱাই নিয়াৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ আকাংক্ষাক প্ৰতিধ্বনিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদান কৰা লোকসকলক আশ্বাস দিয়ে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখন নতুন সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন মোডীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি বুলিও তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ আতমনিৰ্ভৰ ভাৰত (আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত) আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ পদক্ষেপত মধ্যপ্ৰদেশৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হিচাপে লোৱা ভূমিকাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মৰেনাৰ সীতাপুৰত মেগা লেদাৰ এণ্ড ফুটৱেৰ ক্লাষ্টাৰ, ইন্দোৰৰ ৰেডিমেড গাৰ্মেণ্ট উদ্যোগৰ বাবে বস্ত্ৰ উদ্যানৰ দৰে পদক্ষেপৰ উল্লেখ কৰে , মন্দসৌৰত ঔদ্যোগিক উদ্যানৰ সম্প্ৰসাৰণ, আৰু এই দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ ধৰ ঔদ্যোগিক উদ্যানৰ উন্নয়ন। ভাৰতত খেলনা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰি, যাৰ ফলত খেলনা ৰপ্তানি বৃদ্ধি পালে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোত আৰম্ভ হোৱা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে বুধনীৰ খেলনা নিৰ্মাতা সমাজৰ বাবে যি অসংখ্য সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব, সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰে।
সমাজৰ অৱহেলিত অংশক উন্নীত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত অটল হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰম্পৰাগত শিপিনীসকলক প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ বিভিন্ন মঞ্চত এই শিল্পীসকলক তেওঁৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু বিদেশী গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলক তেওঁৰ উপহাৰসমূহত কেনেকৈ ধাৰাবাহিকভাৱে কুটিৰ উদ্যোগৰ সামগ্ৰীসমূহ সন্নিবিষ্ট কৰা হয়, সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ ‘ভ’কেল চে লোকেল’ৰ প্ৰচাৰেও স্থানীয় শিল্পীৰ সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰে।
বিগত ১০ বছৰত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰফাইলৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিনিয়োগ আৰু পৰ্যটনৰ প্ৰত্যক্ষ লাভৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মধ্যপ্ৰদেশৰ পৰ্যটনৰ শেহতীয়া অগ্ৰগতি লক্ষ্য কৰি ওমকাৰেশ্বৰ আৰু মমলেশ্বৰ ভ্ৰমণলৈ অহা ভক্তৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে ২০২৮ চনত আদি গুৰু শংকৰাচাৰ্য আৰু উজ্জয়ন সিংহস্থাৰ স্মৃতিত ওমকাৰেশ্বৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া একাতম ধাম পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ অনুঘটক আছিল। তেওঁ কয়, ‘ইন্দোৰৰ ইছাপুৰৰ পৰা ওমকাৰেশ্বৰলৈ ৪ লেনযুক্ত পথ নিৰ্মাণে ভক্তসকলক অধিক সুবিধা প্ৰদান কৰিব। আজি উদ্বোধন কৰা ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহে মধ্যপ্ৰদেশৰ সংযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। যেতিয়া সংযোগৰ উন্নতি হয়, সেয়া কৃষি হওক, পৰ্যটন হওক বা উদ্যোগ হওক, তিনিওজনে লাভৱান হয়।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহিলাৰ বিকাশত বাধাৰ সৃষ্টি কৰা বাধাসমূহ দূৰ কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দশকজোৰা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি আগন্তুক পাঁচ বছৰত আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ অভূতপূৰ্ব সৱলীকৰণৰ সাক্ষী হ’ব বুলি জোৰ দিয়ে। তেওঁ প্ৰতিখন গাঁৱতে "লাখপতি দিদি" সৃষ্টি কৰাৰ লগতে "ড্ৰোন দিদি" প্ৰৱৰ্তন কৰি এক নতুন কৃষি বিপ্লৱৰ সূচনা কৰাৰ পৰিকল্পনাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ কল্যাণমূলক পদক্ষেপৰ বাবে বিগত দশকত গাঁৱৰ আয় বৃদ্ধিৰ ইংগিত দিয়া প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দি অনাগত বছৰবোৰত মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থা উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে প্ৰতিবেদন অনুসৰি চহৰৰ আয়তকৈ গাঁৱৰ আয় দ্ৰুত হাৰত বৃদ্ধি পাইছে। সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা দশকত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে মধ্যপ্ৰদেশেও একে ধৰণেৰে নতুন উচ্চতালৈ আৰোহণ কৰি যাব।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশত উচ্চ নৰ্মদা প্ৰকল্প, ৰাঘৱপুৰ বহুমুখী প্ৰকল্প, আৰু বছানিয়া বহুমুখী প্ৰকল্পকে ধৰি ৫৫০০ কোটিৰো অধিক জলসিঞ্চন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই পদক্ষেপসমূহে ডিণ্ডোৰী, অনুপপুৰ, আৰু মণ্ডল জিলাৰ ৭৫ হাজাৰ হেক্টৰতকৈ অধিক কৃষিভূমিত জলসিঞ্চন কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোত বিদ্যুৎ যোগান আৰু খোৱাপানীৰ সুবিধাও বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাজু হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ দুটা ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহ অৰ্থাৎ পৰচদোহ ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন প্ৰকল্প আৰু আউলিয়া ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন প্ৰকল্পই বেতুল আৰু খাণ্ডৱা জিলাৰ ২৬ হাজাৰ হেক্টৰতকৈ অধিক মাটিৰ জলসিঞ্চনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনুষ্ঠানিকভাৱে ২২০০ কোটিতকৈ অধিক বিনিয়োগেৰে তিনিটা ৰে’ল প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে বিৰংগনা লক্ষ্মীবাই ঝান্সী – জাখলাউন এণ্ড ধৌৰা – আগাছোদ পথত তৃতীয় লাইন স্থাপন, নিউ ছুমাওলি-জোৰা আলাপুৰ ৰেলপথৰ বাবে গেজ ৰূপান্তৰ প্ৰকল্প, আৰু পোৱাৰখেডা-জুঝাৰপুৰ ৰেল লাইনত উৰণীয়া সেতু নিৰ্মাণ। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ৰে’ল সংযোগ বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ৰাজ্যখনৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ অনুঘটক হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশতে মুঠ প্ৰায় ১০০০ কোটি টকাৰ কেইবাটাও ঔদ্যোগিক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে মৰেনা জিলাৰ সীতাপুৰত মেগা লেদাৰ, ফুটৱেৰ, আৰু এক্সেচৰিজ ক্লাষ্টাৰ; ইন্দোৰৰ কাপোৰ উদ্যোগৰ বাবে এটা প্লাগ এণ্ড প্লে পাৰ্ক; মন্দসৌৰৰ ঔদ্যোগিক উদ্যান (জগ্গাখেদী ফেজ-২); আৰু ধৰ জিলাৰ পিঠামপুৰৰ ঔদ্যোগিক উদ্যান উন্নীতকৰণৰ কাম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনচিএল চিংৰাউলীৰ জয়ন্ত অ’চিপি চিএইচপি চাইল’ আৰু দুধিচুৱা অ’চিপি চিএইচপি-চাইলোকে ধৰি দেশৰ বাবে ১০০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ কয়লা খণ্ডৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে।
মধ্যপ্ৰদেশৰ বিদ্যুৎ খণ্ডক শক্তিশালী কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পান্না, ৰাইজেন, ছিণ্ডৱাৰা আৰু নৰ্মদাপুৰম জিলাত অৱস্থিত ছটা উপকেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই উপকেন্দ্ৰসমূহে ৰাজ্যখনৰ এঘাৰখন জিলা ক্ৰমে ভোপাল, পান্না, ৰাইজেন, ছিণ্ডৱাৰা, নৰ্মদাপুৰম, বিদিশা, সাগৰ, দামোহ, ছটাৰপুৰ, হৰদা আৰু চেহোৰত অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণক উপকৃত কৰিব। এই উপকেন্দ্ৰসমূহে মন্দিদীপ ঔদ্যোগিক এলেকাৰ উদ্যোগসমূহকো উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে AMRUT 2.0 আৰু ৰাজ্যৰ একাধিক জিলাত পানী যোগান ব্যৱস্থা বৃদ্ধি আৰু সুদৃঢ় কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰায় 880 কোটি টকাৰ কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ ভেটি নিৰ্মাণৰ সূচনা কৰে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খাৰ্গোনত পানী যোগান শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে এটা প্ৰকল্প জাতিটোৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে।
চৰকাৰী সেৱাৰ প্ৰদান বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে মধ্যপ্ৰদেশৰ চাইবাৰ তহচিল প্ৰকল্পই প্ৰশাসনিক প্ৰক্ৰিয়াত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ সাজু হৈছে। ই কাগজবিহীন, মুখবিহীন, বিক্ৰী-ক্ৰয়ৰ মিউটেচনৰ শেষৰ পৰা শেষলৈ অনলাইন নিয়ন্ত্ৰণ, সম্পূৰ্ণ খাছৰা, আৰু ৰাজহৰ ৰেকৰ্ডত ৰেকৰ্ড সংশোধনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। ৰাজ্যখনৰ সকলো ৫৫খন জিলাতে কাৰ্যকৰী কৰা এই প্ৰকল্পটোৱে সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশৰ বাবে এক ঐক্যবদ্ধ ৰাজহ আদালতৰো প্ৰৱৰ্তন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই ইমেইল আৰু হোৱাটছএপ ব্যৱহাৰ কৰি আবেদনকাৰীক চূড়ান্ত অৰ্ডাৰৰ প্ৰমাণিত কপি প্ৰেৰণ কৰে, যাৰ ফলত প্ৰক্ৰিয়াটো আৰু অধিক সুশৃংখলিত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অন্যান্য প্ৰকল্পৰ লগতে মধ্যপ্ৰদেশৰ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ আৰম্ভণিয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ আন্তঃগাঁথনি, আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ন আৰু সহজ-সৰল জীৱন-যাপনৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ উত্থান প্ৰদানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীক আলোকপাত কৰে।