প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত মধ্য প্রদেস’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
ইথৈ-লৌখোঙ, পৱার, রেল, লম্বী, ঈশিং পীবা, কোয়লা অমসুং উদোগ সেক্তরশিংদা মধ্য প্রদেস শীনবা থুংনা লুপা করোর ১৭,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি
মধ্য প্রদেসতা সাইবর তেহসিল প্রোজেক হৌদোকখ্রে
“মধ্য প্রদেসকী দবল ইঞ্জিন সরকারনা মীয়াম য়াইফনবা থবক পায়খৎলে”
“লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং চাউখৎলবা মতমদা ভারত চাউখৎকনি”
“ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা লম্বীদা লাকপা মতমদা উজয়েন্দা লৈরিবা বিক্রমদিত্যা বেদিক ঘরিনা ‘কাল চক্র’ দা শাখি ওইরগনি”
“খোঙজেল শরুক অনিগা লোয়ননা দবল ইঞ্জিন সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎলি”
“খুঙ্গংশিং অত্মানির্ভর ওইহন্নবা সরকারনা অকনবা মীৎয়েং চঙলে”
“ঐখোয়না মধ্য প্রদেসকী ইরিগেসন সেক্তরদা অওনবা অমা উরে”
“হৌখিবা চহি ১০দা, মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী মিংচৎ য়াম্না হেনগৎলে”
“নহারোলশিংগী মঙলানশিং মোদীগী ৱারেপ্নি”
29 FEB 2024 5:58PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত মধ্য প্রদেস’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেস শীনবা থুংনা লুপা করোর ১৭,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি। প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা য়াওরিবা মরুওইবা সেক্তরশিংদি ইথৈ-লৌখোঙ, পৱার, রেল, লম্বী, ঈশিং পীবা, কোয়লা অমসুং উদোগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসতা সাইবর তেহসিল প্রোজেক হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱা ঙাংবা হৌরকপদা মধ্য প্রদেসকী দিন্দোরিদা লম্বীগী খুদোংথিবা অমদা মীওই কয়া লৈখিদবদা অৱাবা ফোঙদোকখি অমসুং হায়খি খুদোংথিবা অদুদা শোক্লবশিং মতেং পীনবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। মসিগী অৱাবা মতম অসিদা ঐনা মধ্য প্রদেসকী মীয়ামগীদমক লেপ্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমগী ৱাশক্কা লোয়ননা রাজ্য অসিগী লোক সভা অমসুং এশেমব্লি সিত খুদিংমক্তগী মীওই লাখ কয়া থৌরম অসি শরুক য়ারি। হন্দক অতোপ্পা রাজ্যশিংদা মসিগা চপ মান্নবা ৱারেপশিং লৌখ্রে অমসুং লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং চাউখৎলবা মতমদা ভারত চাউখৎকনি।
হয়েংদগী মধ্য প্রদেসতা নুমিৎ মপান্নি চৎথগদবা বিক্রমোতসব হৌদোক্কদৌরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসিদা রাজ্য অসিগী নিংথিরবা হেরিতেচগা লোয়ননা হৌজিক পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হরাওবা ফোঙদোক্কনি। উজয়েন্দা লৈরিবা বেদিক ঘরি অসি সরকারনা হেরিতেচ অমসুং চাউখৎপা অনিমক পুন্না পায়খৎপগী খুদম অমনি। বাবা মহাকালগী সহর অসি মতম অমদা মালেম শীনবা থুংবগী মতম খোৎনবগী মফম অমা ওইরমখি অদুবু মসিগী মরুওইবা কাউথোক্নরে। মসি কোকহন্নবগীদমক, সরকারনা উজয়েন্দা মালেমদা অহানবা বিক্রমদিত্যা বেদিক ঘরি অমুক হন্না থম্লে অমসুং ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা লম্বীদা লাকপা মতমদা উজয়েন্দা লৈরিবা বিক্রমদিত্যা বেদিক ঘরিনা ‘কাল চক্র’ দা শাখি ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসিগা মরী লৈনবা লুপা করোর ১৭,০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিদা থক্নবা ঈশিং, ইথৈ, মৈ, লম্বীশিং, স্পোর্তস কমপ্লেক্সশিং অমসুং কম্মুনিতি হোলশিং য়াওরি। মধ্য প্রদেসতা স্তেসন ৩০ অমুক হন্না মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা থবক হৌরে। খোঙজেল শরুক অনিগা লোয়ননা দবল ইঞ্জিন সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎলি।
মোদীগী গরেন্তিদা লৈবাক অসিনা থাজবা থম্বগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা তৌবীমল খঙবা উৎখি। লৈবাক অসি চাউখৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অমুক হন্না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারগী অহুমশুবা তার্মদা ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ৩শুবা ইকোনোমি ওইহনগনি।
মহাক্না হায়খি দবল ইঞ্জিন সরকারনা লৌউ-শিংউ, উদোগ অমসুং তুরিজমদা অকনবা মীৎয়েং চঙলি অমসুং মা নর্মাদা তুরেলদা অচৌবা ঈশিংগী প্রোজেক অহুম পায়খৎনবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। ঐখোয়না ত্রাইবেলশিংগী লমদমশিংগী ইথৈগী অৱাবশিং কোকহনবা খক নত্তনা থক্নবা ঈশিং ফংবদগী অৱাবশু কোকহনগনি। ঐখোয়না মধ্য প্রদেসকী ইরিগেসন সেক্তরদা অওনবা অমা উরে। কেন-বেতৱা রিভর লিঙ্কিং প্রোজেক্না বুন্দেলখান্দ লমদমদা ইমুং লাখ কয়াগী পুন্সিদা অওনবা লাক্লগনি।
মহাক্না হায়খি লৌমীশিংগীদমক পায়খৎপা খ্বাইদগী চাউবা থবক্তি মখোয়গী লৌফমশিংদা ঈশিং ফংহনবনি। ২০১৪গী মমাঙদা লৈরম্বা ফিবমগা চাংদম্নবদা হৌজিক লৈরিবা ইথৈগী ফিবম অসি য়াম্না ফরে। মমাঙদা সেক্তর লাখ ৪০দা মাইক্রো-ইরিগেসন লৈরম্বা অদু হৌজিক হেক্তর লাখ ৯০দা ইথৈ ফংলে। মসিনা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মরুওইনা লৌরিবশিং অমসুং মসিগী চাউখৎপগী পাক-চাউবা উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অপীকপা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং থমফম লৈতবগী অতোপ্পা অৱাবা অমা মায়োক্নরি। হন্দক মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা পোৎথোকশিং থমফম শানবা প্রোজেক অমা হৌদোক্লে। নুমিৎ খরগী মতুংদগী, অচৌবা কৈ লিশিং কয়া শারগনি অমসুং লৈবাক অসিদা মেত্রিক তন লাখ ৭০০গী অনৌবা থমফম অমা লৈরগনি। মসিগীদমক সরকারনা লুপা করোর লাখ ১.২৫ থাদগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোওপরেতিপশিংগী খুৎথাংদা খুঙ্গংশিং অত্মানির্ভর ওইহন্নবা সরকারনা অকনবা মীৎয়েং চঙলে। কোওপরেতিপকী কান্নবশিং শঙ্গোম, চিনি, মহৈ-মরোং, উহৈ-ৱাহৈ, মনা-মশিং অমসুং ঙা য়োকপগী হিরম ফাওবা ফংলে। খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা খুঙ্গংশিংদা কোওপরেতিপ বোদি লাখ কয়া লিংখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম শ্বামিতভা য়োজনাগী খুৎথাংদা খুঙ্গংদা লন-থুমগী য়েৎনবশিং তুংকোইবা য়ানবা অমা পুরক্নবা পাম্বৈ অমা ফংলে। খুঙ্গংগী চাদা ১০০ দ্রোন সর্ভে পাংথোক্তুনা স্কিম অসি পায়খৎপগীদমক মধ্য প্রদেস থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং হৌজিক ফাওবদা শ্বামিতভা কার্দ লাখ ২০ হেন্না পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মধ্য প্রদেসকী জিলা ৫৫দা সাইবর তেহসিল প্রোজেক পায়খৎলে। মসিনা লমগী মিং ওনবা অমসুং রেজিস্তার তৌবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহনগনি অমসুং মীয়ামগী মতম অমসুং শেন চঙবা হন্থহগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহারোলশিংনা মধ্য প্রদেস অসি উদোগশিংদা মাঙজিল থাবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইহন্নিংলি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীনবা থবক অমতা পায়খৎতনা তোক্লোই হায়না রাজ্য অসিগী অহানবা ভোত্তরশিংদা থাজবা পীরি। নহারোলশিংগী মঙলানশিং মোদীগী ৱারেপ্নি। অত্মানির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াদা মধ্য প্রদেস মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইগনি। মসিগী মঙলান অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা সিতাপুর,মোরেনাদা মেগা লেদর অমসুং ফুদৱায়ার ক্লস্তর, ইন্দোরদা রেদিমেদ গার্মেন্তগী তেক্সতাইল পার্ক, মন্দসুরদা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং ধার ইন্দস্ত্রিএল পার্ক শেমগৎপা য়াওরি।
ভারত্তা শান্নপোৎ শাবগী থবক হেন্না চাউখৎহন্নবা সরকারনা হোৎনবদগী মপান লৈবাকশিংদা শান্নপোৎশিং থাদোকপা হেনগৎলে। ঙসি লমদম অসিদা হৌদোক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা মরম ওইদুনা বুধনিদা শান্নপোৎ শাবগী কাংলুপ খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাইগী মীরাইবীরবা কাংলুপশিং য়েংশিন্নবা থাজবা পীবগা লোয়ননা মমাঙঙৈদগী লৈরক্লবা খুৎহৈবশিং মশক তাকপা ঙমগনি। অফংবা মফম খুদিংমক্তা হায়রিবা খুৎহৈবশিং অসি মহাক্না চাংনাইনা য়োকখৎলি অমসুং মহাক্না মপান লৈবাকশিংগী শক্নাইরবশিংদা মতম অয়াম্বদা কোত্তেচ ইন্দস্ত্রিগী পোৎথোকশিং পীনবা তকশিল্লি। ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ য়োকখৎপনা লমদম অমগী খুৎহৈবশিংগী পোৎথোকশিংশু য়োকখৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা, মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী মিংচৎ য়াম্না হেনগৎলে। লৈবাক অসিনা ইনভেস্তেমন্ত অমসুং তুরিজমগী কান্নবশিং হকথেংননা ফংলে। মধ্য প্রদেসতা তুরিজম ফজনা চাউখৎলে অমসুং ওমকারেশ্বর অমসুং মমালেশ্বরদা ভক্তশিং লাকপা মশিং হেনগৎলে। আদি গুরু সঙ্করচার্য়া অমসুং উজয়েন সিমহাস্থা নিংশিংনবা ২০২৮ তা ওমকারেশ্বরদা একতম ধাম শেমগৎলগনি। মসিনা তুরিজম চাউখৎপা হেনগৎহল্লগনি।
ইন্দোরদা ওমকারেশ্বরদগী ইছাপুর ফাওবা ৪-লেন লম্বী অমা শেমগৎপা অসিনা ভক্তশিংদা খুদোংচাবা পীরগনি। ঙসি হৌদোক্লিবা রেলৱে প্রোজেকশিং অসিনা মধ্য প্রদেসতা মখা তানা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লগনি। চৎথোক-চৎশিন ফগৎলকপদগী, মসিনা লৌউ-শিংউ, তুরিজম নত্ত্রগা উদোগ, অহুমমক কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা নুপীশিং চাউখৎপদা অপনবা পীরিবা খুদোংচাদবা খুদিংমক লোইশিন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং মথং চহি ৫দা ঐখোয়গী ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শক্তি পীবা উবা ফংলগনি। খুঙ্গং খুদিংমক্তা লাখপতি দিদিশিং শেমগৎলে অমসুং দ্রোন দিদিশিংনা লৌউ-শিংউদা অওনবা অমা পুরক্লগনি।
মথং চহি ৫দা নুপীশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলক্লগনি। সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহি ১০দা খুঙ্গংশিংদা ইমুংশিংগী শেন্থোক হেনগৎলে। রিপোর্ত অমগী মতুংইন্না, খুঙ্গংগী শেন্থোক সহরশিংদগী হেন্না য়াংনা হেনগৎলে। হৌখিবা চহি ১০দা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। মধ্য প্রদেস মখা তানা চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরগনি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসতা লুপা করোর ৫৫০০ হেনবগী ইথৈ-লৌখোং পীনবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা অপ্পর নর্মাদা প্রোজেক, রাঘাবপুর মল্তিপর্পজ প্রোজেক, বসানিয়া মল্তিপর্পজ প্রোজেকনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা দিন্দোরি, অনুপ্পুর অমসুং মন্দলা জিলাশিংদা লৌবুক হেক্তর ৭৫০০ হেনবদা ঈশিং ফংহনগনি অমসুং লমদম অসিদা মৈ অমসুং থক্নবা ঈশিং ফংবা হেনগৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিদা লুপা করোর ৮০০ হেনবগী মাইক্রো ইরিগেসন প্রোজেক অনি লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা পারাদোস মাইক্রো ইরিগেসন প্রোজেক অমসুং আউল্লিয়া মাইক্রো ইরিগেসন প্রোজেক য়াওরি। হায়রিবা মাইক্রো ইরিগেসন প্রোজেকশিং অসিনা বেতুল অমসুং খন্দৱা জিলাশিংদা লম হেক্তর ২৬,০০০ হেনবগী দরকার ওইবশিং ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসতা লুপা করোর ২২০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা রেলৱে প্রোজেক অহুম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা বিরঙ্গানা লক্সমীবাই ঝান্সি-জাখলাউন অমসুং ধাউরা-অগাসোদ রুত্তা অহুমশুবা লাইন; নিউ সুমাউলি-জোরা অলাপুর রেলৱা লাই গেজ ওনখৎপা; অমসুং পোৱারখেরা-জুঝারপুর রেল লাইন ফ্লাইওর প্রোজেক য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা রেলগী চৎথোক-চৎশিন অমসুং খুন্নাইগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
রাজ্য অসিদা উদোগ চাউখৎপা হেনগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেস শীনবা থুংনা লুপা করোর ১০০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা উদোগশিংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা মোরেনা জিলাগী সিতাপুরদা মেগা লেদর, ফুদৱিয়ার অমসুং এসেসোরি ক্লস্তর; ইন্দোরদা গার্মেন্ত ইন্দস্ত্রিগী প্লগ এন্দ প্লে পার্ক; ধার জিলাদা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক মান্দসৌর(জাগ্গাখেরি ফেজ-২); অমসুং ইন্দস্ত্রিএল পার্ক পীথমপুরা ফগৎহনবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১০০০ হেনবগী কোয়লা প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা জয়ান্ত ও.সি.পি সি.ঐচ.পি সিলো, এন.সি.এল সিঙ্গ্রাউলি অমসুং দুধিচুয়া ও.সি.পি সি.ঐচ.পি সিলোনি।
মধ্য প্রদেসতা পৱার সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা পান্না, রাইসেন, ছিন্দৱারা অমসুং নর্মাদাপুরম জিলাশিংদা সব-স্তেসন তরুক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা সব-স্তেসনশিং অসিনা রাজ্য অসিগী জিলা ১১ হায়বদি ভোপাল, পান্না, রাইসেন, ছিন্দৱারা, নর্মাদাপুরম, বিদিসা, সাগার, দামোস, ছাতারপুর, হারদা অমসুং সোহোরগী মীয়ামদা কান্নবশিং পীরগনি। মান্দিপ ইন্দস্ত্রিএল এরিয়াগী উদোগশিংদা সব-স্তেসনশিং অসিনা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অমরুত ২.০গী মখাদা লুপা করোর ৮৮০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং অমসুং রাজ্য অসিগী জিলা কয়াদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা অতোপ্পা স্কিমশিং ফগৎহন্নবা প্রোজেকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা খারগোনেদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা স্কিম ফগৎহনবগী প্রোজেক লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।
মীয়ামদা সরকারগী থবক-থৌরমশিং ফংহনবা ফগৎহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমদা, মধ্য প্রদেসতা সাইবর তেহসিল প্রোজেক্না মপুংফাবা খাসরাগী লৈবা-য়োনবগী থবক্তা চে য়াওদবা, মীওইশিং হকথেংননা শরুক য়াদনা অমসুং ওনলাইন্দা মিউতেসন পাংথোকপা অমসুং রেভিনিয়ু রেকোর্দশিং চুমথোকপা য়াহল্লগনি। রাজ্য অসিগী জিলা ৫৫দা প্রোজেক অসি পায়খৎকনি অমসুং মধ্য প্রদেস শীনবা থুংবগী রেভিনিয়ু কোর্ত অমা খক লৈহল্লগনি। এপ্লিকান্তদা ফাইনেল ওর্দরগী সর্তিফাইদ কোপি পীনবা মসিদা ই-মেল/ৱাতসএপ্প শীজিন্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসতা তোঙান-তোঙানবা মরুওইবা লম্বীগী প্রোজেকশিংশু উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিং অসি হৌদোকপনা মধ্য প্রদেসতা ইনফ্রাস্ত্রকচর, খুন্নাইগী শেন-থুম চাউখৎপা অমসুং হিংবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগী মরুওইবা থম্লি।

Prime Minister's Office
PM addresses ‘Viksit Bharat Viksit Madhya Pradesh’ program
Lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth about Rs 17,000 crore across Madhya Pradesh in sectors of irrigation, power, road, rail, water supply, coal and industry
Launches Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh
“Double engine government of Madhya Pradesh is committed to the welfare of the people”
“India will develop only when its states develop”
“Vikramaditya Vedic Clock in Ujjain will become witness to the ‘kaal chakra’ when India is on the path to becoming a developed nation”
“Double engine government is carrying out development work with double speed”
“Government is laying great emphasis on making villages aatmanirbhar”
“We are witnessing a revolution in Madhya Pradesh’s irrigation sector”
“In the last 10 years, India's reputation has increased a lot in the whole world”
“Youth’s dreams are Modi’s resolution”
29 FEB 2024 5:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Viksit Bharat Viksit Madhya Pradesh’ program today via video conferencing. During the programme, the Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth about Rs 17,000 crores across Madhya Pradesh. The projects cater to many important sectors including irrigation, power, road, rail, water supply, coal, and industry, among others. The Prime Minister also launched the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh.
The Prime Minister began his address by paying condolences for the loss of lives due to a road accident in Dindori, Madhya Pradesh and said that all arrangements are being made for those injured in the mishap. “I stand by the people of Madhya Pradesh in this hour of grief”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted that lakhs of citizens were linked with the event from all the Lok Sabha and Assembly seats of the state with a resolution of Viksit Bharat. He acknowledged similar resolutions by other states in recent times and said that India will become Viksit only when the states become Viksit.
Noting the commencement of the 9-day Vikramotsav in Madhya Pradesh tomorrow, the Prime Minister said that it celebrates the glorious heritage of the state along with the current developments. He underlined that the Vedic Clock put up in Ujjain is proof of the government taking along heritage and development. “City of Baba Mahakal was once the center of time calculation for the world but its importance was forgotten”, the Prime Minister lamented. To overcome this neglect, the Prime Minister said that the government has reestablished the world’s first Vikramaditya Vedic Clock in Ujjain and it will become witness to the ‘kaal chakra’ when India is on the path to becoming a developed nation.
Noting the development projects worth Rs 17,000 crores related to today’s event involving drinking water, irrigation, electricity, roads, sports complexes, and community halls, the Prime Minister also informed about the commencement of modernization work at 30 stations of Madya Pradesh. “Double engine government is carrying out development work with double speed”, the Prime Minister said.
The Prime Minister expressed gratitude for the nation’s trust in Modi’s guarantee. Reiterating the government's commitment to development, the Prime Minister laid forward his resolution to make India the third-largest economy in the third tenure of the government.
The Prime Minister highlighted the double-engine government’s emphasis on agriculture, industry and tourism and mentioned the foundation stone laying of three major water projects on Maa Narmada river. He said that it will not only resolve the irrigational issues in the tribal regions but also tackle the issue of drinking water supply. “We are witnessing a new revolution in the irrigation sector of Madhya Pradesh”, the Prime Minister said, mentioning that the Ken-Betwa river linking project will transform the lives of lakhs of families in the Bundelkhand region. He emphasized that the biggest service to farmers is taking water to their farmlands. Drawing comparisons in the irrigation sector today with the period 10 years before 2014, the Prime Minister informed that micro-irrigation was extended to 40 lakh hectares in the country compared to 90 lakh hectares today. “This shows the present government’s priorities, and its scale of progress”, he said.
Touching upon another serious problem of small farmers i.e. storage shortage, the Prime Minister talked about the recently launched ‘world’s largest storage project’. In the coming days, thousands of big godowns will be constructed and there will be a new storage capacity of 700 lakh metric tonnes in the country. “Government will invest Rs 1.25 crore on this”, he added.
The Prime Minister also reiterated the government's resolve to make the villages aatmanirbhar through cooperatives. He explained how the cooperative benefits are expanding from the proven areas of milk and sugarcane to areas like grains, fruits and vegetables and fisheries. Cooperative bodies are being created in lakhs of villages with an aim to increase rural income.
The Prime Minister said that through PM Svamitva Yojana an enduring solution of the rural property disputes is being found. He praised Madhya Pradesh for good implementation of the Scheme as 100 percent of the villages have been surveyed by drone and more than 20 lakh Svamitva Cards have been issued so far, he informed.
Referring to the initiation of the Cyber Tehsil project in 55 districts of Madhya Pradesh, the Prime Minister informed that it will provide digital solutions for transfer of names and registry-related issues, thereby saving time and expenses for the people.
Concurring with the youth’s desire to make Madhya Pradesh one of the leading states in industries, the Prime Minister affirmed the first-time voters in the state that the present government is leaving no stone unturned in creating new opportunities. “Youth’s dreams are Modi’s resolution”, the Prime Minister said. He remarked that Madhya Pradesh will become an important pillar in Aatmanirbhar Bharat and Make in India and mentioned the Mega Leather and footwear cluster in Sitapur, Morena, textile park for the readymade garment industry of Indore, expansion of industrial park in Mandsaur and development of Dhar Industrial park as steps taken to realize this vision. Highlighting the government’s push to boost toy manufacturing in India which led to an increase in toy exports, the Prime Minister said that multiple opportunities would be created for the toy-making community in Budhni owing to the development projects of today in the region.
Keeping in line with his commitment to take care of the neglected segments of society, the Prime Minister informed about providing publicity to the traditional artisans. He mentioned his regular promotion of these artists from every available platform and how his gifts to foreign dignitaries always consist of products of cottage industry. He said his promotion of ‘Vocal se Local’ too promotes local artisans’ products.
Commenting on India’s growing profile in the last 10 years, the Prime Minister underlined the direct benefits of investment and tourism. He noted recent strides in tourism in Madhya Pradesh and mentioned the growing number of devotees visiting Omkareshwar and Mamaleshwar. He said the upcoming Ekatm Dham in Omkareshwar in the memory of Aadi Guru Shankaracharya and Ujjain Simhastha in 2028 was the catalyst of tourism growth. He said, “The construction of a 4-lane road from Ichhapur to Omkareshwar in Indore will provide further convenience to the devotees. The railway projects inaugurated today will further strengthen the connectivity of Madhya Pradesh. When connectivity improves, be it agriculture, tourism or industry, all three benefit.”
The Prime Minister drew attention to the government’s efforts to tackle all issues hampering the development of women in the last 10 years and emphasized that the next 5 years will witness unprecedented empowerment of our sisters and daughters. He touched upon creating Lakhpati Didis in every village, and Drone Didis to bring about a new agricultural revolution. He also spoke about improving the economic condition of women in the next 5 years and cited a report that stated an increase in the income of families from villages in the last 10 years owing to the work done for their welfare. “According to the report, income in villages is increasing faster than in cities”, he said. Concluding the address, the Prime Minister said that 25 crore people have come out of poverty in the last 10 years. He expressed confidence that Madhya Pradesh will continue to attain new heights similarly.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of irrigation projects worth more than Rs 5500 crores in Madhya Pradesh. These projects include the Upper Narmada Project, Raghavpur Multipurpose Project, and Basaniya Multipurpose Project. These projects will irrigate over 75000 hectares of agricultural land in Dindori, Anuppur and Mandla districts and augment the power supply and drinking water in the region. The Prime Minister also dedicated to the nation two micro-irrigation projects worth more than 800 crore in the state. These include the Parasdoh Micro Irrigation project and the Aulliya Micro Irrigation project. These micro-irrigation projects will cater to the needs of more than 26,000 hectares of land in Betul and Khandwa districts.
The Prime Minister dedicated to the nation three railway projects constructed at a cost of more than Rs 2200 crores. These include projects for third line in Virangana Lakshmibai Jhansi – Jakhlaun & Dhaura – Agasod route; Gauge conversion project in New Sumaoli-Jora Alapur railway line; and project for Powarkheda-Jujharpur rail line flyover. These projects will improve rail connectivity and contribute to the socio-economic development of the region.
For providing impetus to industrial development in the state, the Prime Minister also laid the foundation stone of multiple industrial projects worth about Rs 1000 crore across Madhya Pradesh. The projects include Mega Leather, Footwear and Accessories Cluster at Sitapur in Morena district; Plug and Play Park for garment Industry in Indore; Industrial Park Mandsaur (Jaggakhedi Phase-2); and upgradation of Industrial Park Pithampur in Dhar district.
The Prime Minister dedicated to the nation coal sector projects worth more than 1000 crore including the Jayant OCP CHP Silo, NCL Singrauli; and Dudhichua OCP CHP-Silo.
Strengthening the power sector in Madhya Pradesh, the Prime Minister laid the foundation stones for six substations located in Panna, Raisen, Chhindwara and Narmadapuram districts. These substations will benefit the people of the region in eleven districts of the state namely Bhopal, Panna, Raisen, Chhindwara, Narmadapuram, Vidisha, Sagar, Damoh, Chhatarpur, Harda and Sehore. The substations will also benefit the industries of Mandideep industrial area.
The Prime Minister laid the foundation stone for various projects worth about Rs 880 crore under AMRUT 2.0 and other schemes for the augmentation and strengthening of water supply systems in several districts across the state. The Prime Minister also dedicated to the nation project for augmenting the water supply in Khargone.
In a step towards improving the delivery of government services, the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh will ensure paperless, faceless, end-to-end online disposal of mutation of sale-purchase of complete khasra and record correction in revenue records. The project, which is implemented in all 55 districts of the state, will also provide a single revenue court for the entire M.P. It also uses email/ WhatsApp for communicating a certified copy of the final order to the applicant.
The Prime Minister also laid the foundation stone of several important road projects in Madhya Pradesh, among other projects. The launch of these projects underscores the Prime Minister’s vision to provide a major boost to infrastructure, socioeconomic development and ease of living in Madhya Pradesh.