ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
29 FEB 2024 5:58PM by PIB Bhubaneshwar
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଜଳସେଚନ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସଡ଼କ, ରେଳ, ଜଳ ଯୋଗାଣ, କୋଇଲା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୧୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କଲେ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସାଇବର ତହସିଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ
“ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ”
“ଭାରତ କେବଳ ସେତେବେଳେ ବିକାଶ କରିବ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶ କରିବ”
“ଉଜ୍ଜୟନ ସମୟରେ ଉଜ୍ଜୟନର ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ ବୈଦିକ ଘଣ୍ଟା ‘କାଳଚକ୍ର’ର ସାକ୍ଷୀ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେବ”
“ଦ୍ୱିତୀୟ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଗତିରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି”
“ସରକାର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି”
“ଆମେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜଳସେଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ଦେଖୁଛୁ”
“ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଖ୍ୟାତି ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି”
“ଯୁବଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ”
ପ୍ରକାଶନ ତାରିଖ : ୨୯ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ ସନ୍ଧ୍ୟା ୫:୫୮ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ବିକ୍ଷିତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଜଳସେଚନ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ରାସ୍ତା, ରେଳ, ଜଳ ଯୋଗାଣ, କୋଇଲା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ସାଇବର ତହସିଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଦିଣ୍ଡୋରୀରେ ଏକ ସଡ଼କ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣହାନି ପାଇଁ ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରି ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ଆହତଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ମୁଁ ଏହି ଦୁଃଖର ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ଲୋକସଭା ଏବଂ ବିଧାନସଭା ଆସନରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ସମାନ ସଂକଳ୍ପକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିକ୍ଷିତ ହେଲେ ହିଁ ଭାରତ ବିକ୍ଷିତ ହେବ।
ଆସନ୍ତାକାଲି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୯ ଦିନିଆ ବିକ୍ରମୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ବିକାଶ ସହିତ ରାଜ୍ୟର ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବୈଦିକ ଘଣ୍ଟା ସରକାରଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ସାଥିରେ ନେବାର ପ୍ରମାଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ବାବା ମହାକାଳଙ୍କ ସହର ଥରେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସମୟ ଗଣନାର କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲା।" ଏହି ଅବହେଳାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ ବୈଦିକ ଘଣ୍ଟା ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପଥରେ ଆଗେଇ ଯାଉଥିବା ସମୟରେ ଏହା 'କାଳଚକ୍ର'ର ସାକ୍ଷୀ ହେବ।
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ୧୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାନୀୟ ଜଳ, ଜଳସେଚନ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ରାସ୍ତା, କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ କମ୍ୟୁନିଟି ହଲ୍ ସହିତ ଜଡିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ୩୦ଟି ଷ୍ଟେସନରେ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଗତିରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ବିକାଶ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ରଖିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମା ନର୍ମଦା ନଦୀରେ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳସେଚନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଆମେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜଳସେଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଦେଖୁଛୁ”, କେନ୍-ବେତୱା ନଦୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସେବା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କ ଚାଷ ଜମିକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ୧୦ ବର୍ଷ ସହିତ ଆଜିର ଜଳସେଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ୪୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଆଜି ୯୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଥିଲା“ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ପରିମାଣକୁ ଦର୍ଶାଉଛି”, ସେ କହିଛନ୍ତି।
କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଆଉ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା ଅର୍ଥାତ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଦ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା 'ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରକଳ୍ପ' ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ବଡ଼ ଗୋଦାମ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ୭୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ନୂତନ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ହେବ। "ସରକାର ଏଥିରେ ୧.୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିବେ", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ କିପରି ସମବାୟ ଲାଭ କ୍ଷୀର ଏବଂ ଆଖୁର ପ୍ରମାଣିତ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଶସ୍ୟ, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପତ୍ତି ବିବାଦର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଖୋଜାଯାଉଛି। ଯୋଜନାର ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ କାରଣ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମ ଡ୍ରୋନ୍ ଦ୍ୱାରା ସର୍ଭେ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ୫୫ ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସାଇବର ତହସିଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ନାମ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଏବଂ ପଞ୍ଜିକରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ ହେବ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ସହିତ ସହମତ ହୋଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ୁନାହାଁନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଯୁବକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ"। ସେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସୀତାପୁର, ମୋରେନାରେ ମେଗା ଚମଡା ଏବଂ ଫୁଟୱେୟାର କ୍ଲଷ୍ଟର, ଇନ୍ଦୋରର ରେଡିମେଡ୍ ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ପାର୍କ, ମନ୍ଦସୌରରେ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଧାର ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ବିକାଶର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଖେଳଣା ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯାହା ଖେଳଣା ରପ୍ତାନିରେ ବୃଦ୍ଧି ଆଣିଛି ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜିର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ବୁଧନିରେ ଖେଳଣା ତିଆରି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ବହୁବିଧ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ସମାଜର ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ଯତ୍ନ ନେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଚାର ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପଲବ୍ଧ ମଞ୍ଚରୁ ଏହି କଳାକାରମାନଙ୍କର ନିୟମିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଉପହାର କିପରି ସର୍ବଦା କୁଟୀର ଶିଳ୍ପର ଉତ୍ପାଦ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ତାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଭୋକାଲ ସେ ଲୋକାଲ୍'ର ତାଙ୍କର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗରମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ରୂପରେଖା ଉପରେ ମତାମତ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଉନ୍ନତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଓମକାରେଶ୍ୱର ଏବଂ ମାମଲେଶ୍ୱରକୁ ଆସୁଥିବା ଭକ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୮ ମସିହାରେ ଆଦି ଗୁରୁ ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉଜ୍ଜୟିନୀ ସିଂହସ୍ଥଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଓମକାରେଶ୍ୱରରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକାତ୍ମ ଧାମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଉତ୍ପ୍ରେରକ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ଇଛାପୁରରୁ ଇନ୍ଦୋରର ଓମକାରେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪ ଲେନ୍ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ। ଆଜି ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଯେତେବେଳେ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆସେ, ତାହା କୃଷି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କିମ୍ବା ଶିଳ୍ପ ହେଉ, ତିନୋଟି ଲାଭ ହୁଏ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷରେ ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଶକ୍ତିକରଣ ହେବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଲଖପତି ଦିଦି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ କୃଷି ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମରୁ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଆୟରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। “ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ, ସହର ତୁଳନାରେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଆୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି”, ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସେହିପରି ନୂତନ ଶିଖର ହାସଲ କରିବ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ୫୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉପର ନର୍ମଦା ପ୍ରକଳ୍ପ, ରାଘବପୁର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ବାସନିଆ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦିଣ୍ଡୋରୀ, ଅନୁପପୁର ଏବଂ ମଣ୍ଡଲା ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫୦୦୦ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ କୃଷି ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟରେ ୮୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଦୁଇଟି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ପରସଦୋହ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଆଉଲିଆ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବେତୁଲ ଏବଂ ଖଣ୍ଡୱା ଜିଲ୍ଲାର ୨୬୦୦୦ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ ଜମିର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ତିନୋଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ବୀରାଙ୍ଗନା ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇ ଝାନ୍ସୀ - ଜାଖଲୌନ ଏବଂ ଧୌରା - ଆଗାସୋଦ ରୁଟରେ ତୃତୀୟ ଲାଇନ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ନୂତନ ସୁମାଓଲି-ଜୋରା ଆଲାପୁର ରେଳ ଲାଇନରେ ଗଜ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଏବଂ ପାୱାରଖେଡା-ଜୁଝାରପୁର ରେଳ ଲାଇନ ଫ୍ଲାଏଓଭର ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ରାଜ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ମୋରେନା ଜିଲ୍ଲାର ସୀତାପୁରରେ ମେଗା ଚମଡା, ଫୁଟୱେୟାର ଏବଂ ଆସେସୋରିଜ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର; ଇନ୍ଦୋରରେ ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ଲଗ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ପ୍ଲେ ପାର୍କ; ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ମନ୍ଦସୌର (ଜଗ୍ଗାଖେଡି ଫେଜ୍ -୨ ); ଏବଂ ଧାର ଜିଲ୍ଲାର ପିଥମପୁର ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ଉନ୍ନତିକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଓସିପି ସିଏଚ୍ପି ସାଇଲୋ, ଏନସିଏଲ ସିଙ୍ଗରୌଲି; ଏବଂ ଦୁଧିଚୁଆ ଓସିପି ସିଏଚ୍ପି-ସାଇଲୋ ସମେତ ୧୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ।
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାନ୍ନା, ରାଇସେନ, ଛିନ୍ଦୱାଡା ଏବଂ ନର୍ମଦାପୁରମ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଛଅଟି ସବଷ୍ଟେସନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି ସବଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟର ଏଗାରଟି ଜିଲ୍ଲାର ଭୋପାଳ, ପାନ୍ନା, ରାଇସେନ, ଛିନ୍ଦୱାଡା, ନର୍ମଦାପୁରମ, ବିଦିଶା, ସାଗର, ଦାମୋହ, ଛତରପୁର, ହରଦା ଏବଂ ସେହୋର ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ସବଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମଣ୍ଡିଦୀପ ଶିଳ୍ପ ଅଞ୍ଚଳର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖାରଗୋନରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ।
ସରକାରୀ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଇବର ତହସିଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖସର ବିକ୍ରୟ-କ୍ରୟର ମ୍ୟୁଟେସନର କାଗଜବିହୀନ, ଫେସଲେସ୍, ଶେଷରୁ ଶେଷ ଅନଲାଇନ୍ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ରାଜସ୍ୱ ରେକର୍ଡରେ ରେକର୍ଡ ସଂଶୋଧନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ୫୫ ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମଗ୍ର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ଏକକ ରାଜସ୍ୱ ଅଦାଲତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଆଦେଶର ପ୍ରମାଣିତ କପି ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଇମେଲ୍ / ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ।

Prime Minister's Office
PM addresses ‘Viksit Bharat Viksit Madhya Pradesh’ program
Lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth about Rs 17,000 crore across Madhya Pradesh in sectors of irrigation, power, road, rail, water supply, coal and industry
Launches Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh
“Double engine government of Madhya Pradesh is committed to the welfare of the people”
“India will develop only when its states develop”
“Vikramaditya Vedic Clock in Ujjain will become witness to the ‘kaal chakra’ when India is on the path to becoming a developed nation”
“Double engine government is carrying out development work with double speed”
“Government is laying great emphasis on making villages aatmanirbhar”
“We are witnessing a revolution in Madhya Pradesh’s irrigation sector”
“In the last 10 years, India's reputation has increased a lot in the whole world”
“Youth’s dreams are Modi’s resolution”
29 FEB 2024 5:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Viksit Bharat Viksit Madhya Pradesh’ program today via video conferencing. During the programme, the Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth about Rs 17,000 crores across Madhya Pradesh. The projects cater to many important sectors including irrigation, power, road, rail, water supply, coal, and industry, among others. The Prime Minister also launched the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh.
The Prime Minister began his address by paying condolences for the loss of lives due to a road accident in Dindori, Madhya Pradesh and said that all arrangements are being made for those injured in the mishap. “I stand by the people of Madhya Pradesh in this hour of grief”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted that lakhs of citizens were linked with the event from all the Lok Sabha and Assembly seats of the state with a resolution of Viksit Bharat. He acknowledged similar resolutions by other states in recent times and said that India will become Viksit only when the states become Viksit.
Noting the commencement of the 9-day Vikramotsav in Madhya Pradesh tomorrow, the Prime Minister said that it celebrates the glorious heritage of the state along with the current developments. He underlined that the Vedic Clock put up in Ujjain is proof of the government taking along heritage and development. “City of Baba Mahakal was once the center of time calculation for the world but its importance was forgotten”, the Prime Minister lamented. To overcome this neglect, the Prime Minister said that the government has reestablished the world’s first Vikramaditya Vedic Clock in Ujjain and it will become witness to the ‘kaal chakra’ when India is on the path to becoming a developed nation.
Noting the development projects worth Rs 17,000 crores related to today’s event involving drinking water, irrigation, electricity, roads, sports complexes, and community halls, the Prime Minister also informed about the commencement of modernization work at 30 stations of Madya Pradesh. “Double engine government is carrying out development work with double speed”, the Prime Minister said.
The Prime Minister expressed gratitude for the nation’s trust in Modi’s guarantee. Reiterating the government's commitment to development, the Prime Minister laid forward his resolution to make India the third-largest economy in the third tenure of the government.
The Prime Minister highlighted the double-engine government’s emphasis on agriculture, industry and tourism and mentioned the foundation stone laying of three major water projects on Maa Narmada river. He said that it will not only resolve the irrigational issues in the tribal regions but also tackle the issue of drinking water supply. “We are witnessing a new revolution in the irrigation sector of Madhya Pradesh”, the Prime Minister said, mentioning that the Ken-Betwa river linking project will transform the lives of lakhs of families in the Bundelkhand region. He emphasized that the biggest service to farmers is taking water to their farmlands. Drawing comparisons in the irrigation sector today with the period 10 years before 2014, the Prime Minister informed that micro-irrigation was extended to 40 lakh hectares in the country compared to 90 lakh hectares today. “This shows the present government’s priorities, and its scale of progress”, he said.
Touching upon another serious problem of small farmers i.e. storage shortage, the Prime Minister talked about the recently launched ‘world’s largest storage project’. In the coming days, thousands of big godowns will be constructed and there will be a new storage capacity of 700 lakh metric tonnes in the country. “Government will invest Rs 1.25 crore on this”, he added.
The Prime Minister also reiterated the government's resolve to make the villages aatmanirbhar through cooperatives. He explained how the cooperative benefits are expanding from the proven areas of milk and sugarcane to areas like grains, fruits and vegetables and fisheries. Cooperative bodies are being created in lakhs of villages with an aim to increase rural income.
The Prime Minister said that through PM Svamitva Yojana an enduring solution of the rural property disputes is being found. He praised Madhya Pradesh for good implementation of the Scheme as 100 percent of the villages have been surveyed by drone and more than 20 lakh Svamitva Cards have been issued so far, he informed.
Referring to the initiation of the Cyber Tehsil project in 55 districts of Madhya Pradesh, the Prime Minister informed that it will provide digital solutions for transfer of names and registry-related issues, thereby saving time and expenses for the people.
Concurring with the youth’s desire to make Madhya Pradesh one of the leading states in industries, the Prime Minister affirmed the first-time voters in the state that the present government is leaving no stone unturned in creating new opportunities. “Youth’s dreams are Modi’s resolution”, the Prime Minister said. He remarked that Madhya Pradesh will become an important pillar in Aatmanirbhar Bharat and Make in India and mentioned the Mega Leather and footwear cluster in Sitapur, Morena, textile park for the readymade garment industry of Indore, expansion of industrial park in Mandsaur and development of Dhar Industrial park as steps taken to realize this vision. Highlighting the government’s push to boost toy manufacturing in India which led to an increase in toy exports, the Prime Minister said that multiple opportunities would be created for the toy-making community in Budhni owing to the development projects of today in the region.
Keeping in line with his commitment to take care of the neglected segments of society, the Prime Minister informed about providing publicity to the traditional artisans. He mentioned his regular promotion of these artists from every available platform and how his gifts to foreign dignitaries always consist of products of cottage industry. He said his promotion of ‘Vocal se Local’ too promotes local artisans’ products.
Commenting on India’s growing profile in the last 10 years, the Prime Minister underlined the direct benefits of investment and tourism. He noted recent strides in tourism in Madhya Pradesh and mentioned the growing number of devotees visiting Omkareshwar and Mamaleshwar. He said the upcoming Ekatm Dham in Omkareshwar in the memory of Aadi Guru Shankaracharya and Ujjain Simhastha in 2028 was the catalyst of tourism growth. He said, “The construction of a 4-lane road from Ichhapur to Omkareshwar in Indore will provide further convenience to the devotees. The railway projects inaugurated today will further strengthen the connectivity of Madhya Pradesh. When connectivity improves, be it agriculture, tourism or industry, all three benefit.”
The Prime Minister drew attention to the government’s efforts to tackle all issues hampering the development of women in the last 10 years and emphasized that the next 5 years will witness unprecedented empowerment of our sisters and daughters. He touched upon creating Lakhpati Didis in every village, and Drone Didis to bring about a new agricultural revolution. He also spoke about improving the economic condition of women in the next 5 years and cited a report that stated an increase in the income of families from villages in the last 10 years owing to the work done for their welfare. “According to the report, income in villages is increasing faster than in cities”, he said. Concluding the address, the Prime Minister said that 25 crore people have come out of poverty in the last 10 years. He expressed confidence that Madhya Pradesh will continue to attain new heights similarly.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of irrigation projects worth more than Rs 5500 crores in Madhya Pradesh. These projects include the Upper Narmada Project, Raghavpur Multipurpose Project, and Basaniya Multipurpose Project. These projects will irrigate over 75000 hectares of agricultural land in Dindori, Anuppur and Mandla districts and augment the power supply and drinking water in the region. The Prime Minister also dedicated to the nation two micro-irrigation projects worth more than 800 crore in the state. These include the Parasdoh Micro Irrigation project and the Aulliya Micro Irrigation project. These micro-irrigation projects will cater to the needs of more than 26,000 hectares of land in Betul and Khandwa districts.
The Prime Minister dedicated to the nation three railway projects constructed at a cost of more than Rs 2200 crores. These include projects for third line in Virangana Lakshmibai Jhansi – Jakhlaun & Dhaura – Agasod route; Gauge conversion project in New Sumaoli-Jora Alapur railway line; and project for Powarkheda-Jujharpur rail line flyover. These projects will improve rail connectivity and contribute to the socio-economic development of the region.
For providing impetus to industrial development in the state, the Prime Minister also laid the foundation stone of multiple industrial projects worth about Rs 1000 crore across Madhya Pradesh. The projects include Mega Leather, Footwear and Accessories Cluster at Sitapur in Morena district; Plug and Play Park for garment Industry in Indore; Industrial Park Mandsaur (Jaggakhedi Phase-2); and upgradation of Industrial Park Pithampur in Dhar district.
The Prime Minister dedicated to the nation coal sector projects worth more than 1000 crore including the Jayant OCP CHP Silo, NCL Singrauli; and Dudhichua OCP CHP-Silo.
Strengthening the power sector in Madhya Pradesh, the Prime Minister laid the foundation stones for six substations located in Panna, Raisen, Chhindwara and Narmadapuram districts. These substations will benefit the people of the region in eleven districts of the state namely Bhopal, Panna, Raisen, Chhindwara, Narmadapuram, Vidisha, Sagar, Damoh, Chhatarpur, Harda and Sehore. The substations will also benefit the industries of Mandideep industrial area.
The Prime Minister laid the foundation stone for various projects worth about Rs 880 crore under AMRUT 2.0 and other schemes for the augmentation and strengthening of water supply systems in several districts across the state. The Prime Minister also dedicated to the nation project for augmenting the water supply in Khargone.
In a step towards improving the delivery of government services, the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh will ensure paperless, faceless, end-to-end online disposal of mutation of sale-purchase of complete khasra and record correction in revenue records. The project, which is implemented in all 55 districts of the state, will also provide a single revenue court for the entire M.P. It also uses email/ WhatsApp for communicating a certified copy of the final order to the applicant.
The Prime Minister also laid the foundation stone of several important road projects in Madhya Pradesh, among other projects. The launch of these projects underscores the Prime Minister’s vision to provide a major boost to infrastructure, socioeconomic development and ease of living in Madhya Pradesh.