Prime Minister's Office
PM to visit Jharkhand, West Bengal and Bihar on 1st-2nd March
PM to inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth Rs 35,700 crore in Jharkhand
PM to dedicate Sindri Fertiliser Plant to the nation; Third fertiliser plant to be revived in the country after revival of fertiliser plants in Gorakhpur and Ramagundam
PM to dedicate to nation North Karanpura Super Thermal Power Project, Chatra
Railway sector to get major boost in Jharkhand; PM to flag off three new trains in the state
PM to inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth Rs 22,000 crore in West Bengal
PM to lay the foundation stone of Raghunathpur Thermal Power Station Phase II
PM to inaugurate Haldia-Barauni Crude Oil Pipeline
PM to dedicate and lay the foundation stone of multiple projects for strengthening infrastructure at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata
Several other projects related to rail, road, LPG supply and wastewater treatment to be the key focus areas in West Bengal
In a significant boost to the energy sector, nationwide projects worth Rs 1.48 lakh crore related to oil and gas sector to be taken up at Begusarai
Marking the historic achievement in India's energy sector, PM to dedicate to the nation the extraction of ‘First Oil’ from KG Basin
PM to inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 34,800 crore in Bihar
PM to lay the foundation stone of the project for expansion of the Barauni refinery; PM to inaugurate several other projects at the refinery
PM to inaugurate the Barauni fertiliser plant; Fourth fertiliser plant to be revived in the country
National highways network, rail infrastructure, Namami Gange Programme to also get major boost in Bihar; PM to also flag off four new trains in Bihar
PM to lay foundation stone of a new six lane bridge across River Ganga in Patna
PM to lay foundation stone of Unity Mall in Patna
PM to dedicate ‘Bharat Pashudhan’- digital database for livestock animals in the country; PM to also launch ‘1962 Farmers App’ for farmers to utilise ‘Bharat Pashudhan’ database
29 FEB 2024 3:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Jharkhand, West Bengal and Bihar on 1st-2nd March, 2024.
On 1st March, at around 11 AM, Prime Minister will reach Sindri, Dhanbad, Jharkhand and participate in a public programme, where he will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth Rs 35,700 crore in Jharkhand. At around 3 PM, Prime Minister will participate in a public programme where he will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 7,200 crore in Arambagh, Hooghly, West Bengal.
On 2nd March, at around 10:30 AM, Prime Minister will reach Krishnanagar, Nadia district, West Bengal, where he will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth Rs 15,000 crore. At 2:30 PM, Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth Rs 21,400 crore in Aurangabad, Bihar. At 5:15 PM, Prime Minister will reach Begusarai, Bihar where he will participate in a public programme and inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple oil and gas sector projects worth about Rs 1.48 lakh crore across the country, and several development projects in Bihar worth more than Rs 13,400.
PM at Sindri, Jharkhand
At the public programme in Sindri, Dhanbad, Prime Minister will inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple developmental projects related to fertiliser, rail, power, and coal sector.
Prime Minister will dedicate to the nation the Hindustan Urvarak & Rasayan Ltd (HURL) Sindri Fertiliser Plant. Developed at a cost of more than Rs 8900 crore, the fertiliser plant is a step towards self-sufficiency in the Urea Sector. It will add about 12.7 LMT per annum indigenous urea production in the country benefiting the farmers of the country. This is the third fertiliser plant to be revived in the country, after the revival of fertiliser plants at Gorakhpur and Ramagundam, which were also dedicated to the nation by the Prime Minister in December 2021 and November 2022 respectively.
Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of several rail projects worth more than Rs 17,600 crore in Jharkhand. The projects include 3rd & 4th Line connecting Sone Nagar-Andal; Tori- Shivpur first & second and Biratoli- Shivpur third railway line (part of Tori- Shivpur Project); Mohanpur – Hansdiha new rail line; Dhanbad-Chandrapura rail line, among others. These projects will expand the rail services in the state and lead to socio-economic development in the region. Prime Minister will also flag off three trains during the programme. This includes Deoghar – Dibrugarh train service, MEMU Train Service between Tatanagar and Badampahar (Daily) and long-haul freight train from Shivpur station.
Prime Minister will also dedicate to nation important power projects in Jharkhand including the Unit 1 (660 MW) of North Karanpura Super Thermal Power Project (STPP), Chatra. Developed at more than Rs 7500 crore, the project will lead to improved power supply in the region. It will also boost employment generation and contribute to socioeconomic development in the state. Also, Prime Minister will also dedicate to nation projects related to the coal sector in Jharkhand.
PM at Arambagh, West Bengal
At Arambagh, Hooghly, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to nation multiple developmental projects related to sectors like rail, ports, Oil Pipeline, LPG supply and wastewater treatment.
Prime Minister will inaugurate Indian Oil's 518-km Haldia-Barauni Crude Oil Pipeline developed at a cost of about Rs 2,790 crore. This pipeline passes through Bihar, Jharkhand and West Bengal. The pipeline will supply crude oil to Barauni Refinery, Bongaigaon Refinery and Guwahati Refinery in a safe, cost-efficient, and environment-friendly manner.
Prime Minister will also dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple projects for strengthening of infrastructure at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata worth about Rs 1000 crore. The projects whose foundation stone will be laid include reconstruction of Berth No. 8 NSD and mechanisation of berth no. 7 & 8 NSD of Kolkata Dock System. Prime Minister will also dedicate to nation the project for augmentation of the firefighting system at oil jetties of Haldia Dock Complex, Syama Prasad Mookerjee Port. The newly installed fire-fighting facility is a state-of-the-art fully automated set-up equipped with cutting edge gas and flame sensors, ensuring immediate hazard detection. Prime Minister will dedicate the third Rail Mounted Quay Crane (RMQC) of Haldia Dock Complex with lifting capacity of 40 Tonnes. These new projects at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata will boost the productivity of the port substantially by helping in faster and safer cargo handling and evacuation.
Prime Minister will dedicate to the nation important rail projects worth about Rs 2680 crore. The projects include the third rail line connecting Jhargram - Salgajhari (90 Kms); doubling of Sondalia – Champapukur rail line (24 Kms); and doubling of Dankuni – Bhattanagar – Baltikuri rail line (9 Kms). These projects will expand the rail transport facilities in the region, improve mobility and facilitate seamless service of freight traffic leading to economic and industrial growth in the region.
Prime Minister will also inaugurate Indian Oil’s LPG Bottling plant with a capacity of 120 TMTPA at Vidyasagar Industrial Park, Kharagpur. Developed at a cost of more than Rs 200 crore, the LPG bottling plant will be the first LPG bottling plant in the region. It will supply LPG to about 14.5 lakh customers in West Bengal.
Prime Minister will inaugurate three projects related to wastewater treatment and sewerage in West Bengal. These projects, developed at a cost of about Rs 600 crore have been funded by the World Bank. The projects include Interception and Diversion (I&D) works and Sewage Treatment Plants (STPs) at Howrah with a capacity of 65 MLD and a sewage network of 3.3 km; I&D works and STPs at Bally with capacity of 62 MLD and a sewage network of 11.3 km, and I&D works and STPs at Kamarhati & Baranagar with a capacity of 60 MLD and a sewage network of 8.15 Km.
PM at Krishnanagar, West Bengal
At Krishnanagar, Prime Minister will inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of several development projects related to sectors like power, rail and road.
Strengthening the power sector in the country, Prime Minister will lay the foundation stone of Raghunathpur Thermal Power Station Phase II (2x660 MW) located at Raghunathpur in Purulia district. This coal based thermal power project of the Damodar Valley Corporation employs highly-efficient super critical technology. The new plant will be a step towards strengthening the energy security of the country.
Prime Minister will inaugurate the Flue gas desulfurization (FGD) system of Unit 7 & 8 of Mejia Thermal Power Station. Developed at a cost of about Rs 650 crore, the FGD system will remove sulphur dioxide from flue gases and produce clean flue gas and forming gypsum, which can be used in cement industry.
Prime Minister will also inaugurate the road project for four laning of Farakka-Raiganj Section of NH-12 (100 Km). Developed at a cost of about Rs 1986 crore, the project will reduce traffic congestion, improve connectivity and contribute to socio economic development of North Bengal and Northeast region.
Prime Minister will dedicate to the nation four rail projects worth more than Rs 940 crore in West Bengal including project for doubling of Damodar - Mohishila rail line; third line between Rampurhat and Murarai; doubling of Bazarsau - Azimganj rail line; and New line connecting Azimganj – Murshidabad. These projects will improve rail connectivity, facilitate freight movement and contribute to economic and industrial growth in the region.
PM at Aurangabad, Bihar
At Aurangabad, Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 21,400 crore.
Strengthening the National Highways network in the state, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone for several National Highway projects worth more than Rs 18,100 crores. The projects that will be inaugurated includes a 63.4 km long two- lane with paved shoulder Jaynagar-Narahia section of NH-227; section of six lane Patna ring road from Kanhauli to Ramnagar on NH-131G; a 3.2 km long second flyover parallel to existing flyover in Kishanganj town; four laning of 47 km long Bakhtiyarpur-Rajauli; and four laning of 55 km long Arra - Parariya section of NH–319.
Prime Minister will lay the foundation stone for six National Highway projects including the construction of 55 km long four lane access controlled Greenfield National Highway from Amas to village Shivrampur; 54 km long four lane access controlled Greenfield National Highway from Shivrampur to Ramnagar; 47 km long four lane access controlled greenfield National Highway from village Kalyanpur to village Balbhadarpur; 42 km long four-lane access controlled greenfield National Highway from Balbhadarpur to Bela Nawada; 25 km long four lane elevated corridor from Danapur – Bihta Section; and upgradation of existing two lane to four lane carriageway of Bihta - Koilwar section. The road projects will improve connectivity, reduce travel time, boost tourism and lead to socio economic development of the region.
Prime Minister will also lay the foundation stone of the six lane bridge across River Ganga that will be developed as a part of Patna Ring Road. This bridge will be one of the longest river bridges in the country. This project will decongest traffic through Patna city and provide faster and better connectivity between North and South parts of Bihar, promoting socio-economic growth of the entire region.
Prime Minister will also inaugurate twelve projects under Namami Gange in Bihar that have been developed at a cost of about Rs 2,190 crore. The projects include Sewage Treatment Plant at Saidpur & Pahari; Sewerage Network for Saidpur, Beur, Pahari Zone IVA; Sewerage system with Sewer network at Karmalichak; Sewerage scheme at Pahari Zone V; and Interception, Diversion & Sewage Treatment Plant at Barh, Chhapra, Naugachia, Sultanganj and Sonepur town. These projects ensure wastewater treatment before it is released into the river Ganga at several places, boosting cleanliness of the river and benefiting the people of the region.
Prime Minister will lay the foundation stone of Unity Mall in Patna. To be constructed at a cost of more than Rs 200 crore, the project is envisioned as a state-of-the-art facility, encompassing international design practices, technology, comfort, and aesthetics. The mall will provide dedicated spaces to states, union territories, and districts, enabling them to showcase their unique products and craftsmanship. There will be 36 large stalls for States/ UTs and 38 small stalls for each district of Bihar. Unity mall will promote local manufacturing and promotion of One District One Products, Geographical Indicators (GI) products and handicraft products of Bihar and India. The project will have a significant socio-economic benefit in terms of employment generation, infrastructure development and exports from the state.
Prime Minister will also dedicate to the nation three railway projects in Bihar including the project for doubling of Patliputra to Pahleza railway line; 26 km long new rail line between Bandhua – Paimar; and a MEMU Shed in Gaya. Prime Minister will also lay the foundation stone of the Ara Bye Pass rail line. The rail projects will lead to better rail connectivity, improve line capacity and mobility of trains and boost industrial development in the region.
PM at Begusarai, Bihar
The public function in Begusarai will witness a significant boost to the energy sector in the country as the Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation, and lay the foundation stone for multiple oil and gas projects worth about Rs 1.48 lakh crore. The projects are spread across the country in various states like Bihar, Haryana, Andhra Pradesh, Maharashtra, Punjab and Karnataka along with KG Basin.
Prime Minister will dedicate ‘First Oil’ from KG Basin to the nation and will flag off the first crude oil tanker from the ONGC Krishna Godavari deepwater project. The extraction of ‘First Oil’ from KG Basin marks a historic achievement in India's energy sector, promising to significantly reduce our dependence on energy imports. The project also heralds a new era in India's energy sector, promising to bolster energy security and foster economic resilience.
The oil and gas sector projects worth about Rs 14,000 crore will be taken up in Bihar. This includes foundation stone laying of the expansion of the Barauni Refinery with project cost of more than Rs 11,400 crore and inauguration of projects like Grid Infrastructure at Barauni Refinery; Paradip – Haldia – Durgapur LPG Pipeline's extension to Patna and Muzaffarpur, among others.
Other important oil and gas projects projects being taken up across the country include expansion of the Panipat Refinery & Petrochemical Complex in Haryana; 3G ethanol plant and Catalyst Plant at Panipat Refinery; Visakh Refinery Modernization Project (VRMP) in Andhra Pradesh; City Gas Distribution Network project, encompassing Fazilka, Ganganagar, and Hanumangarh districts of Punjab; new POL Depot at Gulbarga Karnataka, Mumbai High North Redevelopment Phase -IV in Maharashtra, among others. Prime Minister will also lay the foundation stone of the Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE), Vishakhapatanam, Andhra Pradesh.
Prime Minister will inaugurate the Hindustan Urvarak & Rasayan Ltd (HURL) fertiliser plant in Barauni. Developed at more than Rs 9500 crore, the plant will provide affordable urea to farmers and lead to increase in their productivity and financial stability. This will be the fourth fertiliser plant to be revived in the country.
Prime Minister will also inaugurate and lay the foundation stone of several railway projects worth about Rs 3917 crore. These include the project for Raghopur – Forbesganj Gauge Conversion; doubling of Mukuria-Katihar-Kumedpur rail line; project for Barauni-Bachhwara 3rd and 4th line, Electrification of Katihar-Jogbani rail section, among others. These projects will make travel more accessible and lead to socio economic development of the region. Prime Minister will flag off four trains also including Danapur - Jogbani Express (via Darbhanga – Sakri); Jogbani- Saharsa Express; Sonpur-Vaishali Express; and Jogbani- Siliguri Express.
Prime Minister will dedicate to nation ‘Bharat Pashudhan’ - a digital database for livestock animals in the country. Developed under the National Digital Livestock Mission (NDLM), ‘Bharat Pashudhan’ utilises a unique 12-digit Tag ID allocated to each livestock animal. Under the project, out of estimated 30.5 crore bovines, about 29.6 crore have already been tagged and their details are available in the database. ‘Bharat Pashudhan’ will empower the farmers by providing the traceability system for the bovines and also help in disease monitoring and control.
Prime Minister will also launch ‘1962 Farmers App’, an app which records all data and information present under the ‘Bharat Pashudhan’ database, which can be utilised by the farmers.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অহা ১-২ মাৰ্চত ঝাৰখণ্ড, পশ্চিমবংগ আৰু বিহাৰ ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ঝাৰখণ্ডত ৩৫,৭০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ বাবে উচৰ্গা কৰিব সিন্ধ্ৰি সাৰ উদ্যোগ; গোৰখপুৰ আৰু ৰামগুণ্ডামৰ সাৰ উদ্যোগ পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ পিছত দেশত তৃতীয়টো সাৰ উদ্যোগ পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হ’ব
চত্ৰৰ উত্তৰ কৰণপুৰা ছুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰজেক্ট জাতিলৈ উচৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী
ঝাৰখণ্ডৰ ৰে’ল খণ্ডই ডাঙৰ বুষ্ট পাব; ৰাজ্যৰ তিনিখন নতুন ৰে’ললৈ সেউজ সংকেত দিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
পশ্চিম বংগৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ৫০ লাখ টকা। ২২ হাজাৰ কোটি টকাৰে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উন্মোচন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ ৰঘুনাথপুৰ তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব হালদিয়া-বাৰাউনী খাৰুৱা তেলৰ পাইপলাইন
29 FEB 2024 3:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অহা ১-২ মাৰ্চ, ২০২৪ তাৰিখে ঝাৰখণ্ড, পশ্চিমবংগ আৰু বিহাৰ ভ্ৰমণ কৰিব।
১ মাৰ্চৰ পুৱা প্ৰায় ১১ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ঝাৰখণ্ডৰ ধনবাদৰ সিণ্ড্ৰিত উপস্থিত হ’ব। এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত তেওঁ ঝাৰখণ্ডত মুঠ ৩৫,৭০০ কোটি টকাৰ অসংখ্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। পৰৱৰ্তী সময়ত প্ৰায় ৩ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পশ্চিম বংগৰ হুগলীৰ আৰামবাগত আন এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব। ইয়াত তেওঁ পশ্চিম বংগত ৭,২০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা, আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
২ মাৰ্চত প্ৰায় ১০:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰী পশ্চিমবংগৰ নাদিয়া জিলাৰ কৃষ্ণনগৰত উপস্থিত হ’ব। ইয়াত তেওঁ মুঠ ১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী, উৎসৰ্গা, আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ নেতৃত্ব দিব। ইয়াৰ পিছতে দুপৰীয়া ২:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ ঔৰংগাবাদলৈ আগবাঢ়িব, য’ত তেওঁ ২১,৪০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা, আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। পিছত সন্ধিয়া ৫:১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজহুৱা কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ বিহাৰৰ বেগুচৰাইত উপস্থিত হ’ব। এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত তেওঁ বিহাৰৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ সমান্তৰালভাৱে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ১.৪৮ লাখ কোটি টকাৰ একাধিক তেল আৰু গেছ খণ্ডৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
ঝাৰখণ্ডৰ সিন্ধ্ৰিত প্ৰধানমন্ত্ৰী
ধনবাদৰ সিণ্ড্ৰিত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ৰাজহুৱা কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব, জাতিটোৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰিব আৰু সাৰ, ৰে’ল, বিদ্যুৎ, কয়লা খণ্ডক সামৰি লোৱা বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮৯০০ কোটিতকৈ অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ কৰা হিন্দুস্তান উৰ্বৰক এণ্ড ৰসায়ন লিমিটেড (এইচ ইউ আৰ এল) সিন্ধ্ৰি ফাৰ্টিলাইজাৰ প্লাণ্ট দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব। এই উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগে ইউৰিয়া খণ্ডত স্বাৱলম্বীতা লাভৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। থলুৱা ইউৰিয়া উৎপাদনত বছৰি প্ৰায় ১২.৭ এল এম টিৰ প্ৰকল্পিত সংযোজনৰ ফলত এই উদ্যোগটোৱে সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। উল্লেখযোগ্য যে, গোৰখপুৰ আৰু ৰামাগুণ্ডামৰ উদ্ভিদসমূহ ক্ৰমে ২০২১ চনৰ ডিচেম্বৰ আৰু ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েও উদ্বোধন কৰা উদ্যোগসমূহৰ সফলতাৰে পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ পিছত এই উদ্যোগটো ভাৰতত পুনৰুজ্জীৱিত হোৱা তৃতীয়টো সাৰ সুবিধা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঝাৰখণ্ডত ১৭,৬০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও উল্লেখযোগ্য ৰেল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী, উৎসৰ্গা, আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ কাম হাতত ল’ব। এই প্ৰকল্পসমূহে বিভিন্ন পদক্ষেপক সামৰি লৈছে যেনে সোনে নগৰ-আন্দল, টৰি-শিৱপুৰ প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় সংযোগী ৩য় আৰু চতুৰ্থ লাইন নিৰ্মাণ, আৰু বিৰাটলি-শিৱপুৰ তৃতীয় ৰেলপথ (টৰি-শিৱপুৰ প্ৰকল্পৰ অংশ), লগতে মোহনপুৰ- হান্সডিহা নতুন ৰেল লাইন আৰু ধনবাদ-চন্দ্ৰপুৰা ৰেল লাইন আদি। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে সমগ্ৰ ৰাজ্যতে ৰে’ল সেৱা বৃদ্ধিৰ বাবে সাজু হৈছে, যাৰ ফলত অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নক লাভান্বিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিখন ৰে’লকো ফ্লেগ অফ কৰিব: দেওঘৰ-ডিব্ৰুগড় ৰে’ল সেৱা, টাটানগৰ আৰু বদমপাহাৰৰ মাজৰ এমইএমইউ ৰে’ল সেৱা (দৈনিক), আৰু শিৱপুৰ ষ্টেচনৰ পৰা যাত্ৰা কৰা এখন দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ মালবাহী ৰে’ল।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঝাৰখণ্ডৰ উল্লেখযোগ্য শক্তি প্ৰকল্পসমূহ দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব, য’ত চত্ৰৰ উত্তৰ কৰণপুৰা ছুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰজেক্টৰ (এছটিপিপি) ইউনিট ১ (৬৬০ মেগাৱাট)কে ধৰি। ৭৫০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়ৰে বিকশিত এই প্ৰকল্পই অঞ্চলটোত বিদ্যুৎ যোগান বৃদ্ধি কৰিব, নিয়োগৰ সুযোগক উদ্বুদ্ধ কৰিব, আৰু ৰাজ্যৰ ভিতৰত আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নক লাভান্বিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত ঝাৰখণ্ডৰ কয়লা খণ্ডৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহো উৎসৰ্গা কৰিব।
পশ্চিমবঙ্গৰ আৰমবাগত প্ৰধানমন্ত্ৰী
হুগলীৰ আৰামবাগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু ৰেল, বন্দৰ, তেল পাইপলাইন, এল পি জি যোগান আৰু বর্জ্য পানী পৰিশোধনৰ দৰে খণ্ডৰ সৈতে জড়িত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব।
প্ৰায় ২৭৯০ কোটি টকা ব্যয়ৰে নিৰ্মিত ভাৰতীয় তেলৰ ৫১৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ হালদিয়া-বৰাউনী খাৰুৱা তেল পাইপলাইন উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। সমগ্ৰ বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, আৰু পশ্চিম বংগত বিস্তৃত এই পাইপলাইনে বাৰাউনী শোধনাগাৰ, বংগাইগাঁও শোধনাগাৰ, আৰু গুৱাহাটী শোধনাগাৰলৈ খাৰুৱা তেল যোগান ধৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ নলীকা হিচাপে কাম কৰে। ইয়াৰ ৰূপায়ণে এই শোধনাগাৰলৈ খাৰুৱা তেলৰ নিৰাপদ, খৰচ-বহনক্ষম আৰু পৰিৱেশ অনুকূল পৰিবহণ নিশ্চিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাতিৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰি কলকাতাৰ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰত আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব, যাৰ আনুমানিক মূল্য প্ৰায় ১০০০ কোটি টকা। যিবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব সেইবোৰৰ ভিতৰত ৮ নং এন এছ ডিৰ বাৰ্থ পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু কলকাতা ডক চিষ্টেমৰ ৭ নং বাৰ্থ ৭ & ৮ এন এছ ডিৰ যান্ত্ৰিকীকৰণৰ কামো আছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰৰ হালদিয়া ডক কমপ্লেক্সৰ তেল জেটীত অগ্নিনিৰ্বাপক ব্যৱস্থা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰকল্পটো উদ্বোধন কৰিব। এই নতুনকৈ স্থাপন কৰা অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ সুবিধাটো অত্যাধুনিক গেছ আৰু শিখা চেন্সৰৰ সৈতে সজ্জিত, যিয়ে তাৎক্ষণিকভাৱে বিপদ ধৰা পেলোৱাটো নিশ্চিত কৰা এক অত্যাধুনিক সম্পূৰ্ণ স্বয়ংক্ৰিয় ছেট-আপ গঠন কৰে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪০ টন উত্তোলন ক্ষমতাৰ গৌৰৱ কৰা হালডিয়া ডক কমপ্লেক্সৰ তৃতীয়খন ৰেল মাউণ্টেড কুৱে ক্ৰেন (আৰ এম কিউ চি) উৎসৰ্গা কৰিব। কলকাতাৰ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰত এই পদক্ষেপসমূহে দ্ৰুত আৰু নিৰাপদ সামগ্ৰী পৰিচালনা আৰু খালী প্ৰক্ৰিয়াৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি বন্দৰটোৰ উৎপাদনশীলতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনুমানিক মূল্য ২৬৮০ কোটি টকাৰ উল্লেখযোগ্য ৰেল প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৯০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ঝাৰগ্ৰামৰ পৰা ছালগাঝাৰীলৈ সংযোগ কৰা তৃতীয়টো ৰে’লপথ স্থাপন, ২৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ সোণদলিয়াৰ পৰা চম্পাপুকুৰলৈ ৰে’ল লাইন দুগুণ কৰা, আৰু ৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ডাংকুনিৰ পৰা ভট্টানগৰৰ পৰা বাল্টিকুৰিলৈ ৰে’ল লাইন দুগুণ কৰা। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে অঞ্চলটোত ৰেল পৰিবহণৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাজু হৈছে, যাৰ ফলত গতিশীলতা উন্নত হৈছে আৰু মালবাহী যাতায়তৰ নিৰৱচ্ছিন্ন সেৱাৰ সুবিধা হৈছে। ফলস্বৰূপে এই পদক্ষেপসমূহে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক আৰু ঔদ্যোগিক বৃদ্ধিৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খড়গপুৰৰ বিদ্যাসাগৰ ঔদ্যোগিক উদ্যানত অৱস্থিত ১২০ টিএমটিপিএ ক্ষমতাসম্পন্ন ইণ্ডিয়ান অইলৰ এলপিজি বটলিং প্লাণ্টো উদ্বোধন কৰিব। ২০০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰে বিকশিত এই উদ্যোগটোৱে অঞ্চলটোৰ প্ৰথমটো এল পি জি বটলিং প্লাণ্ট হিচাপে এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। পশ্চিম বংগৰ প্ৰায় ১৪.৫ লাখ গ্ৰাহকৰ এল পি জিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ ই সাজু হৈছে।
পশ্চিম বংগত বর্জ্য পানী পৰিশোধন আৰু নলা-নৰ্দমা সম্পৰ্কীয় তিনিটা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। প্ৰায় ৬০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে সামূহিকভাৱে বিকশিত কৰা এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে বিশ্ব বেংকৰ বিত্তীয় সাহায্য আগবঢ়াইছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে হাওৰাত ইন্টাৰচেপচন এণ্ড ডাইভাৰচন (আই এণ্ড ডি) কাম আৰু নলা পৰিশোধন প্লাণ্ট (এছটিপি), যিয়ে ৬৫ এমএলডি ক্ষমতা আৰু ৩.৩ কিলোমিটাৰ বিস্তৃত নলা-নৰ্দমা নেটৱৰ্কৰ গৌৰৱ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও বাল্লীত ৬২ এমএলডি ক্ষমতা আৰু ১১.৩ কিলোমিটাৰ বিস্তৃত নলা-নৰ্দমা নেটৱৰ্কৰ লগতে কামাৰহাটী আৰু বাৰানগৰত আই এণ্ড ডিৰ কাম আৰু এছটিপি আছে, যাৰ ক্ষমতা ৬০ এমএলডি আৰু ৮.১৫ কিলোমিটাৰ নলা-নৰ্দমা নেটৱৰ্ক।
পশ্চিম বংগৰ কৃষ্ণনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৃষ্ণনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব, দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰিব আৰু বিদ্যুৎ, ৰে’ল আৰু পথৰ দৰে খণ্ডৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
দেশজুৰি শক্তি খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুৰুলীয়া জিলাৰ ৰঘুনাথপুৰত অৱস্থিত ৰঘুনাথপুৰ তাপ শক্তি কেন্দ্ৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ (২x৬৬০ মেগাৱাট) আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। দামোদৰ উপত্যকা নিগমৰ অধীনত এই কয়লা ভিত্তিক তাপ শক্তি প্ৰকল্পত অতি কাৰ্যক্ষম অতি জটিল প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। এই নতুন উদ্যোগটো স্থাপনৰ ফলত দেশৰ শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেজিয়া থাৰ্মেল পাৱাৰ ষ্টেচনত ইউনিট ৭ আৰু ৮ৰ বাবে ফ্লু গেছ ডিছালফাৰাইজেচন (এফজিডি) ব্যৱস্থা উদ্বোধন কৰিব। প্ৰায় ৬৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে বিকশিত কৰা এই ব্যৱস্থাটো ধোঁৱা গেছৰ পৰা চালফাৰ ডাই অক্সাইড ফলপ্ৰসূভাৱে আঁতৰাব পৰাকৈ ৰচনা কৰা হৈছে। ফলস্বৰূপে ই চিমেণ্ট উদ্যোগত উপযোগিতা লাভ কৰা জিপচম উৎপাদন কৰাৰ লগতে বিশুদ্ধ ধোঁৱা গেছ উৎপন্ন কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১২ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ফাৰক্কা-ৰাইগাঞ্জ খণ্ডৰ চাৰিলেনিংৰ লক্ষ্যৰে ১০০ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰা পথ প্ৰকল্পটো উদ্বোধন কৰিব। আনুমানিক ১৯৮৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা এই পদক্ষেপে উত্তৰ বংগ আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ যান-জঁটৰ সমস্যা দূৰ কৰিব, সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব, আৰু আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নক লাভান্বিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পশ্চিম বংগৰ চাৰিটা উল্লেখযোগ্য ৰে’ল প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব, যাৰ সামূহিক মূল্য ৯৪০ কোটি টকাৰো অধিক। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে দামোদৰ-মহিশীলা ৰেল লাইন দুগুণ কৰা, ৰামপুৰহাট আৰু মুৰাৰাইৰ মাজত তৃতীয় লাইন স্থাপন, বজাৰসৌ-আজিমগঞ্জ ৰেল লাইন দুগুণ কৰা, আজিমগঞ্জৰ পৰা মুৰ্ছিদাবাদলৈ সংযোগী নতুন লাইন নিৰ্মাণ। এই পদক্ষেপসমূহে ৰে’ল সংযোগ বৃদ্ধি, মালবাহী পৰিবহণ সুশৃংখলিত, আৰু অঞ্চলটোৰ ভিতৰত অৰ্থনৈতিক আৰু ঔদ্যোগিক বৃদ্ধিৰ পোষকতাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
বিহাৰৰ ঔৰংগাবাদত প্ৰধানমন্ত্ৰী
ঔৰংগাবাদত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২১,৪০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
ৰাজ্যত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নেটৱৰ্কক সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব আৰু মুঠ ১৮,১০০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ কেইবাটাও ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। উদ্বোধনী হ’বলগীয়া প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ২২৭ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৬৩.৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পকী কান্ধৰ জয়নগৰ-নাৰহিয়া অংশ, কানহাউলীৰ পৰা ৰামনগৰলৈ যোৱা ছয় লেনযুক্ত পাটনা ৰিং ৰোডৰ এটা অংশ, ৩.২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দ্বিতীয় উৰণীয়া সেতু কিষানগঞ্জ চহৰৰ বৰ্তমানৰ উৰণীয়া সেতুৰ সমান্তৰালভাৱে, ৪৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ বাখতিয়াৰপুৰ-ৰাজাউলী ঘাইপথৰ চাৰিলেনিং, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ–৩১৯ৰ ৫৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ আৰা-পৰৰীয়া অংশৰ চাৰিলেনিং।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ছটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব, যাৰ ভিতৰত আছে-
• আমাছৰ পৰা গাঁও শিৱৰামপুৰলৈ ৫৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰিলেন প্ৰৱেশ নিয়ন্ত্ৰিত গ্ৰীণফিল্ড ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ।
• শিৱৰামপুৰৰ পৰা ৰামনগৰলৈ ৫৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰিলেন প্ৰৱেশ নিয়ন্ত্ৰিত গ্ৰীণফিল্ড ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ।
• কল্যাণপুৰ গাঁৱৰ পৰা গাঁও বলভদৰপুৰলৈ ৪৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰিলেন প্ৰৱেশ নিয়ন্ত্ৰিত গ্ৰীণফিল্ড ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ।
• বলভদৰপুৰৰ পৰা বেলা নৱাদালৈ ৪২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰিলেন প্ৰৱেশ নিয়ন্ত্ৰিত গ্ৰীণফিল্ড ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ।
• দনাপুৰৰ পৰা বিহটা খণ্ডলৈ ২৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰিলেনযুক্ত উচ্চ কৰিডৰ নিৰ্মাণ।
• বিহটা - কইলৱাৰ অংশৰ বৰ্তমানৰ দুই লেনযুক্ত কেৰেজৱেৰ পৰা চাৰিলেনলৈ উন্নীতকৰণ।
এই পথ প্ৰকল্পসমূহে সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব, ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস কৰিব, পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰিব, আৰু অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নক উদ্বুদ্ধ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
পাটনা ৰিং ৰোডৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে কাম কৰিব পৰা গংগা নদী পাৰ হৈ ছয় লেনযুক্ত দলং নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই দলংখন দেশৰ অন্যতম দীঘলীয়া নদী দলং হ’বলৈ সাজু হৈছে। এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে পাটনা চহৰৰ ভিতৰত যান-জঁটৰ সমস্যা দূৰ কৰা আৰু বিহাৰৰ উত্তৰ আৰু দক্ষিণ অংশৰ মাজত দ্ৰুত আৰু উন্নত সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। এই পদক্ষেপে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক বৃদ্ধিৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
প্ৰায় ২১৯০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে সামূহিকভাৱে বিকশিত কৰা বিহাৰত নমামি গংগেৰ অধীনত বাৰটা প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ছৈদপুৰ আৰু পাহাৰীত নলা পৰিশোধন প্লাণ্ট স্থাপনৰ লগতে ছৈদপুৰ, বেউৰ, আৰু পাহাৰী জ’ন আইভিএৰ বাবে নলা পৰিশোধন নেটৱৰ্ক ৰূপায়ণ। তদুপৰি, পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে কাৰ্মালিচাক আৰু পাহাৰী জ’ন ভিত নেটৱৰ্কযুক্ত নলা ব্যৱস্থা স্থাপনৰ লগতে বৰহ, ছাপৰা, নৌগাছিয়া, চুলতাংগঞ্জ, আৰু সোণেপুৰ চহৰত ইন্টাৰচেপচন, ডাইভাৰচন, আৰু নলা পৰিশোধন প্লাণ্টৰ নিষ্পাদন। এই প্ৰকল্পসমূহ এনেদৰে ৰচনা কৰা হৈছে যাতে বর্জ্য পানী গংগা নদীত বিভিন্ন স্থানত নিক্ষেপ কৰাৰ আগতে পৰিশোধন কৰাটো নিশ্চিত কৰা হয়, যাৰ ফলত নদীখনৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা বৃদ্ধি পায় আৰু অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণ উপকৃত হয়।
পাটনাত ইউনিটি মলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ২০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া এই প্ৰকল্পটোক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ডিজাইন পদ্ধতি, প্ৰযুক্তি, আৰাম, আৰু নান্দনিকতাক সামৰি লোৱা এক অত্যাধুনিক সুবিধা হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছে। মলটোৱে ৰাজ্য, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল, আৰু জিলাসমূহক নিৰ্দিষ্ট স্থান প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকে নিজৰ অনন্য সামগ্ৰী আৰু কাৰুকাৰ্য্য প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰিব। ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বাবে ৩৬টা বৃহৎ ষ্টল আৰু বিহাৰৰ প্ৰতিখন জিলাৰ বাবে ৩৮টা সৰু ষ্টল থাকিব। ইউনিটি মলে বিহাৰ আৰু ভাৰতৰ এক জিলা এক সামগ্ৰী, ভৌগোলিক সূচক (জি আই) সামগ্ৰী আৰু হস্তশিল্প সামগ্ৰীৰ স্থানীয় উৎপাদন আৰু প্ৰচাৰৰ প্ৰচাৰ কৰিব। এই প্ৰকল্পই নিয়োগ সৃষ্টি, আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু ৰাজ্যৰ পৰা ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য আৰ্থ-সামাজিক সুবিধা লাভ কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰত তিনিটা ৰে’ল প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব, য’ত পাটলিপুত্ৰৰ পৰা পাহলেজালৈ ৰে’লপথ দুগুণ কৰা, বান্ধুৱা আৰু পাইমাৰৰ মাজত ২৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন ৰে’লপথ নিৰ্মাণ, আৰু এমইএমইউ শ্বেড ইন স্থাপন আদিকে ধৰি গয়া। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰা বাই পাছ ৰেল লাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহে ৰে’ল সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব, লাইনৰ ক্ষমতা উন্নত কৰিব, ৰে’লৰ গতিশীলতাত সহায় কৰিব, আৰু অঞ্চলটোৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়নক উদ্দীপিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
বিহাৰৰ বেগুছৰাইত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১.৪৮ লাখ কোটি টকাৰ একাধিক তেল আৰু গেছ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, জাতিৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ বাবে বেগুছৰাইৰ এই ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানে দেশৰ শক্তি খণ্ডত এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে বিহাৰ, হাৰিয়ানা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, পঞ্জাৱ, আৰু কৰ্ণাটককে ধৰি বিভিন্ন ৰাজ্যৰ লগতে কে জি বেচিনকো সামৰি লৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেজি বেচিনৰ পৰা উলিওৱা ‘প্ৰথম তেল’ দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে অ’এনজিচি কৃষ্ণ গোদাৱৰী গভীৰ পানী প্ৰকল্পৰ প্ৰথমখন খাৰুৱা তেল টেংকাৰক ফ্লেগ অফ কৰিব। এই মাইলৰ খুঁটিটোৱে ভাৰতৰ শক্তি খণ্ডত এক ঐতিহাসিক সাফল্যৰ চিন স্বৰূপ, শক্তি আমদানিৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপৰ প্ৰতীক। তদুপৰি এই প্ৰকল্পই ভাৰতৰ শক্তিৰ পৰিৱেশত এক নতুন যুগৰ আৰম্ভণিৰ ইংগিত দিয়ে, শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি আৰু অৰ্থনৈতিক স্থিতিস্থাপকতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে।
বিহাৰত প্ৰায় ১৪ হাজাৰ কোটি টকাৰ তেল আৰু গেছ খণ্ডৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হ’ব। ইয়াৰ ভিতৰত ১১,৪০০ কোটি টকাতকৈ অধিক প্ৰকল্পৰ ব্যয়ৰ বাৰাউনী শোধনাগাৰৰ সম্প্ৰসাৰণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাটোও অন্তৰ্ভুক্ত। ইয়াৰ উপৰিও এই সময়ছোৱাত বৰাউনী শোধনাগাৰত গ্ৰীড আন্তঃগাঁথনি আৰু পাৰাদীপ – হালদিয়া – দুৰ্গাপুৰ এল পি জি পাইপলাইন পাটনা আৰু মুজাফ্ফৰপুৰলৈ সম্প্ৰসাৰণৰ দৰে প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হ’ব।
সমগ্ৰ দেশতে বিভিন্ন উল্লেখযোগ্য তেল আৰু গেছ প্ৰকল্প চলি আছে, য’ত আছে:
1. হাৰিয়ানাত পানীপাট শোধনাগাৰ আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্স সম্প্ৰসাৰণ।
2. পানীপাট শোধনাগাৰত ৩জি ইথানল উদ্যোগ আৰু অনুঘটক প্লাণ্ট স্থাপন।
3. অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত বিশাখ শোধনাগাৰ আধুনিকীকৰণ প্ৰকল্প (ভি আৰ এম পি)।
4. পঞ্জাৱৰ ফাজিলকা, গংগানগৰ, আৰু হনুমানগড় জিলা সামৰি চিটি গেছ বিতৰণ নেটৱৰ্ক প্ৰকল্প।
5. কৰ্ণাটকৰ গুলবৰ্গাত নতুনকৈ পি অ’ এল ডিপো নিৰ্মাণ।
6. মহাৰাষ্ট্ৰত মুম্বাই উচ্চ উত্তৰ পুনৰ উন্নয়ন পৰ্যায় -চতুৰ্থ।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বিশাখাপট্টনমত ভাৰতীয় পেট্ৰলিয়াম আৰু শক্তি প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে তেল আৰু গেছ খণ্ডত উল্লেখযোগ্য উন্নতিৰ ইংগিত দিয়ে, যিয়ে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু শক্তি সুৰক্ষাত অৰিহণা যোগায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰাউনীত হিন্দুস্তান উৰ্ভাৰক এণ্ড ৰসায়ন লিমিটেড (HURL)ৰ সাৰ উদ্যোগ উদ্বোধন কৰিব। ৯৫০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়ৰে বিকশিত এই উদ্যোগটোৱে কৃষকসকলক সুলভ মূল্যৰ ইউৰিয়া যোগান ধৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ উৎপাদনশীলতা আৰু আৰ্থিক স্থিতিশীলতা বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাব। লক্ষণীয়ভাৱে এই উদ্ভিদটোৱে দেশৰ চতুৰ্থটো সাৰ উদ্যোগৰ পুনৰুজ্জীৱনৰ সূচনা কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৩৯১৭ কোটি টকা মূল্যৰ কেইবাটাও ৰে’ল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৰাঘোপুৰ – ফৰ্বছগঞ্জ গেজৰ ৰূপান্তৰ, মুকুৰিয়া-কাটিহাৰ-কুমেদপুৰ ৰে’ল লাইন দুগুণ কৰা, বৰাউনী-বাচ্ৱাৰা ৩য় আৰু চতুৰ্থ লাইন নিৰ্মাণ, কাটিহাৰ-জোগবাণী ৰে’ল অংশৰ বিদ্যুৎকৰণ আদি। এই পদক্ষেপসমূহে সুলভতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দনাপুৰ-জোগবাণী এক্সপ্ৰেছ (দৰভংগা-সাকৰি হৈ), যোগবাণী-চহৰছা এক্সপ্ৰেছ, সোণপুৰ-বৈশালী এক্সপ্ৰেছ, আৰু যোগবাণী-চিলিগুৰি এক্সপ্ৰেছকে ধৰি চাৰিখন ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাতিটোৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব ‘ভাৰত পশুধন’ - দেশৰ পশুধন জীৱ-জন্তুৰ ডিজিটেল ডাটাবেছ। ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল পশুধন অভিযান (এনডিএলএম)ৰ অধীনত বিকশিত ‘ভাৰত পশুধন’ত প্ৰতিটো পশুধন প্ৰাণীৰ বাবে আবণ্টিত এক অনন্য ১২ সংখ্যাৰ টেগ আইডি ব্যৱহাৰ কৰা হয়। প্ৰকল্পটোৰ অংশ হিচাপে আনুমানিক ৩০.৫ কোটি গৰুৰ ভিতৰত ইতিমধ্যে প্ৰায় ২৯.৬ কোটি গৰুৰ টেগ কৰা হৈছে, আৰু ইয়াৰ সবিশেষ তথ্যকোষত উপলব্ধ। ‘ভাৰত পশুধন’ই গৰুৰ বাবে অনুসন্ধানযোগ্য ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰি কৃষকসকলক সবলীকৰণ কৰিব আৰু ৰোগ নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰচেষ্টাতো সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ভাৰত পশুধন’ ডাটাবেছত সংৰক্ষিত সকলো তথ্য আৰু তথ্যৰ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে ডিজাইন কৰা ‘১৯৬২ ফাৰ্মাৰ্ছ এপ’ও মুকলি কৰিব, যিটো কৃষকে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব।