Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Yavatmal, Maharashtra
28 FEB 2024 8:37PM by PIB Delhi
Jai Bhawani, Jai Bhawani, Jai Sevalal! Jai Birsa!
Greetings to everyone!
The Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Devendra Fadnavis ji and Ajit Pawar ji, and all other distinguished dignitaries present on the dais. Today, a large number of our farmer brothers and sisters from various parts of the country are also participating in this event, and I welcome them as well.
Brothers and sisters,
I respectfully salute this sacred land of Chhatrapati Shivaji Maharaj. I also pay homage to the son of Maharashtra and the pride of the country, Dr. Babasaheb Ambedkar. Ram Ram to the brave Banjara brothers and sisters of Yavatmal-Washim region.
Friends,
When I came to Yavatmal for the "Chai Par Charcha" program 10 years ago, you blessed me abundantly. The people of the country gave the NDA more than 300 seats. Then, I visited Yavatmal again in February 2019. Once again, you showered us with love, and the nation gave the NDA more than 350 seats. Now, as I join the celebration of development before the 2024 elections, a unified voice echoes across the entire nation. This time... beyond 400 (seats), this time, beyond 400 (seats)... this time... beyond 400 (seats)! I see before me mothers and sisters who have come in such large numbers to bless me. What greater fortune in life can there be? I specifically extend my respects to these mothers and sisters of villages. The immense blessings from regions like Yavatmal, Washim, Chandrapur, and all of Vidarbha have predetermined the victory... NDA government... beyond 400 (seats)! NDA government... beyond 400 (seats)!
Friends,
We are people who regard Chhatrapati Shivaji Maharaj as an ideal. It has been 350 years since his rule. When he was crowned, everything was available to him, and he could have comfortably enjoyed the power. However, he did not indulge in power; instead, he held the consciousness and the power of the nation supreme. As long as he lived, he worked for this purpose. Like him, we too have set out with a mission to build the nation, to change the lives of the citizens. Therefore, what we have done in the past 10 years is the foundation for the next 25 years. I have resolved to develop every corner of Bharat. Every cell of the body, every moment of my life, is dedicated to the service of all of you for the success of this commitment. The four top priorities to make Bharat developed are -- the poor, the farmer, the youth, and women empowerment. If these four are empowered, every society, every class, every family in the country will become empowered.
Friends,
Today, significant work has been done to empower the poor, farmers, youth, and women in Yavatmal. The inauguration and dedication of projects worth thousands of crores of rupees associated with Maharashtra's development have taken place. Today, farmers are getting irrigation facilities, the poor are getting pucca houses, economic assistance is being provided to my sisters in the villages, and infrastructure is being developed to shape the future of the youth. The projects aiming to improve the rail connectivity of Vidarbha and Marathwada and new trains have commenced today. I extend my heartfelt congratulations to all of you for all these achievements.
Friends,
Remember the situation when the INDI alliance was in power at the Centre. At that time, the Agriculture Minister was from Maharashtra. Back then, packages were announced for Vidarbha's farmers from Delhi, but the funds were embezzled in the middle. Villages, the poor, farmers, and tribal communities received nothing. Look at today's scenario: I pressed a button, and within no time, 21,000 crore rupees under the PM Kisan Samman Nidhi scheme reached the accounts of millions of farmers across the country. 21,000 crore rupees is not a small figure. This is Modi's guarantee. When the Congress government was in power, out of 1 rupee sanctioned from Delhi only 15 paise reached the beneficiaries. If the Congress had been in power today, out of the 21,000 crores you have received, 18,000 crores would have been embezzled in the middle. But in the BJP government, every penny of the poor reaches them. This is Modi’s guarantee -- every beneficiary gets their full entitlement, every penny goes into their bank account.
Friends,
The farmers of Maharashtra have a double guarantee with a double engine (government). Recently, an additional 3800 crore rupees was transferred to the farmers of Maharashtra. This means that the farmers of Maharashtra are receiving 12,000 rupees annually under the PM Kisan Samman Nidhi scheme.
Friends,
Under the PM Kisan Samman Nidhi scheme, more than 3 lakh crores have been deposited in the accounts of 11 crore farmers across the country so far. This has resulted in 30,000 crores for the farmers of Maharashtra and 900 crores for the farmers of Yavatmal. Imagine how much this money is benefiting small farmers. Just a few days ago, our government made a record increase in the remunerative price of sugarcane. Now, the remunerative price for sugarcane is 340 rupees per quintal. This will benefit millions of sugarcane farmers and field labourers in Maharashtra. Just a few days ago, the world's largest plan to build grain storage warehouses in our villages was launched. These warehouses will be managed by our farmers' cooperative societies. This will especially benefit small farmers. They will not have to sell their produce at a low price under duress.
Friends,
It is crucial for the rural economy to be strong for ‘Viksit Bharat’. Therefore, over the past 10 years, our continuous effort has been to alleviate the problems of every family living in the villages and provide them with economic stability. Who can know better than Vidarbha about the importance of water? Whether it is drinking water or irrigation water, there was a crisis in the villages of the country before 2014. However, the government of the INDI coalition at that time had no concerns about it. Think about it, only about 15 out of 100 families had piped water supply in the villages of the country from independence until 2014, and most of them were poor, Dalit, backward, and tribal families who did not benefit from it. This was a major crisis for our mothers and sisters. To address this situation and relieve the crisis of our mothers and sisters, Modi gave a guarantee of ‘Har Ghar Jal’ (water to every home) from the Red Fort. Today, piped water has reached about 75 out of 100 rural families within 4-5 years since then. In Maharashtra too, where fewer than 50 lakh families had water through pipelines, today there are approximately 1.25 crore piped water connections. That's why the country says - Modi's guarantee means a guarantee of fulfilment.
Friends,
Modi had given another guarantee to the farmers of the country. Congress governments had left around 100 major irrigation projects hanging in balance for decades. Now more than 60 of them have been completed and the rest are in progress. Among these stalled irrigation projects, Maharashtra had the highest number with 26 projects. Every farming family in Maharashtra, especially in Vidarbha, has the right to know the consequences of whose sins their generations had to endure. Out of these 26 stalled projects, 12 have been completed, and work is progressing rapidly on the remaining ones. This is the BJP government that completed the Nilwande Dam project after 50 years. The Krishna Koyna Lift Irrigation Project and the Tembhu Lift Irrigation Project have also been completed after decades. Most of the work on the Gosikhurd project has also been completed by our government. Today, 51 projects have been inaugurated for Vidarbha and Marathwada under the PM Krishi Sinchai and Baliraja Jal Sanjivani schemes. This will provide irrigation facilities to more than 80,000 hectares of land.
Friends,
Modi has also given a guarantee to make the sisters of the villages ‘Lakhpati Didis’. So far, one crore sisters in the country have become ‘Lakhpati Didis’. In this year's budget, we announced the goal of making three crore sisters ‘Lakhpati Didis’. Now, I am committed to achieving this resolution. Today, the number of sisters and daughters in self-help groups has crossed 10 crores. These sisters have received 8 lakh crores from banks, and the central government has allocated a special fund of 40,000 crores. In Maharashtra, sisters associated with savings groups have also benefited significantly. Today, these groups have received assistance of more than 800 crores. Many sisters have also been provided with e-rickshaws in the Yavatmal district. I commend the entire government of Maharashtra, including Shinde ji, Devendra ji, and Ajit Dada, for this initiative.
And friends,
Now, sisters are operating e-rickshaws but soon they will also fly drones. Under the Namo Drone Didi Scheme, training for drone pilots is being provided to groups of sisters. After that, the government will provide these sisters with drones, which will be used in farming.
Friends,
Today, the inauguration of the statue of Pandit Deendayal Upadhyay ji has also taken place here. Pandit ji is a person of inspiration for Antyodaya (upliftment of the last person). His entire life has been dedicated to the welfare of the poor. We all draw inspiration from Pandit ji's thoughts. The past 10 years have been committed for the welfare of the poor. For the first time, a guarantee of free ration has been provided. For the first time, the facility of free healthcare has been made available. Today, the campaign has been launched to provide Ayushman cards to one crore families in Maharashtra. For the first time, magnificent pucca houses have been built for millions of poor. Today, a special scheme has been launched for the construction of homes for OBC families. Under this scheme, 10 lakh pucca houses will be built for OBC families.
Friends,
Modi has taken care of those who were never taken care of and worshipped them. No significant scheme was ever made for the Vishwakarma and Balutedar communities. For the first time, Modi launched the PM Vishwakarma Yojana with a budget of 13,000 crores. During Congress's time, the tribal society was always kept at the bottom, not provided with facilities. But Modi has also cared about the most marginalized communities within the tribal society. For the first time, the PM JANMAN Yojana costing 23,000 crores has been started for their development. This scheme will provide a better life to many tribal communities in Maharashtra, such as the Katkari, Kolam, and Madiya. This campaign to empower the poor, farmers, youth, and women is going to gain momentum further. The next five years will witness even faster development. The next five years will make the lives of every family in Vidarbha better. Once again, congratulations to everybody and all the farmer families. Say with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহারাস্ত্রাগী য়বতমালদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
28 FEB 2024 8:37PM by PIB Imphal
জয় ভবানি, জয় ভবানি, জয় সেবলাল! জয় বিরসা!
ময়াম পুম্নমক ঐনা তরাম্না ওকচরি!
মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী রমেস বাইস জি, মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী একনাথ সিন্দে জি, অমসুং মহারাস্ত্রাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তরশিং শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস জি অমসুং শ্রী অজিৎ পৱার জি, দাইজতা ফম্লিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিং, থৌরম অসি শরুক য়ারিবা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী ঐগী মশিং য়াম্লবা লৌমী ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং, ঐনা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
ঐনা ছত্রপতি সিবাজীগী শেংলবা লমদম অসিদা কোক নোঞ্জরি অমসুং লমদম অসিগী মপারি বাবা অম্বেদকারগী মফমদা ইকায়খূম্নবা উৎচরি। য়বতমাল-ৱাসিম তন্দর মার গোরে বঞ্জরা ভাই, ভিয়া নয়ক, দাব, কারভারি তামনুন হাত জোদান রাম রামি !
মরুপশিং,
চহি ১০গী মমাঙদা ঐ ২০১৪ দা ‘চাই পে চার্চা’গীদমক লাকপদা অদোম্না ঐঙোন্দা থৌজাল য়াম্না পীখি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না এন.দি.এ ৩০০ হেন্না কাহনখি। ২০১৯গী ফেব্রুৱারিদা ঐ য়বতমালদা লাকখি। মতম অদুদশু অদোম্না ঐখোয়দা থৌজাল পীখি। মতম অদুদা লৈবাক অসিদা এন.দি.এ ৩৫০ হেন্না ফংখি। ২০২৪গী মীখল মমাঙদা চাউখৎ-থৌরাংগী কুহ্মৈশিং শরুক য়ানবা ঙসি ঐ লাক্লে। হন্দক ৪০০ হেনগনি, ৪০০০ হেন্না কাগনি। মশিং য়াম্লবা ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা ঐখোয়দা থৌজাল পীনবা লাকপা ঐ উরে। মসি পুন্সিদা হেন্না ফবা লাইবক অমা ওইগনি। খুঙ্গং খুদিংমক্তগী শরুক য়ারিবা ইমাশিং অমসুং ইচলশিং ঐনা অখন্নবা ওইনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। য়বতমাল, ৱাসিম, চান্দ্রপুর য়াওনা বিদরভা শীনবা থুংনা ঐখোয়দা থৌজাল পীরে, এন.দি.আর সরকার সিত ৪০০ হেন্না কাহন্নবা ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
ছত্রপতি সিবাজী মহারাজ ঐখোয়গী ফিদম্নি হায়না খঞ্জবা ঐখোয়নি। মহাক্না লৈবাক ঙাকখিবা চহি ৩৫০ মপুংফারে। মহাক নিংথোই ওইখি অমসুং খুদিংমক ফংখি, মহাক শক্তি কয়া ফংবগী নুংঙাইবা ফংখি। অদুবু মহাক্না শক্তি অদু লৈবাক্কী য়াইফনবগীদমক শীজিন্নখি। লৈবাক্কী অপুনবা ৱাখল্লোন অমসুং মপাঙ্গলগীদমক মহাক্না মরুওইনা হোৎনখি অমসুং মসিগীদমক মহাক্কী পুন্সিগী অরোইবা তাঙ্কক ফাওবা থবক তৌখি। হৌজিক্কী সরকার অসিনা মহাক্কী ফিদমশিং ঙাক্লি অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্নবা মিসন অমদা থবক তৌরি। হৌখিবা চহি ১০দা পাংথোকখিবা থবক খুদিংমক্না মথং চহি ২৫গী য়ুম্ফম থোল্লে। মফম খুদিং বিকসিত ভারত ওইহন্নবা ঐনা ৱাশক লৌরে। ঐগী হকচাংগী শরুক খুদিংমক অমসুং ঐগী পুন্সিগী মিকুপ খুদিং মসিগী ৱাশক অসিগীদমক কৎথোক্লে। চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা লায়রবা, নহারোল, নুপীশিং অমসুং লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহনবা য়াম্না মরুওই। মরি অসিদা শক্তি পীবনা ইমুং খুদিংমক অমসুং খুন্নাই শীনবা থুংনা মপাঙ্গল কনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি য়বতমালদা হৌদোক্লিবা প্রোজেকশিং অসি ঙসিগী প্রোজেকশিং অসি লায়রবা, নহারোল, নুপীশিং অমসুং লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহনবা অমসুং শক্তি পীনবা ঙাক্তনি। ঙসি মহারাস্ত্রা চাউখৎনবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং শঙ্গারে। লৌমীশিংগী ইথৈগী খুদোংচাবশিং, লায়রগী পাক্কাগী য়ূম, খুঙ্গংগী নুপীশিংগী শেন্থং অমসুং নহারোলশিংগী তুংগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওরে। রেল প্রোজেকশিং অমসুং অনৌবা ত্রেনশিংনা বিদরভা অমসুং মরাথৱারাগী মরক্তা রেলগী চৎথোক-চৎশিন হেন্না ফগৎলগনি। প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমক্তা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মমাঙদা লৈরম্বা কেন্দ্র সরকারশিংগী ফিবম অদোম নিংশিংলমগনি। মতম অদুদা, এগ্রিকলচর মিনিস্তর রাজ্য মহারাস্ত্রাদগী ওইখি। মতম অদুদা বিদরভাগী লৌমীশিংগী মিংদা দিল্লিদগী পেকেজ অমা লাউথোকখি অমসুং লমখাংদা শগুন তৌখি। মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা লৌমীশিং, ত্রাইবেলশিং অমসুং লায়রবশিংদা শেন্থং পীবদা খপহৌবগী থৌদোক লৈখি। ঐনা ঙসি বত্তম অমা হেক নম্বদা পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী লুপা করোর ২১,০০০ হেনবগী শেনফম য়েন্থোকখ্রে। মসি মোদী কি গরেন্তিগী খুদম অমনি। ঙসি লায়রবশিং মখোয়গী ফংফম থোকপা চাকথুং ফংলে। কংগ্রেসনা পানবা মতমদা, দিল্লিদগী লুপা ১ থাবা মতমদা, খুঙ্গংদা পৈশা ১৫ য়ৌখি। করিগুম্বা কংগ্রেস সরকার অমা লৈরম্লবদি, ঙসি অদোমনা ফংলিবা লুপা করোর লিশিং ২১ অসিদগী লুপা করোর লিশিং ১৮ লম্বীদা শগুন তৌখিগনি। অদুবু হৌজিক বি.জে.পি সরকার লৈরে, লায়রবশিংগী শেন খুদিংমক ফংলে। বেনফিসরি খুদিংমক মখোয়গী হকশিং ফংবা, বেঙ্ক একাউন্তদা শিকি অমা ফাওবা চঙহনবা হায়বসি মোদীগী গরেন্তিনি।
মরুপশিং,
মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংগী দবল ইঞ্জিন সরকার দবল গরেন্তি লৈরে। মহারাস্ত্রা শীনবা থুংবগী লৌমী লাখ ৮৮রোমগী লুপা করোর ৩৮০০ গী শেনফম মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংনা তোখায়না ফংলে। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ১১না লুপা করোর লাখ ৩ ফংলে। মসিগী মনুংদা মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংনা লুপা করোর ৩০,০০০ অমসুং য়বতমালগী লৌমীশিংনা মখোয়গী একাউন্তশিংদা লুপা করোর ৯০০ ফংলে। চুগী এফ.আর.পি কুইন্তল অমদা লুপা ৩৪০দা হেনগৎলে। মসিনা মহারাস্ত্রাগী চু থাবা লৌমী অমসুং শিন্মী করোর কয়া কান্নবা পীরগনি। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা মহৈ-মরোং থম্নবা কৈ শানবা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। ঐখোয়গী লৌমীশিংগী কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংনা হায়রিবা কৈশিং অসি শাগনি, মখোয়না য়েংশিনগনি। মসিদগী লায়রবা লৌমীশিং কান্নবা ফংলগনি। মখোয় নমদুনা মখোয়গী পোৎথোকশিং অতাবা মমলদা য়োল্লরোই।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবা হায়বসি বিকসিত ভারত অমা শেম্নবা য়াম্না মরুওই। মখোয়দা শেন্থং পীদুনা খুঙ্গংদা লৈরিবা ইমুংশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবক পায়ৎলে। মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা খুঙ্গংশিংদা ইকংগুম্বা ফিবমশিং থেংনদুনা থক্নবা নত্ত্রগা লৌ উনবা ঈশিং ফংখিদে। ২০১৪গী মমাঙদা ইমুং ১০০গী মনুংদা ইমুং ১৫ খক তোতি ঈশিং ফংখি। মীরাইবীরবা ইমুংশিং অয়াম্বা লায়রবা, দিলিতশিং অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংনি। ঈশিং তাংবদগী নুপীশিং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং মোদীনা ‘হর ঘর জল’গী গরেন্তি পীদুনা চহি ৪-৫গী মনুংদা ইমুং ১০০গী মনুংদা ইমুং ৭৫ তোতি ঈশিং ফংলে। মহারাস্ত্রাগী ওইনা তোতি ঈশিং ফংবা লাখ ৫০ ওইরম্বদগী হৌজিক করোর ১.২৫ য়ৌরে। মোদী কি গরেন্তি হায়বগী ৱাহন্থোক্তি থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোকপগী গরেন্তি হায়বনি।
মরুপশিং,
ঙসি মোদীনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা অতোপ্পা গরেন্তি অমা পীরি। কংগ্রেস সরকারনা মতম কয়াগী মমাংদগী ইরিগেসন প্রোজেক ১০০ লোইশিন্দনা থম্লকখি। হৌখিবা চহি ১০দা হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা প্রোজেক ৬০ লোইশিনখ্রে। মহারাস্ত্রাগী ওইনা অসিগুম্বা প্রোজেক ২৬ পন্দুনা লৈরি। মখোয়গী ইমুংশিংনা ৱাবগী মরমশিং বিদরভাগী লৌমীশিংনা খঙগদবনি। হায়রিবা প্রোজেক ২৬ অসিগী মনুংদা ১২ সরকার অসিনা লোইশিল্লে অমসুং অতোপ্পা প্রোজেকশিংগীশু থবক পায়খৎলি। চহি ৫০গী মতুংদা নিলৱান্দে ধাম পরিয়োজনা লোইশিল্লে অমসুং কৃষ্ণ কোয়না অমসুং তেমভু প্রোজেকশিং অমসুং গোসিখুর্দ প্রোজেকশু চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা মতুংদা মঙাল উবা ফংলে। পি.এম কৃষি সিঞ্চাই অমসুং বালিরাজা সঞ্জিবিনি স্কিমগী মখাদা ঙসি বিদরভা অমসুং মরাথৱারাদা প্রোজেক ৫১ কৎথোক্লে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা বিদরভাদা লম হেক্তর লিশিং ৮০ হেন্না কান্নবা পীরগনি।
মরুপশিং,
খুঙ্গংশিংদা লাখপতি দিদি কয়া শেমগৎনবা মোদীনা গরেন্তি পীরি। নুপী করোর ১গী পান্দম হান্ননা ফংখ্রে অমসুং চহি অসিগী বজেত্তা লাখপতি দিদি করোর ৩ য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি। হেল্ফ-হেল্প গ্রপশিংদা থবক তৌরিবা নুপী করোর ১০ হেনবদা বেঙ্কতগী লুপা করোর লাখ ৮গী শেন্থং পীখ্রে অমসুং মহারাস্ত্রাগী নুপী লাখ কয়াদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ৪০,০০০গী অখন্নবা ফন্দ অমা পীরে। য়বতমালদা নুপীশিংদা ই-রিক্সোশিং য়েন্থোকখ্রে। থবক অসিগীদমদক মহারাস্ত্রাগী সরকার থাগৎচরি। নুপীশিং দ্রোন পাইলোতশিং ওইনা ত্রেনিং পীনবা সরকারনা নমো দ্রোন দিদি স্কিম পায়খৎলে অমসুং লৌউ-শিংউদা শীজিন্ননবা দ্রোনশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি য়বতমাল সহরদা পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়গী মীতম অমা মাইখুম হাংদোক্লে। পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায় এন্তয়োদয়াগী ইথিল পীবা শক্তমনি। মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা লায়রবশিংগীদমক কৎথোকখি। হৌখিবা চহি ১০দা লায়রবশিংগীদমক কৎথোক্লবা প্রোজেক কয়া পায়খৎলে। লেম্না চেঙ পীবা অমসুং লেম্না লায়য়েংবগী স্কিমশিং য়াওনা স্কিম কয়া পায়খৎলে। মহারাস্ত্রাগী ইমুং করোর ১দা অয়ুস্মান কার্দশিং পীনবা কেম্পেন অমা ঙসিগী থৌরম অসিদা হৌদোক্লে। লায়রবশিংগী য়ুম শানবা ঙসি হৌদোক্লিবা স্কিম অসিগী মখাদা ও.বি.সি ইমুং লিশিং ১০ পাক্কাগী য়ুমশিং ফংলগনি।
মরুপশিং,
কনা অমতনা য়েংশিনবীদ্রবশিং মোদীনা য়েংশিনবা খক নত্তনা মখোয়শু লাৎলি। খুৎহৈবশিং অমসুং হেন্দিক্রাফকী থবক শুরিবা মীওইশিংগীদমক লুপা করোর ১৩,০০০ গী পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজনা পায়খৎলে অমসুং ত্রাইবেলশিংগীদমক লুপা করোর ২৩,০০০গী পি.এম জনমন য়োজনা হৌদোক্লে। মহারাস্ত্রাগী কাতকারি, কোলা অমসুং মাদিয়া য়াওনা ত্রাইবেল ফুরুপ কয়া পি.এম জনমন য়োজননা হিংবদা লাইহল্লগনি। কেম্পেন অসিনা লায়রবশিং, নহারোলশিং, লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিংদা শক্তি পীগনি অমসুং মখা তানা নারী শক্তি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মথং চহি ৫দা য়াংনা চাউখৎপা উদুনা বিদরভাগী ইমুং খুদিংমক হেন্না নুংঙাইবা পুন্সি অমা ফংলগনি।
লৌমীশিংগী ইমুংশিং অমসুং অদোম ঐনা অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত মাতা কি-জয় !
ভারত মাতা কি-জয় !
ভারত মাতা কি-জয় !
অদোম থাগৎচরি !