প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ যবটমলত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 FEB 2024 8:37PM by PIB Guwahati
জয় ভৱানী, জয় ভৱানী, জয় চেবালাল! জয় বিৰছা!
সকলোকে অভিনন্দন!
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বৈছজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দেজী, দুই উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নাবিশ আৰু অজিত পাৱাৰজীকে ধৰি মঞ্চত উপৱিষ্ট অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল৷ আজি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলে এই অনুষ্ঠানত ব্যাপক হাৰত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, মই তেওঁলোককো আদৰণি জনাইছো।
ভাই-ভনীসকল,
ছত্রপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ এই পৱিত্ৰ ভূমিক প্ৰণাম জনাইছো। দেশৰ গৌৰৱ মহাৰাষ্ট্ৰৰ সন্তান ড° বাবা চাহেব আম্বেদকাৰক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। যবটমল–ৱাছিম ​​অঞ্চলৰ বীৰ বঞ্জৰা ভাই-ভনীসকলক ৰাম ৰাম।
বন্ধুসকল,
১০ বছৰ আগতে যেতিয়া মই যবটমলত চাই পে চৰ্চালৈ আহিছিলো, তেতিয়া আপোনালোকৰ সীমাহীন আশীৰ্বাদ পাইছিলোঁ। দেশৰ জনসাধাৰণে এনডিএক দিলে ৩০০ৰো অধিক আসন। তাৰ পিছত ২০১৯ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত পুনৰ যবটমললৈ আহিলোঁ। আমাক পুনৰবাৰ আপোনালোকৰ মৰম দিলে। যাতে এনডিএ মিত্ৰজোঁটে ৩৫০খনতকৈও অধিক আসন লাভ কৰিছিল। আৰু এতিয়া ২০২৪ চনৰ নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বে উন্নয়নৰ উৎসৱত যোগদান কৰিছো, সমগ্ৰ দেশতে প্ৰতিধ্বনিত হোৱা এক ঐক্যবদ্ধ কণ্ঠ। এতিয়া...৪০০ খনতকৈও অধিক আসন লাভ কৰিব লাগিব! দেখিছোঁ বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নীয়ে মোক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইয়ালৈ আহিছে। জীৱনত ইয়াতকৈ ডাঙৰ সৌভাগ্যৰ কথা কি হ’ব পাৰে? বিশেষকৈ গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা মাতৃ-ভগ্নীসকললৈ মোৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। যবটমল, ৱাছিম, চন্দ্ৰপুৰ আৰু সকলো বিদৰ্ভ অঞ্চল এনডিএ চৰকাৰৰ বিজয় নিশ্চিত, তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ লগত আছে।
বন্ধুসকল,
আমি ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ আদৰ্শক সন্মান কৰো। ৩৫০ বছৰ পূৰ্বে তেওঁ ক্ষমতা দখল কৰাৰ সময়ত দেশখন শাসন কৰিছিল, তেওঁৰ হাতত সকলো আছিল। তেওঁ অৱশ্যে সেই শক্তি উপভোগ কৰিব পাৰিছিল। কিন্তু, তেওঁলোকে কৰা নাছিল। সচেতনভাৱে তেওঁ দেশৰ পৰম শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰিছিল। জীয়াই থকালৈকে তেওঁ কাম কৰিছিল। তেওঁৰ আদৰ্শ অনুসৰণ কৰি আমিও দেশ গঢ়াৰ লগতে নাগৰিকৰ জীৱনশৈলী সলনি কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছো। যোৱা ১০ বছৰত আমি যি কাম কৰিছো সেয়া আচলতে আগন্তুক ২৫ বছৰৰ ভেটি নিৰ্মাণৰ কাম। ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণতে উন্নয়ন সুনিশ্চিত কৰাটো মোৰ সংকল্প। মোৰ শৰীৰৰ প্ৰতিটো অংগ, মোৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত এই প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ বাবে উৎসৰ্গিত। ভাৰতৰ বিকাশৰ বাবে আমি দৰিদ্ৰ লোক, কৃষক, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। তেওঁলোকৰ সবলীকৰণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। যদি তেওঁলোক শক্তিশালী হয়, তেন্তে দেশৰ প্ৰতিখন সমাজ, প্ৰতিটো পৰিয়াল শক্তিশালী হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি যবটমলৰ দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলক সবলীকৰণৰ বাবে বহু কাম কৰা হৈছে। আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত হাজাৰ হাজাৰ কোটি মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হয়। কৃষকসকলে জলসিঞ্চনৰ পানী লাভ কৰিছে, দুখীয়া লোকে সুন্দৰ ঘৰ পাইছে, গ্ৰামাঞ্চলত মোৰ ভগ্নীসকলক আৰ্থিক সহায় আগবঢ়াইছে আৰু দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সহায় কৰিবলৈ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিছে। বিদৰ্ভ আৰু মাৰাথৱাড়াত ৰে’ল সংযোগৰ বিকাশৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। আজি ইয়াৰ পৰা কেইবাটাও নতুন ৰে’ল যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰত ইণ্ডি মিত্ৰজোঁটৰ ক্ষমতাত থকা পৰিস্থিতিটো মনত পেলাবলৈ চেষ্টা কৰক। সেই সময়ত তেওঁ মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষি মন্ত্ৰী আছিল। অৱশ্যে বিদৰ্ভ কৃষকৰ বাবে দিল্লীৰ পৰা ঘোষণা কৰা পেকেজটো মাজ বাটতে নোহোৱা হৈ গ’ল। গাঁৱৰ দুখীয়া খেতিয়ক আৰু জনজাতীয় ৰাইজে একো পইচা নাপালে। আৰু আজিৰ পৰিস্থিতি চাওক। মই বুটামটোত ক্লিক কৰিম আৰু পিএম কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাৰ অধীনত ২১ হাজাৰ কোটি টকা দেশৰ লাখ লাখ কৃষকৰ একাউণ্টত পৰিব। ২১ হাজাৰ কোটি কম টকা নহয়, এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টি। কংগ্ৰেছৰ ক্ষমতাত থকা সময়ত দিল্লীৰ পৰা আবণ্টিত ১ টকাৰ ভিতৰত মাত্ৰ ১৫ টকাহে হিতাধিকাৰীৰ হাতলৈ গৈছিল। আজি যদি কংগ্ৰেছ ক্ষমতাত থাকিলহেঁতেন তেন্তে ২১ হাজাৰ কোটি টকাৰ ভিতৰত কিমান টকা আপোনাৰ ওচৰ পালেহেঁতেন? ১৮ হাজাৰ কোটি টকা মাজতে নোহোৱা হৈ গ’লহেঁতেন৷ কিন্তু, বিজেপিয়ে নিশ্চিত কৰিছে যে প্ৰতিটো পইচা দুখীয়া ৰাইজৰ মাজলৈ যায়। এয়াই মোদীৰ গেৰাণ্টি– প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে যাতে তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য সুবিধা পায়, প্ৰতিটো পইচা তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত সোমাই যোৱাটো নিশ্চিত কৰা।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ হয়, তেতিয়া মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকৰ বাবে ডাবল গেৰাণ্টি লাভ কৰে। শেহতীয়াকৈ মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলক অতিৰিক্ত ৩৮০০ কোটি টকা দিয়া হৈছে। অৰ্থাৎ পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকে বছৰি ১২ হাজাৰ টকা লাভ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
পিএম কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাই এই পৰ্যন্ত দেশৰ ১১ কোটি কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত ৩ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা জমা কৰিছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকলৈ ৩০ হাজাৰ কোটি টকা আৰু যৱটমলৰ কৃষকলৈ ৯,০০০ কোটি টকা। এই ধন যেতিয়া ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ ওচৰলৈ যায় তেতিয়া কি লাভ হ’ব কল্পনা কৰকচোন। কিছুদিন পূৰ্বে আমাৰ চৰকাৰে কুঁহিয়াৰৰৰ সহায়ক মূল্য অভিলেখ পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিছিল। বৰ্তমান ১ কুইণ্টল কুঁহিয়াৰ সমৰ্থন মূল্য ৩৪০ টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ফলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ লাখ লাখ কুঁহিয়াৰৰ খেতিয়ক আৰু কৃষি শ্ৰমিক উপকৃত হ’ব। কিছুদিন পূৰ্বে গ্ৰামাঞ্চলত আৰম্ভ হৈছিল বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গুদাম নিৰ্মাণ প্ৰকল্প। এই গুদামসমূহ আমাৰ কৃষক বন্ধুসকলৰ দ্বাৰা পৰিচালিত সমবায় সমিতিসমূহে পৰিচালনা কৰিব। ফলত ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল উপকৃত হ’ব। তেওঁলোকে আৰু কম মূল্যত নিজৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব নালাগে। আৰ্তজনে বিক্ৰী বন্ধ কৰি দিব।
বন্ধুসকল,
বিকশিত ভাৰতত এক শক্তিশালী গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ প্ৰয়োজন। গতিকে যোৱা ১০ বছৰে আমি গ্ৰামাঞ্চলত বসবাস কৰা প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে উদ্যোগ লৈছো। মই তেওঁলোকৰ বাবে সুস্থিৰ অৰ্থনীতিৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। বিদৰ্ভৰ মানুহতকৈ কোনে ভালকৈ বুজিব পানীৰ সমস্যা? ২০১৪ চনৰ আগতে খোৱাপানী আৰু জলসিঞ্চনৰ পানী–এই সকলোবোৰ দেশৰ গ্ৰামাঞ্চলত সমস্যা আছিল। সেই সময়ত শাসকীয় ইণ্ডি মিত্ৰজোঁটৰ এই বিষয়ে কোনো ধাৰণা নাছিল। স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা ২০১৪ চনলৈকে দেশৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ প্ৰতি ১০০টা পৰিয়ালৰ ভিতৰত ১৫টা পৰিয়ালে পাইপেৰে পানী যোগানৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল। দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ পৰিয়ালে সেই সুবিধা নাপালে। আমাৰ মা আৰু ভগ্নীসকলৰ বাবে ই আছিল এক ডাঙৰ সমস্যা। এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে মোদীয়ে লালকিল্লাৰ চৌহদৰ পৰা ‘হৰ ঘৰ জল’ৰ গেৰাণ্টি দিছিল। গ্ৰামাঞ্চলৰ ১০০ ঘৰৰ ভিতৰত ৭৫টা পৰিয়ালে ৪-৫ বছৰৰ ভিতৰত পাইপ পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিছে। মহাৰাষ্ট্ৰত ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ৫০ লাখতকৈও কম পৰিয়ালত পাইপ পানীৰ সুবিধা আছিল। বৰ্তমান সেই সংখ্যা ১.২৫ কোটি হৈছেগৈ। আৰু সেইবাবেই আজি সমগ্ৰ দেশে কৈছে যে মোদীৰ নিশ্চয়তা মানে প্ৰতিশ্ৰুতি পালনৰ নিশ্চয়তা।
বন্ধুসকল,
দেশৰ কৃষকক আন এক নিশ্চয়তা দিলে মোদীয়ে। দশক দশক ধৰি কংগ্ৰেছ চৰকাৰে ১০০টা বৃহৎ জলসিঞ্চন প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা নাই। আৰু এতিয়া সেই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ৬০টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু বাকীবোৰ চলি আছে। মহাৰাষ্ট্ৰই সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে। এই ৰাজ্যখনে ২৬টা প্ৰকল্প পাইছিল। ৰাজ্যৰ প্ৰতিটো কৃষক পৰিয়াল, বিশেষকৈ বিদৰ্ভ অঞ্চলৰ কৃষকসকলে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি জল সংকটৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। এই ৰাজ্যৰ ২৬টা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত ১২টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে। বাকীবোৰৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ৫০ বছৰৰ পাছত বিজেপি চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিলে নীলৱাণ্ডে জলাশয় প্ৰকল্প। কৃষ্ণ কয়না উত্তোলন জলসিঞ্চন প্ৰকল্প আৰু টেম্ভু উত্তোলন জলসিঞ্চন প্ৰকল্প বহু দশকৰ অন্তত সম্পূৰ্ণ হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে গোশিখুড় প্ৰকল্পৰ বেছিভাগেই সম্পূৰ্ণ কৰি তুলিছে। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঞ্চায় আৰু বলিৰাজা জল সঞ্জীৱনী আঁচনিৰ অধীনত বিদৰ্ভ আৰু মাৰাথৱাড়া অঞ্চলত ৫১ টা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হয়। ফলত ৮০ হাজাৰ হেক্টৰ মাটিত জলসিঞ্চন কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
মোদীয়ে গ্ৰামাঞ্চলৰ ভগ্নীসকলক লাখপতি দিদীলৈ পদোন্নতিৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিছে। এই পৰ্যন্ত দেশৰ ১ কোটি ভগ্নীক লাখপতি দিদী পদলৈ পদোন্নতি দিয়া হৈছে। এই বাজেটত আমি লাখপতি দিদীলৈ ৩ কোটি ভগ্নীক পদোন্নতি দিয়াৰ কথা ঘোষণা কৰিছো। এই প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ দায়িত্ব মোৰ। বৰ্তমান আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত মহিলাৰ সংখ্যাই ১০ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে। বেংকৰ পৰা লাভ কৰিছিল ৮ লাখ কোটি টকা। তেওঁলোকৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৪০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিশেষ পুঁজি গঠন কৰিছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ সঞ্চয় গোটৰ সৈতে জড়িত ভগ্নীসকলে যথেষ্ট লাভৱান হৈছে। আজি এই গোটসমূহলৈ ৮০০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। যবটমল জিলাত বহু ভগ্নীক ই-ৰিক্সা দিয়া হৈছে। এই পদক্ষেপৰ বাবে সিন্দেজী, দেৱেন্দ্ৰজী আৰু অজিত দাদা আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভগ্নীসকলে এতিয়া ই-ৰিক্সা চলাই আছে। কিন্তু, অতি সোনকালে তেওঁলোকে ড্ৰোন উৰুৱাব। নমো ড্ৰোন দিদি প্ৰকল্পই ভগ্নীসকলক ড্ৰোন উৰুৱাবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়ে। ইয়াৰ পিছত চৰকাৰে তেওঁলোকক ড্ৰোন দিব। এই ড্ৰোনখন কৃষিক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যাজীৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰা হয়। পণ্ডিতজীয়ে সমাজৰ পিছপৰা শ্ৰেণীৰ উত্থানৰ বাবে নিজৰ জীৱন উচৰ্গা কৰিছিল। তেওঁৰ আদৰ্শৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰতিজ্ঞা গ্ৰহণ কৰিছো। এইবাৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচনৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰা হৈছে। এইটোৱেই প্ৰথম বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য সেৱা উপলব্ধ কৰাইছে। আজি ৰাজ্যৰ ১ কোটি পৰিয়ালক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদানৰ উদ্যোগ লোৱা হৈছে। লাখ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ বাবে পাকি ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজি আন পিছপৰা শ্ৰেণীক আৱাসৰ বাবে এক বিশেষ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত আন পিছপৰা শ্ৰেণীৰ পৰিয়ালৰ বাবে ১০ লাখ পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ইমান দিনে অৱহেলিত হৈ থকা সকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছে মোদীয়ে। বিশ্বকৰ্মা আৰু বালুতেদাৰ সম্প্ৰদায়ৰ বাবে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। মোদীয়ে আৰম্ভ কৰিলে পিএম বিশ্বকৰ্মা যোজনা। এই প্ৰকল্পৰ বাবে ১৩ হাজাৰ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে। কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত জনজাতীয় সমাজক গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। কিন্তু, মোদীয়ে সমাজৰ আটাইতকৈ পিছপৰা শ্ৰেণীৰ কথা ভাবে। তেওঁলোকৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰথমবাৰৰ বাবে আৰম্ভ হৈছে পিএম জনমন যোজনা। ইয়াৰ বাবে ব্যয় কৰা হ’ব ২৩ হাজাৰ কোটি টকা। এই প্ৰকল্পৰ ফলস্বৰূপে মহাৰাষ্ট্ৰৰ কটকাৰী, কোলাম, মাদিয়া আদি জনজাতীয় জনগোষ্ঠীয়ে উন্নত জীৱন যাপন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। দৰিদ্ৰ লোক, কৃষক, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাৰ বাবে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আগন্তুক পাঁচ বছৰত দেশৰ উন্নয়ন অধিক দ্ৰুত হ’ব। অহা পাঁচ বছৰত বিদৰ্ভ অঞ্চলৰ প্ৰতিজন পৰিয়ালৰ সদস্যৰ জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰা হ’ব। আকৌ এবাৰ খেতিয়ক পৰিয়ালকে ধৰি সকলোকে অভিনন্দন। সকলোৱে মোৰ লগত কওক
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Yavatmal, Maharashtra
28 FEB 2024 8:37PM by PIB Delhi
Jai Bhawani, Jai Bhawani, Jai Sevalal! Jai Birsa!
Greetings to everyone!
The Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Devendra Fadnavis ji and Ajit Pawar ji, and all other distinguished dignitaries present on the dais. Today, a large number of our farmer brothers and sisters from various parts of the country are also participating in this event, and I welcome them as well.
Brothers and sisters,
I respectfully salute this sacred land of Chhatrapati Shivaji Maharaj. I also pay homage to the son of Maharashtra and the pride of the country, Dr. Babasaheb Ambedkar. Ram Ram to the brave Banjara brothers and sisters of Yavatmal-Washim region.
Friends,
When I came to Yavatmal for the "Chai Par Charcha" program 10 years ago, you blessed me abundantly. The people of the country gave the NDA more than 300 seats. Then, I visited Yavatmal again in February 2019. Once again, you showered us with love, and the nation gave the NDA more than 350 seats. Now, as I join the celebration of development before the 2024 elections, a unified voice echoes across the entire nation. This time... beyond 400 (seats), this time, beyond 400 (seats)... this time... beyond 400 (seats)! I see before me mothers and sisters who have come in such large numbers to bless me. What greater fortune in life can there be? I specifically extend my respects to these mothers and sisters of villages. The immense blessings from regions like Yavatmal, Washim, Chandrapur, and all of Vidarbha have predetermined the victory... NDA government... beyond 400 (seats)! NDA government... beyond 400 (seats)!
Friends,
We are people who regard Chhatrapati Shivaji Maharaj as an ideal. It has been 350 years since his rule. When he was crowned, everything was available to him, and he could have comfortably enjoyed the power. However, he did not indulge in power; instead, he held the consciousness and the power of the nation supreme. As long as he lived, he worked for this purpose. Like him, we too have set out with a mission to build the nation, to change the lives of the citizens. Therefore, what we have done in the past 10 years is the foundation for the next 25 years. I have resolved to develop every corner of Bharat. Every cell of the body, every moment of my life, is dedicated to the service of all of you for the success of this commitment. The four top priorities to make Bharat developed are -- the poor, the farmer, the youth, and women empowerment. If these four are empowered, every society, every class, every family in the country will become empowered.
Friends,
Today, significant work has been done to empower the poor, farmers, youth, and women in Yavatmal. The inauguration and dedication of projects worth thousands of crores of rupees associated with Maharashtra's development have taken place. Today, farmers are getting irrigation facilities, the poor are getting pucca houses, economic assistance is being provided to my sisters in the villages, and infrastructure is being developed to shape the future of the youth. The projects aiming to improve the rail connectivity of Vidarbha and Marathwada and new trains have commenced today. I extend my heartfelt congratulations to all of you for all these achievements.
Friends,
Remember the situation when the INDI alliance was in power at the Centre. At that time, the Agriculture Minister was from Maharashtra. Back then, packages were announced for Vidarbha's farmers from Delhi, but the funds were embezzled in the middle. Villages, the poor, farmers, and tribal communities received nothing. Look at today's scenario: I pressed a button, and within no time, 21,000 crore rupees under the PM Kisan Samman Nidhi scheme reached the accounts of millions of farmers across the country. 21,000 crore rupees is not a small figure. This is Modi's guarantee. When the Congress government was in power, out of 1 rupee sanctioned from Delhi only 15 paise reached the beneficiaries. If the Congress had been in power today, out of the 21,000 crores you have received, 18,000 crores would have been embezzled in the middle. But in the BJP government, every penny of the poor reaches them. This is Modi’s guarantee -- every beneficiary gets their full entitlement, every penny goes into their bank account.
Friends,
The farmers of Maharashtra have a double guarantee with a double engine (government). Recently, an additional 3800 crore rupees was transferred to the farmers of Maharashtra. This means that the farmers of Maharashtra are receiving 12,000 rupees annually under the PM Kisan Samman Nidhi scheme.
Friends,
Under the PM Kisan Samman Nidhi scheme, more than 3 lakh crores have been deposited in the accounts of 11 crore farmers across the country so far. This has resulted in 30,000 crores for the farmers of Maharashtra and 900 crores for the farmers of Yavatmal. Imagine how much this money is benefiting small farmers. Just a few days ago, our government made a record increase in the remunerative price of sugarcane. Now, the remunerative price for sugarcane is 340 rupees per quintal. This will benefit millions of sugarcane farmers and field labourers in Maharashtra. Just a few days ago, the world's largest plan to build grain storage warehouses in our villages was launched. These warehouses will be managed by our farmers' cooperative societies. This will especially benefit small farmers. They will not have to sell their produce at a low price under duress.
Friends,
It is crucial for the rural economy to be strong for ‘Viksit Bharat’. Therefore, over the past 10 years, our continuous effort has been to alleviate the problems of every family living in the villages and provide them with economic stability. Who can know better than Vidarbha about the importance of water? Whether it is drinking water or irrigation water, there was a crisis in the villages of the country before 2014. However, the government of the INDI coalition at that time had no concerns about it. Think about it, only about 15 out of 100 families had piped water supply in the villages of the country from independence until 2014, and most of them were poor, Dalit, backward, and tribal families who did not benefit from it. This was a major crisis for our mothers and sisters. To address this situation and relieve the crisis of our mothers and sisters, Modi gave a guarantee of ‘Har Ghar Jal’ (water to every home) from the Red Fort. Today, piped water has reached about 75 out of 100 rural families within 4-5 years since then. In Maharashtra too, where fewer than 50 lakh families had water through pipelines, today there are approximately 1.25 crore piped water connections. That's why the country says - Modi's guarantee means a guarantee of fulfilment.
Friends,
Modi had given another guarantee to the farmers of the country. Congress governments had left around 100 major irrigation projects hanging in balance for decades. Now more than 60 of them have been completed and the rest are in progress. Among these stalled irrigation projects, Maharashtra had the highest number with 26 projects. Every farming family in Maharashtra, especially in Vidarbha, has the right to know the consequences of whose sins their generations had to endure. Out of these 26 stalled projects, 12 have been completed, and work is progressing rapidly on the remaining ones. This is the BJP government that completed the Nilwande Dam project after 50 years. The Krishna Koyna Lift Irrigation Project and the Tembhu Lift Irrigation Project have also been completed after decades. Most of the work on the Gosikhurd project has also been completed by our government. Today, 51 projects have been inaugurated for Vidarbha and Marathwada under the PM Krishi Sinchai and Baliraja Jal Sanjivani schemes. This will provide irrigation facilities to more than 80,000 hectares of land.
Friends,
Modi has also given a guarantee to make the sisters of the villages ‘Lakhpati Didis’. So far, one crore sisters in the country have become ‘Lakhpati Didis’. In this year's budget, we announced the goal of making three crore sisters ‘Lakhpati Didis’. Now, I am committed to achieving this resolution. Today, the number of sisters and daughters in self-help groups has crossed 10 crores. These sisters have received 8 lakh crores from banks, and the central government has allocated a special fund of 40,000 crores. In Maharashtra, sisters associated with savings groups have also benefited significantly. Today, these groups have received assistance of more than 800 crores. Many sisters have also been provided with e-rickshaws in the Yavatmal district. I commend the entire government of Maharashtra, including Shinde ji, Devendra ji, and Ajit Dada, for this initiative.
And friends,
Now, sisters are operating e-rickshaws but soon they will also fly drones. Under the Namo Drone Didi Scheme, training for drone pilots is being provided to groups of sisters. After that, the government will provide these sisters with drones, which will be used in farming.
Friends,
Today, the inauguration of the statue of Pandit Deendayal Upadhyay ji has also taken place here. Pandit ji is a person of inspiration for Antyodaya (upliftment of the last person). His entire life has been dedicated to the welfare of the poor. We all draw inspiration from Pandit ji's thoughts. The past 10 years have been committed for the welfare of the poor. For the first time, a guarantee of free ration has been provided. For the first time, the facility of free healthcare has been made available. Today, the campaign has been launched to provide Ayushman cards to one crore families in Maharashtra. For the first time, magnificent pucca houses have been built for millions of poor. Today, a special scheme has been launched for the construction of homes for OBC families. Under this scheme, 10 lakh pucca houses will be built for OBC families.
Friends,
Modi has taken care of those who were never taken care of and worshipped them. No significant scheme was ever made for the Vishwakarma and Balutedar communities. For the first time, Modi launched the PM Vishwakarma Yojana with a budget of 13,000 crores. During Congress's time, the tribal society was always kept at the bottom, not provided with facilities. But Modi has also cared about the most marginalized communities within the tribal society. For the first time, the PM JANMAN Yojana costing 23,000 crores has been started for their development. This scheme will provide a better life to many tribal communities in Maharashtra, such as the Katkari, Kolam, and Madiya. This campaign to empower the poor, farmers, youth, and women is going to gain momentum further. The next five years will witness even faster development. The next five years will make the lives of every family in Vidarbha better. Once again, congratulations to everybody and all the farmer families. Say with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.