Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth more than Rs 4150 crores in Dwarka, Gujarat
Dedicates Sudarshan Setu connecting Okha mainland and Beyt Dwarka
Dedicates pipeline project at Vadinar and Rajkot-Okha
Dedicates Rajkot-Jetalsar-Somnath and Jetalsar-Wansjaliya Rail Electrification projects
Lays foundation stone for widening of Dhoraji-Jamkandorna-Kalavad section of NH-927
Lays foundation stone for Regional Science Center at Jamnagar
Lays foundation stone for Flue Gas Desulphurization (FGD) system installation at Sikka Thermal Power Station
“Double engine governments at Centre and in Gujarat have prioritized the development of the state”
“Recently, I have had the privilege of visiting many pilgrimage sites. I am experiencing the same divinity in Dwarka Dham today”.
“As I descended to the submerged city of Dwarka ji, a sense of grandeur of divinity engulfed me”
“In Sudarshan Setu- what was dreamed, foundation was laid, today it was fulfilled”
“Modern connectivity is the way to build a prosperous and strong nation”
“With the mantra of ‘Vikas bhi Virasat bhi’ centers of faith are being upgraded”
“With new attractions and connectivity, Gujarat is becoming hub of tourism”
“Land of Saurashtra is a huge example of accomplishment through resolve”
25 FEB 2024 3:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth more than Rs 4150 crores in Dwarka, Gujarat today. The Prime Minister dedicated to the nation Sudarshan Setu connecting Okha mainland and Beyt Dwarka, pipeline project at Vadinar and Rajkot-Okha, Rajkot-Jetalsar-Somnath and Jetalsar-Wansjaliya Rail Electrification projects. He laid the foundation stone for the widening of Dhoraji-Jamkandorna-Kalavad section of NH-927, Regional Science Center at Jamnagar and Flue Gas Desulphurization (FGD) system installation at Sikka Thermal Power Station, Jamnagar.
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed to the land of Lord Krishna Dwarka Mai, where he is placed as Dwarkadheesh. He recalled the prayers that he offered this morning at the temple and underlined the deep importance of the teerth in the religious life of the nation As Aadi Shankaracharya established one of the four ‘peeths’ i.e. Sharda peet. He also mentioned the glory of Nageshwar Jyotirling, Rukmani Devi Mandir. He also remembered his recent opportunities to visit many places of faith in the course of ‘Rashtra Kaaj’. The Prime Minister talked about the unforgettable moment when today he went down the depths of the sea to offer prayers at the submerged city of Dwarka. The Prime Minister dwelled on the archaeological and scriptural importance. He mentioned the belief that the Dwarka was constructed by Bhagwan Vishwakarma himself. The City of Dwarka, the Prime Minister said, was an example of great town planning. “As I descended to the submerged city a sense of grandeur of divinity engulfed me. I offered my prayers and I offered peacock feathers which I had carried with me. This was a fullfilment of the desire that was there for years. Since the time I heard about the submerged city of Dwarka, I always wanted to go and have Darshan”, the Prime Minister said, overwhelmed with the divine experience. Emphasizing that visuals of India’s potential in the 21st century kept appearing before him when he was offering prayers at the submerged city of Dwarka, the Prime Minister said it has further strengthened his resolve for the creation of a Viksit Bharat.
The Prime Minister mentioned inaugurating Sudarshan Setu earlier in the day and recalled laying its foundation stone 6 years ago. He informed that the bridge will connect Okha mainland and Beyt Dwarka island, thereby increasing connectivity for Dwarkadheesh’s darshan while also adding to the divinity of the region. Highlighting the confidence to inaugurate the projects whose foundation stone was laid by the Prime Minister himself, he said, “This is Modi’s guarantee.” Terming Sudarshan Setu an engineering marvel, the Prime Minister called upon the engineering fraternity to analyze the bridge and its technicalities as he congratulated the citizens on the inauguration.
Highlighting the difficulties faced by the citizens of Dwarka and Beyt Dwarka due to dependence on ferries and long road travels while also being troubled by the closure of ferry services during high tides, the Prime Minister recalled the people’s request for a bridge during his time as the Chief Minister of Gujarat. He expressed delight that the work taken up by present Chief Minister Shri Bhupendra Patel has been accomplished and lauded his resolve.
PM Modi pointed out that his constant requests for sanctioning the bridge to the then central government kept getting denied and thanked his fortunes for finally getting the work done today. “With the blessings of Lord Shri Krishna, I followed his directions and fulfilled my responsibility”, an elated Prime Minister said. He drew attention to the fact that the electricity consumption for lighting the bridge will be generated from the solar panels fitted to it. He informed that Sudarshan Setu has a total of 12 tourist galleries giving an expansive view of the ocean. “I visited these galleries today and it is indeed Sudarshaniya”, PM Modi added.
The Prime Minister praised the commitment of the people of Dwarka towards the Swachhta Mission and asked them to maintain the level of cleanliness that is getting worldwide attention.
Recalling opposition to his guarantee of New India, the Prime Minister said that people are seeing the emergence of New India right in front of their eyes. He said that this was not accomplished earlier due to a lack of political will and unwillingness to help the poor due to selfish considerations of dynasty politics. This kept the size of the economy small for the grand goals of a Viksit Bharat, he said. He also criticized recurring scams that used to take place during earlier regimes.
The Prime Minister recalled his promise of not letting anyone loot the country when he was elected to power in 2014. “Scams worth thousands of crores which used to take place during the previous governments have all been stopped now”, he remarked, underlining that the nation has leapfrogged to become the 5th largest economy in 10 years. As a result, the Prime Minister said, one can witness the reemergence of places of divine faith and pilgrimage on one hand while the development of new India through mega projects on the other. He gave examples of the Sudarshan Setu, India’s longest cable-based in Gujarat, the country's longest sea bridge in Mumbai, the magnificent bridge built on Chenab in Jammu and Kashmir, the under-construction New Pamban Bridge which is India's first vertical lift bridge in Tamil Nadu and India's longest river bridge in Assam. “Such modern connectivity is the way to build a prosperous and strong nation”, he added.
Highlighting the importance of connectivity for the growth of tourism in the country, the Prime Minister illustrated the point by elaborating Gujarat becoming a hub of tourism due to improved connectivity. Talking about the new attraction of Gujarat, the Prime Minister said that today, there are 22 sanctuaries and 4 national parks in Gujarat. Thousands of years old port city Lothal is discussed all over the world. Today Ahmedabad city, Rani Ki Vav, Champaner and Dholavira have become World Heritage. Shivrajpuri is a blue flag beach in Dwarka. Asia's longest ropeway is in Girnar. Gir forest is the only habitat of the Asiatic Lion. The World's tallest statue, Sardar Saheb's Statue of Unity is in Ekta Nagar. Today a fair of tourists from all over the world are organized during Ranotsav. Dhordo village of Kutch is counted among the best tourist villages in the world. Nadabet is becoming an important center of patriotism and tourism.
He pointed out that in line with the mantra of ‘Vikas bhi Virasat bhi’, centers of faith are being upgraded. Facilities have been developed in all important pilgrimage sites such as Dwarka, Somnath, Pavagadh, Modhera and Ambaji. He said every fifth tourist that visited India visited Gujarat. Last year about 15.5 lakh tourists came to Gujarat till August. e-Visa facilities are also bringing tourists to Gujarat, he said.
“Land of Saurashtra is a huge example of accomplishment through resolve”, the Prime Minister said, emphasizing how every visit to the region instills new energy. Recalling the tough times when the people of Saurashtra yearned for every drop of water and were forced to migrate, the Prime Minister threw light on SAUNI Yojana which commissioned the laying of pipelines for 1300 kilometers for water supply to hundreds of villages in Saurashtra for irrigation and drinking. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the entire region of Saurashtra along with Gujarat, will reach new heights of success in the coming years. “Blessings of Dwarkadhish are upon us. Together we will make Viksit Saurashtra and Viksit Gujarat”, PM Modi concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and Member of Parliament, Shri C R Patil were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation, Sudarshan Setu connecting Okha mainland and Beyt Dwarka island built at a cost of around Rs. 980 crores. It is the longest Cable-stayed bridge in the country around 2.32 Km.
Sudarshan Setu boasts a unique design, featuring a footpath adorned with verses from Shrimad Bhagavad Gita and images of Bhagwan Krishna on both sides. It also has solar panels installed on the upper portions of the footpath, generating one megawatt of electricity. This bridge will ease transportation and significantly reduce the time of devotees travelling between Dwarka and Beyt-Dwarka. Before the bridge's construction, pilgrims had to rely on boat transport to reach Beyt Dwarka. This iconic bridge will also be a major tourist attraction of Devbhumi Dwarka.
The Prime Minister dedicated pipeline project at Vadinar involving the replacement of existing offshore lines, abandoning the existing Pipeline End Manifold (PLEM), and relocating the entire system (pipelines, the PLEMs and the interconnecting loop line) at a nearby new location. The Prime Minister also dedicated Rajkot-Okha, Rajkot-Jetalsar-Somnath and Jetalsar-Wansjaliya Rail Electrification projects to the nation.
The Prime Minister laid the foundation stone for the widening of Dhoraji-Jamkandorna-Kalavad section of NH-927D; Regional Science Center at Jamnagar; Flue Gas Desulphurization (FGD) system installation at Sikka Thermal Power Station, Jamnagar among others

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী দ্বারকাদা লুপা করোর ৪১৫০ হেনবগী য়াম্লবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং লৈবাক্কী মফমদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে
ওখা মেনলেন্দ অমসুং বৈত দ্বার্কা ঈথৎ শম্নহল্লিবা সুদর্সন সেতু মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
বদিনার অমসুং রাজকোত-ওখাদা পাইপলাইন প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
রাজকোত-ওখা, রাজকোত-জেতলসর-সোমনাথ অমসুং জেতলসর-ৱান্সজালিয়া রেল ইলেক্ত্রিফিকেসন প্রোজেক্তশিং লৈবাক্কী মফমদা কৎথোকখ্রে
এন.ঐচ.-৯২৭দিগী ধোরাজী-জমকান্দোর্না-কলাবদ সেক্সন পাকথোকহনবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
জামনগরদা রিজনেল সাইন্স সেন্তর উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
সিক্কা থর্মেল পৱার স্তেসন, জামনগরদা ফ্লু গ্যাস দিসল্ফরাইজেসন (এফ.জি.দি.) সিস্তেম পানখৎপা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“কেন্দ্র অমসুং গুজরাতকী দবল ইঞ্জিন সরকারনা রাজ্য অসি চাউখৎহন্নবা মরুওইনা লৌরে”
“হন্দক, ঐ লাইফম কয়া চৎপগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। ঐনা চপ মান্নবা ঈশ্বরগী ওইবা শক্তি অদু ঙসি দ্বারকা ধামদা ফংখি”
“ঈশিং মনুংদা লৈখ্রবা দ্বারকা সহরদা লাই খুরুম্নবা ঐনা লুপখিবদা অসি ঈশ্বরগী ওইবা অচৌবা শক্তি অমনা ঐ য়োমশিনবগুম ফাওখি”
“সুদর্সন সেতুগী মঙ মঙখি, উরেপ-উয়ুং তমখি, ঙসি মসি মঙফাওনরে”
“অনৌবা লম্বী-থোং অসি মপাঙ্গল কনবা অমসুং নুংঙাইবা লৈবাক অমা শেমগৎনবা লম্বীনি”
“বিকাস ভি বিরাসাত ভি’ লাইৱাগা লোয়
25 FEB 2024 3:35PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী দ্বারকাদা লুপা করোর ৪১৫০ হেনবগী য়াম্লবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে, লৈবাক্কী মফমদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ওখা মেনলেন্দ অমসুং বৈত দ্বার্কা ঈথৎ শম্নহল্লিবা সুদর্সন সেতু, বাদিনারদা হান্না লৈরম্বা ওফসোর পাইপলাইন শিন্দোকপা, হান্না লৈরম্বা পাইপলাইন এন্দ মেনিফোল্দ (পি.এল.ই.এম.) থাদোক্লম্বা, অমসুং সিস্তেম পুম্বা (পাইপলাইইন, পি.এল.ই.এম. অমসুং অমগা অমগা শম্নরিবা লুপ লাইনশিং) অনৌবা অনকপা মফম অমদা হোংদোকপা য়াওবা পাইপলাইন প্রোজেক্তশিং অমসুং রাজকোত-ওখা, রাজকোত-জেতলসর-সোমনাথ অমসুং জেতলসর-ৱান্সজালিয়া রেল ইলেক্ত্রিফিকেসন প্রোজেক্তশিং লৈবাক্কী মফমদা কৎথোকখ্রে‍‍। প্রধান মন্ত্রীনা এন.ঐচ.-৯২৭দিগী ধোরাজী-জমকান্দোর্না-কলাবদ সেক্সন পাকথোকহনবা; জামনগরদা রিজনেল সাইন্স সেন্তর; সিক্কা থর্মেল পৱার স্তেসন, জামনগরদা ফ্লু গ্যাস দিসল্ফরাইজেসন (এফ.জি.দি.) সিস্তেম পানখৎপা অমদি অতৈ প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে ‍।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভাগবান কৃষ্ণ দ্বারকা মাইগী লমদমদা কোক নোঞ্জরি। হৌজিক অয়ুক মহাক্না লাই খুরুমখ্রে অমসুং আদি সঙ্করাচার্য়না ‘পীথ’ মরি হায়বদি সার্দা পতি লিংখৎপগুম লৈবাক অমগী লাইনিংগী পুন্সিদা তির্থশিং অসি য়াম্না মরুওই। নাগেশ্বর জয়তিরলিং, রুকমনি দেবী মন্দির অসি তিক ময়াই লৈবা ঙাক্তনি। ‘রাস্ত্রা কাজ’গী লম্বীদা লাইনিংগী মফম কয়া চৎপগী খুদোংচাবশিং হন্দক মহাক্না ফংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি মহাক্না ইরোন্নুংদা লৈখ্রবা দ্বারকা সহরদা লাই খুরুম্নবা সমুদ্রগী ঈশিং মনুংদা লুপখিবা অদু কাউবা ঙম্লরোই। মফম অসি আর্কিওলোজিকেল অমসুং অরিবা লাইরিকশিংগী মতুংইন্না য়াম্না মরুওইবা অমনি। দ্বারকা অসি ভাগবান বিশ্বকর্মা মশামক্না শেমগৎখিবনি হায়না থাজরি। দ্বারকা সহর অসি সহর প্লান তৌবগী অচৌবা খুদম অমনি। ঈশিং মনুংদা লৈখ্রবা দ্বারকা সহরদা লাই খুরুম্নবা ঐনা লুপখিবদা অসি ঈশ্বরগী ওইবা অচৌবা শক্তি অমনা ঐ য়োমশিনবগুম ফাওখি। অধ্যাতিক অমসুং মুৎপা নাইদ্রবা ভক্তিগী অরিবা যুগ অমগা শম্নবগুম ফাওখি। ঐ লাই খুরুমখি অমসুং ঐনা পুরকপা ৱাহোং মতু ঐনা কৎখি।
চহি কয়া নিংজরকপা অদু থুংলে। ইরোন্নুংদা লুপখ্রবা দ্বারকা সহরগী মরমদা হেক খঙলকপদগী, ঐ মতম পুম্নমক্তা চৎনিং অমসুং খুরুমনিংবগী অপাম্বা লৈখি। মহাক্না ইরোন্নুংদা লুপখ্রবা দ্বারকা সহরদা লাই খুরুম্বা মতমদা মহাক্কী মমাঙদা ২১শুবা চহিচাদা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং শক্তমশিং ওইনা চোংথোরকখি। মসিনা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা মহাক্কী ৱাশক অমুক্কা হেন্না চেৎশীনহল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ৬গী মমাঙদা উরেপ-উয়ুং তমখিবা সুদর্সন সেতু ঙসি অয়ুক শঙ্গাখ্রে। থোং অসিনা ওখা মেনলেন্দ অমসুং বৈত দ্বারকা ইথৎ শম্নহনগনি অমসুং দ্বারকাধেস দর্সনগী চৎথোক-চৎশিন হেন্না নুংঙাইহল্লগনি। ঙসি শঙ্গারিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লিবা প্রোজেকশিং অসি মোদীগী গরেন্তিনি। সুদর্সন সেতু অসি ইঞ্জিনিয়ারিংগী অঙকপা অমনি। ইঞ্জিনিয়ারশিংনা থোং অসিগী তেক্নিকেলগী ওইবা হিরমশিং নৈনগদবনি। থোং অসি শঙ্গাবগীদমক মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ফেরিশিংগী মখা পোনবা অমসুং লম্বীদা য়াম্না শাংনা চৎপদগী অমসুং সমুদ্রগী ইথক য়াম্না ৱাংবা মতমদা ফেরি সর্বিস লেপ্পদগী দ্বারকা অমসুং বৈত দ্বারকাগী মীয়াম্না থেংনখিবা অৱাবশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা থোং অমা শানবা মীয়াম্না হায়জখি। থবক অসি হৌজিক পাল্লিবা চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেলনা লোইশিনবা অসিদা অপেনবা ফাওই অমসুং মহাক্কী ৱাশক থবক ওইনা পাংথোকপগীদমক থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থোং অমা শানবা মহাক্না মতম অদুগী কেন্দ্র সরকারদা হায়জবা মতমদা য়াখিদে অমসুং কাইনথংদা ঙসি থোং অসি শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংলে। ভাগবান শ্রী কৃষ্ণগী থৌজালগা লোয়ননা ঐনা মহাক্কী পাউতাকশিং ইনখি অমসুং ঐগী থৌদাং পাংথোক্লে। থোং অসিদা পাল্লিবা সোলার পেনেলশিংদগী থোং অসি মৈ থান্নবা ইলেক্ত্রিসিতি শীজিন্নগনি। পাক্লবা সমুদ্র য়েংনবা থোং অসিদা তুরিস্ত গেল্লরি ১২ য়াওরে। ঙসি ঐনা হায়রিবা গেল্লরিশিং অদু য়েংলে অমসুং মসি তশেংনা সুদর্সানিয়ানি।
শ্বাছ মিসন থবক ওইনা পাংথোকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা দ্বারকাগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মালেম শীনবা থুংনা পুক্নিং চিংশিন্নবা লু-নান্না লৈনবা মখোয়দা খঙহনখি।
অনৌবা ভারতকী মহাক্না থাজবা পীখিবা অদু অমুক পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী মিৎশিংগী মমাঙদা অনৌবা ভারত অমা থোরকপা মীয়াম্না উরে। রাজনিতিগী ৱিল লৈতবা অমসুং লায়রবশিং মতেং পাংনিংদবদগী মসিগী মাইপাকপশিং অসি হান্না উরমদে। বিকসিত ভারত অমগী অচৌবা পান্দমশিংগীদমক ইকোনোমিগী পাক-চাউবা হেনগৎহল্লে। অদুবু হান্নগী সরকারশিং স্কামশিংনা পীক থনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪দা সরকার পায়রকপা মতমদা কনাগুম্বা অমতনা লৈবাক অসি শগুন তৌহল্লোই হায়না মহাক্না ৱাশকখি। মমাঙগী সরকারশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী স্কামশিং থোকখিবা অদু হৌজিক থিংলে। চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইরে। মসিগী ফল ওইনা লাইনিংগী মফমশিং অমসুং লাইফমশিং অমুক হন্না শেমগৎলকপা উরে অমসুং অমরোমদা মেগা প্রোজেকশিংগী খুৎথাংদা অনৌবা ভারত চাউখৎলকপা উরে।
মহাক্না সুদর্সন সেতু খুদম ওইনা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা কেবলগী থোং গুজরাত্তা লৈরে, লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী শাংবা সমুদ্রগী থোং মুম্বাইদা লৈরে, জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চেনাবতা নিংথিরবা থোং শারে, ভারতকী অহানবা ভর্তিকেল লিফ ব্রিজ ওইরিবা অনৌবা পামবান থোং তামিল নাদুদা শাগৎলি অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা থোং অসামদা লৈরে। অসিগুম্বা অনৌবা মতমগী লম্বী-থোং অসিনা নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা শেমগৎকনি।
লৈবাক অসিদা তুরিজম চাউখৎহনবদা লম্বী-থোংগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লম্বী-থোং ফগৎলকপদগী গুজরাত তুরিজমগী মফম অমা ওইরক্লে। হৌজিক গুজরাত্তা সেঙ্কচুরি ২২ অমসুং নেসনেল পার্ক ৪ লৈরি। চহি লিশিং কয়া শুরবা হিথাংফমগী সহর লোথালগী মরমদা মালেম শীনবা থুংনা ৱারিনরে। ঙসি অহমেদবাদ সহর, রানি কি ৱাব, চাম্পানর অমসুং ধোলাবিরা ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত ওইরে। দ্বারকদা সিবপুরি অসি ব্লু ফ্লেগ বিচ অমনি। গিরনারদা এসিয়াদা খ্বাইদগী শাংবা রোপৱে লৈরে। গির উমং অসি এসিয়াতিক নোংশাগী অমতা ঙাইরবা লৈফমনি। এক্তা নাগরদা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম, সাদার সাহেবকী স্তেচু ওফ য়ুনিতি লৈরে। হৌজিক মালেম শীনবা থুংবগী লমকোয়বা মীওইশিংগী মেলা অমা রনোতসবতা পাংথোক্লি। মালেমদা খ্বাইদগী ফবা তুরিস্ত ভিলেজগী মনুংদা কুছকী ধোরদো খুঙ্গং য়াওরে। নাদেবেত অসি মরৈবাক নুংশিবা অমসুং তুরিজমগী মরুওইবা মফম অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ‘বিকাস ভি বিরাসত ভি’ লাইৱাগী মতুংইন্না, লাইনিংগী মফমশিং শেমগৎলে। দ্বারকা, সোমনাথ, পবাগাধ, মোধেরা অমসুং অম্বাজি য়াওনা মরুওইবা লাইনিংগী মফমশিংদা খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। ভারত্তা লমকোয়বা লাকপা মীওইশিংগী মনুংদা মীওই ৫ দি গুজরাত্তা লাকই। হৌখিবা চহিদা গুজরাত্তা লমকোয়বা মীওই লাখ ১৫.৫ লাকখি। ই-ভিসাগী খুদোংচাবশিংনা গুজরাত্তা লমকোয়বা মীওইশিং য়াম্না লাকহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সৌরাস্ত্রাগী লমদম অসি ৱাশক ঙাক্তুনা থবক পাংথোকখিবগী অচৌবা খুদম অমনি। লমদম অসিদা লাকপা খোঙচৎ খুদিংদা অনৌবা থৌনা হাপখি। মতম অমদা সৌরাস্ত্রাগী মীয়াম ঈশিং মরিক অমা ফাওবা ফংনবা হোৎনবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং নমদুনা য়ুম হোংহনখি। সাউনি য়োজনাগী মখাদা সৌরাস্ত্রাগী খুঙ্গং লিশিং কয়াদা লৌউ-শিংউগী অমসুং থক্নবা ঈশিং পীনবা কিমি ১৩০০ শাংবা পাইপলাইনশিং ফুমদুনা থবক হৌবদগী অনৌবা মঙাল ফংলে।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাক্লিবা চহিশিংদা গুজরাতকা লোয়ননা সৌরাস্ত্রা লমদম শীনবা থুংনা চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরগনি। ঐখোয় খুদিংমক্তা দ্বারকাধিসকী থৌজাল ফংলে। অপুনবা ওইনা ঐখোয়না বিকসিত সৌরাস্ত্রা অমসুং বিকসিত গুজরাত শেমগৎকনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং এম.পি শ্রী সি.আর পতিল য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী মফমদা লুপা করোর ৯৮০ রোম চঙনা শাগৎখিবা ওখা মেনলেন্দ অমসুং বৈত দ্বার্কা ঈথৎ শম্নহল্লিবা সুদর্সন সেতু লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মসি কিলোমিতর ২.৩২ রোম শাংদুনা লৈবাকসিগী খ্বায়দগী শাংবা কেবল-স্তেদ থোংনি‍।
সুদর্সসন সেতু নাকল অনিমক্তা শ্রীমদ ভগবদ গীতাগী শ্লোকশিং অমসুং ভগবান কৃষ্ণগী শক্তমশিংনা লৈতেংবা খোঙ লম্বী য়াওবা তোপ তোপ্পা মওং মতৌশিংনা লৈতেংই‍। খোঙ লম্বী অসিগী মথক থংবা শরুক্তা সোলার পেনেলশিং হাপ্তুনা, মৈ মেগাৱাত অমা পুথোক্লি‍। থোং অসিনা চত্থোক চৎশিন কোমহল্লগনি অমসুং লাইনিংবশিংনা দ্বার্কা অমসুং বৈত-দ্বার্কাগী মরক্তা চত্থোক চৎশিন তবগী মতম মশক থোক্না হন্থহল্লগনি‍। থোং অসি শাদ্রিঙৈদা, লাই খুরুম্বা লাকপশিংনা বৈত দ্বার্কাদা চৎনবগীদমক হিদা তাংদুনা লৈরম্মি‍। মশক নাইরবা থোং অসিনা দেবভুমি দ্বার্কাগী ওইনা অচৌবা লমকোয়বশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নফম অমসু ওইরগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বাদিনারদা হান্না লৈরম্বা ওফসোর পাইপলাইন শিন্দোকপা, হান্না লৈরম্বা পাইপলাইন এন্দ মেনিফোল্দ (পি.এল.ই.এম.) থাদোক্লম্বা, অমসুং সিস্তেম পুম্বা (পাইপলাইইন, পি.এল.ই.এম. অমসুং অমগা অমগা শম্নরিবা লুপ লাইনশিং) অনৌবা অনকপা মফম অমদা হোংদোকপা য়াওবা পাইপলাইন প্রোজেক্ত মীয়ামদা কৎথোকখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা রাজকোত-ওখা, রাজকোত-জেতলসর-সোমনাথ অমসুং জেতলসর-ৱান্সজালিয়া রেল ইলেক্ত্রিফিকেসন প্রোজেক্তশিং লৈবাক্কী মফমদা কৎথোকখ্রে‍‍।
প্রধান মন্ত্রীনা এন.-ঐচ.-৯২৭দিগী ধোরাজী-জমকান্দোর্না-কলাবদ সেক্সন পাকথোকহনবা; জামনগরদা রিজনেল সাইন্স সেন্তর; সিক্কা থর্মেল পৱার স্তেসন, জামনগরদা ফ্লু গ্যাস দিসল্ফরাইজেসন (এফ.জি.দি.) সিস্তেম পানখৎপা অমদি অতৈ প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে ‍।