Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth more than Rs 4150 crores in Dwarka, Gujarat
Dedicates Sudarshan Setu connecting Okha mainland and Beyt Dwarka
Dedicates pipeline project at Vadinar and Rajkot-Okha
Dedicates Rajkot-Jetalsar-Somnath and Jetalsar-Wansjaliya Rail Electrification projects
Lays foundation stone for widening of Dhoraji-Jamkandorna-Kalavad section of NH-927
Lays foundation stone for Regional Science Center at Jamnagar
Lays foundation stone for Flue Gas Desulphurization (FGD) system installation at Sikka Thermal Power Station
“Double engine governments at Centre and in Gujarat have prioritized the development of the state”
“Recently, I have had the privilege of visiting many pilgrimage sites. I am experiencing the same divinity in Dwarka Dham today”.
“As I descended to the submerged city of Dwarka ji, a sense of grandeur of divinity engulfed me”
“In Sudarshan Setu- what was dreamed, foundation was laid, today it was fulfilled”
“Modern connectivity is the way to build a prosperous and strong nation”
“With the mantra of ‘Vikas bhi Virasat bhi’ centers of faith are being upgraded”
“With new attractions and connectivity, Gujarat is becoming hub of tourism”
“Land of Saurashtra is a huge example of accomplishment through resolve”
25 FEB 2024 3:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth more than Rs 4150 crores in Dwarka, Gujarat today. The Prime Minister dedicated to the nation Sudarshan Setu connecting Okha mainland and Beyt Dwarka, pipeline project at Vadinar and Rajkot-Okha, Rajkot-Jetalsar-Somnath and Jetalsar-Wansjaliya Rail Electrification projects. He laid the foundation stone for the widening of Dhoraji-Jamkandorna-Kalavad section of NH-927, Regional Science Center at Jamnagar and Flue Gas Desulphurization (FGD) system installation at Sikka Thermal Power Station, Jamnagar.
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed to the land of Lord Krishna Dwarka Mai, where he is placed as Dwarkadheesh. He recalled the prayers that he offered this morning at the temple and underlined the deep importance of the teerth in the religious life of the nation As Aadi Shankaracharya established one of the four ‘peeths’ i.e. Sharda peet. He also mentioned the glory of Nageshwar Jyotirling, Rukmani Devi Mandir. He also remembered his recent opportunities to visit many places of faith in the course of ‘Rashtra Kaaj’. The Prime Minister talked about the unforgettable moment when today he went down the depths of the sea to offer prayers at the submerged city of Dwarka. The Prime Minister dwelled on the archaeological and scriptural importance. He mentioned the belief that the Dwarka was constructed by Bhagwan Vishwakarma himself. The City of Dwarka, the Prime Minister said, was an example of great town planning. “As I descended to the submerged city a sense of grandeur of divinity engulfed me. I offered my prayers and I offered peacock feathers which I had carried with me. This was a fullfilment of the desire that was there for years. Since the time I heard about the submerged city of Dwarka, I always wanted to go and have Darshan”, the Prime Minister said, overwhelmed with the divine experience. Emphasizing that visuals of India’s potential in the 21st century kept appearing before him when he was offering prayers at the submerged city of Dwarka, the Prime Minister said it has further strengthened his resolve for the creation of a Viksit Bharat.
The Prime Minister mentioned inaugurating Sudarshan Setu earlier in the day and recalled laying its foundation stone 6 years ago. He informed that the bridge will connect Okha mainland and Beyt Dwarka island, thereby increasing connectivity for Dwarkadheesh’s darshan while also adding to the divinity of the region. Highlighting the confidence to inaugurate the projects whose foundation stone was laid by the Prime Minister himself, he said, “This is Modi’s guarantee.” Terming Sudarshan Setu an engineering marvel, the Prime Minister called upon the engineering fraternity to analyze the bridge and its technicalities as he congratulated the citizens on the inauguration.
Highlighting the difficulties faced by the citizens of Dwarka and Beyt Dwarka due to dependence on ferries and long road travels while also being troubled by the closure of ferry services during high tides, the Prime Minister recalled the people’s request for a bridge during his time as the Chief Minister of Gujarat. He expressed delight that the work taken up by present Chief Minister Shri Bhupendra Patel has been accomplished and lauded his resolve.
PM Modi pointed out that his constant requests for sanctioning the bridge to the then central government kept getting denied and thanked his fortunes for finally getting the work done today. “With the blessings of Lord Shri Krishna, I followed his directions and fulfilled my responsibility”, an elated Prime Minister said. He drew attention to the fact that the electricity consumption for lighting the bridge will be generated from the solar panels fitted to it. He informed that Sudarshan Setu has a total of 12 tourist galleries giving an expansive view of the ocean. “I visited these galleries today and it is indeed Sudarshaniya”, PM Modi added.
The Prime Minister praised the commitment of the people of Dwarka towards the Swachhta Mission and asked them to maintain the level of cleanliness that is getting worldwide attention.
Recalling opposition to his guarantee of New India, the Prime Minister said that people are seeing the emergence of New India right in front of their eyes. He said that this was not accomplished earlier due to a lack of political will and unwillingness to help the poor due to selfish considerations of dynasty politics. This kept the size of the economy small for the grand goals of a Viksit Bharat, he said. He also criticized recurring scams that used to take place during earlier regimes.
The Prime Minister recalled his promise of not letting anyone loot the country when he was elected to power in 2014. “Scams worth thousands of crores which used to take place during the previous governments have all been stopped now”, he remarked, underlining that the nation has leapfrogged to become the 5th largest economy in 10 years. As a result, the Prime Minister said, one can witness the reemergence of places of divine faith and pilgrimage on one hand while the development of new India through mega projects on the other. He gave examples of the Sudarshan Setu, India’s longest cable-based in Gujarat, the country's longest sea bridge in Mumbai, the magnificent bridge built on Chenab in Jammu and Kashmir, the under-construction New Pamban Bridge which is India's first vertical lift bridge in Tamil Nadu and India's longest river bridge in Assam. “Such modern connectivity is the way to build a prosperous and strong nation”, he added.
Highlighting the importance of connectivity for the growth of tourism in the country, the Prime Minister illustrated the point by elaborating Gujarat becoming a hub of tourism due to improved connectivity. Talking about the new attraction of Gujarat, the Prime Minister said that today, there are 22 sanctuaries and 4 national parks in Gujarat. Thousands of years old port city Lothal is discussed all over the world. Today Ahmedabad city, Rani Ki Vav, Champaner and Dholavira have become World Heritage. Shivrajpuri is a blue flag beach in Dwarka. Asia's longest ropeway is in Girnar. Gir forest is the only habitat of the Asiatic Lion. The World's tallest statue, Sardar Saheb's Statue of Unity is in Ekta Nagar. Today a fair of tourists from all over the world are organized during Ranotsav. Dhordo village of Kutch is counted among the best tourist villages in the world. Nadabet is becoming an important center of patriotism and tourism.
He pointed out that in line with the mantra of ‘Vikas bhi Virasat bhi’, centers of faith are being upgraded. Facilities have been developed in all important pilgrimage sites such as Dwarka, Somnath, Pavagadh, Modhera and Ambaji. He said every fifth tourist that visited India visited Gujarat. Last year about 15.5 lakh tourists came to Gujarat till August. e-Visa facilities are also bringing tourists to Gujarat, he said.
“Land of Saurashtra is a huge example of accomplishment through resolve”, the Prime Minister said, emphasizing how every visit to the region instills new energy. Recalling the tough times when the people of Saurashtra yearned for every drop of water and were forced to migrate, the Prime Minister threw light on SAUNI Yojana which commissioned the laying of pipelines for 1300 kilometers for water supply to hundreds of villages in Saurashtra for irrigation and drinking. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the entire region of Saurashtra along with Gujarat, will reach new heights of success in the coming years. “Blessings of Dwarkadhish are upon us. Together we will make Viksit Saurashtra and Viksit Gujarat”, PM Modi concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and Member of Parliament, Shri C R Patil were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation, Sudarshan Setu connecting Okha mainland and Beyt Dwarka island built at a cost of around Rs. 980 crores. It is the longest Cable-stayed bridge in the country around 2.32 Km.
Sudarshan Setu boasts a unique design, featuring a footpath adorned with verses from Shrimad Bhagavad Gita and images of Bhagwan Krishna on both sides. It also has solar panels installed on the upper portions of the footpath, generating one megawatt of electricity. This bridge will ease transportation and significantly reduce the time of devotees travelling between Dwarka and Beyt-Dwarka. Before the bridge's construction, pilgrims had to rely on boat transport to reach Beyt Dwarka. This iconic bridge will also be a major tourist attraction of Devbhumi Dwarka.
The Prime Minister dedicated pipeline project at Vadinar involving the replacement of existing offshore lines, abandoning the existing Pipeline End Manifold (PLEM), and relocating the entire system (pipelines, the PLEMs and the interconnecting loop line) at a nearby new location. The Prime Minister also dedicated Rajkot-Okha, Rajkot-Jetalsar-Somnath and Jetalsar-Wansjaliya Rail Electrification projects to the nation.
The Prime Minister laid the foundation stone for the widening of Dhoraji-Jamkandorna-Kalavad section of NH-927D; Regional Science Center at Jamnagar; Flue Gas Desulphurization (FGD) system installation at Sikka Thermal Power Station, Jamnagar among others

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଦ୍ୱାରକାରେ ୪୧୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଓଖା ମୁଖ୍ୟ ଭୂମି ଏବଂ ଭେଟ ଦ୍ୱାରକାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁର ଲୋକାର୍ପଣ
ଭାଦିନାର ଏବଂ ରାଜକୋଟ-ଓଖାରେ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲୋକାର୍ପଣ
ରାଜକୋଟ-ଜେତଲସାର-ସୋମନାଥ ଏବଂ ଜେତଲସାର-ବନ୍ସଜାଲିଆ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ
୯୨୭ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଧୋରାଜି-ଜାମକନଦୋର୍ନା-କାଲାଭାଡ଼ ସେକ୍ସନର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଜାମନଗରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ରର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ସିକ୍କା ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ଷ୍ଟେସନରେ ଫ୍ଲୁ ଗ୍ୟାସ ଡିସଲ୍ଫରାଇଜେସନ୍ (ଏଫଜିଡି) ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ
କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଗୁଜରାଟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି
ନିକଟରେ ମୋତେ ଅନେକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ମୁଁ ଆଜି ଦ୍ୱାରକା ଧାମରେ ସମାନ ଦିବ୍ୟତା ଅନୁଭବ କରୁଛି "
"ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଜଳମଗ୍ନ ଦ୍ୱାରକା ସହରକୁ ଓହ୍ଲାଇଲି, ମୋତେ ଦେବତ୍ୱର ଭବ୍ୟତା ଅନୁଭବ ହେଲା
"ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁର ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେଲା, ଆଜି ତାହା ପୂରଣ ହୋଇଛି"
ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ହିଁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନର ମାର୍ଗ
'ବିକାଶ ବି ଐତିହ୍ୟ ବି' ମନ୍ତ୍ରରେ ଆସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି
ନୂଆ ଆକର୍ଷଣ ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ସହ ଗୁଜରାଟ ପର୍ଯ୍ୟ
25 FEB 2024 3:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଦ୍ୱାରକାଠାରେ ୪୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓଖା ମୁଖ୍ୟ ଭୂମି ଏବଂ ଭେଟ ଦ୍ୱାରକାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ, ୱାଦିନାର ଏବଂ ରାଜକୋଟ-ଓଖାରେ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ରାଜକୋଟ-ଜେତଲସାର-ସୋମନାଥ ଏବଂ ଜେତଲସାର-ୱାନସଜାଲିଆ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ସେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୯୨୭ ର ଧୋରାଜି-ଜାମକଣ୍ଡୋର୍ନା-କାଲାବାଦ ସେକ୍ସନର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ, ଜାମନଗରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଜାମନଗରର ସିକ୍କା ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ଷ୍ଟେସନରେ ଫ୍ଲୁ ଗ୍ୟାସ୍ ଡିସଲ୍ଫୁରାଇଜେସନ୍ (ଏଫଜିଡି) ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣ ଦ୍ୱାରକା ମାଇଙ୍କ ଭୂମିକୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ତାଙ୍କୁ ଦ୍ୱାରକାଧୀଶ ଭାବରେ ରଖାଯାଇଛି । ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ୪ଟି ପୀଠ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଅର୍ଥାତ୍ ଶାରଦା ପୀଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବାରୁ ସେ ଆଜି ସକାଳେ ମନ୍ଦିରରେ କରିଥିବା ପ୍ରାର୍ଥନାକୁ ମନେ ପକାଇ ଜାତିର ଧାର୍ମିକ ଜୀବନରେ ତୀର୍ଥର ଗଭୀର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ନାଗେଶ୍ୱର ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ, ରୁକ୍ମଣି ଦେବୀ ମନ୍ଦିରର ମହିମା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। 'ରାଷ୍ଟ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ' ସମୟରେ ଅନେକ ଧର୍ମାନୁଷ୍ଠାନ ବୁଲିବାର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସୁଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଆଜି ସମୁଦ୍ର ଗଭୀରତା ତଳକୁ ଯାଇ ଜଳମଗ୍ନ ଦ୍ୱାରକା ସହରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଦ୍ୱାରକା କୁ ଭଗବାନ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ନିଜେ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଦ୍ୱାରକା ସହର ମହାନ ସହର ଯୋଜନାର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। "ମୁଁ ଜଳମଗ୍ନ ସହରକୁ ଓହ୍ଲାଇବା ସମୟରେ ଏକ ଭବ୍ୟତାର ଭାବନା ମୋତେ ଘେରି ଯାଇଥିଲା । ମୁଁ ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ମୟୂର ପଙ୍ଖ ଅର୍ପଣ କଲି ଯାହା ମୁଁ ମୋ ସହିତ ନେଇଥିଲି । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଯେଉଁ ଇଚ୍ଛା ରହିଥିଲା ତାହାର ଏହା ଆଜି ପୂରଣ ଥିଲା । ଯେବେଠାରୁ ମୁଁ ଜଳମଗ୍ନ ଦ୍ୱାରକା ସହର ବିଷୟରେ ଶୁଣିଲି, ମୁଁ ସର୍ବଦା ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିବ୍ୟ ଅନୁଭୂତିରେ ଅଭିଭୂତ ହୋଇ କହିଥିଲେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଦୃଶ୍ୟ ତାଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବାହ୍ନରେ ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୬ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସେତୁ ଓଖା ମୁଖ୍ୟ ଭୂମି ଏବଂ ଭେଟ ଦ୍ୱାରକା ଦ୍ୱୀପକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦ୍ୱାରକାଧୀଶଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଦେବତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜେ କରିଛନ୍ତି, ତାହାର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁକୁ ଏକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଚମତ୍କାର ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ସେତୁ ଏବଂ ଏହାର ବୈଷୟିକତାକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାକୁ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଜଗତକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଦ୍ୱାରକା ଏବଂ ଭେଟ ଦ୍ୱାରକାର ନାଗରିକମାନେ ଫେରି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଲମ୍ବା ସଡ଼କ ଯାତ୍ରା କାରଣରୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହିତ ଉଚ୍ଚ ଜୁଆର ସମୟରେ ଫେରୀ ସେବା ବନ୍ଦ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ଏକ ସେତୁ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ଅନୁରୋଧକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ତାଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ତତ୍କାଳୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ସେତୁ ମଞ୍ଜୁର କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ବାରମ୍ବାର ଅନୁରୋଧ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଶେଷରେ ଆଜି କାମ ହୋଇଥିବାରୁ ଭଗବାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ । "ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପାଳନ କଲି ଏବଂ ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କଲି", ଉତ୍ସାହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ । ଏଥିରେ ଲାଗିଥିବା ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲରୁ ବ୍ରିଜକୁ ଆଲୋକିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ବୋଲି ସେ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ। ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁରେ ସମୁଦ୍ରର ବିସ୍ତୃତ ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ମୋଟ ୧୨ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ୟାଲେରୀ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। "ମୁଁ ଆଜି ଏହି ଗ୍ୟାଲେରୀ ଗୁଡିକ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ସୁଦର୍ଶନିୟ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ପ୍ରତି ଦ୍ୱାରକାବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରୁଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସ୍ତରକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ କହିଥିଲେ ।
ନୂଆ ଭାରତର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ନିଜ ଆଖି ଆଗରେ ନୂଆ ଭାରତର ଆବିର୍ଭାବ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଅଭାବ ଏବଂ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିର ସ୍ୱାର୍ଥପର ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୋଗୁଁ ଗରିବଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଅନିଚ୍ଛା କାରଣରୁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରି ନଥିଲା। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର କ୍ଷୁଦ୍ର ରହିଥିଲା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମହାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇ ପାରିନଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ଶାସନ କାଳରେ ବାରମ୍ବାର ଘଟୁଥିବା ଦୁର୍ନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୪ ରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ କାହାକୁ ଦେଶ ଲୁଟ୍ କରିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ ବୋଲି ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। "ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ହେଉଥିବା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ଏବେ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି", ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଫଳରେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦିବ୍ୟ ଆସ୍ଥା ଓ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ମେଗା ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂଆ ଭାରତର ବିକାଶ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଗୁଜରାଟରେ ଭାରତର ଦୀର୍ଘତମ କେବୁଲ ଭିତ୍ତିକ ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ, ମୁମ୍ବାଇରେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ସମୁଦ୍ର ସେତୁ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଚେନାବ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଭବ୍ୟ ସେତୁ, ତାମିଲନାଡୁରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଭର୍ଟିକାଲ୍ ଲିଫ୍ଟ ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଆସାମରେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ନଦୀ ସେତୁର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ଏଭଳି ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ହିଁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନର ବାଟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ କାରଣରୁ ଗୁଜରାଟକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଗୁଜୁରାଟର ନୂଆ ଆକର୍ଷଣ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ୨୨ଟି ଅଭୟାରଣ୍ୟ ଏବଂ ୪ ଟି ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ରହିଛି । ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବନ୍ଦର ସହର ଲୋଥାଲ କୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସହର ରାଣୀ କି ବାଭ୍, ଚମ୍ପାନେର ଏବଂ ଧୋଲାବିରା ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଶିବରାଜପୁରୀ ଦ୍ୱାରକାର ଏକ ବ୍ଲୁ ଫ୍ଲାଗ ବେଳାଭୂମି । ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ରୋପୱେ ଗିରନାରରେ ରହିଛି । ଗିର ଜଙ୍ଗଲ ହେଉଛି ଏସିଆଟିକ ସିଂହର ଏକମାତ୍ର ବାସସ୍ଥାନ । ଏକତା ନଗରରେ ରହିଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି। ଆଜି ରଣୋତ୍ସବ ସମୟରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ମେଳା ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ । କଚ୍ଛର ଧୋର୍ଡୋ ଗାଁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ ଜଣାଯାଏ । ନାଦାବେତ ଦେଶପ୍ରେମ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି ।
'ବିକାଶ ବି, ଐତିହ୍ୟ ବି' ର ମନ୍ତ୍ର ଅନୁଯାୟୀ ଆସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ଦ୍ୱାରକା, ସୋମନାଥ, ପାଓ୍ଵାଗଡ଼, ମୋଧେରା ଓ ଅମ୍ବାଜୀ ଭଳି ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀରେ ସୁବିଧା ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତି ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଗୁଜରାଟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଗତବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧୫.୫ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଗୁଜରାଟ ଆସିଥିଲେ। ଇ-ଭିସା ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଆଣିଛି।
"ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଭୂମି ସଂକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସଫଳତାର ଏକ ବିରାଟ ଉଦାହରଣ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗସ୍ତ କିପରି ନୂତନ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରେ । ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ପାଣି ପାଇବା ପାଇଁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ ସେହି କଠିନ ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୌନି ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଶତାଧିକ ଗ୍ରାମକୁ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ପାନୀୟ ପାଇଁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ୧୩୦୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଇପ ଲାଇନ ବିଛାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ସମେତ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଦ୍ୱାରକାଧିଶଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ଉପରେ ରହିଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ବିକସିତ୍ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟ ଗଠନ କରିବୁ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି ଆର ପାଟିଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପାଖାପାଖି ୯୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଓଖା ମୁଖ୍ୟ ଭୂମି ଏବଂ ଭେଟ ଦ୍ୱାରକା ଦ୍ୱୀପକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହା ପ୍ରାୟ ୨.୩୨ କିଲୋମିଟର ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କେବୁଲ ଭିତ୍ତିକ ପୋଲ ଅଟେ ।
ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁର ଏକ ନିଆରା ଡିଜାଇନ୍ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଶ୍ରୀମଦ୍ ଭଗବତ ଗୀତାର ଶବ୍ଦ ଏବଂ ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ରେ ସଜ୍ଜିତ ଫୁଟପାଥ୍ ରହିଛି। ଏଥିରେ ଫୁଟପାଥର ଉପର ଭାଗରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ମଧ୍ୟ ଲଗାଯାଇଛି, ଯାହା ଏକ ମେଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ । ଏହି ସେତୁ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକା ଏବଂ ଭେଟ-ଦ୍ୱାରକା ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ। ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପୂର୍ବରୁ ଭେଟ ଦ୍ୱାରକାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଡଙ୍ଗା ପରିବହନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏହି ଆଇକନିକ୍ ବ୍ରିଜ୍ ଦେବଭୂମି ଦ୍ୱାରକାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଡିନାରଠାରେ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ କୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଅଫସୋର ଲାଇନ ବଦଳାଇବା, ବର୍ତ୍ତମାନର ପାଇପଲାଇନ ଏଣ୍ଡ ମେନିଫୋଲ୍ଡ (ପିଏଲଇଏମ) କୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା (ପାଇପଲାଇନ, ପ୍ଲେମ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରକନେଟିଂ ଲୁପ୍ ଲାଇନ) କୁ ନିକଟସ୍ଥ ନୂତନ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜକୋଟ-ଓଖା, ରାଜକୋଟ-ଜେତଲସାର-ସୋମନାଥ ଏବଂ ଜେତଲସାର-ବାନ୍ସଜାଲିଆ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୯୨୭ଡିର ଧୋରାଜି-ଜାମକନ୍ଦୋର୍ନା-କଳାବାଦ ସେକ୍ସନର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ଜାମନଗରସ୍ଥିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର; ଜାମନଗରର ସିକ୍କା ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ଷ୍ଟେସନରେ ଫ୍ଲୁ ଗ୍ୟାସ ଡିସଲ୍ଫରାଇଜେସନ୍ (ଏଫଜିଡି) ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି।