Prime Minister's Office
PM addresses last sitting of the 17th Lok Sabha
“17th Lok Sabha has been witness to numerous important decisions. These five years have been about 'Reform, Perform and Transform'”
“Sengol is symbol of the reclamation of India’s heritage and remembrance of the first moment of Independence”
“India got the presidency of G-20 during this period and every state presented the country's strength and its identity in front of the world”
“We can say with satisfaction that the tasks for which many generations had been waiting for centuries were accomplished in the 17th Lok Sabha”
“Today our commitment to social justice is reaching to the people of Jammu and Kashmir”
“We can proudly say that this country might have lived under Penal Code for 75 years but now we live under Nyay Samhita”
“I am confident that the elections will be in accordance with the glory of our democracy”
“Today’s speeches about Shri Ram Mandir have ‘Samvedna’, ‘Sankalp’ and ‘Sahanubhuti’ along with the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’”
10 FEB 2024 6:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the last sitting of the 17th Lok Sabha.
Addressing the House, the Prime Minister said that today’s occasion is significant for India’s democracy. Prime Minister Modi lauded the efforts of all Members of the 17th Lok Sabha in making important decisions and giving direction to the country. He said that today marks a special occasion to dedicate to the nation the ideological journey and time for its betterment. “Reform, Perform and Transform has been the mantra for the past 5 years”, he said, noting that it can be experienced by the entire nation today. The Prime Minister expressed confidence that the people of India will continue to bless the 17th Lok Sabha for its efforts. Underlining the contributions of all members of the House, Shri Modi expressed gratitude towards them, especially the Speaker of the House. The Prime Minister thanked the Speaker and complimented him for his ever-smiling, balanced and impartial handling of the House.
The Prime Minister mentioned the biggest calamity of the century that befell on humanity during the period i.e Corona pandemic. He said arrangements were made in the Parliament and the nation’s work was not allowed to stop in the House. He also thanked the Members for relinquishing Saansad Nidhi and a 30 percent cut in their salary by the Members during the pandemic. He also thanked the Speaker for removing subsidized canteen facilities for the Members that were the cause of people’s adverse comments.
The Prime Minister lauded the Speaker for bringing all members on the same page about the creation of the New Parliament Building which led to its construction and the present session taking place here.
Speaking about Sengol established in the New Parliament Building, the Prime Minister underlined that it is a symbol of the reclamation of India’s heritage and remembrance of the first moment of independence. He also hailed the Speaker’s decision to make the Sengol a part of the annual ceremony and said that it will connect future generations with the moment when India achieved independence while being a source of inspiration.
The Prime Minister noted the global recognition that the G20 Summit Presidency brought and for which every state showcased its national capabilities. Similarly, the P20 summit bolstered India’s credentials as the mother of democracy.
The Prime Minister also pointed out the expansion of ritual anniversary floral tribute into nationwide events by conducting speech and essay contests. The top 2 contenders from every state come to Delhi and speak about the dignitary. This, PM Modi said, connected lakhs of students with the Parliamentary tradition of the country. The Prime Minister also mentioned the momentous decision to open up the Parliament Library for common citizens.
Prime Minister Modi touched upon the concept of paperless Parliament and the implementation of digital technology introduced by the Speaker and thanked him for the initiative.
The Prime Minister credited the combined effort of the members and skills of the Speaker and the awareness of the Members for taking the productivity of the 17th Lok Sabha to about 97 percent. Even though it is a remarkable number, the Prime Minister urged the Members to take the resolve and increase productivity to 100 percent at the onset of the 18th Lok Sabha. He informed the House that 7 sessions had been more than 100 percent productive when the House presided till midnight and allowed all Members to speak their minds. The Prime Minister informed that in the first session of the 17th Lok Sabha, 30 bills were passed which is a record.
Noting the joy of being a Member of Parliament during the Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister praised the members for making the Mahotsav a people’s movement in their constituencies. Similarly, the 75th year of the Constitution also inspired everyone.
The Prime Minister said that the strong foundation of 21st-century India can be seen in the game-changer reforms of the period. “We can say with great satisfaction that many things for which generations used to wait were accomplished through the 17th Lok Sabha”, the Prime Minister said. He said that with the abrogation of Article 370, full splendor of the Constitution was manifested. This must have pleased the framers of the Constitution, he said. “Today our commitment to social justice is reaching the people of Jammu and Kashmir”, PM Modi added.
Recalling the scourge of terrorism, the Prime Minister said that the stringent laws that were made by the House have strengthened the war against terrorism. This has improved the confidence of those who are fighting against terrorism and full elimination of terrorism will surely be fulfilled, he said.
“We can proudly say that this country might have lived under the Penal Code for 75 years but now we live under Nyay Samhita”, the Prime Minister said, referring to the adoption of new codes of laws.
The Prime Minister also thanked the Speaker for initiating the proceedings in the New Parliament Building with the passage of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. Even though the first session was shorter than the rest, the Prime Minister said that it is the result of the passage of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam that the House will be filled with women members in the times to come. He also spoke about the 17th Lok Sabha abolishing Triple Talaq to ensure the rights of women.
Throwing light on the significance of the next 25 years for the nation, the Prime Minister said that the nation has taken the resolve to accomplish its dreams. Speaking about the Salt Satyagraha started in 1930 by Mahatma Gandhi and Swadeshi Andolan, the Prime Minister pointed out that these events may have been insignificant at the time of its inception but they set the foundations for the next 25 years leading to India’s independence in 1947. He said that a similar feeling can be experienced within the country where every person has taken the resolve to make India a developed nation by 2047.
Pointing out the initiative and laws for the youth, the Prime Minister noted the strong law against the problem of paper leak. The Prime Minister stressed the importance of research and acknowledged the far-reaching importance of the National Research Foundation Act. He expressed the confidence that this Act will help in making India a global hub of research and innovation.
Noting that basic needs in the world have changed in the 21st century, the Prime Minister mentioned the value of data. He said that the passage of the Digital Personal Data Protection Act has safeguarded the data of the present generation and also garnered interest from across the world. Underlining its importance in India, the Prime Minister highlighted the nation’s diversity and the diversified data that it generated within the country.
Referring to new dimensions of security, the Prime Minister talked about the importance of marine, space and cyber security. “We have to create positive capabilities in these areas and also to develop wherewithal to deal with the negative forces”, said the Prime Minister adding that space reforms are forward-looking with long-term implications.
Touching upon the economic reforms carried out by the 17th Lok Sabha, the Prime Minister informed that thousands of compliances were removed to make the lives of common citizens easier. Reiterating the belief in ‘Minimum Government and Maximum Governance’, the Prime Minister said that the capabilities of any democracy can be maximized by ensuring minimum government intervention in citizen’s lives.
The Prime Minister said more than 60 obsolete laws were removed. This was needed to improve the ease of doing business, he said. PM Modi emphasized the need for trusting the citizens. He informed that Jan Vishwas Act decriminalized 180 activities. The Mediation Act has helped in breaking unnecessary litigation-related issues.
Referring to the plight of the transgender community, PM Modi complimented the Members for bringing the Act for the community. He said that sensitive provisions for vulnerable sections are a matter of global appreciation. He said transgender people are getting an identity and turning into entrepreneurs by availing benefits of the government schemes. Transgender figure in the Padma Awardee list also.
The Prime Minister expressed deep grief for the Members who lost their lives due to the Covid pandemic which affected the proceedings of the House for almost 2 years.
“The journey of India’s democracy is everlasting and the nation has its purpose to serve the entire humanity”, PM Modi remarked and mentioned the world accepting India’s way of life and urged the Members to carry this tradition forward.
Referring to upcoming elections, the Prime Minister said elections are a natural and essential dimension of democracy. “I am confident that the elections will be in accordance with the glory of our democracy,” said the Prime Minister.
The Prime Minister thanked all Members of the House for their contributions to the functioning of the 17th Lok Sabha. Referring to the resolution passed today about the consecration ceremony of Ram Temple, the Prime Minister said that it will give constitutional powers to the future generations of the country to take pride in its heritage. He said that the resolution comprises ‘Samvedna’, ‘Sankalp’ and ‘Sahanubhuti’ along with the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’.
Concluding the address, the Prime Minister said that Parliament will continue to inspire its members to leave behind a legacy for future generations and work to fulfill the dreams and aspirations of future generations with the collective effort of all its Members.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না 17শুবা লোক সভাগী অরোইবা মীফমদা ৱা ঙাংবা
“17শুবা লোক সভানা মরু ওইবা ৱারেপ কয়া লৌবা উবা ফংখি। চহি মঙা অসি ‘রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্ম’গী মতাংদা ওইখি”
“সেঙ্গোল অসি ভারতকী হেরিতেজ অমুক হঞ্জিন হনবগী অমসুং নীংতম্বগী অহানবা মীকুপপু নীংশিংবগী খুদমনি”
“ভারতনা মতম অসিগী মনুংদা G-20 প্রসিদেন্সী পাইখি অমসুং রাজ্য খুদিংমক্না লৈবাক্কী মপাঙ্গ অমসুং মাগী শক্তাক অদু মালেমগী মাংদা খুদোল তমখি”
“ঐখোয়না চাউথোকচবগা লোয়ননা হায়বা য়াই মদুদি মীরোল কয়ানা চহিচা কয়া ঙাইদুনা লৈরকখিবা থবকশিং 17শুবা লোক সভাদা থুংহনবা ঙমখি”
“ঙসি সোসিএল জস্তিসকী ঐখোয়গী ফিরেপনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মীয়ামদা য়ৌশিল্লি”
“ঐখোয়না চাউথোকচবগা লোয়ননা হায়বা হায় মদুদি লৈবাক অসিনা চহি 75 পেনেল কোদকী মখাদা হিংলম্বা য়াই অদুবু হৌজিক্তি ন্যায় সমহিতাগী মখাদা হিংলি”
“ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মীখলশিং অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী মতিক ময়াইগী মতুং ইন্না পাঙথোক্কনি”
“ঙসিগী শ্রী রাম মন্দিরগী ৱারোলশিং অসি ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী মন্ত্রগা লোয়ননা ‘সম্বেদনা’, ‘সঙ্কল্প’ অমসুং ‘সহানুভুতি’গী মতাংদনি”
10 FEB 2024 6:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি 17শুবা লোক সভাগী অরোইবা মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে।
হাউস্তা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী থৌরম অসি ভারতকী দেমোক্রেসীগী মরু ওই। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা 17শুবা লোক সভাগী মেম্বর পুম্নমক্না মরু ওইবা ৱারেপশিং লৌনবা পাইখৎখিবা খোঙথাংশিং অমসুং লৈবাকপু অচুম্বা মাইকৈদা পুখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি অসি অখন্নবা খোঙচৎ অমসুং অফবা ওইনবগী তানফম অমা ওইরিবা জাতিদা কত্থোক্লবা মরু ওইবা থোরম অমা ওইরি। “রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্ম অসিনা হৌখিবা চহি 5গী মন্ত্র ওইদুনা লাকখি”, হায়না মহাক্না ফোংদোক্লদুনা হায় মসি ঙসি লৈবাক পুম্বদা এক্সপরিয়েন্স তৌবা ফংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মীয়াম্না 17শুবা লোক সভা অসিবু মাগী খোঙথাংশিংগীদমক থৌজাল মখা তানা পীখিগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি। হাউসকী মেম্বর পুম্নমক্তা শরুক তমখিবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা মখোয়দা, মরু ওইনা হাউসকী স্পীকরবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা স্পীকরবু থাগৎখকি অমসুং মহাক্কী মমোন-মীনোক, বেলেন্স ওইবা অমসুং খেন্না থমদনা হাউস হেন্দল তৌববা ঙম্বা মতৌবু শীংথাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মতম অসিদা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা খুদোংথিবা মদুদি কোরোনা লাইচৎ মীওইবা জাতিদা নংখিবা অদুসু পনখি। মহাক্না হায়খি পার্লিয়ামেন্তদা শেম শাখি অমসুং লৈবাক্কী থবক অসি হাউস্তা লেপহনদনবা হোৎনখি। মহাক্না মেম্বরশিংবু সান্সদ নিধি মশানা য়ানা থাদোকখিবা অমসুং মখোয়গী তোলোপকী চাদা 30 মেম্বরশিংনা লাইচৎ মতুংদা কত্থোকখিবা অদুবু থাগৎখি। মহাক্না স্পীকরদা মীয়ামদগী চাউনা কম্মেন্ত লাকহনখিবা মেম্বরশিংগীদমক সবসিদাইজ কেন্তীন ফেসিলিতীশিং লৌথোকখিবা অসিগীদমক্তসু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্পীকরনা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং শাবগী মতাংদা মেম্বর পুম্নমকপু অমত্তা ওইনা য়ানবা পুরক্তুনা মসি শাবা ঙমহনখি অমসুং হৌজিক সেসন অসি মফম অসিদা পাঙথোকপা ঙমহনবগীদমক থাগৎখি।
অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংদা সেঙ্গোল খিনখিবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি ভারতকী হেরিতেজ নৌনা উৎথোক্নবা অমসুং নীংতম্বগী অহানবা মীকুপ নীংশিংনবগী খুদম অমনি। মহাক্না স্পীকরনা চহিগী ওইবা থৌরমদা সেঙ্গোলবু শরুক অমা ওইহন্নবা ৱারেপ থাগৎখি অমসুং হায়খি মদুদি মসিনা তুংগী মীরোলশিংবু ভারতনা নীংতম্বা ফংখিবগী মীকুপ অদুগ কন্নেক্ত তৌদুনা ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি G20 সম্মিৎ প্রসিদেন্সীনা মালেমদা মশক তাকখি অমসুং মসিগীদমক রাজ্য খুদিংমক্না জাতিগী মতিক-ময়াইশিং অদু উৎখি। মতৌ অসুম্না P20 সম্মিৎনা ভারতপু দেমোক্রেসীগ মমা ওইনা মাগী ক্রিদেন্সিএলশিং হেনগৎহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি স্পীচ অমসুং এসেস কন্তেস্তশিং পাঙথোক্তুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা চহিগী হৈকৎ লৈকৎ থম্বগী থৌরম পাঙথোক্লিবা অসিসু ফোঙদোকখি। রাজ্য খুদিংমক্তগী তোপ কন্তেন্দর অনিনা দিল্লীদা লাক্তুনা দিগনিতরীগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। পি.এম. মোদীনা হায় মসিনা লৈবাক্কী পার্লিয়ামেন্তরীগী চৎনবীশিংগা লোয়ননা মহৈরোয় লাখ কয়াবু কন্নেক্ত তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা মীচম মীয়ামগীদমক পার্লিয়ামেন্ত লাইব্রেরী হাংদোকপগী মরু ওইবা ৱারেপকী মতাংদা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পেপরলেস পার্লিয়ামেন্ত ওইহনবগী অমসুং স্পীকরনা দিজিতেল তেক্নোলোজী ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী ৱাখল্লোন পুথোকিবগী মতাংদা পনখি অমসুং থৌশিল অসিগীদমক মহাকপু থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মেম্বরশিংগী অপুনবা খোঙথাং অমসুং স্পীকরগী স্কিলশিং অমসুং 17শুবা লোক সভাগী প্রদক্তিবিতীবু চাদা 97 য়ৌহনখিবগীদমক মেম্বরশিংগী এৱের্নেসপু থাগৎখি। মশিং অসি শীংথানীংঙাই ওইরবসু প্রধান মন্ত্রীনা মেম্বরশিংদা 18শুবা লোক সভা হৌবা মতমদা প্রদক্তিবিতী চাদা চামা য়ৌহন্নবা ফিরেপ লৌনবা হায়খি। মহাক্না হাউস্তা হায়খি মদুদি সেসন 7দি হাউসনা অহিংবা ফাওবা ফম্দুনা অমসুং মেম্বর পুম্নমক্তা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকহন্দুনা চাদা চামগী প্রদক্তিবিতী হেন্না য়ৌবা ঙমহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 17শুবা লোক সভাগী অহানবা সেসন্দা বিল 30 পাস তৌখি, মসিমক রেকোর্দ অমা ওইখি।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসব মনুংদা মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত অমা ওইবগী নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহোৎসব অসিবু মখোয়গী কেন্দ্রশিংদা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহনখিবগীদমক মেম্বরশিংবু থাগৎখি। মতৌ অসুম্না সম্বিধানগী 75শুবা চহিনা মীপুম খুদিংমক্তা ইথিল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি 21শুবা চহিচাগী ভারতকী শক্তি লৈবা য়ুম্ফম থোনখিবা অসি মতম অসিদা গেম-চেঞ্জর রিফোর্মশিং উবা য়াই। “ঐখোয়না চাউথোকচবগা লোয়ননা হায়বা য়াই মদুদি মীরোল কয়ানা চহিচা কয়া ঙাইদুনা লৈরকখিবা থবকশিং 17শুবা লোক সভাদা থুংহনবা ঙমখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি আর্তিকল 370 এব্রোগেৎ তৌখিবা অসিগা লোয়ননা সম্বিধানগী মপুং ফাবা মতিক ময়াই উথোকপা ঙমহনখি। মসিনা সম্বিধান শেমখিবশিংবু পেলহল্লমগনি, হয়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “ঐখোয় ঐখোনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মীয়ামদা সোসিএল জস্তিস ফংহন্নবা ফিরেপ লৌরি”, পি.এম. মোদীনা মখা তাখি।
তেরোরিজমগী অকিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হাউস্তা অকনবা লোশিং শেমখিবা অসিনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা চংশিনবা লান মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা লান শোক্নরিবশিংগী থাজবা হেনগৎহনখি অমসুং তেরোরিজম মপুং ফানা মুৎথৎপা শোইদনা ঙমগনি হায়না ফোঙদোকখি।
লোগী অনৌবা কোদশিং এদোপ্ত তৌবগী মতাংদা পল্লদুনা “ঐখোয়না চাউথোকচবগা লোয়ননা হায়বা হায় মদুদি লৈবাক অসিনা চহি 75 পেনেল কোদকী মখাদা হিংলম্বা য়াই অদুবু হৌজিক্তি ন্যায় সমহিতাগী মখাদা হিংলি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নারী সক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌবগা লোয়ননা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংদা প্রোসিদীশিং হৌখিবগী মতাংদা স্পীকরবু থাগৎখি। অহানবা সেসন অসি অতৈ সেসনদগী হেন্না তেল্লবসু নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখিবগী ফকনা হাউস অসিদা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা নুপী মেম্বরশিংনা থলহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না 17শুবা লোক সভাদা নুপীশিংগী হকশিং ঙাক্নবা ত্রিপল তলাক মুৎথৎখি হায়নসু ফোঙদোকখি।
লৈবাক্কী মথংগী চহি 25 অসি মরু ওই হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা মাগী মঙলানশিং থুংহন্নবা ফিরেপ লৌখি। মহাত্মা গান্ধীনা ইং কুমজা 1930দা হৌখিবা সোল্ত সত্যগ্রহ অমসুং স্বদেশি অন্দোলনগী মতাংদা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌদোকশিং অসি হৌদোকপা মতমদা মরু ওইদ্রবসু মখোয়না 1947দা ভারতকী নীংতম্বা ফংখিবগী মথংগী চহি 25গী য়ুম্ফম থোনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা মীপুম খুদিংমক্না ফিরেপ লৌনবা লৈবাক মনুংদা চপ মান্নবা ইথিল অদু ফাওগনি।
নহারোলগী থৌশিলশিং অমসুং লোশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পেপর লীক ওইবগী সমস্যাগী মায়োক্তা শক্তি লৈবা লোশিং শেমখি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা রিসর্চকী মরু ওইবা অমসুং নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন এক্তকী মরু ওইবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না এক্ত অসিনা ভারতপু রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী গ্লোবেল হব অমা ওইহনবদা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।
21শুবা চহিচাদা মালেমদা তঙাই ফদবা মথৌ তাবশিংদা অহোংবা লাকখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী দেতাগী ভেল্যুগী মতাংদা থমখি। মহাক্না হায়খি দিজিতেল পর্সনেল দেতা প্রোতেক্সন এক্ত পাস তৌখিবা অসিনা হৌজিক্কী মীরোলনা দেতা শাফনা থমখি অমসুং মালেম শিনবা থুংবদগী মীৎয়েংসু চীংশিল্লি। ভারত্তা মসিগী মরু ওইবা অদু থমলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী দাইভর্সিতী অমসুং লৈবাক মনুংদা জেনরেৎ তৌখিবা দাইভর্সিফাইদ দেতাগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
সেক্যুরিতীগী অনৌবা দাইমেন্সনশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মেরিন, স্পেস অমসুং সাইবর সেক্যুরিতীগী মরু ওইবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “ঐখোয়না লমশিং অসিদা পোজিতিব কেপাবিলিতীশিং শেম্বা ঙমখি অমসুং নেগেতিব ফোর্সশিংগা লোয়ননা থেংনবা ঙম্নবসু দিবেলপ তৌগনি” ফোঙদোক্তুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় মদুদি স্পেস রিফোর্মশিং অসিনা তুং কোইনা কান্নগদবশিংগা লোয়ননা মাং লোনদা মীৎয়েং থম্মি।
17শুবা লোক সভাদা পাইখৎখিবা ইকনোমিক রিফোর্মশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীচম প্রজাগী পুন্সি লাইথোকহন্নবা কমপ্লায়েন্স লিশিং কয়া লৌথোকখি। ‘মিনিমম গভর্নমেন্ত অমসুং মেক্সিমম গভর্নান্স’তা থাজবা থম্বগী মতাংদা নৌহৌনা ফোঙদোক্লদুনা হায় দেমোক্রেসী অমা হেক্তগী তৌবা ঙম্বা অসি প্রজাশিংগী পুন্সিদা সরকারনা খুৎ থিংজিনবা হন্থরবা মতমদা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কান্নদ্রবা লো 60 হেন্না লৌথোকখি। মসি ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহন্নবগীদমক মথৌ তাই। মহাক্না প্রজাশিংদা থাজবা থম্বা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না জন বিশ্বাস এক্তনা এক্তিবিতী 180 দিক্রিমিনেলাইজ তৌখি হায়খি। মেদিএসন এক্তনা কান্নদ্রবা লিতিগেসনগা মরী লৈনবা ইস্যুশিং মাংহনবদা মতাং পাংখি।
ত্রান্সজেন্দর ফুরুপকী অৱাবগী মতাংদা পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা মেম্বরশিংদা ফুরুপ অসিগীদমক এক্ত পুথোকখিবগী থাগৎখি। মহাক্না হায়খি শোত্থরবা শরুকশিংগীদমক সেন্সিতিব প্রোবিজনশিং অসি মালেমনা থাগৎনরি। মহাক্না হায়খি ত্রান্সজেন্দর মীওইশিংনা আইদেন্তিতী অমা ফংলি অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা লৌদুনা ওন্তপ্রিনোরশিং ওইরি। ত্রান্সজেন্দরনা পদ্ম এৱার্দী লিস্ততসু য়াওবা ঙম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হাউসকী প্রোসীদিংশিং চহি 2 রোম অকাইবা পীখিবা কোবিদ লাইচৎনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবা মেম্বরশিংগীদমক অৱাবা ফোঙদোকখি।
“ভারতকী দেমোক্রেসীগী খোঙচৎ অসি লোইনাইদে অমসুং লৈবাক অসিনা অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগী শেবা তৌনবা মাগী পান্দম লৈখৈ” হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি অমসুং হায়খি মালেমনা ভারতকী পুন্সিগী মওং অসি য়ারি অমসুং মেম্বরশিংদা মসিগী চৎনবী অসি মাংদা পুখৎনবা হায়খি।
লাক্কদৌরিবা মীখলশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীখলশিং অসি মহৌশানি অমসুং দেমোক্রেসীগী তঙাই ফদ্রবা মশক অঞনি। “ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী মতিক ময়াইগী মতুং ইন্না মীখলশিং পাঙথোক্কনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হাউসকী মেম্বর পুম্নমকপু মখোয়না 17শুবা লোক সভাদা শরুক তমখিবা অদুগীদমক থাগৎখি। রাম মন্দির প্রান প্রতিস্থা তৌবগী থৌরমগী মতাংদা ঙসি পাস তৌখিবা রিজোল্যুসনগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায় মসিনা হেরিতেজতা চাউথোকচবা পোকহন্নবা লৈবাক্কী তুংগী মীরোলশিংদা কনস্তিত্যুস্নেল পাৱরশিং পীরগনি। মহাক্না হায়খি রিজোল্যুসনশিং অসিদা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী মন্ত্রগা লোয়ননা ‘সম্বেদনা’, ‘সঙ্কল্প’ অমসুং ‘সহানুভুতি’ য়াওরি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পার্লিয়ামেন্তনা মখা তানা মাগী মেম্বরশিংদা তুংগী মীরোলশিংগীদমক লেগেসী অমা থনম্নবা অমসুং মাগী মেম্বরশিংগী অপুনবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা তুংগী মীরোলশিংগী মঙলানশিং অমসুং অনীংবা অপাম্বশিং থুংহন্নবা থবক তৌগনি।