ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ଶେଷ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭା ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି। ଏହି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ 'ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରଣ' ବିଷୟରେ ଥିଲା
ସେନଗୋଲ୍‌ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରଥମ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ସ୍ମୃତିର ପ୍ରତୀକ
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଦେଶର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପରିଚୟକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ
ଆମେ ସନ୍ତୋଷର ସହ କହିପାରିବା ଯେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ ତାହା ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା
ଆଜି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛି
ଆମେ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବା ଯେ ଏହି ଦେଶ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ଦଣ୍ଡବିଧାନ ସଂହିତା ଅଧୀନରେ ରହିଥାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଅଧୀନରେ ରହୁଛୁ
ନିର୍ବାଚନ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଗୌରବ ଅନୁଯାୟୀ ହେବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି
ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିରକୁ ନେଇ ଆଜିର ଭାଷଣରେ 'ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର ସହ 'ସମବେଦନା', 'ସଂକଳ୍ପ' ଓ 'ସହାନୁଭୂତି' ରହିଛି
10 FEB 2024 6:18PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ଶେଷ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଅବସର ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆଦର୍ଶଗତ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ସମୟକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅବସର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରଣ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ଧରି ମନ୍ତ୍ର ହୋଇଛି", ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଅନୁଭବ କରିପାରିବ । ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଭାରତବାସୀ ଆଶୀର୍ବାଦ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଗୃହର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି, ବିଶେଷ କରି ଗୃହର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ଗୃହର ନିରନ୍ତର ହସଖୁସି, ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଅର୍ଥାତ୍ କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମାନବିକତା ଉପରେ ପଡ଼ିଥିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟ ଯେପରି ଅଟକି ନଯିବ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସଂସଦ ନିଧି କୁ ତ୍ୟାଗ କରିବା ଏବଂ ସଭ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଦରମାରେ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିକୂଳ ମନ୍ତବ୍ୟର କାରଣ ହୋଇଥିବା ସଭ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରିହାତି କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ସୁବିଧା ହଟାଇ ଦେଇଥିବାରୁ ସେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଏଠାରେ ଚାଲିଥିବା ଚଳିତ ଅଧିବେଶନ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନକୁ ଆଣିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ସ୍ଥାପିତ ସେନଗୋଲ୍ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଐତିହ୍ୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରଥମ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ସ୍ମୃତିର ପ୍ରତୀକ । ସେନଗୋଲକୁ ବାର୍ଷିକ ସମାରୋହର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ପାଇଁ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିଥିବା ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ନିଜର ଜାତୀୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେହିଭଳି ପି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମା' ଭାବରେ ଭାରତର ପରିଚୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା।
ଭାଷଣ ଓ ପ୍ରବନ୍ଧ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରି ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟରୁ ଶୀର୍ଷ ୨ ଜଣ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସି ମହାମହିମଙ୍କ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି। ଏହା ଦେଶର ସଂସଦୀୟ ପରମ୍ପରା ସହ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସଂସଦ ପାଠାଗାର ଖୋଲିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କାଗଜବିହୀନ ସଂସଦର ଧାରଣା ଏବଂ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିବା ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ ।
ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ପ୍ରାୟ ୯୭ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ଓ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ଯଦିଓ ଏହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଂଖ୍ୟା, ତଥାପି ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭା ଆରମ୍ଭ ରେ ସଂକଳ୍ପକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟରାତ୍ରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୃହରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବା ସମୟରେ ୭ଟି ଅଧିବେଶନ ଶତ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସଭ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମନର କଥା କହିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ ୩୦ଟି ବିଲ୍ ପାରିତ ହୋଇଛି, ଯାହା କି ଏକ ରେକର୍ଡ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ରେ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ହେବାର ଆନନ୍ଦ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମହୋତ୍ସବକୁ ନିଜ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ଜନଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିଥିବାରୁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେହିଭଳି ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏହି ସମୟର ଗେମ-ଚେଞ୍ଜର ସଂସ୍କାରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । "ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷର ସହ କହିପାରିବା ଯେ ପିଢ଼ି ଯେଉଁ ସବୁ ଜିନିଷ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲା ତାହା ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭା ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ହେବା ପରେ ସମ୍ବିଧାନର ପୂର୍ଣ୍ଣ ମହିମା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ଏହା ନିଶ୍ଚୟ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଖୁସି କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରକୋପକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୃହରେ ଯେଉଁ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଯୁଦ୍ଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିପାତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପୂରଣ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ନୂଆ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆମେ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବା ଯେ ଏହି ଦେଶ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ପେନାଲ୍ କୋଡ୍‌ ଅଧୀନରେ ବଞ୍ଚିଥାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଅଧୀନରେ ରହୁଛୁ।
ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ଗୃହୀତ ହେବା ସହିତ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଯଦିଓ ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ କମ୍ ଥିଲା, ତଥାପି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ପାରିତ ହେବାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଗୃହ ମହିଳା ସଭ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ । ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭାରେ ତିନି ତଲାକ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ।
ଦେଶ ପାଇଁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ତା'ର ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଦ୍ୱାରା ୧୯୩୦ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଲବଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମୟରେ ଏହି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ନଗଣ୍ୟ ହୋଇଥାଇ ପାରେ କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ୧୯୪୭ ରେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିବା ଦେଶ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବନା ଅନୁଭୂତ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଆଇନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପେପର ଲିକ୍ ସମସ୍ୟା ବିରୋଧରେ ଦୃଢ଼ ଆଇନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗବେଷଣାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଆଇନର ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ଏହି ଆଇନ ଭାରତକୁ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଶ୍ୱରେ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ବଦଳିଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତଥ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଆକ୍ଟ ପାରିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢ଼ିର ଡାଟା ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ଏଥିପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଭାରତରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବିବିଧତା ଏବଂ ଦେଶ ଭିତରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିବିଧ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ସାମୁଦ୍ରିକ, ମହାକାଶ ଏବଂ ସାଇବର ନିରାପତ୍ତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ମହାକାଶ ସଂସ୍କାର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆମକୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକାରାତ୍ମକ ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ନକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିବାକୁ ହେବ।
ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭା ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂସ୍କାରକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଅନୁପାଳନ କୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି । 'ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ' ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଯେକୌଣସି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସର୍ବାଧିକ କରାଯାଇପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନ ରେ ୧୮୦ଟି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଆଇନ ଅନାବଶ୍ୟକ ମକଦ୍ଦମା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଏହି ଆଇନ ଆଣିଥିବାରୁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶଂସାର ବିଷୟ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିନ୍ନରମାନେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ପରିଚୟ ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ତାଲିକାରେ ମଧ୍ୟ କିନ୍ନରଙ୍କ ନାମ ରହିଛି।
ପ୍ରାୟ ୨ ବର୍ଷ ଧରି ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିବା କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
"ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଯାତ୍ରା ଅନନ୍ତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚନ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦିଗ । ନିର୍ବାଚନ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଗୌରବ ଅନୁଯାୟୀ ହେବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ରାମ ମନ୍ଦିର ର ପବିତ୍ରତା ସମାରୋହ କୁ ନେଇ ଆଜି ପାରିତ ହୋଇଥିବା ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଏହାର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବାର ସାମ୍ବିଧାନିକ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ସଂକଳ୍ପରେ 'ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ 'ସମବେଦନା', 'ସଂକଳ୍ପ' ଓ 'ସହନୁଭୂତି' ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦ ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଐତିହ୍ୟ ଛାଡି ଏହାର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଜାରି ରଖିବ ।

Prime Minister's Office
PM addresses last sitting of the 17th Lok Sabha
“17th Lok Sabha has been witness to numerous important decisions. These five years have been about 'Reform, Perform and Transform'”
“Sengol is symbol of the reclamation of India’s heritage and remembrance of the first moment of Independence”
“India got the presidency of G-20 during this period and every state presented the country's strength and its identity in front of the world”
“We can say with satisfaction that the tasks for which many generations had been waiting for centuries were accomplished in the 17th Lok Sabha”
“Today our commitment to social justice is reaching to the people of Jammu and Kashmir”
“We can proudly say that this country might have lived under Penal Code for 75 years but now we live under Nyay Samhita”
“I am confident that the elections will be in accordance with the glory of our democracy”
“Today’s speeches about Shri Ram Mandir have ‘Samvedna’, ‘Sankalp’ and ‘Sahanubhuti’ along with the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’”
10 FEB 2024 6:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the last sitting of the 17th Lok Sabha.
Addressing the House, the Prime Minister said that today’s occasion is significant for India’s democracy. Prime Minister Modi lauded the efforts of all Members of the 17th Lok Sabha in making important decisions and giving direction to the country. He said that today marks a special occasion to dedicate to the nation the ideological journey and time for its betterment. “Reform, Perform and Transform has been the mantra for the past 5 years”, he said, noting that it can be experienced by the entire nation today. The Prime Minister expressed confidence that the people of India will continue to bless the 17th Lok Sabha for its efforts. Underlining the contributions of all members of the House, Shri Modi expressed gratitude towards them, especially the Speaker of the House. The Prime Minister thanked the Speaker and complimented him for his ever-smiling, balanced and impartial handling of the House.
The Prime Minister mentioned the biggest calamity of the century that befell on humanity during the period i.e Corona pandemic. He said arrangements were made in the Parliament and the nation’s work was not allowed to stop in the House. He also thanked the Members for relinquishing Saansad Nidhi and a 30 percent cut in their salary by the Members during the pandemic. He also thanked the Speaker for removing subsidized canteen facilities for the Members that were the cause of people’s adverse comments.
The Prime Minister lauded the Speaker for bringing all members on the same page about the creation of the New Parliament Building which led to its construction and the present session taking place here.
Speaking about Sengol established in the New Parliament Building, the Prime Minister underlined that it is a symbol of the reclamation of India’s heritage and remembrance of the first moment of independence. He also hailed the Speaker’s decision to make the Sengol a part of the annual ceremony and said that it will connect future generations with the moment when India achieved independence while being a source of inspiration.
The Prime Minister noted the global recognition that the G20 Summit Presidency brought and for which every state showcased its national capabilities. Similarly, the P20 summit bolstered India’s credentials as the mother of democracy.
The Prime Minister also pointed out the expansion of ritual anniversary floral tribute into nationwide events by conducting speech and essay contests. The top 2 contenders from every state come to Delhi and speak about the dignitary. This, PM Modi said, connected lakhs of students with the Parliamentary tradition of the country. The Prime Minister also mentioned the momentous decision to open up the Parliament Library for common citizens.
Prime Minister Modi touched upon the concept of paperless Parliament and the implementation of digital technology introduced by the Speaker and thanked him for the initiative.
The Prime Minister credited the combined effort of the members and skills of the Speaker and the awareness of the Members for taking the productivity of the 17th Lok Sabha to about 97 percent. Even though it is a remarkable number, the Prime Minister urged the Members to take the resolve and increase productivity to 100 percent at the onset of the 18th Lok Sabha. He informed the House that 7 sessions had been more than 100 percent productive when the House presided till midnight and allowed all Members to speak their minds. The Prime Minister informed that in the first session of the 17th Lok Sabha, 30 bills were passed which is a record.
Noting the joy of being a Member of Parliament during the Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister praised the members for making the Mahotsav a people’s movement in their constituencies. Similarly, the 75th year of the Constitution also inspired everyone.
The Prime Minister said that the strong foundation of 21st-century India can be seen in the game-changer reforms of the period. “We can say with great satisfaction that many things for which generations used to wait were accomplished through the 17th Lok Sabha”, the Prime Minister said. He said that with the abrogation of Article 370, full splendor of the Constitution was manifested. This must have pleased the framers of the Constitution, he said. “Today our commitment to social justice is reaching the people of Jammu and Kashmir”, PM Modi added.
Recalling the scourge of terrorism, the Prime Minister said that the stringent laws that were made by the House have strengthened the war against terrorism. This has improved the confidence of those who are fighting against terrorism and full elimination of terrorism will surely be fulfilled, he said.
“We can proudly say that this country might have lived under the Penal Code for 75 years but now we live under Nyay Samhita”, the Prime Minister said, referring to the adoption of new codes of laws.
The Prime Minister also thanked the Speaker for initiating the proceedings in the New Parliament Building with the passage of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. Even though the first session was shorter than the rest, the Prime Minister said that it is the result of the passage of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam that the House will be filled with women members in the times to come. He also spoke about the 17th Lok Sabha abolishing Triple Talaq to ensure the rights of women.
Throwing light on the significance of the next 25 years for the nation, the Prime Minister said that the nation has taken the resolve to accomplish its dreams. Speaking about the Salt Satyagraha started in 1930 by Mahatma Gandhi and Swadeshi Andolan, the Prime Minister pointed out that these events may have been insignificant at the time of its inception but they set the foundations for the next 25 years leading to India’s independence in 1947. He said that a similar feeling can be experienced within the country where every person has taken the resolve to make India a developed nation by 2047.
Pointing out the initiative and laws for the youth, the Prime Minister noted the strong law against the problem of paper leak. The Prime Minister stressed the importance of research and acknowledged the far-reaching importance of the National Research Foundation Act. He expressed the confidence that this Act will help in making India a global hub of research and innovation.
Noting that basic needs in the world have changed in the 21st century, the Prime Minister mentioned the value of data. He said that the passage of the Digital Personal Data Protection Act has safeguarded the data of the present generation and also garnered interest from across the world. Underlining its importance in India, the Prime Minister highlighted the nation’s diversity and the diversified data that it generated within the country.
Referring to new dimensions of security, the Prime Minister talked about the importance of marine, space and cyber security. “We have to create positive capabilities in these areas and also to develop wherewithal to deal with the negative forces”, said the Prime Minister adding that space reforms are forward-looking with long-term implications.
Touching upon the economic reforms carried out by the 17th Lok Sabha, the Prime Minister informed that thousands of compliances were removed to make the lives of common citizens easier. Reiterating the belief in ‘Minimum Government and Maximum Governance’, the Prime Minister said that the capabilities of any democracy can be maximized by ensuring minimum government intervention in citizen’s lives.
The Prime Minister said more than 60 obsolete laws were removed. This was needed to improve the ease of doing business, he said. PM Modi emphasized the need for trusting the citizens. He informed that Jan Vishwas Act decriminalized 180 activities. The Mediation Act has helped in breaking unnecessary litigation-related issues.
Referring to the plight of the transgender community, PM Modi complimented the Members for bringing the Act for the community. He said that sensitive provisions for vulnerable sections are a matter of global appreciation. He said transgender people are getting an identity and turning into entrepreneurs by availing benefits of the government schemes. Transgender figure in the Padma Awardee list also.
The Prime Minister expressed deep grief for the Members who lost their lives due to the Covid pandemic which affected the proceedings of the House for almost 2 years.
“The journey of India’s democracy is everlasting and the nation has its purpose to serve the entire humanity”, PM Modi remarked and mentioned the world accepting India’s way of life and urged the Members to carry this tradition forward.
Referring to upcoming elections, the Prime Minister said elections are a natural and essential dimension of democracy. “I am confident that the elections will be in accordance with the glory of our democracy,” said the Prime Minister.
The Prime Minister thanked all Members of the House for their contributions to the functioning of the 17th Lok Sabha. Referring to the resolution passed today about the consecration ceremony of Ram Temple, the Prime Minister said that it will give constitutional powers to the future generations of the country to take pride in its heritage. He said that the resolution comprises ‘Samvedna’, ‘Sankalp’ and ‘Sahanubhuti’ along with the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’.
Concluding the address, the Prime Minister said that Parliament will continue to inspire its members to leave behind a legacy for future generations and work to fulfill the dreams and aspirations of future generations with the collective effort of all its Members.