Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ET Now Global Business Summit 2024
09 FEB 2024 11:09PM by PIB Delhi
Prime Minister of Guyana, Mr. Mark Phillips, Shri Vineet Jain ji, leaders of the industry, CEOs, other dignitaries, ladies and gentlemen,
Friends, the team of the Global Business Summit has chosen a very important theme for this year's summit. I think the theme itself is very significant. Disruption, Development, and Diversification are highly discussed terms in today's era. While discussing disruption, development, and diversification, everyone agrees that this is Bharat’s time – This is India’s time. The belief in Bharat across the world is continuously growing. We have just seen unprecedented enthusiasm towards Bharat even at Davos, which is somewhat like a congregation of Kumbh festival. Something else flows there, not the waters of the Ganges. Even in Davos, an unprecedented enthusiasm towards Bharat was witnessed. Someone said that Bharat is an unprecedented economic success story. What was said at Davos was being echoed by policymakers around the world. Someone said that Bharat’s digital and physical infrastructure is at a record high. A stalwart said that there is no place in the world now where Bharat’s dominance is not felt. A senior official even compared Bharat’s capabilities to that of a 'raging bull'. Today, there is a debate in every development expert group in the world that Bharat has transformed in 10 years. And Vineet ji also mentioned many things. These discussions show how much confidence the world has in Bharat today. There has never been such a positive sentiment in the world regarding Bharat’s capabilities. That's why I said from the Red Fort – “This is the time, the right time”.
Friends,
There comes a time in the development journey of any country when all circumstances are in its favour, when that country becomes strong for many centuries to come. Today, I see that time for Bharat. And when I talk about a thousand years, I do it very wisely. It is true that if someone has never heard a thousand words, if he has not heard a thousand days, then a thousand years seem very long to him, but there are some people who can see. This time period - this era - is truly unprecedented. In a way, the 'Virtuous Cycle' has begun. This is the time when our growth rate is consistently increasing and our fiscal deficit is decreasing. This is the time when our exports are increasing and the current account deficit is decreasing. This is the time when our productive investment is at a record high and inflation is under control. This is the time when opportunities and income are both increasing and poverty is decreasing. This is the time when consumption and corporate profitability are both increasing, and there has been a record reduction in bank NPAs. This is the time when production and productivity are both increasing and... This is the time when our critics are at an all-time low.
Friends,
This time, our interim budget has also received great praise from experts and our friends in the media. Many analysts have also applauded it, saying that it is not a populist budget, and this is also a reason for the praise. I thank them for this review. But I also want to add some more points to their assessment... I want to draw attention to some fundamental aspects. If you discuss our budget or overall policy-making, you will notice some first principles in it. And those first principles are -- stability, consistency, continuity, and this budget is also an extension of the same.
Friends,
When someone has to be examined, he can only be examined during difficult or challenging times. The COVID-19 pandemic and the period that followed it became a major test for governments worldwide. No one had any idea how to deal with the dual challenge of health and economy. During that time … Remember those days, I was continuously communicating with the nation on television. And I stood with the people every moment during that crisis. In those initial days, I talked about prioritizing saving lives. And we said, "If there's life, there's the world." You would remember. We put all our efforts into gathering resources to save lives and raising awareness among people. The government provided free rations to the poor. We focused on Made in India vaccines. We also ensured that the vaccines reached every Indian quickly. As soon as this campaign gained momentum... We said, "There is life and there is world too."
We addressed the demands of both health and livelihood simultaneously. The government sent money directly to women's bank accounts... We provided financial assistance to street vendors, small entrepreneurs, and did everything to ensure that there were no problems in farming. We resolved to turn disaster into opportunity. My media colleagues can screen the newspapers from that time... At that time, the opinion of many top experts was to print money, to issue currency notes, so that demand increases and big businesses are helped. I can understand the people of industrial houses trying to influence me and they will do so even today. Even Nobel Prize winners were telling me the same thing, this was the trend everywhere. Many governments around the world had adopted this path too. But nothing good came out of this step. However, we were able to run our country's economy according to our own decisions and brought the inflation under control. The condition of those countries is such that even today they are not able to control inflation. The side effects of the path they chose are still there. Many efforts were made to put pressure on us too. It was also a very easy step for us to follow what the world is saying and what the world is doing. But we knew the ground realities... We understood... Based on our experience, we made some decisions with our discretion. And the result of that is the world is praising our steps today. The world is applauding it. The policies that were being questioned turned out to be effective. And that's why Bharat’s economy is in such a strong position today.
Friends,
We are a welfare state. Making the life of the common man easy, improving their quality of life is our priority. We created new schemes, but we also ensured that the benefits of these schemes reach every eligible beneficiary.
We have invested not only in the present but also in the future of the country. If you pay attention, you will notice four main factors in every budget of our government. First - Record productive expenditure in the form of Capital Expenditure, second - Unprecedented investment in welfare schemes, third - Control over wasteful expenditure, and fourth - Financial discipline. We have balanced these four aspects, and have achieved the goals in all of them. Some people ask us today how we managed to do it. I can respond to this question in many ways, and one important method has been the mantra of "money saved is money earned". By completing projects quickly and timely, we have saved a significant amount of money for the country. Completing projects in a time-bound manner has become the hallmark of our government. I'll give you an example. The Eastern Dedicated Freight Corridor was initiated in 2008. If the previous government had worked swiftly, its cost would have been 16,500 crore rupees. However, it was completed last year, and by then, its cost had escalated to over 50,000 crore rupees. Similarly, you are familiar with the Bogibeel Bridge in Assam. It was started in 1998 and was supposed to be completed with a cost of 1100 crore rupees. You would be surprised to know what happened there; many years later, when we came (to power), we expedited it. It was dragging since 1998. We completed it in 2018. Still, what was an 1100 crore rupees project ended up costing over 5000 crore rupees! I can count many such projects. The money that was being wasted earlier, whose money was it? That money wasn't coming from the pocket of any politician; it was the country's money, it was the taxpayers' money, it was your money. We showed regard for taxpayers' money, and we exerted full force to complete projects on time. Look at how quickly the new Parliament building was constructed. Be it the Kartavya Path or the Atal Setu of Mumbai, the nation has witnessed the pace of their construction. That's why today the country says - Modi lays the foundation stone of the project and Modi also inaugurates it.
Friends,
Our government has saved the country's money by bringing transparency in the system and using technology. You can imagine... from the time of the Congress government, there were 10 crore fake beneficiaries in the papers... You would be surprised to hear that 10 crore such names continued for years, who were fraudulent beneficiaries... Beneficiaries who were never born! There were widows who were never born. Ten crore! We removed such 10 crore fake names from the records. We started the Direct Benefit Transfer Scheme. We stopped the leakage of money. A Prime Minister once said, if 1 rupee is released (from the Centre), only 15 paise reaches the beneficiary. We implemented Direct Transfer and today if 1 rupee is released (by the Centre), 100 paise reach (the beneficiaries), not even 99 (paise). The result of the Direct Benefit Transfer Scheme is that nearly 3 lakh crore rupees have been saved from going into the wrong hands in the country. Our government has initiated the Government e-Marketplace (GeM) portal to bring transparency in government procurement. GeM has not only saved time but also improved the quality of procurement. Many people have become suppliers today through it. Approximately 65,000 crore rupees have been saved through GeM. A saving of 65,000 crore rupees! We have also diversified oil procurement, resulting in savings of 25,000 crore rupees. You are also benefiting from this decision every day. In the past year, we have saved 24,000 crore rupees simply by blending ethanol in petrol. And not only that, some people make fun of the ‘Swachhta Abhiyan’ (cleanliness campaign) that the Prime Minister of the country keeps talking about cleanliness. Under the cleanliness campaign, the cleaning work was carried out in government buildings. And I have earned 1100 crore rupees by selling the scrap from those government buildings.
And friends,
We have also structured our schemes in such a way that the citizens of the country save money. Today, it has become possible for the poor to have access to clean drinking water due to the Jal Jeevan Mission. As a result, their expenses on illnesses have come down. The Ayushman Bharat scheme has saved the country's poor from spending 1 lakh crore rupees and their treatment has been provided. With an 80% discount on medicines in the PM Jan Aushadhi Kendras, and discounts matter a lot in our country. No matter how good the store or the product, if there's a 10% discount next door, all women will go there. With an 80% discount, we provide medicines to the middle class and poor families of the country. As a result of the 80% discount, 30,000 crore rupees has been saved by those who have purchased medicines from Jan Aushadhi Kendras.
Friends,
I am accountable not only to the current generation but also to the many generations to come. I do not want to just live my daily life; I want to secure the future of the generations to come.
Friends,
I stay far away from the politics of emptying the treasury to gain a few extra votes. Therefore, we have prioritized financial management in our policies and decisions. Let me give you a small example. You are aware of the approach of some political parties regarding electricity. That approach will lead to the collapse of the country's electricity system. My approach is different from theirs. You know that our government has introduced the rooftop solar scheme for one crore households. With this scheme, people can generate electricity and reduce their electricity bills to zero, and even earn money by selling excess electricity. By implementing the UJALA (Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All) scheme, we have provided cheap LED bulbs... When the previous government was in power, LED bulbs were available for 400 rupees. When we came to power, the situation changed, and LED bulbs started to be available for 40-50 rupees, with the same quality and from the same company. People have saved nearly 20,000 crores in their electricity bills due to LED bulbs.
Friends,
There are so many seasoned journalists here. You know slogans of ‘Garibi Hatao’ (poverty alleviation) have been echoed in our country day and night for seven decades. Amidst these slogans, poverty was not alleviated, but previous governments did create an industry of giving advice on poverty alleviation. They earned from it. They ventured into providing consultancy services. People from this industry kept suggesting new formulas to alleviate poverty each time, becoming millionaires themselves, but the country couldn't alleviate poverty. For years, debates on poverty alleviation formulas were held in air-conditioned rooms, accompanied by wine and cheese, while the poor continued to remain poor. However, after 2014, when the son of the poor became the Prime Minister, this industry operating in the name of poverty alleviation was shut down. I have risen from poverty to reach here, so I know how the battle against poverty is fought. Our government initiated a campaign against poverty. We started working in every direction, and the result is that in the last 10 years, 25 crore people have come out of poverty. This shows that our government's policies are right and our government's direction is right. Moving forward in this direction, we will reduce poverty in the country and make our nation developed.
Friends,
Our governance model is moving forward on two fronts simultaneously. On one hand, we are addressing the challenges of the 20th century, which have been inherited by us. On the other hand, we are committed to fulfilling the aspirations of the 21st century. We have not considered any task too small. On the contrary, we have confronted even the biggest challenges and achieved ambitious goals. If our government has built 11 crore toilets, we have also created new possibilities in the space sector. If our government has provided 4 crore houses to the poor, we have also established more than 10,000 Atal Tinkering Labs. If our government has built more than 300 medical colleges, then work on freight and defence corridors is also progressing rapidly. If our government has launched Vande Bharat trains, we have also operated close to 10,000 electric buses in cities across the country, including Delhi. While our government has connected crores of Indians to banking services, we have also built bridges of convenience through Digital India and FinTech services.
Friends,
There are esteemed thinkers from across the country, as well as renowned figures from the international community and the business world in this hall. How do you set targets for your institution, and what is your definition of success? Many people will say that they set their targets based on where they were last year, aiming to go from 10 to 12, 13, or 15. If there is a growth of 5-10 per cent, it is often considered good. I would say that this is "the curse of incremental thinking." This is wrong because you are limiting yourself. Because you are not pushing yourself forward with confidence in your abilities. I remember when I formed the government; our bureaucracy was also trapped in this mindset. I decided to break the bureaucracy free from this thinking so that the country could move forward with a new mindset. I decided to work at a much faster pace and on a much larger scale than previous governments. And today, the world is witnessing the results of this approach. There are several sectors where as much work has been done in the past 10 years as was not done in the previous 70 years. That is, if you compare 7 decades to 1 decade... Until 2014, electrification was done for nearly 20,000 kilometers of railway lines in seven decades. 20,000 kms in seven decades! In the 10 years of our government's rule, we have electrified more than 40,000 kilometers of railway lines. Now, tell me, is there any comparison? I'm not talking about the month of May (because elections will be held then). Until 2014, approximately 18,000 kilometers of national highways with four lanes or more were built in the seven decades. Only 18,000 kms! We have constructed nearly 30,000 kilometers of highways in our government's 10 years’ rule. In 70 years, 18,000 kilometers and in 10 years, 30,000 kilometers! If I had worked with incremental thinking, where would I have reached?
Friends,
Until 2014, Bharat had a metro rail network of less than 250 kilometers in seven decades. In the past 10 years, we have built a new metro rail network of over 650 kilometers. Until 2014, piped water connections reached up to around 3.5 crore families in Bharat in seven decades... Around 3.5 crore! We launched the Jal Jeevan Mission in 2019. In the past 5 years alone, we have provided piped water to more than 10 crore households in rural areas.
Friends,
In the 10 years before 2014, the country was truly heading towards economic ruin with the policies it pursued. We have also presented a White Paper on Bharat’s economic situation in this very session of Parliament. Today, discussions are ongoing about it. And since there is such a large audience here today, let me also express my thoughts. This White Paper that I have brought today, I could have brought it in 2014 as well. If I had to make political gains, I could have presented those figures before the nation 10 years ago. But when I was confronted with the reality in 2014, I was shocked. The economy was in a very serious condition from all angles. There was profound disillusionment among investors worldwide due to corruption and policy paralysis. If I had exposed those things at that time, even a slight wrong signal could have shattered the country's confidence. People would have lost hope and would believe that recovery was not impossible. Just like when a patient realizes he has a serious illness, he becomes completely shattered. The same would have happened to the country.
It would have suited me politically to expose everything. Politics instigates me to do it, but national interest does not allow me to do so. And that's why I left the path of politics and chose the path of national interest. And in the last 10 years, when the situation across the board has become stronger, and we are geared to withstand any attack, I felt that I should tell the truth to the nation. That's why I presented the White Paper in Parliament yesterday. If you look at it, you will know where we were and how we have reached here today after overcoming many difficult situations.
Friends,
Today, you are witnessing a new height of progress in Bharat. Our government has undertaken numerous initiatives, and I noticed that Vineet ji was repeatedly referring to Bharat as the world's third-largest economy (soon). And nobody has any doubt about it. Vineet ji speaks very humbly, he is extremely soft-spoken. But still, you all have trust in it. Yes, we will reach the third position, why? I was sitting beside him. And I assure you, our country will reach the top 3 in the world economy in our third term. And friends, be prepared for this, I don't hide anything. I give everyone the opportunity to prepare. But what people think is that since I am a politician, I keep talking. But now that I have gained experience, I don't speak without reason. And that's why I say there are even bigger decisions coming in the third term.
I have been working on new schemes for the past one and a half years to eradicate poverty in Bharat and to accelerate the development of the country. I am charting out the entire roadmap of how I will work in each direction and where I will take the country to. I have got suggestions from more than 15 lakhs people in various ways. I am continuously working on the suggestions of more than 15 lakh people. I have never issued a press note about it before; this is the first time I am mentioning it. The work is progressing, and it will also take its final form within the next 20-30 days. The ‘Naya Bharat’ (new India) will work at super speed like this... and this is Modi's guarantee. I hope there will be positive discussions in this summit. Many good suggestions will emerge, which will also help us in the roadmap that is being prepared. Once again, my best wishes to everyone for this event.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ই. টি. নাও বিশ্ব বাণিজ্য সন্মিলন ২০২৪-ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 FEB 2024 11:09PM by PIB Guwahati
গুয়ানাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মাৰ্ক ফিলিপছ, শ্ৰী বিনীত জৈনজী, উদ্যোগৰ নেতৃবৰ্গ, মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া, অন্যান্য গণ্য-মান্য ব্যক্তিসকল, মহিলা আৰু ভদ্রলোকসকল,
বন্ধুসকল,
বিশ্ব বাণিজ্য সন্মিলনৰ দলটোৱে এই বছৰৰ সন্মিলনৰ বাবে এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় বাছনি কৰিছে। মই ভাবো যে বিষয়টো নিজেই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজিৰ যুগত ব্যৱধান, উন্নয়ন আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ বিষয়ে বহু আলোচনা কৰা হৈছে। ব্যৱধান, উন্নয়ন আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰোঁতে সকলোৱে একমত যে এয়া ভাৰতৰ সময়- এয়া ভাৰতৰ সময়। সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বাস নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। আমি এইমাত্ৰ ডাভোছতো ভাৰতক লৈ অভূতপূৰ্ব উৎসাহ দেখিছো, যিটো কিছু পৰিমাণে কুম্ভ উৎসৱৰ সমাৱেশৰ দৰে। তাত আন কিবা প্ৰবাহিত হয়, গংগাৰ পানী নহয়। আনকি ডাভোছতো ভাৰতৰ প্ৰতি এক অভূতপূৰ্ব উৎসাহ দেখা গৈছিল। কোনোবাই কৈছিল যে ভাৰত হৈছে এক অভূতপূৰ্ব অৰ্থনৈতিক সফলতাৰ কাহিনী।
ডাভোছত যি কোৱা হৈছিল সেয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ নীতি নিৰ্ধাৰকসকলে প্ৰতিধ্বনিত কৰিছিল। কোনোবাই কৈছিল যে ভাৰতৰ ডিজিটেল আৰু ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি অভিলেখ উচ্চতাত আছে। এগৰাকী নিষ্ঠাবান ব্যক্তিয়ে কয় যে পৃথিৱীত এতিয়া এনে কোনো স্থান নাই য"ত ভাৰতৰ আধিপত্য অনুভৱ কৰা নহয়। এজন জ্যেষ্ঠ বিষয়াই আনকি ভাৰতৰ ক্ষমতাক এটা 'উত্তেজিত ষাঁড়"ৰ সৈতে তুলনা কৰিছিল। আজি বিশ্বৰ প্ৰতিটো উন্নয়ন বিশেষজ্ঞ গোটত এটা বিতৰ্ক চলি আছে যে ১০ বছৰত ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। আৰু বিনীতজীয়েও বহুতো কথা উল্লেখ কৰিছিল। এই আলোচনাসমূহে দেখুৱাইছে যে আজি ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বৰ কিমান আস্থা আছে। ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ প্ৰতি ইমান ইতিবাচক মনোভাব বিশ্বত কেতিয়াও হোৱা নাছিল। সেয়েহে মই লালকিল্লাৰ পৰা ক"লো- "এইটোৱেই সময়, সঠিক সময়"।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত এনে এটা সময় আহে যেতিয়া সকলো পৰিস্থিতি ইয়াৰ পক্ষত থাকে, যেতিয়া সেই দেশ আহিবলগীয়া বহু শতিকাৰ বাবে শক্তিশালী হৈ পৰে। আজি মই ভাৰতৰ বাবে সেই সময় দেখিছোঁ। আৰু যেতিয়া মই এহাজাৰ বছৰৰ কথা কওঁ, মই ইয়াক অতি জ্ঞানী ধৰণে কৰোঁ। এইটো সঁচা যে যদি কোনোবাই কেতিয়াও হাজাৰ শব্দ শুনা নাই, যদি তেওঁ হাজাৰ দিন শুনা নাই, তেন্তে তেওঁৰ বাবে হাজাৰ বছৰ বহুত দীঘলীয়া যেন লাগে, কিন্তু কিছুমান মানুহ আছে যিয়ে সেয়া চাব পাৰে। এই সময়কাল- এই যুগ- সঁচাকৈয়ে অভূতপূৰ্ব। এক প্ৰকাৰে 'ভাৰ্চুৱেল চাইকল" আৰম্ভ হৈছে।
এইটো সেই সময় যেতিয়া আমাৰ বিকাশৰ হাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি হৈ আছে আৰু আমাৰ বিত্তীয় ঘাটি হ্ৰাস হৈ আছে। এই সময়ছোৱাত আমাৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি পাইছে আৰু চলিত একাউণ্টৰ অভাৱ হ্ৰাস পাইছে। এই সময়ছোৱাত আমাৰ উৎপাদনশীল বিনিয়োগ অভিলেখ উচ্চতাত আছে আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণত আছে। এই সময়ছোৱাত সুযোগ আৰু উপাৰ্জন দুয়োটাই বৃদ্ধি পাইছে আৰু দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস পাইছে। এইটো সেই সময় যেতিয়া ব্যৱহাৰ আৰু কৰ্পোৰেটৰ লাভজনকতা দুয়োটাই বৃদ্ধি পাইছে, আৰু বেংকৰ এন. পি. এ. অভিলেখ পৰিমাণে হ্ৰাস হৈছে। এই সময়ছোৱাত উৎপাদন আৰু উৎপাদনশীলতা দুয়োটাই বৃদ্ধি পাইছে আৰু এই সময়ছোৱাত আমাৰ সমালোচকসকল সৰ্বকালৰ নিম্নতম স্তৰত আছে।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ আমাৰ অন্তৰ্ৱৰ্তীকালীন বাজেটেও বিশেষজ্ঞ আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকলৰ পৰা যথেষ্ট প্ৰশংসা লাভ কৰিছে। বহুতো বিশ্লেষকেই ইয়াক প্ৰশংসা কৰি কৈছে যে এইখন এখন জনপ্ৰিয়তা-আধাৰিত বাজেট নহয়, আৰু এইটোও এই প্ৰশংসাৰ এটা কাৰণ। এই পৰ্যালোচনাৰ বাবে মই তেওঁলোকক ধন্যবাদ জনাইছো। কিন্তু মই তেওঁলোকৰ মূল্যায়নত আৰু কিছু বিষয় যোগ দিব বিচাৰো.......... মই কিছুমান মৌলিক দিশৰ প্ৰতি মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰো। যদি আপোনালোকে আমাৰ বাজেট বা সামগ্ৰিক নীতি-নিৰ্ধাৰণৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে, তেন্তে আপুনি ইয়াত কিছুমান প্ৰাথমিক নীতি লক্ষ্য কৰিব। আৰু সেই প্ৰাথমিক নীতিসমূহ হ"ল- স্থিৰতা, সংগতি, ধাৰাবাহিকতা আৰু এই বাজেট এইবোৰৰ এক সম্প্ৰসাৰণ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া কাৰোবাক পৰীক্ষা কৰিব লাগে, তেতিয়া তেওঁক কেৱল কঠিন বা প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়তহে পৰীক্ষা কৰিব পাৰি। ক"ভিড-১৯ মহামাৰী আৰু ইয়াৰ পিছৰ সময়ছোৱা বিশ্বজুৰি চৰকাৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰীক্ষাত পৰিণত হৈছিল। স্বাস্থ্য আৰু অৰ্থনীতিৰ দ্বৈত প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে কেনেদৰে মোকাবিলা কৰিব লাগে সেই বিষয়ে কাৰো কোনো ধাৰণা নাছিল। সেই সময়ছোৱাত.... সেই দিনবোৰৰ কথা মনত পেলাওক, মই টেলিভিছনত দেশৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগ ৰক্ষা কৰি আছিলো। আৰু মই সেই সংকটৰ সময়ত প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে জনসাধাৰণৰ সৈতে থিয় দিছিলো। সেই প্ৰাৰম্ভিক দিনবোৰত মই জীৱন ৰক্ষা কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ কথা কৈছিলো। আৰু আমি ক'লো, "যদি জীৱন আছে, তেন্তে পৃথিৱী আছে।" আপোনালোকে মনত ৰাখিব, আমি জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ, সম্পদ সংগ্ৰহ কৰিবলৈ আমাৰ সকলো প্ৰয়াস কৰো। চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকসকলক বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদান কৰিছিল। আমি মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো। আমি এইটোও নিশ্চিত কৰিছিলো যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ ওচৰত প্ৰতিষেধক দ্ৰুতগতিত উপনীত হ"ব। এই অভিযানে গতি লাভ কৰাৰ লগে লগে আমি ক'লো, "জীৱন আছে আৰু পৃথিৱীও আছে।"
আমি একে সময়তে স্বাস্থ্য আৰু জীৱিকা দুয়োটাৰে দাবীবোৰ সমাধান কৰিছিলো। চৰকাৰে মহিলাৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধন প্ৰেৰণ কৰিছিল। আমি পদপথৰ বিক্ৰেতা, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলক বিত্তীয় সহায় আগবঢ়াইছিলো আৰু কৃষিক্ষেত্ৰত যাতে কোনো সমস্যা নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো চেষ্টা কৰিছিলো। আমি দুৰ্যোগক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ সংকল্প লৈছো। মোৰ সংবাদ মাধ্যমৰ সহকৰ্মীসকলে সেই সময়ৰ বাতৰি কাকতসমূহ পৰীক্ষা কৰিব পাৰে, সেই সময়ত বহু শীৰ্ষ পৰ্যায়ৰ বিশেষজ্ঞৰ মতামত আছিল টকা ছপা কৰক, মুদ্ৰাৰ নোট জাৰি কৰক, যাতে চাহিদা বৃদ্ধি হয় আৰু ডাঙৰ ব্যৱসায়সমূহক সহায় কৰা হয়। ঔদ্যোগিক পৰিয়ালৰ লোকসকলে মোক প্ৰভাৱিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰাটো মই বুজিব পাৰো আৰু তেওঁলোকে আজিও সেইটো কৰিব। আনকি নোবেল বঁটা বিজয়ীসকলেও মোক একেই কথা কৈছিল, সকলো ঠাইতে এই প্ৰৱণতা আছিল। বিশ্বৰ বহু চৰকাৰেও এই পথ গ্ৰহণ কৰিছিল। কিন্তু এই পদক্ষেপৰ পৰা কোনো ভাল ফলাফল ওলোৱা নাছিল। অৱশ্যে, আমি আমাৰ নিজৰ সিদ্ধান্ত অনুসৰি আমাৰ দেশৰ অৰ্থনীতি পৰিচালনা কৰিব পাৰিলো আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণলৈ আনিব পাৰিলো। সেই দেশসমূহৰ অৱস্থা এনেকুৱা যে আজিও তেওঁলোকে মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা নাই। তেওঁলোকে বাছনি কৰা পথৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া এতিয়াও আছে। আমাৰ ওপৰতো চাপ সৃষ্টি কৰিবলৈ বহু প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। বিশ্বই কি কৈছে আৰু বিশ্বই কি কৰি আছে সেয়া অনুসৰণ কৰাটো আমাৰ বাবে এটা অতি সহজ পদক্ষেপ আছিল। কিন্তু আমি তৃণমূল পৰ্যায়ৰ বাস্তৱিকতা জানিছিলো.......... আমি বুজি পাইছিলো.......... আমাৰ অভিজ্ঞতাক আধাৰ কৰি, আমি আমাৰ বিবেচনাৰ সৈতে কিছুমান সিদ্ধান্ত লৈছিলো। আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আজি বিশ্বই আমাৰ পদক্ষেপৰ প্ৰশংসা কৰিছে। বিশ্বই ইয়াক প্ৰশংসা কৰিছে। যিবোৰ নীতিৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা হৈছিল সেইবোৰ ফলপ্ৰসূ বুলি প্ৰমাণিত হৈছিল। আৰু সেইবাবেই ভাৰতৰ অৰ্থনীতি আজি ইমান শক্তিশালী অৱস্থাত আছে।
বন্ধুসকল,
আমি এখন কল্যাণকামী ৰাষ্ট্ৰ। সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাটো আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। আমি নতুন আঁচনি সৃষ্টি কৰিছিলো, কিন্তু আমি এইটোও নিশ্চিত কৰিছিলো যাতে এই আঁচনিসমূহৰ লাভালাভ প্ৰতিজন যোগ্য হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ যায়। আমি কেৱল বৰ্তমানতে নহয়, দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বাবেও বিনিয়োগ কৰিছো। যদি আপুনি মনোযোগ দিয়ে, আপুনি আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিখন বাজেটত চাৰিটা মুখ্য কাৰক লক্ষ্য কৰিব। প্ৰথম- মূলধন ব্যয়ৰ ৰূপত উৎপাদনশীল ব্যয় লিপিবদ্ধ কৰা, দ্বিতীয়- কল্যাণকামী আঁচনিসমূহত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ, তৃতীয়- অপচয়মূলক ব্যয়ৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণ আৰু চতুৰ্থ- বিত্তীয় অনুশাসন। আমি এই চাৰিটা দিশৰ মাজত ভাৰসাম্য বৰ্তাই ৰাখিছো আৰু এই সকলোবোৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছো। আজি কিছুমান লোকে আমাক প্ৰশ্ন কৰে যে আমি কেনেকৈ এইটো কৰিবলৈ সক্ষম হ"লো। মই এই প্ৰশ্নৰ উত্তৰ বহু ধৰণে দিব পাৰো, আৰু এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদ্ধতি হৈছে "সঞ্চয় কৰা ধন হৈছে উপাৰ্জন কৰা ধন"ৰ মন্ত্ৰ। দ্ৰুত আৰু সময়মতে প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰি আমি দেশৰ বাবে যথেষ্ট পৰিমাণৰ ধন ৰাহি কৰিছো।
নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাটো আমাৰ চৰকাৰৰ বৈশিষ্ট্য হৈ পৰিছে। মই আপোনালোকক এটা উদাহৰণ দিম। ইষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ ২০০৪ চনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল। যদি পূৰ্বৰ চৰকাৰে দ্ৰুতগতিত কাম কৰিছিল, তেন্তে ইয়াৰ ব্যয় হ"লহেঁতেন ১৬,৫০০ কোটি টকা। অৱশ্যে, যোৱা বছৰ ইয়াক সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছিল, আৰু তেতিয়ালৈকে ইয়াৰ ব্যয় ৫০,০০০ কোটি টকাৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছিল। একেদৰে, আপোনালোক অসমৰ বগীবিল দলঙৰ সৈতে পৰিচিত। ইয়াক ১৯৯৮ চনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল আৰু ১১০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ কথা আছিল। তাত কি হৈছিল জানি আপোনালেক আচৰিত হ'ব; বহু বছৰৰ পিছত, যেতিয়া আমি (ক্ষমতালৈ) আহিলো, আমি ইয়াক ত্বৰান্বিত কৰিলো। ১৯৯৮ চনৰ পৰা ইয়াক পিছুৱাই থকা হৈছিল।
আমি এইখন ২০১৮ চনত সম্পূৰ্ণ কৰিছিলো। তথাপিও ১১০০ কোটি টকাৰ এটা প্ৰকল্পৰ বাবে ৫০০০ কোটি টকাৰো অধিক খৰচ হৈছিল! মই এনে বহুতো প্ৰকল্পৰ হিচাব দিব পাৰো। পূৰ্বতে যি ধন অপচয় কৰা হৈছিল, সেই ধন কাৰ আছিল? সেই ধন কোনো ৰাজনীতিবিদৰ পকেটৰ পৰা অহা নাছিল; এয়া আছিল দেশৰ ধন, এয়া আছিল কৰদাতাসকলৰ ধন, এয়া আছিল আপোনালোকৰ ধন। আমি কৰদাতাসকলৰ ধনৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰিছিলো আৰু সময়মতে প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ শক্তি প্ৰয়োগ কৰিছিলো। নতুন সংসদ ভৱনটো কিমান দ্ৰুতগতিত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল চাওক। সেয়া কৰ্তব্য পথেই হওক বা মুম্বাইৰ অটল সেতু, ৰাষ্ট্ৰই ইয়াৰ নিৰ্মাণৰ গতি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। সেয়েহে আজি সমগ্ৰ দেশে কয়- মোদীয়ে এই প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু মোদীয়েই ইয়াক উদ্বোধন কৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে ব্যৱস্থাত স্বচ্ছতা আনি আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি দেশৰ ধন ৰাহি কৰিছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ সময়ৰ পৰাই কাগজ-কলমে ১০ কোটি ভুৱা হিতাধিকাৰী আছিল, আপুনি শুনি আচৰিত হ'ব যে এনে ১০ কোটি নাম বছৰ বছৰ ধৰি অব্যাহত আছিল, যিসকল জালিয়াতিৰ হিতাধিকাৰী আছিল, যিসকল কেতিয়াও জন্মই হোৱা নাছিল! এনেকুৱা বিধৱা আছিল যিসকলৰ কেতিয়াও জন্ম হোৱা নাছিল। দহ কোটি! আমি এনে ১০ কোটি ভুৱা নাম ৰেকৰ্ডৰ পৰা আঁতৰাই দিছো। আমি প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিলো। আমি ধনৰ হৰণ-ভগন বন্ধ কৰিছিলো। এজন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এবাৰ কৈছিল, যদি ১ টকা (কেন্দ্ৰৰ পৰা) মুকলি কৰা হয়, মাত্ৰ ১৫ পইচাহে হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ যায়।
আমি প্ৰত্যক্ষ হস্তান্তৰ কাৰ্যকৰী কৰিছিলো আৰু আজি যদি ১ টকা (কেন্দ্ৰৰ দ্বাৰা) মুকলি কৰা হয়, ১০০ পইচা (হিতাধিকাৰীসকলৰ) ওচৰলৈ যায়, ৯৯ (পইচা) নহয়। প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ আঁচনিৰ ফলস্বৰূপে দেশত ভুল হাতলৈ যোৱাৰ পৰা প্ৰায় ৩ লাখ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে চৰকাৰী ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা অনাৰ বাবে চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (জিইএম) পৰ্টেল আৰম্ভ কৰিছে। জিইএম-এ কেৱল সময় ৰাহি কৰাই নহয়, ক্ৰয়ৰ মানদণ্ডও উন্নত কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আজি বহু লোক যোগান ধৰোঁতা হৈ পৰিছে। জি.ই.এম.-ৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৬৫০০০ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। ৬৫০০০ কোটি টকাৰ সঞ্চয়! আমি তেল ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰতো বৈচিত্ৰতা আনিছো, যাৰ ফলত ২৫০০০ কোটি টকাৰ সঞ্চয় হৈছে। আপোনালোকেও প্ৰতিদিনে এই সিদ্ধান্তৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। যোৱা বছৰত আমি কেৱল পেট্ৰ"লত ইথানল মিহলি কৰি ২৪ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰিছো। আৰু কেৱল সেয়াই নহয়, কিছুমান লোকে দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ কথা কৈ থকা 'স্বচ্ছতা অভিযান"(পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অভিযান)ক উপহাস কৰে। স্বচ্ছতা অভিযানৰ অধীনত চৰকাৰী ভৱনসমূহত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ কাম কৰা হৈছিল। আৰু মই সেই চৰকাৰী ভৱনবোৰৰ পৰা আবৰ্জনা বিক্ৰী কৰি ১১০০ কোটি টকা উপাৰ্জন কৰিছো।
আৰু বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ আঁচনিসমূহ এনেদৰে নিৰ্ধাৰণ কৰিছো যাতে দেশৰ নাগৰিকসকলে ধন ৰাহি কৰিব পাৰে। আজি জলজীৱন মিছনৰ ফলত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে বিশুদ্ধ খোৱাপানী লাভ কৰাটো সম্ভৱ হৈ পৰিছে। ফলস্বৰূপে, বেমাৰত তেওঁলোকৰ ব্যয় হ্ৰাস পাইছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিখনে দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক ১ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহত ঔষধৰ ওপৰত ৮০ শতাংশ ৰেহাই, আৰু এনে ৰেহাই আমাৰ দেশত যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ। দোকান বা সামগ্ৰী যিমানেই ভাল হওক, যদি কাষতে ১০ শতাংশ ৰেহাই থাকে, সকলো মহিলাই তালৈ যাব। ৮০ শতাংশ ৰেহাইৰ সৈতে আমি দেশৰ মধ্যবিত্ত আৰু দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক ঔষধ প্ৰদান কৰো। ৮০ শতাংশ ৰেহাইৰ ফলস্বৰূপে জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ পৰা ঔষধ ক্ৰয় কৰাসকলে ৩০০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই কেৱল বৰ্তমানৰ প্ৰজন্মৰ বাবেই নহয়, অনাগত বহু প্ৰজন্মৰ বাবেও দায়বদ্ধ। মই কেৱল মোৰ দৈনন্দিন জীৱন যাপন কৰিব নিবিচাৰো; মই আগন্তুক প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতক সুৰক্ষিত কৰিব বিচাৰো।
বন্ধুসকল,
মই কেইটামান অতিৰিক্ত ভোট লাভ কৰিবলৈ কোষাগাৰ খালী কৰা ৰাজনীতিৰ পৰা বহু দূৰৈত থাকো। সেয়েহে, আমি আমাৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তসমূহত বিত্তীয় ব্যৱস্থাপনাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। মই আপোনাক এটা সৰু উদাহৰণ দিওঁ। বিদ্যুৎ সম্পৰ্কে কিছুমান ৰাজনৈতিক দলৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে আপোনালোক অৱগত। সেই দৃষ্টিভংগীয়ে দেশৰ বিদ্যুৎ ব্যৱস্থা ধ্বংস কৰিব। মোৰ দৃষ্টিভংগী তেওঁলোকৰ পদ্ধতিৰ পৰা পৃথক। আপোনালোকে জানে যে আমাৰ চৰকাৰে এক কোটি পৰিয়ালৰ বাবে ছাদৰ ওপৰৰ সৌৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে মানুহে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকৰ বিদ্যুৎ বিল শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰিব পাৰে, আনকি অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি ধন উপাৰ্জন কৰিব পাৰে। উজলা (সকলোৰে বাবে সুলভ এলইডিৰ দ্বাৰা উন্নত জ্যোতি) আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি আমি সস্তীয়া এলইডি বাল্ব প্ৰদান কৰিছো.......... যেতিয়া পূৰ্বৰ চৰকাৰ ক্ষমতাত আছিল, এলইডি বাল্ব ৪০০ টকাত উপলব্ধ আছিল। যেতিয়া আমি ক্ষমতালৈ আহিলো, পৰিস্থিতি সলনি হ'ল, আৰু একে মানদণ্ডৰ আৰু একেটা কোম্পানীৰ পৰা ৪০-৫০ টকাত এল. ই. ডি. বাল্ব উপলব্ধ হ' বলৈ আৰম্ভ কৰিলে। এলইডি বাল্বৰ বাবে জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ বিদ্যুৎ বিলত প্ৰায় ২০০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত বহুতো অভিজ্ঞ সাংবাদিক আছে। আপোনালোকে জানে যে আমাৰ দেশত সাত দশক ধৰি দিন-ৰাতিয়ে 'গৰিবি হটাও"(দৰিদ্ৰতা দূৰীকৰণ) শ্লোগানৰ প্ৰতিধ্বনি হৈ আহিছে। এই শ্লোগানসমূহেৰে দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰা হোৱা নাছিল, কিন্তু পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ ক্ষেত্ৰত পৰামৰ্শ দিয়াৰ এক উদ্যোগ সৃষ্টি কৰিছিল। তেওঁলোকে ইয়াৰ পৰা উপাৰ্জন কৰিছিল। তেওঁলোকে পৰামৰ্শ সেৱা প্ৰদান কৰাৰ প্ৰৱণতা দেখুৱাইছিল। এই উদ্যোগৰ লোকসকলে প্ৰতিবাৰেই দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰাৰ বাবে নতুন সূত্ৰৰ পৰামৰ্শ দি আহিছিল, নিজেই কোটিপতি হৈ পৰিছিল, কিন্তু দেশে দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰিব পৰা নাছিল। বছৰ বছৰ ধৰি, শীততাপ নিয়ন্ত্রিত কোঠাত দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ সূত্ৰসমূহৰ ওপৰত বিতৰ্ক অনুষ্ঠিত হৈছিল, যাৰ লগত সুৰা আৰু চীজ আছিল, আনহাতে দৰিদ্ৰসকল দৰিদ্ৰ হৈয়েই আছিল।
অৱশ্যে, ২০১৪ চনৰ পিছত, যেতিয়া দৰিদ্ৰসকলৰ পুত্ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল, দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ নামত চলি থকা এই উদ্যোগটো বন্ধ কৰি দিয়া হৈছিল। মই দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উঠি ইয়ালৈ আহিছো, সেয়েহে মই জানো দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ কেনেকৈ কৰা হয়। আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। আমি সকলো দিশতে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিলো, আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। এইটোৱে দেখুৱাইছে যে আমাৰ চৰকাৰৰ নীতিবোৰ সঠিক আৰু আমাৰ চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা সঠিক। এই দিশত আগবাঢ়ি গৈ আমি দেশত দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৰিম আৰু আমাৰ দেশক উন্নত কৰিম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ প্ৰশাসনৰ আৰ্হিয়ে একেলগে দুটা দিশত আগবাঢ়ি আছে। এফালে, আমি বিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰি আছো, যিবোৰ আমি উত্তৰাধিকাৰ হিচাপে পাইছো। আনহাতে, আমি একবিংশ শতিকাৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি কোনো কামক অতি সৰু বুলি বিবেচনা কৰা নাই। ইয়াৰ বিপৰীতে, আমি আনকি আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰো সন্মুখীন হৈছো আৰু উচ্চাকাংক্ষী লক্ষ্যত উপনীত হৈছো। যদি আমাৰ চৰকাৰে ১১ কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰিছে, তেন্তে আমি মহাকাশ খণ্ডত নতুন সম্ভাৱনাও সৃষ্টি কৰিছো। যদি আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৪ কোটি ঘৰ প্ৰদান কৰিছে, তেন্তে আমি ১০০০০তকৈও অধিক অটল টিঙ্কাৰিং লেব স্থাপন কৰিছো। যদি আমাৰ চৰকাৰে ৩০০ৰো অধিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিছে, তেন্তে মালবাহী আৰু প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ কামো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। যদি আমাৰ চৰকাৰে বন্দে ভাৰত ৰে"ল আৰম্ভ কৰিছে, তেন্তে আমি দিল্লীকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ চহৰসমূহত প্ৰায় ১০০০০ বৈদ্যুতিক বাছ পৰিচালনা কৰিছো। যদি আমাৰ চৰকাৰে কোটি কোটি ভাৰতীয়ক বেংকিং সেৱাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে, আমি ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু ফিনটেক সেৱাৰ জৰিয়তে সুবিধাৰ সেতুও নিৰ্মাণ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰেক্ষাগৃহত সমগ্ৰ দেশৰ সন্মানীয় চিন্তাবিদসকলৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰদায় আৰু বাণিজ্য জগতৰ প্ৰখ্যাত ব্যক্তিসকল আছে। আপোনালোকে আপোনালোকৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে কেনেদৰে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰে, আৰু আপোনালোকৰ সফলতাৰ সংজ্ঞা কি? বহুতে ক'ব যে তেওঁলোকে যোৱা বছৰ ক' ত আছিল তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ১০ৰ পৰা ১২, ১৩ বা ১৫লৈ যোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। যদি ৫-১০ শতাংশ বৃদ্ধি হয়, ইয়াক প্ৰায়ে ভাল বুলি গণ্য কৰা হয়। মই ক'ম যে এইটো "বিকাশশীল চিন্তাধাৰাৰ অভিশাপ"।
এইটো ভুল, কাৰণ আপোনালোকে নিজকে সীমিত কৰি ৰাখিছে। কিয়নো আপোনালোকে নিজৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আস্থা ৰাখি নিজকে আগবাঢ়ি লৈ যোৱা নাই। মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই চৰকাৰ গঠন কৰিছিলো, আমাৰ আমোলাতন্ত্ৰও এই মানসিকতাত সীমাবদ্ধ আছিল। মই আমোলাতন্ত্ৰক এই চিন্তাধাৰাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো যাতে দেশখনে এক নতুন মানসিকতাৰে আগবাঢ়ি যাব পাৰে। মই পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ তুলনাত অধিক দ্ৰুত গতিত আৰু অধিক বৃহৎ পৰিসৰত কাম কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আৰু আজি, বিশ্বই এই দৃষ্টিভংগীৰ ফলাফল প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। কেইবাটাও ক্ষেত্ৰ আছে য'ত যোৱা ১০ বছৰত যিমান কাম কৰা হৈছে সিমানখিনি কাম যোৱা ৭০ বছৰতো কৰা হোৱা নাছিল।
অৰ্থাৎ, যদি আপোনালোকে ২০১৪ চনলৈকে......... ৭ দশকক ১ দশকৰ সৈতে তুলনা কৰে, তেন্তে সাত দশকত প্ৰায় ২০০০০ কিলোমিটাৰ ৰে'লপথৰ বৈদ্যুতিকৰণ কৰা হৈছিল। সাত দশকত ২০০০০কিলোমিটাৰ! আমাৰ চৰকাৰৰ ১০ বছৰৰ শাসনকালত আমি ৪০০০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক ৰে"লপথৰ বৈদ্যুতিকৰণ কৰিছো। এতিয়া, মোক কওক, কিবা তুলনা হয় নেকি? মই মে মাহৰ কথা কোৱা নাই (কিয়নো তেতিয়া নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ'ব)। ২০১৪ চনলৈকে, সাতটা দশকত চাৰি লেন বা তাতকৈ অধিক প্ৰায় ১৮০০০ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। মাত্ৰ ১৮০০০ কিলোমিটাৰ! আমি আমাৰ চৰকাৰৰ ১০ বছৰীয়া শাসনকালত প্ৰায় ৩০০০০ কিলোমিটাৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰিছো। ৭০ বছৰত ১৮০০০ কিলোমিটাৰ আৰু ১০ বছৰত ৩০০০০ কিলোমিটাৰ! যদি মই বিকাশশীল চিন্তাধাৰাৰে কাম কৰিছিলো, তেন্তে মই ক"ত উপনীত হ"ম?
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনলৈকে ভাৰতত সাত দশকত ২৫০ কিলোমিটাৰতকৈও কম মেট্ৰ" ৰেল নেটৱৰ্ক আছিল। যোৱা ১০ বছৰত, আমি ৬৫০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক নতুন মেট্ৰ" ৰেল নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ কৰিছো। ২০১৪ চনলৈকে, সাত দশকত ভাৰতৰ প্ৰায় ৩.৫ কোটি পৰিয়াললৈ নলযুক্ত পানীৰ সংযোগ দিয়া হৈছিল.......... প্ৰায় ৩.৫ কোটি! আমি ২০১৯ চনত জল জীৱন অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। কেৱল যোৱা ৫ বছৰত, আমি গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ ১০ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালক নলৰ পানী দিছো।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰত দেশখনে অনুসৰণ কৰা নীতিসমূহৰ জৰিয়তে প্ৰকৃততে অৰ্থনৈতিক ধ্বংসৰ দিশে আগবাঢ়িছিল। আমি সংসদৰ এই অধিৱেশনতে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ওপৰত এখন শ্বেতপত্ৰও উপস্থাপন কৰিছো। আজিও এই বিষয়ে আলোচনা চলি আছে। আৰু যিহেতু আজি ইয়াত ইমান বৃহৎ সংখ্যক দৰ্শক আছে, সেয়েহে ময়ো মোৰ চিন্তাধাৰা প্ৰকাশ কৰিব বিচাৰো। আজি মই অনা এই শ্বেতপত্ৰখন মই ২০১৪ চনতো আনিব পাৰিলোহেঁতেন। যদি মই ৰাজনৈতিক লাভ অৰ্জন কৰিব লাগিছিল, তেন্তে মই সেই সংখ্যাবোৰ ১০ বছৰ আগতে দেশৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিব পাৰিলোহেঁতেন। কিন্তু যেতিয়া মই ২০১৪ চনত বাস্তৱৰ সন্মুখীন হৈছিলো, মই আচৰিত হৈছিলো। সকলো দিশৰ পৰা অৰ্থনীতি অতি গুৰুতৰ অৱস্থাত আছিল। দুৰ্নীতি আৰু নীতি পক্ষাঘাতৰ বাবে বিশ্বজুৰি বিনিয়োগকাৰীসকলৰ মাজত গভীৰ মোহভংগ হৈছিল। যদি মই সেই সময়ত সেইবোৰ মুকলি কৰি দিলোহেঁতেন, আনকি সামান্য ভুল সংকেতেও দেশৰ আত্মবিশ্বাস ভাঙি পেলালেহেঁতেন। মানুহে আশা হেৰুৱাই পেলাইছিল আৰু বিশ্বাস কৰিছিল যে আৰোগ্য লাভ কৰাটো অসম্ভৱ নাছিল। ঠিক যেনেদৰে যেতিয়া এজন ৰোগীয়ে অনুভৱ কৰে যে তেওঁৰ এটা গুৰুতৰ ৰোগ আছে, তেওঁ সম্পূৰ্ণৰূপে বিধ্বস্ত হৈ পৰে। দেশৰ ক্ষেত্ৰতো একেই হ"ব।
সকলো কথা প্ৰকাশ কৰাটোৱে মোক ৰাজনৈতিকভাৱে উপযুক্ত কৰি তুলিলেহেঁতেন। ৰাজনীতিয়ে মোক এনে কৰিবলৈ প্ৰেৰণা দিয়ে, কিন্তু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থই মোক এনে কৰিবলৈ অনুমতি নিদিয়ে। আৰু সেয়েহে মই ৰাজনীতিৰ পথ এৰি ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ পথ বাছি ল"লো। আৰু যোৱা ১০ বছৰত যেতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ পৰিস্থিতি অধিক শক্তিশালী হৈ পৰিছে, আৰু আমি যিকোনো আক্ৰমণ প্ৰতিহত কৰিবলৈ সাজু হৈছো, মই অনুভৱ কৰিলো যে মই ৰাষ্ট্ৰক সত্যটো কোৱা উচিত। সেয়েহে মই কালি সংসদত শ্বেতপত্ৰখন উপস্থাপন কৰিছিলো। যদি আপোনালোকে এয়া লক্ষ্য কৰে, আপোনালোকে জানিব যে আমি ক"ত আছিলো আৰু বহুতো কঠিন পৰিস্থিতি অতিক্ৰম কৰাৰ পিছত আজি আমি ইয়াত কেনেদৰে উপনীত হৈছো।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ এক নতুন উচ্চতা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে বহুতো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, আৰু মই লক্ষ্য কৰিছো যে বিনীতজীয়ে বাৰে বাৰে ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি (অতি সোনকালেই) বুলি উল্লেখ কৰিছিল। আৰু এই বিষয়ত কোনো সন্দেহৰ অৱকাশ নাই। বিনীতজীয়ে অতি নম্রভাৱে কথা কয়, তেওঁ অত্যন্ত মৃদুভাষী। কিন্তু তথাপি আপোনালোক সকলোৰে ইয়াৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে। হয়, আমি তৃতীয় স্থানত উপনীত হ'ম, কিয়? মই তেওঁৰ কাষত বহি আছিলো। আৰু মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে আমাৰ দেশ আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ শীৰ্ষ ৩ নম্বৰত উপনীত হ"ব। আৰু বন্ধুসকল, ইয়াৰ বাবে সাজু হওক, মই একো লুকুৱাই ৰখা নাই। মই সকলোকে প্ৰস্তুতিৰ সুযোগ দিওঁ। কিন্তু মানুহে ভাবে যে যিহেতু মই এজন ৰাজনীতিবিদ, সেয়েহে মই ভাষণ দি থাকোঁ। কিন্তু এতিয়া মই অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো, মই বিনা কাৰণত কথা নকওঁ। আৰু সেয়েহে মই কওঁ যে তৃতীয় কাৰ্যকালত আৰু ডাঙৰ সিদ্ধান্ত আহিব।
ভাৰতৰ দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰিবলৈ আৰু দেশৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ মই যোৱা ডেৰ বছৰ ধৰি নতুন আঁচনিৰ ওপৰত কাম কৰি আহিছো। মই প্ৰতিটো দিশত কেনেদৰে কাম কৰিম আৰু দেশক ক"লৈ লৈ যাম তাৰ সম্পূৰ্ণ পথ নিৰ্দেশনা প্ৰস্তুত কৰি আছো। মই বিভিন্ন ধৰণে ১৫ লাখৰো অধিক লোকৰ পৰা পৰামৰ্শ পাইছো। মই ১৫ লাখৰো অধিক লোকৰ পৰামৰ্শৰ ওপৰত নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছো। মই ইয়াৰ বিষয়ে আগতে কেতিয়াও প্ৰেছ নোট জাৰি কৰা নাই; প্ৰথমবাৰৰ বাবে মই এই বিষয়ে ইয়াত উল্লেখ কৰিছো। কামটো চলি আছে, আৰু অহা ২০-৩০ দিনৰ ভিতৰত ই চূড়ান্ত ৰূপ ল'ব। 'নতুন ভাৰত"(নৱ ভাৰত)-এ এনেদৰে অতি দ্ৰুত গতিত কাম কৰিব আৰু এয়া হৈছে মোদীৰ নিশ্চয়তা। মই আশা কৰোঁ যে এই সন্মিলনত ইতিবাচক আলোচনা হ'ব। বহুতো ভাল পৰামৰ্শ আহিব, যিয়ে আমি প্ৰস্তুত কৰা পথ নিৰ্দেশনাত সহায় কৰিব। আকৌ এবাৰ, এই অনুষ্ঠানৰ বাবে সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনালো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
স্পষ্টীকৰণ ঃ এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ভাবানুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দী ভাষাত দিয়া হৈছিল।