Prime Minister's Office
PM inaugurates India Energy Week 2024
“A robust energy sector bodes well for national progress”
“Global experts are upbeat about India's growth story”
“India is not just meeting its needs but is also determining the global direction”
“India is focusing on building infrastructure at an unprecedented pace”
“The Global Biofuels Alliance has brought together governments, institutions and industries from all over the world”
“We are giving momentum to rural economy through 'Waste to Wealth Management”
“India is emphasizing the development of environmentally conscious energy sources to enhance our energy mix”
“We are encouraging self-reliance in solar energy sector”
"The India Energy Week event is not just India's event but a reflection of 'India with the world and India for the world' sentiment"
06 FEB 2024 12:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated India Energy Week 2024 in Goa today. India Energy Week 2024 is India’s largest and only all-encompassing energy exhibition and conference, bringing together the entire energy value chain to catalyze India's energy transition goals. The Prime Minister also held a roundtable with Global oil & gas CEOs and experts.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the second edition of India Energy Week. Expressing delight that the event is taking place in the energetic state of Goa, the Prime Minister said that it is known for its spirit of hospitality and the natural beauty and culture of the place leaves a profound impact on tourists from around the world. “Goa is touching new heights of development”, the Prime Minister said, underlining that it is the perfect destination for a discussion on a sustainable future and sensitivity towards the environment. He expressed confidence that the foreign guests who have gathered in Goa for India Energy Week 2024 will take along a lifetime memory of the state.
Noting that India Energy Week 2024 is taking place at a significant time period when India’s GDP rate crossed 7.5 percent in the first six months of the financial year, the Prime Minister said that the growth rate is higher than the global growth estimate making India the fastest growing economy in the world. He also mentioned the International Monetary Fund’s prediction of similar growth trends in the future. “Economic experts around the world believe that India will soon become the 3rd largest economy in the world”, Shri Modi said and emphasized the expanding scope of the energy sector in India’s growth story.
The Prime Minister noted that India is the world's third largest energy, oil and LPG consumer. Furthermore, he said India is the fourth largest LNG importer and refiner along with the fourth largest automobile market. He also underlined rising demand of EV in the country. He also talked about the estimates of doubling of the nation’s energy demand by 2045. The Prime Minister elaborated India’s plan to meet this growing demand. Highlighting the efforts to ensure affordable fuel, the Prime Minister said that despite adverse global factors, India is among the few nations where petrol prices have come down and 100 per cent electricity coverage was achieved by electrifying crores of houses. “India is not just meeting its needs but is also determining the global direction”, the Prime Minister added.
Explaining the unprecedented infrastructure push, the Prime Minister mentioned 11 lakh crore rupees that the recent Budget pledged for infrastructure, a big part of which will go to the energy sector. This amount will create assets in railways, roadways, waterways, airways or housing which will need energy leading to India’s efforts to expand its energy capacity. He noted rising production of domestic gas due to the government’s reforms and the country is making efforts to take the percentage of gas in the primary energy mix from 6 to 15 percent. This will see an investment of about 67 billion dollars in the next 5-6 years, he informed.
Throwing light on the circular economy and concept of reuse being a part of India’s ancient traditions, the Prime Minister noted that the same is applicable for the energy sector. He said that this belief is symbolized by the Global BioFuel Alliance which brings together governments, organizations and industries from across the world on a single platform. Initiated during the G20 Summit held in India, the Prime Minister highlighted the holistic support received by the Alliance and informed about 22 nations and 12 international organizations coming onboard to encourage the use of biofuels in the world, while also creating economic opportunities worth $500 billion.
Highlighting India’s progress in the biofuel sector, Shri Modi informed about India’s rising adoption rate. He said that ethanol blending witnessed a significant rise from 1.5 percent in 2014 to 12 percent in 2023 leading to a reduction in carbon emissions by about 42 million metric tons. “Government has set a target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2025”, he said. Recalling the initiation of 20 percent ethanol blending in more than 80 retail outlets during India Energy Week last year, PM Modi informed that the number of outlets has now increased to 9,000.
Outlining the government's commitment to transforming rural economies through the Waste to Wealth Management model, the Prime Minister highlighted the government's efforts towards sustainable development, Prime Minister Modi announced "we are working towards the installation of 5000 Compressed Biogas Plants in India." Addressing global environmental concerns, Prime Minister Modi remarked, "despite being home to 17% of the world's population, India's Carbon Emission Share is only 4%." He added, "We are committed to further improving our Energy Mix by focusing on the development of environmentally sensitive energy sources." The Prime Minister reiterated India’s goal to achieve Net Zero Emissions by 2070.
Prime Minister Modi noted, "Today, India ranks fourth in the world in Renewable Energy Installed Capacity." 40 percent of India’s installed capacity comes from non-fossil fuels. Highlighting the nation's progress in solar energy, Prime Minister Modi stated, "In the past decade, India's Solar Energy Installed Capacity has grown by more than 20 times." He added, "The campaign to connect with Solar Energy is gaining momentum in India."
Prime Minister Modi noted that the launch of a major mission aimed at installing Solar Rooftop Panels in one crore homes across India, will not only make one crore families self-reliant in the energy sector but also establish mechanisms to deliver excess electricity generated directly to the grid. Prime Minister Modi emphasized the transformative impact of these initiatives. "There is a great potential for investment in the entire Solar Value Chain", he added.
Touching upon India’s stride in the green hydrogen sector, the Prime Minister highlighted the National Green Hydrogen Mission which will pave the way for India becoming a center of hydrogen production and export. He expressed confidence that India's green energy sector can make both investors and industries a sure shot winner.
The India Energy Week event reflects India's commitment to global cooperation in the energy sector. Prime Minister Modi remarked, "The India Energy Week event is not just India's event but a reflection of 'India with the world and India for the world' sentiment."
He encouraged collaboration and knowledge sharing in sustainable energy development, stating, "Let us learn from each other, collaborate on cutting-edge technologies, and explore avenues for sustainable energy development."
In conclusion, Prime Minister Modi expressed optimism about building a prosperous future that prioritizes environmental conservation. He stated, "Together, we can build a future that is prosperous and environmentally sustainable."
Governor of Goa, Shri P S Sreedharan Pillai, Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant, Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri and Union Minister of State for Petroleum, Oil and Natural Gas, Shri Rameswar Teli were present on the occasion among others.
Background
Achieving Aatmanirbharta in energy requirements has been a key focus area of the Prime Minister. In yet another step in this direction, India Energy Week 2024 is being held from 6 – 9 February in Goa and is India’s largest and only all-encompassing energy exhibition and conference, bringing together the entire energy value chain, and will serve as a catalyst for India's energy transition goals. The Prime Minister also held a roundtable with Global oil & gas CEOs and experts.
Encouraging and fostering startups and integrating them into the energy value chain will be an important focus for India Energy Week 2024. It is expected to witness the participation of around 17 Energy ministers from different countries, 35,000+ attendees and more than 900 exhibitors. It will have six dedicated country pavilions - Canada, Germany, Netherlands, Russia, the UK and the USA. A special Make in India Pavilion is also being organized to showcase innovative solutions which Indian MSMEs are spearheading in the energy sector.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৪ উদ্বোধন কৰে
"এটা মজবুত শক্তি খণ্ড ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ বাবে শুভ সংকেত"
"ভাৰতৰ উন্নয়নৰ কাহিনীক লৈ গোলকীয় বিশেষজ্ঞসকল উৎসাহিত"
"ভাৰতে কেৱল ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, বিশ্বৰ দিশো নিৰ্ধাৰণ কৰি আছে"
"ভাৰতে অভূতপূৰ্ব গতিত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে"
"গোলকীয় জৈৱ ইন্ধন মিত্ৰতাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ চৰকাৰ, প্ৰতিষ্ঠান আৰু উদ্যোগসমূহক একত্ৰিত কৰিছে"
"আমি 'আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ ব্যৱস্থাপনা'ৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক গতি প্ৰদান কৰিছো”
06 FEB 2024 12:43PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গোৱাত ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৪ উদ্বোধন কৰে। ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৪ হৈছে ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু একমাত্ৰ সৰ্বাত্মক শক্তি প্ৰদৰ্শনী আৰু সন্মিলন, যি ভাৰতৰ শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্যক অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ সমগ্ৰ শক্তি খণ্ডৰ মূল্য শৃংখলাটো একত্ৰিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোলকীয় তেল আৰু গেছৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া আৰু বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে এখন বৈঠকো অনুষ্ঠিত কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত শক্তি সপ্তাহৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণত সকলোকে আদৰণি জনায়। গোৱাৰ দৰে উদ্যমী ৰাজ্যত এই অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হোৱাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গোৱা আতিথ্যৰ মনোভাৱৰ বাবে জনাজাত আৰু এই স্থানৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য আৰু সংস্কৃতিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰ্যটকসকলৰ ওপৰত গভীৰ প্ৰভাৱ পেলায়। "গোৱাই উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এক বহনক্ষম ভৱিষ্যত আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতাৰ ওপৰত আলোচনাৰ বাবে ই হৈছে উপযুক্ত স্থান। ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৪ৰ বাবে গোৱাত সমবেত হোৱা বিদেশী অতিথিসকলে ৰাজ্যখনৰ পৰা জীৱনজোৰা স্মৃতি কঢ়িয়াই নিব বুলি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে।
ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৪ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত ভাৰতৰ মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ হাৰ ৭.৫ শতাংশ অতিক্ৰম কৰি ভাৰতক বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ ভৱিষ্যতে একে ধৰণৰ বিকাশৰ প্ৰৱণতাৰ বিষয়ে আন্তৰ্জাতিক মুদ্ৰা নিধিৰ ভৱিষ্যতবাণীৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "বিশ্বজুৰি অৰ্থনৈতিক বিশেষজ্ঞসকলে বিশ্বাস কৰে যে ভাৰত শীঘ্ৰেই বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হৈ পৰিব", শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীত শক্তি খণ্ডৰ বিস্তাৰিত পৰিসৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এইদৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ শক্তি, তেল আৰু এলপিজি উপভোক্তা। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত হৈছে চতুৰ্থ সৰ্ববৃহৎ অটোমোবাইল বজাৰ, চতুৰ্থ সৰ্ববৃহৎ এলএনজি আমদানিকৰ্তা আৰু শোধনাগাৰ। তেওঁ দেশত বৈদ্যুতিক বাহনৰ বৰ্ধিত চাহিদাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ২০৪৫ চনৰ ভিতৰত দেশৰ শক্তিৰ চাহিদা দুগুণ হোৱাৰ অনুমানৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণৰ বাবে ভাৰতৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়েও বৰ্ণনা কৰে। সুলভ ইন্ধন নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গোলকীয় প্ৰতিকূল কাৰক থকা স্বত্বেও ভাৰত সেই কেইখন দেশৰ ভিতৰত আছে য'ত পেট্ৰ'লৰ মূল্য হ্ৰাস পাইছে আৰু কোটি কোটি গৃহত ১০০ শতাংশ বিদ্যুত যোগান ধৰা হৈছে। "ভাৰতে কেৱল ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, বিশ্বৰ দিশো নিৰ্ধাৰণ কৰি আছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
আন্তঃগাঁথনিৰ অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়া বাজেটত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া ১১ লাখ কোটি টকাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ এক বৃহৎ অংশ শক্তি খণ্ডলৈ যাব। এই পৰিমাণে ৰে'ল, পথ, জলপথ, বায়ুপথ বা গৃহ নিৰ্মাণত সম্পদ সৃষ্টি কৰিব যাৰ বাবে শক্তিৰ প্ৰয়োজন হ'ব আৰু যাৰ ফলত ভাৰতৰ শক্তি ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ হ'ব। তেওঁ চৰকাৰৰ সংস্কাৰৰ ফলত ঘৰুৱা গেছৰ উৎপাদন বৃদ্ধি হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। দেশখনে গেছৰ প্ৰাথমিক শক্তি মিশ্ৰণ ৬ শতাংশৰ পৰা ১৫ শতাংশলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে বুলি প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত অহা ৫-৬ বছৰত প্ৰায় ৬৭ বিলিয়ন ডলাৰ বিনিয়োগ হ'ব।
বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি আৰু পুনৰ ব্যৱহাৰৰ ধাৰণাক ভাৰতৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰাৰ অংশ বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি খণ্ডৰ ক্ষেত্ৰতো ই প্ৰযোজ্য বুলি কয়। তেওঁ কয় যে এই বিশ্বাসক গোলকীয় জৈৱ ইন্ধন মিত্ৰতাই প্ৰতিনিধিত্ব কৰে যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ চৰকাৰ, সংগঠন আৰু উদ্যোগসমূহক এখন মঞ্চত একত্ৰিত কৰে। ভাৰতত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা মিত্ৰজোঁটৰ দ্বাৰা লাভ কৰা সামগ্ৰিক সমৰ্থনৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে আৰু বিশ্বত জৈৱ ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰত উদগনি দিয়াৰ বাবে জাহাজত অহা ২২খন ৰাষ্ট্ৰ আৰু ১২ টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ বিষয়ে অৱগত কৰে।
জৈৱ ইন্ধন খণ্ডত ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইথানল মিশ্ৰণ ২০১৪ চনৰ ১.৫ শতাংশৰ পৰা ২০২৩ চনত ১২ শতাংশলৈ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে যাৰ ফলত কাৰ্বন নিৰ্গমন প্ৰায় ৪২ নিযুত মেট্ৰিক টন হ্ৰাস পাইছে। চৰকাৰে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত পেট্ৰ'লত ২০ শতাংশ ইথানল মিহলি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে বুলিও তেওঁ কয়। যোৱা বছৰ ভাৰত শক্তি সপ্তাহত ৮০ খনতকৈও অধিক খুচুৰা বিপনীত ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণ আৰম্ভ কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে বিপনীসমূহৰ সংখ্যা এতিয়া ৯,০০০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ ব্যৱস্থাপনা আৰ্হিৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে "আমি ভাৰতত ৫০০০ সংকুচিত জৈৱ গেছ প্ৰকল্প স্থাপনৰ দিশত কাম কৰি আছো।" গোলকীয় পাৰিপাৰ্শ্বিক উদ্বেগৰ সমাধান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে, "বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ ১৭% লোক বাস কৰা স্বত্বেও ভাৰতৰ কাৰ্বন নিৰ্গমন অংশ মাত্ৰ ৪%।" তেওঁ লগতে কয়, "পৰিৱেশৰ প্ৰতি সংবেদনশীল শক্তিৰ উৎসৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি আমি আমাৰ শক্তি মিশ্ৰণক অধিক উন্নত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত নেট জিৰো নিৰ্গমন প্ৰাপ্ত কৰাৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ বিষয়েও দোহাৰে।
নৱীকৰণযোগ্য শক্তি স্থাপন ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আজি বিশ্বৰ ভিতৰত চতুৰ্থ স্থানত আছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে ভাৰতৰ স্থাপিত ক্ষমতাৰ ৪০ শতাংশ অ-জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ পৰা আহে। সৌৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ অগ্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "বিগত দশকত ভাৰতৰ সৌৰ শক্তি স্থাপন ক্ষমতা ২০ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয়, "ভাৰতত সৌৰ শক্তিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ অভিযানে গতি লাভ কৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ ভাৰতত এক কোটি গৃহত সৌৰ ৰুফটপ পেনেল স্থাপনৰ লক্ষ্যৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত এক কোটি পৰিয়াল শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ উঠিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই পদক্ষেপসমূহৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সমগ্ৰ সৌৰ মূল্য শৃংখলাত বিনিয়োগৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে বুলি কয়।
সেউজীয়া হাইড্ৰ’জেন খণ্ডত ভাৰতৰ পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰ’জেন অভিযানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে যিয়ে ভাৰতক হাইড্ৰ’জেন উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে ভাৰতৰ সেউজ শক্তি খণ্ডই বিনিয়োগকাৰী আৰু উদ্যোগ দুয়োকে নিশ্চিত ভাৱে বিজয়ী কৰিব পাৰে।
ভাৰত শক্তি সপ্তাহ অনুষ্ঠানটোৱে শক্তি খণ্ডত গোলকীয় সহযোগিতাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে, "ভাৰত শক্তি সপ্তাহ অনুষ্ঠানটো কেৱল ভাৰতৰ অনুষ্ঠান নহয়, 'বিশ্বৰ সৈতে ভাৰত আৰু বিশ্বৰ বাবে ভাৰত'ৰ অনুভূতিৰ প্ৰতিফলন।"
তেওঁ বহনক্ষম শক্তি বিকাশত সহযোগিতা আৰু জ্ঞান আদান-প্ৰদানত উদগনি দি কয়, "আহক আমি পৰস্পৰৰ পৰা শিকিম, অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰোঁ আৰু বহনক্ষম শক্তি বিকাশৰ পথ অন্বেষণ কৰোঁ।"
শেষত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পৰিৱেশ সংৰক্ষণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া এক সমৃদ্ধ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বিষয়ে আশা ব্যক্ত কৰি কয় যে, "একেলগে আমি এটা ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব পাৰোঁ যি সমৃদ্ধ আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিকভাৱে বহনক্ষম।"
গোৱাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাই, গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্ত, কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ'লিয়াম, তেল আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ দপ্তৰৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলী এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জন কৰাটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হৈ পৰিছে। এই দিশত আন এক পদক্ষেপ হিচাপে, গোৱাত ৬ৰ পৰা ৯ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৪ অনুষ্ঠিত হৈছে। ই হৈছে ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু একমাত্ৰ সৰ্বাত্মক শক্তি প্ৰদৰ্শনী আৰু সন্মিলন, যি সমগ্ৰ শক্তিখণ্ডৰ মূল্য শৃংখলাক একত্ৰিত কৰে, আৰু ভাৰতৰ শক্তি পৰিৱৰ্তন লক্ষ্যৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোলকীয় তেল আৰু গেছৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া আৰু বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে এখন বৈঠকো অনুষ্ঠিত কৰে।
ষ্টাৰ্টআপবোৰক উৎসাহিত কৰা আৰু উৎসাহিত কৰাৰ লগতে সেইবোৰক শক্তিখণ্ডৰ মূল্য শৃংখলাত একত্ৰিত কৰাটো ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৪ ৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ লক্ষ্য হ'ব। ইয়াত বিভিন্ন দেশৰ প্ৰায় ১৭ গৰাকী শক্তি মন্ত্ৰী, ৩৫,০০০+ অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু ৯০০ ৰো অধিক প্ৰদৰ্শকে অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াত ৬খন দেশৰ পেভিলিয়ন থাকিব - কানাডা, জাৰ্মানী, নেডাৰলেণ্ড, ৰাছিয়া, ব্ৰিটেইন আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাজ্য। ভাৰতীয় এমএছএমইবোৰে শক্তি খণ্ডত নেতৃত্ব দি থকা উদ্ভাৱনী সমাধান প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এটা বিশেষ মেক ইন ইণ্ডিয়া পেভিলিয়নৰো আয়োজন কৰা হৈছে।