ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪ କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଭଲ ସଙ୍କେତ"
"ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀକୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି"
ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛି
ଭାରତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି
"ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସରକାର, ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ଏକାଠି କରିଛି"
ଆମେ 'ୱେଷ୍ଟ ଟୁ ୱେଲ୍ଥ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ' ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଗତି ଦେଉଛୁ
"ଆମର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସଚେତନ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି
ଆମେ ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ
ଇଣ୍ଡିଆ ଏନର୍ଜି ୱିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ 'ବିଶ୍ୱ ସହ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତ' ଭାବନାର ପ୍ରତିଫଳନ
06 FEB 2024 12:43PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୋଆରେ ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଇଣ୍ଡିଆ ଏନର୍ଜି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪ ହେଉଛି ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ଏକମାତ୍ର ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ, ଯାହା ଭାରତର ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଶକ୍ତି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ଲୋବାଲ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ସିଇଓ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ରାଉଣ୍ଡ ଟେବୁଲ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜ୍ୟ ଗୋଆରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ହେଉଥିବାରୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆତିଥେୟତା ଭାବନା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଏବଂ ଏହି ସ୍ଥାନର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସାରା ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । "ଗୋଆ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ । ଇଣ୍ଡିଆ ଏନର୍ଜି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଗୋଆରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ରାଜ୍ୟର ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ସ୍ମୃତିକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ଛଅ ମାସରେ ଭାରତର ଜିଡିପି ହାର ୭.୫ ପ୍ରତିଶତ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ସମୟରେ ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକଳନ ତୁଳନାରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଅଧିକ ଯାହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ନେଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠିର ପୂର୍ବାନୁମାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଖୁବଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ବିସ୍ତାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଶକ୍ତି, ତୈଳ ଏବଂ ଏଲପିଜି ଉପଭୋକ୍ତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଏଲଏନଜି ଆମଦାନୀକାରୀ ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ ଓ ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଅଟୋମୋବାଇଲ ବଜାର । ଦେଶରେ ଇଭିର ବଢୁଥିବା ଚାହିଦା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୨୦୪୫ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏହି ବଢୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସୁଲଭ ଇନ୍ଧନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିକୂଳ ବୈଶ୍ୱିକ କାରଣ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ସେହି ଅଳ୍ପ କିଛି ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଯେଉଁଠାରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଦର ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଘରକୁ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ କରି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଜୁଳି କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରାଯାଇଛି । ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରୁନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ବଜେଟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଥିବା ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯିବ । ଏହି ରାଶି ରେଳପଥ, ସଡ଼କ ପଥ, ଜଳପଥ, ବାୟୁପଥ କିମ୍ବା ଗୃହ ନିର୍ମାଣକ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଶକ୍ତି ର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ, ଯାହା ଫଳରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ଗ୍ୟାସର ପ୍ରତିଶତ ୬ ରୁ ୧୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ନେବାକୁ ଦେଶ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଆସନ୍ତା ୫ରୁ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୬୭ ବିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅଂଶ ବୋଲି ଧାରଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଗ୍ଲୋବାଲ ବାୟୋଫୁଏଲ ଆଲାଏନ୍ସ ର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସରକାର, ସଂଗଠନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏକାଠି କରେ । ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଲାଏନ୍ସକୁ ମିଳିଥିବା ସାମଗ୍ରିକ ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ବିଶ୍ୱରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ୨୨ ଟି ଦେଶ ଏବଂ ୧୨ ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ଆସୁଥିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ଜୈବ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଉପଯୋଗ ହାର ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ୨୦୧୪ରେ ୧.୫ ପ୍ରତିଶତ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩ ରେ ଏହା ୧୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହା ଫଳରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ପ୍ରାୟ ୪୨ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଗତ ବର୍ଷ ଇଣ୍ଡିଆ ଏନର୍ଜି ସପ୍ତାହ ରେ ୮୦ ରୁ ଅଧିକ ରିଟେଲ ଆଉଟଲେଟରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଉଟଲେଟ ସଂଖ୍ୟା ୯,୦୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ୱେଷ୍ଟ ଟୁ ୱେଲ୍ଥ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ମଡେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ "ଆମେ ଭାରତରେ ୫୦୦୦ କମ୍ପ୍ରେସ୍ଡ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୧୭% ଲୋକ ବାସ କରୁଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ଅଂଶ ମାତ୍ର ୪% ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ପରିବେଶ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସର ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆମର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ଆମେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ରେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତାର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଣ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନରୁ ଆସିଥାଏ। ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସୌର ଶକ୍ତି ସ୍ଥାପନ କ୍ଷମତା ୨୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତରେ ସୌର ଶକ୍ତି ସହ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଛି ।
ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଏକ କୋଟି ଘରେ ସୌର ରୁଫ୍ ଟପ୍ ପ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ବୃହତ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କେବଳ ଏକ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଉତ୍ପାଦିତ ଅତିରିକ୍ତ ବିଜୁଳି ସିଧାସଳଖ ଗ୍ରିଡକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ପରିବର୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ସୌର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି କୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଭାରତକୁ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀର କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ । ଭାରତର ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଉଭୟ ନିବେଶକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ନିଶ୍ଚିତ ବିଜେତା କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ 'ବିଶ୍ୱ ସହ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତ' ଭାବନାର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଓ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ଆସନ୍ତୁ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିଖିବା, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ବିକାଶ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଜିବା।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆଶାବାଦୀ ଅଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ, ଆମେ ମିଳିମିଶି ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବା ଯାହା ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ଥାୟୀ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଆର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ପିଏସ୍ ଶ୍ରୀଧରନ ପିଲ୍ଲାଇ, ଗୋଆର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ, କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ତୈଳ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଫୋକସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇଛି । ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ଇଣ୍ଡିଆ ଏନର୍ଜି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪ ଫେବୃଆରୀ ୬ ରୁ ୯ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ଏକମାତ୍ର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ, ସମଗ୍ର ଶକ୍ତି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଏକାଠି କରିଛି ଏବଂ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ଲୋବାଲ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ସିଇଓ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ରାଉଣ୍ଡଟେବୁଲ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଇଣ୍ଡିଆ ଏନର୍ଜି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଫୋକସ୍ ହେବ । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୧୭ ଜଣ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ, ୩୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ୯୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ କାନାଡା, ଜର୍ମାନୀ, ନେଦରଲାଣ୍ଡ, ରୁଷିଆ, ବ୍ରିଟେନ ଏବଂ ଆମେରିକା ଭଳି ୬ ଟି ଦେଶର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ୟାଭିଲିୟନ୍ ରହିବ। ଭାରତୀୟ ଏମଏସଏମଇ ମାନେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଅଭିନବ ସମାଧାନର ନେତୃତ୍ବ ନେଉଛନ୍ତି ତାହା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ୟାଭିଲିୟନ୍ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।

Prime Minister's Office
PM inaugurates India Energy Week 2024
“A robust energy sector bodes well for national progress”
“Global experts are upbeat about India's growth story”
“India is not just meeting its needs but is also determining the global direction”
“India is focusing on building infrastructure at an unprecedented pace”
“The Global Biofuels Alliance has brought together governments, institutions and industries from all over the world”
“We are giving momentum to rural economy through 'Waste to Wealth Management”
“India is emphasizing the development of environmentally conscious energy sources to enhance our energy mix”
“We are encouraging self-reliance in solar energy sector”
"The India Energy Week event is not just India's event but a reflection of 'India with the world and India for the world' sentiment"
06 FEB 2024 12:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated India Energy Week 2024 in Goa today. India Energy Week 2024 is India’s largest and only all-encompassing energy exhibition and conference, bringing together the entire energy value chain to catalyze India's energy transition goals. The Prime Minister also held a roundtable with Global oil & gas CEOs and experts.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the second edition of India Energy Week. Expressing delight that the event is taking place in the energetic state of Goa, the Prime Minister said that it is known for its spirit of hospitality and the natural beauty and culture of the place leaves a profound impact on tourists from around the world. “Goa is touching new heights of development”, the Prime Minister said, underlining that it is the perfect destination for a discussion on a sustainable future and sensitivity towards the environment. He expressed confidence that the foreign guests who have gathered in Goa for India Energy Week 2024 will take along a lifetime memory of the state.
Noting that India Energy Week 2024 is taking place at a significant time period when India’s GDP rate crossed 7.5 percent in the first six months of the financial year, the Prime Minister said that the growth rate is higher than the global growth estimate making India the fastest growing economy in the world. He also mentioned the International Monetary Fund’s prediction of similar growth trends in the future. “Economic experts around the world believe that India will soon become the 3rd largest economy in the world”, Shri Modi said and emphasized the expanding scope of the energy sector in India’s growth story.
The Prime Minister noted that India is the world's third largest energy, oil and LPG consumer. Furthermore, he said India is the fourth largest LNG importer and refiner along with the fourth largest automobile market. He also underlined rising demand of EV in the country. He also talked about the estimates of doubling of the nation’s energy demand by 2045. The Prime Minister elaborated India’s plan to meet this growing demand. Highlighting the efforts to ensure affordable fuel, the Prime Minister said that despite adverse global factors, India is among the few nations where petrol prices have come down and 100 per cent electricity coverage was achieved by electrifying crores of houses. “India is not just meeting its needs but is also determining the global direction”, the Prime Minister added.
Explaining the unprecedented infrastructure push, the Prime Minister mentioned 11 lakh crore rupees that the recent Budget pledged for infrastructure, a big part of which will go to the energy sector. This amount will create assets in railways, roadways, waterways, airways or housing which will need energy leading to India’s efforts to expand its energy capacity. He noted rising production of domestic gas due to the government’s reforms and the country is making efforts to take the percentage of gas in the primary energy mix from 6 to 15 percent. This will see an investment of about 67 billion dollars in the next 5-6 years, he informed.
Throwing light on the circular economy and concept of reuse being a part of India’s ancient traditions, the Prime Minister noted that the same is applicable for the energy sector. He said that this belief is symbolized by the Global BioFuel Alliance which brings together governments, organizations and industries from across the world on a single platform. Initiated during the G20 Summit held in India, the Prime Minister highlighted the holistic support received by the Alliance and informed about 22 nations and 12 international organizations coming onboard to encourage the use of biofuels in the world, while also creating economic opportunities worth $500 billion.
Highlighting India’s progress in the biofuel sector, Shri Modi informed about India’s rising adoption rate. He said that ethanol blending witnessed a significant rise from 1.5 percent in 2014 to 12 percent in 2023 leading to a reduction in carbon emissions by about 42 million metric tons. “Government has set a target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2025”, he said. Recalling the initiation of 20 percent ethanol blending in more than 80 retail outlets during India Energy Week last year, PM Modi informed that the number of outlets has now increased to 9,000.
Outlining the government's commitment to transforming rural economies through the Waste to Wealth Management model, the Prime Minister highlighted the government's efforts towards sustainable development, Prime Minister Modi announced "we are working towards the installation of 5000 Compressed Biogas Plants in India." Addressing global environmental concerns, Prime Minister Modi remarked, "despite being home to 17% of the world's population, India's Carbon Emission Share is only 4%." He added, "We are committed to further improving our Energy Mix by focusing on the development of environmentally sensitive energy sources." The Prime Minister reiterated India’s goal to achieve Net Zero Emissions by 2070.
Prime Minister Modi noted, "Today, India ranks fourth in the world in Renewable Energy Installed Capacity." 40 percent of India’s installed capacity comes from non-fossil fuels. Highlighting the nation's progress in solar energy, Prime Minister Modi stated, "In the past decade, India's Solar Energy Installed Capacity has grown by more than 20 times." He added, "The campaign to connect with Solar Energy is gaining momentum in India."
Prime Minister Modi noted that the launch of a major mission aimed at installing Solar Rooftop Panels in one crore homes across India, will not only make one crore families self-reliant in the energy sector but also establish mechanisms to deliver excess electricity generated directly to the grid. Prime Minister Modi emphasized the transformative impact of these initiatives. "There is a great potential for investment in the entire Solar Value Chain", he added.
Touching upon India’s stride in the green hydrogen sector, the Prime Minister highlighted the National Green Hydrogen Mission which will pave the way for India becoming a center of hydrogen production and export. He expressed confidence that India's green energy sector can make both investors and industries a sure shot winner.
The India Energy Week event reflects India's commitment to global cooperation in the energy sector. Prime Minister Modi remarked, "The India Energy Week event is not just India's event but a reflection of 'India with the world and India for the world' sentiment."
He encouraged collaboration and knowledge sharing in sustainable energy development, stating, "Let us learn from each other, collaborate on cutting-edge technologies, and explore avenues for sustainable energy development."
In conclusion, Prime Minister Modi expressed optimism about building a prosperous future that prioritizes environmental conservation. He stated, "Together, we can build a future that is prosperous and environmentally sustainable."
Governor of Goa, Shri P S Sreedharan Pillai, Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant, Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri and Union Minister of State for Petroleum, Oil and Natural Gas, Shri Rameswar Teli were present on the occasion among others.
Background
Achieving Aatmanirbharta in energy requirements has been a key focus area of the Prime Minister. In yet another step in this direction, India Energy Week 2024 is being held from 6 – 9 February in Goa and is India’s largest and only all-encompassing energy exhibition and conference, bringing together the entire energy value chain, and will serve as a catalyst for India's energy transition goals. The Prime Minister also held a roundtable with Global oil & gas CEOs and experts.
Encouraging and fostering startups and integrating them into the energy value chain will be an important focus for India Energy Week 2024. It is expected to witness the participation of around 17 Energy ministers from different countries, 35,000+ attendees and more than 900 exhibitors. It will have six dedicated country pavilions - Canada, Germany, Netherlands, Russia, the UK and the USA. A special Make in India Pavilion is also being organized to showcase innovative solutions which Indian MSMEs are spearheading in the energy sector.