Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre mandates Stock Disclosure of Rice/Paddy for Traders/Wholesalers, Retailers, Big Chain Retailers, Processors/Millers
Government of India decides to start retail sale of rice to consumers under brand "Bharat Rice"
No proposal to revisit export regulations on essential commodities: Food Secretary
Wheat prices showing decreasing trends, 75.26 LMT Wheat sold under OMSS(D) so far: Food Secretary
02 FEB 2024 2:08PM by PIB Delhi
In order to manage the overall food inflation and to prevent unscrupulous speculation, the Government of India has decided that stock position of Rice/Paddy must be declared by Traders/Wholesalers, Retailers, Big Chain Retailers and Processors/Millers in all States and Union Territories, until further orders. The respective legal entities i.e. Traders/Wholesalers, Retailers, Big Chain Retailers, Processors/Millers have to declare stock position of Paddy and Rice in categories such as (i) Broken Rice, (ii) Non-Basmati White Rice, (iii) Parboiled Rice, (iv) Basmati Rice, (v) Paddy. The entities are expected to update it every Friday on the portal (https://evegoils.nic.in/rice/login.html) of Department of Food and Public Distribution. The stock position of Rice shall be declared by these entities within 7 days of issue of the order.
Further, to check inflationary trends in food economy, it has been decided to start retail sale of ‘Bharat Rice’ to general consumers. In the first phase, 5 LMT of rice has been allocated for retail sale under ‘Bharat Rice’ brand through 3 agencies viz NAFED, NCCF and Kendriya Bhandar. Retail price for sale of Bharat Rice to general consumers will be Rs. 29/kg. Rice will be sold in 5 Kg and 10 Kg Bags. The Bharat Rice will be available for purchase from mobile vans and physical outlets of the three central co-operative agencies to begin with, and it will also be available through other retail chains including e-commerce platforms very soon.
The domestic prices of rice are increasing despite a good crop this Kharif, ample stocks with FCI and in the pipeline and various regulations in place on Rice exports. The retail prices have increased by 14.51% over the past year. In an effort to curb the prices of rice, various steps have already been taken by the Government.
Sufficient stock of good quality Rice is available with FCI which is being offered to traders/wholesalers under OMSS at a reserve price of Rs. 29/Kg. In order to increase the sale of rice in the open market, GoI reduced the Reserve Price of rice from Rs. 3100/ Qtl to Rs. 2900/Qtl. and the minimum and maximum quantity of rice was revised to 1 MT and 2000 MT respectively. In addition to this, regular publicity has been done by the FCI regional offices for wider outreach. As a result, the sale of rice has gradually increased. Till 31.01.2024, 1.66 LMT rice has been sold in the open market which is the highest sale in any year under OMSS (D) for rice.
The export policy of Broken Rice has been amended from “Free” to “Prohibited” w.e.f. 9th Sep, 2022. In respect of Non-Basmati Rice, which constitutes about 25% of total rice exports, an export duty of 20% has been imposed w.e.f. 8th September, 2022 to lower the prices of rice. Subsequently, the Export Policy of Non-Basmati White Rice was amended to ‘Prohibited’ with effect from 20th July 2023. In Basmati Rice, the contracts for Basmati exports with the value of USD 950 per MT only and above are being registered for issue of Registration–cum– Allocation Certificate (RCAC). 20% export duty on parboiled rice has been imposed which will be applicable till 31st March, 2024. All these measures have curbed the pace of increasing trend of rice prices in domestic market.
The Department of Food and Public Distribution is also maintaining a close watch over the stock position of Wheat to control prices and ensure easy availability in the country. The All-India average Domestic Wholesale & Retail price of Wheat is showing decreasing trend over a month and year. Atta (Wheat) prices too, are showing decreasing trend over a week, month and year in the All India average Domestic Wholesale and Retail sections.
In order to increase the availability of wheat in the open market and to control the prices of wheat, the Government of India has been offloading wheat in the market through weekly e-auction from 28.06.2023. A total of 101.5 LMT wheat has been allocated by the Government of India for offloading under Open Market Sale Scheme (Domestic) [OMSS(D)] at reserve price of Rs. 2150/Qtl for FAQ and Rs. 2125/Qtl for URS. To increase the availability of wheat and to cater to the demand of wheat in the open market, the weekly offering of wheat in the e-auction is being gradually increased from initial 2 LMT to the present weekly offering of 4.5 LMT. Till 31.01.2024, 75.26 LMT wheat has been sold under OMSS(D). It has now been decided to enhance the quantity of wheat being offered under OMSS in the weekly auctions to 5 LMT and also increase the lot size to 400 MT.
Sugar Ex-Mill prices have decreased by 3.5-4% after start of the crushing season and all India Retail and Wholesale prices of Sugar are stable. More than 99.9% cane dues have been cleared in the Sugar Season 2022-23 and for current season 80% cane dues have been cleared so far.
The Government of India is also closely monitoring the domestic retail prices of edible oils to ensure that the full benefit of decrease in international prices is passed on to the end consumers. Government has taken following measures in order to control and ease the prices of edible oils in the domestic market: -
• The Basic Duty on Crude Palm Oil, Crude Soyabean Oil and Crude Sunflower Oil was reduced from 2.5% to Nil. Further, the Agri-cess on these Oils was brought down from 20% to 5%. This duty structure has been extended upto 31st March, 2025.
• The Basic Duty on Refined Soybean oil, Refined Sunflower Oil and Refined Palm Oils has been reduced to 12.5%. This duty has been extended up to 31st March, 2025.
The international prices of major Edible oils such as Crude Soybean Oil, Crude Sunflower Oil, Crude Palm Oil and Refined Palm Oils are showing a decreasing trend since last year. Due to continuous efforts made by the Government to ensure that the decrease in the international prices of edible oils gets passed on fully in the domestic market, the retail prices of Mustard Oil, Soyabean Oil, Sunflower Oil and RBD Palmolien have decreased by 18.32%, 17.07%, 23.81% and 12.01% as on 1st February, 2024 respectively over a year. Owing to the proactive measures taken by the Government, prices of edible oils in the country are at lowest level since two years
The above measures have helped in slowing down the pace of increase in prices of essential commodities in the country. The Department of Food & Public Distribution closely monitors and reviews the prices of Essential Commodities in the country and steps in whenever any intervention is required to ensure affordability of these commodities which form an important part of the diet.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚାଉଳ ଓ ଧାନ ବ୍ୟବସାୟୀ, ପାଇକାରୀ ବିକ୍ରେତା, ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରେତା, ବିଗ୍‌ଚେନ ରିଟେଲର, ମିଲର୍ସ ଓ ପ୍ରୋସେସରଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜର ଷ୍ଟକର ତଥ୍ୟ ବାଧ୍ୟତାମୂକଳ ଭାବେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
‘ଭାରତ ରାଇସ’ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଖୁଚୁରାରେ ଚାଉଳ ବିକିବେ
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦ୍ରବ୍ୟର ରପ୍ତାନୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତାବ ନାହିଁ: କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଣ ସଚିବ
ଗହମର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ଧାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି; ଏଯାଏ ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌‌ଏସ୍ (ଡି) ଅଧୀନରେ ୭୫.୨୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ବିକ୍ରି ସରିଲାଣି: ଯୋଗାଣ ସଚିବ
02 FEB 2024 2:08PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ମହଙ୍ଗାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଚାଉଳ ଓ ଅଟା ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ଆଦିକୁ ରୋକିବାକୁ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନୁସାରେ ଧାନ ଓ ଚାଉଳ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏହାର ପାଇକାରୀ ଓ ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରେତା, ବିଗ୍‌ଚେନ ରିଟେଲର, ମିଲର୍ସ ଓ ପ୍ରସେସରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ସାମଗ୍ରୀର ଷ୍ଟକ (ମହଜୁଦ) ପରିମାଣ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହାର ଅର୍ଥ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଯେତେ ଚାଉଳ ଓ ଧାନ ଥିବ ତାହା ସେମାନେ ଦର୍ଶାଇବେ ଏବଂ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ରଖିଲେ ତାହା ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧ ଭାବେ ଗଣ୍ୟ ହେବ । ଦେଶର ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏହି ନିୟମ ଅନ୍ୟାଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିକ୍ରେତା, ମିଲର୍ସ ଓ ପ୍ରୋସେସରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଷ୍ଟକକୁ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ଦର୍ଶାଇବାକୁ ପଡିବ । ଯଥା ଭଙ୍ଗା, ଅଭଙ୍ଗା ଚାଉଳ, ଅଣବାସମତି ଧଳା ଚାଉଳ, ଉଷୁନା ଚାଉଳ, ବାସମତି ଚାଉଳ ଓ ଧାନ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ଷ୍ଟକ ପରିମାଣ ଦର୍ଶାଇବାକୁ ପଡିବ । ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁସାରେ ଏହି ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହର ଶୁକ୍ରବାର ନିଜ ନିଜର ଧାନ ଚାଉଳ ଷ୍ଟକ ପରିମାଣ ଏକ ସରକାରୀ ପୋର୍ଟାଲରେ ଦର୍ଶାଇବେ । ସେହି ପୋର୍ଟାଲ ହେଲା (https://evegoils.nic.in/rice/login.html)। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଏହି ସରକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି ହେବାର ସାତଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ, ମିଲର୍ସ ଓ ପ୍ରୋସେସରଙ୍କୁ ଧାନ ଚାଉଳର ଷ୍ଟକ ପୋର୍ଟାଲରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଣ ସଚିବଙ୍କ ସୂତ ଅନୁସାରେ ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏବେ ଯେଉଁ ସ୍ଫୀତି ଆସିଛି ଓ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ତାହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଲୋକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଚାଉଳ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଚାଉଳ ‘ଭାରତ ରାଇସ’ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ସାଧାରଣ ଖାଉଟିକୁ ଖୁଚୁରା ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କରାଯିବ । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ‘ଭାରତ ରାଇସ’ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ୫ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଚାଉଳ ବରାଦ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ଚାଉଳ ନାଫେଡ, ଏନ୍‌ସିସିଏଫ ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାର ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ବିକ୍ରି କରାଯିବ । ଏହି ‘ଭାରତ ରାଇସ’ର ମୂଲ୍ୟ କେଜି ପିଛା ୨୯ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ପାଞ୍ଚ ଓ ୧୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ୟାକେଟରେ ମିଳିବ । ଏହି ଭାରତ ରାଇସ ଉପରଲିଖିତ ତିନିଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାର ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର ତଥା ମୋବାଇଲ ଭ୍ୟାନରୁ ଖାଉଟିଙ୍କୁ ତତ୍କାଳ ମିଳିପାରିବ । ପରେ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ମଧ୍ୟ ଖାଉଟି ଏହି ଭାରତ ରାଇସ ସକରାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିରୀକୃତ ମୂଲ୍ୟରେ କିଣି ପାରିବେ ।
ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ ଉତ୍ତମ ଫସଲ ଅମଳ ସତ୍ୱେ ଦେଶରେ ଚାଉଳର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ଉପରେ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କଟକଣା ଜାରି କରିଥିବାବେଳେ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ (ଏଫ୍‌ସିଆଇ) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ପ୍ରଚୁର ଚାଉଳ ମହଜୁଦ ରହିଛି । ଗତ ଏକବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଚାଉଳର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ୧୪.୫୧ ଶତାଂଶ ବଢିଛି । ସୁତରାଂ ଚାଉଳର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଇତିମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିସାରିଛନ୍ତି ।
ଏଫସିଆଇ ପାଖରେ ଉତ୍ତମ ମାନର ପ୍ରଚୁର ଚାଉଳ ଗଚ୍ଛିତ ଅଛି । ଏହାକୁ ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌(ଡି) ଅଧୀନରେ ବ୍ୟବସାୟୀ, ପାଇକାରୀ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ କିଲୋ ପିଛା ୨୯ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଖୋଲା ବଜାରରେ ଚାଉଳର ବିକ୍ରି ବଢାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଚାଉଳର ସଂରକ୍ଷିତ ମୂଲ୍ୟ (ରିଜର୍ଭ ପ୍ରାଇସ) କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୩୧୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ୨୯୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଓ ସର୍ବାଧିକ ଚାଉଳ ଯୋଗାଣ (ବିକ୍ରି) ପରିମାଣକୁ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇ ଯଥାକ୍ରମେ ଏକ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଓ ୨୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଚାଉଳ ଯୋଗାଣ ଓ ଏହାର ସ୍ଥିତି ଘେନି ଏଫ୍‌ସିଆଇ ଆଞ୍ଚଳିକ ଦପ୍ତରଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଚାଉଳର ବିକ୍ରି କ୍ରମଶଃ ବଢୁଛି । ୨୦୨୪ ଜାନୁୟାରୀ ୩୧ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଖୋଲା ବଜାରରେ ୧.୬୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଚାଉଳ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଛି । ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌(ଡି) ଅଧୀନରେ ଖୋଲା ବଜାରରେ ଏହା ସବୁଠୁ ଅଧିକ ଚାଉଳ ବିକ୍ରି ।
ଏହାଛଡା ଭଙ୍ଗା ଚାଉଳର ରପ୍ତାନୀ ନୀତକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇ ‘ମୁକ୍ତରୁ’ବର୍ଗରୁ ‘ନିଷିଦ୍ଧ’ ବର୍ଗ କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୯ରୁ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି । ଅଣବାସମତି ଚାଉଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ରପ୍ତାନୀ ଉପରେ ୨୦% ରପ୍ତାନୀ ଶୁଳ୍କ ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୮ରୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ଭାରତରୁ ରପ୍ତାନୀ ହେଉଥିବା ମୋଟ ଚାଉଳ ମଧ୍ୟରେ ଅଣବାସମତି ଚାଉଳର ଅଂଶ ୨୫ ଶତାଂଶ । ଚାଉଳ ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ ।ସମୟରେ ସରକାର ଅଣବାସମତି ଧଳା ଚାଉଳର ରପ୍ତାନୀ ନୀତିକୁ ସଂଶୋଧିତ କିର ଏହାକୁ ‘ମୁକ୍ତ’ରୁ ‘ନିଷିଦ୍ଧ’ ପର୍ଯ୍ୟାୟଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୩ ଜୁଲାଇ ୨୦ ରୁ ଏହା ଲାଗୁ ହୋଇଛି । ବାସମତି ଚାଉଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାହା ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ମୂଲ୍ୟ ୯୫୦ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ବା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ କେବଳ ତାହାର ରପ୍ତାନୀକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ଉଷୁନା ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ଉପରେ ୨୦ଶତାଂଶ ରପ୍ତାନୀ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ଓ ତାହା ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ଯାଏ ବଳବତ୍ତର ରହିବ । ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଫଳରେ ଦେଶରେ ଚାଉଳ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଖିବାକୁ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହାଛଡା ଚାଉଳର କୃତ୍ରିମ ଅଭାବ, ମହଜୁଦୀ, କଳାବଜାରୀ ଓ ଅନୈତିକ ବ୍ୟବସାୟକୁ ରୋକିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଣ ଓ ଖାଉଟି କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ତାହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଉଛନ୍ତି । ବଜାରରେ ଚାଉଳର ଅଭାବ ଯେପରି ନ ରହେ ସରକାର ତାହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ବଜାରରେ ଏବେ ଅଟାର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଏବଂ ଏହି ଧାରା ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ଗହମ ଓ ଅଟାର ଗଚ୍ଛିତ ସ୍ଥିତି ତଥା ଯୋଗାଣ ଉପରେ ସରକାର ତୀକ୍ଷ୍ମ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରରା ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ପରେ ଉଭୟ ଗହମ ଓଅଟାର ମୂଲ୍ୟ କ୍ରମଶଃ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଦେଖାଦେଇଛି । ଉଭୟ ପାଇକାରୀ ଓ ଖୁଚୁରା ବଜାରରେ ଅଟା ମୂଲ୍ୟ ତଳ ମୁହାଁ ହୋଇଛି । ଖୋଲା ବଜାରରେ ଅଧିକ ଗହମ ଉପଲବ୍ଧ କରି ଅଟା ଦର ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଖିବାକୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ୨୦୨୩ ଜୁନ ୨୮ରୁ ସାପ୍ତାହିକ ଇ-ଅକ୍ସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଖୋଲା ବଜାରକୁ ଗହମ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଛଡାଯାଇଛି । ଘରୋଇ ମୁକ୍ତ ବଜାର ଯୋଜନା ବା ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଡି ଅଧୀନରେ ସରକାର ୧୦୧.୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ଖୋଲା ବଜାରକୁ ଛାଡିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଉନ୍ନତ କିସମ ଗହମର ସଂରକ୍ଷିତ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ମୂଲ୍ୟ ୨୧୫୦ ଟଙ୍କା ଓ ଏଥିରେ ସାଧାରଣ ଗହମର କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ମୂଲ୍ୟ ୨୧୨୫ ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତି ସପ୍ତାହଷର ଗହମଣ ଇ-ଅକ୍ସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଖୋଲା ବଜାରରେ ଯୋଗାଣ ବଢୁଥିବାରୁ ଅଟାମୂଲ୍ୟ କ୍ରମଶଃ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆସୁଛି । ଏଣିକି ସାପ୍ତାହିକ ଇ-ଅକ୍ସନ ମାଧ୍ୟମରେ ବଜାରକୁ ଅଧିକ ଛାଡିବାକୁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତିତ୍ତନେଇଛନ୍ତି । ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌(ଡି) ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏଯାଏ ୭୫.୨୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ବିକ୍ରି କରିସାରିଲାରି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଣ ସଚିବ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଖାଇବା ତେଲର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାକୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ଅଶୋଧିତ ପାମ୍‌, ସୋୟାବିନ୍ ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲର ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କକୁ୨.୫%ରୁ କମାଇା ଶୂନ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।ଏସବୁ ରିଫାଇନ ତେଲର ମୌଳିକ ଶୁଳ୍କକୁ ୧୨.୫ ଶତାଂଶଙ୍କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ଓ ଏହା ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ଯାଏ ବଳବତ୍ତର ରହିବ ।