Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Interim budget is going to show the mirror of Modi ji's guarantee - Union Agriculture Minister Shri Munda
Interim budget is a reflection of the progress of farmers, poor, women and youth power - Shri Munda
01 FEB 2024 4:35PM by PIB Delhi
The Union Agriculture & Farmers’ Welfare and Tribal Affairs Minister Shri Arjun Munda expressed his views on interim budget presented in the Parliament today. He said that this budget is a mirror of the guarantee of Prime Minister Shri Narendra Modi while rapidly paving the way for India on the path of development. He said that this interim budget is a reflection of the progress of the country's farmers, poor, women power and youth power as Modi government has pledged for their development. He said that the various measures taken by the Modi government will definitely raise the standard of living of our farmers.
Shri Munda said that Prime Minister Shri Modi has pledged that the needs, aspirations and welfare of the poor, women, youth and farmers are our top most priority. The spirit of Sabka Saath-Sabka Vikas-Sabka Vishwas-Sabka Prayas is reflected in the interim budget. Many concrete steps have been taken one after the other for the welfare of farmers in the last few years. Among these, the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) scheme is very important, under which so far 11.80 crore farmers have got direct benefits and without middlemen, about Rs 2.81 lakh crore has been deposited into the bank accounts of the farmers with complete transparency. About 4 crore farmers have also been provided security cover through the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana. Similarly, 1361 e-NAM mandis have been started for the benefit of farmers, on which trade of Rs 3 lakh crore has been registered so far. Many such schemes have been implemented.
Union Minister said that the Atmanirbhar Oil Seeds Abhiyan is an important initiative of the government. Based on the initiative announced in 2022, a strategy will be prepared to achieve ‘atmanirbharta’ for oilseeds like mustard, groundnut, sesame, soybean, sunflower. This will include research for high-yielding varieties, widespread adoption of modern agricultural techniques, market linkages, procurement, value addition and crop insurance. Shri Munda said that while supporting the farmers, the central government will promote private-public investment in post-harvest activities including aggregation, modern storage, efficient supply chain, primary and secondary processing and marketing and branding. He said that Nano DAP (fertilizer) will be expanded on various crops in all agro-climatic zones. A comprehensive program will be designed to support dairy farmers. While promoting fisheries, 5 integrated aqua parks will be established, while the implementation of Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) will be taken forward.
Shri Arjun Munda said that in the last decade, under the leadership of Prime Minister Shri Modi, the country has moved rapidly on the path of progress. Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman has mentioned about this in detail in the budget speech. The government has not imposed any tax burden on the public. The Indian economy has seen profound positive changes in the last 10 years. The people of the country are looking towards a bright future with hope. An ambitious plan like housing for all is noteworthy in this sense. 2 crore more houses will be built under PM Awas Yojana (Rural) in the next 5 years. Despite the challenges posed by Covid, the government is close to achieving the target of 3 crore houses under this scheme. Similarly, a scheme will be launched to help the middle class living in rented houses, slums, chawls and unauthorized colonies to buy or build their own houses.
The interim budget has announced the implementation of 3 major economic railway corridor programmes, namely: energy, mineral and cement corridors, Port Connectivity Corridor, High traffic density corridors. These projects, identified under PM Gati Shakti to enable multi-modal connectivity, will improve logistics efficiency and reduce costs. Expanding Ayushman Bharat, healthcare cover under the Ayushman Bharat scheme will be extended to all Asha workers, Anganwadi workers and helpers. The target of making Lakhpati Didi has also been increased from 2 crore to 3 crore. 83 lakh Self Help Groups (SHGs) comprising 9 crore women are changing the rural socio-economic landscape with empowerment and self-reliance. Their success has helped almost 1 crore women to become Lakhpati Didi. Similarly, through rooftop solarization, 1 crore families will be able to get up to 300 units of free electricity every month. To increase the safety, convenience and comfort of railway passengers, 40 thousand ordinary railway bogies will be converted to Vande Bharat standards. Government is committed towards 'Net-zero' carbon emissions. In this direction, Viability Gap Funding will be provided for harnessing offshore wind energy potential for an initial capacity of 1 Giga-Watt to meet India's commitment of 'net-zero' by 2070. Coal gasification and liquefaction capacity of 100 metric tons will be established by 2030. This will also help in reducing the import of natural gas, methanol, ammonia. Phased blending of CBG (compressed biogas) in PNG for domestic purposes and CNG for transportation will be made mandatory. Financial assistance will be provided for purchase of biomass collection machinery to aid in collection. To promote green development, a new scheme of bio-manufacturing and bio-foundry will be started. It will provide environment friendly options like biodegradable polymers, bio-plastics, bio-pharmaceuticals and bio-agri-inputs. As part of the healthcare reform, more medical colleges will be set up using the existing hospital infrastructure.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ইন্তেরিম বজেৎ অসিনা মোদীজীগী গেরেন্তীগী মমি উৎলগনি – কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, শ্রী মুন্দা
ইন্তেরিম বজেৎ অসিদি লৌমী, লাইরবা, নুপী অমসুং নহাশিংগী পাঙ্গলগী চাউখৎ থৌরাংগী মমিনি – শ্রী মুন্দা
01 FEB 2024 4:35PM by PIB Imphal
পার্লিয়ামেন্ততা ঙসি পুথোকখিবা ইন্তেরিম বজেৎকী মরী লৈননা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল অসুং ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন মুন্দানা মশাগী ৱাখল্লোন ফোংদোকখ্রে। বজেৎ অসিনা চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচত্তা ভারতকী লম্বী অমা শেম্বগা লোয়ননা মসিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী গেরেন্তীগী মমি অমসু উবা ফংলি হায়না মহাক্না হায়খি। মোদী সরকারনা লৈবাক্কী লৌমী, লাইরবা, নুপী অমসুং নহাশিংগী পাঙ্গলগী চাউখৎ থৌরাং পুরক্নবগীদমক্তা ৱারেপ লৌখিবগা লোয়ননা ইন্তেরিম বজেৎ অসিদা হায়রিবা থৌওংশিং অসিগী মমি উবা ফংই হায়না মহাক্না মখা তাখি। মোদী সরকারনা পায়খৎলিবা মখল কয়াগী খোঙথাংশিংনা ঐখোয়গী লৌমীশিংগী পুন্সি মহিংগী থাকপু হেন্না ৱাংখৎহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঐখোয়গী লৌমী, লাইরবা, নুপী অমসুং নহাশিংগী অপাম্বা অমসুং য়াইফ য়ুম্বালদা ঐখোয়না খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা হায়খ্রবনি হায়না শ্রী মুন্দানা পাউদমখি। সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী ইথিল অসিসু হন্দক্কী ইন্তেরিম বজেৎ অসিদা মমি তারি। হৌখিবা চহি খরসিদা লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা মশক থোকপা খোঙথাং কয়া মথং মথং পায়খৎখ্রে। খোঙথাংশিং অসিগী মরক্তগী প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধী (PM-KISAN) স্কিম অসি য়াম্না মরু ওইবনি, মসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা লৌমী করোর ১১.৮০না মরক্তা লৈবা মীওই অমত্তা য়াওদনা মখল কয়াগী কান্নবা কয়া হকথেংননা ফংনখি, নুং-পান ফাওনা উবা থৌওংগা লোয়ননা লৌমী কয়াগী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা করোর লাক্ষ ২.৮১ হকথেংননা হাপখি। প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনাগী মখাদা চাউরাকপা লৌমী করোর ৪গী মফমদা সেক্যুরিতী কবর পীখি। মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, লৌমীশিংদা কান্নবা পীনবগীদমক্তা e-NAM মন্দি ১৩৬১সু হৌদোকখ্রে, মসিদা লুপা করোর লাক্ষ ৩গী কারবার অসি ঙসি ফাওবগী মনুংদা পাংথোকখ্রে। মসিগুম্বা অতোপ্পা স্কিম কয়া অমসু হৌজিক লৈবাক শিনবা থুংবগী মফমশিংদা লেপ্তনা পায়খৎলি।
আত্মানির্ভর ওইল সীদ অভিয়ান অসিসু সরকারগী মরু ওইবা খোঙথাং অমনি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি। ইং ২০২২দা লাউথোকখিবা খোঙথাং অমদা য়ুম্ফম ওইরদুনা, হঙ্গাম থাউ, গ্রাউন্দন্ত, সিসামে, সোয়াবীন অমসুং নুমিৎ লৈগুম্বা থাউ থোকপা মরুশিংদা ‘আত্মানির্ভরতা’ ফংনবগীদমক্তা থৌরাং অমসু য়াৎলগনি। মসিগী মনুংদা মহৈ-মরোং য়াম্না থোকপা মখল, মোদর্ন এগ্রিকলচরেল তেক্নিক পাক্তক্ননা শিজিন্নবা, মার্কেতকা মরী লৈনবা, পোত্থোক লৈবা, ভেল্যু এদিসন অমসুং ক্রোপ ইন্স্যুরেন্সকী মতাংদা রিসর্চ তৌবগী থৌরাংসু য়াওরি। লৌমীশিংদা তেংবাংবগা লোয়ননা, কেন্দ্র সরকারনা মহৈ-মরোং তাশিন খোমজিনবা, মোদর্ন স্তোরেজ, অফবা সপ্লাই চেন, প্রাইমারী অমসুং সেকেন্দরী প্রোসেসিং, মার্কেতিং অমসুং ব্রান্দিং য়াওনা মহৈ-মরোং লোক্লবা মতুংদা পাংথোকপা থবকশিংদা প্রাইভেত-পব্লিক ইনভেস্তমেন্তকী থবকশিংসু পুক্নিং থৌগৎকনি। মহাক্না হায়খিবদা, নেনো DAP (ফর্তিলাইজর) অসিবু এগ্রো-ক্লাইমেতিক জোন খুদিংমক্কী মখল কয়াগী মহৈ-মরোংশিংদা শিজিন্নরগনি। ঐখোয়গী দাইরী ফারমরশিংবু তেংবাংনবা পাক চাউবা প্রোগ্রাম অমসু শেম্লগনি। ইন্তিগ্রেতেদ এক্বা পার্ক মঙা অমসু ফিশরী চাউখৎহনবগা লোয়ননা শারগনি, অদুগা, প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (PMMSY) অসিবুসু হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিনা হৌখিবা দিকেদ অসিদা চাউখৎ থৌরাংগী লম্বীদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি হায়না শ্রী অর্জুন মুন্দানা হায়খি। কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না মহাক্কী বজেৎকী ৱারোলদা হীরম অসিগী মতাংদা মমুৎ তানা পনখ্রবনি। সরকার অসিনা মীয়ামদা তেক্সকী পোৎলুম অমত্তা পীদ্রে। ভারতকী শেন্মিৎলোন্না হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মশক নাইবা অহোংবা কয়া উখ্রে। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না তুংগী মতমদা অনৌবা থাজবা অমগা লোয়ননা য়েংনরি। মীপুম খুদিংগী য়ুম শাবগী মিৎয়েং শাল্লবা থৌরাং অসিসু হীরম অসিগা মরী লৈননা পনবা য়াবা থৌরাং অমা ওইরি। মথংগী চহি ৫তা অতোপ্পা য়ুম করোর অনি অমগসু পি.এম. অৱস য়োজনা (রুরেল)গী মখাদা শারগনি। কোবিদনা পুরকখিবা শিংনবা কয়াগী মরক্তা, সরকার অসিনা স্কিম অসিগী য়ুম করোর অহুম শাবগী পান্দমসু ফংগদবা য়াম্না ৱাত্ত্রে। মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, ভারাগী য়ুম, স্লম, চাউল অমসুং অয়াবা পীদবা কোলোনীশিংদা লৈবা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংদা মশাগী য়ুম লৈবা নত্ত্রগা শাবদা তেংবাংগদবা স্কিম অমসু হৌদোক্লগনি।
ইন্তেরিম বজেৎ অসিনা রেলৱেগী মরু ওইবা ইকোনোমিক কোরিদোর প্রোগ্রাম অহুম, মিং ওইনা পল্লবদা, ইনর্জী, মিনরেল অমসুং সিমেন্ত কোরিদোর; পোর্ত কন্নেক্তিবিতীগী কোরিদোর অমসুং হাই ত্রাফিক দেন্সিতী কোরিদোর হৌরগনি হায়না লাউথোকখ্রে। মলতি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবা পি.এম. গতিশক্তিগী মখাদা শকখঙলবা মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লগনি অমসুং কোস্তসু হন্থহনগনি। অয়ুশমান ভারতপু পাকথোক চাউথোকপা ওইনা, অয়ুশমান ভারতকী মখাদা পীরিবা হেল্থ কবরেজ অসি আশাগী থৌমী, আঙ্গনৱারীগী থৌমী অমসুং মতেং পানবা মীওইশিংবুসু কোল্লগনি। লাক্ষপতি দিদি শেম্বগী পান্দম অসিসু করোর ২দগী করোর ৩দা হেনগৎলে। নুপী করোর ৯না শরুক য়ারিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লাক্ষ ৮৩ অসিনা নুপীশিংগী পাঙ্গল হাপ্পা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্দুনা খুঙ্গংগী সোসিও-ইকোনোমিক লেন্দস্কেপ অসিদা অওনবা কয়া পুরক্লে। মখোয়না মায় পাকপদগী চাউরাকপা নুপী করোর ১বু লাক্ষপতি দিদি ওইহনবদা তেংবাংলি। মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, রুফতোপ সোলারাইজেসনগী খুত্থাংদা, ইমুং করোর অমনা ইলেক্ত্রিসিতী য়ুনিৎ ৩০০ থা খুদিংগী লেম্না ফংলগনি। রেলৱে পেসেঞ্জরশিংগী খুদোংচাবা, চত্থোক চৎশিন তৌবদা নুংঙাইবা অমসুং তেক্ত-কায়দবগী মতৌ ফগৎহন্নবা অচম্বা রেলৱে বোগী লিশিং নিফুবু বন্দে ভারতকী থাক্তা শেমদোক্লগনি। সরকার অসিনা ‘নেত জিরো’ কার্বন ইমিসনগী পান্দম ফংনবা খোঙফম চেৎলি। মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা খোঙথাং অমা ওইনা, ইং ২০৭০ ফাওবদা ‘নেত জিরো’ ফংবগী ভারতকী পান্দম অসি ফংবা ঙম্নবা, অহানবগী ওইনা গিগা ৱাত ১গী কেপাসিতীগী ওফশোর ৱিন্দ ইনর্জী পুথোকপা ঙম্নবা ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিংগী খুদোংচাবা পীগনি। কোল গেসিফিকেসন অমসুং লিক্বিফিকেসনগী মেত্রিক তোন ১০০গী কেপাসিতী অসিসু ইং ২০৩০ ফাওবদা লৈরগনি। মসিনা নেচরেল গ্যাস, মীথানোল, এম্মোনিয়া ইম্পোর্ত তৌরিবা অসি হন্থহনগনি। কম্প্রেস নেচরেল গ্যাস (CNG) অসিবু ত্রান্সপোর্তকীদমক্তা অমসুং পাইপ নেচরেল গ্যাস (PNG) অসিবু য়ুমগী ওইনা শিজিন্ননবগীদমক্তা কম্প্রেস বাইও গ্যাস (CBG)পু তাঙ্কক নাইনা শোইদনা ব্লেন্দিং তৌবা হায়বসিসু মেন্দেতরী ওইহল্লগনি। বাইও গ্যাস কল্লেক্সন তৌবদা তেংবাংনবা বাইওমাস কল্লেক্সন মছিনরী লৈনবা শেলগী তেংবাংসু পীথগনি। গ্রীন দিভেলপমেন্তপু খুমাং হেন্না চাউশিলহন্নবা, বাইও মেন্যুফেকচরিং অমসুং বাইও ফাউন্দরীগী অনৌবা স্কিম অমসু হৌদোক্লগনি। মসিনা বাইওদিগ্রেদেবল পোলীমর, বাইও-প্লাস্তিক্স, বাইও-ফার্মাস্যুতিকেল্স অমসুং বাইও-এগ্রি ইনপুতকুম্বা অকোয়বগী ফিভমদা অকায়বা পীদবা পোৎলম কয়া ফংহনগনি। হেল্থকেয়র রিফোর্মগী শরুক অমা ওইনা, হৌজিক লৈরিবা হোস্পিতালগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শিজিন্নদুনা অহেনবা মেদিকেল কোলেজ কয়া অমসু লিংখৎলগনি।