Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message at All India Presiding Officers’ Conference
27 JAN 2024 4:39PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker Shri Om Birla ji, Rajya Sabha Deputy Chairman Shri Harivansh ji, Chief Minister of Maharashtra Eknath Shinde ji, Legislative Assembly Speaker Rahul Narwekar ji, and presiding officers from various state assemblies,
Ladies and gentlemen,
A very warm welcome to all of you for the All India Presiding Officers Conference! This conference holds particular significance this time. It is being held immediately after the 75th Republic Day. Our Constitution came into effect on January 26, marking 75 years of its existence. I pay my respectful homage to all the members of the Constituent Assembly on behalf of the citizens of our country.
Friends,
This conference of presiding officers has so much to learn from our Constituent Assembly. The members of the Constituent Assembly had the responsibility of forming a consensus among various ideas, subjects, and opinions. And they did so admirably. This conference provides all presiding officers with an opportunity to once again draw inspiration from the ideals of the Constituent Assembly. All of you should make such efforts during your tenure that can become a legacy for future generations.
Friends,
I have been informed that this time the primary focus is on enhancing the effectiveness of legislative assemblies and committees. These are crucial topics. Today, as the people of the country are vigilantly scrutinizing every representative, such reviews and discussions will be immensely beneficial. The conduct of representatives in the assembly plays a significant role in shaping the parliamentary system of the country. Concrete suggestions emanating from this conference on how to maintain consistent positive behaviour of representatives in the House and how to enhance the productivity of the House will be very helpful.
Friends,
There was a time when if a member breached decorum in the House and invited action according to the rules, then senior members of the House would counsel that member to prevent such mistakes and not to breach the decorum of the House in the future. However, in today's times, we have observed that some political parties start defending the mistakes of such members. This situation is not acceptable, whether it is parliament or legislative assembly. It is crucial to discuss in this forum how to maintain the decorum of the House.
Friends,
Today, we are witnessing another change. Previously, if any member of the House was accused of corruption, everyone would maintain distance from him in public life. But today, we see corrupt individuals who have been punished by the courts being publicly honoured. This is disrespect to the executive, disrespect to the judiciary, and also disrespect to Bharat’s great Constitution. Discussion on this matter in this conference and solid suggestions will help create a new roadmap for the future.
Friends,
The role of every state government and its legislative assembly is very important in realising the goals that the country is setting in this ‘Amrit Kaal’. Bharat’s progress will only happen when our states progress. And the progress of states will only happen when their legislature and executive work together to define their development goals. The more actively the legislature works towards achieving such goals for its state, the more the state will progress. Therefore, the empowerment of committees is also crucial for the economic progress of your state.
Friends,
One major topic is also the end of unnecessary laws. In the past 10 years, the Central Government has repealed more than 2,000 laws that were detrimental to our system. They had become a burden in a way. This simplification of the legal system has reduced the difficulties faced by the common man and enhanced Ease of Living. As presiding officers, if you conduct studies of such laws, create lists, and draw the attention of your respective governments and legislators, it is possible that everyone will come forward to work with greater enthusiasm. This will have a significant positive impact on the lives of the citizens.
Friends,
You know that Parliament approved the Nari Shakti Vandan Adhiniyam just last year. In this conference, there should also be discussions on suggestions that further enhance efforts for women's empowerment and increase in their representation. In a young country like Bharat, you should focus on increasing the participation of youth in committees. Our young representatives should not only have more opportunities but also be encouraged to voice their opinions in the House and participate more actively in policy-making.
Friends,
During our discussion in 2021, I mentioned the One Nation-One Legislative Platform. I am pleased to know that our Parliament and our state legislatures are now working towards this goal through the E-Vidhan and Digital Sansad platforms. Once again, I thank all of you for inviting me to this occasion. I extend my best wishes to all the presiding officers for the successful organization of this conference. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত পুম্নমক্কী প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী মীফমদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিদিও মেসেজগী মপুংফাবা ৱারোল
27 JAN 2024 4:39PM by PIB Imphal
লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলা জি, রাজ্য সভাগী দিপুতি স্পিকর শ্রী হরিবন্স জি, মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর একনাথ সিন্দে জি, বিধান সভা স্পিকর রাহুল নরভেকার জি, লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা এশেমব্লিশিংগী প্রেসাইদিং ওফিসারশিং,
ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং,
ভারত পুম্নমক্কী প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী মীফমগীদমক অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হন্দক্কী মীফম অসি হান্নদগী হেন্না মরুওইবনি। ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম হেক পাংথোকখিবগা মীফম অসি পাংথোকপনি। ঐখোয়গী সংবিধান চৎনবা হৌখিবা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম হেক পাংথোকখিবগা মীফম অসি পাংথোকপনা মরুওইবা হেনগৎহল্লে। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মহুৎশীন্দুনা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিশিংগী মেম্বরশিংদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
প্রেসাইদিং ওফিসারশিংনা মীফম অসিদা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিদগী তমগদবা য়াম্না লৈরি। তোঙান-তোঙানবা ৱাখলশিং, হিরমশিং অমসুং অনিংবশিংগী মরক্তা য়ানবা অমা পুরক্নবা অমসুং মখোয় হিংহন্দুনা থম্নবা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লি মেম্বরশিংগী থৌদাং লৈরি। প্রেসাইদিং ওফিসারশিংনা অমুক হন্না কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী অচুম্বা ফিদমশিংদগী ইথিল লৌগদবনি। অদোমগী মতম মনুংদা, তুংগী মীরোলশিংগীদমক হেরিতেচ অমা ওইনা লৈহৌনবা থবক তৌরম্নবা অদোম্না হোৎনগদবনি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী মীফম অসি মরুওইনা লেজিসলেচরশিং থবক তৌবগী চৎন-লোনচৎশিং অমসুং কম্মিতিশিং হেন্না মপুংফানা থবক তৌনবগী মতাংদা খন্ননবা ঐনা ফোঙদোক্লি। মখোয় মরুওইবা হিরমশিং ঙাক্তনি। ঙসি, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মীয়ামগী মীহুৎ খুদিংমক চাংয়েং তৌরি। মীকুপ-নাহুম শিংবা মীয়াম্না মীয়ামগী মীহুৎ খুদিংমক চেকশিন্না শেন্নরবা মতম অসিদা লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিং অমসুং কম্মিতিশিং থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। লেজিসলেতিপ বোদিশিংদা চৎন-কাংলোনশিং ঙাকপগা লোয়ননা হাওসতা মেম্বরশিংগী থবক অমসুং নিংথিনা খন্ন-নৈন্নবগা এশেমব্লিনা কান্নবা থবক তৌবগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। মীফম অসিদগী ফংলকপা পাউতাকশিংনা কান্নবা এশেমব্লি ওইহনবদা হকথেংননা ইথিল পীগনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা হাওসকী মেম্বর অমনা নিয়মশিং থুগাইবা মতমদা, নিয়মশিংগী মতুংইন্না থবক লৌখৎপা মতম অমা লৈরম্মি। মসিগী চৎনবী অসি থুগাইরোইদবনি। অদুবু ঙসিদি মখোয়গী মেম্বরশিং ৱাখল তাহনবগী মহুত্তা দল খরনা মখোয়গী মেম্বরশিংনা লৈবাকমচা তাদবা থবকশিং তৌবদা শৌগৎপা ঐখোয়না উবা ফংলে। মসি সংসদ নত্ত্রগা এশেমব্লিশিংগী অফবা ফিবম অমা নত্তে। কমদৌনা হাওসকী ইকায়খুম্নবা ঙাক্কদগে হায়বা মীফম অসিদা খন্নবা য়াম্না দরকার ওইরে।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়না অতোপ্পা অহোংবা অমা উবা ফংলে। মমাঙদা, হাওসকী মেম্বর অমদা শেঞ্জা-থুমজাগী মরাল শীরকপা মতমদা, মীয়াম্না মখোয় তাথি-তাওইনা তৌবীগনি। অদুবু, হৌজিক ঐখোয়না ফাদোক তারবা শেঞ্জা-থুমজা তৌবা লনাই মীওইশিং মীয়ামদা থাগৎনবা ঐখোয়না উবা ফংলে, মসি ইজুকিউতিপ, জুদিসিয়ারি অমসুং সংবিধান ইকায়বা পীবনি। মীফম মনুংদা ৱাফম অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা য়াগদবা পাউতাকশিং পীবা য়াম্না মরুওই।
মরুপশিং,
অমৃত কালদা, ঙসি লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংবদা রাজ্য সরকার খুদিংমক অমসুং মসিগী এশেমব্লিশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। ঐখোয়গী রাজ্যশিং চাউখৎপনা ভারতকী চাউখৎপা হেনগৎহল্লি। মখোয়গী লেজিসলেতিপ অমসুং ইজুকিউতিপ বোদিশিংনা মখোয়গী চাউখৎপগী পান্দমশিং অপুনবা ওইনা মশক তাকপগী মতুংইন্না রাজ্যশিংগী চাউখৎপা মখা পোল্লি। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহন্নবা কম্মিতিশিংদা শক্তি পীবা য়াম্না মরুওই। অদোমগী রাজ্য চাউখৎনবা কম্মিতিশিং শক্তি পীবা য়াম্না মরুওই। থমখিবা পান্দমশিং ফংনবা হায়রিবা কম্মিতিশিংনা হেন্না থৱায় য়াওনা থবক তৌরিবমখৈ রাজ্যশিং হেন্না চাউখৎকনি।
মরুপশিং,
দরকার ওইদ্রবা আইনশিং মুৎথৎপা হায়বসি মীফম অসিগী মরুওইবা থিম অমনি। চৎনবা য়াদ্রবা অরিবা আইনশিং শেমদোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০দা, ঐখোয়গী থবকশিংদা অপনবা পীবা আইন লিশিং অনি হেন্না কেন্দ্র সরকারনা মুৎথৎলে। ৱায়েল-থৌদাগী থবকশিং লাইহনবা অসিনা মীচম মীয়াম্না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং ময়োক্নবদা লাইহল্লে অমসুং হিংবদা লাইবা হেনগৎহল্লে। দরকার লৈতবা আইনশিং অমসুং মখোয়না মীয়ামগী পুন্সিদা পীরিবা চৈথেংশিংগী মতাংদা প্রেসাইদিং ওফিসারশিংনা পুক্নিং চঙগদবনি অমসুং মখোয় মুৎথৎপনা লৈবাক অসিগী মীচম মীয়ামগী পুন্সিশিংদা অফবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিদা সংসদতা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখিবা অদু অদোম খঙলে। নুপীশিং শরুক য়াবা অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিং ওইবা হেনগৎহন্নবা পান্দম মীফম অসিদা খন্ন-নৈনগনি। ভারতগুম্বা লৈবাক অমদা নুপীশিং শক্তি পীনবা অমসুং মখোয় মীয়ামগী মীহুৎশিং ওইবা হেনগৎহন্নবা থবকশিং ফগৎহনগদবনি। কম্মিতিশিংদা নহারোলশিং শরুক য়াবা হেনগৎহনবা তঙাইফদে। থৌশিল শেম্বদা শরুক য়ানবা অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং থম্নবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীয়ামগী মীহুৎশিংদা খুদোংচাবা হেন্না পীগদবনি।
মরুপশিং,
প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগা লোয়ননা ঐনা ২০২১দা ৱান নেসন-ৱান লেজিসলেতিপ প্লেতফোর্মগী মতাংদা খন্নখ্রে। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা ই-বিধান অমসুং দিজিতেল সংসদ প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা সংদসদ অমসুং রাজ্যগী এশেমব্লিশিংনা থবক তৌরি হায়বা খঙবদা ঐ হরাওই। থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা ঐহাক চেবাউ পীরকপগীদমক ঐনা অমুক হন্না ময়াম পুম্নমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মীফম অসি মাইপাক্নবগীদমক ঐনা প্রেসাইদিং ওফিসার খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎচরি।