ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସର୍ବଭାରତୀୟ ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
27 JAN 2024 4:39PM by PIB Bhubaneshwar
ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ଜୀ, ରାଜ୍ୟସଭା ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ହରିବଂଶ ଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ବିଧାନସଭା ବାଚସ୍ପତି ରାହୁଲ ନର୍ଭେକର ଜୀ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସରମାନେ,
ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ପୁରୁଷ ମାନେ,
ସର୍ବଭାରତୀୟ ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ! ଏଥର ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି । ଏହା ୭୫ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ତୁରନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ରେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିଥିଲା । ଆମ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ତରଫରୁ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମୁଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସରମାନଙ୍କ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀଆମ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାରୁ ଅନେକ କିଛି ଶିଖିବାର ଅଛି । ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ବିଷୟ ଏବଂ ମତାମତ ମଧ୍ୟରେ ସହମତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଥିଲା । ଏବଂ ସେମାନେ ଏହା ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଭାବରେ କରିଥିଲେ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସମସ୍ତ ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସରଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ଆଦର୍ଶରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ଏପରି ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଐତିହ୍ୟ ହୋଇପାରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏଥର ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରାଥମିକ ଧ୍ୟାନ ବିଧାନସଭା ଏବଂ କମିଟିର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ରହିବ । ଏଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ । ଆଜି ଦେଶବାସୀ ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ସତର୍କତାର ଯେପରି ପରଖୁଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ଏଭଳି ସମୀକ୍ଷା ଓ ଆଲୋଚନା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ବିଧାନସଭାରେ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଆଚରଣ ଦେଶର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଗୃହରେ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସକାରାତ୍ମକ ଆଚରଣ କିପରି ବଜାୟ ରହିବ ଏବଂ ଗୃହର ଉତ୍ପାଦକତା କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ସେ ନେଇ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରୁ ମିଳିଥିବା ଠୋସ୍ ପରାମର୍ଶ ବେଶ୍ ସହାୟକ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଯଦି କୌଣସି ସଦସ୍ୟ ଗୃହରେ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆହ୍ୱାନ କରନ୍ତି, ତେବେ ଗୃହର ବରିଷ୍ଠ ସଦସ୍ୟମାନେ ସେହି ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏଭଳି ଭୁଲ୍ କୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଗୃହର ଶୃଙ୍ଖଳା ଉଲ୍ଲଂଘନ ନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଥିଲେ । ତେବେ ଆଜିର ସମୟରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏଭଳି ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଭୁଲକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି । ସଂସଦ ହେଉ କି ବିଧାନସଭା, ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ । ଗୃହର ଶୃଙ୍ଖଳା କିପରି ବଜାୟ ରହିବ ସେ ନେଇ ଏହି ମଞ୍ଚରେ ଆଲୋଚନା ହେବା ଜରୁରୀ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଆଉ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛୁ । ପୂର୍ବରୁ ଗୃହର କୌଣସି ସଦସ୍ୟଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଦୁର୍ନୀତି ଅଭିଯୋଗ ଆସିଲେ ସାଧାରଣ ଜୀବନରେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କଠାରୁ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଅଦାଲତ ଦ୍ୱାରା ଦଣ୍ଡିତ କରାଯାଉଛି ପୁଣି ସେମାନଙ୍କୁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଉଛି । ଏହା କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ପ୍ରତି ଅସମ୍ମାନ, ନ୍ୟାୟପାଳିକାପ୍ରତି ଅସମ୍ମାନ ଏବଂ ଭାରତର ମହାନ ସମ୍ବିଧାନପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ମାନ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ଓ ଦୃଢ଼ ପରାମର୍ଶ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ତାହାକୁ ସାକାର କରିବାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଏହାର ବିଧାନସଭାର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସେତେବେଳେ ହିଁ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଗତି ହେବ । ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଗତି ସେତେବେଳେ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହେବ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ବିଧାନସଭା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏଭଳି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ବିଧାନସଭା ଯେତେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ରାଜ୍ୟ ସେତେ ଅଧିକ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ । ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ କମିଟିର ସଶକ୍ତୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ସାଥିମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉଛି ଅନାବଶ୍ୟକ ଆଇନର ଅନ୍ତ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ୨ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆଇନକୁ ରଦ୍ଦ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବୋଝ ପାଲଟିଯାଇଥିଲେ । ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏହି ସରଳୀକରଣ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସର ହିସାବରେ ଯଦି ଆପଣ ଏଭଳି ଆଇନର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବେ, ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ସରକାର ଓ ବିଧାୟକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବେ, ତେବେ ସମ୍ଭବତଃ ସମସ୍ତେ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହର ସହ କାମ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିବେ । ଏହା ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସଂସଦ ଗତ ବର୍ଷ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲା । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହେବା ଦରକାର । ଭାରତ ଭଳି ଯୁବ ଦେଶରେ କମିଟିରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ । ଆମ ର ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଗୃହରେ ନିଜର ମତ ରଖିବା ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ସାଥିମାନେ ,
୨୦୨୧ ରେ ଆମର ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ମୁଁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଗୋଟିଏ ବିଧାନ ମଞ୍ଚ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କଲି । ମୁଁ ଏହା ଜାଣି ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆମ ର ସଂସଦ ଏବଂ ଆମ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଇ-ବିଧାନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସଂସଦ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ମୋତେ ଏହି ଅବସରରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସରମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message at All India Presiding Officers’ Conference
27 JAN 2024 4:39PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker Shri Om Birla ji, Rajya Sabha Deputy Chairman Shri Harivansh ji, Chief Minister of Maharashtra Eknath Shinde ji, Legislative Assembly Speaker Rahul Narwekar ji, and presiding officers from various state assemblies,
Ladies and gentlemen,
A very warm welcome to all of you for the All India Presiding Officers Conference! This conference holds particular significance this time. It is being held immediately after the 75th Republic Day. Our Constitution came into effect on January 26, marking 75 years of its existence. I pay my respectful homage to all the members of the Constituent Assembly on behalf of the citizens of our country.
Friends,
This conference of presiding officers has so much to learn from our Constituent Assembly. The members of the Constituent Assembly had the responsibility of forming a consensus among various ideas, subjects, and opinions. And they did so admirably. This conference provides all presiding officers with an opportunity to once again draw inspiration from the ideals of the Constituent Assembly. All of you should make such efforts during your tenure that can become a legacy for future generations.
Friends,
I have been informed that this time the primary focus is on enhancing the effectiveness of legislative assemblies and committees. These are crucial topics. Today, as the people of the country are vigilantly scrutinizing every representative, such reviews and discussions will be immensely beneficial. The conduct of representatives in the assembly plays a significant role in shaping the parliamentary system of the country. Concrete suggestions emanating from this conference on how to maintain consistent positive behaviour of representatives in the House and how to enhance the productivity of the House will be very helpful.
Friends,
There was a time when if a member breached decorum in the House and invited action according to the rules, then senior members of the House would counsel that member to prevent such mistakes and not to breach the decorum of the House in the future. However, in today's times, we have observed that some political parties start defending the mistakes of such members. This situation is not acceptable, whether it is parliament or legislative assembly. It is crucial to discuss in this forum how to maintain the decorum of the House.
Friends,
Today, we are witnessing another change. Previously, if any member of the House was accused of corruption, everyone would maintain distance from him in public life. But today, we see corrupt individuals who have been punished by the courts being publicly honoured. This is disrespect to the executive, disrespect to the judiciary, and also disrespect to Bharat’s great Constitution. Discussion on this matter in this conference and solid suggestions will help create a new roadmap for the future.
Friends,
The role of every state government and its legislative assembly is very important in realising the goals that the country is setting in this ‘Amrit Kaal’. Bharat’s progress will only happen when our states progress. And the progress of states will only happen when their legislature and executive work together to define their development goals. The more actively the legislature works towards achieving such goals for its state, the more the state will progress. Therefore, the empowerment of committees is also crucial for the economic progress of your state.
Friends,
One major topic is also the end of unnecessary laws. In the past 10 years, the Central Government has repealed more than 2,000 laws that were detrimental to our system. They had become a burden in a way. This simplification of the legal system has reduced the difficulties faced by the common man and enhanced Ease of Living. As presiding officers, if you conduct studies of such laws, create lists, and draw the attention of your respective governments and legislators, it is possible that everyone will come forward to work with greater enthusiasm. This will have a significant positive impact on the lives of the citizens.
Friends,
You know that Parliament approved the Nari Shakti Vandan Adhiniyam just last year. In this conference, there should also be discussions on suggestions that further enhance efforts for women's empowerment and increase in their representation. In a young country like Bharat, you should focus on increasing the participation of youth in committees. Our young representatives should not only have more opportunities but also be encouraged to voice their opinions in the House and participate more actively in policy-making.
Friends,
During our discussion in 2021, I mentioned the One Nation-One Legislative Platform. I am pleased to know that our Parliament and our state legislatures are now working towards this goal through the E-Vidhan and Digital Sansad platforms. Once again, I thank all of you for inviting me to this occasion. I extend my best wishes to all the presiding officers for the successful organization of this conference. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.