Ministry of Women and Child Development
Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar-2024 conferred upon 19 children by President of India
Awardees of this year include one child each in the categories of Bravery, Science & Technology and Innovation, four in the category of Social Service, five in the category of Sports, and seven in the category of Art & Culture
On the auspicious day of consecration of Ram Temple in Ayodhya, the President of India, Smt. Droupadi Murmu reminded the gathering of the virtues of Lord Ram of Patience, Respect for Elders, Courage and Calmness in times of crisis
Union WCD Minister Smt. Smriti Zubin Irani congratulated the awardees and emphasized the significance of recognizing and honoring children's contributions in nation-building
Artificial Intelligence used for the first time in a national level award to search for feats of excellence
23 JAN 2024 5:38PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu conferred the “Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar” instituted by the Ministry of Women and Child Development, Government of India to 19 children yesterday. On this occasion, Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister for Women and Child Development, Dr. Munjpara Mahendrabhai, Minister of State for Women and Child Development, dignitaries, senior officials, Anganwadi workers, and young children from various institutions were also present in a special function held at Vigyan Bhawan, New Delhi on 22nd January 2024.
This year's awardees include one child each in the categories of Bravery, Science & Technology and Innovation, four in the category of Social Service, five in the category of Sports, and seven in the category of Art & Culture. The award ceremony began with the National Anthem and was a heartwarming spectacle of national integrity as each child received the award dressed in traditional attire, symbolizing the rich cultural tapestry of the country.
Congratulating the awardees, the President of India stated that these children are multi-talented and with their hard work they have the capability to shape their identity. She stated that the children must be shown the right direction so that they can make the best use of their skills and enthusiasm.
The President further added that the youth represents a precious resource for India, harboring the potential to significantly contribute not only to the nation's advancement, but also to global development. She said that government is prioritizing new-age skills, futuristic technology, and AI so that our youth is prepared to face future challenges
On the auspicious day of consecration of Ram Temple in Ayodhya, The President reminded the gathering of the virtues of Lord Ram of Patience; Respect for Elders; Courage; and Calmness in times of crisis. She encouraged the children to follow the ideals of Lord Ram and the values of Ramayana in their lives
Addressing the gathering, Union Minister of Women and Child Development & Minority Affairs, Smt. Smriti Zubin Irani congratulated the awardees and emphasized the significance of recognizing and honoring children's contributions in nation-building. She also thanked the thousands of children who had filled in their nominations for the PMRBP online in the national awards portal for their keen interest. She stated that our children will not only lead India on the path of success, but will also make India a prominent power in the world. The Union WCD Minister highlighted how Artificial Intelligence was used for the first time in a national level award to search for feats of excellence.
She further expressed her gratitude to the families of the 19 awardees from 18 different States and UTs, who showcased exemplary courage, tenacity and skills. The Union WCD Minister blessed the children and expressed hope that they will become the building blocks for fulfilling the vision of the Prime Minister of India of a ‘Viksit Bharat’.
The welcome address was delivered by Secretary, MoWCD, Shri Indevar Pandey. He congratulated the young champions, wished them luck for the future, and motivated them to keep achieving new heights of success.
Every year, the Government of India acknowledges the exceptional achievements of children in the age group of 5 to 18 years by conferring the ‘Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) upon them. Each awardee received a medal and a certificate from the President.
The nominations for the award were received in online mode on the Award portal of the Government of India- www.awards.gov.in. A total of 1879 applicants were received, out of which 1597 were found fit for consideration. The selection of awardees was made by the National Selection Committee under the chairpersonship of the Minister of Women and Child Development.
AWARDEES OF PRADHAN MANTRI RASHTRIYA BAL PURASKAR-2024
Sr. No.
Name
State
Category
1.
Aaditya Vijay Bramhane (posthumous)
Maharashtra
Bravery
2.
Anushka Pathak
Uttar Pradesh
Art & Culture
3.
Arijeet Banerjee
West Bengal
Art & Culture
4.
Armaan Ubhrani
Chattisgarh
Art & Culture
5.
Hetvi Kantibhai Khimsuriya
Gujarat
Art & Culture
6.
Ishfaq Hamid
Jammu & Kashmir
Art & Culture
7.
Md Hussain
Bihar
Art & Culture
8.
Pendyala Laxmi Priya
Telangana
Art & Culture
9.
Suhani Chauhan
Delhi
Innovation
10.
Aryan Singh
Rajasthan
Science & Technology
11.
Avnish Tiwari
Madhya Pradesh
Social Service
12.
Garima
Haryana
Social Service
13.
Jyotsna Aktar
Tripura
Social Service
14.
Saiyam Mazumder
Assam
Social Service
15.
Aaditya Yadav
Uttar Pradesh
Sports
16.
Charvi A
Karnataka
Sports
17.
Jesicca Neyi Saring
Arunachal Pradesh
Sports
18.
Linthoi Chanambam
Manipur
Sports
19.
R Surya Prasad
Andhra Pradesh
Sports
https://twitter.com/smritiirani/status/1749459714327687207?t=ghYABfAweeacuzl9hi37IA&s=08
Click here to see booklet

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা অঙাং 19দা প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার - 2024 পীগনি
হন্দক্কী চহিগী মনা ফংলবশিংগী মনুংদা থৌনা ফবা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমদি ইন্নোভেসনগী কেতগরীদা অঙাং অমমম, সোসিএল সর্ভিস্কী কেতগরীদা অঙাং মরি, শান্ন-খোৎনবগী কেতগরীদা অঙাং মঙা অমসুং আর্ত অমদি কলচরগী কেতগরীদা অঙাং তরেৎ য়াওরি
অয়োধ্যাদা রাম মন্দিরবু মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ভগ্বান রামগী খাঙবা কনবা, অহল-লমশিংবু ইকায় খুম্নবা অমসুং খুদোংথীবা মীৎকুপ্তা মোঙ-হাদনা লৈবা ঙম্বগী লাইগুম্লবা মওং-মতৌগী মতাংদা অমুক্কা হন্না পাউদমখি
কেন্দ্রগী WCD মন্ত্রী, শ্রীমতি স্মৃতী জুবিন ইরানীনা মনা ফংলবা অঙাংশিংগী মফমদা থাগৎ ৱাহৈ ফোংদোকখি অমসুং লৈবাক-শেম্বগী থৌওংদা অঙাংশিংনা তম্বা শরুকশিংবু শকখঙবীবা অমসুং ইকায় খুম্নবগী মরু ওইবশিংদা মীয়ামগী পুক্নীং চীংশিনখি
নেস্নেল এৱার্দকী থাক্তা খ্বাইদগী নীংথিজনা পাংথোকপা থবকশিং থিনবগীদমক্তা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স শিজিন্নখি
23 JAN 2024 5:38PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ভারত সরকারগী নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়না পীবা ‘প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার’ ঙরাং অঙাং 19গী মফমদা য়েন্থোকখ্রে। থৌরম জনুৱারী 22, 2024দা নই দিল্লীগী বিগ্যান ভবন্দা পাংথোকখিবা অখন্নবা থৌরম অসিদা নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি স্মৃতী জুবিন ইরানী; নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ মুঞ্জপারা মহেন্দ্রভাই; মীথুংলেন; সেনিয়র ওফিসিএল; আঙ্গনৱারীগী থৌমী; অমসুং তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিত্যুসন কয়াদগী লাকপা নহা ওইরিবা অঙাং কয়াসু শরুক য়াখি।
হন্দক্কী চহিগী মনা ফংলবশিংগী মনুংদা থৌনা ফবা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমদি ইন্নোভেসনগী কেতগরীদা অঙাং অমমম, সোসিএল সর্ভিস্কী কেতগরীদা অঙাং মরি, শান্ন-খোৎনবগী কেতগরীদা অঙাং মঙা অমসুং আর্ত অমদি কলচরগী কেতগরীদা অঙাং তরেৎ য়াওরি। মনা পীবগী থৌরম অসি নেস্নেল এন্থেমগা লোয়ননা হৌদোকখি অমসুং অঙাং খুদিংনা মশাগী নাৎকী ফিজোল শেত্তুনা মনা লৌবগী মতৌ অসিদি থম্মোইদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকহনবা লৈবাক অমত্তা ওইবগী মতৌ অমা মিৎয়েং তাবা ফংখি, থৌওং অসিমক্না লৈবাক অসিগী ইনাক খুল্লবা নাৎকী চৎনবী ময়েক শেংনা উৎলি।
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা ঙসি মনা ফংলবশিংবু থাগৎলদুনা অঙাংশিং অসিদি মখল খুদিংগী তেলেন্ত লৈবশিংনি অমসুং মখোয়গী হোৎনবা কনবগী মতৌ অসিনা মখোয়গী মফমদা মশাগী শক্তাক শেমজবগী পাঙ্গল লৈহল্লিবনি হায়খি। অঙাংশিংনা মশাগী মহৈবু নীংথিজনা অমসুং পেঞ্জনা শিজিন্নবা ঙমহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী মফমদা অচুম্বা মাইকৈ তাকপীফম থোকই হায়না মহাক্না হায়খি।
নহাশিংনা ভারতকী মমল তাঙলবা রিসোর্স অমা ওইরিবনি, মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতিকপু নীংথিজনবা শিজিন্নবনা মখোয়না লৈবাক শেম্বদা মশক থোকপা শরুক তম্বতা নত্তনা মালেমগী চাউখৎ থৌরাংদসু শরুক তম্বা ঙমগনি হায়না রাস্ত্রপতিনা মখা তাখি। সরকার অসিনা ন্যু এজ স্কিল, ফ্যুচরিস্তিক তেক্নোলোজী অমসুং AIদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি, মসিগী মরমদি, ঐখোয়গী নহাশিংবু তুংগী মতমগী শিংনবশিংগা মাইয়োক্নবা ঙমহন্নবা শেম শাদুনা লৈহন্নবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
অয়োধ্যাদা রাম মন্দিরবু মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ভগ্বান রামগী খাঙবা কনবা, অহল-লমশিংবু ইকায় খুম্নবা অমসুং খুদোংথীবা মীৎকুপ্তা মোঙ-হাদনা লৈবা ঙম্বগী লাইগুম্লবা মওং-মতৌগী মতাংদা অমুক্কা হন্না পাউদমখি। মহাক্না অঙাংশিংনা প্রভু রামগী ৱাখল্লোনগী মতৌ তমজনবা অমসুং রমায়নগী ৱাখল্লোনবু মশাগী পুন্সিদা ইন্নবা হায়খি।
কেন্দ্রগী WCD মন্ত্রী, শ্রীমতি স্মৃতী জুবিন ইরানীনা মনা ফংলবা অঙাংশিংগী মফমদা থাগৎ ৱাহৈ ফোংদোকখি অমসুং লৈবাক-শেম্বগী থৌওংদা অঙাংশিংনা তম্বা শরুকশিংবু শকখঙবীবা অমসুং ইকায় খুম্নবগী মরু ওইবশিংদা মীয়ামগী পুক্নীং চীংশিনখি। নেস্নেল এৱার্দ পোর্তেল অসিদা PMRBPগীদমক্তা ওনলাইন্দা নোমিনেসন পীরকখিবা অঙাং লিশিং কয়াবু মহাক্না মখোয়না মনা অসিদা থৱাই য়াওবগী মতৌ উৎপগীদমক্তা থাগৎখি। ঐখোয়গী অঙাংশিংনা ভারতপু মায় পাকপগী লম্বীদা লমজিংবতা নত্তনা ভারতপু মালেমগী মশক নাইবা শক্তি অমসু ওইহনবা ঙমগনি হায়না মহানা হায়খি। কেন্দ্রগী WCD মন্ত্রীনা নেস্নেল এৱার্দকী থাক্তা খ্বাইদগী নীংথিজনা পাংথোকপা থবকশিং থিনবগীদমক্তা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স মতৌ করম্না শিজিন্নখিবগে হায়বগী মতাংদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নীং চীংশিনখি।
তোঙান-তোঙানবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.গী মশক থোকপা থৌনা-লিংজেল উমসুং স্কিল লৈবা এৱার্দী 19গী ইমুংশিংগী মফমদা মহাক্না মখা তানা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মন্ত্রীনা অঙাংশিংবু থৌজানবীরদুনা মখোয়না ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী ‘বিকশিৎ ভারত’কী মঙলান অসিবু মঙফাওনহনবা ঙম্বা বিলদিং ব্লোক ওইরক্কনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না ফোংদোকখি।
মীয়াম্বু তরাম্না ওকপগী ৱারোল অদুনা MoWCDগী সেক্রেতরী, শ্রী ইন্দেবর পান্দেনা পীখি। মহাক্না নহা ওইরিবা চেম্পিয়নশিং অসিবু থাগৎখি, মখোয়গী তুংগী পুন্সিদা মায় পাকপা ওইয়ু হায়বা য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং মায় পাকপগী অনৌবা অহেনবা থাক য়ৌনবা লেপ্তনা হোৎননবা ইথিলসু পীখি।
ভারত সরকারনা চহি 5তগী 18 ফাওবগী মনুংদা লৈবা অঙাংশিংগী মশক থোকপা মায় পাকপা কয়া শকখঙদুনা মখোয়গী মফমদা প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার (PMRBP) পীদুনা চহি খুদিংগী ইকায় খুম্নৈ। এৱার্দী খুদিংমক্না রাস্ত্রপতিগী মফমদগী মেদল অমসুং সর্তিফিকেত অমমম ফংই।
এৱার্দ অসিগী নোমিনেসন অসি ভারত সরকারগী এৱার্দ পোর্তেল - www.awards.gov.in অসিদা ওনলাইন মোদতা লৌই। অপুনবা ওইনা এপ্লিকেসন 1879 ফংখি অমসুং মসিগী মনুংদগী 1597 অমদি খন্নবগীদমক্তা লৌখৎপা য়াই খনখি। কনাদা এৱার্দ পীগদগে হায়বসিদি নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রীনা লুচিংবা নেস্নেল সেলেক্সন কম্মিত্তীনা লেপ্পি।
প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার – 2024 ফংলবশিং
মথং মনাও
মিং
রাজ্য
কেতগরী
1.
আদিত্য বিজয় ব্রহ্মানে (লৈখিদ্রবা)
মহারাস্ত্রা
থৌনা ফবা
2.
অনুশকা পাথক
উত্তর প্রদেশ
আর্ত অমসুং কলচর
3.
অরিজীত বেনর্জী
নোংচুপ বেঙ্গল
আর্ত অমসুং কলচর
4.
অর্মান উভ্রানী
ছতিসগর
আর্ত অমসুং কলচর
5.
নেতবী কান্তিভাই খিমসুরিয়া
গুজরাত
আর্ত অমসুং কলচর
6.
ইশফাক হমিদ
জম্মু অমসুং কশ্মির
আর্ত অমসুং কলচর
7.
মোহম্মদ হুসেন
বিহার
আর্ত অমসুং কলচর
8.
পদন্যালা লক্ষ্মী প্রিয়া
তেলঙ্গানা
আর্ত অমসুং কলচর
9.
সুহানী চৌহান
দিল্লী
ইন্নোভেসন
10.
অর্য়ন সিংহ
রাজস্থান
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী
11.
অবনিশ তিৱারী
মধ্য প্রদেশ
সোসিএল সর্ভিস
12.
গরিমা
হরিয়ানা
সোসিএল সর্ভিস
13.
জ্যোৎসনা অখতর
ত্রিপুরা
সোসিএল সর্ভিস
14.
সাইয়ম মজুমদর
অসম
সোসিএল সর্ভিস
15.
আদিত্য য়াদব
উত্তর প্রদেশ
শান্ন-খোৎনবা
16.
চর্বী এ
কর্নাতকা
শান্ন-খোৎনবা
17.
জেসিকা নেয়ী সারিং
অরুনাচল প্রদেশ
শান্ন-খোৎনবা
18.
লিন্থোই চনম্বম
মনিপুর
শান্ন-খোৎনবা
19.
আর সুর্য়া প্রসাদ
আন্ধ্র প্রদেশ
শান্ন-খোৎনবা
https://twitter.com/smritiirani/status/1749459714327687207?t=ghYABfAweeacuzl9hi37IA&s=08
বুকলেত য়েংনবগীদমক্তা মফমসিদা ক্লিক তৌবীয়ু