Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 5th International and 44th All India Criminology Conference of National Forensic Science University (NFSU) in Gandhinagar, Gujarat today
With the help of technology, the country's justice system will become the most modern in 5 years by removing all the challenges of the criminal justice system
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has done more than 50 path breaking works in the last 10 years
All three new criminal laws will be implemented within 5 years
The Modi government has made such a system that in the next 5 years, more than 9000 forensic science officers will be produced every year in the country
With the use of technology in new laws, justice will now be available, affordable and accessible
Three new laws will bring an era of ease of policing and ease of justice
9 more campuses of NFSU will be opened across the country in the coming year
Criminal justice system needs to be two generations ahead of criminals
In the new laws, importance has been given to forensic science in investigation, prosecution and judicial process, this is going to open huge avenues for the youth
23 JAN 2024 5:34PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 5th International and 44th All India Criminology Conference of the National Forensic Science University (NFSU) in Gandhinagar, Gujarat today.
In his address, Shri Amit Shah said that this conference is being inaugurated at a time when India's criminal justice system is entering into a new era. He said that India has abolished the 150-year-old original laws of criminal justice and introduced new laws. He said that two of the major issues in these three laws are related to this conference. First, to deliver timely justice and second, to curb crimes by increasing conviction rate. He said that in all three laws, efforts are being made to take both these issues forward with the help of technology. Home Minister added that we have taken a bold decision and it has been made mandatory for a Forensic Science Officer to visit the crime scene of offences which have punishment of 7 years or more. He said that this will simplify the investigation, it will be easier for the judges and it will also make the prosecution simple. This will also help us in increasing the conviction rate. Along with this, efforts are also being made to modernize the entire process. Shri Shah said that after 5 years, India's criminal justice system will be the most modern system in the world.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has done more than 50 path breaking works in every field in the last 10 years. He said that the Modi government has done 3 significant works in this field in the last 5 years only. First, after 40 years, the Modi government came up with a new National Education Policy which is completely based on Indian education, open to the whole world and will also provide a global platform to our children. Second, the foundation of NFSU which was laid down in Gujarat in 2003 expanded to establish the National Forensic Science University. Third, by making changes in the criminal justice system after 150 years, we have made three laws new. Shri Shah added that if these three changes are seen together, there can be a comprehensive change in education, forensic science and the criminal justice system. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, such arrangements have been made that after 5 years the country will get more than 9 thousand scientific officers and forensic science experts every year.
Shri Amit Shah said that today's conference is being held on the topic of Forensic Behavioural Science and this is an emerging field. He said that Behavioural Science can play an equal role in preventing crimes as does a strict administration and a good judiciary. He said that this idea is one step ahead of the Modus Operandi Bureau that we have created. Home Minister said that if we study behaviour well and coordinate it by giving it a place in primary education, then we can stop the making of a criminal. He said that forensic science cannot serve the society in isolation, unless we integrate forensic science with all the stakeholders in the judicial process, we cannot get its benefits. Shri Shah said that forensic science should be used in investigation, prosecution, justice system and now the time has come to go one step further by adopting it in education. He said this is an important event in the direction of preventive, predictive and protective policing. An in-depth study of the criminal mind and behaviour and its strategic use in preventing crimes from happening in the coming days and preventing criminals from rising up will be a great service to the entire world. He said that a Digital Forensic Excellence Centre has also been inaugurated today to help in capacity building and investigation.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the last 75 years after independence, India has become the world's largest democracy and no one in the world can question the faith of the Indian people towards democracy. He said that when India completes 100 years of independence in 2047, we will have to move forward on the basis of the reforms done by Prime Minister Shri Narendra Modi in every field to fulfil the resolve of leading India in every field. He said that in such a time, there are 4 challenges before our criminal justice system - to become the most modern police system by boldly accepting technology in the entire system without compromising on the principle of basic policing, to not allow the use of technology to diminish the importance of human presence, to identify hybrid and multi-dimensional threats and prepare the entire network to protect our systems from them, and, to make our criminal justice system the most modern criminal justice system in the world and to adopt forensics in it as a bold feature. Home Minister added that we are moving forward with these 4 challenges. He said that in the process of getting justice, there are problems of its being available, accessible and affordable and the solution to these three lies in technology. Shri Shah said that today the form, mode and method of crime is changing every day and in such a situation the police need to be two generations ahead of crime and criminals. He said that to prevent crimes, we should also try to bring global uniformity in the policies and rules of technology.
Shri Amit Shah said that integrating the criminal justice system, technology and forensic investigation was a big challenge before us, Modi government has given a big place to forensic science in the investigation, prosecution and judicial process on the basis of law in three new laws. This is going to open up a huge field for the youth. Home Minister said that with the help of forensic technology, we have been able to protect the independence, autonomy and fairness of investigation in a good way by giving it legal cover. Shri Shah said that with these three laws Ease of Justice and Ease of Policing words will come into use and the public will also get benefit from them. He said that after intensive hard work the Ministry of Home Affairs has prepared many databases in the last 5 years and a lot of work is also being done on data integration.
The Union Home Minister said that these three new laws have not been brought in isolation and before bringing them, whatever needs to be done in the next 5 years has been visualized. He said that all three new criminal laws will be implemented within 5 years. Shri Shah said that till now the education system of our country was based on one size fits all, but through the new education policy, Modi ji has made it dynamic and timely. He said that using this we have established a Forensic Science University to prepare experts in forensic science. Shri Shah said that soon nine more campuses of this university will start in one year and thus one campus will be available in every other state of the country. He said that young students should work on the principle of One Data One Entry.
Shri Amit Shah said that for the first time, the basic Indian concept of justice has been given place in the three new laws brought by Modi ji- Bharatiya Nyay Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam. He said that the purpose of the old laws was to protect British rule, but these three laws of Modi ji have been made with a pan-Indian vision. Shri Shah said that now after the introduction of these new laws decision on FIRs will be ensured in 3 years. In these laws, we have adopted dimensions ranging from ease of justice to simple, consistent, transparent and timely.
Union Home Minister and Minister of Cooperation told the youth present in the program that Prime Minister Modi has envisioned taking India to the first place in the world in every field, this also includes forensic science and this work has to be done by the youth. He said that after making new arrangements, India will definitely be at first place in the world in the field of forensic science.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি গুজারতকী গান্ধীনগরদা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী (NFSU)গী 5শুবা ইন্তরনেস্নেল অমসুং 44শুবা ওল ইন্দিয়া ক্রিমিনিলোজী কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে
তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমদা লৈরিবা শীংনবা পুম্নমক লৌথোক্তুনা লৈবাক্কী জস্তিস সিস্তেমনা চহি 5দা খ্বাইদগী মতমগা চুনবা অমা ওইরগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকারনা হৌখিবা চহি 10দা অনৌবা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক 50 হেন্না তৌখ্রে
চহি 5গী মনুংদা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুমমক ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি
মোদী সরকারনা অসিগুম্বা সিস্তেম অমা শেমদুনা মথংগী চহি 5দা লৈবাক অসিদা চহি খুদিংগী ফোরেন্সিক সাইন্স ওফিসর 9000 হেন্না পুথোক্লগনি
অনৌবা লোশিংদা তেক্নোলোজী শীজিন্নবনা ৱায়েল হৌজিক ফংলগনি, শেল চংলরোই অমসুং এক্সেসিবল ওইহল্লগনি
অনৌবা লো অহুমনা পোলিসিয়িং অমসুং ইজ ওফ জস্তিসকী চহিচা অমা পুরক্লগনি
লাক্কদৌরিবা চহিদা লৈবাক শিনবা থুংবদা NFSUগী অহেনবা কেম্পস 9 হাংলগনি
ক্রিমিনেসলদগী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমনা মীরোল অনি মাংদা চৎখৎপা মথৌ তাই
অনৌবা লোশিংদা ইনভেস্তিগেসন, প্রোজিক্যুসন অমসুং জুদিসিএল প্রোসেস্তা ফোরেন্সিক সাইন্সপু মরু ওইনা লৌবনা নহারোলগীদমক অচৌবা এভেন্যুশিং হাংলগনি
23 JAN 2024 5:34PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি গুজারতকী গান্ধীনগরদা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী (NFSU)গী 5শুবা ইন্তরনেস্নেল অমসুং 44শুবা ওল ইন্দিয়া ক্রিমিনিলোজী কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি কনফরেন্স অসি ভারতকী ক্রিমিনেল সিস্তেমনা অনৌবা চহিচা অমদা চংলকপা মতমদা হৌদোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা ক্রিমিনেল জস্তিসকী চহি 150 শুরবা ওরিজিনেল লোশিং মুত্থৎখি অমসুং অনৌবা লোশিং পুথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লো অহুম অসিদা য়াওরিবা অচৌবা ইসু অনি কনফরেন্স অসিদা খন্নগনি। অহানবদা মতম চানা ৱায়েল পীবা অমসুং অনিশুবদা কনভিক্সন রেৎ হেনগৎহন্নবা ক্রাইমশিং থীবা অসিনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লো অহুম অসিদা তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা ইসুশিং কোকহন্নবগীদমক খোঙথাংশিং লৌখৎলি। গৃহ মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি ঐখোয়না মরু ওইবা ৱারেপ লৌখি অমসুং চহি 7 নত্ত্রগা হেনবগী চৈরাক পীরিবা অরানবা তৌবগী ক্রাইম সিনদা চৎপা অসি ফোরেন্সিক সাইন্স ওফিসর অমগীদমক মেন্দতরী ওইহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা ইনভেস্তিগেসন লাইথোকহনগনি, মসিনা ৱায়েল পীবদা লাইথোকহনগনি অমসুং মসিনা প্রোজিক্যুসন লাইহনগনি। মসিনা কনভিক্সন রেৎ হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। মসিগা লোয়ননা অপুনবা প্রোসেস অসি মোদর্নাইজ তৌনবা খোঙথাংশিং লৌৎলি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি চহি 5গী মতুংদা ভারতকী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অসি মালেমগী খ্বাইদগী মোদর্ন সিস্তেম ওইরগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি 10দা লম খুদিংমক্তা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক 50 হেন্না তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদীনা হৌখিবা চহি 5দা খক্তা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক 3 তৌখি। অহানবদা চহি 40গী মতুংদা মোদী সরকারনা অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী শেমখি, মসি ইন্দিয়ন এজুকেসন, মালেম পুম্বদা ওপন ওইবদা মপুং ফানা য়ুম্ফম ওইখি অমসুং ঐখোয়গী অঙাং খুদিংমক্তা গ্লোবেল প্লেৎফোর্ম অমসু পীগনি। অনিশুবদা NFSUগী 2003দা য়ুম্ফম থোনখিবা অসি নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী লিংখৎপদা এক্সপান্দ তৌখি। অহুমশুবা চহি 150গী মতুংদা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমদা অহোংবা পুরক্তুনা অনৌবা লো অহুম শেমখি। শ্রী শাহনা মখা তারদুনা হায়খি করিগুম্বা অহোংবা অহুম অসি পুন্না য়েংলবদি এজুকেসন, ফোরেন্সিক সাইন্স অমসুং ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমদা কমপ্রিহেন্সিব ওইবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অসিগুম্বা চহি 5গী মতুংদা পাইখৎপা থবক্না লৈবাক অসিদা সাইন্তিফিক ওফিসর অমসুং ফোরেন্সিক সাইন্স এক্সপর্ত লিশিং 9 হেন্না চহি খুদিংগী পুথোকপা ঙমহনগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি ঙসিগী কনফেন্স অসি ফোরেন্সিক বিহেবিয়রেল সাইন্সকী তোপিক্তা পাঙথোক্লি অমসুং মসি অনৌবা লম অমনি। মহাক্না হায়খি বিহেবিয়রেল সাইন্সনা অকনবা লৈঙাক অমসুং অফবা জুদিসিয়রীগুম্না ক্রাইমশিং ঙাকথোকপদা চপ মান্নবা থৌদাং লৌগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না শেমখিবা মোদস ওপরেন্দী ব্যুরোদগী হেন্না মাংজিল থারি। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা ঐখোয়না বিহেবিয়র নৈরবদি অমসুং প্রাইমারী এজুকেসন্দা মসিগী মফম অমা পীদুনা কোওর্দিনেৎ তৌরবদি ঐখোয়না ক্রিমিনেল অমবু লেপহনবা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ফোরেন্সিক সাইন্স অসি তোঙান তানা খুন্নাইগী শেবা তৌবা ঙমলোই ঐখোয়না জুদিসিএল প্রোসেস্তা য়াওরিবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা লোয়ননা ফোরেন্সিক সাইন্স ইন্তিগ্রেৎ তৌদ্রিবা ফাওবা কান্নবশিং ফংবা ঙমলোই। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ফোরেন্সিক সাইন্স অসি ইনভেস্তিগেসন, প্রোজিক্যুসন, জস্তিস সিস্তেমদা শীজিন্নগদবনি অমসুং এজুকেসন্দা মসিবু এদোপ্ত তৌদুনা খোঙথাং অমা মাংদা থাংবগী মতম ওইরে। মহাক্না হায়খি মসি প্রিভেন্তিব, প্রিদিক্তিব অমসুং প্রোতেক্তিব পোলিসিয়িংগী মাইকৈদা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি। মহাক্না হায়খি ঙসি কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ইনভেস্তিগেসন্দা মতেং পাংনবা ঙসি দিজিতেল ফোরেন্সিক এক্সিলেন্স সেন্তর অমা শঙ্গাখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি 75 অসিদা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসী ওইখি অমসুং মালেমদা লৈরিবা কনাগুম্বনা ভারতকী মীয়াম্না দেমোক্রেসীদা থম্মিবা থাজবা অসিদা ৱাহং অমত্তা হংখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদু ভারতনা নীংতম্বা ফংবা চহি 100 মপুং ফারকপা মতম 2047দা ঐখোয়না লম খুদিংমক্তা ভারতনা মাংজিল থানবা লৌখিবা ফিরেপ থুংহন্নবা লম খুদিংমক্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পাইখৎখিবা ফিফোর্মশিংদা য়ুম্ফমদা মাংদা চংশিনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মতম অসিদা ঐখোয়গী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমগী মাংদা শীংনবা 4 লৈ – বেসিক পোলিসিয়িংগী প্রিন্সিপলদা কমপ্রোমাইজ তৌবা তৌদনবা অপুনবা সিস্তেমদা তেক্নোলোজী শীজিন্নুনা খ্বাইদগী মোদর্ন ওইনা পুসিস সিস্তেম অমা ওইবা, হ্যুমেন প্রজেন্সকী মরু ওইবা হন্থহনদবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা য়াহনদবা, হাইব্রিদ অমসুং মলতি দাইমেন্সনেল থ্রেতশিং মশক খঙদোকপা অমসুং মখোয়দগী ঐখোয়গী সিস্তেমশিং ঙাকথোক্নবা অপুনবা নেৎৱার্ক অমা শেম শাবা অমসুং ঐখোয়গী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অসি মালেমগী খ্বাইদগী মোদর্ন ওইবা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম ওইহনবা অমসুং বোল্দ ফীচর অমা ওইনা মসিদা ফোরেন্সিক এদোপ্ত তৌবা। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ক্রাইমগী মওং মতৌ, মোদ অমসুং মেথদ অসি নুমিৎ খুদিংগী হোংলক্লি অমসুং অসিগুম্বা ফীভমদা পুলিসনা ক্রাইম অমসুং ক্রিমিনেলশিংদগী মীরোল অনি মাংদা চখৎনা লৈবা মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি ক্রাইমশিং ঙাকথোক্নবা ঐখোয়না পোলিসীশিং অমসুং রুলস ওফ তেক্নোলোজীদা গ্লোবেল য়ুনিফোর্মিতী পুরক্নবা হোৎনগদবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম, তেক্নোলোজী অমসুং ফোরেন্সিক ইনভেস্তিগেসন ইন্তিগ্রেৎ তৌবা অসি ঐখোয়গী মাংদা অচৌবা শীংনবা ওইরি। মোদী সরকারনা ইনভেস্তিগেসন, প্রোজিক্যুসন অমসুং জুদিসিএল প্রোসেস্তা ফোরেন্সিক সাইন্সকী অচৌবা মফম অমা পীখি। মসিনা নহারোলগীদমক অচৌবা লম অমা হাংদোক্লগনি। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফোরেন্সিক তেক্নোলোজীগী মতেংনা ঐখোয়না নীংতম্বা, ওতোনোমী অমসুং ইনভেস্তিগেসন অচুম্বা মওংবা অসি ঙাকশেন্দুনা লিগেল কবরদা অফবা লম্বী অমা ওইরি। শ্রী শাহনা হায়খি গৃহ মন্ত্রালয় কন্না হোৎনরবা মতুংদা হৌখিবা চহি 5 অসিদা দেতাবেস কয়া শেমখি অমসুং দেতা ইন্তিগ্রেসনগী থবকসু কন্না পাইখৎখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা লোশিং অসি আইসোলেসন্দা পুথোক্তে অমসুং মখোয়া অসি পুথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা মথংগী চহি 5দা করি তৌবা মথৌ তাবগে ভিজুএলাইজ তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি 5গী মনুংদা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। শ্রী শাহনা হায়খি হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী এজুকেসন সিস্তেম অসি ৱান সাইজ ফিত ওলদা য়ুম্ফম ওইখি অদুবু অনৌবা এজুকেসন পোলিসীগী খুত্থাংদা মোদীজীনা মসিবু দাইনামিক ওইহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়ুনিভর্সিতী অসিগী অহেনবা কেম্পস মপান অথুবদা চহি অমা অসিদা হাংদোক্লগনি অমসুং কেম্পস অমমম লৈবাক্কী রাজ্য খুদিংমক্তা লৈহনগনি। মহাক্না হায়খি নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিংনা ৱান দেতা ৱান এন্ত্রীগী প্রিন্সিপলদা থবক তৌগদবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি অহানবা ওইনা জস্তিসকী বেসিক ইন্দিয়ন কনসেপ্ত অসিা মোদীজীনা অনৌবা লো অহুম পুরকখি – ভারতীয় ন্যায় সনহিতা, ভারতীয় নাগ্রিক সুক্ষা সনহিতা অমসুং ভারতীয় সক্ষ্যঅ অধিনিয়ম। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা লোশিংগী ৱারেপ অসি পুথোক্লবা মতুংদা চহি 3 অসিদা FIRশিংদা য়াওহল্লগনি। লোশিং অসিদা ঐখোয়না ইজ ওফ জস্তিসতগী অচম্বা, মান্নবা, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং মতম চানা ফংহনবা অসিগুম্বা দাইমেন্সনশিং অসি এদোপ্ত তৌখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা নহারোলশিংদা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসিবু লম খুদিংমক্তা মালেমগী মকোক্তা লৈহন্নবা পান্দম থম্মি, মসিদা ফোরেন্সিক সাইন্সসু য়াওরি অমসুং থবক অসি নহারোলনা তৌগদবনি। মহাক্না হায়খি অনৌবা এরেঞ্জমেন্তশিং তৌরবা মতুংদা ভারতনা ফোরেন্সিক সাইন্সকী লমদা মালেমগী মকোক্তা শোইদনা লৈরগনি।