Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message during foundation stone laying ceremony of Shri Khodaldham Trust-Cancer Hospital
21 JAN 2024 12:14PM by PIB Delhi
Jai Maa Khodal!
Today, on this auspicious occasion, I am honoured to connect with the sacred land of Khodal Dham and the devoted followers of Maa Khodal. Shri Khodaldham Trust has undertaken another significant initiative in the realm of public welfare and service. The construction of the Cancer Hospital and Research Centre is commencing in Amreli today. In a few weeks, we will celebrate the completion of 14 years since the establishment of Shri Khodaldham Trust, Kagvad. I extend my best wishes to all for these remarkable events.
My family members,
Fourteen years ago, the Leuva Patidar community founded Shri Khodaldham Trust with a steadfast commitment to service, values, and dedication. Since its inception, the Trust has endeavoured to positively impact the lives of lakhs of people through its service initiatives, spanning education, agriculture, and healthcare. I am confident that the cancer hospital being erected in Amreli will serve as another testament to the spirit of service, benefiting a large population in Saurashtra, including Amreli.
Friends,
Treatment of a grave illness like cancer poses a significant challenge for individuals and their families. The government is steadfast in its commitment to ensure that no patient encounters obstacles in accessing cancer treatment. With this commitment, around 30 new cancer hospitals have been established in the country over the past nine years, and work on 10 new cancer hospitals is currently underway.
Friends,
For the effective treatment of cancer, timely detection plays a crucial role. Often, in our villages, people become aware of cancer when it is already too late as the cancer is at the advanced stage. To avert such situations, the Central Government has established over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs at the village level. These centres prioritize the early detection of various severe diseases, including cancer. The early identification of cancer aids doctors in its treatment. Women have also benefitted greatly from this effort of the Central Government. Ayushman Arogya Mandir has played a pivotal role in the early detection of cervical and breast cancer.
Friends,
Over the past two decades, Gujarat has witnessed unparalleled progress in the healthcare sector. Today, it is emerging as a crucial medical hub in Bharat. In Gujarat, the number of medical colleges has risen from 11 to 40, and MBBS seats have seen a nearly fivefold increase. PG seats have tripled. And the addition of AIIMS in Rajkot further signifies the state's medical advancements. Till 2002, there were only 13 pharmacy colleges in Gujarat, but the number has now increased to around 100. In 20 years, the number of Diploma Pharmacy Colleges has also increased from 6 to around 30. Gujarat has exemplified a model of major reforms in healthcare. Here, community health centres were opened in every village; healthcare facilities were extended to tribal and poor areas and people's trust in the facility of 108 ambulances in Gujarat has continuously strengthened.
My family members,
For the nation's development, the health and strength of its people are imperative. Our government, under the blessings of Khodal Mata, is committed to this philosophy. The initiation of the Ayushman Bharat Yojana ensures that the underprivileged do not face hurdles in obtaining treatment for serious illnesses. Over six crore individuals have been treated under this scheme, including a significant number of cancer patients. Without Ayushman Bharat, these individuals would have incurred expenditures of up to one lakh crore rupees. Our government has also opened 10,000 Jan Aushadhi Kendras, where people are getting medicines at 80 percent discount. Now the government is going to increase the number of PM Jan Aushadhi Kendras to 25,000. Due to affordable medicines, patients have saved Rs 30 thousand crores on hospital bills. The government has also controlled the prices of cancer medicines which has brought a relief to numerous cancer patients.
Friends,
I share a longstanding connection with all of you. Every time I visit, I bring forward a request, and today, I wish to reiterate these requests once again. In a way, they are my nine requests. It's only fitting to discuss Navratri when considering spiritual tasks related to the Goddess. Hence, I'm framing these requests in the context of divine work. I understand that many of you are already actively engaged in several of these areas, yet I reiterate these nine requests for you and the younger generation. Firstly, conserve every drop of water and increase awareness about water conservation. Second, traverse from village to village, spreading awareness about digital transactions. Third, strive to make your village, locality, and city the epitome of cleanliness. Fourth, promote local products as much as possible and exclusively use 'Made in India' goods. Fifth, explore your own country as much as possible and advocate for tourism within your nation. Sixth, continually educate farmers about natural or organic farming practices. My seventh request is to include millets and Shri-Ann in your diet and promote their widespread consumption. Eighth, integrate fitness, yoga, or sports into your life. Ninth, distance yourself from any kind of drugs and addiction; keep them away from your life.
Friends,
I am confident that each one of you will continue to fulfil your responsibilities with utmost dedication and capability. The cancer hospital under construction in Amreli will serve as a model for the welfare of society at large. I extend my best wishes to the Leuva Patidar Samaj and Shri Khodaldham Trust for their upcoming endeavours. May you continue to engage in social service with the blessings of Maa Khodal. Once again, my heartfelt best wishes to all of you.
Before I bid farewell, allow me to express another thought. Please don't take offense. Nowadays, by the grace of God, Goddess Lakshmi has graced this place, and I am delighted. However, is it appropriate to conduct marriages abroad? Can't marriages happen in our own country? Consider the significant amount of wealth that flows out of Bharat due to this practice! Strive to create an environment that discourages people from going abroad for marriages. Let this trend not touch our society. Why not have marriages at the divine feet of Maa Khodal? That's why I propose 'Wed in India'; have your weddings in India. Similar to 'Made in India', let it be 'Wed in India'. As you are like family to me, I cannot refrain from expressing my thoughts to you all. I won't extend my remarks further. Best wishes to all of you. Thank you.
Jai Maa Khodal!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রী খোদালধাম ত্রস্ত-কেন্সর হোস্পিতালগী উরেপ-উয়ুং তম্বা থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিদিও মেসেজগী মপুংফাবা ৱারোল
21 JAN 2024 12:14PM by PIB Imphal
জয় মা খোদাল,
ঙসি অখন্নবা থৌরম অসিদা, শেংলবা খোদালধামগী লমদম অমসুং ইমা খোদালগী ভক্তশিংগা উনবগী খুদোংচাবা ফংবা অসি ঐগী লাইবক য়াম্না ফবনি। ঙসি শ্রী খোদালধাম ত্রস্তনা মীয়ামগী য়াইফনবা লমদা অতোপ্পা মরুওইবা থবক অমা পায়খৎলে। ঙসি অমরেলিদা কেন্সর হোস্পিতাল অমসুং রিছার্স সেন্তরগী থবক হৌরে। লাক্লিবা চহি খরগী মনুংদা, শ্রী খোদালধাম ত্রস্ত লিংখৎপা চহি ১৪ মপুংফারগনি। হায়রিবা থৌরমশিং অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
থবক, গুনশিং অমসুং কৎথোকপগী ৱাশক্কা লোয়ননা চহি ১৪গী মমাঙদা লিউবা পতিদার ফুরুপনা শ্রী খোদালধাম ত্রস্ত লিংখৎখি। মতম অদুদগী হৌনা ত্রস্ত অসিনা মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকখ্রে। লাইরিক-লাইশু, লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা হকশেলগী লমদা অদোমগী ত্রস্ত অসিনা লেপ্তনা হিরম খুদিংমক্তা অফবা থবক পাংথোক্নবা হোৎনরি। অমরেলিদা শাগদৌরিবা কেন্সর হোস্পিতাল অসি মীয়াম থবক তৌবগী অতোপ্পা খুদম অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মসিনা অমরেলি য়াওনা সৌরাস্ত্রাগী পাক-চাউরবা লমদম কান্নবা পীগনি।
মরুপশিং,
কেন্সরগুম্বা শাথিরবা লায়না অমা লায়য়েংবা হায়বসি মীওই অমগী অমসুং ইমুং অমগী অচৌবা শিংনবা অমনি। অনাবা মীওই অমতা কেন্সর লায়য়েংবদা খুদোংচাদবশিং মায়োক্নদবা সরকারনা হোৎনরি। মসিগী ৱাখল্লোন্দা, হৌখিবা চহি ৯দা অনৌবা কেন্সর হোস্পিতাল ৩০ লিংখৎলে। হৌজিক অনৌবা কেন্সর হোস্পিতাল ১০ শেমগৎলি।
মরুপশিং,
কেন্সর লায়য়েংবদা মতম চানা খঙদোকপা অসি য়াম্না মরুওই। ঐখোয়গী খুঙ্গংগী মীয়াম্না কেন্সরগী মরমদা খঙলবা মতমদা, মসি য়াম্না থেংমল্লি, মসি হকচাংগী মফম খুদিংমক্তা শন্দোকখি। অসিগুম্বা ফিবম অসি থোক্তনবা, কেন্দ্র সরকারনা খুঙ্গংশিংদা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির লাখ ১.৫ হেন্না শারে। অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দিরশিংদা কেন্সর য়াওনা অরুবা লায়নাশিং ঙন্না খঙদোক্নবা থবক পায়খৎলে। কেন্সর অসি ঙল্লিঙৈদা খঙদোকলবদি, মসি লায়য়েংবদা দোক্তরশিংগী মতেং য়াম্না পাংই। কেন্দ্র সরকারগী থবক অসিদা নুপীশিংশু কান্নবা য়াম্না ফংই। সর্ভাইকেল কেন্সর নত্ত্রগা ব্রিস্ত কেন্সর ওইগেরা, মসি ঙল্লিঙৈদা খঙদোকপদা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দিরশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ২০দা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা গুজরাত্তা হকশেলগী ফিবম য়াম্না ফগৎলে। ঙসি গুজরাত ভারত্তা মেদিকেলগী মফম অমা ওইরে। ২০০২ ফাওবদা, গুজরাত্তা মেদিকেল কলেজ ১১ খক লৈরমখি, ঙসিদি কলেজ মশিং ৪০ য়ৌরে। পি.জি সিত মশিংশু শরুক অহুম হেনগৎলে। হৌজিক রাজকোত্তা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস ফাওবা লৈরে। ২০০২ ফাওবদা, গুজরাত্তা ফার্মাসি কলেজ ১৩ খক লৈরমখি, ঙসি মশিং ১০০ য়ৌরে। চহি ২০গী মনুংদা, দিপ্লোমা ফার্মাসি কলেজ মশিং ৬তগী মশিং ৩০দা হেনগৎলে। হকশেলগী লমদা অচৌবা অওনবা পুরক্নবা নমুনা অমা গুজরাতনা পীরে। রাজ্য অসিদা খুঙ্গং খুদিংমক্তা কম্মুনিতি হেল্থ সেন্তরশিং লিংখৎলে। ত্রাইবেল অমসুং লায়রবশিংগী লমদমশিংদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। গুজরাত্তা এম্বুলেন্স ১০৮ গী খুদোংচাবদা মীয়াম্না লৈরিবা থাজবা হেনগৎলে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লৈবাক অসি চাউখৎনবগীদমক লৈবাক অসিগী মীয়াম মশা ফবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা দরকার ওই। ঙসি মা খোদালগী থৌজালগা লোয়ননা, ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি তুংইন্নরি। ঐখোয়না অয়ুস্মান ভারত য়োজনা হৌদোকপদগী লায়রবশিং অরুবা লায়নাশিং লায়য়েংবগী মতাংদা ৱানিঙাই ওইদ্রে। ঙসিদি, স্কিম অসিগী মতেংদগী মীওই করোর ৬ হোস্পিতালদা মিং চল্লে অমসুং লায়য়েংলে। মসিদা মশিং য়াম্লবা কেন্সর অনাবা কয়া য়াওরি। করিগুম্বা অয়ুস্মান ভারত স্কিম লৈরমদ্রবদি, লায়রবা মীওইশিং অসি লুপা করোর লাখ ১ চাদিং তৌরমগনি। ঐখোয়গী সরকারনা জন ঔসাধি কেন্দ্র লিশিং ১০ হাংদোক্লে, মফম অসিদা মীয়াম্না হিদাক-লাংথক মমল চাদা ৮০ তানা ফংলে। হৌজিক সরকারনা পি.এম জন ঔসাধি কেন্দ্র মশিং লিশিং ২৫ দা হেনগৎহল্লগনি। মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিংনা মরম ওইদুনা, অনাবশিংনা লুপ করোর লিশিং ৩০ কনবা ঙম্লে। সরকারনা কেন্সরগী হিদাক্কী মমল য়েংশিনবদগী কেন্সর অনাবা মীওই কয়া কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঐহাক্কা অদোমগা অচেৎপা মরী অমা লৈনরি। ঐনা অদোমগী মরক্তা লাকপদা, ঐনা শোইদনা করিগুম্বা খর হায়জগনি। ঙসিশু ঐনা অদোমগী মফমদা অমুক হন্না হায়জরি। মওং অমদা, ঐনা ৱাফম ৯ হায়জরি। মমাগী থবক লাকপদা মতমদা নবরাত্রি নিংশিবা অসি মহৌশানি, মরম অদুনা ঐনা ৱাফম ৯ হায়রিবনি। ঐনা ৱাফম ৯ অসি অমুক্কা হন্না অদোমগী মফমদা হায়জরি। অহানবদা, ঈশিং মরিক অমা ফাওবা মাঙহল্লোইদবনি অমসুং ঈশিং লিক্নবা শীজিন্নবগী মতাংদা মীয়ামদা হেন্না খঙহনগদবনি। অনিশুবদা, খুঙ্গং অমদগী খুঙ্গং অমদা চৎতুনা মীয়ামদা দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিংগী মরমদা খঙহনগদবনি। অহুমশুবদা, অদোমগী খুঙ্গং, অদোমগী লৈকায়, অদোমগী সহর লু-নানবদা মকোক তানবা থবক তৌগদবনি। মরিশুবদা, ঙম্লিবমখৈ লমদম অসিগী পোৎথোকশিং শীজিন্নগদবনি, ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং খক্তা শীজিন্নগদবনি। মঙাশুবদা, অদোমগী লৈবাক হান্না য়েংগদবনি, অদোমগী লৈবাক কোয়গদবনি অমসুং অদোমগী লৈবাক্কী তুরিজম চাউখৎহনগদবনি। তরুকশুবদা, লৌমীশিং মশিং হেন্না মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবকশিংগী মরমদা খঙহনগদবনি। তরেৎশুবদা, অদোমগী পুন্সিদা মিল্লেতশিং অমসুং শ্রী অন্না শীজিন্নগদবনি, মসি পাক-শান্না খকহনগদবনি। নিপালশুবদা, হকচাং ফবা, য়োগা নত্ত্রগা শান্নবা অসি অদোমগী পুন্সিগী তৎনবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইহনগদবনি। ঐগী মপনশুবা হায়জবদি, মখল খুদিংমক্কী ময়াই কাবা চীঞ্জাক্তগী লাপ্না লৈগদবনি, মখোয় অদোমগী পুন্সিদগী থাপ্না থমগদবনি।
মরুপশিং,
কৎথোকপা অমসুং তৌবা ঙম্বগা লোয়ননা অদোমগী থৌদাং খুদিংমক অদোম্না মখা তানা পাংথোক্কনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। অমরেলিদা শাগদৌরিবা কেন্সর হোস্পিতাল অসি খুন্নাইগী য়াইফনবা থবক তৌবগী অতোপ্পা খুদম অমা ওইরগনি। মখোয়গী তুংগী থবকশিংগীদমক ঐনা লিউবা পতিদার সমাজ অমসুং শ্রী খোদালধাম ত্রস্ত য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মা খোদালগী থৌজালগা লোয়ননা, অদোম্না মখা তানা মীয়ামগী থবক তৌবা ওইরসনু। অমুক হন্না ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐ করিগুম্বা অমা হায়জগে, লান্না লৌবীগনু। হৌজিক ঈশ্বর, লক্সমী ইমা মফম অসিদা লেংশিল্লে অমসুং ঐ য়াম্না হরাওই। অদুবু মপান লৈবাকশিংদা লুহোংবা অসি অচুম্বরা? ঐখোয়গী লৈবাক্তা লুহোংবা য়াদবরা? ভারত্তগী শেন কয়া য়াম্না চৎখ্রে! মপান লৈবাকশিংদা চৎলগা লুহোংবগী লায়না অসি ঐখোয়গী খুন্নাইদা লৈহল্লোইদবনি। করিগীদমক ইমা খোদালগী মফমদা লুহোংবগী থৌরম পাংথোক্লোইদৌরিবনো? মরম অদুনা ঐনা ভারত্তা লুহোংসি হায়রবনি। মেদ ইন ইন্দিয়াগা মেরিদ ইন ইন্দিয়াগা চপ মান্নৈ। করিগুম্বা অদোম ইমুং-মনুংগী মীওই অমা ওইরবদি মসি অদোম খনগদবনি। ঐ শাংনা ঙাংলরোই। মীয়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎচরি। জয় মা খোদাল !