ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ଖୋଡଲଧାମ ଟ୍ରଷ୍ଟ-କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
21 JAN 2024 12:14PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ମା ଖୋଡଲ ।
ଆଜି ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅବସରରେ ଖୋଡଲଧାମର ପବିତ୍ର ଭୂମି ଏବଂ ମା' ଖୋଡଲଙ୍କ ଭକ୍ତଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା, ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା । ଜନକଲ୍ୟାଣ ଓ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରୀ ଖୋଡଲଧାମ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଆଜି ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଆଜିଠାରୁ ଆମରେଲିରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ ଓ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟରର କାମ । ଆସନ୍ତା କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ଖୋଡଲଧାମ ଟ୍ରଷ୍ଟ-କାଗୱଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୧୪ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି । ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ସେବା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ସମର୍ପଣର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ୧୪ ବର୍ଷ ତଳେ ଲେଉଭା ପଟିଦାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଶ୍ରୀ ଖୋଡଲଧାମ ଟ୍ରଷ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ସେହିଦିନ ଠାରୁ ଟ୍ରଷ୍ଟ ନିଜର ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ଶିକ୍ଷା, କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସବୁ ଦିଗରେ ଭଲ କାମ କରିବାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଟ୍ରଷ୍ଟ ନିରନ୍ତର ଚେଷ୍ଟା କରିଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଅମରେଲିରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା କର୍କଟ ରୋଗର ଡାକ୍ତରଖାନା ସେବା ଭାବନାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅମରେଲି ସମେତ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ବିଶାଳ ଅଞ୍ଚଳ ଉପକୃତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
କର୍କଟ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଲଟିଯାଏ। କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସାରେ ଯେପରି କୌଣସି ରୋଗୀ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ଟି ନୂଆ କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ୧୦ଟି ନୂଆ କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଯେ କର୍କଟ ରୋଗ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଯେପରି ଚିହ୍ନଟ ହୁଏ । ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଆମ ଗାଁର ଲୋକମାନେ କର୍କଟ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ହେବା ବେଳକୁ ବହୁତ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ଏହା ଶରୀରରେ ବହୁତ ବ୍ୟାପିଯାଇଥାଏ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗ୍ରାମସ୍ତରରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକରେ ଆରମ୍ଭରେ କ୍ୟାନସର ସମେତ ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ପୂର୍ବରୁ କର୍କଟ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ ହେଲେ ଏହାର ଚିକିତ୍ସାରେ ଡାକ୍ତରମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଗର୍ଭାଶୟ କର୍କଟ ବା ସ୍ତନ କର୍କଟ ରୋଗର ପ୍ରାଥମିକ ତଦନ୍ତରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି । ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ମେଡିକାଲ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ୨୦୦୨ ସୁଦ୍ଧା ଗୁଜରାଟରେ ମାତ୍ର ୧୧ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୪୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏମ୍ ବିବିଏସ୍ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ପିଜି ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏବେ ରାଜକୋଟରେ ଏମ୍ସ ରହିଛି । ୨୦୦୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟରେ ମାତ୍ର ୧୩ଟି ଫାର୍ମାସି କଲେଜ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଡିପ୍ଲୋମା ଫାର୍ମାସି କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ୬ରୁ ୩୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗୁଜରାଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ମଡେଲ ଭାବରେ ନିଜକୁ ଜାହିର କରିଛି । ପ୍ରତି ଗାଁରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଥିଲା । ଆଦିବାସୀ ଓ ଗରିବ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଗୁଜରାଟରେ ୧୦୮ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ସୁବିଧା ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହୋଇଛି ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ସୁସ୍ଥ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ । ଖୋଡାଲ ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆଜି ଆମ ସରକାର ଏହି ଭାବନାରେ ଚାଲୁଛି । ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଆଉ ପଡିବ ନାହିଁ । ଆଜି ଏହି ଯୋଜନା ସହାୟତାରେ ୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତି କରାଯାଇ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ କର୍କଟ ରୋଗୀ ମଧ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ନଥିଲେ ଏହି ଗରିବଙ୍କୁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା । ଆମ ସରକାର ୧୦ହଜାର ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଔଷଧ ପାଉଛନ୍ତି । ଏବେ ସରକାର ପିଏମ୍ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ୨୫ ହଜାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଶସ୍ତା ଔଷଧ ଯୋଗୁଁ ରୋଗୀମାନେ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି । କ୍ୟାନସର ଔଷଧର ଦାମ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ କର୍କଟ ରୋଗୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ମୋର ଏତେ ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କ ଅଛି । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣକୁ ଆସିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କିଛି ନା କିଛି ଅନୁରୋଧ କରେ । ଆଜି ବି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଗରେ ମୋର ଅନୁରୋଧ ଦୋହରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ହେଉଛି ମୋର ୯ଟି ଅନୁରୋଧ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ମା'ଙ୍କ କାମ ହୁଏ, ନବରାତ୍ରୀ ମନେ ପଡ଼ିବା ସ୍ୱାଭାବିକ, ତେଣୁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ନଅଟି ଅନୁରୋଧ ଅଛି । ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଯୁବ ପିଢ଼ି ପାଇଁ, ମୁଁ ଏହି ୯ ଟି ଅନୁରୋଧକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛି । ପ୍ରଥମ - ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଜଳକୁ ସଞ୍ଚୟ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଚେତନ କରନ୍ତୁ । ଦ୍ୱିତୀୟ- ଗାଁ ଗାଁ ବୁଲି ଲୋକଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ କରନ୍ତୁ । ତୃତୀୟ – ନିଜ ଗାଁକୁ, ନିଜ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ସହରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରେ ଏକ ନମ୍ବର କରିବା ପାଇଁ କାମ କରନ୍ତୁ । ଚତୁର୍ଥ- ଯଥାସମ୍ଭବ ସ୍ଥାନୀୟ, ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଅନ୍ତୁ, କେବଳ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । ପଞ୍ଚମ- ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରଥମେ ନିଜ ଦେଶକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ନିଜ ଦେଶ ଉପରେ
ବୁଲି ଯାଆନ୍ତୁ, ନିଜ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଅନ୍ତୁ । ଷଷ୍ଠ- ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପ୍ରତି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଚେତନ କରିବା । ମୋର ସପ୍ତମ ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି - ବାଜରା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ବହୁତ ବିସ୍ତାର କରନ୍ତୁ । ମୋର ଅଷ୍ଟମ ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି- ଫିଟନେସ୍‌, ଯୋଗ କିମ୍ବା କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ କରନ୍ତୁ । ମୋର ନବମ ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି - ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ନିଶା ଯେପରିକ ଡ୍ରଗ୍ସ ଏବଂ ନିଶାଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଦୂରେଇ ରଖନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ । ଅମରେଲିରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା କର୍କଟ ଡାକ୍ତରଖାନା ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିବ । ମୁଁ ଲେଉଭା ପଟିଦାର ସମାଜ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଖୋଡଲଧାମ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମା' ଖୋଡଲଙ୍କ କୃପାରୁ ଆପଣ ଏହି ଉପାୟରେ ସମାଜସେବାରେ ନିଜକୁ ନିୟୋଜିତ କରୁଛି । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଯିବା ବେଳେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଖରାପ ଭାବିବେ ନାହିଁ । ଆଜିକାଲି ଭଗବାନଙ୍କ କୃପାରୁ ଏଠାରେ ଲକ୍ଷ୍ମୀଜୀ ବାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଅଛି । ବିଦେଶରେ ବିବାହ କରିବା ଠିକ୍ କି? କ'ଣ ଆମେ ଆମ ଦେଶରେ ବିବାହ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ? ଭାରତ ବାହାରକୁ କେତେ ଟଙ୍କା ଯାଉଛି ! ବିଦେଶ ଯିବା ପରେ ଏହି ବିବାହ ରୋଗ ଆସୁଛି, ଏହା ଆମ ସମାଜରେ ଆସିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ । ମା' ଖୋଡଲଙ୍କ ଚରଣରେ କାହିଁକି ବିବାହ କରିବେ ନାହିଁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଭାରତରେ 'ୱେଡ୍' କହୁଛି । ଭାରତରେ ବିବାହ କରନ୍ତୁ । ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏମିତି ହିଁ ୱେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ । ଯଦି ଆପଣମାନେ ଆପଣ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଅଟନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବାକୁ ମନ ଲାଗୁଛି । ମୁଁ ଅଧିକ ସମୟ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବି ନାହିଁ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଜୟ ମା' ଖୋଡଲ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message during foundation stone laying ceremony of Shri Khodaldham Trust-Cancer Hospital
21 JAN 2024 12:14PM by PIB Delhi
Jai Maa Khodal!
Today, on this auspicious occasion, I am honoured to connect with the sacred land of Khodal Dham and the devoted followers of Maa Khodal. Shri Khodaldham Trust has undertaken another significant initiative in the realm of public welfare and service. The construction of the Cancer Hospital and Research Centre is commencing in Amreli today. In a few weeks, we will celebrate the completion of 14 years since the establishment of Shri Khodaldham Trust, Kagvad. I extend my best wishes to all for these remarkable events.
My family members,
Fourteen years ago, the Leuva Patidar community founded Shri Khodaldham Trust with a steadfast commitment to service, values, and dedication. Since its inception, the Trust has endeavoured to positively impact the lives of lakhs of people through its service initiatives, spanning education, agriculture, and healthcare. I am confident that the cancer hospital being erected in Amreli will serve as another testament to the spirit of service, benefiting a large population in Saurashtra, including Amreli.
Friends,
Treatment of a grave illness like cancer poses a significant challenge for individuals and their families. The government is steadfast in its commitment to ensure that no patient encounters obstacles in accessing cancer treatment. With this commitment, around 30 new cancer hospitals have been established in the country over the past nine years, and work on 10 new cancer hospitals is currently underway.
Friends,
For the effective treatment of cancer, timely detection plays a crucial role. Often, in our villages, people become aware of cancer when it is already too late as the cancer is at the advanced stage. To avert such situations, the Central Government has established over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs at the village level. These centres prioritize the early detection of various severe diseases, including cancer. The early identification of cancer aids doctors in its treatment. Women have also benefitted greatly from this effort of the Central Government. Ayushman Arogya Mandir has played a pivotal role in the early detection of cervical and breast cancer.
Friends,
Over the past two decades, Gujarat has witnessed unparalleled progress in the healthcare sector. Today, it is emerging as a crucial medical hub in Bharat. In Gujarat, the number of medical colleges has risen from 11 to 40, and MBBS seats have seen a nearly fivefold increase. PG seats have tripled. And the addition of AIIMS in Rajkot further signifies the state's medical advancements. Till 2002, there were only 13 pharmacy colleges in Gujarat, but the number has now increased to around 100. In 20 years, the number of Diploma Pharmacy Colleges has also increased from 6 to around 30. Gujarat has exemplified a model of major reforms in healthcare. Here, community health centres were opened in every village; healthcare facilities were extended to tribal and poor areas and people's trust in the facility of 108 ambulances in Gujarat has continuously strengthened.
My family members,
For the nation's development, the health and strength of its people are imperative. Our government, under the blessings of Khodal Mata, is committed to this philosophy. The initiation of the Ayushman Bharat Yojana ensures that the underprivileged do not face hurdles in obtaining treatment for serious illnesses. Over six crore individuals have been treated under this scheme, including a significant number of cancer patients. Without Ayushman Bharat, these individuals would have incurred expenditures of up to one lakh crore rupees. Our government has also opened 10,000 Jan Aushadhi Kendras, where people are getting medicines at 80 percent discount. Now the government is going to increase the number of PM Jan Aushadhi Kendras to 25,000. Due to affordable medicines, patients have saved Rs 30 thousand crores on hospital bills. The government has also controlled the prices of cancer medicines which has brought a relief to numerous cancer patients.
Friends,
I share a longstanding connection with all of you. Every time I visit, I bring forward a request, and today, I wish to reiterate these requests once again. In a way, they are my nine requests. It's only fitting to discuss Navratri when considering spiritual tasks related to the Goddess. Hence, I'm framing these requests in the context of divine work. I understand that many of you are already actively engaged in several of these areas, yet I reiterate these nine requests for you and the younger generation. Firstly, conserve every drop of water and increase awareness about water conservation. Second, traverse from village to village, spreading awareness about digital transactions. Third, strive to make your village, locality, and city the epitome of cleanliness. Fourth, promote local products as much as possible and exclusively use 'Made in India' goods. Fifth, explore your own country as much as possible and advocate for tourism within your nation. Sixth, continually educate farmers about natural or organic farming practices. My seventh request is to include millets and Shri-Ann in your diet and promote their widespread consumption. Eighth, integrate fitness, yoga, or sports into your life. Ninth, distance yourself from any kind of drugs and addiction; keep them away from your life.
Friends,
I am confident that each one of you will continue to fulfil your responsibilities with utmost dedication and capability. The cancer hospital under construction in Amreli will serve as a model for the welfare of society at large. I extend my best wishes to the Leuva Patidar Samaj and Shri Khodaldham Trust for their upcoming endeavours. May you continue to engage in social service with the blessings of Maa Khodal. Once again, my heartfelt best wishes to all of you.
Before I bid farewell, allow me to express another thought. Please don't take offense. Nowadays, by the grace of God, Goddess Lakshmi has graced this place, and I am delighted. However, is it appropriate to conduct marriages abroad? Can't marriages happen in our own country? Consider the significant amount of wealth that flows out of Bharat due to this practice! Strive to create an environment that discourages people from going abroad for marriages. Let this trend not touch our society. Why not have marriages at the divine feet of Maa Khodal? That's why I propose 'Wed in India'; have your weddings in India. Similar to 'Made in India', let it be 'Wed in India'. As you are like family to me, I cannot refrain from expressing my thoughts to you all. I won't extend my remarks further. Best wishes to all of you. Thank you.
Jai Maa Khodal!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.