প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘শ্ৰী খোদালধাম ন্যাস-কৰ্কটৰোগ চিকিৎসালয়’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠান উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ‘ভিডিঅ' বাৰ্তা’ৰ পাঠ
21 JAN 2024 12:14PM by PIB Guwahati
জয় মা খোদাল।
আজি এই বিশেষ অনুষ্ঠানত ‘খোদালধাম আৰু মা খোদাল’ৰ পবিত্ৰ ভূমিৰ ভক্তসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ পোৱাটো মোৰ বাবে এক ডাঙৰ সৌভাগ্য। ‘শ্ৰী খোদালধাম ন্যাস’-য়ে আজি জনকল্যাণ আৰু সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আজিৰ পৰা, ‘কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ’ৰ কাম আমৰেলীত আৰম্ভ হৈছে। অহা কেইসপ্তাহমানৰ ভিতৰতে ‘শ্ৰী খোদালধাম ন্যাস-কাগৱাড়’য়েও ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ১৪ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। এই অনুষ্ঠানসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
আজিৰ পৰা ১৪ বছৰ আগতে, ‘লেউৱা পাটীদাৰ’ সম্প্ৰদায়ে সেৱা, মূল্যবোধ আৰু সমৰ্পণৰ সংকল্প সাৰোগত কৰি ‘শ্ৰী খোদালধাম ন্যাস’ গঠন কৰিছিল। তেতিয়াৰে পৰা, এই ন্যাসে সেৱাত সমৰ্পিত কামৰ জৰিয়তে লাখ লাখ লোকৰ জীৱন সলনি কৰি আহিছে। শিক্ষা, কৃষি, কিম্বা স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰতেই হওক, আপোনালোকৰ ন্যাসে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত নিৰন্তৰ ভাল কাম কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আহিছে। মই নিশ্চিত যে আমৰেলীত স্থাপিত হ’ব লগা কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসালয়খন সেৱা ভাৱনাৰ আন এক উদাহৰণ হৈ উঠিব। ই অমৰেলীকে ধৰি সৌৰাষ্ট্ৰৰ এক বৃহৎ এলেকাক উপকৃত কৰিব।
বন্ধুসকল,
কৰ্কট ৰোগৰ দৰে গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসা যিকোনো ব্যক্তি আৰু পৰিয়ালৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰে। চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে যে কোনো ৰোগীয়ে যাতে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয়। এই চিন্তাধাৰাৰেই যোৱা ৯টা বছৰত দেশত প্ৰায় ৩০ খন নতুন কৰ্কট চিকিৎসালয় বিকশিত কৰা হৈছে। আৰু ১০ খন নতুন কৰ্কটৰোগ চিকিৎসালয়ৰ কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
সঠিক সময়ত কৰ্কট ৰোগ ধৰা পেলোৱাটো হৈছে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা। প্ৰায়ে আমাৰ গাঁৱৰ লোকসকল কৰ্কট ৰোগত আক্ৰান্ত হ’লেও বহুত পলমকৈহে ৰোগ ধৰা পৰেগৈ, তেতিয়ালৈ ই শৰীৰত যথেষ্ট বিয়পি পৰে। এনে পৰিস্থিতিৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গাঁও পৰ্যায়ত ১.৫ লাখতকৈয়ো অধিক ‘আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ’ নিৰ্মাণ কৰিছে। এই ‘আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ’সমূহত আৰম্ভণিতে কৰ্কট ৰোগকে ধৰি বহুতো গুৰুতৰ ৰোগ ধৰাৰ পেলোৱাত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। কৰ্কট ৰোগৰ উপস্থিতি আগতীয়াকৈ ধৰা পেলাব পাৰিলে চিকিৎসকসকলৰ বাবে ইয়াৰ চিকিৎসা কৰাতো বহু পৰিমাণে সহজ-সাধ্য হৈ উঠে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে মহিলাসকলো যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। গ্ৰীৱাৰ কৰ্কট বা স্তনৰ কৰ্কটৰোগৰ প্ৰাৰম্ভিক অনুসন্ধানত ‘আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ’-য়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ২০ বছৰত, গুজৰাটে স্বাস্থ্য খণ্ডত অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। আজি গুজৰাট ভাৰতৰ এক ডাঙৰ চিকিৎসা কেন্দ্ৰ হৈ উঠিছে। ২০০২ চনলৈকে গুজৰাটত মাত্ৰ ১১ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল। কিন্তু, আজি ইয়াৰ সংখ্যা ৪০খনলৈ বৃদ্ধি হৈছে। ২০ বছৰত, ‘এমবিবিএছ’ পাঠ্যক্ৰমৰ আসনৰ সংখ্যা প্ৰায় ৫ গুণ বৃদ্ধি হৈছে। ‘স্নাতকোত্তৰ পাঠ্যক্ৰম’ৰ আসনৰ সংখ্যাও প্ৰায় ৩ গুণে বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া আমাৰ ৰাজকোটত ‘এইমছ’ আছে। ২০০২ চনলৈকে গুজৰাটত মাত্ৰ ১৩ খন ‘ফাৰ্মাচী মহাবিদ্যালয়’ আছিল, আজি ইয়াৰ সংখ্যা প্ৰায় ১০০খনলৈ বৃদ্ধি হৈছে। ২০টা বছৰত ‘ডিপ্লোমা ফাৰ্মাচী মহাবিদ্যালয়’ৰ সংখ্যাও ৬ ৰ পৰা প্ৰায় ৩০ লৈ বৃদ্ধি হৈছে। গুজৰাটে স্বাস্থ্য খণ্ডত এটা ডাঙৰ সংস্কাৰমূলক আৰ্হি উপস্থাপন কৰিছে। প্ৰতিখন গাঁৱতে ‘সামূহিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ’ খোলা হৈছে। জনজাতীয় আৰু দৰিদ্ৰ অঞ্চলসমূহলৈ স্বাস্থ্য সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। গুজৰাটত ‘১০৮ এম্বুলেন্স’ৰ সুবিধাৰ ওপৰত মানুহৰ বিশ্বাস নিৰন্তৰ শক্তিশালী হৈছে।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে দেশৰ জনসাধাৰণ স্বাস্থ্যৱান আৰু শক্তিশালী হোৱাটোও প্ৰয়োজনীয়। ‘খোদাল মাতা’ৰ আশীৰ্বাদত আজি আমাৰ চৰকাৰে এই ধাৰণাক সাৰোগত কৰি আগবাঢ়ি যাব বিচাৰিছে। আমি ‘আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি’ আৰম্ভ কৰিছিলো যাতে দৰিদ্ৰ সকলে গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাক লৈ চিন্তা কৰিবলগীয়া নহয়। আজি এই আঁচনিৰ সহায়ত ৬ কোটিৰো অধিক লোকক চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি কৰি চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছে। বহু সংখ্যক কৰ্কট ৰোগীও ইয়াৰ মাজত আছে। যদি আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি নাথাকিলহেঁতেন এইসকল দৰিদ্ৰ লোকে ১ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিব লগা হ'লহেঁতেন। আমাৰ চৰকাৰে ১০,০০০ ‘জন ঔষধি কেন্দ্ৰ’ও মুকলি কৰিছে, য'ত মানুহে ৮০ শতাংশ ৰেহাই দৰত ঔষধ লাভ কৰিব পাৰে। এতিয়া চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনৌষধি কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা ২৫ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি কৰিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। সুলভ মূল্যত ঔষধ লাভ কৰাৰ বাবে ৰোগীসকলে ৩০,০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰিব পাৰিছে। চৰকাৰে কৰ্কট ৰোগৰ ঔষধৰ মূল্যও নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছে, যাৰ ফলত বহুতো কৰ্কট ৰোগী উপকৃত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে সৈতে মোৰ ইমান পুৰণি সম্পৰ্ক আছে। যেতিয়াই মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহো, মই নিশ্চিতভাৱেই কিবা এটা অনুৰোধ কৰোঁ। আজিও মই আপোনালোকৰ আগত মোৰ অনুৰোধৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিব বিচাৰিছো। ক’বলৈ গ’লে এয়া এক প্ৰকাৰে মোৰ ৯টা অনুৰোধ। আৰু মাতৃসকলৰ কাম হ’লেতো নৱৰাত্ৰিলৈ মনত পৰাটো তেনেই স্বাভাৱিক, সেয়েহে মই কওঁ যে নটা অনুৰোধ আছে। মই জানো যে আপোনালোকে ইতিমধ্যে ইয়াৰে বহুকেইটা ক্ষেত্ৰত বহুখিনি কাম কৰি আছেই। কিন্তু আপোনালোকৰ বাবে, আপোনালোক যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে, মই এই ৯টা অনুৰোধৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিব খুজিছোঁ। প্ৰথমে– পানীৰ প্ৰতিটো টোপাল সংৰক্ষণ কৰক আৰু অধিকসংখ্যক লোকক পানী সংৰক্ষণৰ বিষয়ে সজাগ কৰক। দ্বিতীয়তে- গাঁৱে গাঁৱে গৈ ‘ডিজিটেল লেনদেন’ৰ বিষয়ে ৰাইজক সজাগ কৰক। তৃতীয়তে– আপোনালোকৰ গাঁও, আপোনালোকৰ এলেকা আৰু আপোনালোকৰ চহৰসমূহক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰত এক নম্বৰ কৰাৰ বাবে কাম কৰক। চতুৰ্থতে- যিমান দূৰ সম্ভৱ, লোকেলক, স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহৰ প্ৰচাৰ-প্ৰসাৰত মনোনিৱেশ কৰক, কেৱল ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’ সামগ্ৰীহে ব্যৱহাৰ কৰক। পঞ্চমতে- যিমান দূৰ সম্ভৱ, প্ৰথমে নিজৰ দেশখন চাওক, নিজৰ দেশখনত ফুৰক, নিজৰ দেশৰ পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ-প্ৰসাৰত মনোনিৱেশ কৰক। ষষ্ঠতে- কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বিষয়ে অধিক সজাগ কৰি তোলক। মোৰ সপ্তমটো অনুৰোধ হৈছে- আপোনালোকৰ জীৱনত বাজ্ৰক, ‘শ্ৰীঅন্ন’ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰক আৰু ইয়াক যথেষ্ট প্ৰচাৰ-প্ৰসাৰত গুৰুত্ব দিয়ক। মোৰ অষ্টমটো অনুৰোধ হৈছে- ‘ফিটনেছ’, ‘যোগ’ বা ক্ৰীড়াক আপোনালোকৰ জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ কৰি তোলক। মোৰ নৱমটো অনুৰোধ হৈছে– যিকোনো ধৰণৰ ড্ৰাগছ আৰু আসক্তিৰ পৰা আঁতৰি থাকক, সেইবোৰক আপোনালোকৰ জীৱনৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখক।
বন্ধুসকল,
মই নিশ্চিত যে আপোনালোক সকলোৱে সম্পূৰ্ণ ভক্তি আৰু শক্তিৰে আপোনালোকৰ দায়িত্ব পালন কৰি যাব। আমৰেলীত নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া কৰ্কট ৰোগ চিকিৎসালয়খনো সমগ্ৰ সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে এক উদাহৰণ হৈ উঠিব। মই ‘লেউৱা পাটীদাৰ সমাজ’ আৰু ‘শ্ৰী খোদালধাম ন্যাস’ক তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো। ‘মা খোদাল’ৰ কৃপাতে আপোনালোক এনেদৰে সমাজ সেৱাত জড়িত হৈ আছে। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈকে মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
কিন্তু যোৱাৰ আগতে আৰু এটা কথা কৈ যাওঁ, বেয়া নাপাব। আজিকালি, ঈশ্বৰৰ কৃপাত লক্ষ্মীজীয়ে ইয়াত বাস কৰিছে, আৰু সেই কথাত মই সুখী। কিন্তু বিদেশত বিয়া পতাটো বাৰু ভাল হৈছেনে? আমি আমাৰ দেশত বিয়া পাতিব নোৱাৰোঁনে বাৰু? ভাৰতৰ কিমান টকাযে বাহিৰলৈ ওলাই যায়! বিদেশত গৈ বিয়া পতাৰ যি ব্যাধি বৰ্তমানে সোঁচৰিবলৈ লৈছে তাক আপোনালোকে সমাজৰ পৰা নোহোৱা কৰাৰ এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিব লাগে। মা খোদালৰ চৰণতনো কিয় বিয়া হ’ব নোৱাৰে। আৰু সেইকাৰণে মই কওঁ ‘ৱেড ইন ইণ্ডিয়া’। ভাৰতত বিবাহ পাশত আৱদ্ধ হওক। ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’-ৰ দৰেই ‘ৱে’ড ইন ইণ্ডিয়া’। আপোনালোক যিহেতু পৰিয়ালৰ সদস্য সেয়ে মনৰ কথা পাতিবলৈ মন যায়। মই বেছি দীঘলীয়া নকৰো। আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো। ধন্যবাদ। জয় মা খোদাল!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message during foundation stone laying ceremony of Shri Khodaldham Trust-Cancer Hospital
21 JAN 2024 12:14PM by PIB Delhi
Jai Maa Khodal!
Today, on this auspicious occasion, I am honoured to connect with the sacred land of Khodal Dham and the devoted followers of Maa Khodal. Shri Khodaldham Trust has undertaken another significant initiative in the realm of public welfare and service. The construction of the Cancer Hospital and Research Centre is commencing in Amreli today. In a few weeks, we will celebrate the completion of 14 years since the establishment of Shri Khodaldham Trust, Kagvad. I extend my best wishes to all for these remarkable events.
My family members,
Fourteen years ago, the Leuva Patidar community founded Shri Khodaldham Trust with a steadfast commitment to service, values, and dedication. Since its inception, the Trust has endeavoured to positively impact the lives of lakhs of people through its service initiatives, spanning education, agriculture, and healthcare. I am confident that the cancer hospital being erected in Amreli will serve as another testament to the spirit of service, benefiting a large population in Saurashtra, including Amreli.
Friends,
Treatment of a grave illness like cancer poses a significant challenge for individuals and their families. The government is steadfast in its commitment to ensure that no patient encounters obstacles in accessing cancer treatment. With this commitment, around 30 new cancer hospitals have been established in the country over the past nine years, and work on 10 new cancer hospitals is currently underway.
Friends,
For the effective treatment of cancer, timely detection plays a crucial role. Often, in our villages, people become aware of cancer when it is already too late as the cancer is at the advanced stage. To avert such situations, the Central Government has established over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs at the village level. These centres prioritize the early detection of various severe diseases, including cancer. The early identification of cancer aids doctors in its treatment. Women have also benefitted greatly from this effort of the Central Government. Ayushman Arogya Mandir has played a pivotal role in the early detection of cervical and breast cancer.
Friends,
Over the past two decades, Gujarat has witnessed unparalleled progress in the healthcare sector. Today, it is emerging as a crucial medical hub in Bharat. In Gujarat, the number of medical colleges has risen from 11 to 40, and MBBS seats have seen a nearly fivefold increase. PG seats have tripled. And the addition of AIIMS in Rajkot further signifies the state's medical advancements. Till 2002, there were only 13 pharmacy colleges in Gujarat, but the number has now increased to around 100. In 20 years, the number of Diploma Pharmacy Colleges has also increased from 6 to around 30. Gujarat has exemplified a model of major reforms in healthcare. Here, community health centres were opened in every village; healthcare facilities were extended to tribal and poor areas and people's trust in the facility of 108 ambulances in Gujarat has continuously strengthened.
My family members,
For the nation's development, the health and strength of its people are imperative. Our government, under the blessings of Khodal Mata, is committed to this philosophy. The initiation of the Ayushman Bharat Yojana ensures that the underprivileged do not face hurdles in obtaining treatment for serious illnesses. Over six crore individuals have been treated under this scheme, including a significant number of cancer patients. Without Ayushman Bharat, these individuals would have incurred expenditures of up to one lakh crore rupees. Our government has also opened 10,000 Jan Aushadhi Kendras, where people are getting medicines at 80 percent discount. Now the government is going to increase the number of PM Jan Aushadhi Kendras to 25,000. Due to affordable medicines, patients have saved Rs 30 thousand crores on hospital bills. The government has also controlled the prices of cancer medicines which has brought a relief to numerous cancer patients.
Friends,
I share a longstanding connection with all of you. Every time I visit, I bring forward a request, and today, I wish to reiterate these requests once again. In a way, they are my nine requests. It's only fitting to discuss Navratri when considering spiritual tasks related to the Goddess. Hence, I'm framing these requests in the context of divine work. I understand that many of you are already actively engaged in several of these areas, yet I reiterate these nine requests for you and the younger generation. Firstly, conserve every drop of water and increase awareness about water conservation. Second, traverse from village to village, spreading awareness about digital transactions. Third, strive to make your village, locality, and city the epitome of cleanliness. Fourth, promote local products as much as possible and exclusively use 'Made in India' goods. Fifth, explore your own country as much as possible and advocate for tourism within your nation. Sixth, continually educate farmers about natural or organic farming practices. My seventh request is to include millets and Shri-Ann in your diet and promote their widespread consumption. Eighth, integrate fitness, yoga, or sports into your life. Ninth, distance yourself from any kind of drugs and addiction; keep them away from your life.
Friends,
I am confident that each one of you will continue to fulfil your responsibilities with utmost dedication and capability. The cancer hospital under construction in Amreli will serve as a model for the welfare of society at large. I extend my best wishes to the Leuva Patidar Samaj and Shri Khodaldham Trust for their upcoming endeavours. May you continue to engage in social service with the blessings of Maa Khodal. Once again, my heartfelt best wishes to all of you.
Before I bid farewell, allow me to express another thought. Please don't take offense. Nowadays, by the grace of God, Goddess Lakshmi has graced this place, and I am delighted. However, is it appropriate to conduct marriages abroad? Can't marriages happen in our own country? Consider the significant amount of wealth that flows out of Bharat due to this practice! Strive to create an environment that discourages people from going abroad for marriages. Let this trend not touch our society. Why not have marriages at the divine feet of Maa Khodal? That's why I propose 'Wed in India'; have your weddings in India. Similar to 'Made in India', let it be 'Wed in India'. As you are like family to me, I cannot refrain from expressing my thoughts to you all. I won't extend my remarks further. Best wishes to all of you. Thank you.
Jai Maa Khodal!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.