Prime Minister's Office
Prime Minister‘s meeting with the President of Timor-Leste
09 JAN 2024 11:16AM by PIB Delhi
President of Timor-Leste, H.E. Dr. Jose Ramos Horta is visiting India during 8-10 January 2024 to attend the 10th Vibrant Gujarat Global Summit in Gandhinagar.
Prime Minister Shri Narendra Modi and President Horta met in Gandhinagar today. Prime Minister extended a warm welcome to President Horta and his delegation to the Vibrant Gujarat Summit on what is the first ever Head of State or Government level visit between the two countries. Prime Minister re-affirmed India’s commitment to build a vibrant "Delhi-Dili” connect. In September 2023, he had announced the opening of the Indian Mission in the country. He offered assistance to Timor-Leste in capacity building, human resource development, IT, fintech, energy and healthcare including traditional medicine and pharma. He also invited Timor-Leste to join the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
He congratulated President Horta for ASEAN’s in-principle decision to admit Timor-Leste as its 11th member and expressed hope for its attainment of full membership soon.
President Horta thanked the Prime Minister for the invitation to participate in the Summit. He sought support from India in meeting its development priorities, particularly in the areas of healthcare and capacity building in IT.
The two leaders also discussed regional issues and developments in the Indo-Pacific.
​President Horta expressed strong support for India’s permanent membership of the UN Security Council. The leaders committed to continue their excellent cooperation in the multilateral arena. Prime Minister appreciated Timor-Leste’s active participation in the two editions of the Voice of Global South Summit. They agreed that countries of the Global South should synergize their position on global issues.
The bilateral relationship between India and Timor-Leste is anchored in shared values of democracy & plurality. India was one of the first countries to establish diplomatic ties with Timor-Leste in 2002.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তিমোর-লেস্তেগী রাস্ত্রপতিগা উনবা
09 JAN 2024 11:16AM by PIB Imphal
তিমোর-লেস্তেগী রাস্ত্রপতি H.E. দা. জোস রামোস হোর্তা গান্ধীনগরদা 10শুবা বাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সমিৎতা শরুক য়ানবগীদমক জনুৱারী 8-10, 2024 ফাওবা ভারতকী খোঙচৎতা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি হোর্তা ঙসি গান্ধীনগরদা উনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা বাইব্রেন্ত গুজরাত সমিৎতা রাস্ত্রপতি হোর্তা অমসুং মহাক্কী দেলিগেশনবু তরাম্না ওকখি। মসি লৈবাক অনিগী মরক্তা রাজ্যগী মকোক নত্ত্রগা সরকারগী থাক্তা পাংথোকপা অহানবা খোঙচৎনি। প্রধান মন্ত্রীনা বাইব্রেন্ত “দিল্লী-দিলী” শম্ননবগী ভারতকী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। সেপ্তেম্বর 2023দা, মহাক্না তিমোর-লেস্তেদা ভারতকী মিশন হাংদোক্নবগীদমক লাওথোকখি। মহাক্না তিমোর-লেস্তেদা কেপাসিতী বিল্দিং, হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত, IT, ফিন্তেক, ইনর্জী লোইননা ত্রেদিশনেল মেদিসিন অমসুং ফার্মা য়াওনা হেল্থকেয়রদা তেংবাং পীনবা ওফর তৌখি। মহাক্না তিমোর-লেস্তেবু ইন্তর্নেশনেল সোলর এলাইন্স (ISA) অমসুং কোলিশন ফোর দিজাস্তর রেসিলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (CDRI)দা য়াওনবগীদমক ইনভাইৎ তৌখি।
মহাক্না তিমোর-লেস্তেবু মসিগী 11শুবা মেম্বর ওইনা য়াওহন্নবগী আসিয়ানগী ইন-প্রিন্সিপল দিসিজনগীদমক রাস্ত্রপতি হোর্তাদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং অথুবা মতমদা মপুং ফাবা মেম্বরশিপ ফংগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি।
রাস্ত্রপতি হোর্তানা সমিৎতা শরুক য়ানবগীদমক ইনভাইৎ তৌরকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মসিগী দিবেলপমেন্ত প্রাইওরিতীশিং মপুং ফাহনবদা, মরুওইনা হেল্থকেয়র অমসুং ITদা কেপাসিতী বিল্দিংগী লমদা ভারত্তগী মতেং নীখি।
লুচিংবা অনিনা ইন্দো-পেসিফিক্কী লমদমদা রিজনেল ইসুশিং অমসুং দিবেলপমেন্তশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
রাস্ত্রপতি হোর্তানা UN সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা ভারতকী পর্মানেন্ত মেম্বরশিপকীদমক কন্না শৌগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা লম কয়াদা মখোয়গী থোইদোক হেন্দোকপা তেংবাং মখা তানা পীননবা ফিরেপ ফোংদোক্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সমিৎকী এদিশন অনিদা তিমোর-লেস্তেনা চেৎনা শরুক য়াখিবা অদুবু শিংথাখি। মখোয়না গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংনা গ্লোবেল ইসুশিংদা মখোয়গী ফিভমদা চুশিন্নবা পুরক্কদবনি হায়না য়ানখি।
ভারত অমসুং তিমোর-লেস্তেগী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা মরী অসি দেমোক্রেসী অমসুং প্লুরেলিতীদা য়ুম্ফম ওইবনি। ভারত 2002দা তিমোর-লেস্তেগা লোইননা দিপ্লোমেতিক্কী মরীশিং থম্নবা অহানবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমনি।