প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
টিমৰ-লেষ্টৰ ৰাষ্টপতিৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠক
09 JAN 2024 11:16AM by PIB Guwahati
গান্ধীনগৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া দশম ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট বিশ্ব সন্মিলনত অংশগ্ৰহণৰ বাবে ৮ৰ পৰা ১০ জানুৱাৰী, ২০২৪লৈ ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আহিছে টিমৰ-লেষ্টেৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড০ যোশ ৰামোছ হৰ্তা৷
আজি গান্ধীনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি হৰ্তাৰ মাজত এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি বা চৰকাৰী পৰ্যায়ৰ ভ্ৰমণ সন্দৰ্ভত ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট শীৰ্ষ সন্মিলনলৈ ৰাষ্ট্ৰপতি হৰ্তা আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলটোক উষ্ম আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ এক সজীৱ "দিল্লী-দিলি" সংযোগ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দোঁহাৰে৷ ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত তেওঁ দেশখনত ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰদূতৰ কাৰ্যালয় মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। তেওঁ তিমৰ-লেষ্টেক সামৰ্থ্য বিকাশ, মানৱ সম্পদ উন্নয়ন, পৰম্পৰাগত চিকিৎসা আৰু ফাৰ্মাকে ধৰি আই টি, ফিনটেক, শক্তি আৰু স্বাস্থ্যসেৱা। তেওঁ টিমৰ-লেষ্টেক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট (আই এছ এ) আৰু কোৱালিচন ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চিডিআৰআই)ত যোগদান কৰিবলৈও আমন্ত্ৰণ জনায়।
তেওঁ ৰাষ্ট্ৰপতি হৰ্তাক আছিয়ানে টিমৰ-লেষ্টেক একাদশ সদস্য হিচাপে গ্ৰহণ কৰাৰ নীতিগত সিদ্ধান্তৰ বাবে অভিনন্দন জনায় আৰু অতি সোনকালে পূৰ্ণাংগ সদস্যপদ লাভ কৰাৰ আশা প্ৰকাশ কৰে।
এই সন্মিলনলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি হৰ্তাই প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। বিশেষকৈ স্বাস্থ্যসেৱা আৰু আই টিৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰ পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ ভাৰতৰ পৰা সহায় বিচাৰিছিল।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ আঞ্চলিক বিষয় আৰু উন্নয়নৰ ওপৰতো আলোচনা কৰে৷
ৰাষ্ট্ৰপতি হৰ্তাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ প্ৰতি তীব্ৰ সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। বহুপক্ষীয় ক্ষেত্ৰখনত নেতাসকলে তেওঁলোকৰ উৎকৃষ্ট সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভইচ অৱ গ্ল’বেল ছাউথ ছামিটৰ দুটা সংস্কৰণত টিমৰ-লেষ্টেৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ শলাগ লয়। তেওঁলোকে এই কথাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে যে গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহে বৈশ্বিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত নিজৰ স্থিতি একত্ৰিত কৰিব লাগে।
ভাৰত আৰু টিমৰ-লেষ্টেৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গণতন্ত্ৰ আৰু বহুত্ববাদৰ মিলিত মূল্যবোধৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। ২০০২ চনত টিমৰ-লেষ্টেৰ সৈতে কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপন কৰা প্ৰথম দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত অন্যতম।

Prime Minister's Office
Prime Minister‘s meeting with the President of Timor-Leste
09 JAN 2024 11:16AM by PIB Delhi
President of Timor-Leste, H.E. Dr. Jose Ramos Horta is visiting India during 8-10 January 2024 to attend the 10th Vibrant Gujarat Global Summit in Gandhinagar.
Prime Minister Shri Narendra Modi and President Horta met in Gandhinagar today. Prime Minister extended a warm welcome to President Horta and his delegation to the Vibrant Gujarat Summit on what is the first ever Head of State or Government level visit between the two countries. Prime Minister re-affirmed India’s commitment to build a vibrant "Delhi-Dili” connect. In September 2023, he had announced the opening of the Indian Mission in the country. He offered assistance to Timor-Leste in capacity building, human resource development, IT, fintech, energy and healthcare including traditional medicine and pharma. He also invited Timor-Leste to join the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
He congratulated President Horta for ASEAN’s in-principle decision to admit Timor-Leste as its 11th member and expressed hope for its attainment of full membership soon.
President Horta thanked the Prime Minister for the invitation to participate in the Summit. He sought support from India in meeting its development priorities, particularly in the areas of healthcare and capacity building in IT.
The two leaders also discussed regional issues and developments in the Indo-Pacific.
​President Horta expressed strong support for India’s permanent membership of the UN Security Council. The leaders committed to continue their excellent cooperation in the multilateral arena. Prime Minister appreciated Timor-Leste’s active participation in the two editions of the Voice of Global South Summit. They agreed that countries of the Global South should synergize their position on global issues.
The bilateral relationship between India and Timor-Leste is anchored in shared values of democracy & plurality. India was one of the first countries to establish diplomatic ties with Timor-Leste in 2002.