ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ
09 JAN 2024 11:16AM by PIB Bhubaneswar
ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ଆୟୋଜିତ ଦଶମ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଡ. ଜୋସ୍ ରାମୋସ୍ ହୋର୍ଟା ଜାନୁଆରୀ ୮-୧୦, ୨୦୨୪ ରେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହୋର୍ଟା ଆଜି ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟ କିମ୍ବା ସରକାର ସ୍ତରୀୟ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହୋର୍ଟା ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ "ଦିଲ୍ଲୀ-ଦିଲି" ସମ୍ପର୍କ ଗଠନ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ସେ ଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଖୋଲିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଓ ଫାର୍ମା ସମେତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ, ଆଇଟି, ଫିନଟେକ୍, ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେଙ୍କୁ ସେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇଏସଏ) ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ)ରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ସେ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେକୁ ଏହାର ୧୧ତମ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଏସିଆନର ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହୋର୍ଟାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏହାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟତା ହାସଲ ହେବ ବୋଲି ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହୋର୍ଟା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ବିଶେଷ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତା ପୂରଣ କରିବା ରେ ସେ ଭାରତର ସହଯୋଗ ଲୋଡିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦରେ ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହୋର୍ଟା ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ବହୁପାକ୍ଷିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବାକୁ ନେତାମାନେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଦୁଇଟି ସଂସ୍କରଣରେ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବହୁବିଧତାର ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ଆଧାରିତ । ୨୦୦୨ରେ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେଙ୍କ ସହ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଥିଲା ।

Prime Minister's Office
Prime Minister‘s meeting with the President of Timor-Leste
09 JAN 2024 11:16AM by PIB Delhi
President of Timor-Leste, H.E. Dr. Jose Ramos Horta is visiting India during 8-10 January 2024 to attend the 10th Vibrant Gujarat Global Summit in Gandhinagar.
Prime Minister Shri Narendra Modi and President Horta met in Gandhinagar today. Prime Minister extended a warm welcome to President Horta and his delegation to the Vibrant Gujarat Summit on what is the first ever Head of State or Government level visit between the two countries. Prime Minister re-affirmed India’s commitment to build a vibrant "Delhi-Dili” connect. In September 2023, he had announced the opening of the Indian Mission in the country. He offered assistance to Timor-Leste in capacity building, human resource development, IT, fintech, energy and healthcare including traditional medicine and pharma. He also invited Timor-Leste to join the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
He congratulated President Horta for ASEAN’s in-principle decision to admit Timor-Leste as its 11th member and expressed hope for its attainment of full membership soon.
President Horta thanked the Prime Minister for the invitation to participate in the Summit. He sought support from India in meeting its development priorities, particularly in the areas of healthcare and capacity building in IT.
The two leaders also discussed regional issues and developments in the Indo-Pacific.
​President Horta expressed strong support for India’s permanent membership of the UN Security Council. The leaders committed to continue their excellent cooperation in the multilateral arena. Prime Minister appreciated Timor-Leste’s active participation in the two editions of the Voice of Global South Summit. They agreed that countries of the Global South should synergize their position on global issues.
The bilateral relationship between India and Timor-Leste is anchored in shared values of democracy & plurality. India was one of the first countries to establish diplomatic ties with Timor-Leste in 2002.