Ministry of Health and Family Welfare
Ayushman Bhav Campaign
More than 5 crore ABHA accounts created
Total Footfall combined in Ayushman Aarogya Mandir Melas and Community Health Centre Melas crosses 11 crore in 13,84,309 Health Melas
6,41,70,297 people received free drugs and 5,10,48,644 people received free diagnostics services
45,43,705 Pregnant mothers registered in the first trimester and completed the first ANC Checkup and Immunization was provided to 29,83,565 mothers and 49,44,359 children
29 DEC 2023 11:26AM by PIB Delhi
In a significant milestone, more than 5 crore ABHA accounts have been created during the ongoing Ayushman Bhava campaign. In addition, a total of 4,44,92,564 Ayushman cards have been generated and 1,15,923 Ayushman Sabha organized. This is reflective of data up to 28.12.2023.
Under the ongoing Ayushman Bhav campaign, the cumulative footfall of Ayushman Arogya Mandir Melas and Community Health Centre Melas has reached 11,30,98,010 in 13,84,309 health melas till 28.12.2023.
The following activities are being carried out in the Health Melas:
Ayushman Arogya Mandir Melas: Ayushman Arogya Mandir have successfully organized and conducted 13,49,356 with a footfall of 9,76,56,060. The Melas included 9,21,783 wellness, yoga, meditations with 1,02,90,345 Tele consultations conducted. 6,41,70,297 people received free drugs and 5,10,48,644 people received free diagnostics services. 74,04,356 people received Ayush services and 10,99,63,891 were counselled for lifestyle activities. 45,43,705 Pregnant mothers registered in the first trimester and completed the first Absolute Neutrophil Count (ANC) Checkup and Immunization was provided to 29,83,565 mothers and 49,44,359 children. 7 types of screening (TB, Hypertension, diabetes, Oral Cancer, Breast Cancer, Cervical Cancer and Cataract) were conducted for 18,94,71,490 people. This data is reflected up to 28.12.2023.
Community Health Centre Melas (CHC): Community Health Centre Melas witnessed a registration of 1,54,41,950 people in 37,664 melas. 1,10,05,931 patients consulted general OPD while 49,67,675 patients consulted specialist OPD. 38,309 major surgeries and 1,30,760 minor surgeries have been conducted. This data is reflected up to 28.12.2023.
Ayushman Bhav Health Mela Organized in Uttar Pradesh
Ayushman Bhav Health Mela organized in Jammu and Kashmir
Ayushman Bhav Health Mela organized in Karnataka
Ayushman Bhav Health Mela conducted in Haryana

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଭା ଆକାଉଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ମେଳା ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ମେଳାକୁ ମିଶାଇ ୧୩,୮୪,୩୦୯ ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳାରେ ସମୁଦାୟ ଜନ ସମାଗମ ୧୧ କୋଟି ଟପିଛି
୬,୪୧,୭୦,୨୯୭ ଜଣଙ୍କୁ ମାଗଣା ଔଷଧ ଏବଂ ୫,୧୦,୪୮,୬୪୪ ଜଣଙ୍କୁ ମାଗଣା ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ୪୫,୪୩,୭୦୫ ଜଣ ଗର୍ଭବତୀ ମା' ପ୍ରଥମ ଏଏନସି ଚେକ୍ଅପ୍ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୯,୮୩,୫୬୫ ମା' ଏବଂ ୪୯,୪୪,୩୫୯ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଟୀକାକରଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
29 DEC 2023 11:26AM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ରେ ଚଳିତ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭବ ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଭା ଆକାଉଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସମୁଦାୟ ୪,୪୪,୯୨,୫୬୪ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧,୧୫,୯୨୩ ଆୟୁଷ୍ମାନ ସଭା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ୨୮.୧୨.୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତଥ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଚଳିତ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାବ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ମେଳା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ମେଳାରେ ୨୮.୧୨.୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ୧୩,୮୪,୩୦୯ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳାରେ ସମୁଦାୟ ଜନ ସମାଗମ ୧୧,୩୦,୯୮,୦୧୦ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳାରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରାଯାଉଛି:
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ମେଳା : ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ୯,୭୬,୫୬,୦୬୦ ଦର୍ଶକଙ୍କ ସହ ୧୩,୪୯,୩୫୬ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ ଓ ପରିଚାଳନା କରିଛି। ମେଳାରେ ୯,୨୧,୭୮୩ ସୁସ୍ଥତା, ଯୋଗ, ଧ୍ୟାନ ସହିତ ୧,୦୨,୯୦,୩୪୫ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ କରାଯାଇଥିଲା। ୬,୪୧,୭୦,୨୯୭ ଜଣଙ୍କୁ ମାଗଣା ଔଷଧ ଏବଂ ୫,୧୦,୪୮,୬୪୪ ଜଣଙ୍କୁ ମାଗଣା ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ୭୪,୦୪,୩୫୬ ଜଣ ଆୟୁଷ ସେବା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବେଳେ ୧୦,୯୯,୬୩,୮୯୧ ଜଣଙ୍କୁ ଜୀବନଶୈଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ୪୫,୪୩,୭୦୫ ଗର୍ଭବତୀ ମା' ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇ ପ୍ରଥମ ଆବ୍‌ସୋଲ୍ୟୁଟ ନ୍ୟୁଟ୍ରୋଫିଲ୍ କାଉଣ୍ଟ୍ (ଏଏନସି) ଚେକ୍ଅପ୍ ଏବଂ ଟୀକାକରଣ ୨୯,୮୩,୫୬୫ ମା' ଏବଂ ୪୯,୪୪,୩୫୯ ପିଲାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା | ୭ ପ୍ରକାରସ୍କ୍ରିନିଂ (ଟିବି, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ମଧୁମେହ, ସ୍ତନ କର୍କଟ, ସର୍ଭିକାଲ୍ କର୍କଟ ଏବଂ ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ) ୧୮,୯୪,୭୧,୪୯୦ ଜଣଙ୍କର କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ତଥ୍ୟ ୨୮.୧୨.୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି।
ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ମେଳା (ସିଏଚସି) : ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ମେଳାରେ ୩୭,୬୬୪ ମେଳାରେ ୧,୫୪,୪୧,୯୫୦ ଜଣ ପଞ୍ଜୀକରଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧,୧୦,୦୫,୯୩୧ ଜଣ ରୋଗୀ ଜେନେରାଲ ଓପିଡି ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବେଳେ ୪୯,୬୭,୬୭୫ ଜଣ ରୋଗୀ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓପିଡିଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେଇଛନ୍ତି। ୩୮,୩୦୯ ଟି ବଡ଼ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଏବଂ ୧,୩୦,୭୬୦ ଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର କରାଯାଇଛି। ଏହି ତଥ୍ୟ ୨୮.୧୨.୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାବ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଭା ଆକାଉଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି /୨୯ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩/୨