Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Christmas Programme at 7, Lok Kalyan Marg
25 DEC 2023 4:44PM by PIB Delhi
Friends,
Firstly, I'd like to wish all of you, as well as people around the world, and especially the Christian community, many, many greetings on this important festival. Merry Christmas!
It brings me great joy that you all have gathered at my residence on this special and sacred occasion. When the Indian Minority Foundation proposed to celebrate Christmas together, I suggested, why not to celebrate it at my place, and that's how this program came about. Therefore, it's a very happy occasion for me. Anil ji has been very helpful, and I am particularly grateful to him. So, I happily accepted it. I am also very grateful to the Minority Foundation for this initiative.
My relationship with the Christian community is not new; it's very old, a very intimate connection, and we have had very warm relations. During my tenure as the CM of Gujarat, I often interacted with the Christian community and their leaders. In Maninagar, from where I used to contest elections, there is a large population of Christian community, and hence, I had a natural bond with them. A few years ago, I was also fortunate to meet The Holy Pope. It was truly a memorable moment for me. We discussed various topics for a long time, including social harmony, global brotherhood, climate change, and inclusive development, aiming to make this Earth a better place.
Friends,
Christmas is the day when we celebrate the birth of Jesus Christ. It is also an occasion to remember his life, message, and values. Jesus lived the values of compassion and service. He worked towards creating a society where there is justice for all and for an inclusive society. These values serve as a guiding light in our journey of national development.
Friends,
In various streams of social life, we find common values that unite us. For example, the Holy Bible emphasizes using the gifts and abilities given to us by God to serve others. And this is what ‘Sewa Parmo Dharmah’ (Service is considered the highest duty) all about. Truth is given great importance in the Holy Bible, and it is said that truth alone will show us the path to liberation. Coincidentally, the focus on understanding the ultimate truth is also found in all the sacred Upanishads, aiming for self-liberation. We can move forward together by focusing on our shared values and heritage. The collaboration, harmony, and the spirit of ‘Sabka Prayas’ (collective effort) will propel the 21st century modern Bharat to new heights.
Friends,
In one of his Christmas addresses, The Holy Pope prayed for those working to eliminate poverty, wishing them blessings. He believes that poverty diminishes a person's dignity. These words of The Holy Pope reflect the sentiment that is inherent in our development mantra. Our mantra is ‘Sabka Saath-Sabka Vikas, Sabka Vishwas-Sabka Prayas’.
As a government, we are ensuring that the benefits of development reach everyone, and no one should be left untouched. Many members of the Christian community, especially the poor and marginalized, are benefiting from the ongoing development in the country. I remember when we established a separate ministry for fisheries, many members of the Christian community, particularly the brothers and sisters from the fishing community, publicly appreciated our step. They also honoured me.
Friends,
On this occasion of Christmas, I would like to say that Bharat proudly acknowledges the contribution of the Christian community for the country. The Christian community played a crucial role in the freedom movement. There were many thinkers and leaders from the Christian community actively participating in the freedom struggle. Mahatma Gandhi himself mentioned that the conceptualization of the Non-Cooperation Movement took place under the guidance of Principal Susil Kumar Rudra of St. Stephen's College.
Friends,
The Christian community has consistently played a vital role in guiding society. The Christian community is actively engaged in social service and your community has always been at the forefront of serving the poor and marginalized. Christian institutions continue to make significant contributions across Bharat in crucial areas such as education and healthcare.
Friends,
With the goal to build a ‘Viksit Bharat’ by 2047, we are advancing our development journey at a rapid pace, making continuous efforts. In this journey of development, our most important allies are our youth. It is essential that our youth remain physically, mentally, and emotionally fit and healthy to ensure sustained development. Several campaigns are underway to achieve this goal, such as Fit India, the use of millets, focus on nutrition, awareness of mental health, and the anti-drug movement, all of which have become mass movements. I urge leaders of the Christian community, especially those associated with education and healthcare institutions, to raise awareness on these issues.
Friends,
There is a tradition of giving gifts during Christmas. I have received a truly sacred gift just now, and therefore, on this occasion, let's consider how we can gift a better planet to future generations. Sustainability is the need of the hour. Living a sustainable lifestyle is the central message of the Mission LiFE. It is an international movement which is led by Bharat.
This campaign inspires pro-planet people to adopt a pro-planet lifestyle. What Samapti ji has suggested in the small book about bringing the colour green is also a way forward. For example, we can incorporate practices like reusing and recycling, using biodegradable materials, adopting millets – Shree Anna -- as part of our diet, and purchasing products with minimal carbon footprint into our daily lives and can bring about significant positive impacts. I believe that the socially conscious Christian community can take leadership and play a major role in this mission.
Friends,
Another aspect is Vocal for Local. When we promote local products, when we become ambassadors for ‘Made in India’ products, it is also a form of serving the nation. The success of the Vocal for Local mantra has connected millions of small entrepreneurs to employment and self-employment. Therefore, I urge the Christian community to continue to guide and lead in becoming Vocal for Local.
Friends,
Once again, we wish that this festive season strengthens us as a nation, bringing all the countrymen closer. May this festival strengthen the bonding that unites us in our diversity!
My heartfelt wishes to all of you once again! I am grateful to you for taking time to join us, especially those coming from Mumbai at this age. I continuously receive blessings and guidance from many of you, but today, I got the opportunity to meet all of you.
I thank you once again. I express special gratitude to these children who, with their voices and emotions, have made this festival very special. My heartfelt blessings to these children!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭, লোক কল্যান মাৰ্গত বৰদিনৰ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 DEC 2023 4:44PM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
সৰ্বপ্ৰথমে মই আপোনালোক সকলো আৰু বিশ্ববাসীক, বিশেষকৈ খ্ৰীষ্টান সমূদায়ক আজি এই মহত্বপূৰ্ণ পৰ্ব উপলক্ষে বহুত বহুত শুভাকামনা জনাইছো৷ শুভ বৰদিন!
এই বিশেষ আৰু পবিত্ৰ অনুষ্ঠানত আপোনালোক সকলোৱে মোৰ বাসগৃহলৈ অহাটো মোৰ বাবে অতি আনন্দ কথা৷ যেতিয়া ভাৰতীয় সংখ্যালঘূ ফাউণ্ডেচনে আমি সকলোৱে একেলগে বৰদিন উদযাপন কৰিবলৈ প্ৰস্তাৱ দিছিল, তেতিয়া মই তেওঁলোকক ক’লোঁ যে মোৰ ঘৰত কিয় উদযাপন নকৰো আৰু তাৰ পৰাই এই কাৰ্যসূচী হাতত লোৱা হ’ল। গতিকে মোৰ বাবে ই এক অতি আনন্দৰ অনুষ্ঠান। অনিল জীয়ে মোক বহুত সহায় কৰি আহিছে, মই তেওঁৰ প্ৰতি বিশেষভাৱে কৃতজ্ঞ। গতিকে মই আনন্দৰে গ্ৰহণ কৰিলোঁ। এই পদক্ষেপৰ বাবে সংখ্যালঘু ফাউণ্ডেশ্যনৰ প্ৰতিও মই অতিশয় কৃতজ্ঞ।
খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক নতুন নহয়, ই এক অতি পুৰণি, অতি ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আৰু অতি উষ্ণ সম্পৰ্ক হৈ আহিছে। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায় আৰু ইয়াৰ নেতাসকলৰ সৈতে সঘনাই মত বিনিময় কৰিছিলোঁ আৰু মই নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা মণিনগৰৰ জনসংখ্যা অধিক আৰু ইয়াৰ বাবেই মোৰ স্বাভাৱিক সম্পৰ্ক আছিল। মাত্ৰ কেইবছৰমানৰ আগতে মোৰ দ্য হলি পোপক লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য হৈছিল৷ সঁচাকৈয়ে সেইটো মোৰ বাবে আছিল অতি স্মৰণীয় মুহূৰ্ত। সামাজিক সম্প্ৰীতি, বিশ্ব ভাতৃত্ববোধ, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়ন আদি বহুতো বিষয়ত আমি বহু সময় বহি কথা পাতিলোঁ যাতে এই পৃথিৱীখনক এখন উন্নত স্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
বৰদিন হৈছে আমি যীচু খ্ৰীষ্টৰ জন্ম উদযাপন কৰা দিন। এয়াও তেওঁৰ জীৱন, বাৰ্তা আৰু মূল্যবোধৰ কথা মনত ৰখাৰ সুযোগ। যীচুৱে দয়া আৰু সেৱাৰ মূল্যবোধক জীৱন নিৰ্বাহ কৰিছিল। তেওঁ এনে এখন সমাজ গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰিছিল য’ত সকলোৰে বাবে ন্যায় আছে আৰু যিখন সমাজ সমাৱেশী। এই মূল্যবোধবোৰে আমাক আমাৰ দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত পথ প্ৰদৰ্শক মাৰ্গদৰ্শন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
সামাজিক জীৱনৰ বিভিন্ন ধাৰাত আমি বহুতো একেধৰণৰ মূল্যবোধ দেখিবলৈ পাওঁ যিয়ে আমাক সকলোকে একত্ৰিত কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে, পবিত্ৰ বাইবেলে কৈছে যে ঈশ্বৰে আমাক যি উপহাৰ দিছে, যি শক্তি আমাক দিছে, আমি ইয়াক আনৰ সেৱা কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা উচিত। আৰু এইটোৱেই হৈছে পৰম ধৰ্ম হিচাপে সেৱা। পবিত্ৰ বাইবেলত সত্যক অতি গুৰুত্ব দিয়া হৈছে আৰু কোৱা হৈছে যে কেৱল সত্যইহে আমাক পৰিত্ৰাণৰ পথ দেখুৱাব। আৰু কাকতলীয়াভাৱে সকলো পবিত্ৰ উপনিষদেও চূড়ান্ত সত্য জনাত গুৰুত্ব দিয়ে, যাতে আমি নিজকে মুক্ত কৰিব পাৰো। আমাৰ ভাগ-বতৰা কৰা মূল্যবোধ আৰু আমাৰ ঐতিহ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি আমি একেলগে আগবাঢ়িব পাৰো। একবিংশ শতিকাৰ আধুনিক ভাৰতৰ বাবে এই সহযোগিতা, এই সম্প্ৰীতি, সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ এই মনোভাৱে ভাৰতক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
দ্য হলি পোপে খ্ৰীষ্টমাছৰ এটা ভাষণত যীচু খ্ৰীষ্টক প্ৰাৰ্থনা কৰিছিল যাতে যিসকলে দৰিদ্ৰতাৰ অন্ত পেলাবলৈ কাম কৰি আছে তেওঁলোকে তেওঁৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰে। তেওঁৰ মতে দৰিদ্ৰতাই এজন ব্যক্তিৰ স্বাভিমানত আঘাত হানে। দ্য হলি পোপৰ এই কথাবোৰে আমাৰ বিকাশৰ মন্ত্ৰত থকা একেটা মনোভাৱকে প্ৰতিফলিত কৰে। আমাৰ মন্ত্ৰ হ'ল, সকলোৰে সমৰ্থন, সকলোৰে বিকাশ, সকলোৰে আস্থা, সকলোৰে প্ৰচেষ্টা।
চৰকাৰ হিচাপে আমি নিশ্চিত কৰিছো যে উন্নয়নৰ সুফল সকলোৰে মাজলৈ যায় আৰু কোনো লোক অস্পৃশ্য হৈ নাথাকে। আজি দেশত ঘটি থকা উন্নয়নৰ সুফল খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ বহু লোকৰ ওচৰলৈ গৈছে, বিশেষকৈ দুখীয়া আৰু বঞ্চিত লোকৰ মাজলৈ। মোৰ মনত আছে, যেতিয়া আমি মীনপালনৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰণালয় গঠন কৰিছিলো, তেতিয়া খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ বহু মাছমৰীয়া ভাই-ভগ্নীয়ে ৰাজহুৱাভাৱে আমাৰ পদক্ষেপৰ শলাগ লৈছিল, মোকো সন্মান কৰিছিল, মোক বহুত অভিনন্দন জনাইছিল।
বন্ধুসকল,
বৰদিনৰ এই উপলক্ষে মই নিশ্চিতভাৱে দেশৰ খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ বাবে এবাৰ অৱদান আগবঢ়াম যে ভাৰতে আপোনালোকৰ অৱদানক গৌৰৱেৰে গ্ৰহণ কৰে। স্বাধীনতা আন্দোলনত খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ বহু চিন্তাবিদ আৰু নেতা স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ লগত জড়িত আছিল। গান্ধীজীয়ে নিজেই কৈছিল যে অসহযোগ আন্দোলন ছেইণ্ট ষ্টিফেন কলেজৰ অধ্যক্ষ সুশীল কুমাৰ ৰুদ্ৰৰ পৃষ্ঠপোষকতাত কল্পনা কৰা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
সমাজখনক দিশ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ে সমাজ সেৱাত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু আপোনাৰ সম্প্ৰদায়ে দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিত লোকসকলৰ সেৱাত সদায় আগস্থানত থাকে। আজিও সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত বিপুল অৱদান আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে আমি আমাৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছো আৰু নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছো। এই উন্নয়ন যাত্ৰাত যদি কোনোবাই আমাৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হয় তেন্তে সেয়া হ’ল আমাৰ যুৱক-যুৱতী। অবিৰত বিকাশৰ বাবে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল শাৰীৰিক, মানসিক আৰু আৱেগিকভাৱে সুস্থ আৰু আৰোগ্য হৈ থকাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ইয়াৰ বাবে চলি থকা বহু অভিযান, যেনে-ফিট ইণ্ডিয়া, বাজৰাৰ ব্যৱহাৰ, পুষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া, মানসিক স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি সজাগতা, ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে অভিযান আদি গণ আন্দোলনত পৰিণত হৈছে। খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ নেতাসকলক বিশেষকৈ শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত নেতাসকলক এই বিষয়সমূহৰ প্ৰতি মানুহক অধিক সচেতন কৰিবলৈ আহ্বান জনাম।
বন্ধুসকল,
বৰদিনৰ দিনা উপহাৰ দিয়াৰ পৰম্পৰা আছে। মইও মাত্ৰ এটা অতি পবিত্ৰ উপহাৰ পাইছো আৰু সেয়েহে, আহক আমি এই সুযোগতে বিবেচনা কৰোঁ যে আমি কেনেকৈ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক এখন উন্নত পৃথিৱী উপহাৰ দিব পাৰো। বহনক্ষমতা আজিৰ সময়ৰ প্ৰয়োজন। বহনক্ষম জীৱনশৈলী জীয়াই থকাটোৱেই হৈছে মিছন লাইফৰ কেন্দ্ৰীয় বাৰ্তা। এইটো এটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আন্দোলন যিটো ভাৰতৰ নেতৃত্বত চলি আছে।
এই অভিযানে গ্ৰহ সমৰ্থক লোকসকলক পৃথিৱী সমৰ্থন জীৱনশৈলী গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আৰু এইয়াও সম্পাট জীয়ে কোৱা সৰু কিতাপখনত সেউজীয়া ৰং অনাৰ উপায়। উদাহৰণস্বৰূপে, পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু পুনঃব্যৱহাৰ, জৈৱ-বিঘ্নিত সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ, বাজৰা গ্ৰহণ, ন্যূনতম কাৰ্বন ফুটপ্ৰিণ্টৰ সামগ্ৰী ক্ৰয়, আমি এনে বহু কথাক আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ কৰি তুলিব পাৰো আৰু এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰো। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ইমান সামাজিকভাৱে সচেতন খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ে এই অভিযানত মুখ্য ভূমিকা ল’ব পাৰে আৰু ইয়াৰ নেতৃত্ব দিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
তদুপৰি, ভোকেল ফৰ লোকেলৰ এটা বিষয় আছে। আমি যেতিয়া স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰোঁ, যেতিয়া আমি ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ এম্বেছাদৰ হওঁ, তেতিয়া এয়াও এক প্ৰকাৰ দেশৰ সেৱা। ভোকেল ফৰ লোকলৰ মন্ত্ৰৰ সফলতাৰ লগে লগে দেশৰ লাখ লাখ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীৰ কৰ্মসংস্থাপন আৰু স্বনিয়োজনৰ সম্পৰ্ক আছে। আৰু সেইবাবেই মই নিশ্চিতভাৱে অনুৰোধ কৰিম যে তেওঁলোকে স্থানীয় খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ বাবে অধিক কণ্ঠস্বৰ হ’বলৈ আপোনালোক সকলোৰে পৰা নিৰ্দেশনা লাভ কৰি যাওক।
বন্ধুসকল,
আকৌ এবাৰ আমি কামনা কৰোঁ যে এই উৎসৱৰ বতৰটোৱে আমাক দেশ হিচাপে আৰু অধিক শক্তিশালী কৰক, আমাৰ সকলো দেশবাসীক ওচৰলৈ লৈ যাওক। এই উৎসৱবোৰে আমাৰ বৈচিত্ৰ্যৰ মাজতো আমাক একত্ৰিত কৰি ৰখা বন্ধনক শক্তিশালী কৰক।
আকৌ এবাৰ আপোনালোকলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। আৰু আপোনালোক সকলোৱে সময় উলিয়াই মুম্বাইৰ পৰা দৌৰি আহিল, বিশেষকৈ এই বয়সত। অৱশ্যে আপোনালোকৰ বহুতৰে পৰা আশীৰ্বাদ, সাক্ষাৎ আৰু মাৰ্গদৰ্শন লাভ কৰিয়েই আছে। কিন্তু আজি সকলোকে লগ পোৱাৰ সুযোগ পালো।
পুনৰবাৰ ধন্যবাদ জনাইছো। এই শিশুসকলৰ প্ৰতি বিশেষ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো যে তেওঁলোকে নিজৰ কণ্ঠ আৰু আৱেগেৰে আজি আমাৰ উৎসৱক জীপাল কৰি তুলিছে। শিশুসকললৈ মোৰ বহু আশীৰ্বাদ থাকিল। ধন্যবাদ৷