Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing 2nd Edition of Infinity Forum via Video Conferencing
09 DEC 2023 12:52PM by PIB Delhi
Namaskar!
The popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai, the ministers of the state government, Chairman of IFSCA, K. Rajaraman ji, esteemed leaders of renowned financial institutions and various organizations, ladies and gentlemen.
I welcome all of you to the second edition of Infinity Forum. I remember when we met during the inaugural Infinity Forum in December 2021; the world was filled with uncertainty due to the pandemic. Everyone was concerned about global economic growth, and those worries still persist today. You are all well aware of the challenges posed by geopolitical tensions, high inflation, and debt levels.
During such times, Bharat has emerged as a splendid example of resilience and progress. The deliberation on 21st-century economic policies in GIFT City in such a crucial period is going to contribute to the pride of Gujarat. Today, I would also like to congratulate the people of Gujarat for another achievement. Recently, UNESCO included Gujarat's traditional dance Garba in the Intangible Cultural Heritage. This is a significant accomplishment, and the success of Gujarat is the success of the country.
Friends,
Today, Bharat’s growth story has shown the world what results can be achieved when policies are given top priority, when full efforts are made for good governance, and when the welfare of the country and its citizens becomes the foundation of economic policies. The Indian economy has progressed at a rate of 7.7 per cent in the first six months of this fiscal year alone. The IMF had stated in September this year that 16 percent of global growth in 2023 will be contributed by Bharat. Earlier in July 2023, the World Bank expressed greater hopes for Bharat and its economy amid global challenges. In March this year, the Prime Minister of Australia remarked that Bharat is in a strong position to provide leadership to the global south. A few months ago, the World Economic Forum also mentioned the reduction of red tape and the creation of a better investment environment in Bharat.
Today, the entire world is hopeful about Bharat, and this hasn't happened without reason. It is a reflection of Bharat’s strong economy and the transformative reforms undertaken in the last 10 years. These reforms have strengthened the economic foundations of the country. During the pandemic, when most countries were focusing primarily on fiscal and monetary relief, we directed our focus towards the expansion of long-term growth and economic capacity.
Friends,
An important goal of our reforms is to enhance integration with the global economy. We have made the FDI policy more flexible in several sectors, reduced compliance burdens, signed three FTAs, and continue to take many significant steps today. The establishment of the GIFT IFSCA, integrating Indian financial markets with global financial markets, is part of our larger reforms. The vision for GIFT City has been crafted as a dynamic ecosystem that will redefine the landscape of international finance. It will set new benchmarks for innovation, efficiency, and global collaboration. The establishment of the International Financial Services Centres Authority as a unified regulator in 2020 is a crucial landmark in this journey. Even during the challenging economic upheavals, IFSCA has formulated 27 regulations and more than 10 frameworks, opening up new avenues for investment.
You'll be pleased to know that based on the suggestions made in the first edition of Infinity Forum, several initiatives have been launched. For instance, in April 2022, IFSCA announced a comprehensive framework to govern fund management activities. Today, 80 fund management institutions are registered with IFSCA that have set up funds exceeding USD 24 billion. Two leading international universities have obtained approval to start their courses at GIFT IFSC from 2024. The framework for aircraft leasing was issued by IFSCA in May 2022, and now 26 units have commenced operations in collaboration with IFSCA.
Friends,
The resounding success of the first edition, with so much work done based on your suggestions, naturally raises the question of what's next. Will the scope of GIFT IFSCA remain the same? My answer would be no. The government aims to propel GIFT IFSCA beyond traditional finance and ventures. We envision GIFT City as the global nerve centre for new-age financial and technology services. I believe that the products and services of GIFT City will help address significant challenges globally, and you, as stakeholders, will have to play a crucial role in this regard.
Friends,
Today, one of the most significant challenges facing the world is climate change. Bharat, being one of the largest economies globally, is not untouched by these concerns, and we are aware of it. Just a few days ago, Bharat presented new commitments before the world at the COP Summit. To achieve global targets for Bharat and the world, it is imperative to ensure the adequate availability of cost-effective finance.
During our G-20 presidency, one of our priorities was to understand the need for sustainable finance to ensure global growth and stability. This would contribute to the transition towards greener, resilient, and inclusive societies and economies. According to some estimates, Bharat would require at least USD 10 trillion by 2070 to achieve the Net Zero Target. Financing from global sources is essential for this investment. Hence, we aim to make IFSC a global hub for sustainable finance.
GIFT IFSC serves as an efficient channel for the necessary flow of green capital to build a low-carbon economy in Bharat. The development of financial products such as green bonds, sustainable bonds, and sustainability-linked bonds will make the path and access easier for the entire world. As you know, Bharat has announced the 'Global Green Credit Initiative' as a pro-planet initiative at COP28. I would appreciate input from all experienced individuals here on developing market mechanisms for green credit.
Friends,
Bharat is currently one of the world's fastest-growing fintech markets. The strength of Bharat in fintech is aligned with the vision of GIFT IFSC, making it an emerging centre for fintech. In 2022, IFSCA issued a progressive regulatory framework for fintech. To promote innovation and entrepreneurship, IFSCA also has a fintech initiative scheme providing grants to both Indian and foreign fintechs. GIFT City has the potential to become the gateway and fintech laboratory for the global fintech world. I encourage all of you to make the most of this opportunity.
Friends,
Within a few years of its establishment, the way GIFT-IFSC has become a prominent gateway for the flow of global capital is a subject of study in itself. GIFT City has developed a unique 'tri-city' concept. The connectivity of GIFT City between the historical city of Ahmedabad and the capital city Gandhinagar is exceptional. The cutting-edge digital infrastructure of GIFT IFSC provides a platform that enhances the speed and efficiency of businesses. You are well aware of its global connectivity. GIFT IFSC has emerged as a management that attracts the biggest minds in the financial and technology world.
Today, there are 580 operational entities in IFSC. This includes 3 exchanges, including the international bullion exchange, 25 banks, with 9 foreign banks, 29 insurance entities, 2 foreign universities, and over 50 professional services providers, including consulting firms, law firms, and CA firms. I believe that GIFT City will be among the world's premier international financial centres in the next few years.
Friends,
Bharat is a country where deep democratic values coexist with a rich tradition of trade and commerce. There is a diverse range of opportunities for every investor or company in Bharat. Our vision for GIFT is intertwined with Bharat’s growth story. Let me share some examples. Today, 400,000 air passengers travel daily. The number of passenger aircraft in our country in 2014 was 400, which has now exceeded 700. In the last 9 years, the number of aircraft in Bharat has doubled. In the coming years, our airlines are planning to purchase around 1000 aircraft.
In these circumstances, the range of facilities provided by GIFT City to aircraft lessors is truly remarkable. With the increasing movement of goods via water routes and a growing number of ships in Bharat, IFSCA's ship leasing framework is offering an opportunity to capitalize on this trend. Similarly, Bharat’s strong IT talent, data protection laws, and GIFT's data embassy initiative provide secure digital connectivity to countries and businesses. Thanks to the young talent in Bharat, we have become the base for global capability centres of many major companies.
Friends,
In the next few years, Bharat will become the world's third-largest economy, and it aims to be a developed nation by 2047. New forms of capital, digital technologies, and advanced financial services will play a crucial role in this journey. With its efficient regulations, plug-and-play infrastructure, reach to the large Indian hinterland economy, cost advantages, and talent pool, GIFT City is preparing opportunities that are unmatched by any other.
Let's move forward together to fulfil global dreams with GIFT IFSC. The Vibrant Gujarat Global Investor Summit is just around the corner, and I invite all investors to participate in it. I extend my best wishes for your efforts. Let's explore innovative ideas in addressing global challenges and take them forward.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଇନଫିନିଟି ଫୋରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୋଷ୍ଟ: ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା 09 ଡିସେମ୍ବର 2023 12:52 ଅପରାହ୍ନ
09 DEC 2023 12:52PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର, ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଆଇଏଫଏସସିଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ କେ ରାଜରମଣ ଜୀ, ବିଶ୍ୱର ସମ୍ମାନିତ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନର ନେତୃବୃନ୍ଦ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ,
ଇନଫିନିଟି ଫୋରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ । ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରଥମ ଇନଫିନିଟି ଫୋରମ୍ ସମୟରେ ଭେଟିଥିଲୁ, ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଥିଲା । ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନେଇ ସମସ୍ତେ ଆଶାଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ଥିଲେ। ଆଉ ଏହି ଚିନ୍ତା ଆଜି ବି ଶେଷ ହୋଇନାହିଁ । ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଚିନ୍ତା, ଉଚ୍ଚ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏବଂ ଋଣ ସ୍ତରର ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି ।
ଏଭଳି ସମୟରେ ଭାରତ ସ୍ଥିରତା ଓ ପ୍ରଗତିର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତିର ବିଚାରବିମର୍ଶ ହେବା, ଗୁଜରାଟର ଗୌରବକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ତେବେ ଆଜି ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ପାଇଁ ମୁଁ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ନିକଟରେ ଗୁଜରାଟର ପାରମ୍ପରିକ ନୃତ୍ୟ ଗର୍ବାକୁ ୟୁନେସ୍କୋ ଦ୍ୱାରା ଅମୂର୍ତ୍ତିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା। ଗୁଜରାଟର ସଫଳତା ହେଉଛି, ଦେଶର ସଫଳତା।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କାହାଣୀ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇଦେଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ନୀତିକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ସୁଶାସନ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତିର ଆଧାର ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ କ'ଣ ଫଳାଫଳ ମିଳିଥାଏ । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ୬ ମାସରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ୭.୭ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବରମାସରେ ଆଇଏମଏଫ କହିଥିଲା ଯେ ୨୦୨୩ରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ୧୬ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତ ପାଇଁ ହେବ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ କହିଥିଲା ଯେ, ବିଶ୍ୱ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥନୀତିଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ଆଶା ରହିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚମାସରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତ ଦୃଢ଼ ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛି। କିଛି ମାସ ତଳେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମ ମଧ୍ୟ କହିଛି ଯେ ଭାରତରେ ରେଡ୍ ଟେପିଜିମ୍ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଏକ ଉତ୍ତମ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ଆଶା ବାନ୍ଧିରଖିଛି । ଆଉ ଏହା ସେମିତି ଘଟିନଥିଲା । ଏହା, ଭାରତର ସୁଦୃଢ଼ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ସଂସ୍କାରର ପ୍ରତିଫଳନ । ଏହି ସଂସ୍କାର ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶ କେବଳ ରାଜକୋଷୀୟ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ରିଲିଫ୍ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲେ, ଆମେ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷମତାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସଂସ୍କାରର ଅନ୍ୟତମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ସହ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ଆମେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫଡିଆଇ ନୀତିକୁ ନମନୀୟ କରିଥିଲୁ, ଆମେ ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିଥିଲୁ, ଆମେ ୩ଟି FTA ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ । ଭାରତୀୟ ଆର୍ଥିକ ବଜାରକୁ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ବଜାର ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏହି GIFT ଆଇଏଫଏସସିଏ ଆମର ବୃହତ ସଂସ୍କାରର ଏକ ଅଂଶ । GIFT ସିଟିକୁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ଏହା ଉଦ୍ଭାବନ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିବ । ୨୦୨୦ ରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ନିୟାମକ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏହି ଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ। ଅର୍ଥନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତାର ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଇଏଫଏସସିଏ ୨୭ଟି ନିୟମ ଏବଂ ୧୦ରୁ ଅଧିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ନୂଆ ବାଟ ଖୋଲିଛି।
ଆପଣ ଏହା ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଇନଫିନିଟି ଫୋରମର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣରେ ଆପଣ ଦେଇଥିବା ପରାମର୍ଶ ଆଧାରରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ରେ, ଆଇଏଫଏସସିଏ ପାଣ୍ଠି ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଇଏଫଏସସିଏରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ୮୦ଟି ପାଣ୍ଠି ପରିଚାଳନା ସଂସ୍ଥା ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ୨୪ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଦୁଇ ଅଗ୍ରଣୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ୨୦୨୪ରୁ GIFT ଆଇଏଫଏସସିରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ ନେଇଛନ୍ତି । ମେ ୨୦୨୨ରେ ଆଇଏଫଏସସିଏ ଦ୍ୱାରା ବିମାନ ଲିଜ୍ ର ଢାଞ୍ଚା ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା, ଆଜି ୨୬ ଟି ୟୁନିଟ୍ ଆଇଏଫଏସସିଏ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣର ବିପୁଳ ସଫଳତା, ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ପରେ ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି ଆଗକୁ କ'ଣ? GIFT ଇଏଫଏସସିଏର ପରିସର ସମାନ ରହିବ କି? କିନ୍ତୁ ମୋର ଉତ୍ତର ହେବ, ନା। ସରକାର ପାରମ୍ପରିକ ଅର୍ଥ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗଠାରୁ ଆଗକୁ GIFT ଆଇଏଫଏସସିଏକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଆମେ GIFT ସିଟିକୁ ନୂତନ ଯୁଗର ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସେବାର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ନାୟୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ | ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ GIFT ସିଟିର ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏବଂ ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ | ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହୋଇଥିବାରୁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ଅଣଦେଖା କରୁନାହିଁ, ଆମେ ଏହା ବିଷୟରେ ସଚେତନ ଅଛୁ। କିଛି ଦିନ ତଳେ ସିଓପି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ନୂଆ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି । ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବୈଶ୍ୱିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଶସ୍ତା ଅର୍ଥର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଆମର ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା ଯେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝିବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ସବୁଜ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସମାଜ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । କେତେକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଜିରୋ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଅତି କମରେ ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ। ଏହି ନିବେଶର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ତେଣୁ ଆମେ ଆଇଏଫଏସସିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
GIFT ଆଇଏଫଏସସି ହେଉଛି ଭାରତକୁ ଏକ କମ୍ କାର୍ବନ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସବୁଜ ପୁଞ୍ଜିର ପ୍ରବାହ ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ। ଗ୍ରୀନ୍ ବଣ୍ଡ୍, ସ୍ଥାୟୀ ବଣ୍ଡ୍, ସ୍ଥାୟୀ ବଣ୍ଡ୍, ସ୍ଥାୟୀ ବଣ୍ଡ୍ ଭଳି ଆର୍ଥିକ ଉତ୍ପାଦର ବିକାଶ ହେଲେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବର ମାର୍ଗ ସହଜ ହେବ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସିଓପି୨୮ରେ 'ଗ୍ଲୋବାଲ ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍' ନାମକ ଏକ ପ୍ରୋ-ପ୍ଲାନେଟ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛି। ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞ ଲୋକ ସବୁଜ ଋଣ ପାଇଁ ଏକ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଧାରଣା ନିଶ୍ଚିତ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଫିନଟେକ୍ ବଜାର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଫିନଟେକ୍ ରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି GIFT ଆଇଏଫଏସସିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଜଡିତ, ଯେଉଁକାରଣରୁ ଏହି ସ୍ଥାନ ଫିନଟେକ୍ର ଏକ ଉଦୀୟମାନ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ୨୦୨୨ରେ ଆଇଏଫଏସସିଏ ଫିନଟେକ୍ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ଜାରି କରିଥିଲା। ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆଇଏଫଏସସିଏ ର ଏକ ଫିନଟେକ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ସ୍କିମ୍ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଫିନଟେକକୁ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରେ । GIFT ସିଟି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଫିନଟେକ୍ ଦୁନିଆର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ପରୀକ୍ଷାଗାର ରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ନିଅନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ GIFT-ଆଇଏଫଏସସି ବିଶ୍ୱ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ପାଲଟିଛି, ଏହା ନିଜେହିଁ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ । GIFT ସିଟି ଏକ ନିଆରା 'ଟ୍ରାଇ-ସିଟି' କନସେପ୍ଟ ବିକଶିତ କରିଛି। ଐତିହାସିକ ସହର ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ରାଜଧାନୀ ଗାନ୍ଧୀନଗର ମଧ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ GIFT ସିଟିର ଅସାଧାରଣ ସଂଯୋଗ ରହିଛି। GIFT ଆଇଏଫଏସସିର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଯାହା ବ୍ୟବସାୟର ଗତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହାର ଗ୍ଲୋବାଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି ବିଷୟରେ ଆପଣ ଭଲ ଭାବରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି । GIFT ଆଇଏଫଏସସି ଏକ ପରିଚାଳନା ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ଯାହା ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଦୁନିଆର ବୃହତ୍ତମ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ।
ଆଇଏଫଏସସିରେ ଏବେ ୫୮୦ଟି ସଂସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି । ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ବୁଲିଅନ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ସମେତ ୩ଟି ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ, ୯ଟି ବିଦେଶୀ ବ୍ୟାଙ୍କ, ୨୯ଟି ବୀମା ସଂସ୍ଥା, ୨ଟି ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ୫୦ରୁ ଅଧିକ ପେସାଦାର ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ, ପରାମର୍ଶଦାତା ସଂସ୍ଥା, ଲ' ଫାର୍ମ, ସିଏ ଫାର୍ମ ସମେତ ୨୫ଟି ବ୍ୟାଙ୍କ। ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ GIFT ସିଟି ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ଏକ ଏମିତି ଦେଶ ଯାହା ଗଭୀର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଅଟେ ଏବଂ ଟ୍ରେଡ୍ ଓ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ଐତିହାସିକ ପରମ୍ପରା ଥିବା ଦେଶ ଅଟେ। ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକ କିମ୍ବା କମ୍ପାନୀ ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସୁଯୋଗ ରହିଛି । GIFTକୁ ନେଇ ଆମର ଉପହାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କାହାଣୀ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେବି । ଏବେ ଦୈନିକ ୪ ଲକ୍ଷ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ରେ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ବିମାନ ସଂଖ୍ୟା ୪୦୦ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ତାହା ୭୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ବିମାନ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦୦ ବିମାନ କିଣିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ GIFT ସିଟି ପକ୍ଷରୁ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ଲିଜରମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଭାରତରେ ଜଳପଥ ଦେଇ ମାଲ ପରିବହନ କେବଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଉନାହିଁ ବରଂ ଜାହାଜ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଇଏଫଏସସିଏର ଜାହାଜ ଲିଜ୍ ଢାଞ୍ଚା ଏହି ଧାରାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି । ସେହିଭଳି ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଆଇଟି ପ୍ରତିଭା, ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଏବଂ ଗିଫ୍ଟର ଡାଟା ଦୂତାବାସ ପଦକ୍ଷେପ ସମସ୍ତ ଦେଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷିତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଭାରତର ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତ ବଡ କମ୍ପାନୀର ଗ୍ଲୋବାଲ କ୍ୟାପାବିଲିଟି ସେଣ୍ଟରର ଆଧାର ପାଲଟିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ । ପୁଞ୍ଜିର ନୂତନ ରୂପ, ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ବୟସ ଆର୍ଥିକ ସେବା ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏହାର ଦକ୍ଷ ନିୟମ, ପ୍ଲଗ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ପ୍ଲେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଏକ ବୃହତ ଭାରତୀୟ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପ୍ରବେଶ, ପରିଚାଳନାର ଲାଭଦାୟକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଲାଭ ସହିତ GIFT ସିଟି ଏପରି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଯାହାକୁ କେହି ସମକକ୍ଷ କରିପାରିବେ ନାହିଁ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି GIFT ଆଇଏଫଏସସି ଜରିଆରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ । ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର ସମିଟ ମଧ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।