প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ ইনফিনিটী ফ’ৰামৰ মঞ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
09 DEC 2023 12:52PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই, ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিভিন্ন বিভাগৰ মন্ত্ৰী, আইএফএছচিএৰ অধ্যক্ষ কে ৰাজাৰমঞ্জী, বিভিন্ন প্ৰধান বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু বিভিন্ন সংগঠনৰ অগ্ৰণী সদস্য, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল!
ইনফিনিটী ফ'ৰামৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ এই সমাৱেশলৈ আজি সকলোকে আদৰণি জনাইছো। ২০২১ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত উদ্বোধনী ইনফিনিটী ফ’ৰামত আমি লগ হৈছিলো। সেই সময়ত মহামাৰীৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বতে অনিশ্চয়তাৰ পৰিবেশ বিৰাজ কৰিছিল। পৃথিৱীৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ বাবে সকলোৱে চিন্তিত হৈ পৰিছিল। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে সেই উদ্বিগ্নতা আজিও শেষ হোৱা নাই। ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা, উচ্চ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ আৰু ঋণৰ বোজাৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু বিষয়সমূহৰ বিষয়ে আপোনালোকে নিশ্চয় জানে।
কিন্তু এই সময়ছোৱাত ভাৰতে নিজকে প্ৰগতি আৰু সহনশীলতাৰ এক উজ্জ্বল নিদৰ্শন হিচাপে দেখুৱাইছে। ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত গিফ্ট চিটীত একবিংশ শতিকাৰ বিভিন্ন অৰ্থনৈতিক নীতিৰ ওপৰত আলোচনা আৰু মত বিনিময়ে গুজৰাট ৰাজ্যৰ গৌৰৱক এক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। এই ৰাজ্যৰ আন এক সফলতাৰ বাবে গুজৰাটবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। ইউনেস্ক’ই শেহতীয়াকৈ গুজৰাটৰ পৰম্পৰাগত ‘গৰ্বা’ নৃত্যক বিমূৰ্ত সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছে। এই অনুষ্ঠানটো নিঃসন্দেহে সফলতাৰ আন এক স্বীকৃতি। গুজৰাটৰ সফলতা আজি সমগ্ৰ দেশৰ সফলতা।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ প্ৰগতিৰ কাহিনীয়ে বিশ্ববাসীক প্ৰমাণ কৰিছে যে নীতিগত অগ্ৰাধিকাৰ, সুশাসন আৰু নাগৰিক কল্যাণৰ জৰিয়তে এক শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক ভিত্তি গঢ়ি তোলাটো অসম্ভৱ নহয়। কেৱল চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ হাৰ ৭.৭ শতাংশ। চলিত বৰ্ষৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা নিধিৰ বিবৃতি অনুসৰি ২০২৩ চনত বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে ১৬ শতাংশ অৰিহণা যোগাব। ইয়াৰ পূৰ্বে চলিত বৰ্ষৰ জুলাই মাহত বিশ্ব বেংকে ভাৰতৰ বিষয়ে বিশেষভাৱে আশাবাদী বাৰ্তা আগবঢ়াইছিল। তেওঁলোকৰ মতে, বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো ভাৰতে এই অবিশ্বাস্য সফলতাৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছে। পুনৰ চলিত বৰ্ষৰ মাৰ্চ মাহত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰিছিল যে ভাৰত এতিয়া সমগ্ৰ গ্ল’বেল ছাউথক নেতৃত্ব দিব পৰা অৱস্থাত আছে। মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে বিশ্ব অৰ্থনৈতিক মঞ্চই কৈছিল যে ভাৰতত দীৰ্ঘম্যাদী ঋণ এতিয়া এটা অতীতৰ যুগ। কাৰণ, বিনিয়োগৰ উপযোগী উন্নয়নৰ পৰিৱেশ বৰ্তমানৰ ভাৰতবৰ্ষত গঢ় লৈ উঠিছে।
এই সকলোবোৰ কাৰণতে বিশ্ব এতিয়া ভাৰতৰ প্ৰতি অতি আশাবাদী আৰু এই বিশ্বাসৰ আঁৰত তেওঁলোকৰ নিশ্চয় ভাল কাৰণ আছে। বিগত ১০ বছৰত ৰূপান্তৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ৰূপায়ণ কৰা সংস্কাৰে ভাৰতৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিছে। এনে সংস্কাৰৰ প্ৰচেষ্টাই দেশৰ অৰ্থনৈতিক ভেটি অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। মহামাৰীৰ সময়ত ৰাজহ ঘাটি আৰু আৰ্থিক অৱস্থাৰ অৱনতিৰ বাবে বিশ্বৰ অধিকাংশ দেশেই চিন্তিত হৈ থকাৰ সময়তে ভাৰতে দীৰ্ঘম্যাদী উন্নয়ন আৰু অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সংস্কাৰ প্ৰচেষ্টাৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ লক্ষ্য হৈছে বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ সৈতে একত্ৰীকৰণৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰা। কিছুমান ক্ষেত্ৰত আমি প্ৰত্যক্ষ বিনিয়োগৰ বৈদেশিক নীতিক অধিক উদাৰ কৰি তুলিবলৈ সক্ষম হৈছো, আনহাতে আনফালে আমি আনুষংগিক বাধ্যবাধকতাৰ বোজাও বহুত লঘু কৰি তুলিছো। ইতিমধ্যে আমি তিনিটা এফটিএ কাৰ্যকৰী কৰিছো আৰু আন বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িছো। জিআইএফটি আইএফএছচিএ গঠন আমাৰ বৃহত্তৰ সংস্কাৰ প্ৰচেষ্টাৰ এক বিশেষ পদক্ষেপ। ইয়াৰ জৰিয়তে আমি বিশ্বৰ বিত্তীয় বজাৰখনক ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিপণন ব্যৱস্থাৰ সৈতে একাকাৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। গিফ্ট চিটীৰ উন্নয়নৰ আঁৰৰ চিন্তাধাৰা হৈছে গতিশীল অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশ বজাই ৰখা। গতিকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ নতুন সংজ্ঞা আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব। ই উদ্ভাৱন প্ৰচেষ্টা, দক্ষতা বিকাশ আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৈতে সহযোগিতাৰ বাবে নতুন মাপকাঠী নিৰ্ধাৰণ কৰিব। আমাৰ যাত্ৰাত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কৰ্তৃপক্ষক এক বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ সংস্থা হিচাপে গঠন কৰা হৈছিল। ২০২০ চনত আমাৰ এই প্ৰচেষ্টা আমাৰ উন্নয়নৰ প্ৰগতিৰ যাত্ৰাত এক বিশেষ মাইলৰ খুঁটি আছিল। ইতিমধ্যে আইএফএছচিএই অৰ্থনৈতিক সমস্যাৰ জগতখনত ২৭টা নীতি আৰু ১০টাতকৈও অধিক কাঠামো প্ৰস্তুত কৰিছে। ফলত বিনিয়োগৰ নতুন বাট মুকলি হৈছে।
আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে ইনফিনিটী ফ’ৰামৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত দিয়া সকলো পৰামৰ্শ আৰু পৰামৰ্শৰ বাবে ইতিমধ্যে কিছু পদক্ষেপ আৰম্ভ হৈছে। উদাহৰণস্বৰূপে, ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল মাহত আইএফএছচিএই পুঁজি পৰিচালনাৰ বাবে এক ঐক্যবদ্ধ কাঠামো সৃষ্টি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। ফলত প্ৰায় ৮০টা পুঁজি ব্যৱস্থাপনা কোম্পানী আইএফএছচিএৰ অধীনত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ২৪ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ বিশেষ পুঁজিও সৃষ্টি কৰা হৈছে। অহা বছৰৰ পৰা গিফ্ট আইএফএছচিএত নতুন পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰাৰ বাবে শীৰ্ষস্থানীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় দুখনে অনুমোদন লাভ কৰিছে। পুনৰ ২০২২ চনৰ মে’ মাহত আইএফএছচিএই বিমান লিজিঙৰ সন্দৰ্ভত আন এক খচৰা প্ৰস্তুত কৰে। ফলত ইতিমধ্যে ২৬টা আনুষংগিক ইউনিটে আইএফএছচিএৰ সৈতে সহযোগিতাৰ ভিত্তিত কাম আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ বিভিন্ন পৰামৰ্শ আৰু মতামতৰ আধাৰত বিশেষ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰাৰ বাবেই প্ৰথম পৰ্যায়ৰ মঞ্চৰ সফলতা লাভ কৰা হৈছে। এতিয়া আমাৰ সন্মুখত প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছে যে আমাৰ পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ কোন দিশত হ’ব। উপহাৰ আইএফএছচিএৰ পৰিসৰ ইয়াতে সীমাবদ্ধ থাকিবনে? এই প্ৰশ্নৰ উত্তৰ মোৰ নহয়। কাৰণ, চৰকাৰে জিআইএফটি আইএফএছচিএক পৰম্পৰাগত বিত্ত আৰু পদক্ষেপৰ বাহিৰলৈ লৈ যোৱাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে। আমি গিফ্ট চিটীক নতুন যুগৰ বাবে উপযোগী বিত্তীয় আৰু প্ৰযুক্তিগত সেৱাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আগ্ৰহী। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে গিফ্ট চিটীয়ে বিশ্বৰ সমস্যাৰ সমাধান দিব পাৰে। এই প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে আপোনালোক সকলো জড়িত। গতিকে, আমাৰ উদ্যোগক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকৰো বিশেষ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আজি বিশ্বৰ সন্মুখত থকা অন্যতম প্ৰধান সমস্যা। যিহেতু ভাৰত বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ অৰ্থনীতি, সেয়েহে আমি এই চিন্তা আৰু আশংকাসমূহৰ অংশীদাৰ। অৱশ্যে এই সমস্যাৰ বিষয়ে আমি সম্পূৰ্ণৰূপে সচেতন। মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে অনুষ্ঠিত হোৱা চিঅ’পি শীৰ্ষ সন্মিলনত ভাৰতে বিশ্বৰ প্ৰতি এক নতুন প্ৰতিশ্ৰুতি ঘোষণা কৰিছিল। ভাৰতৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে ব্যয়বহুল বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ সম্প্ৰসাৰণ আমাৰ সকলোৰে একমাত্ৰ কৰ্তব্য হ’ব।
জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ছোৱাত ভাৰতৰ অন্যতম অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে বিত্তীয় ব্যৱস্থাটোক অধিক বহনক্ষম কৰি তোলা, যাতে বিশ্বৰ অগ্ৰগতি আৰু সুস্থিৰতা নিশ্চিত হয়। কাৰণ আমি ভাবো যে আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে পৰিৱেশ অনুকূল, সহনশীল আৰু সৰ্বাংগীন সমাজ আৰু অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলা সম্ভৱ। অনুমান কৰা হৈছে যে ভাৰতত কাৰ্বন নিৰ্গমন শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰিবলৈ কমেও ১০ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ প্ৰয়োজন। আমি ২০৭০ চনৰ ভিতৰত এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। এই খণ্ডত বিনিয়োগ কৰিবলৈ বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ পৰা ধন সংগ্ৰহৰ প্ৰয়োজন। এই কাৰণেই আমি বিত্তীয় ব্যৱস্থাটোক বহনক্ষম আৰু গতিশীল কৰি তুলিবলৈ আইএফএছচিএক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
ভাৰতত কম কাৰ্বন অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলাৰ বাবে পৰিৱেশ অনুকূল মূলধনৰ প্ৰয়োজন। আমি অনুভৱ কৰোঁ যে এই ক্ষেত্ৰত জিআইএফটি আইএফএছচিএ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা ল’ব পাৰে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সৈতে জড়িত আৰ্থিক পদক্ষেপ আৰু গ্ৰীণ বণ্ড, এক্টিভ বণ্ড আৰু বণ্ড আদি প্ৰচেষ্টাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে পৰিৱেশ ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিব। আপোনালোকে নিশ্চয় জানে যে চিঅ’পি২৮ত ভাৰতে লণ্ডিং এফৰ্টছ ফৰ দ্য প্ৰটেকচন অৱ লেণ্ডস্কেপ এনভাইৰনমেণ্ট নামৰ এক বিশেষ পদক্ষেপৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। এই সেউজ ঋণ কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ বিপণন সম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থা কেনেকৈ বিকশিত কৰিব পাৰি তাৰ ওপৰত অভিজ্ঞ ব্যক্তি আৰু বিশেষজ্ঞসকলৰ মতামত আৰু পৰামৰ্শ বিচাৰো।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা ফিনটেক বজাৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। ফিনটেকত ভাৰতৰ মূল শক্তি জিআইএফটি আইএফএছচিএৰ মিছনৰ সৈতে জড়িত। ২০২২ চনত আইএফএছচিএই ফিনটেকক সফল কৰিবলৈ এক প্ৰগতিশীল নিয়ন্ত্ৰণ কাঠামো প্ৰস্তুত কৰিছিল। উদ্ভাৱন আৰু ঔদ্যোগীকৰণক উৎসাহিত কৰিবলৈ আইএফএছচিএৰ এটা ফিনটেক পদক্ষেপ আছে, যিয়ে ভাৰত আৰু বিদেশৰ ফিনটেকসকলক সহায় কৰিব। গিফ্ট চিটীয়ে বিশ্বৰ সমগ্ৰ ফিনটেক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। আপোনালোক সকলোকে এই সুযোগৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ মই নিশ্চিতভাৱে উৎসাহিত কৰিম।
বন্ধুসকল,
গিফ্ট আইএফএছচিএ গঠনৰ কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে ই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ধন সংগ্ৰহৰ প্ৰচেষ্টাৰ এক বিশেষ কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছিল। বিভিন্ন জৰীপ আৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ জৰিয়তে এই সফলতা লাভ কৰা হৈছে। কেৱল সেয়াই নহয়, গিফ্ট চিটীৰ জৰিয়তে এক নতুন ‘ট্ৰাই-চিটী’ ধাৰণাক মূৰ্ত কৰি তোলা হৈছে। গিফ্ট চিটীয়ে ঐতিহাসিক চহৰ আহমেদাবাদ আৰু ৰাজধানী চহৰ গান্ধীনগৰৰ মাজত এক আচৰিত সংযোগ গঢ়ি তুলিছে যিটো সততে দেখা নাযায়। গিফ্ট আইএফএছচিএৰ অত্যাধুনিক ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিয়ে এনে এক মঞ্চৰ সৃষ্টি কৰিছে যাৰ জৰিয়তে বাণিজ্যিক প্ৰচেষ্টাৰ মাজত গতিবেগ বৃদ্ধি কৰা হয়। কেৱল ইমানেই নহয়, জিআইএফটি আইএফএছচিএ বাণিজ্যিক উদ্যোগ কেনেকৈ দক্ষতাৰে চলাব পাৰি তাৰো পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংযোগ আৰু যোগাযোগৰ অৰ্থ কি সেই বিষয়ে আপোনাৰ এটা উচিত ধাৰণা আছে। জিআইএফটি আইএফএছচিএ হৈছে এনে এক পৰিচালনা যিয়ে অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰযুক্তিগত জগতৰ অনন্য চিন্তাধাৰাক একত্ৰিত কৰিব পাৰে।
বৰ্তমান ৫৮০ টা সংস্থাই আইএফএছচিএৰ অধীনত কাম কৰি আছে। ইয়াৰ ভিতৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বুলিয়ন একচেঞ্জকে ধৰি তিনিটা এক্সচেঞ্জ, ৯টা বিদেশী বেংককে ধৰি মুঠ ২৫টা বেংক, ২৯টা বীমা কোম্পানী, দুখন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ৫০টাতকৈও অধিক পেছাদাৰী সেৱা সংস্থা, কনচালটিং ফাৰ্ম, ল’ ফাৰ্ম আৰু কে এ ফাৰ্ম আছে। মোৰ বিশ্বাস, ভাৰতৰ গিফ্ট চিটীখন আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ এক প্ৰধান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত এনে এখন দেশ য’ত গভীৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ সৈতে বাণিজ্যৰ এক চহকী পৰম্পৰাৰ সহাৱস্থান ঘটিছে। ভাৰতত প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰী বা বিনিয়োগকাৰী প্ৰতিষ্ঠানৰ অনুকূলে বিভিন্ন ধৰণৰ সুবিধা আছে। গিফ্টৰ চিন্তাধাৰা ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ইতিহাসৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। এই সন্দৰ্ভত মই কেইটামান উদাহৰণ উল্লেখ কৰিব পাৰো। বৰ্তমান ৪ লক্ষাধিক যাত্ৰীয়ে বিমান সেৱাৰ সুবিধা লয়। ২০১৪ চনত দেশত যাত্ৰীবাহী বিমানৰ সংখ্যা আছিল মাত্ৰ ৪০০খন। সেই সংখ্যাই আজি ৭০০ অতিক্ৰম কৰিলে। বিগত ৯ বছৰত ভাৰতত বিমানৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত প্ৰায় ১০০০খন বিমান ক্ৰয় কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে দেশৰ বিমান সংস্থাসমূহে।
এই পৰিস্থিতিত গিফ্ট চিটীয়ে বিমান পৰিবহণৰ সৈতে জড়িত সুবিধাসমূহ যিদৰে সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে সেয়া সঁচাকৈয়ে উল্লেখযোগ্য। কেৱল ইমানেই নহয়, দেশত সাগৰীয় মালবাহী আৰু ট্ৰেন্সশ্বিপমেণ্ট জাহাজৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাটো আইএফএছচিএৰ পদক্ষেপ আৰু কৰ্ম প্ৰচেষ্টাৰ আন এক উদাহৰণ। ভাৰতৰ শক্তিশালী আইটি প্ৰতিভা, ডাটা সুৰক্ষা আইন আৰু জিফ্টৰ ডাটা এম্বেচিৰ পদক্ষেপে সমগ্ৰ দেশৰ বাণিজ্যিক কাৰ্য্যকলাপত নিৰাপদ ডিজিটেল সংযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে ঠিক এনেদৰেই। ভাৰতত বহু যুৱ প্ৰতিভা আছে। সেয়ে ভাৰতৰ এই প্ৰতিভাক বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানীয়ে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আৰু কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’বলৈ গৈ আছে আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰতৰ উত্থান ঘটিব। নতুন পুঁজি, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু উন্নত বিত্তীয় সেৱাই আমাৰ যাত্ৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। গিফ্ট চিটীয়ে ইয়াৰ সুস্থ নীতি, অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনি, বহনক্ষম ব্যয় ব্যৱস্থা আৰু প্ৰতিভাৰ সহায় লৈ নতুন সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব যিবোৰ শব্দৰে প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰি৷
আহক, আমি জিআইএফটি আইএফএছচিএৰ সৈতে মিলি বিশ্ববাসীৰ সপোন পূৰণৰ বাবে আগুৱাই যাওঁ। কেইদিনমানৰ পিছত ‘ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট’ সম্পৰ্কীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ’ব। সকলো বিনিয়োগকাৰীক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। আপোনালোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আগতীয়াকৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আহক, আমি সকলোৱে মিলি বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বান আৰু সমস্যা সমাধানৰ বাবে উদ্ভাৱনী চিন্তাৰ জৰিয়তে আগবাঢ়ি যাবলৈ চেষ্টা কৰোঁ।
সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing 2nd Edition of Infinity Forum via Video Conferencing
09 DEC 2023 12:52PM by PIB Delhi
Namaskar!
The popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai, the ministers of the state government, Chairman of IFSCA, K. Rajaraman ji, esteemed leaders of renowned financial institutions and various organizations, ladies and gentlemen.
I welcome all of you to the second edition of Infinity Forum. I remember when we met during the inaugural Infinity Forum in December 2021; the world was filled with uncertainty due to the pandemic. Everyone was concerned about global economic growth, and those worries still persist today. You are all well aware of the challenges posed by geopolitical tensions, high inflation, and debt levels.
During such times, Bharat has emerged as a splendid example of resilience and progress. The deliberation on 21st-century economic policies in GIFT City in such a crucial period is going to contribute to the pride of Gujarat. Today, I would also like to congratulate the people of Gujarat for another achievement. Recently, UNESCO included Gujarat's traditional dance Garba in the Intangible Cultural Heritage. This is a significant accomplishment, and the success of Gujarat is the success of the country.
Friends,
Today, Bharat’s growth story has shown the world what results can be achieved when policies are given top priority, when full efforts are made for good governance, and when the welfare of the country and its citizens becomes the foundation of economic policies. The Indian economy has progressed at a rate of 7.7 per cent in the first six months of this fiscal year alone. The IMF had stated in September this year that 16 percent of global growth in 2023 will be contributed by Bharat. Earlier in July 2023, the World Bank expressed greater hopes for Bharat and its economy amid global challenges. In March this year, the Prime Minister of Australia remarked that Bharat is in a strong position to provide leadership to the global south. A few months ago, the World Economic Forum also mentioned the reduction of red tape and the creation of a better investment environment in Bharat.
Today, the entire world is hopeful about Bharat, and this hasn't happened without reason. It is a reflection of Bharat’s strong economy and the transformative reforms undertaken in the last 10 years. These reforms have strengthened the economic foundations of the country. During the pandemic, when most countries were focusing primarily on fiscal and monetary relief, we directed our focus towards the expansion of long-term growth and economic capacity.
Friends,
An important goal of our reforms is to enhance integration with the global economy. We have made the FDI policy more flexible in several sectors, reduced compliance burdens, signed three FTAs, and continue to take many significant steps today. The establishment of the GIFT IFSCA, integrating Indian financial markets with global financial markets, is part of our larger reforms. The vision for GIFT City has been crafted as a dynamic ecosystem that will redefine the landscape of international finance. It will set new benchmarks for innovation, efficiency, and global collaboration. The establishment of the International Financial Services Centres Authority as a unified regulator in 2020 is a crucial landmark in this journey. Even during the challenging economic upheavals, IFSCA has formulated 27 regulations and more than 10 frameworks, opening up new avenues for investment.
You'll be pleased to know that based on the suggestions made in the first edition of Infinity Forum, several initiatives have been launched. For instance, in April 2022, IFSCA announced a comprehensive framework to govern fund management activities. Today, 80 fund management institutions are registered with IFSCA that have set up funds exceeding USD 24 billion. Two leading international universities have obtained approval to start their courses at GIFT IFSC from 2024. The framework for aircraft leasing was issued by IFSCA in May 2022, and now 26 units have commenced operations in collaboration with IFSCA.
Friends,
The resounding success of the first edition, with so much work done based on your suggestions, naturally raises the question of what's next. Will the scope of GIFT IFSCA remain the same? My answer would be no. The government aims to propel GIFT IFSCA beyond traditional finance and ventures. We envision GIFT City as the global nerve centre for new-age financial and technology services. I believe that the products and services of GIFT City will help address significant challenges globally, and you, as stakeholders, will have to play a crucial role in this regard.
Friends,
Today, one of the most significant challenges facing the world is climate change. Bharat, being one of the largest economies globally, is not untouched by these concerns, and we are aware of it. Just a few days ago, Bharat presented new commitments before the world at the COP Summit. To achieve global targets for Bharat and the world, it is imperative to ensure the adequate availability of cost-effective finance.
During our G-20 presidency, one of our priorities was to understand the need for sustainable finance to ensure global growth and stability. This would contribute to the transition towards greener, resilient, and inclusive societies and economies. According to some estimates, Bharat would require at least USD 10 trillion by 2070 to achieve the Net Zero Target. Financing from global sources is essential for this investment. Hence, we aim to make IFSC a global hub for sustainable finance.
GIFT IFSC serves as an efficient channel for the necessary flow of green capital to build a low-carbon economy in Bharat. The development of financial products such as green bonds, sustainable bonds, and sustainability-linked bonds will make the path and access easier for the entire world. As you know, Bharat has announced the 'Global Green Credit Initiative' as a pro-planet initiative at COP28. I would appreciate input from all experienced individuals here on developing market mechanisms for green credit.
Friends,
Bharat is currently one of the world's fastest-growing fintech markets. The strength of Bharat in fintech is aligned with the vision of GIFT IFSC, making it an emerging centre for fintech. In 2022, IFSCA issued a progressive regulatory framework for fintech. To promote innovation and entrepreneurship, IFSCA also has a fintech initiative scheme providing grants to both Indian and foreign fintechs. GIFT City has the potential to become the gateway and fintech laboratory for the global fintech world. I encourage all of you to make the most of this opportunity.
Friends,
Within a few years of its establishment, the way GIFT-IFSC has become a prominent gateway for the flow of global capital is a subject of study in itself. GIFT City has developed a unique 'tri-city' concept. The connectivity of GIFT City between the historical city of Ahmedabad and the capital city Gandhinagar is exceptional. The cutting-edge digital infrastructure of GIFT IFSC provides a platform that enhances the speed and efficiency of businesses. You are well aware of its global connectivity. GIFT IFSC has emerged as a management that attracts the biggest minds in the financial and technology world.
Today, there are 580 operational entities in IFSC. This includes 3 exchanges, including the international bullion exchange, 25 banks, with 9 foreign banks, 29 insurance entities, 2 foreign universities, and over 50 professional services providers, including consulting firms, law firms, and CA firms. I believe that GIFT City will be among the world's premier international financial centres in the next few years.
Friends,
Bharat is a country where deep democratic values coexist with a rich tradition of trade and commerce. There is a diverse range of opportunities for every investor or company in Bharat. Our vision for GIFT is intertwined with Bharat’s growth story. Let me share some examples. Today, 400,000 air passengers travel daily. The number of passenger aircraft in our country in 2014 was 400, which has now exceeded 700. In the last 9 years, the number of aircraft in Bharat has doubled. In the coming years, our airlines are planning to purchase around 1000 aircraft.
In these circumstances, the range of facilities provided by GIFT City to aircraft lessors is truly remarkable. With the increasing movement of goods via water routes and a growing number of ships in Bharat, IFSCA's ship leasing framework is offering an opportunity to capitalize on this trend. Similarly, Bharat’s strong IT talent, data protection laws, and GIFT's data embassy initiative provide secure digital connectivity to countries and businesses. Thanks to the young talent in Bharat, we have become the base for global capability centres of many major companies.
Friends,
In the next few years, Bharat will become the world's third-largest economy, and it aims to be a developed nation by 2047. New forms of capital, digital technologies, and advanced financial services will play a crucial role in this journey. With its efficient regulations, plug-and-play infrastructure, reach to the large Indian hinterland economy, cost advantages, and talent pool, GIFT City is preparing opportunities that are unmatched by any other.
Let's move forward together to fulfil global dreams with GIFT IFSC. The Vibrant Gujarat Global Investor Summit is just around the corner, and I invite all investors to participate in it. I extend my best wishes for your efforts. Let's explore innovative ideas in addressing global challenges and take them forward.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.