Ministry of Tourism
Ministry of Tourism launches National Best Tourism Village and National Best Rural Homestays Competition 2024
Applications for competitions open till 31st December
03 DEC 2023 11:24AM by PIB Delhi
Ministry of Tourism has launched National Best Tourism Village Competition 2024 and the National Best Rural Homestay Competition 2024 to strengthen the promotion and development of Rural Tourism in the country. The earlier version of the National Best Tourism Village Competition 2023 recognized 35 villages all over India in Gold, Silver, and Bronze categories.
For the enhancement of Rural Tourism in India the Ministry of Tourism, Government of India launched the comprehensive National Strategy and Roadmap for the Development of Rural Tourism in India, along with the National Strategy for the Promotion of Rural Homestays. The Ministry has initiated the implementation of the National strategies in collaboration with the Indian Institute of Tourism and Travel Management. One of the strategic initiatives for the promotion of Rural Tourism and Rural Homestays is conducting the National Best Tourism Village and National Best Rural Homestays Competition.
To foster collaboration and create a conducive environment for the growth of Rural Tourism, the Ministry has actively engaged Governments, industry stakeholders, Non-Governmental Organizations (NGOs), and local communities through these competitions. This multi-stakeholder approach synergizes the efforts to strengthen the rural economies.
The competitions aim to develop healthy competitiveness among the villages and the rural homestays to identify and reward outstanding contributions to Rural Tourism, thereby incentivizing communities and individuals for active contribution to the sustainable development goals.
The competitions will not only boost tourism in lesser-explored regions but also create a ripple effect to increase community involvement, preserve cultural authenticity, and promote sustainable and Responsible practices in the tourism sector.
The Ministry of Tourism has established the Central Nodal Agency Rural Tourism and Rural Homestay (CNA RT & RH) for the effective implementation of the initiatives for Rural Tourism. CNA RT & RH is conducting the capacity building session for the states to create the Master Trainers for the propagation of the competitions to the village level.
The competition was launched on World Tourism Day i.e., 27th September 2023, and the applications for the competitions are open from 15th November to 31st December, 2023. The application portal can be accessed through www.rural.tourism.gov.in

তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না নেস্নেল বেস্ত তুরিজম ভিলেজ অমসুং নেস্নেল বেস্ত রুরেল হোমস্তে কম্পিতিসন 2024 হৌদোকখ্রে
কম্পিতিসনশিং অসিগী এপ্লিকেসনশিং দিসেম্বর 31 ফাওবা হাংদোক্লি
03 DEC 2023 11:24AM by PIB Imphal
তুরিজম মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা রুরেল তুরিজমগী প্রমোসন অমসুং দিবলপমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নেস্নেল বেস্ত তুরিজম ভিলেজ কম্পিতিসন 2024 অমসুং নেস্নেল বেস্ত রুরেল হোমস্তে কম্পিতিসন 2024 হৌদোকখ্রে। নেস্নেল বেস্ত তুরিজম ভিলেজ কম্পিতিসন 2023গী মমাংগী ভর্জনদা ভারত পুম্বগী খুঙ্গং 35বু গোল্দ, সিলবর, অমসুং ব্রোঞ্জ কেতেগোরীদা শকখংখি।
ভারত্তা রুরেল তুরিজম হেনগৎহন্নবগীদমক ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়না কম্প্রেহেন্সিব নেস্নেল স্ত্রেতেজী অমসুং রুরেল হোমস্তে প্রমোত তৌনবগীদমক নেস্নেল স্ত্রেতেজীগা লোয়ননা ভারত্তা রুরেল তুরিজমগী দিবলপমেন্তগীদমক রোদমেপ হৌদোকখ্রে। মন্ত্রালয়না ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তুরিজম এন্দ ত্রাভেল মেনেজমেন্তগা খুৎশম্নদুনা নেস্নেল স্ত্রেতেজীশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হৌদোকখ্রে। রুরেল তুরিজম অমসুং রুরেল হোমস্তে প্রমোত তৌনবগীদমক স্ত্রেতেজিক ইনিসিয়েতিবশিংগী মনুংদা অমদি নেস্নেল বেস্ত তুরিজম ভিলেজ অমসুং নেস্নেল বেস্ত রুরেল হোমস্তে কম্পিতিসন পাংথোকপনি।
তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং রুরেল তুরিজমগী গ্রোথকীদমক মতিকচাবা এনভাইরনমেন্ত শেম্নবগীদমক মন্ত্রালয়না কম্পিতিসনশিং অসিগী খুত্থাংদা সরকারশিং, ইন্দস্ত্রী স্তেকহোল্দরশিং, নন-গবর্নমেন্তেল ওর্গনাইজেসনশিং (NGOs), অমসুং লোকেল কম্যুনিতীশিং এক্তিব ওইনা এঙ্গেজ তৌরি। মলতি-স্তেকহোল্দরশিং অসিনা রুরেল ইকোনোমীশিং মপাঙ্গল কখৎহন্নবা হোৎনবদা থৌদাং লৌরি।
কম্পিতিসনশিং অসিনা খুঙ্গংশিং অমসুং রুরেল হোমস্তেশিংগী মরক্তা রুরেল তুরিজমদা থোইদোক হেন্দোকপা থৌদাংশিং মশক খংদোকপা অমসুং মনা পীনবগীদমক অফবা কম্পিতিতিবনেস দিবেলপ তৌনবা পান্দম থম্লি, মদুনা কম্যুনিতীশিং অমসুং মীওইশিংবু সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংদা এক্তিব ওইনা থৌদাং লৌনবগীদমক পুক্নিং থৌগত্কনি।
কম্পিতিসনশিং অসিনা মীয়াম্না খংনদ্রিবা মফমশিংদা তুরিজম হেনগৎহনবতা নত্তনা কম্যুনিতী ইনভোলবমেন্ত হেনগত্হনবা, কলচরেল ঔথেন্তিসিতী প্রিজার্ব তৌবা, অমসুং তুরিজম সেক্তরদা সস্তেনেবল অমসুং রেস্পোন্সিবল প্রেক্তিসশিং প্রমোত তৌনবগীদমক মহৈ য়ানবা ইফেক্ত অমসু ক্রিয়েৎ তৌরগনি।
তুরিজম মন্ত্রালয়না রুরেল তুরিজমগীদমক ইনিসিয়েতিবশিং ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী রুরেল তুরিজম এন্দ রুরেল হোমস্তে (CNA RT & RH) লিংখৎলে। CNA RT & RHনা খুঙ্গংগী থাক্তা কম্পিতিসনশিংগী প্রোপাগেসনগীদমক মাস্তর ত্রেনরশিং শেমগৎনবা রাজ্যশিংগীদমক কেপাসিতী বিলদিং সেসন পাংথোক্লি।
কম্পিতিসন অসি ৱার্ল্দ তুরিজম দে হায়বদি 27 সেপ্তেম্বর 2023দা হৌদোকখি, অমসুং কম্পিতিসনশিংগীদমক এপ্লিকেসনশিং 2023গী নবেম্বর 15দগী দিসেম্বর 31 ফাওবা হাংদোক্লি। এপ্লিকেসন পোর্তেল www.rural.tourism.gov.inগী থোংদা এক্সেস তৌবা য়াগনি।