Ministry of Women and Child Development
Union WCD Minister launches ‘Anganwadi Protocol for Divyang Children’ at National Outreach Program in New Delhi
“Let us not allow our minds to limit what a child’s able heart is capable of : Smt Smriti Irani, Union WCD Minister”
Developmental milestones of the children will be tracked on the Poshan tracker
Panel discussion titled, “Strategies for Early Identification, Screening and Inclusion at the Anganwadi Centre” held to spotlighted best practices
29 NOV 2023 9:31AM by PIB Delhi
The Anganwadi Protocol for Divyang Children was launched by the Union Minister for Women and Child Development and Minority Affairs, Smt. Smriti Zubin Irani, in the presence of Dr. Munjpara Mahendrabhai, MoS MWCD and AYUSH, Shri Indevar Pandey, Secretary, MoWCD, Shri Rajesh Aggarwal, Secretary, DEPwD, and Dr. K K Tripathy, Economic Advisor, MoHFW at a national outreach programme organized on 28th November, 2023 at Vigyan Bhawan. The event was organised to realize the commitment for strengthening Divyang children’s overall access to improved well-being.
The event was attended by senior officers from MoWCD, MoHFW, DEPwD, State WCD Officers, CDPOs, Lady Supervisors, Anganwadi Workers and ASHA workers from across the country and experts from key organizations such as NIMHANS.
In her keynote address, Union Minister Smt. Smriti Zubin Irani thanked the DEPwD and MoHFW for aligning support to MWCD’s initiative. The Minister said that currently 4.37 crore children from age 3 to 6 years are being supported with hot-cooked meals and ECCE every day, 4.5 crore children of age group 0 to 3 years with take-home rations and home visits, and more than 8 crore children from 0-6 years age group are supported with growth monitoring and referrals to the health system to enhance early childhood development. The Minister shared that 16 crore home visits have been undertaken for children in the last 4 months by Anganwadi workers.
In a tweet , Union WCD Minister said that aligned with Prime Minister, Shri Narendra Modi's vision of a Swasth Suposhit Bharat in Amrit Kaal, this protocol embodies a Social Model for Divyangjan inclusive care under the POSHAN Abhiyan, with a step-by-step approach:
Step 1: Screening for early disability signs
Step 2: Inclusion in community events and empowering families
Step 3: Referral support via ASHA/ANM & Rashtriya Bal Swasthya Karyakram (RBSK) teams.
She said that through the Divyang protocol, every district administration will be guided in addressing special needs for education and nutrition, providing Swavlamban Cards for the empowerment of divyang children and their families. She also highlighted that the developmental milestones of the children will be tracked on the Poshan tracker and the data will further support convergence between relevant Ministries viz; MoHFW, DoSEL, DePwD, etc. She also proposed an amalgamation between Kiran and Samvaad helplines to come together with the best of their abilities and leverage strengths together.
The Minister underlined the need for improvement and upgradation of Anganwadi Centres to make them more inclusive. She also mentioned that Rs. 300 crore is being allocated for training, and capacity building of Anganwadi Workers and reiterated that the guidance and support of DEPwD’s in AWWs specialized training for identification, referral and inclusion of Divyang Children will be invaluable.
Speaking of the role of communities, the Union WCD Minister highlighted that this is a silent revolution where AWWs will lead awareness and sensitization at the grassroots to shift mindsets. She also added that the process of educating a divyang child has been expensive and unaffordable for many, but now divyang child-care is being made affordable through the Anganwadi network. The Minister urged to create an outreach for parents of children with special needs and build their awareness that these interventions are a medium to enrich their children’s talent and courage and make learning more inclusive. The Union WCD Minister concluded by saying “Let us not allow our minds to limit what a child’s able heart is capable of.”
Minister of State MWCD and Ayush, Dr. Munjpara Mahendrabhai also addressed the gathering and said that the goal to make every child an equal part of the country’s growth and future and recognised Anganwadi workers is key to this endeavour. He said that the Anganwadi Protocol is a significant step towards creating a nurturing environment for the support and growth of Divyang children with the key message of inclusion and celebrating differences. He ended his address by reiterating his confidence and trust in the Anganwadi workers and their ability to emerge as a shining example of community outreach for inclusive early childhood care, education and nutrition for India and the world.
Secretary MoWCD, Shri Indevar Pandey, in his welcome address spoke about the implications of the Anganwadi Protocol for Divyang Children. He said that the creation of this protocol is a result of the government’s recognition that undetected disabilities in early years can cause delays in rehabilitation, and can hamper the development of a child. Studies show 30% of disabilities in India are preventable if caught early, and with the correct stimulation and simple play-based educational activities conducted for children under the age of 6 years, developmental delays can be prevented from developing into more severe disabilities. He added that ASHA workers will aid the Angawadi workers in their home visits to the families of the children, and help in referring children to health services wherever necessary. In his concluding remarks, he urged all community members to embrace their roles as pillars of strength for Divyang children with utmost sincerity, and to ensure they are reminded of their unique capabilities and motivate them to achieve their dreams.
Shri Rajesh Aggarwal, Secretary (DEPwD) welcomed the launch of the Anganwadi Protocol as a very important milestone in inclusion. He said that according to Census 2011, 2.2% people are disabled in India, which is about 3 crore adjusted to the current population. This makes early intervention and identification crucial. He further said that DePwD has released 1 crore UDID card or Unique Disability Identity cards and the age, gender, district segregated data is uploaded online. He said that the early years, first three years, are critical for fine motor control, cognitive, and mental development and if parents are unaware or misguided, this window of opportunity is gone .This further makes the role of Anganwadi Workers crucial.
Dr. K K Tripathy, Economic Advisor, MoHFW expressed his gratitude and hope that the launch of this Protocol will provide the golden opportunity for inclusion and convergence under the guidance of Hon’ble PM’s Health for ALL vision . He said that early intervention is a key solution that can prevent disabilities from worsening. Screening, referral, inclusion and convergence of the Ministry of Health and Family Welfare and Ministry of Women and Child Development is critical in this area.
The event also hosted a panel discussion titled, “Strategies for Early Identification, Screening and Inclusion at the Anganwadi Centre” that spotlighted best practices. The panel had experts viz; Dr. Geeta Chopra, Professor and Specialist in children with disabilities, University of Delhi, Mr. Nipun Malhotra, Founder, Nipman Foundation, Wheels for Life, and Dr. Shekhar Seshadri, Former Senior Professor, Currently Advisor SAMVAD (MWCD-NIMHANS), Dept. of Child and Adolescent Psychiatry, NIMHANS, Bengaluru. Dr. Shekhar Seshadri moderated the panel. The panel focused on both, the risks inherent to the disability, and the systemic challenges it brings along.
The national event concluded with the experiences sharing about working with specially-abled children by Anganwadi workers (from Solapur, Maharashtra; Gurgaon, Haryana and Noida Uttar Pradesh) to inspire everyone to fulfill their collective responsibility of ensuring that no Divyang child is left behind.
POSHAN Abhiyaan is also a major initiative, among the various initiatives launched by the Ministry of Women and Child Development to focus on target beneficiaries during the ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra.The Ministry is actively involved in supporting the Yatra throughout the country. Poshan Abhiyan was launched by the Prime Minister on 8th March 2018 with an aim to achieve improvement in nutritional status of Children under 6 years, Adolescent Girls, Pregnant Women and Lactating Mothers in a time bound manner by adopting a synergised and result-oriented approach.
Union Minister of Women & Child Development and Minister of Minority Affairs Smt. Smriti Irani's address during the launch of Anganwadi Protocol for Divyang Children:-
YouTube Link of the event of the National event on launch of Anganwadi Protocol for Divyang Children

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଜାତୀୟ ‘ଆଉଟରିଚ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ‘ଅଙ୍ଗନବାଡି ପ୍ରୋଟୋକଲ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
“ଶିଶୁର ସମର୍ଥ ହୃଦୟର ଦକ୍ଷତା ଆମ ବିଚାରରେ ମାପିବା କାମରୁ ଆମେ କ୍ଷ୍ୟାନ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ: ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଇରାନୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁକଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଶିଶୁମାନଙ୍କର ବିକାଶର ପ୍ରଗତି ‘ପୋଷଣ’ ମାପକରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେବ
‘ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଶିଶୁଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ’ ଥଇଥାନ ଓ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ବିଷୟ ଉପରେ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା
29 NOV 2023 9:31AM by PIB Bhubaneswar
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିୟମାବଳୀ (ପ୍ରୋଟୋକଲ) ଏଠାରେ ଗତକାଲି ଆୟୋଜିତ ଜାତୀୟ ‘ଆଉଟରିଚ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଇରାନୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁନ୍‌ଜପରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଇନ୍ଦିବର ପାଣ୍ଡେ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ସଶକ୍ତିକରଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଅଗ୍ରୱାଲ ଏବଂ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁକଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗର ଅର୍ଥନୀତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଡକ୍ଟର କେ କେ ତ୍ରିପାଠୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଜାତୀୟ ଆଉଟରିଚ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଯେଉଁ ପ୍ରଗତିମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଏହାର ଲାଭ ଯେପରି ସମସ୍ତେ ପାଆନ୍ତି ସେଥି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଚେତନତା ଓ ବିଧିବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ପ୍ରଚଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସ୍ଥିତି ପରଖିବା ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ରାଜ୍ୟର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଅଧିକାରୀଗଣ, ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀ ଏବଂ ନିମହାନ୍ସ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏଥିରେ ମୁଖ୍ୟ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ୩ରୁ ୬ବର୍ଷ ବୟସ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ମୋଟ ୪ କୋଟି ୩୭ ଲକ୍ଷ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଗରମ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟ ଓ ପ୍ରାକ୍ ଶୈଶବ ଯତ୍ନ ଓ ଶିକ୍ଷା (ଇସିସିଇ) ସବୁ ଦିନ ପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହାଛଡା ଶୂନରୁ ୩ ବର୍ଷ ବୟସର ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଦୈନିକ ରେସନ ପଠାଯାଉଛି ଏବଂ ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇ ପିଲାଙ୍କ ଭଲମନ୍ଦ ବୁଝୁଛନ୍ତି । ଏହା ଛଡା ଶୂନରୁ ଆଠବର୍ଷ ବୟସ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦେଶର ଆଠ କୋଟି ଶିଶୁଙ୍କର ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତଦାରଖ କରାଯିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ପୋଷକ ତତ୍ୱ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନେ ବିଗତ ଚାରିମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧୬ କୋଟି ଘରକୁ ଯାଇ ପିଲାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପୋଷଣ କଥା ବୁଝୁଛନ୍ତି । ଏହା ଛଡା ଶୂନରୁ ଆଠବର୍ଷ ବୟସ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦେଶର ଆଠ କୋଟି ଶିଶୁଙ୍କର ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତଦାରଖ କରାଯିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ପୋଷଣ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନେ ବିଗତ ଚାରିମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧୬ କୋଟି ଘରକୁ ଯାଇ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପୋଷଣ କଥା ବୁଝିଛନ୍ତି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଯୋଜନାଗୁଡିକର ପ୍ରଗତି ଘେନି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଇରାନୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ‘ଅମୃତକାଳର ସ୍ୱଚ୍ଛ ସୁପୋଷିତ ଭାରତ ଗଠନ’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ଦିଗରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କାମ କରୁଛି । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଅଙ୍ଗନବାଡିରେ ଯେଉଁ ନୂଆ ନୀତିନିୟମ (ପ୍ରୋଟୋକଲ) ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ହେଲା ତାହା ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ସାମାଜିକ ମଡେଲ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମହତ୍ ଏବଂ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଏହା ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇ ଏହି ବର୍ଗର ଶିଶୁଙ୍କ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏଥିରେ ଯେଉଁ ସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀହେବ ସେଗୁଡିକ ହେଲା- ପଦକ୍ଷେପ-୧- ପିଲାଙ୍କ ଶରୀରରେ ଦେଖାଦେଉଥିବା ଅକ୍ଷମତା ଲକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅବସ୍ଥାରୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ପଦକ୍ଷେପ-୨ ଗୋଷ୍ଠୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ସହିତ ପରିବାରକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରାଯିବ ଓ ତୃତୀୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ଆଶା, ଏଏମ୍‌ଏସ୍ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଆରବିଏସ୍‌କେ) ଟିମ୍ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଯତ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଇରାନୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଦ୍ୱାରା ସବୁ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ପିଲାମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା, ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଓ ପରାମର୍ଶ ପାଇବେ । ଏହି ପିଲା ଓ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । “ପୋଷଣ” ଟ୍ରାକର ବା ମାପକ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସବୁ ପିଲାଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମପାଯିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶ ସ୍ଥିତିର ଉପଯୁକ୍ତ ତଥ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । ଏଥିରୁ ଯେଉଁ ସବୁ ତଥ୍ୟ ମିଳିବ ତାହାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳକୁ ଦିଆଯାଏ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଖସଡା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ । ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ‘କିରଣ’ ଓ ‘ସମ୍ବାଦ’ ହେଲପ୍‌ଲାଇନକୁ ମିଶାଇ ଏକକ ଓ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଇରାନୀ ମଧ୍ୟ ଅଙ୍ଗନବାଡିଗୁଡିକର ଉନ୍ନତି ଓ ମାନବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ କରିବାକୁ ସରକାର ଚାହାନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ସୂଚନା ଅନୁସାରେ ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନଙ୍କ ତାଲିମ ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁରୀ ହୋଇଛି । ଏହି ତାଲିମ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରେ ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀ ଓ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ, ସେମାନଙ୍କ ଥଇଥାନ ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରିବା ପ୍ରୟାସକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ସଶକ୍ତିକରଣରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନେ ସଚେତନତାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ ସେତେବେଳେ ଏକ ନୀରବ ବିପ୍ଳବ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଆଗରୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାଙ୍କ ପାଠପଢା ଖର୍ଚ୍ଚବହୁଳ ଥିବାରୁ ତାଙ୍କ ପିତାମାତା ଓ ଅଭିଭାବକ ସେମାନ୍ରୁ ପାଠ ପଢାଇବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ନ ଥିଲେ । ଏବେ ସେ ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳି ଯାଇଛି ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଶିକ୍ଷା ଓ ସରକାରୀ ସହାୟତା ଫଳରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିକ୍ଷା ସହଜ ହୋଇଛି । ତେଣୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ବିଶେଷ ମହତ୍ୱ ରଖେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିତାମାତା ନିଜର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ସନ୍ତାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ସଚେତନ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଶିଶୁର ସମର୍ଥ ହୃଦୟର ଦକ୍ଷତାକୁ ଆମ ବିଚାରରେ ମାପିବା କାମରୁ ଆମେ କ୍ଷାନ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଇରାନୀ କହିଛନ୍ତି । ଆମେ ଆମ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ଓ ବିଚାର ବୃଦ୍ଧିରେ ଗୋଟିଏ ପିଲା ବା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ପ୍ରତିଭା, ଜ୍ଞାନ ଗରିମାକୁ ଯଦି ମାପିବା ବା ତା ଭିତରେ ସେ ଶିଶୁର ଜ୍ଞାନ, ଦକ୍ଷତାକୁ ଯଦି ସୀମିତ ରଖିବା ଆମେଭୁଲ କରି ବସିବା ବୋଲି ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି ।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁଂଜପରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଦେଶର ସବୁ ଅଞ୍ଚଳର ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ସମାନ ଓ ସମୁଚିତ ବିକାଶର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱା ଦେଇଥିଲେ । ତେବେ ଏଥି ପାଇଁ ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଶୁଙ୍କ ବିକାଶରେ ନୂଆ ଅଙ୍ଗନବାଡି ପ୍ରୋଟୋକଲ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଶୁଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଯଥାର୍ଥ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଇନ୍ଦିବର ପାଣ୍ଡେ ଏଥିରେ ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ଅଙ୍ଗନବାଡି ପ୍ରୋଟୋକଲର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଶିଶୁମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅକ୍ଷମତା ମଧ୍ୟରୁ ୩୦ ଶତାଂଶଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ଦୂର କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଅନୁଧ୍ୟାନରୁ ଜଣାପଡିଛି । ତେଣୁ ସେଭଳି ପିଲାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ଓ ପୋଷଣର ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ।
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ସଶକ୍ତିକରଣ ସଚିବ ଓ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଅଗ୍ରୱାଲ ଅଙ୍ଗନବାଡି ପ୍ରୋଟକଲ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ଏହା ଐତିହାସିକ ୍‌ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୧ଜନଗଣନା ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଭାରତରେ ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୨.୨ % ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ । ଏମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବର୍ତ୍ତମାନର ଲୋକସଂଖ୍ୟା ଅନୁସାରେ ପ୍ରାୟ ୩ କୋଟି । ତେଣୁ ପିଲାବେଳୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା କଲେ ଅନେକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଜୀବନଯାପନ କରିପାରିବେ । ଏଯାଏ ଦେଶରେ ଏକ କୋଟି ଭିନ୍ନକ୍ଷମକୁ ୟୁନିକ୍ ଡିସାବିଲିଟି କାର୍ଡ ବା ୟୁଡିଆଇଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସମସ୍ତ କାର୍ଡଧାରୀଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ଅନ୍‌ଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଜନ୍ମର ପ୍ରଥମ ତିନିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶିଶୁଙ୍କ ସ୍ୱାଭାବିକ ଚାଲବୁଲ ଦକ୍ଷତା, ସ୍ମରଣଶକ୍ତି ଓ ବୃଦ୍ଧି ତଥା ମାନସିକ ବିକାଶ ଘଟିଥାଏ । ଏହି ସମୟରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଲେ ପିତାମାତାମାନେ ଚିକିତ୍ସକଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେଇ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତିକାର କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ମହିଲା ଓ ଶିଶୁକଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅର୍ଥନୀତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଡକ୍ଟର କେ.କେ. ତ୍ରିପାଠୀ ଏଥିରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ । ଏହାପରେ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରର ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଶିଶୁଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ, ଥଇଥାନ ଓ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଏକ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଡାକ୍ତର ଗୀତା ଚୋପ୍ରା, ନିପୁଲ ମାଲହୋତ୍ରା, ଡକ୍ଟର ଶେଖର ଶେଷାଦ୍ରୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।