Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Parshottam Rupala releases Basic Animal Husbandry Statistics 2023 during National Milk Day event at Guwahati today
Milk production in the country is estimated as 230.58 million tonnes during 2022-23 registered a growth of 22.81%over the past 5 years: Shri Parshottam Rupala
Union Minister informed that Highest milk producing State during 2022-23 was Uttar Pradesh with a share of 15.72 % of total milk production
Egg production in the country has estimated as 138.38 billion nos. during 2022-23 registered a growth of 33.31% growth over the past 5 years: Shri Rupala
Union Minister Shri Rupala informed that Major contribution in the total Egg production comes from Andhra Pradesh with a share of 20.13 % of total Egg production
Meat production in the country is estimated as 9.77million tonnes during 2022-23: Shri Parshottam Rupala
26 NOV 2023 4:00PM by PIB Delhi
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying Shri Parshottam Rupala released the Basic Animal Husbandry Statistics 2023 (milk, egg, meat and wool production 2022-23) based on Animal Integrated Sample Survey (March 2022-February 2023) during the National Milk Day event at Guwahati today. The main features of the Basic Animal Husbandry Statistics are:
Milk, Egg, Meat and Wool Production 2022-23
Union Miniter Shri Parshottam Rupala informed that the Production of Milk, Egg, Meat and wool in the country is estimated annually based on the results of Integrated Sample Survey (ISS) which is conducted across the country in three seasons i.e., Summer (March-June), Rainy (July-October) and Winter (November-February). The estimates of milk, egg, meat and wool for the year 2022-23 have been brought out and the outcomes of this survey are summarised below:
0IWP.jpeg)
Milk Production:
Union Minister Shri Rupala informed that the total Milk production in the country is estimated as 230.58 million tonnes during 2022-23 registered a growth of 22.81%over the past 5 years which was 187.75 million tonnes in 2018-19. Further, the production has increased by 3.83% during 2022-23 over the estimates of 2021-22. In past, the annual growth rates were 6.47% in 2018-19; 5.69% in 2019-20; 5.81% in 2020-21 and 5.77% in 2021-22.
Minister stated that the highest milk producing State during 2022-23 was Uttar Pradesh with a share of 15.72 % of total milk production followed by Rajasthan (14.44 %), Madhya Pradesh (8.73 %), Gujarat (7.49 %), and Andhra Pradesh (6.70 %). In terms of annual growth rate (AGR), the highest AGR recorded by Karnataka (8.76%) followed by West Bengal (8.65%) and Uttar Pradesh (6.99%) over the previous year.
Egg Production:
Shri Parshottam Rupala stated that the total Egg production in the country has estimated as 138.38 billion nos. during 2022-23 registered a growth of 33.31% growth over the past 5 years as compared to the estimates of 103.80 billion numbers during 2018-19. Further, the production has increased annually by 6.77%during 2022-23 over 2021-22. In past the annual growth rate was9.02% in 2018-19; 10.19% in 2019-20; 6.70% in 2020-21 and 6.19% in 2021-22.
Shri Rupala informed that the Major contribution in the total Egg production comes from Andhra Pradesh with a share of 20.13 % of total Egg production followed by Tamil Nadu (15.58 %), Telangana (12.77 %), West Bengal (9.94%) andKarnataka (6.51 %). In terms of AGR, the highest growth rate was recorded by West Bengal (20.10%) and followed by Sikkim (18.93%) and Uttar Pradesh (12.80%).
Meat Production:
Union Minister stated that the total Meat production in the country is estimated as 9.77million tonnes during 2022-23 registered a growth of 20.39 % over the past 5 years as compared to the estimates of 8.11 milliontonnes in 2018-19.Further, the production was increased by 5.13 % in 2022-23 over 2021-22.In the past the growth rate was 5.99 % in 2018-19; 5.98 % in 2019-20; 2.30% in 2020-21 and 5.62 % in 2021-22.
He further stated that the Major contribution in the total meat production comes from Uttar Pradesh with 12.20 % share and followed by West Bengal (11.93 %), Maharashtra (11.50 %), Andhra Pradesh (11.20 %) and Telangana (11.06 %). In terms of annual growth rate, the highest Annual Growth Rate (AGR) has recorded in Sikkim (63.08%) followed by Meghalaya (38.34%) and Goa (22.98%).
Wool Production:
Shri Rupala inormed that the total Wool production in the country is estimated as 33.61 million kg during 2022-23 registered a negative growth of 16.84% over the past 5 years as compared to the estimates of 40.42 million kg during 2018-19. However, the production has increased by 2.12% in 2022-23 over 2021-22. In past the growth rates were -2.51% in 2018-19; -9.05% in 2019-20, - 0.46% in 2020-21and-10.87% in 2021-22.
He informed that the Major contribution in the total Wool production comes from Rajasthan with a share of 47.98% followed by Jammu & Kashmir (22.55%), Gujarat (6.01%), Maharashtra (4.73%) and Himachal Pradesh (4.27%). In terms of annual growth rate, the highest AGR has recorded by Arunachal Pradesh (35.75%) followed by Rajasthan (6.06%) and Jharkhand (2.36%).

ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲା ଆଜି ଗୁଆହାଟୀଠାରେ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୌଳିକ ପଶୁପାଳନ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ୨୦୨୩ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି
୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଦେଶରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ୨୩୦.୫୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଗତ ୫ବର୍ଷରେ ୨୨. ୮୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ରେକର୍ଡ : ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲା
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ସର୍ବାଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଥିଲା, ଏବଂ ମୋଟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନର ୧୫.୭୨% ଅଂଶ ରହିଛି
ଦେଶରେ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନ ୧୩୮.୩୮ ବିଲିୟନ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି , ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୩.୩୧% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି: ଶ୍ରୀ ରୂପାଲା
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରୂପାଲା ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୋଟ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରୁ ଆସିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଏବଂ ମୋଟ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନର ୨୦.୧୩ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି
୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଦେଶରେ ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନ ୯.୭୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି: ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲା
26 NOV 2023 4:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୁପାଲା ଆଜି ଗୌହାଟୀଠାରେ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପଶୁ ସମନ୍ୱିତ ନମୁନା ସର୍ବେକ୍ଷଣ (ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨-ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩) ଆଧାରରେ ମୌଳିକ ପଶୁପାଳନ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ୨୦୨୩ (କ୍ଷୀର, ଅଣ୍ଡା, ମାଂସ ଏବଂ ଉଲ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୨୨-୨୩) ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ମୌଳିକ ପଶୁପାଳନ ପରିସଂଖ୍ୟାନର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା: କ୍ଷୀର, ଅଣ୍ଡା, ମାଂସ ଓ ଉଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୨୨-୨୩ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୁପାଲା ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଦୁଗ୍ଧ, ଅଣ୍ଡା, ମାଂସ ଏବଂ ଉଲ ଉତ୍ପାଦନର ଆନୁମାନିକ ବାର୍ଷିକ ଏକୀକୃତ ନମୂନା ସର୍ଭେକ୍ଷଣ( ଆଇଏସଏମ୍‌)ର ଫଳାଫଳ ଆଧାରରେ ଲଗାଯାଇଥାଏ, ଯାହାକି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ତିନିଟି ଋତୁ ଯଥା ଗ୍ରୀଷ୍ମ (ମାର୍ଚ୍ଚ-ଜୁନ୍), ବର୍ଷା (ଜୁଲାଇ-ଅକ୍ଟୋବର) ଏବଂ ଶୀତ (ନଭେମ୍ବର-ଫେବୃଆରୀ)ରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଥାଏ । ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ କ୍ଷୀର, ଅଣ୍ଡା, ମାଂସ ଏବଂ ଉଲର ଉତ୍ପାଦନ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ସର୍ବେକ୍ଷଣର ଫଳାଫଳକୁ ସଂକ୍ଷେପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି:
ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ:
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରୂପାଲା ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୨-୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମୋଟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ୨୩୦.୫୮ ନିୟୁତ ଟନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ୨୨.୮୧% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହା ୨୦୧୮-୧୯ ରେ ୧୮୭.୭୫ ନିୟୁତ ଟନ ଥିଲାନ୍ଥିଲା । ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦୨୧-୨୨ ର ଆକଳନ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୨-୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନ ୩.୮୩% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅତୀତରେ, ୨୦୧୮-୧୯ରେ ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୬.୪୭% ଥିଲା। ୨୦୧୯-୨୦ରେ ୫.୬୯%; ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୫.୮୧% ଓ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ୫.୭୭% ଥିଲା ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ସର୍ବାଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଥିଲା । ମୋଟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ୧୫.୭୨% ଥିଲା । ଏହାପରେ ରାଜସ୍ଥାନ (୧୪.୪୪%), ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ (୮.୭୩%), ଗୁଜୁରାଟ (୭.୪୯%) ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ (୬.୭୦%)ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା। ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର (ଏଜିଆର) ଦୃଷ୍ଟିରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ (୮.୭୬%), ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ (୮.୬୫%) ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ (୬.୯୯%) ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ସର୍ବାଧିକ ଏଜିଆର୍ ରେକର୍ଡ କରିଛନ୍ତି।
ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନ:
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ମୋଟ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନ୧୩୮.୩୮ ବିଲିୟନ ହେବାରେ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।୨୦୧୮-୧୯ ରେ ୧୦୩.୮୦ ବିଲିୟନ ସଂଖ୍ୟାର ଆକଳନ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୩.୩୧% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦୨୧-୨୨ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଉତ୍ପାଦନ ବାର୍ଷିକ ୬.୭୭% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅତୀତରେ ୨୦୧୮-୧୯ରେ ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୯.୦୨% ଥିଲା। ୨୦୧୯-୨୦ରେ ୧୦.୧୯%; ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୬.୭୦% ଓ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ୬.୧୯% ଥିଲା ।
ମୋଟ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରୁ୨୦.୧୩%, ତାମିଲନାଡ଼ୁ (୧୫.୫୮%), ତେଲେଙ୍ଗାନା (୧୨.୭୭%), ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ (୯.୯୪%) ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ (୬.୫୧%) ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ରୂପାଲା ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏଜିଆର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ (୨୦.୧୦%) ସର୍ବାଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ରେକର୍ଡ କରିଥିବା ବେଳେ ସିକ୍କିମ୍ (୧୮.୯୩%) ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ (୧୨.୮୦%) ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛନ୍ତି।
ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନ:
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଦେଶରେ ମୋଟ ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନ ୯.୭୭ ନିୟୁତ ଟନ ହୋଇଥିବା ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯାହା୨୦୧୮-୧୯ରେ ୮.୧୧ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୦.୩୯% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି | ଏହାବ୍ୟତୀତ, ୨୦୨୧-୨୨ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଉତ୍ପାଦନ ୫.୧୩% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ୨୦୧୮-୧୯ରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୫.୯୯% ଥିଲା; ୨୦୧୯-୨୦ରେ ୫.୯୮%; ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୨.୩୦% ଓ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ୫.୬୨% ଥିଲା।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମୁଦାୟ ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ୧୨.୨୦% ରହିଛି। ଏହା ପରେ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ (୧୧.୯୩%), ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (୧୧.୫୦%), ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ (୧୧.୨୦%) ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା (୧୧.୦୬%) ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସିକ୍କିମ (୬୩.୦୮%), ମେଘାଳୟ (୩୮.୩୪%) ଏବଂ ଗୋଆ (୨୨.୯୮%) ରେ ସର୍ବାଧିକ ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର (ଏଜିଆର) ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି।
ଉଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ:
ଶ୍ରୀ ରୂପାଲା କହିଛନ୍ତି ଯେ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଦେଶରେ ମୋଟ ଉଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ୩୩.୬୧ ନିୟୁତ କିଲୋଗ୍ରାମ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ୧୬.୮୪% ନକାରାତ୍ମକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା କି ୨୦୧୮-୧୯ ରେ ୪୦.୪୨ ନିୟୁତ କିଲୋଗ୍ରାମ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ତେବେ ୨୦୨୧-୨୨ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଉତ୍ପାଦନ ୨.୧୨% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅତୀତରେ ୨୦୧୮-୧୯ରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର -୨.୫୧% ଥିଲା । ୨୦୧୯-୨୦ରେ ୯.୦୫%, ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୦.୪୬% ଏବଂ ୨୦୨୧-୨୨ରେ-୧୦.୮୭% ଥିଲା ।
ମୋଟ ଉଲ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ରାଜସ୍ଥାନରୁ ୪୭.୯୮% ଅଂଶ ସହ ପ୍ରମୁଖ ଅବଦାନ ରହିଥିବା ବେଳେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର (୨୨.୫୫%), ଗୁଜରାଟ (୬.୦୧%), ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (୪.୭୩%) ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ (୪.୨୭%) ରହିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ (୩୫.୭୫%), ରାଜସ୍ଥାନ (୬.୦୬%) ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ (୨.୩୬%) ସର୍ବାଧିକ ଏଜିଆର୍ ରେକର୍ଡ କରିଛି।