ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ঙসি গুৱাহাতিদা পাংথোকপা জাতিগী শঙ্গোম নুমিৎ থৌরমদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা বেসিক এনিমেল হসবেন্দরি স্তেতিস্তিক্স ২০২৩ ফোঙখ্রে
হৌখিবা চহি ৫দগী চাদা ২২.৮১ হেনগৎতুনা ২০২২-২৩ মনুংদা লৈবাক অসিদা শঙ্গোম মিল্লিয়ন তন ২৩০.৫৮ পুথোক্কনি হায়না পানরি: শ্রী পর্সোত্তম রুপালা
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি অপুনবা শঙ্গোমগী পোৎথোক্কী চাদা ১৫.৭২ পুথোক্তুনা ২০২২-২৩ মনুংদা উত্তর প্রদেসনা শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা রাজ্য ওইখি
হৌখিবা চহি ৫দা চাদা ৩৩.৩১ হেন্না গ্রোথ লৈদুনা ২০২২-২৩ মনুংদা লৈবাক অসিদা য়েরুম বিল্লিয়ন ১৩৮.৩৮ পুথোকখি: শ্রী রুপালা
য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রুপালানা হায়খি অপুনবা য়েরুমগী পোৎথোক্কী চাদা ২০.১৩ পুথোক্তুনা য়েরুম পুথোকপদা অন্ধ্র প্রদেসনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংখি
২০২২-২৩ মনুংদা লৈবাক অসিদা চানবা শা মিল্লিয়ন তন ৯.৭৭ পুথোকখি হায়না পানরি: শ্রী রুপালা
26 NOV 2023 4:00PM by PIB Imphal
ঙসি গুৱাহাতিদা পাংথোকপা জাতিগী শঙ্গোম নুমিৎ থৌরম মনুংদা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা এনিমেল ইন্তেগ্রেতেদ সেম্পল সর্ভে(মার্চ ২০২২-ফেব্রুৱারি ২০২৩) দা য়ুম্ফম ওইবা বেসিক এনিমেল হসবেন্দরি স্তেতিস্তিক্স ২০২৩ (২০২২-২৩দা শঙ্গোম, য়েরুম, চানবা শা অমসুং শামতু পুথোকখিবা) ফোঙখ্রে। বেসিক এনিমেল হসবেন্দরি স্তেতিস্তিক্সকী মরুওইবা শক্তমশিং লৈরে:
২০২২-২৩দা শঙ্গোম, য়েরুম, চানবা শা অমসুং শামতু পুথোকখিবা
য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা হায়খি লৈবাক শীনবা থুংনা মতম অহুম থোক্না হায়বদি কালেন(মার্চ-জুন), নোংজু থা(জুলাই-ওক্তোবর) অমসুং নিংথম থা(নবেম্বর-ফেব্রুৱারি)দা পাংথোকপা ইন্তেগ্রেতেদ সেম্পল সর্ভে(আই এস এস)কী ফলশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা চহিগী ওইনা লৈবাক অসিনা পুথোকপা শঙ্গোম, য়েরুম, চানবা শা অমসুং শামতু চাউরাক্না খোৎপা ঙম্মী। ২০২২-২৩গী ওইনা পুথোকখিবা শঙ্গোম, য়েরুম, চানবা শা অমসুং শামতু অমসুং সর্ভে অসিদগী ফংলকপা ফল মখাদা পীরি:
0IWP.jpeg)
শঙ্গোম পুথোকপা
য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রুপালানা হায়খি হৌখিবা চহি ৫দগী চাদা ২২.৮১ হেনগৎতুনা ২০২২-২৩ মনুংদা লৈবাক অসিদা শঙ্গোম মিল্লিয়ন তন ২৩০.৫৮ পুথোক্কনি হায়না পানরি, ২০১৮-১৯দা শঙ্গোম মিল্লিয়ন তন ১৮৭.৭৫ পুথোকখি। মখা তানা, ২০২১-২২দা পানখিবা অদুগী চাদা ৩.৮৩ হেনগৎনা ২০২২-২৩ মনুংদা পোৎথোক পুথোকখি। হৌখিবা চহিশিংদা চহি অমদা পোথোক পুথোকপা হেনগৎপগী চাংশিং ২০১৮-১৯দা চাদা ৬.৪৭; ২০১৯-২০দা চাদা ৫.৬৯; ২০২০-২১দা চাদা ৫.৮১ অমসুং ২০২২-২১দা চাদা ৫.৭৭ ওইখি।
মিনিস্তরনা হায়খি অপুনবা শঙ্গোমগী পোৎথোক্কী চাদা ১৫.৭২ পুথোক্তুনা ২০২২-২৩ মনুংদা উত্তর প্রদেসনা শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা রাজ্য ওইখি, রাজস্থান(চাদা ১৪.৪৪), মধ্য প্রদেস (চাদা ৮.৭৩), গুজরাত (চাদা ৭.৪৯) অমসুং অন্ধ্র প্রদেস (চাদা ৬.৭০) ওইখি। এন্নুয়েল গ্রোথ রেতকী তার্মদা হৌখিবা চহিদা কর্নাতকানা খ্বাইদগী ৱাংনা চাদা ৮.৭৬, নোংচুপ বেঙ্গলনা চাদা ৮.৬৫ অমসুং উত্তর প্রদেসনা চাদা ৬.৯৯ ওইখি।
য়েরুম পুথোকপা :
য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রুপালানা হায়খি হৌখিবা ২০১৮-১৯দা য়েরুম বিল্লিয়ন ১০৩.৮০ পুথোকখিবা অদুগা চাংদম্নবদা হৌখিবা চহি ৫দা চাদা ৩৩.৩১ হেন্না গ্রোথ লৈদুনা ২০২২-২৩ মনুংদা লৈবাক অসিদা য়েরুম বিল্লিয়ন ১৩৮.৩৮ পুথোকখি। মখা তানা, ২০২২-২৩ মনুংদা চহিগী ওইনা পোৎথোক পুথোকপা চাদা ৬.৭৭ হেনগৎখি। হৌখিবা চহিশিংগী চহিগী ওইবা গ্রোথ রেত ২০১৮-১৯দা চাদা ৯.০২; ২০১৯-২০ দা চাদা ১০.১৯; ২০২০-২১দা চাদা ৬.৭ অমসুং ২০২১-২২দা চাদা ৬.১৯ ওইখি।
শ্রী রুপালানা হায়খি অপুনবা য়েরুমগী পোৎথোক্কী চাদা ২০.১৩ পুথোক্তুনা য়েরুম পুথোকপদা অন্ধ্র প্রদেসনা মকোক্তা লৈখি, মতুং তারকপদা তামিল নাদু(চাদা ১৫.৫৮), তেলঙ্গানা (চাদা ১২.৭৭), নোংচুপ বেঙ্গল (চাদা ৯.৯৪) অমসুং কর্নাতাকা(চাদা ৬.৫১) ওইখি। এন্নুয়েল গ্রোথ রেত (এ জি আর)দা পাবদা, নোংচু বেঙ্গলনা চাদা ২০.১০, সিক্কিমনা চাদা ১৮.৯৩ অমসুং উত্তর প্রদেসনা চাদা ১২.৮০ ওইখি।
চানবা শা পুথোকপা :
২০১৮-১৯দা মিল্লিয়ন তন ৮.১১ পুথোকখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ২০২২-২৩ মনুংদা লৈবাক অসিদা পুথোকপা অপুনবা চানবা শা মিল্লিয়ন তন ৯.৭৭ ওইগনি হায়না পানরি। চহি ২০২১-২২দগী হেন্না চহি ২০২২-২৩দা পোৎথোক পুথোকপা চাদা ৫.১৩ হেনগৎখি। হৌখিবা চহিশিংগী গ্রোথ রেত ২০১৮-১৯দা চাদা ৫.৯৯; ২০১৯-২০ দা চাদা ৫.৯৮; ২০২০-২১দা চাদা ২.৩০ অমসুং ২০২১-২২দা চাদা ৫.৬২ ওইখি।
মহাক্না হায়খি অপুনবা পোৎথোক্কী চাদা ১২.২০ পুথোক্তুনা উত্তর প্রদেসনা খ্বাইদগী য়াম্না চানবা শা পুথোকখি, মতুংদা নোংচুপ বেঙ্গল(চাদা ১১.৯৩), মহারাস্ত্রা (চাদা ১১.৫০), অন্ধ্র প্রদেস(চাদা ১১.২০) অমসুং তেলঙ্গানা (চাদা ১১.০৬) ওইখি। এন্নুয়েল গ্রোথ রেত (এ জি আর)দা পাবদা, সিক্কিমনা চাদা ৬৩.০৮, মেঘালয়না চাদা ৩৮.৩৪ অমসুং গৱানা চাদা ২২.৯৮ ওইখি।
শামতু পুথোকপা :
শ্রী রুপালানা হায়খি ২০১৮-১৯ মনুংদা মিল্লিয়ন তন ৪০.৪২ পুথোকখিবা অদুগা চাংদম্নবদা হৌখিবা চহি ৫দা চাদা ১৬.৮৪ হন্থনা পোৎথোক পুথোক্তুনা ২০২২-২৩ মনুংদা লৈবাক অসিদা শামতু কেজি মিল্লিয়ন ৩৩.৬১ পুথোকখি হায়না পানরি। অদুবু ২০২২-২১দগী হেন্না ২০২২-২৩দা পোৎথোক পুথোকপা চাদা ২.১২ হেনগৎখি। হৌখিবা চহিগী গ্রো রেতশিং ২০১৮-১৯দা চাদা -২.৫১; ২০১৯-২০ দা চাদা -৯.০৫; ২০২০-২১দা চাদা -০.৪৬ অমসুং ২০২১-২২দা চাদা -১০.৮৭ ওইখি।
মহাক্না হায়খি অপুনবা শামতু পুথোকপগী অয়াম্বা শরুক রাজস্থান(চাদা ৪৭.৯৮) না ওইখি, মতুং তারকপদা জম্মু অমসুং কাস্মির (চাদা ২২.৫৫), গুজরাত(চাদা ৬.০১), মহারাস্ত্রা( চাদা ৪.৭৩) অমসুং হিমাচল প্রদেস(চাদা ৪.২৭) ওইখি। এন্নুয়েল গ্রোথ রেত (এ জি আর)দা পাবদা, অরুনাচল প্রদেসনা চাদা ৩৫.৭৫, রাজস্থান্না চাদা ৬.০৬ অমসুং ঝরখন্দনা চাদা ২.৩৬ ওইখি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Parshottam Rupala releases Basic Animal Husbandry Statistics 2023 during National Milk Day event at Guwahati today
Milk production in the country is estimated as 230.58 million tonnes during 2022-23 registered a growth of 22.81%over the past 5 years: Shri Parshottam Rupala
Union Minister informed that Highest milk producing State during 2022-23 was Uttar Pradesh with a share of 15.72 % of total milk production
Egg production in the country has estimated as 138.38 billion nos. during 2022-23 registered a growth of 33.31% growth over the past 5 years: Shri Rupala
Union Minister Shri Rupala informed that Major contribution in the total Egg production comes from Andhra Pradesh with a share of 20.13 % of total Egg production
Meat production in the country is estimated as 9.77million tonnes during 2022-23: Shri Parshottam Rupala
26 NOV 2023 4:00PM by PIB Delhi
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying Shri Parshottam Rupala released the Basic Animal Husbandry Statistics 2023 (milk, egg, meat and wool production 2022-23) based on Animal Integrated Sample Survey (March 2022-February 2023) during the National Milk Day event at Guwahati today. The main features of the Basic Animal Husbandry Statistics are:
Milk, Egg, Meat and Wool Production 2022-23
Union Miniter Shri Parshottam Rupala informed that the Production of Milk, Egg, Meat and wool in the country is estimated annually based on the results of Integrated Sample Survey (ISS) which is conducted across the country in three seasons i.e., Summer (March-June), Rainy (July-October) and Winter (November-February). The estimates of milk, egg, meat and wool for the year 2022-23 have been brought out and the outcomes of this survey are summarised below:
0IWP.jpeg)
Milk Production:
Union Minister Shri Rupala informed that the total Milk production in the country is estimated as 230.58 million tonnes during 2022-23 registered a growth of 22.81%over the past 5 years which was 187.75 million tonnes in 2018-19. Further, the production has increased by 3.83% during 2022-23 over the estimates of 2021-22. In past, the annual growth rates were 6.47% in 2018-19; 5.69% in 2019-20; 5.81% in 2020-21 and 5.77% in 2021-22.
Minister stated that the highest milk producing State during 2022-23 was Uttar Pradesh with a share of 15.72 % of total milk production followed by Rajasthan (14.44 %), Madhya Pradesh (8.73 %), Gujarat (7.49 %), and Andhra Pradesh (6.70 %). In terms of annual growth rate (AGR), the highest AGR recorded by Karnataka (8.76%) followed by West Bengal (8.65%) and Uttar Pradesh (6.99%) over the previous year.
Egg Production:
Shri Parshottam Rupala stated that the total Egg production in the country has estimated as 138.38 billion nos. during 2022-23 registered a growth of 33.31% growth over the past 5 years as compared to the estimates of 103.80 billion numbers during 2018-19. Further, the production has increased annually by 6.77%during 2022-23 over 2021-22. In past the annual growth rate was9.02% in 2018-19; 10.19% in 2019-20; 6.70% in 2020-21 and 6.19% in 2021-22.
Shri Rupala informed that the Major contribution in the total Egg production comes from Andhra Pradesh with a share of 20.13 % of total Egg production followed by Tamil Nadu (15.58 %), Telangana (12.77 %), West Bengal (9.94%) andKarnataka (6.51 %). In terms of AGR, the highest growth rate was recorded by West Bengal (20.10%) and followed by Sikkim (18.93%) and Uttar Pradesh (12.80%).
Meat Production:
Union Minister stated that the total Meat production in the country is estimated as 9.77million tonnes during 2022-23 registered a growth of 20.39 % over the past 5 years as compared to the estimates of 8.11 milliontonnes in 2018-19.Further, the production was increased by 5.13 % in 2022-23 over 2021-22.In the past the growth rate was 5.99 % in 2018-19; 5.98 % in 2019-20; 2.30% in 2020-21 and 5.62 % in 2021-22.
He further stated that the Major contribution in the total meat production comes from Uttar Pradesh with 12.20 % share and followed by West Bengal (11.93 %), Maharashtra (11.50 %), Andhra Pradesh (11.20 %) and Telangana (11.06 %). In terms of annual growth rate, the highest Annual Growth Rate (AGR) has recorded in Sikkim (63.08%) followed by Meghalaya (38.34%) and Goa (22.98%).
Wool Production:
Shri Rupala inormed that the total Wool production in the country is estimated as 33.61 million kg during 2022-23 registered a negative growth of 16.84% over the past 5 years as compared to the estimates of 40.42 million kg during 2018-19. However, the production has increased by 2.12% in 2022-23 over 2021-22. In past the growth rates were -2.51% in 2018-19; -9.05% in 2019-20, - 0.46% in 2020-21and-10.87% in 2021-22.
He informed that the Major contribution in the total Wool production comes from Rajasthan with a share of 47.98% followed by Jammu & Kashmir (22.55%), Gujarat (6.01%), Maharashtra (4.73%) and Himachal Pradesh (4.27%). In terms of annual growth rate, the highest AGR has recorded by Arunachal Pradesh (35.75%) followed by Rajasthan (6.06%) and Jharkhand (2.36%).