Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 107th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 26.11.2023
26 NOV 2023 11:41AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar, Welcome to Mann Ki Baat. But, we can never forget this day, the 26th of November. It was on this very day that the country had come under the most dastardly terror attack. Terrorists had made Mumbai shudder… along with the entire country. But it is India’s fortitude that made us surmount the ordeal; we are now quelling terror with full ardor. I pay homage to all of them who lost their lives in the Mumbai attack. Today, the country is in remembrance of those brave hearts who made the supreme sacrifice during the attack.
My family members, this day, the 26th of November is extremely significant on one more account. It was on this very day in 1949 that the Constituent Assembly had passed and adopted the Constitution of India. I remember… in the year 2015, when we were celebrating the 125th birth anniversary of BabasahebAmbedkar, a thought had struck the mind to observe the 26th of November as Constitution Day. And since then, every year, we have been celebrating this day as Constitution Day. I extend my best wishes to all countrymen on the occasion of Constitution Day. And together we shall certainly attain the resolve of a developed India, according priority to citizens’ duties.
Friends, all of us know that the Constitution took 2 years 11 months and 18 days for coming into being. The oldest member in the Constituent Assembly was Shri Sachidananda Sinha Ji. The Draft of our Constitution came up after close study of the Constitution of over 60 countries; after long deliberations. After readying the Draft, before the final structure shaped up, over 2000 Amendments were re incorporated in it. Even after the Constitution came into force in 1950, till this day, a total of 106 Amendments have been carried out in the Constitution. In consonance with the times, circumstances and requirements of the country, various Governments carried out Amendments at different times. But this too has been a misfortune that the Constitution’s first Amendment pertained to curtailing the Freedom of Speech and Freedom of Expression. Whereas, through the 44th Amendment, the wrongs committed during the Emergency had been duly rectified.
Friends, it’s again inspiring that out of the same members of the Constituent Assembly who were nominated, 15 were Women. One such Member was Hansa Mehta Ji, who raised her voice for the sake of rights and justice to women. During that period, India was one of the countries whose Constitution enabled Voting Rights to women. In the process of nation building, collective development is possible only with support from everyone. It’s a matter of inner satisfaction for me that in adherence to the farsightedness of the framers of the Constitution, the Parliament of India has now passed the Nari Shakti Vandan Act. The Nari Shakti VandanAdhiniyam is an example of the Sankalp Shakti, the strength of the resolve of the Democracy. This will provide a fillip to the pace of accomplishing our resolve of a developed India.
My family members, when the people at large take charge of nation building, no power in the world can stop that country from moving forward. Today, it is clearly visible in India that many transformations are being led by the 140 crore people of the country. We have seen a direct example of this during this festive season. Last month in ‘Mann Ki Baat’ I had laid emphasis on ‘Vocal for Local’ i.e. buying local products. Within the last few days, business worth more than Rs. 4 lakh crore has been done in the country on Diwali, BhaiyaDooj and Chhath. And during this period, tremendous enthusiasm was seen among the people in buying products Made in India. Now even our children, while buying something at the shop, have started checking whether Made in India is mentioned on them or not. Not only that, nowadays, people do not forget to check the Country of Origin while purchasing goods online.
Friends, just as the very success of 'Swachh Bharat Abhiyan' is becoming its inspiration; the success of ‘Vocal For Local’ is opening the doors to a ‘Developed India - Prosperous India’. This campaign of ‘Vocal For Local’ strengthens the economy of the entire country. The Vocal For Local campaign is a guarantee of employment. This is a guarantee of development; this is the guarantee of balanced development of the country. This provides equal opportunities to both urban and rural people. This also paves the way for Value Addition in local products, and if ever, there are ups and downs in the global economy, the mantra of Vocal For Local also protects our economy.
Friends, this sentiment towards Indian products should not be limited to festivals only. The wedding season as wellhas commenced now. Some trade organizations estimate that there could be a business of around Rs 5 lakh croreduring this wedding season. While shopping for weddings, all of you should give importance to products made in India only. And yes, since the topic of marriage has come up, one thing has been troubling me off and onfor a long time… and if I don't open up my heart's pain to my family members, who else do I do it with? Just ponder… these days a new milieu is being created by some families to go abroad and conduct weddings. Is this at all necessary? If we celebrate the festivities of marriages on Indian soil, amid the people of India, the country's money will remain in the country. The people of the country will get an opportunity to render some service or the other at your wedding… even poor people will tell their children about that occasion. Can you extrapolate on this mission of ‘Vocal for Local’? Why don't we hold such wedding ceremonies in our own country? It is possible that the kind of system you want may not be there today, but if we organize such events, systems will also develop. This is a topic related to very big families. I hope this pain of mine will definitely reach those big families.
My family members, another big trend has been seen during this festive season. This is the second consecutive year when the trend of buying some goods through cash payments on the occasion of Deepawali is gradually on the decline. That means, people are making more and more digital payments now. This is also very encouraging. You can do one more thing. Decide for yourself that for one month you will make payments only through UPI or any digital medium and not through cash. The success of the digital revolution in India has made this absolutely possible. And when one month is over, please share your experiences and your photos with me. I wish you all the best in advance from now itself.
My family members, our young friends have given another significant good news to the country, which is going to swell all of us with pride. ‘Intelligence, Idea and Innovation’is the hallmark of Indian youth today. A continuous rise in their intellectual properties through the combination of technology - this in itself is an important facet of progress in enhancing the capability of the country. You will be pleased to know that there has been an increase of more than 31 percent in patent applications by Indians in 2022. The World Intellectual Property Organization has released a very interesting report. This report shows that this has never happened earlier even in the top 10 countries that are at the forefront in filing patents. I congratulate my young colleagues for this wonderful achievement. I want to assure my young friends that the country is with you at every step. After the administrative and legal reforms made by the government, today our youth are engaged in innovation on a large scale with renewed energy. If compared with the figures of 10 years ago… today, our patents are getting 10 times more approvals. We all know that patents not only increase the Intellectual Property of the country; they also open doors to newer opportunities. Not only that, it also enhances the strength and potential of our start-ups. Today the spirit of innovation is being promoted among our school children as well. Atal Tinkering Lab, Atal Innovation Mission, Incubation Centres in colleges, Start-Up India campaign… the results of such relentless efforts are in front of the countrymen. This too, is a direct example of India's youth power; India's innovative power. Moving ahead with this fervour, we shall achieve the vision of a developed India and that is why I say again and again, 'Jai Jawan-Jai Kisan', 'Jai Vigyan-Jai Anusandhan'.
My dear countrymen, you might remember that some time ago in 'Mann Ki Baat' I had discussed about the large number of fairs being organized in India. Then the idea of a competition also came to mind in which people would share photos related to fairs. The Ministry of Culture had organized a Mela Moments Contest in connection with the same. You wouldbe pleased to know that thousands of people participated in it and many people also won prizes. Rajesh Dharji, resident of Kolkata, won the award for his amazing photo of a balloon and toy seller at CharakMela. This fair is very popular in rural Bengal. Anupam Singh ji received the Mela Portraits Award for showcasing Holi at Varanasi. Arun Kumar Nalimelaji was awarded for showing an attractive aspect related to 'KulasaiDussehra'. Similarly, a photo showing the devotion of Pandharpur was included in the most liked photo, which was sent by a gentleman from Maharashtra, Shriman Rahul ji. In this competition, there were many pictures of local dishes visible during the fairs. In this, the picture by AlokAvinash ji, resident of Purulia, won an award. He had showcased the food of rural areas of Bengal during a fair. A picture by PranabBasaakji, in which women are enjoying Qulfi during the Bhagoriya festival, was also awarded. Rumelaji had sent a photo of women tasting Bhajiya in a village fair in Jagdalpur, Chhattisgarh - that was also awarded.
Friends, through ‘Mann Ki Baat’, today I request every village, every school, everypanchayat to organize such competitions regularly. Nowadays, the power of social media is immense… technology and the mobile have reached every home. Be it your local festivals or products, you can make them global through them as well.
Friends, just like the fairs held in every village, various dances here also possess their own heritage. There is a very famous dance in the tribal areas of Jharkhand, Odisha and Bengal which is called 'Chhau'. 'Chhau' festival was organized in Srinagar from 15 to 17 November with the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. Everyone enjoyed the 'Chhau' dance in this program. A workshop was also organized to impart training in 'Chhau' dance to the youth of Srinagar. Similarly, 'BasohliUtsav' was organized in Kathua district a few weeks ago. This place is a 150 kilometers away from Jammu. Local art, folk dance and traditional Ramlila were organized in this festival.
Friends, the beauty of Indian culture was felt in Saudi Arabia also. This month, an event named 'Sanskrit Utsav' was held in Saudi Arabia. This was unique in itself, since the entire program was in Sanskrit. Dialogues, music, dance, everything in Sanskrit, in which the participation of the local people was also seen.
My family members, 'Swachh Bharat' has now become a favorite topic of the entire country. It of course is my favorite topic as well and as soon as I receive any news related to it, my mind veers towards it… and it is naturalfor it to certainly find a mention in 'Mann Ki Baat'. The Swachh Bharat Abhiyan has changed people's mindset regarding cleanliness and public hygiene. Today this initiative has become a symbol of the national spirit, which has improved the lives of crores of countrymen. This campaign has also inspired people from different walks of life, especially the youth, for collective participation. One such commendable effort has been observed in Surat. A team of youth has started ‘Project Surat’ there. Its aim is to make Surat a model city which becomes an excellent example of cleanliness and sustainable development. Under this effort, which commenced as 'Safai Sunday', the youth of Suratearlier used to clean public places and the Dumas Beach. Later, these people also got involved wholeheartedly in cleaning the banks of the Tapiriver. And you will be happy to know that within no time the number of people associated with this has risen to more than 50 thousand. The confidence of the team increased with the support received from the people, after which they also embarked upon the task of collecting garbage. You will be surprised to know that this team has cleared lakhs of kilos of garbage. Such efforts made at the grassroots level can bring huge changes.
Friends, another piece of information has come in from Gujarat itself. A few weeks ago, 'BhadaraviPoonam Fair' was organized atAmbaji.More than 50 lakh people came to this fair. This fair takes place every year. The most significant aspect about it was that the people who came to the fair conducted a cleanliness campaign across a large part of Gabbar Hill. This campaign to keep the entire area around the temples clean is very inspiring.
Friends, I always say that cleanliness is not a campaign for a day or a week but it is an endeavor to be implemented for life. We also see people around us who have devoted their entire lives to issues related to cleanliness. Loganathanji, who lives in Coimbatore, Tamil Nadu, is incomparable. During his childhood, he often used to getperturbedon seeing the torn clothes of poor children. After that, he took a vow to help such children and started donating a part of his earnings to them. When there was shortage of money, Loganathanji even cleaned toilets so that the needy children could be helped. He has been engaged in this task with complete dedication for the last 25 years and till now has helped more than 1500 children. I once again commend such efforts. Many such efforts taking place across the country not only inspire us but also ignite the will to do something new.
My family members, one of the biggest challenges of the 21st century is 'Water Security'. Conserving water is no less than saving life. When we perform any work with this spirit of collectivity, we also achieve success. An example of this is the 'AmritSarovar' being built in every district of the country. The more than 65 thousand ‘AmritSarovars’ that India has developed during the ‘AmritMahotsav’ will benefit forthcoming generations. Now it is also our responsibility to ensure that wherever 'AmritSarovar' have been built, they should be regularly looked after so that they remain the main source of water conservation.
Friends, amidst such discussions on water conservation; I also came to know about the 'JalUtsav' held in Amreli, Gujarat. There is also a lack of perennially flowing rivers in Gujarat, hence people have to depend mostly on rain water. During the last 20-25 years, after the efforts of the government and social organizations, the situation there has definitely changed. And hence ‘JalUtsav’ has a big role there. During the ‘JalUtsav’ held in Amreli, there were efforts to enhance awareness among the people on ‘water conservation’ and conservation of lakes. In that, water sports were also promoted and brainstorming was also done with experts on water security. The people participating in the program liked the tricolor water fountain very much. This water festival was organized by the foundation of SavjibhaiDholakia, who made a name for himself in the diamond business of Surat. I congratulate everyone involved in this and wish them all the best for doing similar work for water conservation.
My family members, nowadays the importance of skill development is finding acceptance all over the world. When we teach someone a skill, we not only give the person that skill; we also provide a source of income. And when I came to know that an organization has been engaged in skill development work for the last four decades, I felt even better. This institution is in Srikakulam, Andhra Pradesh and its name is ‘Beljipuram Youth Club’. Focusing on skill development, ‘Beljipuram Youth Club’ has empowered around 7000 women. Most of these women today are doing some work or the other on their own. This organization has also helped the children trapped in child labor to get out of that vicious cycle by teaching them some skill or the other. The team of ‘Beljipuram Youth Club’also taught new skills to the farmers associated with Farmer ProducerOrganizations i.e. FPOs, which has empowered a large number of farmers. This youth club is also spreading awareness in every village regarding cleanliness.It has also helped in the construction of many toilets. I congratulate and appreciate all the people associated with this organization for skill development. Today, such collective efforts are needed for skill development in every village of the country.
Friends, when there is a collective effort towards a goal, the level of success also rises higher. I want to share with all of you an inspiring example of Ladakh. You certainly must have heard about the Pashmina Shawl. Ladakhi Pashmina is also being discussed a lot for some time now. Ladakhi Pashmina is reaching the markets around the world under the name of ‘Looms of Ladakh’. You will be surprised to know that more than 450 women from 15 villages are involved in weaving them. Earlier they used to sell their products only to the tourists coming there. But now in this era of Digital India, the products made by them have started reaching different markets in the country and the world. That means our local is now becoming global and on account of that, the earnings of these women have also increased.
Friends, such successes of women power are present in every corner of the country. There is a need to bring such examples to the fore as much as possible. And what could be better than ‘Mann Ki Baat’ to convey this? So you too share such examples with me as much as possible. I will also try my best to bring them to you.
My family members, in 'Mann Ki Baat' we have been discussing such collective efforts which have brought about major changes in the society. Another achievement of ‘Mann Ki Baat’ is that it has made radio more popular in every household. On MyGov, I have received a letter from Ram Singh BaudhJi of Amroha in Uttar Pradesh. Ram Singh ji has been engaged in the work of collecting radio sets for the last several decades. He says that after 'Mann Ki Baat', people's curiosity about his Radio Museum has increased further. Similarly, inspired by ‘Mann Ki Baat’, TeerthdhamPrernaTeerth near Ahmadabad has organized an interesting exhibition. More than a 100 antique radios from India and abroad are displayed here. Here, all the episodes of ‘Mann Ki Baat’ done till now can be heard. There are many more examples, which show how people got inspired by ‘Mann Ki Baat’ and started their own enterprise. One such example is that of Varshaji of Chamarajanagar, Karnataka, who was inspired by 'Mann Ki Baat' to stand on her own feet. Motivated by an episode of this program, she started the work of making organic fertilizer from bananas. This initiative of Varshaji, who is very fond of nature, has also brought employment opportunities for other people.
My family members, tomorrow the 27th of November, is the festival of KartikPurnima. ‘DevDeepawali’ is also celebrated on this day. And I always feel like witnessing 'DevDeepawali' of Kashi. This time I’ll not be able to go to Kashi but I am definitely sending my best wishes to the people of Banaras through ‘Mann Ki Baat’. This time too, lakhs of lamps will be lit on the Ghats of Kashi; there will be a grand Aarti; there will be a laser show… lakhs of people from India and abroad will enjoy 'DevDeepawali'.
Friends, tomorrow, on the day of the full moon, is also the Prakash Parv of Guru Nanak DevJi. Guru Nanak Ji's precious messages are inspiring and relevant even today, not only for India but for the whole world. They inspire us to be simple, harmonious and dedicated towards others. Our Sikh brothers and sisters all over the world are seen following the teachings of Guru Nanak DevJi about the spirit of service and acts of service. I convey my very best wishes to all the listeners of Mann Ki Baat, on the Prakash Parv of Guru Nanak DevJi.
My family members, that’s all this time with mein 'Mann Ki Baat'. By and by, 2023 is moving towards its end. And like every time, you and I are also thinking that look...this year has passed so quickly. But it is also true that this year has been a year of immense achievements for India, and India's achievements are the achievements of every Indian. I am glad that ‘Mann Ki Baat’ has become a powerful medium to highlight such achievements of Indians. Next time we will talk to you again about the many successes of our countrymen. Till then, I take leave of you.
Thank you very much.
Namaskar.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৬.১১.২০২৩ত ‘মন কী বাত’ অনুষ্ঠানত ১০৭সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
26 NOV 2023 11:41AM by PIB Guwahati
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
নমস্কাৰ,
মন কী বাতলৈ আদৰণি জনাইছো৷ আমি আমি এই ২৬ নৱেম্বৰৰ দিনটোৰ কথা পাহৰিব নোৱাৰো৷ কিন্তু ভাৰতৰ দৃঢ়তাই আমাক এই কষ্ট অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰিলে; এতিয়া আমি সম্পূৰ্ণ উৎসাহেৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ অন্ত পেলাইছো। মুম্বাই আক্ৰমণত প্ৰাণ হেৰুওৱা সকলোকে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। আজি দেশে সেই বীৰসকলক স্মৰণ কৰিছে যিসকলে আক্ৰমণৰ সময়ত সৰ্বস্ব ত্যাগ কৰিছিল।মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, এই ২৬ নৱেম্বৰৰ দিনটো আৰু এটা কাৰণত অত্যন্ত তাৎপৰ্যপূৰ্ণ। ১৯৪৯ চনৰ আজিৰ দিনটোতে সংবিধান সভাই ভাৰতৰ সংবিধান গৃহীত কৰিছিল। মোৰ মনত আছে, ২০১৫ চনত যেতিয়া আমি বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ ১২৫সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিছিলো, তেতিয়া ২৬ নৱেম্বৰ দিনটোক সংবিধান দিৱস হিচাপে পালন কৰাৰ এটা চিন্তাই মনত দোলা দিছিল। আৰু তেতিয়াৰ পৰা প্ৰতি বছৰে আমি এই দিনটো সংবিধান দিৱস হিচাপে পালন কৰি আহিছো। সংবিধান দিৱস উপলক্ষে সকলো দেশবাসীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আৰু একেলগে আমি নিশ্চিতভাৱে নাগৰিকৰ কৰ্তব্যৰ অগ্ৰাধিকাৰ অনুসৰি এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰ উপনীত হ’ম।
বন্ধুসকল, আমি সকলোৱে জানো যে সংবিধান প্ৰস্তুত কৰিবলৈ ২ বছৰ ১১ মাহ ১৮ দিন সময় লাগিছিল। সংবিধান সভাৰ আটাইতকৈ বয়সীয়াল সদস্য আছিল শ্ৰী সচিদানন্দ সিনহাজী। ৬০খনতকৈও অধিক দেশৰ সংবিধান অতি সুক্ষ্মভাৱে অধ্যয়ন কৰাৰ পিছত দীৰ্ঘদিনীয়া বিবেচনাৰ অন্তত আমাৰ সংবিধানৰ খচৰাটো প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। খচৰাখন প্ৰস্তুত কৰাৰ পিছত চূড়ান্ত গাঁথনি প্ৰস্তুত দিয়াৰ আগতে ২০০০ৰো অধিক সংশোধনী ইয়াত পুনৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল। ১৯৫০ চনত সংবিধান বলবৎ হোৱাৰ পাছতো আজিলৈকে সংবিধানত মুঠ ১০৬টা সংশোধনী সম্পন্ন হৈছে। দেশৰ সময়, পৰিস্থিতি আৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ লগত সংগতি ৰাখি বিভিন্ন চৰকাৰে বিভিন্ন সময়ত সংশোধনী কৰা হৈছে। কিন্তু এইটো দুৰ্ভাগ্যজনক কথা যে সংবিধানৰ প্ৰথম সংশোধনীটো বাক স্বাধীনতা আৰু মত প্ৰকাশৰ স্বাধীনতা বাতিল কৰাৰ সৈতে জড়িত আছিল। যিহেতু ৪৪তম সংশোধনীৰ জৰিয়তে জৰুৰীকালীন সময়ত কৰা ভুলসমূহ সঠিকভাৱে শুধৰোৱা হৈছিল।
বন্ধুসকল, আন এক প্ৰেৰণাদায়ক কথা যে মনোনীত সংবিধান সভাৰ একেখিনি সদস্যৰ ভিতৰত ১৫গৰাকী মহিলা আছিল। তেনে এগৰাকী সদস্য আছিল হংস মেহতা জী, যিয়ে নাৰীৰ অধিকাৰ আৰু ন্যায়ৰ স্বাৰ্থত মাত মাতিছিল। সেই সময়ছোৱাত ভাৰত এনে এখন দেশ আছিল যাৰ সংবিধানে মহিলাৰ ভোটাধিকাৰ সাব্যস্ত কৰিছিল। দেশ নিৰ্মাণ প্ৰক্ৰিয়াত সকলোৰে সহায় লৈহে সামূহিক বিকাশ সম্ভৱ। সংবিধান প্ৰণয়নকাৰীসকলৰ দূৰদৰ্শীতাক আনুগত্য প্ৰকাশ কৰি ভাৰতৰ সংসদে এতিয়া নাৰী শক্তি বন্দন আইনখন গৃহীত কৰাটো মোৰ বাবে অতি সন্তুষ্টিৰ বিষয়৷ নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম গণতন্ত্ৰৰ সংকল্পৰ শক্তি নিদৰ্শন। ইয়াৰ দ্বাৰা উন্নত ভাৰতৰ আমাৰ সংকল্প সম্পন্ন কৰাৰ গতিত এক উদ্গনি দিব৷
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, যেতিয়া সামগ্ৰিকভাৱে জনসাধাৰণে দেশ নিৰ্মাণৰ দায়িত্ব লয়, তেতিয়া পৃথিৱীৰ কোনো শক্তিয়ে সেই দেশখনক আগবাঢ়ি যোৱাত বাধা দিব নোৱাৰে। আজি ভাৰতত স্পষ্টকৈ দেখা গৈছে যে দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ নেতৃত্বত বহু পৰিৱৰ্তন হৈছে। ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ উদাহৰণ আমি এই উৎসৱৰ বতৰত দেখিবলৈ পাইছো। যোৱা মাহত ‘মন কী বাত’ত মই ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ অৰ্থাৎ স্থানীয় সামগ্ৰী কিনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছিলোঁ। দেশত দীপাৱলী, ভাই দোজ আৰু ষট পূজাৰ সময়ত বিগত কেইদিনমানৰ ভিতৰতে ৪ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ ব্যৱসায় হৈছে। আৰু এই সময়ছোৱাত মেড ইন ইণ্ডিয়াত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাইজৰ মাজত ব্যাপক উৎসাহ পৰিলক্ষিত হৈছে৷ এতিয়া আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়েও দোকানত কিবা কিনি থাকোঁতে মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ নাম লিখা আছে নে নাই পৰীক্ষা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। কেৱল সেয়াই নহয়, আজিকালি মানুহে অনলাইনত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ সময়ত সামগ্ৰী উৎপাদনকাৰী দেশখন পৰীক্ষা কৰিবলৈ নাপাহৰিব।
বন্ধুসকল, যেনেকৈ ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ৰ সফলতাই ইয়াৰ প্ৰেৰণা হৈ পৰিছে; ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ সফলতাই ‘উন্নত ভাৰত-সমৃদ্ধিশালী ভাৰত’ৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ এই অভিযানে সমগ্ৰ দেশৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰে। ভোকেল ফৰ লোকেল অভিযানে নিয়োগৰ নিশ্চয়তা, এয়া উন্নয়নৰ নিশ্চয়তা; এইটোৱেই দেশৰ সুষম উন্নয়নৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা চহৰ আৰু গ্ৰাম্য উভয় লোককে সমান সুযোগ লাভ কৰে। ইয়াৰ ফলত স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহত মূল্য সংযোজনৰ পথো মুকলি হয় আৰু যদি কেতিয়াবা, বিশ্ব অৰ্থনীতিত উত্থান-পতন ঘটে, তেন্তে ভোকেল ফৰ লোকেলৰ মন্ত্ৰই আমাৰ অৰ্থনীতিকো সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল, ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰতি এই আৱেগ কেৱল উৎসৱত সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে। বিয়াৰ বতৰো এতিয়া আৰম্ভ হৈছে। একাংশ বাণিজ্যিক সংস্থাই অনুমান কৰিছে যে এই বিয়াৰ বতৰত প্ৰায় ৫ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে৷ বিয়াৰ বজাৰ কৰাৰ সময়ত আপোনালোক সকলোৱে কেৱল ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীক গুৰুত্ব দিব লাগে। আৰু হয়, যিহেতু বিয়াৰ বিষয়টো আহিছে, এটা কথাই মোক বহুদিনৰ পৰা আমনি কৰি আহিছে আৰু যদি মই মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ আগত মোৰ হৃদয়ৰ বিষটো খুলি নকওঁ, তেন্তে মই আৰু কাৰ লগত সেই কথা শ্বেয়াৰ কৰিম? এটা কথা চিন্তা কৰকচোন... আজিকালি একাংশ পৰিয়ালে বিদেশলৈ গৈ বিয়া অনুষ্ঠিত কৰাৰ নতুন পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছে। এইবোৰ জানো সঁচাই প্ৰয়োজন? যদি আমি ভাৰতৰ মাটিত, ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ মাজত বিবাহৰ উৎসৱ উদযাপন কৰো, তেন্তে দেশৰ ধন দেশত থাকিব। দেশৰ জনসাধাৰণে আপোনালোকৰ বিয়াত কোনোবা নহয়, কোনোবাই সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাব... দুখীয়া মানুহেও সেই অনুষ্ঠানৰ কথা নিজৰ সন্তানক ক’ব। ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ এই মিছনৰ বিষয়ে আপোনালোকে এক্সট্ৰাপলেট কৰিব পাৰিবনে? আমি নিজৰ দেশতে এনে বিবাহ অনুষ্ঠান কিয় আয়োজন নকৰোঁ? সম্ভৱ যে আপোনালোকে বিচৰা ধৰণৰ ব্যৱস্থা আজি নাথাকিবও পাৰে, কিন্তু আমি যদি এনে অনুষ্ঠান আয়োজন কৰো তেন্তে ব্যৱস্থাও গঢ় লৈ উঠিব। এইটো এটা খুব ডাঙৰ পৰিয়ালৰ লগত জড়িত বিষয়। আশাকৰোঁ মোৰ এই মৰ্মবেদনা নিশ্চয় সেই ডাঙৰ পৰিয়ালবোৰে উপলব্ধি কৰিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, এই উৎসৱৰ বতৰত আৰু এটা ডাঙৰ ট্ৰেণ্ড দেখা গৈছে। দীপাৱলী উপলক্ষে নগদ ধন পৰিশোধৰ জৰিয়তে কিছু সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ ধাৰা ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে এইবাৰ একেৰাহে দ্বিতীয় বছৰ। অৰ্থাৎ এতিয়া মানুহে অধিক হাৰত ডিজিটেল পেমেণ্ট কৰিছে। এই কথাও অতি উৎসাহজনক। আপোনালোকে আৰু এটা কাম কৰিব পাৰে। নিজেই সিদ্ধান্ত লওক যে এমাহৰ বাবে আপোনালোকে কেৱল ইউপিআই বা যিকোনো ডিজিটেল মাধ্যমৰ জৰিয়তেহে ধন পৰিশোধ কৰিব আৰু নগদ ধনৰ জৰিয়তে নহয়। ভাৰতত ডিজিটেল বিপ্লৱৰ সফলতাই এইটো একেবাৰে সম্ভৱপৰ কৰি তুলিছে। আৰু এমাহ শেষ হ'লে আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু ফটো মোৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰক। মই ইয়াৰ বাবে আগতীয়াকৈ শুভকামনা জনাইছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্য, আমাৰ তৰুণ বন্ধুসকলে দেশখনক আন এক উল্লেখযোগ্য খবৰ দিছে, যিয়ে আমাৰ সকলোকে গৌৰৱান্বিত কৰিছে। ‘বুদ্ধিমত্তা, ধাৰণা আৰু উদ্ভাৱন’ আজি ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতীক। প্ৰযুক্তিৰ সংমিশ্ৰণৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ নিৰন্তৰ উত্থান-এইটো সঁচাকৈয়ে দেশৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ। আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে ২০২২ চনত ভাৰতীয়ৰ পেটেণ্ট আবেদন ৩১ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে।বিশ্ব বৌদ্ধিক সম্পত্তি সংস্থাই এক অতি আকৰ্ষণীয় প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ কৰিছে। এই প্ৰতিবেদনে দেখুৱাইছে যে পেটেণ্ট দাখিলৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী শীৰ্ষ ১০খন দেশতো ইয়াৰ আগতে কেতিয়াও হোৱা নাই। এই আচৰিত কৃতিত্বৰ বাবে মোৰ যুৱ সহকৰ্মীসকলক অভিনন্দন জনাইছো। মই মোৰ যুৱ বন্ধুসকলক আশ্বস্ত কৰিব বিচাৰিছো যে দেশখন প্ৰতিটো খোজতে আপোনালোকৰ লগত আছে। চৰকাৰে কৰা প্ৰশাসনিক আৰু আইনী সংস্কাৰৰ পিছত আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নৱীকৃত শক্তিৰে বৃহৎ পৰিসৰত উদ্ভাৱনত নিয়োজিত হৈছে। যদি ১০ বছৰৰ আগৰ পৰিসংখ্যাৰ সৈতে তুলনা কৰা হয়, আজি আমাৰ পেটেণ্টে ১০ গুণ বেছি অনুমোদন লাভ কৰিছে। আমি সকলোৱে জানো যে পেটেণ্টে কেৱল দেশৰ বৌদ্ধিক সম্পত্তি বৃদ্ধি কৰাই নহয়; তেওঁলোকে নতুন সুযোগৰ দুৱাৰো মুকলি কৰে। কেৱল ইমানেই নহয়, ই আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ শক্তি আৰু সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি কৰে। আজি আমাৰ স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজতো উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। অটল টিংকাৰিং লেব, অটল ইনোভেচন মিছন, কলেজত ইনকিউবেচন চেণ্টাৰ, ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়া অভিযান, এনে অদম্য প্ৰচেষ্টাৰ ফল দেশবাসীৰ সন্মুখত। এয়াও, ভাৰতৰ যুৱ শক্তিৰ প্ৰত্যক্ষ উদাহৰণ; ভাৰতৰ উদ্ভাৱনী শক্তি। এই উদ্যমেৰে আগবাঢ়ি গৈ আমি উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী লাভ কৰিম আৰু সেইবাবেই মই বাৰে বাৰে কওঁ, ‘জয় জোৱান-জয় কিষাণ’, ‘জয় জ্ঞান-জয় অনুসন্ধান’।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে যে কিছুদিনৰ আগতে ‘মন কী বাত’ত মই ভাৰতত আয়োজন কৰা বৃহৎ সংখ্যক মেলাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলোঁ। তেতিয়াহে মনলৈ আহিল প্ৰতিযোগিতাৰ ধাৰণা য’ত মানুহে মেলাৰ সৈতে জড়িত ফটো শ্বেয়াৰ কৰিব। একেটা সন্দৰ্ভত সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰিছিল মেলা মমেণ্ট প্ৰতিযোগিতা। আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ'ব যে ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু বহুতে পুৰস্কাৰো লাভ কৰিছিল। কলকাতাৰ বাসিন্দা ৰাজেশ দৰ্জীয়ে চড়কমেলাত বেলুন আৰু খেলনা বিক্ৰেতাৰ আচৰিত ফটোৰ বাবে এই বঁটা লাভ কৰে। এই মেলাখন বংগৰ গ্ৰামাঞ্চলত অতি জনপ্ৰিয়। বাৰাণসীত হোলী প্ৰদৰ্শনৰ বাবে অনুপম সিং জীয়ে লাভ কৰে মেলা প’ৰ্ট্ৰেইটছ বঁটা। অৰুণ কুমাৰ নলিমেলাজীক ‘কুলাছাই দশেৰা’ৰ সৈতে জড়িত এক আকৰ্ষণীয় দিশ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। একেদৰে মহাৰাষ্ট্ৰৰ এজন ভদ্ৰলোক শ্ৰীমান ৰাহুল জীয়ে প্ৰেৰণ কৰা আটাইতকৈ জনপ্ৰিয় ফটোখনত পান্ধৰপুৰৰ ভক্তি প্ৰদৰ্শন কৰা এখন ফটো সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছিল। এই প্ৰতিযোগিতাত মেলাৰ সময়ত স্থানীয় খাদ্যৰ বহু ছবি দেখা গৈছিল। ইয়াত পুৰুলীয়া নিবাসী আলোকঅবিনাশ জীৰ ছবিখনে বঁটা লাভ কৰে। এখন মেলাৰ সময়ত তেওঁ বংগৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ খাদ্য সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। ভগোৰীয়া উৎসৱৰ সময়ত মহিলাসকলে কুলফী উপভোগ কৰি থকা প্ৰণৱ বসাকজীৰ এখন ছবিও বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। ৰুমেলাজীয়ে ছত্তীশগড়ৰ জগদলপুৰৰ এখন গাঁৱৰ মেলাত ভুজিয়াৰ সোৱাদ লোৱা মহিলাৰ ফটো এখন পঠিয়াইছিল - সেইখনো বঁটা দিয়া হৈছিল।
বন্ধুসকল, ‘মন কী বাত’ৰ জৰিয়তে আজি প্ৰতিখন গাওঁ, প্ৰতিখন বিদ্যালয়, প্ৰতিখন পঞ্চায়তত এনেধৰণৰ প্ৰতিযোগিতা নিয়মীয়াকৈ আয়োজন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনালোঁ। আজিকালি ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ শক্তি অপৰিসীম, প্ৰযুক্তি আৰু ম’বাইলে ঘৰে ঘৰে গৈছে। আপোনালোকৰ স্থানীয় উৎসৱ হওক বা সামগ্ৰী হওক, ইয়াৰ জৰিয়তেও আপোনালোকে সেইবোৰক বিশ্বব্যাপী কৰি তুলিব পাৰে।
বন্ধুসকল, প্ৰতিখন গাঁৱত অনুষ্ঠিত হোৱা মেলাবোৰৰ দৰেই ইয়াৰ বিভিন্ন নৃত্যৰো নিজস্ব ঐতিহ্যৰ অধিকাৰী। ঝাৰখণ্ড, ওড়িশা আৰু বংগ আদি জনজাতীয় অঞ্চলত অতি বিখ্যাত নৃত্যক ‘ছাউ’ বুলি কোৱা হয়। ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ মনোভাৱেৰে শ্ৰীনগৰত ১৫ নৱেম্বৰৰ পৰা ১৭ নৱেম্বৰলৈ ‘ছাউ’ উৎসৱৰ আয়োজন কৰা হয়। এই অনুষ্ঠানত সকলোৱে ‘ছাউ’ নৃত্য উপভোগ কৰিলে। শ্ৰীনগৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ‘ছাউ’ নৃত্যৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ বাবেও এখন কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰা হয়। একেদৰে কিছু সপ্তাহ পূৰ্বে কথুৱা জিলাত ‘বসোহলীউৎসৱ’ৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। এই ঠাইখন জম্মুৰ পৰা ১৫০ কিলোমিটাৰ দূৰত। এই উৎসৱত স্থানীয় কলা, লোকনৃত্য আৰু পৰম্পৰাগত ৰামলীলাৰ আয়োজন কৰা হৈছিল।
বন্ধুসকল, ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ সৌন্দৰ্য্য ছৌদি আৰৱতো অনুভৱ কৰা হৈছিল। চলিত মাহত ছৌদি আৰৱত ‘সংস্কৃত উৎসৱ’ নামৰ এক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়। এইটো নিজৰ বাবেই অনন্য আছিল, যিহেতু সমগ্ৰ অনুষ্ঠানটো সংস্কৃত ভাষাত আছিল। সংলাপ, সংগীত, নৃত্য, সকলো সংস্কৃতত, য’ত স্থানীয় ৰাইজৰ অংশগ্ৰহণো দেখা গ’ল।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্য, ‘স্বচ্ছ ভাৰত’ এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰিয় বিষয় হৈ পৰিছে। ই অৱশ্যেই মোৰ প্ৰিয় বিষয়ও আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত যিকোনো খবৰ পোৱাৰ লগে লগে মোৰ মনটো ইয়াৰ ফালে ঢাল খায় আৰু ইয়াৰ উল্লেখ নিশ্চিতভাৱে 'মন কী বাত'ত পোৱাটো স্বাভাৱিক। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে স্বচ্ছতা আৰু জনসাধাৰণৰ স্বচ্ছতাতাৰ সন্দৰ্ভত মানুহৰ মানসিকতা সলনি কৰিছে। আজি এই পদক্ষেপ জাতীয় মনোভাৱৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে, যিয়ে কোটি কোটি দেশবাসীৰ জীৱন উন্নত কৰিছে। এই অভিযানে বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ লোকসকলক বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলকো সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। তেনে এক প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টা ছুৰাটত পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছে। তাতে ‘প্ৰজেক্ট ছুৰাট’ আৰম্ভ কৰিছে যুৱক-যুৱতীৰ এটা দলে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ছুৰাটক এখন আদৰ্শ চহৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা যিখন স্বচ্ছতা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হৈ পৰে। ‘স্বচ্ছ দেওবাৰ’ হিচাপে আৰম্ভ হোৱা এই প্ৰচেষ্টাৰ অধীনত ছুৰাটে আগতে যুৱক-যুৱতীসকলে ৰাজহুৱা স্থান আৰু ডুমাছ বীচ্ছ পৰিষ্কাৰ কৰিছিল। পিছলৈ এই লোকসকলেও টাপিৰিভাৰৰ পাৰ চাফা কৰাৰ কামত সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে জড়িত হৈ পৰে। আৰু আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে ইয়াৰ সৈতে জড়িত লোকৰ সংখ্যা ৫০ হাজাৰৰো অধিক হৈছে। ৰাইজৰ পৰা পোৱা সমৰ্থনৰ লগে লগে দলটোৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়ি আহিল, তাৰ পিছত তেওঁলোকেও জাবৰ সংগ্ৰহৰ কামত নামিল। আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব যে এই দলটোৱে লাখ লাখ কিলো জাবৰ পৰিষ্কাৰ কৰিছে। তৃণমূল পৰ্যায়ত কৰা এনে প্ৰচেষ্টাই বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে।
বন্ধুসকল, গুজৰাটৰ পৰাই আন এক তথ্য আহিছে। কেইসপ্তাহমানৰ আগতে আম্বাজীত 'ভদৰৱীপুনম মেলা'ৰ আয়োজন কৰা হৈছিল।৫০ লাখৰো অধিক লোক এই মেলালৈ আহিছিল। প্ৰতি বছৰে এই মেলা অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য দিশটো হ’ল যে মেলালৈ অহা লোকসকলে গব্বৰ পাহাৰৰ এক বৃহৎ অংশত স্বচ্ছতাৰ অভিযান চলাইছিল। মন্দিৰৰ আশে-পাশে থকা সমগ্ৰ অঞ্চলটো পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাৰ এই অভিযান অতি প্ৰেৰণাদায়ক।
বন্ধুসকল, মই সদায় কওঁ যে স্বচ্ছতা এদিন বা এসপ্তাহৰ অভিযান নহয় বৰঞ্চ ই আজীৱন কাৰ্যকৰী হোৱাৰ এক প্ৰচেষ্টা। আমি আমাৰ চৌপাশৰ এনে লোককো দেখিবলৈ পাওঁ যিয়ে নিজৰ সমগ্ৰ জীৱন স্বচ্ছতাৰ সৈতে জড়িত বিষয়ত উৎসৰ্গা কৰিছে। তামিলনাডুৰ কইম্বাটুৰত বাস কৰা লগানাথনজীৰ অতুলনীয়। শৈশৱত তেওঁ প্ৰায়ে দুখীয়া ল’ৰা-ছোৱালীৰ ফটা কাপোৰ দেখি অশান্তি পাইছিল। ইয়াৰ পিছতে তেওঁ এনে শিশুক সহায় কৰাৰ প্ৰতিজ্ঞা লৈ নিজৰ উপাৰ্জনৰ এটা অংশ তেওঁলোকক দান কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। টকাৰ নাটনি হ’লে লগানাথনজীয়ে আনকি শৌচাগাৰ চাফা কৰিছিল যাতে আৰ্তজনৰ ল’ৰা-ছোৱালীক সহায় কৰিব পৰা যায়। যোৱা ২৫ বছৰ ধৰি সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে এই কামত নিয়োজিত হৈ এতিয়ালৈকে ১৫০০ৰো অধিক শিশুক সহায় কৰিছে। এনে প্ৰচেষ্টাক মই পুনৰবাৰ প্ৰশংসা কৰিছো। দেশজুৰি চলি থকা এনে বহু প্ৰচেষ্টাই আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰাই নহয়, নতুন কিবা এটা কৰাৰ ইচ্ছাও জগাই তোলে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, একবিংশ শতিকাৰ অন্যতম ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈছে ‘জল সুৰক্ষা’। পানী সংৰক্ষণ কৰাটো জীৱন ৰক্ষা কৰাতকৈ কম নহয়। এই সামূহিকতাৰ মনোভাৱেৰে আমি যেতিয়া যিকোনো কাম সম্পাদন কৰোঁ তেতিয়াও আমি সফলতা লাভ কৰো। ইয়াৰ উদাহৰণ দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে নিৰ্মাণ হৈ থকা ‘অমৃত সৰোৱৰ’। ‘অমৃত মহোৎসৱ’ৰ সময়ত ভাৰতে যি ৬৫ হাজাৰৰো অধিক ‘অমৃত সৰোৱৰ’ গঢ়ি তুলিছে, সেইটোৱে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক উপকৃত কৰিব। এতিয়া ‘অমৃত সৰোৱৰ’ য’তেই নিৰ্মাণ কৰা হৈছে তাতেই যাতে নিয়মিতভাৱে চোৱা-চিতা কৰা উচিত যাতে পানী সংৰক্ষণৰ মূল উৎস হৈয়েই থাকে, সেয়া আমাৰ দায়িত্ব।
বন্ধুসকল, পানী সংৰক্ষণৰ এনে আলোচনাৰ মাজতে; গুজৰাটৰ আমৰেলীত অনুষ্ঠিত হোৱা ‘জল উৎসৱ’ৰ কথাও জানিব পাৰিলোঁ৷ গুজৰাটত বাৰ্ষিকভাৱে বৈ যোৱা নদীৰো অভাৱ, সেয়েহে মানুহে বৰষুণৰ পানীৰ ওপৰত বেছিকৈ নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হয়। যোৱা ২০-২৫ বছৰৰ ভিতৰত চৰকাৰ আৰু সামাজিক সংগঠনৰ প্ৰচেষ্টাৰ পিছত তাত থকা পৰিস্থিতি নিশ্চিতভাৱে সলনি হৈছে। আৰু সেয়েহে তাত ‘জল উৎসৱ’ৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আমৰেলীত অনুষ্ঠিত ‘জল উৎসৱ’ৰ সময়ত ‘জল সংৰক্ষণ’ আৰু হ্ৰদ সংৰক্ষণৰ সন্দৰ্ভত ৰাইজৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টা চলিছিল। তাত জল ক্ৰীড়াকো প্ৰচাৰ কৰা হৈছিল আৰু জল সুৰক্ষাৰ বিশেষজ্ঞৰ সৈতে মগজুৰ ধুমুহাও কৰা হৈছিল। কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰা লোকসকলে ত্ৰিনিবণীয়া পানীৰ ফোৱাৰাটো অতিশয় ভাল পাইছিল। এই জল উৎসৱৰ আয়োজন কৰিছিল ছুৰাটৰ হীৰা ব্যৱসায়ত নাম উজলাই তোলা সাৱজী ভাই ঢোলকীয়াৰ ফাউণ্ডেচনে। ইয়াৰ লগত জড়িত সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো আৰু পানী সংৰক্ষণৰ বাবেও একেধৰণৰ কাম কৰাৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, আজিকালি দক্ষতা বিকাশৰ গুৰুত্ব সমগ্ৰ বিশ্বতে গ্ৰহণযোগ্যতা বিচাৰি পাইছে। আমি যেতিয়া কাৰোবাক এক দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ দিওঁ, তেতিয়া আমি মানুহজনক কেৱল সেই দক্ষতা নিশকাও; আমি আয়ৰ উৎসও প্ৰদান কৰোঁ। আৰু যেতিয়া গম পালোঁ যে এটা সংস্থাই যোৱা চাৰিটা দশক ধৰি দক্ষতা বিকাশৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছে, তেতিয়া মোৰ মনটো আৰু ভাল লাগিল। এই প্ৰতিষ্ঠানটো অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ শ্ৰীকাকুলামত আৰু ইয়াৰ নাম ‘বেলজীপুৰম যুৱ ক্লাব’। দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ‘বেলজীপুৰম যুৱ ক্লাব’ই প্ৰায় ৭০০০ মহিলাক সবলীকৰণ কৰিছে। আজিৰ এই মহিলাসকলৰ অধিকাংশই নিজাববীয়াকৈ কোনোবা নহয় কোনোবা কাম কৰি আছে। এই সংস্থাটোৱে শিশু শ্ৰমত আবদ্ধ হৈ থকা শিশুসকলকো কিবা নহয় কিবা দক্ষতা শিকাই সেই দুষ্ট চক্ৰৰ পৰা ওলাই আহিবলৈ সহায় কৰিছে। ‘বেলজীপুৰম যুৱ ক্লাব’ৰ দলটোৱে কৃষক উৎপাদক সংস্থা অৰ্থাৎ FPO ৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকলকো নতুন দক্ষতা শিকাইছিল, যিয়ে বৃহৎ সংখ্যক কৃষকক সবল কৰি তুলিছে। এই যুৱ ক্লাবটোৱেও প্ৰতিখন গাঁৱতে স্বচ্ছতাৰ সন্দৰ্ভত সজাগতা বিয়পাইছে।ইয়াৰ উপৰিও বহু শৌচাগাৰ নিৰ্মাণত সহায় কৰিছে। দক্ষতা বিকাশৰ বাবে এই সংস্থাটোৰ সৈতে জড়িত সকলো লোককে অভিনন্দন আৰু শলাগ লৈছো। আজি দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে দক্ষতা বিকাশৰ বাবে এনে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল, যেতিয়া কোনো লক্ষ্যৰ দিশত সামূহিক প্ৰচেষ্টা হয়, তেতিয়া সফলতাৰ স্তৰো অধিক ওপৰলৈ উঠি যায়। লাডাখৰ এক প্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ আপোনালোক সকলোৰে লগত শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো। আপোনালোকে নিশ্চয় পশ্মিনা চাদৰৰ কথা শুনিছে। লাডাখী পশ্মিনাৰ বিষয়েও কিছুদিনৰ পৰা বহু চৰ্চিত হৈ আছে। ‘লাডাখৰ তাঁতশাল’ নামেৰে লাডাখী পশ্মিনাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰত উপস্থিত হৈছে। আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব যে ১৫ খন গাঁৱৰ ৪৫০তকৈ অধিক মহিলা এইবোৰ বোৱাৰ কামত জড়িত হৈ আছে। আগতে তেওঁলোকে নিজৰ সামগ্ৰী কেৱল তালৈ অহা পৰ্যটককহে বিক্ৰী কৰিছিল। কিন্তু এতিয়া ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ এই যুগত তেওঁলোকৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত সামগ্ৰীয়ে দেশৰ লগতে বিশ্বৰ বিভিন্ন বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। অৰ্থাৎ আমাৰ স্থানীয় এতিয়া বিশ্বজুৰি উপলব্ধ হৈ পৰিছে আৰু তাৰ বাবেই এই মহিলাসকলৰ উপাৰ্জনও বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল, নাৰী শক্তিৰ এনে সফলতা দেশৰ চুক-কোণত উপস্থিত। এনে উদাহৰণ যিমান পাৰি চৰ্চালৈ অনাৰ প্ৰয়োজন। আৰু এই কথা ক’বলৈ ‘মন কী বাত’তকৈ ভাল কি হ’ব পাৰে? গতিকে আপোনালোকেও এনে উদাহৰণ মোৰ লগত যিমান পাৰে শ্বেয়াৰ কৰক। মইও আপোনালোকৰ ওচৰলৈ সেইবোৰ আনিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিম।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, ‘মন কী বাত’ত আমি এনে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আহিছো যিয়ে সমাজত বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিছে। ‘মন কী বাত’ৰ আন এক কৃতিত্ব হ’ল ই ৰেডিঅ’ক প্ৰতি ঘৰে ঘৰে অধিক জনপ্ৰিয় কৰি তুলিছে। মাইগভত উত্তৰ প্ৰদেশৰ আমৰোহৰ ৰাম সিং বৌধজীৰ পৰা এখন চিঠি পাইছো। ৰাম সিং জীয়ে যোৱা কেইবাটাও দশক ধৰি ৰেডিঅ’ চেট সংগ্ৰহৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছে। তেওঁ কয় যে ‘মন কী বাত’ৰ পিছত তেওঁৰ ৰেডিঅ’ মিউজিয়ামৰ প্ৰতি মানুহৰ কৌতুহল আৰু বাঢ়িছে। একেদৰে ‘মন কি বাত’ৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আহমদাবাদৰ সমীপৰ তীৰ্থধম প্ৰেৰনা তীৰ্থই এক আকৰ্ষণীয় প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰিছে। ইয়াত ভাৰত আৰু বিদেশৰ ১০০ৰো অধিক প্ৰাচীন ৰেডিঅ’ প্ৰদৰ্শিত হৈছে। ইয়াত এতিয়ালৈকে কৰা ‘মন কী বাত’ৰ সকলো খণ্ড শুনিছে৷ আৰু বহু উদাহৰণ আছে, য’ত দেখা গৈছে যে মানুহে কেনেকৈ ‘মন কী বাত’ৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ নিজাকৈ উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছিল। তেনে এক উদাহৰণ হ’ল কৰ্ণাটকৰ চামৰাজনগৰৰ বর্ষাজী, যিগৰাকীয়ে ‘মন কী বাত’ৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ নিজৰ ভৰিৰ ওপৰত থিয় দিছিল৷ এই অনুষ্ঠানৰ এটা খণ্ডৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ তেওঁ কলৰ পৰা জৈৱিক সাৰ তৈয়াৰ কৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰে। প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি অতি আকৰ্ষিত বৰ্ষাজীৰ এই পদক্ষেপে আন মানুহৰ বাবেও কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা কঢ়িয়াই আনিছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, কাইলৈ ২৭ নৱেম্বৰত কাৰ্তিক পূৰ্ণিমাৰ উৎসৱ। এই দিনটোত ‘দেৱ দীপাৱলী’ও পালন কৰা হয়। আৰু কাশীৰ 'দেৱ দীপাৱলী'ৰ সাক্ষী হ'বলৈ মোৰ সদায় মন যায়। এইবাৰ কাশীলৈ যাব নোৱাৰিম যদিও নিশ্চিতভাৱে ‘মন কী বাত’ৰ জৰিয়তে বেনাৰসবাসীলৈ শুভেচ্ছা প্ৰেৰণ কৰিছো। এইবাৰো কাশীৰ ঘাটত লাখ লাখ লেম্প জ্বলোৱা হ’ব; এটা ভব্য আৰতি হ’ব; লেজাৰ শ্ব' হ'ব, ভাৰত আৰু বিদেশৰ লাখ লাখ লোকে 'দেৱ দীপাৱলী' উপভোগ কৰিব।
বন্ধুসকল, কাইলৈ পূৰ্ণিমাৰ দিনা গুৰু নানক দেৱজীৰ প্ৰকাশ পৰ্বও উদযাপন কৰা হ’ব। কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয় সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে গুৰু নানক জীৰ বহুমূলীয়া বাৰ্তা আজিও প্ৰেৰণাদায়ক আৰু প্ৰাসংগিক। তেওঁলোকে আমাক সহজ, সুষম আৰু আনৰ প্ৰতি নিষ্ঠাবান হ’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আমাৰ শিখ ভাই-ভনীসকলে সমগ্ৰ বিশ্বতে গুৰু নানক দেৱজীৰ সেৱাৰ মনোভাৱ আৰু সেৱাৰ কাৰ্য্যৰ শিক্ষা অনুসৰণ কৰা দেখা যায়। মন কী বাতৰ সকলো শ্ৰোতালৈ, গুৰু নানক দেৱজীৰ প্ৰকাশ পৰ্ব উপলক্ষে মোৰ অশেষ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, ইমানখিনি সময় মই ‘মন কী বাত’ৰ সৈতে জড়িত হৈ আছো৷ লাহে লাহে ২০২৩ চনটো শেষৰ ফালে আগবাঢ়িছে। আৰু প্ৰতিবাৰৰ দৰে আপোনালোকে আৰু মইও ভাবি আছো যে চাওক এই বছৰটো ইমান সোনকালে পাৰ হৈ গ’ল। কিন্তু এইটোও সত্য যে এই বছৰটো ভাৰতৰ বাবে অপৰিসীম সাফল্যৰ বছৰ আৰু ভাৰতৰ কৃতিত্ব প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ কৃতিত্ব। মই আনন্দিত যে ‘মন কী বাত’ ভাৰতীয়ৰ এনে কৃতিত্বক উজ্জ্বল কৰি তোলাৰ এক শক্তিশালী মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। অহা বছৰ আমি আমাৰ দেশবাসীৰ বহু সফলতাৰ বিষয়ে আপোনালোকৰ লগত পুনৰ কথা পাতিম। আজিলৈ মই আপোনালোকৰ পৰা বিদায় লৈছো।
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ৷
নমস্কাৰ।