Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 107th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 26.11.2023
26 NOV 2023 11:41AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar, Welcome to Mann Ki Baat. But, we can never forget this day, the 26th of November. It was on this very day that the country had come under the most dastardly terror attack. Terrorists had made Mumbai shudder… along with the entire country. But it is India’s fortitude that made us surmount the ordeal; we are now quelling terror with full ardor. I pay homage to all of them who lost their lives in the Mumbai attack. Today, the country is in remembrance of those brave hearts who made the supreme sacrifice during the attack.
My family members, this day, the 26th of November is extremely significant on one more account. It was on this very day in 1949 that the Constituent Assembly had passed and adopted the Constitution of India. I remember… in the year 2015, when we were celebrating the 125th birth anniversary of BabasahebAmbedkar, a thought had struck the mind to observe the 26th of November as Constitution Day. And since then, every year, we have been celebrating this day as Constitution Day. I extend my best wishes to all countrymen on the occasion of Constitution Day. And together we shall certainly attain the resolve of a developed India, according priority to citizens’ duties.
Friends, all of us know that the Constitution took 2 years 11 months and 18 days for coming into being. The oldest member in the Constituent Assembly was Shri Sachidananda Sinha Ji. The Draft of our Constitution came up after close study of the Constitution of over 60 countries; after long deliberations. After readying the Draft, before the final structure shaped up, over 2000 Amendments were re incorporated in it. Even after the Constitution came into force in 1950, till this day, a total of 106 Amendments have been carried out in the Constitution. In consonance with the times, circumstances and requirements of the country, various Governments carried out Amendments at different times. But this too has been a misfortune that the Constitution’s first Amendment pertained to curtailing the Freedom of Speech and Freedom of Expression. Whereas, through the 44th Amendment, the wrongs committed during the Emergency had been duly rectified.
Friends, it’s again inspiring that out of the same members of the Constituent Assembly who were nominated, 15 were Women. One such Member was Hansa Mehta Ji, who raised her voice for the sake of rights and justice to women. During that period, India was one of the countries whose Constitution enabled Voting Rights to women. In the process of nation building, collective development is possible only with support from everyone. It’s a matter of inner satisfaction for me that in adherence to the farsightedness of the framers of the Constitution, the Parliament of India has now passed the Nari Shakti Vandan Act. The Nari Shakti VandanAdhiniyam is an example of the Sankalp Shakti, the strength of the resolve of the Democracy. This will provide a fillip to the pace of accomplishing our resolve of a developed India.
My family members, when the people at large take charge of nation building, no power in the world can stop that country from moving forward. Today, it is clearly visible in India that many transformations are being led by the 140 crore people of the country. We have seen a direct example of this during this festive season. Last month in ‘Mann Ki Baat’ I had laid emphasis on ‘Vocal for Local’ i.e. buying local products. Within the last few days, business worth more than Rs. 4 lakh crore has been done in the country on Diwali, BhaiyaDooj and Chhath. And during this period, tremendous enthusiasm was seen among the people in buying products Made in India. Now even our children, while buying something at the shop, have started checking whether Made in India is mentioned on them or not. Not only that, nowadays, people do not forget to check the Country of Origin while purchasing goods online.
Friends, just as the very success of 'Swachh Bharat Abhiyan' is becoming its inspiration; the success of ‘Vocal For Local’ is opening the doors to a ‘Developed India - Prosperous India’. This campaign of ‘Vocal For Local’ strengthens the economy of the entire country. The Vocal For Local campaign is a guarantee of employment. This is a guarantee of development; this is the guarantee of balanced development of the country. This provides equal opportunities to both urban and rural people. This also paves the way for Value Addition in local products, and if ever, there are ups and downs in the global economy, the mantra of Vocal For Local also protects our economy.
Friends, this sentiment towards Indian products should not be limited to festivals only. The wedding season as wellhas commenced now. Some trade organizations estimate that there could be a business of around Rs 5 lakh croreduring this wedding season. While shopping for weddings, all of you should give importance to products made in India only. And yes, since the topic of marriage has come up, one thing has been troubling me off and onfor a long time… and if I don't open up my heart's pain to my family members, who else do I do it with? Just ponder… these days a new milieu is being created by some families to go abroad and conduct weddings. Is this at all necessary? If we celebrate the festivities of marriages on Indian soil, amid the people of India, the country's money will remain in the country. The people of the country will get an opportunity to render some service or the other at your wedding… even poor people will tell their children about that occasion. Can you extrapolate on this mission of ‘Vocal for Local’? Why don't we hold such wedding ceremonies in our own country? It is possible that the kind of system you want may not be there today, but if we organize such events, systems will also develop. This is a topic related to very big families. I hope this pain of mine will definitely reach those big families.
My family members, another big trend has been seen during this festive season. This is the second consecutive year when the trend of buying some goods through cash payments on the occasion of Deepawali is gradually on the decline. That means, people are making more and more digital payments now. This is also very encouraging. You can do one more thing. Decide for yourself that for one month you will make payments only through UPI or any digital medium and not through cash. The success of the digital revolution in India has made this absolutely possible. And when one month is over, please share your experiences and your photos with me. I wish you all the best in advance from now itself.
My family members, our young friends have given another significant good news to the country, which is going to swell all of us with pride. ‘Intelligence, Idea and Innovation’is the hallmark of Indian youth today. A continuous rise in their intellectual properties through the combination of technology - this in itself is an important facet of progress in enhancing the capability of the country. You will be pleased to know that there has been an increase of more than 31 percent in patent applications by Indians in 2022. The World Intellectual Property Organization has released a very interesting report. This report shows that this has never happened earlier even in the top 10 countries that are at the forefront in filing patents. I congratulate my young colleagues for this wonderful achievement. I want to assure my young friends that the country is with you at every step. After the administrative and legal reforms made by the government, today our youth are engaged in innovation on a large scale with renewed energy. If compared with the figures of 10 years ago… today, our patents are getting 10 times more approvals. We all know that patents not only increase the Intellectual Property of the country; they also open doors to newer opportunities. Not only that, it also enhances the strength and potential of our start-ups. Today the spirit of innovation is being promoted among our school children as well. Atal Tinkering Lab, Atal Innovation Mission, Incubation Centres in colleges, Start-Up India campaign… the results of such relentless efforts are in front of the countrymen. This too, is a direct example of India's youth power; India's innovative power. Moving ahead with this fervour, we shall achieve the vision of a developed India and that is why I say again and again, 'Jai Jawan-Jai Kisan', 'Jai Vigyan-Jai Anusandhan'.
My dear countrymen, you might remember that some time ago in 'Mann Ki Baat' I had discussed about the large number of fairs being organized in India. Then the idea of a competition also came to mind in which people would share photos related to fairs. The Ministry of Culture had organized a Mela Moments Contest in connection with the same. You wouldbe pleased to know that thousands of people participated in it and many people also won prizes. Rajesh Dharji, resident of Kolkata, won the award for his amazing photo of a balloon and toy seller at CharakMela. This fair is very popular in rural Bengal. Anupam Singh ji received the Mela Portraits Award for showcasing Holi at Varanasi. Arun Kumar Nalimelaji was awarded for showing an attractive aspect related to 'KulasaiDussehra'. Similarly, a photo showing the devotion of Pandharpur was included in the most liked photo, which was sent by a gentleman from Maharashtra, Shriman Rahul ji. In this competition, there were many pictures of local dishes visible during the fairs. In this, the picture by AlokAvinash ji, resident of Purulia, won an award. He had showcased the food of rural areas of Bengal during a fair. A picture by PranabBasaakji, in which women are enjoying Qulfi during the Bhagoriya festival, was also awarded. Rumelaji had sent a photo of women tasting Bhajiya in a village fair in Jagdalpur, Chhattisgarh - that was also awarded.
Friends, through ‘Mann Ki Baat’, today I request every village, every school, everypanchayat to organize such competitions regularly. Nowadays, the power of social media is immense… technology and the mobile have reached every home. Be it your local festivals or products, you can make them global through them as well.
Friends, just like the fairs held in every village, various dances here also possess their own heritage. There is a very famous dance in the tribal areas of Jharkhand, Odisha and Bengal which is called 'Chhau'. 'Chhau' festival was organized in Srinagar from 15 to 17 November with the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. Everyone enjoyed the 'Chhau' dance in this program. A workshop was also organized to impart training in 'Chhau' dance to the youth of Srinagar. Similarly, 'BasohliUtsav' was organized in Kathua district a few weeks ago. This place is a 150 kilometers away from Jammu. Local art, folk dance and traditional Ramlila were organized in this festival.
Friends, the beauty of Indian culture was felt in Saudi Arabia also. This month, an event named 'Sanskrit Utsav' was held in Saudi Arabia. This was unique in itself, since the entire program was in Sanskrit. Dialogues, music, dance, everything in Sanskrit, in which the participation of the local people was also seen.
My family members, 'Swachh Bharat' has now become a favorite topic of the entire country. It of course is my favorite topic as well and as soon as I receive any news related to it, my mind veers towards it… and it is naturalfor it to certainly find a mention in 'Mann Ki Baat'. The Swachh Bharat Abhiyan has changed people's mindset regarding cleanliness and public hygiene. Today this initiative has become a symbol of the national spirit, which has improved the lives of crores of countrymen. This campaign has also inspired people from different walks of life, especially the youth, for collective participation. One such commendable effort has been observed in Surat. A team of youth has started ‘Project Surat’ there. Its aim is to make Surat a model city which becomes an excellent example of cleanliness and sustainable development. Under this effort, which commenced as 'Safai Sunday', the youth of Suratearlier used to clean public places and the Dumas Beach. Later, these people also got involved wholeheartedly in cleaning the banks of the Tapiriver. And you will be happy to know that within no time the number of people associated with this has risen to more than 50 thousand. The confidence of the team increased with the support received from the people, after which they also embarked upon the task of collecting garbage. You will be surprised to know that this team has cleared lakhs of kilos of garbage. Such efforts made at the grassroots level can bring huge changes.
Friends, another piece of information has come in from Gujarat itself. A few weeks ago, 'BhadaraviPoonam Fair' was organized atAmbaji.More than 50 lakh people came to this fair. This fair takes place every year. The most significant aspect about it was that the people who came to the fair conducted a cleanliness campaign across a large part of Gabbar Hill. This campaign to keep the entire area around the temples clean is very inspiring.
Friends, I always say that cleanliness is not a campaign for a day or a week but it is an endeavor to be implemented for life. We also see people around us who have devoted their entire lives to issues related to cleanliness. Loganathanji, who lives in Coimbatore, Tamil Nadu, is incomparable. During his childhood, he often used to getperturbedon seeing the torn clothes of poor children. After that, he took a vow to help such children and started donating a part of his earnings to them. When there was shortage of money, Loganathanji even cleaned toilets so that the needy children could be helped. He has been engaged in this task with complete dedication for the last 25 years and till now has helped more than 1500 children. I once again commend such efforts. Many such efforts taking place across the country not only inspire us but also ignite the will to do something new.
My family members, one of the biggest challenges of the 21st century is 'Water Security'. Conserving water is no less than saving life. When we perform any work with this spirit of collectivity, we also achieve success. An example of this is the 'AmritSarovar' being built in every district of the country. The more than 65 thousand ‘AmritSarovars’ that India has developed during the ‘AmritMahotsav’ will benefit forthcoming generations. Now it is also our responsibility to ensure that wherever 'AmritSarovar' have been built, they should be regularly looked after so that they remain the main source of water conservation.
Friends, amidst such discussions on water conservation; I also came to know about the 'JalUtsav' held in Amreli, Gujarat. There is also a lack of perennially flowing rivers in Gujarat, hence people have to depend mostly on rain water. During the last 20-25 years, after the efforts of the government and social organizations, the situation there has definitely changed. And hence ‘JalUtsav’ has a big role there. During the ‘JalUtsav’ held in Amreli, there were efforts to enhance awareness among the people on ‘water conservation’ and conservation of lakes. In that, water sports were also promoted and brainstorming was also done with experts on water security. The people participating in the program liked the tricolor water fountain very much. This water festival was organized by the foundation of SavjibhaiDholakia, who made a name for himself in the diamond business of Surat. I congratulate everyone involved in this and wish them all the best for doing similar work for water conservation.
My family members, nowadays the importance of skill development is finding acceptance all over the world. When we teach someone a skill, we not only give the person that skill; we also provide a source of income. And when I came to know that an organization has been engaged in skill development work for the last four decades, I felt even better. This institution is in Srikakulam, Andhra Pradesh and its name is ‘Beljipuram Youth Club’. Focusing on skill development, ‘Beljipuram Youth Club’ has empowered around 7000 women. Most of these women today are doing some work or the other on their own. This organization has also helped the children trapped in child labor to get out of that vicious cycle by teaching them some skill or the other. The team of ‘Beljipuram Youth Club’also taught new skills to the farmers associated with Farmer ProducerOrganizations i.e. FPOs, which has empowered a large number of farmers. This youth club is also spreading awareness in every village regarding cleanliness.It has also helped in the construction of many toilets. I congratulate and appreciate all the people associated with this organization for skill development. Today, such collective efforts are needed for skill development in every village of the country.
Friends, when there is a collective effort towards a goal, the level of success also rises higher. I want to share with all of you an inspiring example of Ladakh. You certainly must have heard about the Pashmina Shawl. Ladakhi Pashmina is also being discussed a lot for some time now. Ladakhi Pashmina is reaching the markets around the world under the name of ‘Looms of Ladakh’. You will be surprised to know that more than 450 women from 15 villages are involved in weaving them. Earlier they used to sell their products only to the tourists coming there. But now in this era of Digital India, the products made by them have started reaching different markets in the country and the world. That means our local is now becoming global and on account of that, the earnings of these women have also increased.
Friends, such successes of women power are present in every corner of the country. There is a need to bring such examples to the fore as much as possible. And what could be better than ‘Mann Ki Baat’ to convey this? So you too share such examples with me as much as possible. I will also try my best to bring them to you.
My family members, in 'Mann Ki Baat' we have been discussing such collective efforts which have brought about major changes in the society. Another achievement of ‘Mann Ki Baat’ is that it has made radio more popular in every household. On MyGov, I have received a letter from Ram Singh BaudhJi of Amroha in Uttar Pradesh. Ram Singh ji has been engaged in the work of collecting radio sets for the last several decades. He says that after 'Mann Ki Baat', people's curiosity about his Radio Museum has increased further. Similarly, inspired by ‘Mann Ki Baat’, TeerthdhamPrernaTeerth near Ahmadabad has organized an interesting exhibition. More than a 100 antique radios from India and abroad are displayed here. Here, all the episodes of ‘Mann Ki Baat’ done till now can be heard. There are many more examples, which show how people got inspired by ‘Mann Ki Baat’ and started their own enterprise. One such example is that of Varshaji of Chamarajanagar, Karnataka, who was inspired by 'Mann Ki Baat' to stand on her own feet. Motivated by an episode of this program, she started the work of making organic fertilizer from bananas. This initiative of Varshaji, who is very fond of nature, has also brought employment opportunities for other people.
My family members, tomorrow the 27th of November, is the festival of KartikPurnima. ‘DevDeepawali’ is also celebrated on this day. And I always feel like witnessing 'DevDeepawali' of Kashi. This time I’ll not be able to go to Kashi but I am definitely sending my best wishes to the people of Banaras through ‘Mann Ki Baat’. This time too, lakhs of lamps will be lit on the Ghats of Kashi; there will be a grand Aarti; there will be a laser show… lakhs of people from India and abroad will enjoy 'DevDeepawali'.
Friends, tomorrow, on the day of the full moon, is also the Prakash Parv of Guru Nanak DevJi. Guru Nanak Ji's precious messages are inspiring and relevant even today, not only for India but for the whole world. They inspire us to be simple, harmonious and dedicated towards others. Our Sikh brothers and sisters all over the world are seen following the teachings of Guru Nanak DevJi about the spirit of service and acts of service. I convey my very best wishes to all the listeners of Mann Ki Baat, on the Prakash Parv of Guru Nanak DevJi.
My family members, that’s all this time with mein 'Mann Ki Baat'. By and by, 2023 is moving towards its end. And like every time, you and I are also thinking that look...this year has passed so quickly. But it is also true that this year has been a year of immense achievements for India, and India's achievements are the achievements of every Indian. I am glad that ‘Mann Ki Baat’ has become a powerful medium to highlight such achievements of Indians. Next time we will talk to you again about the many successes of our countrymen. Till then, I take leave of you.
Thank you very much.
Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘মন কী বাত’কী 26.11.2023দা শন্দোকপা 107শুবা তাঙ্কক্তা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
26 NOV 2023 11:41AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, মন কী বাত্তা অদোম্বু তরাম্না ওকচরি। ঐখোয়না ঙসিগী নুমিৎ, নবেম্বর 26পু কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই। লৈবাক্না তেররগী তমথীবা লান্দা অমা নংখিবা অদু ঙসিগী নুমিৎ অসিদনি। তেরোরিস্তশিংনা মুম্বাইবু অকীবনা নিকহনখি, লৈবাক পুম্ববুসু নিকহনখি। অদুবু, থৌদোক অদুদগী মায় পাকপা ঙমহনখিবা অদুদি ভারতকী লানফম মরক্কী থৌনাননি; ঐখোয়না হৌজিক্তি তেররগা ইশাগী অপুনবা ইতিক্কা লান্থেংনরি। মুম্বাই লান্দাদা পুন্সি মাঙখিবা পুম্নমক্কী মফমদা ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঙসিদি, লান্দা মনুংদা খ্বাইদগী চাউনা কত্থোকখিবা থৌনা ফরবশিংবু লৈবাক্না নীংশিংলি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, ঙসিগী নবেম্বর 26কী নুমিৎ অসি অতোপ্পা মরম অমগী ওইনসু য়াম্না মরু ওইরি। ইং 1949গী ঙসিগী নুমিৎ অসিমক্তদা কনস্তিত্বেন্ত এসেমব্লীনা অয়াবা পীদুনা ভারতকী সংবিধান চৎনবা হৌখিবনি। ইং 2015দা ঐখোয়না বাবাসাহেব অম্বেদকরগী 125শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লিঙৈ মনুংদা, নবেম্বর 26পু সংবিধানগী নুমিৎ হায়া পাংথোকপা য়াই হায়বা ৱাখল অমা ঐঙোন্দা লাকখিবদু ঐহাক নীংশিংলি। মদুদগী হৌদুনা অমসুং মখা তারকপা চহি খুদিংদা, ঐখোয়না নুমিৎ অসিবু সংবিধানগী নুমিৎ হায়না পাংথোক্তুনা লাক্লি। ঐহাক্না সংবিধানগী নুমিৎ অসিদা লৈবাক মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। মীয়ামগী থৌদাংদা মরু ওইবা প্রাইওরিতী পীদুনা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারতকী ৱারেপ অমা অমত্তা ওইনা পুন্দুনা ফংমিন্নগনি।
মরুপশিং, সংবিধান শেম্বদা চহি 2, থা 11 অমসুং নুমিৎ 18 চঙখি হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙনরে। কনস্তিত্বেন্ত এসেমব্লীগী খ্বাইদগী অহল ওইবা মীওইদি শ্রী সচিদানন্দজীনি। ঐখোয়গী সংবিধানগী দ্রাফ অসিদি লৈবাক 60 হেনবগী সংবিধানশিংবু মতম শাংনা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা শেমখিবনি। দ্রাফ শেম্বা লোইরবা তুংদা, অরোইবা স্ত্রকচর শেমদ্রিঙৈদা, মসিদা এমেন্দমেন্ত 2000 হেনববু হাপচিনখি। ইং 1950দা সংবিধান চৎনখ্রবা মতুংদগী ঙসিগী নুমিৎ ফাওবদা, সংবিধান অসিদা পুন্না এমেন্দমেন্ত 106 হাপখি। লৈবাক্কী মতম, ফিভম অমসুং তঙাই ফদবশিংগী মতুং ইন্না, সরকার কয়ানা মতম কয়াদা এমেন্দমেন্ত পাংথোকখি। সংবিধানগী অহানবা এমেন্দমেন্তনা ফ্রীদম ওফ স্পীচ অমসুং এক্সপ্রেসনবু অকক্নহনখিবা অদুসু ঐখোয়গী লাইবক থীবনি। অদুগা, 44শুবা এমেন্দমেন্ত অসিদনা ইমর্জেন্সীগী মনুংদা পাংথোকখিবা অরানবা খুদিংবু মতমগী অপাম্বগী মখা পোন্না শেমদোকখিবনি।
মরুপশিং, কনস্তিত্বেন্ত এসেমব্লীগীদমক্তা নোমিনেত তৌখিবা চপ মান্নবা মেম্বরশিংগী মনুংদগী 15না নুপী ওইখিবা অসিসু ইথিল পীনিংঙাই ওইবা থৌওংনি। মসিগুম্বা মেম্বর অমদি হন্সা মেহতাজীনি, মহাক্না নুপীগী হক অমসুং অচুম্বা ৱায়েলগীদমক্তা ৱাফম থমখিবনি। মতমদুদা, ভারত অসি নুপীদা ভোত থাদবগী হক পীবা সংবিধানগী মরক্তা অমা ওইরম্মি। লৈবাক শেম্বা মতমদা, পুন্না চাউখৎমিন্নবা হায়বসি মীপুম খুদিংনা শরুক য়াবা মতমদা ওইথোক্কদবনি। সংবিধান শেম্বীরম্বা মীওইশিংগী মিৎয়েং শানবা মতৌ ইন্দুনা ভারতকী পার্লিয়ামেন্তনা নারি শক্তি আধিনিয়মগী অয়াবা পীবসিদি ঐহাক্না নুংদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজখি। নারী শক্তি বন্দন আধিনিয়ম অসিদি গনতন্ত্রগী ৱারেপকী পাঙ্গল, শঙ্কল্প শক্তিগী খুদম অমনি। মসিনা চাউখৎপা ভারত অমগী ৱারেপ অসি ফংবদা খোঙজেল হাপকনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, মীয়াম মশিং য়াম্বনা লৈবাক শেম্বগী থৌদাং লৌরক্লবদি, লৈবাক অদুনা তুংলমচত্তা খোঙদাবদা মালেমগী শক্তি অমত্তনা থিংবা ঙম্লোই। ঙসিদি, লৈবাক্কী মীওই করোর 140না অহোংবা কয়া পুরকপগী মতৌদি ঙসি ভারত্তা ময়েক শেংনা উবা ঙম্লে। হন্দক্কী কুহ্মৈগী কুমজাদা মসিগী হকথেংনবা খুদম অমা ঐখোয়না উবা ফংখি। মমাংগী থাগী ‘মন কী বাত’তা ঐহাক্না ‘ভোকেল ফোর লোকেল’, হায়বদি, লোকেলগী পোত্থোক লৈবা হায়বসিদা মরু ওইবা পীখিবনি। হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা, দিৱালী, ভৈয়া দুজ অমসুং ছথ পুজাদা লুপা করোর লাখ 4 হেনবগী কারবার লৈবাক অসিদা তৌনখি। মতমসিগী মনুংদা, লৈবাক মীয়াম্না মেদ ইন ইন্দিয়া পোত্থোক লৈবদা থৱাই নুংঙাইনবগী মতৌ উনখি। ঐখোয়গী অঙাংশিংসু দুকান্দা পোৎ লৈবা মতমদা মদুদা ভারত্তা শাবনি হায়না থাবরা থাদবরা য়েংনবা হৌরে। মসিদা নত্তনা, মীয়াম্না ওনলাইন্দগী পোৎ লৈবদা পোত্থোক অদুগী হৌরকফম য়েংবসু কাওনদ্রে।
মরুপশিং, ‘স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান’গী মায় পাকপনা ইথিল ওইরক্লিবা অসিগুম্না, ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী মায় পাকপা অসিনসু ‘চাউখৎপা ভারত – নুংঙাই য়াইফবা ভারত’ অমগী থোঙ হাংদোক্লি। মসিগুম্বা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ কেম্পেন অসিনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গলসু হেনগৎহল্লে। মসিগী কেম্পেন অসিদি থবক পীবগী গেরেন্তীসু ওইরে। মসিদি চাউখৎ-থৌরাংগী গেরেন্তীনি; মসিদি লৈবাক্কী খল মান্ননা চাউখৎপগী গেরেন্তীনি। মসিনা লোকেল পোত্থোকশিংগী ভেল্যু ইদিসনগী লম্বীসু য়াৎলি, অদুগা করিগুম্বা, মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা অকা অকুম লৈরক্লবসু, ভোকেল ফোর লোকেলগী মন্ত্রনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনবু ঙাক শেল্লি।
মরুপশিং, ভারতকী পোত্থোকশিংগী মতাংদা চেল্লিবা ৱাখল্লোন অসি শুপ্নগী কুহ্মৈগী মতমদা অকক্নবা লৈহল্লোইদবনি। লুহোংবগী কুমজাসু হৌজিক হৌরে। কুমজা অসিগী মনুংদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 5কী কারবার তৌনগনি হায়না লল্লোন-ইতিক্কী লুপ খরনা পানরি। অদোম্না লুহোংবগী পোৎ লৈবা খুদিংদা, ভারত্তা শাবা পোত্থোকশিংদা খক্তা মরু ওইবা পীগদবনি। অদুগা হোই, লুহোংবগী ৱাফম লাক্লবনিনা, ঐহাকপু মতম শাংনা ৱাহনবা হীরম অমা লৈরি...ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইদা হায়দনা কনাদা হায়গনি? অমুক্তা খন্থসি, হৌজিক্কান্দি, মীরম লৈবাক্তা চত্তুনা লুহোংবগী থৌরম পাংথোকপগী চৎনবী অমা ইমুং খরনা হৌদোক্নরক্লি। মসিবু য়াম্না তঙাই ফদ্রবরা? ঐখোয়না ইরমদম অসিদা লুহোংবগী থৌরমশিং পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক্কী শেল অসি লৈবাক মনুংদা অদুমক লৈজগনি। লৈবাক্কী মীওইশিংনা অদোমগী লুহোংবদা মশাগী সেবা পীবগী খুদোংচাবা ফংজগনি, লাইরবা মীওইশিংসু মখোয়গী অঙাংশিংদা মদুগী মতাংদা পাউদমজগনি। অদোম্না ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ মিসন অসিগা থৌরমশিং অসিগা চুনহনবা য়াদবরা? ইশাগী লৈবাক্তা লুহোংবগী থৌরম পাংথোকপদা করি অকায়বা লৈবগে? অদোম্না পাম্বা পথাপশিংদু ঐখোয়গী নাক্তা ঙসি লৈরমদবা য়াই, অদুবু, ঐখোয়না অসুম পাংথোক্নরবদি, পথাপ অদু মথন্নতা লৈজরক্কনি। মসিদি য়াম্না চাউবা ইমুংশিংগা মরী লৈনবা হীরম্নি। ঐহাক্কী ৱাফম অসি অচৌবা ইমুংশিং অদুদা শোইদনা য়ৌগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, হন্দক্কী কুহ্মৈগী কুমজা অসিদা অতোপ্পা অচৌবা চৎনবী অমসু উবা ফংই। দীপাবলিদা কেশ পেমেন্ত শিজিন্নদুনা পোৎ লৈবা হন্থরক্লিবা অসিসু হন্দক্কে চহিসিনা থংন-থংননা অনিশুবা চহি ওইরি। মসিনা হায়বদি, মীয়াম্না দিজিতেল পেমেন্ত হেন্না হৌজিক্তি পাম্নরে হায়বনি। মসিদি পুক্নিং য়াম্না থৌগৎপা ৱাফম্নি। অদোম্না পাংথোকপা য়াবা অমসু লৈ। থা অমদি কেশ পেমেন্ত শিজিন্নদনা শুপ্নগী UPI নত্ত্রগা দিজিতেল পেমেন্তখক শিজিন্নগে হায়না ইশানা অমুক্তা লেপ্পীয়ু। দিজিতেল ইহৌনা ভারত্তা মায় পাক্লকপনা মসিবু ওইথোকহল্লে। থা অমদু হেক লোইখিবগা, অদোমগী এক্সপেরিএন্স অমসুং ফোতোশিংবু ঐঙোন্দা শেয়র তৌবীরকউ। ঐহাক্না অদোম্না মায় পাকপা ওইরো হায়না হৌজিক্তগী হৌনা মাংজৌননা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা নুংঙাইরবা অতোপ্পা পাউ অমসু লৈবাক্কীদমক্তা লৈরে, মসিনা ঐখোয়বু শোইদনা চাউথোকহনগনি। ‘ইন্তেল্লিজেন্স, দেতা অমসুং ইন্নোভেসন’ অসিদি ভারতকী নহাশিংগী ঙসিগী শক্তাক্নি। তেক্নোলোজী পুনশিন্দুনা মখোয়গী ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী মশক থোক্না অমসুং লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা অসিমক লৈবাক্কী মতিক হেনগৎহনবদা পুরকপা মায় পাকপা অমনি। ভারত মচানা পেতেন্তকীদমক্তা এপ্লাই তৌবগী মশিংনা ইং 2022দা চাদা 31 হেন্না হেনগৎখি তাবদা অদোমসু পেনবা ফাওগনি। ৱর্ল্দ ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী ওর্গনাইজেসন্না য়াম্না নুংঙাইবা রিপোর্ত অমা ফোঙখ্রে। থৌওং অসি পেতেন্ত ফাইল তৌবগী মতাংদা মাঙজিল থানা লৈরিবা মকোক থোংবা লৈবাক 10গী মফমদসু থোকখিদ্রি হায়না রিপোর্ত অসিনা পল্লি। মসিগুম্বা ফজরবা মায় পাকপা অসিগীদমক্তা ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিংবু থাগৎচরি। লৈবাক্না অদোমগী খোঙ্কাপ খুদিংদা অদোমগীদমক্তা লেপ্লি হায়না নহা ওইরিবা মরুপশিংগী মফমদা থাজবা পীজরি। সরকারনা পাংথোকখিবা এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং লিগেল রিফোর্ম কয়াগী মতুংদা, ঐখোয়গী নহাশিংনা অনৌবা পাঙ্গলগা লোয়ননা ঙসিদি, ইন্নোভেসন পাক চাউনা পাংথোক্লি। চহি 10গী মমাংদা লৈরম্বা ফিগরগা চাংদম্নবা মতমদা, ঐখোয়গী পেতেন্তনা চাদা 10 হেন্না এপ্রুবেল ফংলে। পেতেন্তশিংনা লৈবাক্কী ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী মশিং হেনগৎহনবতা নত্তনা, মখোয়না খুদোংচাবগী অনৌবা থোঙ কয়াসু হাংদোক্লিবনি। মসিদা নত্তনা, মসিনা ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংগী পাঙ্গল অমসুং মতিকপুসু হেনগৎহল্লি। ঙসিদি, স্কুল তম্লিবা অঙাশিংদসু ইন্নোভেসনগী ইথিল পীরে। অতল তিঙ্করিং লেব, অতল ইন্নোভেসন মিসন, কোলেজশিংদা লৈবা ইনক্যুবেসন সেন্তর, স্তার্তঅপ ইন্দিয়া কেম্পেন...লেপ্তনা পায়খৎলিবা মসিগুম্বা থবকশিংগী মহৈ ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে। মসিমক ঐখোয়গী ভারতকী নহাশিংগী পাঙ্গলগী হকথেংনবা খুদম অমনি; মসিমক ভারতকী ইন্নোভেসনগী পাঙ্গলনি। মসিগুম্বা নুংঙাইবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদাদুনা, ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমগী পান্দম ফংলগনি, অদুনা, ঐহাক্না ‘জয় জৱান - জয় কিশান’, ‘জয় বিজ্ঞ্যান – জয় অনুসন্ধান’ হায়না হঞ্জিন-হঞ্জিন্না হায়রীবনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, ভারত্তা মেলা মশিং য়াম্না পাংথোক্লি হায়না ঐহাক্না থা খরগী মমাংদা ‘মন কী বাত’তা হায়খিবা অদোম্না নীংশিংলম্বা য়াই। অদুনা, চাংয়েংনবগী ৱাফমসু ৱাখল্লোন্দা অদুমক লাক্কনি, অদুগা মেলাশিংগা মরী লৈনবা ফোতো কয়াসু মীয়াম্না শেয়র তৌনরক্কনি। কলচর মন্ত্রালয়না চপ মান্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মেলা মোমেন্ত কন্তেস্ত অমা শীনখ্রে। মীওই লিশিং কয়ানা মসিদা শরুক য়াদুনা মনা কয়া অমসু ফংনখ্রে তাবদা অদোম্না নুংঙাইবা ফাওগনি। কোলকাতাদা লৈবা রাজেশ ধার্জীনা কাপখিবা চরকমেলাদা বেল্লুন অমসুং শান্নপোৎ য়োনবা মীওই অমগী ফোতোনা মনা অসি ফংখি। মেলা অসি বেঙ্গলগী খুঙ্গংদা মমিং য়াম্না চৎলি। ভরানসীদা হোলী পাংথোকপগী মতৌ উৎপা অনুপম সিংহজীগী ফোতোনা মেলা পোর্ত্রেত এৱার্দ ফংখি। ‘কুলাসাই দসেরা’গা মরী লৈনবা নীংথিরবা শক্তম অমগীদমক্তা অরুন কুমার নালিমেলাজীদা মনা পীখি। চপ মান্নবা মতৌ ওইনা, মহারাস্ত্রগী শ্রীমান রাহুলজীনা থারকপা পন্ধার্পুরগী অচেৎপা নুংশিবা উৎপা ফোতো অমবু খ্বাইদগী পাম্নবা ফোতোশিংগী মনুং চনখি। চাংয়েংনবা অসিদা, মেলাশিংদা য়োনবা লোকেল অচা-অথক্কী ফোতো কয়া অমসু থারকখি। মসিগী মনুংদা, পুরুলিয়াদা লৈবা অলোক অভিনাশকী ফোতোনা মনা অমা ফংখি। মহাক্না মেলা মনুংদা উৎপা বেঙ্গলগী খুঙ্গংগী মফমশিংগী চিঞ্জাকশিং উৎখি। ভাগোরিয়া কুহ্মৈদা কুলফী হাওনা চারিবী নুপী অমগী শক্তম উৎপা প্রনব বাসকজীগী ফোতোবুসু মনা পীখি। নুপী অমনা ছতিসগরগী জগদলপুরগী খুঙ্গংগী মেলা অমদা ভজিয়া চাবগী ফোতো অমা রুমেলাজীনা থারকখি, মদুবুসু মনা পীখি।
মরুপশিং, ‘মন কী বাত’কী খুত্থাংদা, ঐহাক্না ঙসি, খুঙ্গং, স্কুল অমসুং পঞ্চায়ত খুদিংনা মসিগুম্বা চাংয়েংনবগী থৌরমশিং মতম নাইনা শীন্নবা হায়জরি। হৌজিক্কান্দি, সোসিএল মীদিয়াগী শক্তি য়াম্না চাউরে, তেক্নোলোজী অমসুং মোবাইলনা য়ুম্থোং খুদিংদা য়ৌরে। অদোমগী লোকেল কুহ্মৈ নত্ত্রগা পোত্থোক ওইরো, অদোম্না মখোয়শিংবু গ্লোবেল ওইহনবা য়ারে।
মরুপশিং, খুঙ্গং খুদিংদা মেলা পাংথোকপগুম্না, মখল কয়াগী জগোইশিংসু মশাগী হেরিতেজ লোইনা লৈজৈ। ঝার্খন্দ, ওরিশা অমসুং বেঙ্গলগী ত্রাইবেল মফমশিংদা ‘ছাউ’ কৌবা অফাওবা জগোই অমা লৈ। নবেম্বর 15-17দা ‘এক ভারত। শ্রেস্থ ভারত’কী ইথিলগা লোয়ননা শ্রীনগরদা ‘ছাউ’ কুহ্মৈ পাংথোকখি। থৌরম অসিদা উৎখিবা ‘ছাউ’ জগোইবু মীপুম খুদিংনা পাম্নখি। শ্রীনগরগী নহাশিংদা ছাউগী ত্রেনিং পীনবা ৱর্কশোপ অমসু পাংথোকখি। মান্নবা মতৌ ওইনা, চয়োল খরগী মমাংদা কথুৱা জিলাদা ‘বাসোলী উৎসব’ পাংথোকখি। মফম অসিদি শ্রীনগরদগী কিলোমীতর 150 থাপ্না লৈবনি। কুহ্মৈ অসিদা লোকেল আর্ত, খুনুং জগোই অমসুং ত্রেদিস্নেল রামলীলাসু উৎখি।
মরুপশিং, ভারতকী চৎনবীগী ফজবগী মতৌ অসি সাউদী অরাবিয়াদসু উবা ফংখ্রে। হন্দক্কী থা অসিদা, সাউদী অরাবিয়াদা ‘সংস্কৃত উৎসব’ কৌবা থৌরম অমা পাংথোকখি। মসিমক মশানা তোপ-তোপ্পা থৌরম অমনি, মরমদি, অপুনবা থৌরম অসি সংস্কৃত্তা পাংথোকখি। দাইলোগ, ম্যুজিক, জগোই...পুম্নমক সংস্কৃত্তা পাংথোকখি অমসুং মসিদা লোকেল মীয়াম্না শরুক য়াবগী মতৌসু উবা ফংখি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, ‘স্বচ্ছ ভারত’ হায়বসি লৈবাক পুম্বগী খ্বাইদগী পাম্নবা হীরম অমা ওইরে। মসি ঐহাক্কীসু খ্বাইদগী পামজবা হীরম ওইরি অমসুং ঐহাক্না মসিগা মরী লৈনবা পাউ হেক তাবা খুদিংদা ঐগী ৱাখলনা মসিগী মাইকৈদা অদুম চৎলি....অদুনা ‘মন কী বাত’তা মসিগী মতাংদা পনবা হায়বসিদি মহৌশানা তাবনি। স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান্না লু-নানবা অমসুং পব্লিক হাইজিনগী মতাংদা মীয়ামগী ৱাখল্লোনবু হোংহল্লে। ঙসিদি, খোঙথাং অসিনা লৈবাক্কী ইথিলগী খুদম অমা ওইরে, অমসুং মসিনা লৈবাক মীয়াম করোর অমগী পুন্সিবু ফগৎহল্লে। কেম্পেন অসিনা থেংখাং খুদিংগী মীওইদা ইথিল পীরি, মরু ওইনা, মহাশিংবু পাক্তক্ননা শরুক য়াহল্লি। মসিগুম্বা থাগৎনীংঙাই ওইরবা থৌরম অমা ঐখোয়না সুরত্তা উবা ফংখি। নহাশিংগী কাঙলুপ অমনা মফমসিদা “প্রোজেক্ত সুরত” হৌদোকখ্রে। মখোয়গী পান্দমদি সুরতপু ফিদম্নীংঙাই ওইবা শহর অমা ওইহন্দুনা লু-নানবা অমসুং সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী অফবা খুদম অমা ওইহনবনি। ‘সফাই সন্দে’ হায়না হৌদোকখিবা থবক্কী মখাদা, সুরতকী নহাশিংনা অহানবদা মীয়াম তিনবা মফম অমসুং দুমাস সমুদ্র তোর্বান শেংদোক্লম্মি। মতুংদা, মখোয়না তাপী তুরেলগী তোর্বান শেংবগী থবকসু থৱাই য়াওনা পায়খৎপা হৌখি। থবক অসিদা শরুক য়াবা মীওই মশিংনা তেল্লবা মতমগী মনুংদা লিশিং 50 হেনখি তাবদা অদোম্না নুংঙাইবা পোক্কনি। কাঙবু অসিগী থাজবা হেনগৎলকখি, মীয়াম্না শৌগৎপসু হেনগৎলকখি, অদুদগী মখোয়না ফত্ত-হৌদী খোম্বগী থবক হৌখি। কাঙবু অসিনা ফত্ত-হৌদী কিলো লাখ কয়া খোমখ্রে তাবদা অদোম্না অঙকপা ফাওগনি। গ্রাসরুত লেবেলদা মসিগুম্বা থবক পায়খৎপনা অচৌবা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি।
মরুপশিং, অতোপ্পা পাউ অমদি গুজরাতমক্তগী লাকপনি। চয়োল খরগী মমাংদা, অম্বাজীদা ‘ভদরাভী পুনম’ মেলা পাংথোকখি। মীওই লাখ 50 হেনবনা মেলা অসি য়েংবা লাকখি। মেলা অসি চহি খুদিংগী পাংথোকই। মসিগী খ্বাইদগী মশক নাইবা ৱাফমদি, মেলাসিদা শরুক য়াবা লাকপা মীওইশিংনা গব্বর চিংগী চাউরবা মফমদা লু-নানবগী থবক পায়খৎখিবা অসিনি। লাইশঙগী অকোয়বদা লৈবা অপুনবা মফম অসিবু লু-নান্না থম্বগী কেম্পেন অসিদি ইথিল পীনিংঙাইনি।
মরুপশিং, লু-নানবা হায়বসিদি নোংমা নত্ত্রগা চয়োল অমখক পাংথোক্কদবা থবক নত্তে, মসিদি পুন্সি চুপ্পা পায়খৎকদবা খোঙথাং অমনি হায়না ঐহাক্না য়াম্না তোয়না হায়বনি। লু-নানবগীদমক্তা মপুন্সি কত্থোক্লবা মীওই কয়া অমা ঐখোয়গী অকোয়বদা উবা ফংই। তমিল নাদুগী কোইম্বাতোরদা লৈবা লোগনাথঞ্জীগা কনামত্তগা চাংদম্নবা য়ারোই। মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা শেগাইবা ফিরোল শেৎপা লাইরবা অঙাং উবদা য়াম্না নুংঙাইতবা পোকখি। মদুদগী মহাক্না মখোয়বু তেংবাংগে হায়না লেপখি অমসুং মহাক্না তুংশিঞ্জবা শেনফমশিংবু মখোয়গীদমক্তা পীবা হৌখি। মহাক্কী মফমদা শেল লৈরক্তবা মতমদা, লাইরবা অঙাংশিংবু তেংবাংবা ঙম্নবগীদমক্তা মহাক্না অমাংশঙ শেংবা ফাওবা য়াওখি। মহাক্না চহি 25তগী থবক অসি থৱাই য়াওনা পাংথোক্তুনা লাক্লি অমসুং হৌজিক ফাওবদা মহাক্না অঙাং 1500 হেনবদা তেংবাংখ্রে। ঐহাক্না মহাক্কী হোৎনজমনবু অমুক্কা হন্না ইকায় খুম্নজরি, থাগৎচরি। লৈবাক্কী মফম কয়াদা পাংথোক্লিবা মসিগুম্বা থবক থৌরম কয়ানা ঐখোয়বু ইথিল হাপ্লি অমসুং অনৌবা অমা তৌহন্নীংনবা ইথিলসু ঐখোয়দা পীরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, 21শুবা চহি-চাগী মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবশিংগী মনুংদগী অমদি ‘ঈশিংগী অৱাৎপা’ অসিনি। ঈশিং য়োকশিনবনা পুন্সি কনবদগী তাবা নত্তে। মসিগুম্বা অপুনবগী ইথিলগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক তৌরবদি ঐখোয়না শোইদনা মায় পাকই। মসিগী খুদম অমদি লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা ‘অমৃত সরোবর’ অসিনি। ভারতনা অমৃত মহোৎসবকী মনুংদা শেমখিবা অমৃত সরোবর লিশিং 65না লাক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংদা কান্নবা পীগনি। ‘অমৃত সরোবর’ অমবু হেক শারবদি, মদুনা মরু ওইবা ঈশিং ফংফম অমা ওইহন্নবগীদমক্তা ঙাক শেন্দুনা থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাং ওইরবনি।
মরুপশিং, ঈশিং য়োকশিনবগী মতাংদা ৱারী শারিবসিগী মরকসিদা, ঐহাক্না গুজরাতকী অমরেলীদা পাংথোকপা ‘জল উৎসব’কী মতাংদা খঙবা ফংখ্রে। গুজরাত্তা ঈশিং লেপ্তনা চেনবা তুরেলগী অৱাৎপা লৈ, অদুনা মীয়াম্না নোংগী ঈশিংদা অয়াম্বা মতমদা মায় ওনশিল্লি। হৌখিবা চহি 20-25 অসিদা, সরকার অমসুং সোসিএল ওর্গনাইজেসনগী হোৎনজমন্দগী ফিভম অসিদা অহোংবা লাক্লে। অদুনা, মসিদা ‘জল উৎসব’কী মরু ওইবা থৌদাং য়াওরি। অমরেলীদা পাংথোকপা ‘জল উৎসব’কী মনুংদা, ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং পাৎ য়োকখৎপগী মতাংদা মীয়ামদা খঙবা হেনগৎহন্নবা থৌওং কয়া পাংথোকখি। লোয়ননা, ৱাতর স্পোর্তসু মসিদা হৌদোকখি অমসুং ৱাতর সেক্যুরিতীগী মতাংদা অখঙ-অহৈশিংগা লোয়ননা ব্রেন্সতোর্মিংসু পাংথোকখি। প্রোগ্রাম অদুদা শরুক য়াখিবা মীয়াম্না মফমদুগী মচু অহুমগী ঈশিং চাইবীবু য়াম্না পাম্নখি। ৱাতর ফেস্তিবেল অসি সাভজীভাই ধোলাকিয়াগী ফাউন্দেসন্না শীনবনি। মখোয় অসিদি সুরতকী দাইমন্দ কারবারদা মশাগী মিংচৎ শেমখ্রবনি। থৌরম অসিগা মরী লৈনবা মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি অমসুং ঈশিং য়োকশিনবগী মতাংদা পাংথোকপা চপ মান্নবা থবকশিংগীদমক্তা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, স্কিল দিভেলপমেন্তকী মরু ওইবশিংবু মালেম পুম্বনা হৌজিক্কান্দি শকখঙনবা হৌনরে। ঐখোয়না মীওই অমদা স্কিল তাকপীবা মতমদা, ঐখোয়না মখোয়দা স্কিল পীবতা নত্তনা মখোয়গী শেন্দান লম্বী অমসু পীবিরিবনি। হৌখিবা দিকেদ মরিদগী স্কিল দিভেলপমেন্তকী মতাংদা থবক পায়খৎপা লুপ অমগী মতাংদা ঐহাক্না খঙলকখিবা মতমদা, ঐহাক্না য়াম্না হেন্না নুংঙাইবা অমা ফাওখি। হায়রিবা ইন্সতিত্যুসন অসি আন্ধ্র প্রদেশকী বেলজিপুরমদা লৈ অমসুং মিংনা ‘বেলজিপুরম য়ুথ ক্লব’ কৌই। মখোয়না স্কিল দিভেলপমেন্ততা মিৎয়েং চঙদুনা, চাউরাক্না নুপী 7000পু মপাঙ্গল হাপখ্রে। ঙসিদি, নুপীশিংগী অসিগী মরক্তগী মশিং য়াম্লবা খরদি মশাগী থবক তৌনরে। চাইল্দ লেবরদা পন্দুনা লৈরবা অঙাং কয়াবুসু ফত্ত্রবা পথাপ অসিদগী থোক্লকপা ঙম্নবা স্কিল মখল কয়া তাকপী তম্বীদুনা মখোয়না তেংবাংলি। ‘বেলজিপুরম য়ুথ ক্লব’কী তীম অসিনা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO)গা মরী লৈনবা লৌমী কয়াদা অনৌবা স্কিল তাকপীখ্রে অমসুং মশিং য়াম্লবা লৌমীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্লি। ক্লব অসিনা লু-নানবগী মরু ওইবসু খুঙ্গংশিংদা খঙহল্লি। মখোয়না অমাংশঙ কয়া শাবদসু মতেং পাংলি। স্কিল দিভেলপমেন্তকা মরী লৈনবা লুপ অসিগী মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না থাগতচরি। ঙসিদি, মসিগুম্বা কল্লেক্তিব এফর্ত অসি লৈবাক্কী খুঙ্গংশিংগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা মথৌ তারি।
মরুপশিং, পান্দম অমগী মাইকৈদা অমত্তা ওইনা হোৎনবা মতমদা, মায় পাকপগী থাকসু ৱাংবা হেনগৎলকই। লদাখকী অফবা খুদম অমা অদোমগী মফমদা শেয়র তৌজগে। অদোম্না পাশমীনা শালগী মতাংদা শোইদনা তারম্লগনি। লদাখী পাশমীনাগী মতাংদা মতম কয়াদগী খন্নদুনা লাক্লি। লদাখী পাশমীনা অসি ‘লুম্স ওফ লদাখ’ হায়না মালেমগী কৈথেলশিংদা য়োন্নরি। খুঙ্গং 15গী ফিশাবী 450 হেনবনা শাল অসি শাবনি তাবদা অদোম্না ঙকপা ফাওগনি। মমাংদদি, লমদমসিদা লাকপা লমকোয়বা খক্তদা শাল অসি য়োল্লম্মি। অদুবু, দিজিতেল ইন্দিয়াগী হৌজিক্কী য়ুগ অসিদদি, মখোয়না শাবা পোত্থোকশিংনা লৈবাক অমসুং মালেমগী কৈথেল কয়াদা য়ৌবা হৌরে। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়গী লোকেলনা গ্লোবেল ওইরক্লে হয়বনি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা, হায়রিবা নুপীশিং অসিগী শেন্থোকসু হেনগৎলে।
মরুপশিং, মসিগুম্বা নুপীশিংগী মায় পাকপসি লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈরে। মসিগুম্বা খুদম্বু মীয়াম মাঙদা য়ারিবমখৈ পুরকপগী মথৌ য়াম্না তারে। মসিগীদমক্তা, ‘মন কী বাত’তগী হেন্না ফবা করি পাম্বৈ লৈবগে? অদুনা, অদোমসু খুদম অসিবু য়ারিবমখৈ শেয়র তৌবীয়ু। ঐহাকসু মসিগুম্বা খুদম কয়া য়ারিবমখৈ পুরক্নবা হোৎনজগে।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, মালেমদা অচৌবা অহোংবা কয়া পুরকপা পুন্না হোৎনমিন্নবগী থবক কয়াগী মতাংদা ঐখোয়না ‘মন কী বাত’তা খন্ন-নৈনদুনা লাক্লি। ‘মন কী বাত’কী অতোপ্পা মায় পাকপা অমনা, মসিনা রেদিওবু য়ুম্থোং খুদিংদা পাম্নহল্লে। ঐহাক্না উত্তর প্রদেশকী অমরোহাদা লৈবা রাম সিংহ বাউধজীদগী মাইগোবতা চিথী অমা ফংখি। রাম সিংহজী অসি হৌখিবা দিকেদ কয়াদগী হৌনা রেদিও সেট কয়া খোমজিন্দুনা লাকপনি। মহাক্না হায়বদা, ‘মন কী বাত’কী মতুংদগী, মীয়াম্না মহাক্কী রেদিও ম্যুজিয়মগী মতাংদা খঙনীংবগী চাং য়াম্না হেনগৎলে। চপ মান্নবা থৌওং অমদা, ‘মন কী বাত’না ইথিল পীরদুনা, অহমেদবাদকী মনাক্তা লৈবা তীর্থ ধাম প্রেরনা তীর্থনা য়াম্না নুংঙাইবা একজিবিসন অমা শীনখ্রে। মসিদা ভারত অমসুং মালেমদগী খোম্লকপা তোপ-তোপ্পা মখলগী রেদিও 100 হেনববু উৎলি। মফমসিদা, ‘মন কী বাত’কী ইপিসোদ খুদিংমক তাবা ফংগনি। ‘মন কী বাত’না মতৌ করম্না ইথিল পীদুনা মশাগী ইন্তর্প্রাইস হৌদোকখিবগী অহেনবা খুদম কয়া অমসু লৈরি। মসিগী খুদম অমদি, মশানা মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা মন কী বাতনা ইথিল পীখিবা কর্নাতকাগী চামারাজানগরগী বর্শাজীনি। প্রোগ্রাম অসিগী ইপিসোদ অমনা পুক্নিং থৌগৎখিবদগী, মহাক্না লফোইদগী ওর্গানিক ফর্তিলাইজর শাবা হৌখি। মহৌশাবু য়াম্না পামজবা বর্সাজীগী খোঙথাং অসিনা অতোপ্পা মীওই কয়াদসু থবক্কী খুদোংচাবা ফংহল্লি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, হয়েং, নবেম্বর 27 অসিদি কার্তিক পুর্নিমানি। নুমিৎ অসিদা ‘দেব দীপাবলী’সু পাংথোক্নৈ। ঐহাক্তি কাশীগী দেব দীপাবলি য়েংবা য়াম্না পামদুনা লাকই। হন্দক্কী মতাংসিদি, ঐহাক কাশীদা চৎপদি ঙম্লরোই অদুবু ঐহাক্না ‘মন কী বাত’কী খুত্থাংদা বনারসকী মীয়ামদা ঐহাক্কী য়াইফ পাউজেলদি শোইদনা য়ৌহনগনি। হন্দক্কী মতাং অসিদসু, কাশীগী ঘাতশিংদা থাউমৈ কয়া থানগনি, অচৌবা আর্তী অমসু পাংথোক্কনি, লেজর শো অমসু পাংথোক্কনি অমসুং ভারত অমসুং মীরম লৈবাক্কী মীয়াম্না দেব দীপাবলীগী নুংঙাইবা লৌনগনি।
মরুপশিং, হয়েং, পুর্নিমা নুমিৎ অসিদি গুরু নানক দেবজীগী প্রকাশ পর্বসু তাবনি। গুরু নানকজীগী মমল য়াম্লবা পাউজেল অসিদি ঙসিগী মতমগী ভারতখক্তা নত্তনা মালেমগসু চুনরি। মখোয়না ঐখোয়বু ইচম চম্না লৈনবা, নুংশি চাননা লৈনবা অমসুং অমনা অমগী তেংবাংনবা ইথিল পীরি। ঐখোয়গী মালেম পুম্বগী সিখ ইচিল ইনাওশিংনা গুরু নানক দেবজীগী পাউতাক ইন্দুনা চৎপগী মতৌ ঐখোয়না উবা ফংলি। মখোয়না অতোপ্পগী সেবা নীংথিজনা তৌরি। মন কী বাতপু তাবীরিবা মীপুম খুদিংগী মফমদা ঐহাক্না গুরু নানক দেবজীগী প্রকাশ পর্বগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং, ঙসিগী ‘মন কী বাত’কী ওইনা মসিদা লোইশিঞ্জরে। ইং 2023সু লোইশিল্লক্লে। ঐখোয়না মতম পুম্বদা হায়নবগুম্না হন্দকসু চহি অসি য়াম্না থুনা হৌখ্রে হায়নরি। হন্দক্কী চহিসিদি ভারতকী অচৌবা মায় পাকপা কয়াগী চহিনি হায়বসিদি অচুম্বনি, ভারতকী মায় পাকপা অসিদি ভারত মচা খুদিংগী মায় পাকপনি। ভারত মচাশিংগী মসিগুম্বা মায় পাকপশিংবু মীয়ামদা খঙহনবদা ‘মন কী বাত’না মপাঙ্গল লৈবা পাম্বৈ অমা ওইবসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। মথংদি, লৈবাক মীয়ামগী অতোপ্পা মায় পাকপা কয়াগী মতাংদা ৱারী শাসি। মদু ফাওবদি, ঐহাক্না অদোমগী য়াথং নিজরি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি!