Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Shri V. Srinivas, Secretary, Department of Pension and Pensioners’ Welfare Reviews Digital Life Certificate Campaign in Bengaluru on 4th November, 2023.
Interactive meeting held with Pensioners’ Welfare Associations and State Bank of India at Bengaluru on 4th November, 2023.
Pensioners laud the Face Authentication Technique for submission of Life Certificates
05 NOV 2023 12:53PM by PIB Delhi
To enhance ‘Ease of Living’ of Central Government pensioners, Department of Pension & Pensioners’ Welfare has been promoting Digital Life Certificate (DLC) i.e. Jeevan Pramaan extensively. In 2014, submission of DLCs using biometric devices was commenced. Subsequently, the Department engaged with MeitY and UIDAI to develop a Face Authentication technology system based on Aadhar database, whereby it is possible to submit LC from any Android based smart phone. As per this facility, the identity of a person is established through face authentication technique and DLC gets generated. This breakthrough technology, launched in November 2021, reduced the dependence of pensioners on external bio-metric devices and made the process more accessible and affordable to masses by leveraging smartphone-based technology.
With a view to spread awareness amongst all the Central Government pensioners as well as the Pension Disbursing Authorities for use of DLC/Face Authentication technology to submit Digital Life Certificate, Department of Pension & Pensioners’ Welfare launched a nation-wide campaign in the month of November 2022 in 37 cities through-out the country. The Campaign was a huge success with more than 35 lakh DLCs of Central Government Pensioner issued. A Nation-wide Campaign is now being held from 1st to 30th November, 2023 in 500 locations in 100 cities across the country, targeting 50 lakh pensioners in collaboration of 17 Pension disbursing banks, Ministries/ Departments, Pensioners’ Welfare Association, UIDAI, MeitY.
As part of the Campaign, DLC camps are being organized in Bengaluru in coordination with State Bank of India and Canara Bank. The Camps are being held at various locations in the city, viz., I.S.R.O, Nal Bengaluru, Yelhanka New Town, Air Force Station Yelhanka and Hesarghatta by SBI and at Vijayanagar-II, Basaveshwara, Hanumanth nagar, Malleshwaram and Rajajinagar-II Block DPCD by Canara Bank. A team from UIDAI is also attending the Camps to assist pensioners for updation of their Aadhaar records, where ever required and also to take care of any technical issues.
A team from DoPPW, under the Chairmanship of Shri V. Srinivas, Secretary (Pensions), visited Bengaluru on 4th November for reviewing campaign progress and for an interactive meeting with Bank officials, pensioners and representatives of three registered Pensioners’ Associations, viz., The Karnataka Central Government Pensioners' Association, Karnataka Posts and Telecommunications’ Pensioners’ Association and All India BSNL Pensioners Welfare Association.
Secretary (P&PW) addressed the pensioners and informed the pensioners about the initiatives of the Department towards enhancing ‘Ease of Living’ of pensioners. The present Campaign is one such initiative to ensure that the technique of using Face Authentication for DLC submission reaches pensioners in the remotest areas, to enable them to understand and use the technique from the comfort of their homes. He exhorted bankers and pensioners to make this Nationwide Digital Life Certificate Campaign into a people’s movement.
Shri Krishna Sharma, CGM, State Bank of India, Bengaluru Circle addressed the participants and informed that the Bank would provide all support to ensure success of the Campaign which would benefit the pensioners in the Bengaluru Circle. A help desk would be setup in every SBI branch.
The representatives of the Pensioners Associations informed that the development of Digital Life Certificates was a huge step towards making life easy for pensioners, particularly the old, disabled and those hospitalized. Through use of the Face Technique, they were able to successfully generate Life Certificate of such pensioners by visiting their homes, hospitals and through holding DLC Camps.
More than 400 pensioners attended the meeting and expressed their immense satisfaction at the development of the path breaking technique which is now being used extensively bringing comfort to the pensioners.
The Department of Pension and Pensioners’ Welfare will be putting all efforts to make this Campaign a grand success throughout the country.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়রগী সেক্রেতরী শ্রী ভি শ্রিনিবাসনা নবেম্বর 4, 2023দা বেঙ্গলুরুদা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ কেম্পেন য়েংশিনখ্রে
নবেম্বর 4, 2023দা বেঙ্গলুরুদা পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়র এসোসিএসনশিং অমসুং স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগা ৱারী ৱাতাই শাবগী মীফম পাঙথোকখ্রে
পেন্সনরশিংনা লাইফ সর্তিফিকেৎশিং পীশিন্নবগী ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নিকপু থাগৎখ্রে
05 NOV 2023 12:53PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারগী পেন্সনরশিং ‘ইজ ওফ লিবিং’ হেনগৎহন্নবা দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়রনা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ (DLC) হায়বদি জীবন প্রমান পাকশন্না প্রমোৎ তৌখি। 2014দা বাইওমেত্রিক্স দিভাইসশিং শীজিন্নদুনা DLCশিং পীশিনবা অসি হৌখি। মতুং তারকপা ওইনা বিভাগ অসিনা এন্দ্রোইদ বেজ স্মার্ত ফোন অমা হেক্তদগী LC পীশিনবা য়াহন্দুনা আধার দেতাবেসতা য়ুম্ফম ওইবা ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নোলোজী সিস্তেম অমা দিবেলপ তৌনবা MeitY অমসুং UIDAIগা খুৎশম্নখি। ফেসিলিতী অসিগী মতুং ইন্না মীওই অমগী আইদেন্তিতী অসি ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নিক্কী খুত্থাংদা এস্তাব্লিশ তৌখি অমসুং DLCশিং জেনরেত তৌখি। নবেম্বর 2021দা হৌদোকখিবা অনৌবা তেক্নোলোজী অসিনা পেন্সনরশিংনা এক্সতর্নেল বাইও-মেত্রিক দিভাইসশিংগী মীপাল তাংলম্বা অদু হন্থহনখি অমসুং প্রোসেস অসিবু স্মার্তফোন-বেজ তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মীয়ামগীদমক হেন্না লাইহনখি।
কেন্দ্র সরকারগী পেন্সনরশিং লোয়ননা পেন্সন দিসবর্জিং ওথোরিতীশিংদা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ পীশিন্নবা DLC/ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মতাংদা এৱের্নেস পীনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা DoPPWনা লৈবাক শিনবা থুংবদা সহর 37দা 2022দা নবেম্বর থাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। কেম্পেন অসিদা কেন্দ্র সরকারগী পেন্সনরশিংদা DLC লাখ 35 হেন্না মাইপাক্না ইস্যু তৌখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা কেম্পেন অসি পেন্সন দিসবর্জিং বেঙ্ক 17, মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং, পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়র এসোসিএসন, UIDAI, MeiTYগা খুৎশম্নদুনা পেন্সনর লাখ 50 তার্গেৎ তৌদুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা সহর 100গী মফম 500দা নবেম্বর 1 – 30, 2023দা পাঙথোক্লি।
কেম্পেনগী শরুক ওইনা স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগা খুৎশম্নদুনা বেঙ্গলুরুদা DLC কেম্পশিং পাঙথোক্লি। কেম্পশিং অসি সহরগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা পাঙথোক্লি মখোয় অদুদা I.S.R.O., নাল বেঙ্গলুরু, য়েলহনকা ন্যু তাউন, এয়র ফোর্স স্তেসন য়েলহনকানি অমসুং SBIনা হেসরঘত্তাদা অমসুং কনারা বেঙ্কনা বিজয়নগর-II, বাসাবেশ্বরা, হনুমান্থনগর, মাল্লেশ্বরম অমসুং রাজাজীনগর-II ব্লোক DPCDদা পাঙথোক্লি। UIDAIদগী তীম অমনা কেম্প অসিদা শরুক য়াদুনা মখোয়গী আধার রেকোর্দশিং অপদেৎ তৌবদা পেন্সনরশিংগী মতেং পংগনি, অমসুং তেক্নিকেল ইস্যুশিংসু য়েংশিল্লি।
DoPPWদগী তীম অমনা বেঙ্ক ওফিসিএলশিং, পেন্সনরশিং, অমসুং রেজিস্তর তৌরবা পেন্সনর্স এসোসিএসন অহুম মখোয় অদুদি কর্নাতকা সেন্ত্রেল গভর্নমেন্ত পেন্সনর্স এসোসিএসন, কর্নাতকা পোস্তস এন্দ তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স পেন্সনর্স এসোসিএসন অমসুং ওল ইন্দিয়া BSNL পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়র এসোসিএসন হায়বরিবা অসিগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা কেম্পেনগী প্রোগ্রেস য়েংশিন্নবা নবেম্বর 4দা শ্রী ভি. শ্রীনিবাস, সেক্রেতরী (পেন্সনস)গী চিয়রমেনশিপ মখাদা বেঙ্গলুরুদা চৎখি।
সেক্রেতরী (P&PW)না পেন্সনরশিংদা ৱা ঙাংখি অমসুং পেন্সনরশিংদা মখোয়গীদমক ‘ইজ ওফ লিবিং’ হেনগৎহন্নবা মাইকৈদা বিভাগ অসিদা পাইখৎলিবা থৌশিলশিংগী মতাংদা পাউফমখ্রে। কেম্পেন অসি মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা পেন্সনরশিংদা DLC পীশিন্নবগীদমক ফেস ওথেন্তিকেসন শীজিন্নবগী তেক্নিক অসি য়ৌহন্নবাম মখোয়বু মসিগী মতাংদা খঙহন্নবা অমসুং মখোয়গী য়ুমদগী তেক্নিক অসি শীজিন্নবা য়াহন্নবা অদুগুম্বা খোঙথাং অমনি। মহাক্না বেঙ্করশিং অমসুং পেন্সনরশিংদা নেসনৱাইদ দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ কেম্পেন অসিবু মীয়ামগী মুফমেন্ত ওইহন্নবা হায়খি।
বেঙ্গলুরু সর্কলগী স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী CGM, শ্রী কৃষ্ণ শর্মনা পার্তিসিপেন্তশিংদা ৱা ঙাংখি অমসুং বেঙ্কনা বেঙ্গলুরু সর্কলদা লৈরিবা পেন্সনরশিংদা কান্নবা পীনবা কেম্পেন অসি মাইপাকপা ঙম্নবা অঙম্বা সপ্পোর্ত পীগনি ফোঙদোকখি। SBIগী ব্রাঞ্চ খুদিংমক্তা হেল্প দেস্ক অমা হাংদোক্কনি।
পেন্সনর্স এসোসিএসনশিংগী মীহুৎশিংনা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎশিং পুথোকপা অসি পেন্সনরশিং মরু ওইনা অহল ওইরবা, মীমান্নদ্রবা অমসুং হোস্পিতেলাইজ তৌরিবশিংগী পুন্সিদা লাইথোকহনবা মাইকৈদা চংশিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি হায়খি। ফেস তেক্নিক শীজিন্নবগী খুত্থাংদা মখোয়না পেন্সনরশিংগী য়ুমশিং, হোস্পিতালশিংদা চৎতুনা অমসুং DLC কেম্পেনশিং পাঙথোক্তুনা লাইফ সর্তিফিকেৎ মাইপাক্না জেনরেৎ তৌবা ঙমখি।
মীফম অসিদা পেন্সনর 400 হেনবনা শরুক য়াখি অমসুং পেন্সনরশোংদা পাকশন্না নুংঙাইহন্নবগীদমক শীজিন্নরিবা অনৌবা তেক্নিক অসি দিবেলপ তৌবদা চাউনা অপেনবা ফোঙদোকখি।
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেল্ফিয়রনা কেম্পেন অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা চাউনা মাইপাকপা ওইনবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎকনি।