Prime Minister's Office
PM addresses Hindustan Times Leadership Summit 2023
“2024 General Election results will be beyond barriers”
“Tide that arose during independence brought passion and sense of togetherness amongst the masses and broke many barriers”
“Success of Chandrayaan 3 instills a feeling of pride and self-confidence among every citizen and inspires them to march forward in every sector”
“Today, every Indian is brimming with self-confidence”
“Jan Dhan bank accounts became a medium to break the mental barriers amongst the poor and reinvigorate their pride and self-respect”
“Government has not only transformed lives but also helped the poor in overcoming poverty”
“Common citizens feel empowered and encouraged today”
“Pace and scale of development of today’s India is a sign of its success”
“Abrogation of Article 370 in Jammu & Kashmir has paved the way for progress and peace”
“India has made the journey from record scams to record exports”
“Be it startups, sports, space or technology, the middle class is moving forward at a fast pace in India's development journey”
“Neo-middle class are giving momentum to the consumption growth of the country”
“Today, from the poorest of the poor to the world's richest, they have started believing that this is India's time”
04 NOV 2023 10:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Hindustan Times Leadership Summit 2023 today.
Addressing the gathering, the Prime Minister thanked the HT Group for inviting him to the Hindustan Times Leadership Summit 2023. Shri Modi highlighted how the HT Group has always relayed the message of India moving forward with the themes of this Leadership Summit. He recalled the theme of this Summit, ‘Reshaping India’, when the present government came to power in 2014. He said that the group had hindsight that monumental changes are around the corner and India will be reshaped. He also recalled that the theme of ‘Conversations for a Better Tomorrow’ was given when the present government was reinstated in 2019 after winning with an even bigger majority. Now in 2023 when the general elections are around the corner, Shri Modi highlighted the theme of the Summit, ‘Breaking Barriers’ and the underlying message being put across that the present government will break all records and come out victorious in the upcoming general elections. “2024 General Election results will be beyond barriers”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister said India’s journey from ‘Reshaping India’ to ‘Beyond Barriers’ has laid the foundation of the country’s upcoming bright future. A developed, grand and rich India will be built on this very foundation, he said, noting the multiple barriers faced by India for a long time. He mentioned that the long period of servitude and attacks had tied the country into many bondages. Recalling the Indian Independence movement, Shri Modi said that the tide that arose during that time along with the passion and sense of togetherness amongst the masses broke many such barriers. He said that it was expected that the same momentum will continue after Independence. “Unfortunately, that did not happen, he said. Our country could not grow as per its potential.” He pointed out that the mental barrier was one of the many problems, while some of the problems faced by independent India were real, others were perceived and the rest were exaggerated.
The Prime Minister expressed relief that after 2014, Bharat is working hard continuously to break these barriers. We have crossed many hurdles and now we are talking about going beyond barriers. “Today, India has reached that part of the moon where nobody has landed before. Today, Bharat has become number 1 in digital transactions after breaking every barrier. It is leading in mobile manufacturing, standing strong among the top 3 countries in the world in startups and making a pool of skilled people”, he informed. He further added that today, India is waving its flag high in global events like the G20 Summit and breaking every barrier.
The Prime Minister recited a line from writer and politician Allama Iqbal’s ghazal ‘Sitaron Ke Aage Jahan Aur Bhi Hain’, and said that India is not going to stop just yet.
The Prime Minister pointed out that mindset and mentality were the nation’s biggest barriers which led to criticism and derision about the casual approach of past governments. Highlighting punctuality, corruption and below-par government efforts, the Prime Minister underlined that some incidents inspire the entire nation to break mental barriers. He mentioned how the Dandi March started by Mahatma Gandhi inspired the nation and ignited the flame of the struggle for India’s independence. Prime Minister Modi emphasized that the success of Chandrayaan 3 instills a feeling of pride and self-confidence among every citizen and inspires them to march forward in every sector. “Today, every Indian is brimming with self-confidence”, the Prime Minister remarked. He recalled how the issues of cleanliness, toilets and sanitary hygiene were raised by the Prime Minister himself from the Red Fort during his Independence Day speech which led to a change in the mindset. “Cleanliness has become a public movement now”, Shri Modi added. He further mentioned that the sale of Khadi has risen three times in the last 10 years.
Prime Minister Modi underlined that Jan Dhan bank accounts became a medium to break the mental barriers amongst the poor and reinvigorate their pride and self-respect. He pointed out the negative mentality where bank accounts were considered only for the rich and informed how Jan Dhan Yojna made banks more accessible by bringing it to the doorstep of the poor. He also touched upon the wide use of Rupay cards becoming a source of empowerment for the poor. “Those who sit in AC rooms and are driven by numbers and narrative can never understand the psychological empowerment of the poor”, the Prime Minister remarked. Throwing light on the change of mindset outside India’s borders, Shri Modi mentioned India’s growing ability to defend itself during acts of terrorism, leading climate action resolutions and achieving the desired results before the deadline. The Prime Minister also highlighted India’s stellar performances in the field of sports and credited the change in mindset for this achievement.
“There is no dearth of capabilities and resources in India'', the Prime Minister said. Highlighting the real barrier of poverty, PM Modi said that it cannot be fought with slogans but with solutions, policies and intentions. He lamented the thinking of the past governments which did not enable the poor to progress socially or economically. Underlining that the poor are capable of overcoming poverty with support in the form of basic amenities, the Prime Minister said that empowering the poor has been the biggest priority of the central government. “Government has not only transformed lives but also helped the poor in overcoming poverty”, he said and informed that more than 13 crore people have come out of poverty in the last 5 years alone. He said that 13 crore people have successfully broken the barrier of poverty and become part of the neo-middle class in the country.
Speaking about the barrier of nepotism, Shri Modi pointed out that the common people had no say, be it sports, science, politics or even Padma Awards, and becoming successful was on the cards only if one belonged to certain circles. He highlighted that the common citizens feel empowered and encouraged today and credited the transformation in approach by the government. “Yesterday's unsung heroes are the country's heroes, today”, he added.
Drawing attention to India tackling the barrier of modern infrastructure in the country, the Prime Minister highlighted the world’s largest infrastructure drive taking place. To highlight India’s speed and scale in terms of infrastructure development, PM Modi mentioned the increased highway construction from 12 km in 2013-14 to 30 km in 2022-23, expanding metro connectivity to 20 cities in 2023 from 5 cities in 2014, rise in the number of airports from 70 in 2014 to almost 150 today, 380 medical colleges in 2014 to more than 700 today, expansion of optical fiber from 350 km to 6 lakh km in 2023 to connect the gram panchayats, construction of 4 lakh km of roads thereby connecting 99 percent of villages under the PM Gram Sadak Yojna from 55 percent in 2014. The Prime Minister also pointed out that only 20,000 km of railway lines were electrified since independence whereas nearly 40,000 km of railway lines have been electrified in the last 10 years. “This is the pace and scale of development of today’s India. It is a sign of India’s success”, he added.
He said that in the past few years, India has stepped out of many perceived barriers. Our policymakers and political experts were of the view that good economics cannot be good politics. Many governments had also accepted it as true due to which our country had to face political and economic problems on both fronts. But, we brought good economics and good politics together. India’s economic policies opened new avenues of progress in the country. He said policies yielding long-term benefits to the masses were chosen during the times when solutions were needed to resolve the banking crisis, implementation of the GST and the covid pandemic.
The Prime Minister referred to the recently passed Nari Shakti Vandan Adhiniyam as another example of the perceived barrier. He said the bill which was kept hanging for decades, seeming that it would never be passed has now become a reality.
He said that several problems were exaggerated by the previous governments for political gains. He referred to Article 370 in Jammu & Kashmir as one such example, saying that earlier, a psychological pressure was created to make everyone believe that it cannot be revoked. He continued that its abrogation has paved the way for progress and peace. “Pictures of Lal Chowk have shown how Jammu & Kashmir is changing. Today, terrorism is coming to an end in the Union Territory and tourism is growing continuously. We are committed to taking Jammu and Kashmir to new heights”, he said.
Noting the presence of dignitaries from the media fraternity, the Prime Minister threw light on the relevance of breaking news and its transformation since 2014. Recalling the downward revision of India’s GDP growth rate during 2013 by rating agencies, the Prime Minister emphasized that the exact opposite is happening today where India’s growth forecast is witnessing upward revisions. Drawing a comparison, the Prime Minister mentioned the fragile condition of banks during 2013 to Indian banks posting their best-ever profits in 2023, and the chopper scam in 2013 to India’s record defence exports increasing twenty times since 2013-14. “India has made the journey from record scams to record exports”, he added.
Prime Minister Modi touched upon the negative headlines by national and international publications about harsh economic conditions taking a toll on the middle class in 2013. But today, the Prime Minister said that the middle class is moving forward at a fast pace in India's development journey, be it startups, sports, space or technology. He stated that their income has increased and informed that more than 7.5 crore people have filed income tax in 2023, a rise from 4 crores in 2013-14. He informed that a study related to Tax Information shows that the mean income which was less than Rs 4.5 lakh in 2014, has increased to Rs 13 lakh in 2023, and as a result, lakhs of people are moving from lower income groups to higher income groups. Citing an interesting fact from an economic report published in the national daily, the Prime Minister informed that if the total income of those earning in the salary bracket of Rs 5.5 lakh to Rs 25 lakh is added, the figure was around Rs 3.25 lakh crore in the year 2011-12 but it rose to Rs 14.5 lakh crore by 2021 which is a 5 times increase. He clarified that the figures are based on an analysis of salaried income only and not any other source.
The Prime Minister held the growing middle class and reduction in poverty as the basis of two major factors of this huge economic cycle. He said those coming out of poverty, the neo-middle class, are giving momentum to the consumption growth of the country. The middle class is increasing its income by taking the responsibility of meeting this demand, meaning the decreasing poverty rate is benefitting the middle class as well. He said that the aspirations and willingness of these very people are giving strength to the development of our country. Their strength has today made India the 5th largest economy in the world. He ensured that India will soon become the 3rd largest economy in the world.
Concluding the address, the Prime Minister asserted that India in the Amrit Kaal is working to fulfill the goal of becoming a developed nation by 2047. He expressed confidence that India will successfully overcome every obstacle. “Today, from the poorest of the poor to the world's richest, they have started believing that this is India's time”, the Prime Minister said. He remarked that the biggest strength of every Indian is self-confidence. “With its strength, we can cross any barrier”, he said. He concluded by expressing the belief that the Hindustan Times Leadership Summit to be held in 2047 will have the theme – Developed Nation, What Next?

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ସମିଟ୍‌ ୨୦୨୩ କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବାହାରେ ରହିବସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଜୁଆର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହ ଓ ଏକତା ଭାବନା ଆଣିଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗିଦେଇଥିଲା
ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ର ସଫଳତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ବ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ
ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରପୂର ଅଛନ୍ତି
ଗରିବଙ୍କ ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗି ସେମାନଙ୍କ ଗର୍ବ ଓ ସ୍ୱାଭିମାନକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି
"ସରକାର କେବଳ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣରେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି"
"ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ଆଜି ସଶକ୍ତ ଓ ଉତ୍ସାହିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି"ଆଜିର ଭାରତର ବିକାଶର ଗତି ଓ ବ୍ୟାପକତା ଏହାର ସଫଳତାର ସଙ୍କେତଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ପ୍ରଗତି ଓ ଶାନ୍ତିର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛିଭାରତ ରେକର୍ଡ ଠକେଇରୁ ରେକର୍ଡ ରପ୍ତାନି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିଛିଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହେଉ, କ୍ରୀଡ଼ା, ମହାକାଶ ହେଉ କି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି"ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ମାନେ ଦେଶର ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ
04 NOV 2023 10:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୩କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୩ରେ ତାଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ଏଚଟି ଗ୍ରୁପକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହି ନେତୃତ୍ୱ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ଭାରତର ଆଗକୁ ବଢିବାର ବାର୍ତ୍ତା ଏଚଟି ଗ୍ରୁପ୍ ସର୍ବଦା ପ୍ରଦାନ କରିଆସିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ୨୦୧୪ ରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ 'ଭାରତକୁ ପୁନର୍ଗଠନ' ବୋଲି ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀର ଧାରଣା ଥିଲା ଯେ ବଡ଼ ଧରଣର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଖେଇ ଆସୁଛି ଏବଂ ଭାରତକୁ ପୁନର୍ଗଠନ କରାଯିବ। ୨୦୧୯ ରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଆହୁରି ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ହାସଲ କରିବା ପରେ ପୁନଃ ଅବସ୍ଥାପିତ ହେବା ପରେ 'କନଭର୍ସେସନ୍ ଫର୍ ଏ ବେଟର ଟୁମରୋ'ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦିଆଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଏବେ ୨୦୨୩ରେ ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପାଖେଇ ଆସୁଛି, ସେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ, 'ବ୍ରେକିଂ ବ୍ୟାରିୟର' ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଆଗାମୀ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ବିଜୟୀ ହେବେ ବୋଲି ଯେଉଁ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ବାର୍ତ୍ତା ଦିଆଯାଉଛି ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବାହାରେ ରହିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ 'ପୁନର୍ଗଠନ ଭାରତ'ରୁ 'ବିୟଣ୍ଡ ବ୍ୟାରିୟର୍ସ' ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଦେଶର ଆଗାମୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଭାରତ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଏକାଧିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭିତ୍ତିରେ ଏକ ବିକଶିତ, ଭବ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ହେବ। ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାସତ୍ୱ ଓ ଆକ୍ରମଣ ଦେଶକୁ ଅନେକ ବନ୍ଧନରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଏକତା ଭାବନା ସହିତ ଯେଉଁ ଜୁଆର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ତାହା ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗିଦେଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗତି ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ତାହା ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆମ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ବିକାଶ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା କିଛି ସମସ୍ୟା ବାସ୍ତବ, ଆଉ କେତେକକୁ ଅନୁଭବ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବାକି ଗୁଡ଼ିକ ଅତିରଞ୍ଜିତ ଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପରେ ଭାରତ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି । ଆମେ ଅନେକ ବାଧାବିଘ୍ନ ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ବିଷୟରେ କହୁଛୁ । ଆଜି ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରର ସେହି ଅଂଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ କେହି ଅବତରଣ କରିନଥିଲେ। ଆଜି ଭାରତ ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗି ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ଏକ ନମ୍ବର ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସୁଦୃଢ଼ ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପୁଲ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତ ନିଜର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରୁଛି ଏବଂ ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗିଛି।
ଲେଖକ ତଥା ରାଜନେତା ଆଲ୍ଲାମା ଇକବାଲଙ୍କ ଗଜଲ 'ସିତାରନ୍ କେ ଆଗେ ଜାହାଁ ଓର ଭି ହେଁ'ର ଏକ ଧାଡ଼ି ପାଠ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ଆଉ ଅଟକିବ ନାହିଁ ଓ ବହୁ ଆଗକୁ ଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ମାନସିକତା ଏବଂ ମାନସିକତା ହେଉଛି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯାହା ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ସାମୟିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଷୟରେ ସମାଲୋଚନା ଏବଂ ଉପହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ନିମ୍ନମାନର ସରକାରୀ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ଘଟଣା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା କିପରି ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ କରିଥିଲା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ର ସଫଳତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ବ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରପୂର ଅଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କିପରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ସାନିଟାରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ, ଯାହା ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଳେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବେ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖଦି ର ବିକ୍ରି ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଗରିବମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଗର୍ବ ଏବଂ ସ୍ୱାଭିମାନକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ କେବଳ ଧନୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଚାର କରାଯାଉଥିବା ନକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ବିଷୟରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଜନଧନ ଯୋଜନା କିପରି ଗରିବଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ପହଞ୍ଚାଇ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଛି ସେ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ରୁପେ କାର୍ଡର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର ଗରିବମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣର ଉତ୍ସ ପାଲଟିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏସି ରୁମ୍ ରେ ବସି ସଂଖ୍ୟା ଓ ବର୍ଣ୍ଣନାରେ ପରିଚାଳିତ ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନେ କେବେ ବି ଗରିବଙ୍କ ମାନସିକ ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ। ଭାରତର ସୀମା ବାହାରେ ମାନସିକତାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆତଙ୍କବାଦ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ନିଜକୁ ରକ୍ଷା କରିବା, ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସଂକଳ୍ପର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଏବଂ ସମୟ ସୀମା ପୂର୍ବରୁ ଆଶାନୁରୂପ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ।
"ଭାରତରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ନାହିଁ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସ୍ଲୋଗାନ୍ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ ସମାଧାନ, ନୀତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରେ ଲଢ଼େଇ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ ଅତୀତର ସରକାରମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସାମାଜିକ କିମ୍ବା ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିପାରିନଥିଲା । ଗରିବ ମାନେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଆକାରରେ ସହାୟତା ଦ୍ୱାରା ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛି । "ସରକାର କେବଳ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିବାରେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି", ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୩ କୋଟି ଲୋକ ସଫଳତାର ସହ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଶରେ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଅଂଶ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
ନେପୋଟିଜିମ୍ ର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା, ବିଜ୍ଞାନ, ରାଜନୀତି କିମ୍ବା ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ହେଉ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କର କିଛି କହିବାର ନାହିଁ ଏବଂ ଯଦି କେହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବର୍ଗର ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ହିଁ ସଫଳ ହୁଅନ୍ତି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ଆଜି ସଶକ୍ତ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, "ଗତକାଲିର ଅଜଣା ହିରୋମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଆଜି ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ହିରୋ"।
ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୩-୧୪ରେ ୧୨ କିଲୋମିଟରରୁ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ୩୦ କିଲୋମିଟରକୁ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ବୃଦ୍ଧି, ୨୦୧୪ ରେ ୫ଟି ସହରରୁ ୨୦ଟି ସହରକୁ ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ୨୦୧୪ରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୭୦ରୁ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧୫୦କୁ ବୃଦ୍ଧି, ୨୦୧୪ରେ ୩୮୦ ମେଡିକାଲ କଲେଜକୁ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୩ରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବରକୁ ୩୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ ୬ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ , ପିଏମ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୯୯ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମକୁ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ୨୦୧୪ ରେ ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ମାତ୍ର ୨୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୪୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନକୁ ବିଦ୍ୟୁତସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ଏହା ହେଉଛି ଆଜିର ଭାରତର ବିକାଶର ଗତି ଓ ମାପକାଠି। ଏହା ଭାରତର ସଫଳତାର ସଙ୍କେତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକରୁ ମୁକୁଳିଛି। ଆମର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକାରୀ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମତ ରଖିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭଲ ରାଜନୀତି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଅନେକ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସତ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯେଉଁକାରଣରୁ ଆମ ଦେଶକୁ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜନୈତିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ଭଲ ରାଜନୀତି ଆଣିଥିଲୁ। ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ଦେଶରେ ପ୍ରଗତିର ନୂଆ ବାଟ ଖୋଲିଛି । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସଙ୍କଟ, ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ଏବଂ କରୋନା ମହାମାରୀର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ସମୟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଫାଇଦା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ନୀତି ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ପାରିତ ହୋଇଥିବା ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମକୁ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ଏହି ବିଲ୍ କେବେ ବି ପାରିତ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ମନେ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଏବେ ତାହା ବାସ୍ତବରୂପ ନେଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜନୈତିକ ଫାଇଦା ପାଇଁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଅନେକ ସମସ୍ୟାକୁ ଅତିରଞ୍ଜିତ କରିଥିଲେ। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଧାରା ୩୭୦କୁ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରାଇବା ପାଇଁ ଏକ ମାନସିକ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏହା ଉଚ୍ଛେଦ ପ୍ରଗତି ଓ ଶାନ୍ତିର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର କିପରି ବଦଳୁଛି ତାହା ଲାଲ ଚୌକର ଚିତ୍ରରୁ ଜଣାପଡିଛି । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆତଙ୍କବାଦ ର ଅନ୍ତ ଘଟୁଛି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜଗତର ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରେକିଂ ନ୍ୟୁଜର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଏହାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ରେଟିଂ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୧୩ ରେ ଭାରତର ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାରରେ ହ୍ରାସ କୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଠିକ୍ ବିପରୀତ ହେଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୂର୍ବାନୁମାନରେ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୩ ରେ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଲାଭ ହାସଲ କରିଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଦୁର୍ବଳ ଅବସ୍ଥା ଏବଂ ୨୦୧୩ରେ ଚପର୍‌ ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ୨୦୧୩-୧୪ ପରଠାରୁ ଭାରତର ରେକର୍ଡ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନିରେ ୨୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ରେକର୍ଡ ଦୁର୍ନୀତିରୁ ରେକର୍ଡ ରପ୍ତାନି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
୨୦୧୩ରେ କଠୋର ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଥିବା ନେଇ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରକାଶନର ନକାରାତ୍ମକ ଶୀର୍ଷକ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହେଉ, କ୍ରୀଡ଼ା, ମହାକାଶ କିମ୍ବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ହେଉ, ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ୨୦୨୩ ରେ ସାଢ଼େ ୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆୟକର ଦାଖଲ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କି ୨୦୧୩-୧୪ରେ ୪ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଟିକସ ସୂଚନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ହାରାହାରି ଆୟ ୪.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା, ୨୦୨୩ ରେ ଏହା ୧୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ନିମ୍ନ ଆୟ ବର୍ଗରୁ ଉଚ୍ଚ ଆୟ ବର୍ଗକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଦୈନିକରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ ରିପୋର୍ଟରୁ ଏକ ରୋଚକ ତଥ୍ୟ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ୫.୫ ଲକ୍ଷରୁ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଦରମା ବର୍ଗରେ ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମୋଟ ଆୟକୁ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ୨୦୧୧-୧୨ରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୩.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା କିନ୍ତୁ ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୧୪.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହା କି ୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି। ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଉତ୍ସ ନୁହେଁ, କେବଳ ବେତନଭୋଗୀ ଆୟର ବିଶ୍ଳେଷଣ ଉପରେ ଏହି ତଥ୍ୟ ଆଧାରିତ ବୋଲି ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ବିଶାଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚକ୍ରର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସକୁ ଆଧାର ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ସେମାନେ ଦେଶର ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ନିଜର ଆୟ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ୍ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହାର କମିବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଇଚ୍ଛା ଆମ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଶକ୍ତି ଦେଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ଆଜି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ସଫଳତାର ସହ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଗରିବରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଧନୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ସମୟ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହାର ଶକ୍ତି ବଳରେ ଆମେ ଯେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ୨୦୪୭ ରେ ହେବାକୁ ଥିବା ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିବ- ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏହାପରେ କ'ଣ?