Prime Minister's Office
PM addresses Hindustan Times Leadership Summit 2023
“2024 General Election results will be beyond barriers”
“Tide that arose during independence brought passion and sense of togetherness amongst the masses and broke many barriers”
“Success of Chandrayaan 3 instills a feeling of pride and self-confidence among every citizen and inspires them to march forward in every sector”
“Today, every Indian is brimming with self-confidence”
“Jan Dhan bank accounts became a medium to break the mental barriers amongst the poor and reinvigorate their pride and self-respect”
“Government has not only transformed lives but also helped the poor in overcoming poverty”
“Common citizens feel empowered and encouraged today”
“Pace and scale of development of today’s India is a sign of its success”
“Abrogation of Article 370 in Jammu & Kashmir has paved the way for progress and peace”
“India has made the journey from record scams to record exports”
“Be it startups, sports, space or technology, the middle class is moving forward at a fast pace in India's development journey”
“Neo-middle class are giving momentum to the consumption growth of the country”
“Today, from the poorest of the poor to the world's richest, they have started believing that this is India's time”
04 NOV 2023 10:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Hindustan Times Leadership Summit 2023 today.
Addressing the gathering, the Prime Minister thanked the HT Group for inviting him to the Hindustan Times Leadership Summit 2023. Shri Modi highlighted how the HT Group has always relayed the message of India moving forward with the themes of this Leadership Summit. He recalled the theme of this Summit, ‘Reshaping India’, when the present government came to power in 2014. He said that the group had hindsight that monumental changes are around the corner and India will be reshaped. He also recalled that the theme of ‘Conversations for a Better Tomorrow’ was given when the present government was reinstated in 2019 after winning with an even bigger majority. Now in 2023 when the general elections are around the corner, Shri Modi highlighted the theme of the Summit, ‘Breaking Barriers’ and the underlying message being put across that the present government will break all records and come out victorious in the upcoming general elections. “2024 General Election results will be beyond barriers”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister said India’s journey from ‘Reshaping India’ to ‘Beyond Barriers’ has laid the foundation of the country’s upcoming bright future. A developed, grand and rich India will be built on this very foundation, he said, noting the multiple barriers faced by India for a long time. He mentioned that the long period of servitude and attacks had tied the country into many bondages. Recalling the Indian Independence movement, Shri Modi said that the tide that arose during that time along with the passion and sense of togetherness amongst the masses broke many such barriers. He said that it was expected that the same momentum will continue after Independence. “Unfortunately, that did not happen, he said. Our country could not grow as per its potential.” He pointed out that the mental barrier was one of the many problems, while some of the problems faced by independent India were real, others were perceived and the rest were exaggerated.
The Prime Minister expressed relief that after 2014, Bharat is working hard continuously to break these barriers. We have crossed many hurdles and now we are talking about going beyond barriers. “Today, India has reached that part of the moon where nobody has landed before. Today, Bharat has become number 1 in digital transactions after breaking every barrier. It is leading in mobile manufacturing, standing strong among the top 3 countries in the world in startups and making a pool of skilled people”, he informed. He further added that today, India is waving its flag high in global events like the G20 Summit and breaking every barrier.
The Prime Minister recited a line from writer and politician Allama Iqbal’s ghazal ‘Sitaron Ke Aage Jahan Aur Bhi Hain’, and said that India is not going to stop just yet.
The Prime Minister pointed out that mindset and mentality were the nation’s biggest barriers which led to criticism and derision about the casual approach of past governments. Highlighting punctuality, corruption and below-par government efforts, the Prime Minister underlined that some incidents inspire the entire nation to break mental barriers. He mentioned how the Dandi March started by Mahatma Gandhi inspired the nation and ignited the flame of the struggle for India’s independence. Prime Minister Modi emphasized that the success of Chandrayaan 3 instills a feeling of pride and self-confidence among every citizen and inspires them to march forward in every sector. “Today, every Indian is brimming with self-confidence”, the Prime Minister remarked. He recalled how the issues of cleanliness, toilets and sanitary hygiene were raised by the Prime Minister himself from the Red Fort during his Independence Day speech which led to a change in the mindset. “Cleanliness has become a public movement now”, Shri Modi added. He further mentioned that the sale of Khadi has risen three times in the last 10 years.
Prime Minister Modi underlined that Jan Dhan bank accounts became a medium to break the mental barriers amongst the poor and reinvigorate their pride and self-respect. He pointed out the negative mentality where bank accounts were considered only for the rich and informed how Jan Dhan Yojna made banks more accessible by bringing it to the doorstep of the poor. He also touched upon the wide use of Rupay cards becoming a source of empowerment for the poor. “Those who sit in AC rooms and are driven by numbers and narrative can never understand the psychological empowerment of the poor”, the Prime Minister remarked. Throwing light on the change of mindset outside India’s borders, Shri Modi mentioned India’s growing ability to defend itself during acts of terrorism, leading climate action resolutions and achieving the desired results before the deadline. The Prime Minister also highlighted India’s stellar performances in the field of sports and credited the change in mindset for this achievement.
“There is no dearth of capabilities and resources in India'', the Prime Minister said. Highlighting the real barrier of poverty, PM Modi said that it cannot be fought with slogans but with solutions, policies and intentions. He lamented the thinking of the past governments which did not enable the poor to progress socially or economically. Underlining that the poor are capable of overcoming poverty with support in the form of basic amenities, the Prime Minister said that empowering the poor has been the biggest priority of the central government. “Government has not only transformed lives but also helped the poor in overcoming poverty”, he said and informed that more than 13 crore people have come out of poverty in the last 5 years alone. He said that 13 crore people have successfully broken the barrier of poverty and become part of the neo-middle class in the country.
Speaking about the barrier of nepotism, Shri Modi pointed out that the common people had no say, be it sports, science, politics or even Padma Awards, and becoming successful was on the cards only if one belonged to certain circles. He highlighted that the common citizens feel empowered and encouraged today and credited the transformation in approach by the government. “Yesterday's unsung heroes are the country's heroes, today”, he added.
Drawing attention to India tackling the barrier of modern infrastructure in the country, the Prime Minister highlighted the world’s largest infrastructure drive taking place. To highlight India’s speed and scale in terms of infrastructure development, PM Modi mentioned the increased highway construction from 12 km in 2013-14 to 30 km in 2022-23, expanding metro connectivity to 20 cities in 2023 from 5 cities in 2014, rise in the number of airports from 70 in 2014 to almost 150 today, 380 medical colleges in 2014 to more than 700 today, expansion of optical fiber from 350 km to 6 lakh km in 2023 to connect the gram panchayats, construction of 4 lakh km of roads thereby connecting 99 percent of villages under the PM Gram Sadak Yojna from 55 percent in 2014. The Prime Minister also pointed out that only 20,000 km of railway lines were electrified since independence whereas nearly 40,000 km of railway lines have been electrified in the last 10 years. “This is the pace and scale of development of today’s India. It is a sign of India’s success”, he added.
He said that in the past few years, India has stepped out of many perceived barriers. Our policymakers and political experts were of the view that good economics cannot be good politics. Many governments had also accepted it as true due to which our country had to face political and economic problems on both fronts. But, we brought good economics and good politics together. India’s economic policies opened new avenues of progress in the country. He said policies yielding long-term benefits to the masses were chosen during the times when solutions were needed to resolve the banking crisis, implementation of the GST and the covid pandemic.
The Prime Minister referred to the recently passed Nari Shakti Vandan Adhiniyam as another example of the perceived barrier. He said the bill which was kept hanging for decades, seeming that it would never be passed has now become a reality.
He said that several problems were exaggerated by the previous governments for political gains. He referred to Article 370 in Jammu & Kashmir as one such example, saying that earlier, a psychological pressure was created to make everyone believe that it cannot be revoked. He continued that its abrogation has paved the way for progress and peace. “Pictures of Lal Chowk have shown how Jammu & Kashmir is changing. Today, terrorism is coming to an end in the Union Territory and tourism is growing continuously. We are committed to taking Jammu and Kashmir to new heights”, he said.
Noting the presence of dignitaries from the media fraternity, the Prime Minister threw light on the relevance of breaking news and its transformation since 2014. Recalling the downward revision of India’s GDP growth rate during 2013 by rating agencies, the Prime Minister emphasized that the exact opposite is happening today where India’s growth forecast is witnessing upward revisions. Drawing a comparison, the Prime Minister mentioned the fragile condition of banks during 2013 to Indian banks posting their best-ever profits in 2023, and the chopper scam in 2013 to India’s record defence exports increasing twenty times since 2013-14. “India has made the journey from record scams to record exports”, he added.
Prime Minister Modi touched upon the negative headlines by national and international publications about harsh economic conditions taking a toll on the middle class in 2013. But today, the Prime Minister said that the middle class is moving forward at a fast pace in India's development journey, be it startups, sports, space or technology. He stated that their income has increased and informed that more than 7.5 crore people have filed income tax in 2023, a rise from 4 crores in 2013-14. He informed that a study related to Tax Information shows that the mean income which was less than Rs 4.5 lakh in 2014, has increased to Rs 13 lakh in 2023, and as a result, lakhs of people are moving from lower income groups to higher income groups. Citing an interesting fact from an economic report published in the national daily, the Prime Minister informed that if the total income of those earning in the salary bracket of Rs 5.5 lakh to Rs 25 lakh is added, the figure was around Rs 3.25 lakh crore in the year 2011-12 but it rose to Rs 14.5 lakh crore by 2021 which is a 5 times increase. He clarified that the figures are based on an analysis of salaried income only and not any other source.
The Prime Minister held the growing middle class and reduction in poverty as the basis of two major factors of this huge economic cycle. He said those coming out of poverty, the neo-middle class, are giving momentum to the consumption growth of the country. The middle class is increasing its income by taking the responsibility of meeting this demand, meaning the decreasing poverty rate is benefitting the middle class as well. He said that the aspirations and willingness of these very people are giving strength to the development of our country. Their strength has today made India the 5th largest economy in the world. He ensured that India will soon become the 3rd largest economy in the world.
Concluding the address, the Prime Minister asserted that India in the Amrit Kaal is working to fulfill the goal of becoming a developed nation by 2047. He expressed confidence that India will successfully overcome every obstacle. “Today, from the poorest of the poor to the world's richest, they have started believing that this is India's time”, the Prime Minister said. He remarked that the biggest strength of every Indian is self-confidence. “With its strength, we can cross any barrier”, he said. He concluded by expressing the belief that the Hindustan Times Leadership Summit to be held in 2047 will have the theme – Developed Nation, What Next?

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না হিন্দুস্তান তাইম্স লীদরশিপ সম্মিৎ 2023দা ৱা ঙাংখ্রে
“2024গী জেনরেল মীখলগী ফলশিংনা পলগী ৱাংমা লানবা ঙমগনি”
“নীংতম্বগী মতমদা হৌখিবা ইথকনা মীয়ামগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী ইথিল অমসুং ৱাখল্লোন পোকহনখি অমসুং পল কয়া থুগাইখি”
“চন্দ্রয়ান 3 মাইপাকপনা প্রজা খুদিংমক্কী মরক্তা চাউথোকচাবা অমসুং ইশাদা থাজবগী ইথিল অমা পোকহনখি অমসুং মখোয়দা সেক্তর খুদিংমক্তা মাংদা চংশিন্নবা ইথিল পীখি”
“ঙসি, ভারত মচা খুদিংমক্তা মশাদা থাজবনা থল্লি”
“জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিংনা লায়রবশিংগী মরক্তা ৱাখলগী ওইবা পলশিং অসিবু থুগাইনবা মেদিয়ম অমা ওইরকখি অমসুং মখোয়দা চাউথোকচবা অমসুং ইকাই খুম্নবা পোকহনখি”
“সরকারনা পুন্সিশিংদা অওনবা পুরকপা খক্তা নত্তনা লায়রবশিংবু লৈতা লায়রবদগী থোরকপদসু মতেং পাংখি”
“মীচম প্রজাশিংনা ঙসিদা শক্তি পীবীরি অমসুং পুক্নিং থৌগৎপীরি হায়না ফাওরি”
“ঙসিগী ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল অমসুং স্কেল অসি মাগী মাইপাকপগী খুদম অমা ওইরি”
“জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা আর্তিকল 370 লৌথোকখিবা অসিনা চাউখৎপা অমসুং শান্তিগী লম্বী য়াৎখি”
“ভারতনা রেকোর্দ ওইখিবা স্কেমদগী রেকোর্দ ওইনা এক্সপোর্ত তৌবগী খোঙচৎতা চংশিনখি”
“স্তার্তঅপশিং, স্পোর্তস, স্পেস নত্ত্রগা তেক্নোলোজী
04 NOV 2023 10:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি হিন্দুস্তান তাইম্স লীদরশিপ সম্মিৎ 2023দা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হিন্দুস্তান তাইম্স লীদরশিপ সম্মিৎ 2023দা মহাকপু বর্তন তৌরকপগীদমক HT গ্রুপতা থাগৎপা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা HT গ্রুপন করম্না মতম চুপদা মসিগী লীদরশিপ সম্মিৎকী থিমশিংগা লোয়ননা ভারতনা মাংদা চংশিল্লি হায়বগী পাউজেলশিং পীবগী থমখি। মহাক্না হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা 2014দা শক্তি পাইবা মতমদা সম্মিৎ অসিগী থিম ওইখিবা ‘রিশেপিং ইন্দিয়া’ অদুবু নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি গ্রুপ অসিনা অচৌবা অহোংবশিং লাক্লগনি অমসুং ভারত অসি নৌনা শেমদোক্লগনি হায়বা খঙখি।ল মহাক্না হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা চাউনা মেজোরিতী ফংলবা মতুংদা কারবা মতুং 2019দা শক্তি অমুক হন্না পাইখিবদা মতমদা থিম অদু ‘কঞ্জর্বেসন ফোর এ বেত্তর তুমোরো’ ওইখি হায়নসু নীংশিংখি। হৌজিক 2023দা জেনরেল ইলেক্সন কুইশিল্লক্ত্রবা মতম অসিদা শ্রী মোদীনা সম্মিৎ অসিগী থিম ‘ব্রেকিং বেরিয়র্স’ হায়বা অসিনা ওইরি অমসুং মসিগী নুংদা য়াওরিবা পাউজেল অদুদি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা রেকোর্দ পুম্বা থুগাইগনি অমসুং পাঙথোক্কদৌরিবা জেনরেল ইলেক্সনশিংদা চাউনা মাইপাকপা ঙমগনি হায়বনি। “2024 জেনরেল ইলেক্সনগী ফলশিংদা পলশিং অপনবা অমত্তা লৈরোই”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী খোঙচৎ অসি ‘রিশেপিং ইন্দিয়া’দগী ‘বিয়োন্দ বেরিয়র্স’ ওইদুনা লৈবাক্কী লাক্কদৌরিবা অফবা তুংলমচৎকী য়ুম্ফম থোনখি। চাউখৎপা, অচৌবা অমসুং ইনাক খুনবা ভারত অমা মসিদা য়ুম্ফম থোনদুনা শেমগনি, হায়না মহাক্না ফোঙদোক্লদুনা মতম শাংনা ভারতনা অপনবা কয়া মায়োক্নখি হায়খি। মহাক্না হায় মতম শাংনা মীখা পোল্লুবা অমসুং লৈবাক অসিবু য়োৎলিং থাংদুনা কয়ারক লৈহনখিবা এতেকশিং অদুবু ফোঙদোকখি। ভারতকী নীংতম ইহৌ অদুবু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি নীংতম্বগী মতমদা হৌখিবা ইথকনা মীয়ামশিংগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী ইথিল অমসুং ৱাখল্লোন পোকহনখি অমসুং অপনবা কয়া থুগাইখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নীংতম্বা ফংলবা মতুংদসু চপ মান্নবা খোঙজেল অদু মখা চত্থখিগনি হায়য়গী থাজবা থমখিবনি। “লাইবক থীবদি মসি ওইথোকপা ঙমখিদে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মাগী মতিক-ময়াইগী মতুং ইন্না খুমাং চাউশিনবা ঙমখিদে”। মহাক্না হায়খি মদুদি মেন্তেল বেরিয়র অসি সমস্যা কয়াগী মনুংদা অমা ওইখি অমরোমদা নীংতম্বা ফংলবা ভারতনা মায়োক্নখিবা সমস্যা খরদি অশেংবনি, অতোপ্পা খরনা ৱাখলদা ফাওবনি অমসুং লেমহৌরিবা অদুনা হেনজিনহনখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা 2014গী মতুংদা ভারতনা অপনবশিং অসি থুগাইনবা লেপ্পা লৈতনা কন্না হোৎনরি হায়না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। ঐখোয়না পল কয়া লানবা ঙমখি অমসুং হৌজিক্না পলশিং অসি লান্থোক্নবগী মতাংদা ঐখোয়না ঙাংনরি। “ঙসি ভারতনা মমাংদা কনাগুম্বা অমত্তনা য়ৌবা ঙমখিদবা থাগী শরুক্তা য়ৌবা ঙমখি। ঙসি ভারতনা অপনবা খুদিংমক থুগাইরবা মতুংদা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌবদা নম্বর 1 ওইখি। মোবাইল মেন্যুফেকচরিংদা মাংজিল থাখি, স্তার্তঅপশিংগী লমদা মকোক থংবা লৈবাক 3গী মনুংদা শক্তি লৈনা লেপখি অমসুং স্কিল লৈবা মীওইশিংগী পুল অমা শেম্মি”, হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি ঙসি ভারতনা G20 সম্মিৎগুম্বা গ্লোবেল ইভেন্তশিংদা মাগ ফিরাল ৱাংনা পাইহল্লি অমসুং পল খুদিংমক থুংগাইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা অইবা অমসুং রাজনিতী তৌবা অল্লামা ইগবালগী ঘজল ‘সিতারোন কে আগে জহন ওর ভি হে’দগী পরেং অমা শকখি অমসুং হায় ভারতনা মসিদা লেপগদবা নত্তে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অমসুং মেন্তেলিতী অসিনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা পলশিং ওইখি মসিনা মমাংগী সরকারশিংগী কেজুএল এপ্রোচকী মরমদা ক্রিতিসিজম অমসুং করেম্নহনখি। পঙ্কচুএলিতী, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং পানরুবদগী হেন্না শোকচিনখিবা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা থৌদোক খরনা লৈবাক পুম্ববু মেন্তেল বেরিয়রশিং থুগাইনবগী ইথিল পীখি হায়খি। মহাক্না মহাত্মা গান্ধীনা হৌখিবা দান্দী মার্চনা লৈবাক অসিবু ইথিল পীখি অমসুং ভারতকী নীংতম্বগী ইহৌগী মৈ চুখৎখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা চন্দ্রয়ান 3 মাইপাকপনা প্রজা খুদিংমক্কী মরক্তা চাউথোকচবা অমসুং মশাদা থাজবা পোকহনখি অমসুং মখোয়বু সেক্তর খুদিংমক্তা মাংদা চংশিন্নবা ইথিল পীখি হায়খি। “ঙসি ভারত মচাং খুদিংমক্তা মশাদা থজবনা থল্লি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না ৱাখল্লোন্দা অহোংবা অমা লাকহনখিবা মহাক্কী নীংতম নুমিৎকী ৱারোলদা লাল কিলাদগী মহাক মশামক্তনা স্বচ্ছতা, তোইলেৎ অমসুং সেনিতরী হাইজিনগী ৱাফমশিং করম্না পুখৎখিবগে নীংশিংখি। “স্বচ্ছতা অসি হৌজিক্তি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইরক্লে” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় খাদী য়োনবা অসিসু হৌখিবা চহি 10দা শরুক অহুম হেনগৎলকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিংনা লায়রবশিংগী মরক্তা ৱাখলগী ওইবা পলশিং অসিবু থুগাইনবা মেদিয়ম অমা ওইরকখি অমসুং মখোয়দা চাউথোকচবা অমসুং ইকাই খুম্নবা পোকহনখি। মহাক্না বেঙ্ক একাউন্তশিং অসি ইনাক খুনবশিং খক্তগীনি হায়বা নেগেতিব মেন্তেলিতী অদু পুথোক্লদুনা হায় জন ধন য়োজনানা বেঙ্কশিংবু লায়রবশিংগী য়ুমথোংদা পুরক্তুনা হেন্না এক্সেসিবল ওইহনখি। মহাক্না রুপে কার্দশিং পাক শন্না শীজিন্নদুনা মসিনা লায়রববু শক্তি পীনবা লম্বী অমা ওইরি হায়নসু ফোঙদোকখি। “AC কাশিংদা ফম্মিবা অমসুং নম্বরশিং অমসুং নরেতিবশিংদা চৎপা মীওইশিংনা কৈদৌনুংদা লায়বা শক্তি পীবগী ৱাখল্লোন খঙবা ঙমলোই”,হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ভারতকী ঙমখৈগী ৱাংমদা হোংলক্লিবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা শ্রী মোদীনা ভারতনা মশাবু তেরোরিজমগী থৌওংশিংদগী ঙাকথোকপা ঙমলকপা, ক্লাইমেৎ এক্সন রিজোল্যুসনশিংদা লমজিংলকপা অমসুং থাখিবা মতমগী মমাংদা অপাম্বা ফলশিং ফংবা ঙমলকপগী ভারতকী হেনগৎলক্লিবা মতিক-ময়াই অদুসু থমখি। ধান মন্ত্রীনা স্পোর্তসকী লমদা ভারতকী ফজরবা পরফোর্মেন্স অদুসু হাইলাইৎ তৌখি অমসুং মাইপাকপশিং অসিগীদমক ৱাখল্লোন্দা অহোংবা লাকপগীনি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ভারত্তা তৌবা ঙম্বা অমসুং রিসোর্সশিংগী অৱাৎপা অমত্তা লৈতে”। লায়রবগী তশেংবা পলগী মতাংদা পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা হায় মসি স্লোগান্না থেংনবা ঙমলোই অদুবু মসিদি সোল্যুসনশিং, পোলিসীশিং অমসুং ইন্তেনসনশিংনা কোকহনগদবনি। লায়রববু সমাজিক নত্ত্রগা শেন্মীৎলোনদা খুমাং চাউশিনবা ঙমহনখিদবা মমাংগী সরকারশিংগী ৱাখল্লোন অদুদা পেন্দবা ফোঙদোকখি। লায়রবশিংনা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংদা সপ্পোর্ত ফংবগা লোয়ননা লৈতা লায়রবদগী থোরকপা ঙমগনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় লায়রববু শক্তি পীবা হায়বা অসি কেন্দ্র সরকারগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দম ওইখি। “সরকারনা পুন্সিদা অওনবা পুরকপা ঙমখিবতা নত্তনা লায়রবশিংবা লৈতা লায়রবদগী থোরকপদা মতেংসু পাংখি” হায়না মহাক্না হায়খি অমসুং হৌখিবা চহি মঙা খক্তদা মীওই করোর 13 হেনবনা লায়রবদগী থোরকপা ঙমখি ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় মীওই করোর 13না লৈতা লায়রবদগী পল মাইপাক্না থুগাইবা ঙমখি অমসুং লৈবাক্কী নিও-মিদ্দল ক্লাসকী শরুক ওইবা ঙমখি।
নেপোতিজমগী পলগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি স্পোর্তস, সাইন্স, পোলিতিক্স নত্ত্রগা পদ্ম এৱার্দশিং ওইরবসু মীচম মীয়াম্না চংবা ঙমখিদে অমসুং মাইপাকপা হায়বা অসি সর্কল খরগী মীওইশিং খক্তগী ওইরমখি। মহাক্না হায় মীচম প্রজাশিংনা ঙসিদি শক্তি পীবীরে অমসুং পুক্নীং থৌগৎপীরে হায়না ফাওরি অমসুং মসিগী মনা সরকারগী এপ্রোচতা অওনবা পুরকপনা ওইরি। “ঙরাংগী মশক খঙবীদ্রবা অথৌবশিংনা ঙসি লৈবাক্কী অথৌবশিং ওইরি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লৈবাক অসিদা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী পল লান্থোক্নবা ভারতনা হোৎনরি অসিদা পুক্নিং চীংশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং পাইখৎলি। ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা ভারতকী খোঙজেল অমসুং স্কেলগী মতাংদা পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা 2013-14দা হায়ৱৱে শেম্বা অসি কিমি 12 ওইরম্বদগী 2022-23দা কিমি 30 শেমি, 2014দা 5 খক্তা লৈরম্বদগী 2023দা সহর 20দা মেত্রো কন্নেক্তিবিতী শেমগৎলকখি, 2014দা এয়রপোর্তশিংগী মশিং 70 ওইরম্বদগী ঙসি 150রোম শুরে, 2014দা মেদিকেল কোলেজ 380 লৈরম্বদগী ঙসি 700 হেল্লে, ওপতিকেল ফাইবরগী এক্সপান্সন অসি কিমি 350 ওইরম্বদগী 2023দা কিমি লাখ 6দা হেনগৎহন্দুনা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং কন্নেক্ত তৌখি, পি.এম. গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা 2014দা চাদা 55 ওইরম্বদগী খুঙ্গংশিংগী চাদা 99 শম্নহন্দুনা লম্বী কিমি লাখ 4 শেম্বা ঙমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নীংতম্বদগী রেলৱে লাইন কিমি 20,000 খক্তা ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখি অমরোমদা হৌখিবা চহি 10 অসিদা রেলৱে লাইন কিমি 40,000গী ময়াদা ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখি। “মসি ঙসিগী ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেল অমসুং স্কেল অসি মসিনি। মসি ভারতকী মাইপাকপগী খুদম অমনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি খরদা ভারতনা পল কয়া লান্থোকপা ঙমখি। ঐখোয়গী পোলিসীমেকরশিং অমসুং পোলিতিকেক এক্সপর্তশিংনা অফবা ইকনোমিক্স হায়বা অসি অফবা পোলিতিক্স অদু নত্তে হায়না ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি। সরকার কয়ানা মসি চুম্মি হায়না লৌখি মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা লম অনিমক্তা পোলিতিকেল অমসুং ইকনোমিক প্রোব্লেমশিং মায়োক্নখি। অদুবু ঐখোয়না অফবা ইকনোমিক্স অমসুং অফবা পোলিতিক্স অনিমক পুরকখি। ভারতকী ইকনোমিক পোলিসীশিংনা লৈবাক অসিদা চাউখৎপগী অনৌবা এভেন্যুশিং পুরকখি। মহাক্না হায়খি বেঙ্কিং ক্রাইসিস কোকহন্নবা, GST ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং কোবিদ লাইচৎ মনুংদা সোল্যুসনশিং মথৌ তাবা মতম অদুদা মীয়ামদা তুং কোইনা কান্নবা ফংহনগদবা পোলিসীশিং মসিদা খনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্তা পাস তৌখিবা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম অসি খাহল্লিবা পলশিং অসিগী খুদম অমনি হায়খি। মহাক্না হায় দিকেদ কয়া পন্দুনা থমখিবা বিল অসি কৈদৌনুংদা ওইথোক্লরোই খল্লম্বা অদু হৌজিক্তি ওইথোকপা ঙম্লে।
মহাক্না হায়খি মমাংগী সরকারশিংনা রাজনিতীগী ওইবা কান্নবশিং ফংনবগীদমক সমস্যা কয়ামরুম থোকহনখি। মহাক্না হায়খি জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা আর্তিকল 370 লৌথোকখিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা হায় সাইকোলোজিকেল প্রেসর লৈহন্দুনা মীপুম খুদিংমক্না মসি লৌথোক্কনি হায়বগী থাজবা পোকহনখিদে। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মসি লৌথোকখিবা অসিনা চাউখৎপা অমসুং শান্তিগী লম্বী ফাৎখি। “লাল চৌক্কী মমিশিংনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা করম্না অহোংবশিং লাক্লি উৎলি। ঙসি তেরোরিজম অসি য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসিদগী মুত্থৎখ্রে অমসুং তুরিজমনা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লি। ঐখোয়না জম্মু অমসুং কাশ্মিরবু অনৌবা পনখৈশিং তম্নবা পুখৎনবা হোৎনখি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মেদিয়া ফ্রেতর্নিতীদগী দিগনিতরীশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা 2014দগী হৌনা ব্রেকিং ন্যুজ অমসুং মাগী অওনবগা মরী লৈনবা ৱাফমদা পুক্নিং চীংশিনখি। ভারতকী GDP গ্রোথ অসি রেতিং এজেন্সীশিংদা 2013দা দাউনৱার্দ রিবিজন তৌখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসিদা ভারতকী গ্রোথ ফোর্কাস্ত অসিদা অপৱার্দ রিবিজন লাক্তুনা মদুগী ওন্ন-তৈনবা ঙাক্তা থোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা 2013গী মতমদা বেঙ্কশিং ফীভম শোক্না লৈরমখিবা অদুবু 2023দা ভারতকী বেঙ্কশিংনা মখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা প্রোফিৎশিং ফংখিবা অদুগা চাংদম্নখি। অমসুং 2013দা চোপ্পর স্কেম অদুবু 2013-14দগী শরুক কুন হেনগৎলক্তুনা ভারতনা রেকোর্দ ওইনা দিফেন্স এক্সপোর্ত তৌখিবা অদুগা চাংদম্নখি। “ভারতনা রেকোর্দ ওইখিবা স্কেমশিংদগী রেকোর্দ ওইবা এক্সপোর্তকী মাইকৈদা খোঙচৎ চৎলি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল পব্লিকেসনশিংনা 2013দা মিদ্দল ক্লাসতা অৱাবা পীখিবা ফত্তবা শেন্মীৎলোনগী ফীভমশিংগী মতাংদা নেগেতিব হেদলাইনশিং হাপখিবা অদুগী মতাংদা পনখি। অদুবু ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা হায় মিদ্দল ক্লাসনা স্তার্তঅপশিং, স্পোর্ত, স্পেস নত্ত্রগা তেক্নোলোজীদা ওইরবসু ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎ অসিদা খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী ইনকম অসিসু হেনগৎহনখি অমসুং 2013-14দা করোর 4 ওইরম্বদগী 2023দা ইনকম তেক্স ফাইল তৌরকপা মীওই মশিং করোর 7.5 হেনখি। মহাক্না হায় তেক্স ইনফোর্মেসনগা মরী লৈনবা স্তদী অমনা 2014দা মীন ইনকম অসি লুপা লাখ 4.5 ওইরমখিবা অদু 2023দা লাখ 13দা হেনগৎহনখি অমসুং মসিগী ফল ওইনা মীওই লাখ কয়ানা লোৱর ইনকম গ্রুপতগী হায়র ইনকম গ্রুপতা কাখৎপা ঙমখি। নেস্নেল দেলীদা ফোঙখিবা ইকনোমিক রিপোর্ত অমদগী নুংঙাইরবা ৱাফম অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা লুপা লাখ 5.5 দগী লুপা লাখ 25গী সেলরী ব্রেকেৎ অসিদা আর্নিংগী অপুনবা ইমকম অসি হাপচিল্লগা মশিং অদু 2011-12দা লুপা করোর লাখ 3.25 ওইরমখিবা অদু 2021দা লুপা করোর লাখ 14.5 য়ৌদুনা শরুক মঙা হেনগৎলকখি। মহাক্না মশিং অসি সেকরীদ ইনকম খক্তগী এনালাইসিস অমনি মসিদা অতোপ্পা সোর্স অমত্তা য়াওদে হায়না শেংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অচৌবা ইকনোমিক সাইকল অসিগী মেজর ফেক্তর অনি অসিদা হেনগৎলক্লিবা মিদ্দল ক্লাস অমসুং লৈতা লায়রবদা হন্থরকপা অসিদা য়ুম্ফম ওইহনখি। মহাক্না হায়, লৈতা লায়রবদগী থোরকখিবা, নিও-মিদ্দল ক্লাসনা লৈবাক্কী কঞ্জুম্পসন গ্রোথতা শাহৌ পীরি। মিদ্দল ক্লাস অসিনা দিমান্দ অসি থুংহনবগী থৌদাং লৌদুনা হায়বদি পোভর্তী রেৎ হন্থহন্দুনা মখোয়গী ইনকম হেনগৎহন্দুনা মিদ্দল ক্লাসতসু কান্নবা পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওইশিং অসিগী অনীংবা অপাম্বশিং অমসুং ইহুলনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা শক্তি পীরি।ল মখোয়গী শক্তি অসিনা ঙসি ভারতপু মালেমগী 5শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইহনখি। মহাক্না হায়খি ভারতনা অথুবদা 3শুবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইরগনি।
ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমৃত কাল অসিদা ভারতনা 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইনবগী পান্দম থুংহন্নবা থবক তৌরি। মহাক্না ভারতনা অপনবা খুদিংমক মাইপাক্না মায়োক্নবা ঙমগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। “ঙসি লায়রবশিংগী খ্বাইদগী লায়রবদগী মালেমগী খ্বাইদগী ইনাক খুনবা ফাওবনা ভারতকী মতমনি হায়বা অসিদা থাজনবা হৌরক্লে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় ভারত মচা খুদিংমক্কী খ্বাইদগী চাউবা শক্তি অসি মশাদা থাজবনি। “শক্তি অসিগা লোয়নান ঐখোয়না পল খুদিংমক লান্থোকপা ঙমগনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না 2047দা পাঙথোক্কদৌরিবা হিন্দুস্তান তাইম্স লীদরশিপ সম্মিৎকী থিম অসি –দিবেলপ নেসন, হ্বাত নেক্স? হায়বা অসিনা ওইগনি হায়না থাজবা থম্বগা লোয়ননা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।