Ministry of Science & Technology
Department of Science and Technology successfully completes Special Campaign 3.0 on Swachhta and minimizes pendency in Government
More than 300 sites identified and cleaned under the campaign drives
More than 37 thousand sq.ft. space freed after cleaning and disposal of scrap and other redundant material
Revenue of more than Rs. 8.33 Lakhs generated from disposal of scrap
02 NOV 2023 11:11AM by PIB Delhi
Drawing inspiration from Prime Minister, Shri Narendra Modi’s vision and mission to institutionalize Swachhta and minimize pendency in Government, Department of Science and Technology launched the Special Campaign 3.0 (implementation phase) from 2nd October to 31st October 2023 with special impetus on disposal of pendency, better space management and making the environment and government infrastructures clean and green.
The Department of Science and Technology has successfully completed its Special Campaign 3.0 underlining Swachhta, which was conducted within the Department and across its Sections/Divisions/Autonomous Bodies/Subordinate Offices located in various parts of the country. The campaign started with a preparatory phase from September 15th, 2023 to identify targets to be readied for cleaning and space management during the campaign period.
During the campaign, special focus was given to space management and enhancement of workplace experience in offices. Since the beginning of the Preparatory Phase of the Special Campaign, the Department along with its Sections/Divisions/Autonomous Bodies/Subordinate Offices identified various sites to be cleaned across the country. Around 150 sites were identified for cleaning and 20 thousand sq. ft. area was anticipated to be freed, more than 8,000 physical files and around 140 e-files were identified for review. Daily progress was monitored by a dedicated team and information was uploaded regularly on the SCPDM portal hosted by Department of Administrative Reforms and Public Grievances.
Joint Secretary (Admin), Smt. A. Dhanalakshmi actively reviewed the campaign progress through various hybrid VC meetings and visited many sites inside the office premises as a part of ongoing Special Campaign 3.0. She appreciated the efforts of the officials and encouraged them to channel their best efforts to maintain cleanliness at workplace.
(Meeting with representatives of all AIs/Subordinate Offices of DST in hybrid mode to review progress of various targets of the Campaign under chairpersonship of JS (Admn.), DST)
Many best practices were also undertaken under the Special Campaign 3.0 during implementation phase at the Department and across its Sections/Divisions/Autonomous Bodies/Subordinate Offices like to list a few,
Institute of Nano Science and Technology (INST), Mohali, an Autonomous Institute of DST identified rubbles on its campus and after scraping it, utilised it to make pavement for the general walking area in the premise.
(Rubbles cleared and used to make pavement at INST Mohali)
Swachhata Awareness Programme was undertaken by International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI), an Autonomous Institution under DST for college students. They also organised a drawing competition for Government School Children under theme of “Garbage-free India”.
(Swachhata Awareness Programme by ACRI for college students)
Description: Image
(Drawing Competition for students on Garbage-free India)
Jute bags and metal bottles were distributed at Coolie Camp, Vasant Vihar and MCD Boys and Girls School to discourage the use of single use plastic by DST under campaign led by JS (Admn.).
Description: C:\Users\hp\Desktop\B-3.jpgDescription: C:\Users\hp\Desktop\J-1.jpg
Description: C:\Users\hp\Desktop\B-1.jpgDescription: C:\Users\hp\Desktop\B-4.jpg
(Distribution of Jute bags and Metal bottles to discourage the use of single-use plastic)
The October Campaign ended with achievement surpassing the targets on many fronts, the Department along with its Sections/Divisions/Autonomous Bodies/Subordinate Offices enthusiastically participated in the Special Campaign 3.0 and celebrated it as a cleanliness festival at more than 300 sites. This year a remarkable area of 37 thousand sq. ft. has been freed. The targeted files, both physical and e-files were reviewed and many files were closed and weeded out as part of minimizing pendency under the Campaign. The Department along with its Sections/Divisions/Autonomous Bodies/Subordinate Offices generated revenue of Rs. 8.33 lakhs by disposing of the scraps identified and collected during the campaign. 8,214 files were reviewed and 3066 files were weeded out. 140 e-files were reviewed and out of which 130 e-files were closed.
These efforts highlights only a fraction of work put in by the Department and its Sections/Divisions/Autonomous Bodies/Subordinate Offices.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগনা স্বচ্ছতা অমসুং সরকারদা পেন্দেন্সী হন্থহন্নবা স্পেসিএল কেম্পেন 3.0 মাইপাক্না লোইশিনখ্রে
কেম্পেনগী দ্রাইবশিংগী মখাদা মফম 300 হেন্না মশক খঙদোকখি অমসুং শেংদোকখি
লুনানহল্লবা অমসুং স্ক্রেপ অমদি অতোপ্পা কান্নদ্রবা পোৎলম শেংদোক্লবা মতুংদা স্পেস স্ক্বার ফীত লিশিং 37 হেন্না হাংহনবা ঙমখি
স্ক্রেপ দিস্পোজ তৌবদগী লুপা লাখ 8.33 হেনবগী রিভেন্যু লাকপা ঙমহনখি
02 NOV 2023 11:11AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী স্বচ্ছতা ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা অমসুং সরকারদা পেন্দেন্সী হন্থহন্নবা বিজন অমসুং মিসনদগী ইথিল লৌদুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগনা পেন্দেন্সী দিস্পোজেল তৌবা, নীংথিনা স্পেস মেনেজমেন্ত তৌবা অমসুং এনভাইর্নমেন্তবু ক্লীন অমসুং গ্রীন ওইহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা ওক্তোবর 2 দগী ওক্তোবর 31, 2023 ফাওবা স্পেসিএল কেম্পেন 3.0 (ইমপ্লিমেন্তেসন ফেস) হৌদোকখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগনা স্বচ্ছতাদা পাঙথোকপা মাগী স্পেসিএল কেম্পেন 3.0 মাইপাক্না লোইশিনখ্রে, হায়রিবা অসি বিভাগ মনুংদা অমসুং লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা লৈরিবা মাগী সেক্সনশিং/দিবিজনশিং/ওতোনোমস বোদীশিং/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিংদা পাঙথোকখি। কেম্পেন অসিগী মনুংদা শেংদোক্নবা তার্গেৎশিং খঙদোক্নবা সেপ্তেম্বর 15, 2023দগী প্রিপরেতরী ফেস অমগা লোয়ননা কেম্পেন অসি হৌখি।
কেম্পেন মনুংদা স্পেস মেনেজমেন্ত তৌবা অমসুং ওফিসশিংগী ৱার্কপ্লেস এক্সপরিয়েন্স হেনগৎহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং চংখি। স্পেসিএল কেম্পেনগী প্রিপরেতরী ফেসতগী হৌদুনা বিভাগ অসিনা মাগী সেক্সনশিং/দিবিজনশিং/ওতোনোমস বোদীশিং/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিংগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবদা শেংদোক্নবা সাইৎশিং মশক খঙদোকখি। শেংদোক্নবা মফম 150রোম অমসুং লম স্ক্বার ফীত লাখ 20রোম হাংহন্নবা অমসুং রিভ্যু তৌনবা ফিজিকেল ফাইল 8,000 হেন্না অমসুং ই-ফাইল 140রোম খঙদোকখি। নুমিৎ খুদিংগী প্রোগ্রেস অদুবু দেদিকেতেদ তীম অমনা য়েংশিনখি অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেসকী SCPDM পোর্তেলদা অপলোদ তৌখি।
জোইন্ত সেক্রেতরী (এদমিন), শ্রীমতি এ ধনালক্ষ্মীনা তোঙান-তোঙানবা হাইব্রিদ VC মীফমশিংগী খুত্থাংদা কেম্পেনগী প্রোগ্রেস য়েংশিনখি অমসুং স্পেসিএল কেম্পেন 3.0গী শরুক ওইনা ওফিস মনুংদা সাইৎ কয়া চৎখি। মহাক্না ওফিসিএলশিংনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংবু থাগৎখি অমসুং মখোয়দা থবক মফম লুনান্না থম্নবা মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা খোঙথাংশিং চেনেল তৌনবসু পুক্নিং থৌগৎখি।
(JS (এদমিন.), DSTকী চিয়রমেনশিপ মখাদা কেম্পেন অসিগী তোঙান-তোঙানবা তার্গেৎশিংগী প্রোগ্রেস য়েংশিন্নবা হাইব্রিদ মোদতা DSTগী AI/সবওর্দিনেৎ ওফিস পুম্নমক্কী মীহুৎশিংগা লোয়ননা মীফম পাঙথোকপা)
স্পেসিএল কেম্পেন 3.0গী ইমপ্লিমেন্তেসন ফেস মখাদা বিভাগ অমসুং মাগী সেক্সনশিং/দিবিজনশিং/ওতোনোমস বোদীশিং/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিংদা অফবা খোঙথাং কয়ামরুম পাইখৎখি, মদুদা খরদং পল্লবদা,
DSTকী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা মোহলিগী ইন্সতিত্যুত ওফ নেনো সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (INST)না মাগী কেম্পস্তা রবলশিং মশক খঙদোককী অমসুং মসিবু স্ক্রেপিং তৌরবা মতুংদা কেম্পেসকী জেনরেল ৱাকিং এরিয়াগী পেবমেন্ত শেম্বদা শীজিন্নখি।
(INST মোহলিদা রবল্লশিং শেংদোক্তুনা পেবমেন্ত শেম্বদা শীজিন্নবা)
DSTগী মখাদা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরিবা ইন্তর্নেস্নেল এদভান্স রিসর্চ সেন্তর ফোর পাৱর মেতল্লর্জী এন্দ ন্যু মেতরিএল্স (ARCI)না কোলেজ মহৈরোয়শিংগীদমক স্বচ্ছতা এৱের্নেস প্রোগ্রাম পাইখৎখি। মখোয়না ‘গার্বেজ-ফ্রী ইন্দিয়া’গী থিম মখাদা সরকারগী স্কুলগী অঙাংশিংগীদমক লাইয়েকপগী কম্পিতিসন অমসু পাঙথোকখি।
(ACRIনা কোলেজ মহৈরোয়শিংগীদমক পাঙথোকপা স্বচ্ছতা এৱের্নেস প্রোগ্রাম পাঙথোকপা)
Description: Image
(গরবেজ-ফ্রী ইন্দিয়াগী মতাংদা মহৈরোয়শিংগী লাইয়েকপগী চাংদম্নবা পাঙথোকপা)
JS (এদমিন,)কী লমজিং মখাদা DSTনা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা থৌগৎতনবা কুলি কেম্প, বসন্ত বিহার অমসুং MCDগী স্কুলগী নুপা অমসুং নুপীমচাশিংদা লিমোনগী বেগ অমসুং মেতল বোত্তলশিং য়েন্থোকখি।
Description: C:\Users\hp\Desktop\B-1.jpgDescription: C:\Users\hp\Desktop\B-4.jpg
(সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা থৌগৎতনবা লিমোনগী বেগ অমসুং মেতল বোত্তলশিং য়েন্থোকপা)
ওক্তোবরগী কেম্পেন অসি লম কয়াদা তার্গেৎশিং হেন্দুনা মাইপাকপগা লোয়ননা লোইশিনখি, বিভাগ অমসুং মাগী সেক্সনশিং/দিবিজনশিং/ওতোনোমস বোদীশিং/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিংনা কেম্পেন অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি অমসুং কেম্পেন সাইৎ 300দা ক্লীনলিনেস ফেস্তিবেল ওইনা পাঙথোকখি। চহি অসিদা শীংথানীংঙাই ওইনা স্ক্বার ফীত লাখ 37 হাংহনবা ঙমখি। ফিজিকেল ফাইল অমসুং ইলেক্ত্রোনিক ফাইল অনিমক রিভ্যু তৌদুনা ফাইল কয়া ক্লোস তৌখি অমসুং কেম্পেন অসিগী মখাদা পেন্দেন্সী হন্থহনবগী শরুক ওইনা লোইশিনখি। বিভাগ অসিনা মাগী সেক্সনশিং/দিবিজনশিং/ওতোনোমস বোদীশিং/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিংগা লোয়ননা স্ক্রেপ দিস্পোজ তৌবদগী লুপা করোর 8.33 হেনবগী রিভেন্যু লাকহনখি। ফাইল 8,214 রিভ্যু তৌখি অমসুং ফাইল
3066 লোইশিনখি। ই-ফাইল 140 রিভ্যু তৌখি মসিগী মনুংদা ই-ফাইল 130 লোইশিনবা ঙমখি।
বিভাগ অমসুং মাগী সেক্সনশিং/দিবিজনশিং/ওতোনোমস বোদীশিং/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিংনা তৌখিবা থবক খরা খক্তমক হাইলাইৎ অসিনা উৎলি।