Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at attends centenary birth year celebration of Lt. Shri Arvind Bhai Mafatlal in Chitrakoot, MP
27 OCT 2023 7:19PM by PIB Delhi
Jai Gurudev! Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Bhai Shivraj ji, all the members of Sadguru Seva Sangh Trust, ladies and gentlemen!
Today I have got the opportunity to visit this sacred place of Chitrakoot again. This is the same supernatural place, about which our sages used to say – चित्रकूट सब दिन बसत, प्रभु सिय लखन समेत!! That is, Lord Shri Ram resides with Mother Sita and Lakshman ji in Chitrakoot perpetually. Before coming here, I had the privilege of visiting Shri Raghubir Temple and Shri Ram Janaki Temple and also gave my salutations to Kamadgiri mountain from the helicopter. I had gone to offer floral tributes at the memorial of respected Ranchoddas ji and Arvind Bhai. It is difficult to express in words the experience I had of the darshan of Lord Shri Ram and Janaki, the guidance of sages, and the wonderful chanting of Veda mantras by the students of Sanskrit College.
Today, on behalf of all the poor, the exploited and tribals, I express my gratitude to Shri Sadguru Seva Sangh for making me a part of the great penance of human service. I am confident that the new wing of Janki Kund Hospital which has been inaugurated today will give new life to lakhs of patients. In the times to come, this ritual of serving the poor will be further expanded at Sadguru Medicity. Today, on this occasion, the Government of India has also released a special stamp in the memory of Arvind Bhai. This moment in itself is a moment of great pride for all of us; a moment of deep satisfaction. I congratulate all of you for the same.
Friends,
The good work that any person does in his lifetime is always appreciated. Contemporaries also appreciate it but when the work is extraordinary, it continues to expand even after his life. I am glad that Arvind Bhai's family is continuously enriching his charitable endowment. I particularly congratulate Bhai ‘Vishad’ and sister ‘Rupal’ and all the other family members for further spreading Arvind Bhai's services with a fresh energy. Arvind Bhai was an industrialist. Be it Mumbai or Gujarat, he had his influence in the industrial and corporate world everywhere. His immense talent was well known everywhere. So Vishad could have organized the birth centenary programme in Mumbai. It could have been organized with a great pomp and show, but look at his dedication towards Sadguru. Arvind Bhai had breathed his last in this place, and therefore this place was chosen for the centenary. This kind of action requires values, thinking and dedication too. That's when such a thing can manifest. Revered sages have come here in large numbers to bless us. Many family members are also present here. It has been said about Chitrakoot – कामद भे गिरि राम प्रसादा। अवलोकत अपहरत विषादा॥ That is, Kamadgiri, the mountain of Chitrakoot, is going to vanquish all the troubles and problems with the blessings of Lord Rama. This glory of Chitrakoot remains intact only because of the sages here. And, revered Shri Ranchoddas ji was such a great sage. His selfless Karmayoga has always inspired Lakhs of people like me. And as everyone mentioned, his motto in very simple words was - food to the hungry, clothes to the unclothed, sight to the blind. With this Mantra, Pujya Gurudev came to Chitrakoot for the first time in 1945, and in 1950 he had organized the first Eye Camp here. Hundreds of patients had undergone surgery in that camp and they got their eyesight back.
Today, this may seem pretty normal to us. But, seven decades ago, this place was almost completely a forest area. There were no road facilities, no electricity, no necessary resources here. At that time, it would have needed massive courage, self-confidence and a high spirit of service to make such major resolutions in this forest area. Only then it would have been possible. But when it comes to a sage like the revered Ranchhod Das ji, the resolutions are taken solely for accomplishment. Today, all these major projects of serving people that we are seeing on this sacred land are the result of the determination of that sage. He had established Shriram Sanskrit Vidyalaya here. After a few years, Shri Sadguru Seva Sangh Trust was formed. Whenever a calamity occurred, revered Gurudev used to face it like a shield. Be it earthquake, flood or drought, many poor people got a new lease of life due to his efforts and blessings. This is the specialty of our country, which gives birth to such great personalities who rise above self-interest and remain dedicated to the community.
My family members,
The nature of sages is such that whoever gets their company and guidance, becomes a sage himself. The entire life of Arvind Bhai is the biggest example of the same. Arvind ji, due to his attire and appearance looked like a very ordinary person and appeared to have lived a very normal life. But from within he was a devout sage. Pujya Ranchoddas ji had met Arvind Bhai during the severe famine in Bihar. The power of the sages' resolve and service, the height of accomplishment through this kind of collaboration, is in front of us today.
Today, when we are celebrating the birth centenary of Arvind Bhai, it is important that we imbibe his inspirations. Every responsibility that he had taken, he completed it with 100 percent dedication. He built such a massive industrial empire and gave a new height to Mafatlal Group. It was Arvind Bhai who established the country's first petrochemical complex. Today, many companies that play an important role in the country's economy and in the lives of ordinary people have his vision, his thinking and hard work as their foundation. Even in the field of agriculture, his work is highly appreciated. People still remember his work as the President of the Indian Agro-Industries Foundation. He also played a major role in bringing back the glory of Bharat's traditional industry like textile. He also provided leadership to major banks and institutions of the country. His work, his hard work and talent have left an indelible mark on the industrial world as well as society. Arvind Bhai received several important awards and honours from the country and the world. The Lions Humanitarian Award, Citizen of Bombay Award, Sir Jahangir Gandhi Gold Medal for Industrial Peace, many such honours are symbols of Arvind Bhai's contribution to the country.
My family members,
It is said here - उपार्जितानां वित्तानां त्याग एव हि रक्षणम्॥
That is, our success, and the wealth earned can be most effectively protected through sacrifice. Arvind Bhai made this motto his mission and worked throughout his life following it. Today, many organizations like Shri Sadguru Seva Trust, Mafatlal Foundation, Raghubir Mandir Trust, Shri Ramdas Hanumanji Trust are working through your group. Groups and institutions like JJ Group of Hospitals, Blind People's Association, Charutar Arogya Mandal are taking the work of service forward. You see, serving food to lakhs of people in Raghubir Temple Annakshetra, arranging monthly ration kits for lakhs of sages here, education of thousands of children in Gurukul, treatment of lakhs of patients in Janki Kund hospital; these are not ordinary efforts. This in itself is an evidence of the power of Bharat, which gives us the energy of selfless work, and strives for accomplishments and success considering service to be penance. Your Trust is also providing training to rural women in rural industries. This is helping to accelerate the country's efforts for women-led development.
Friends,
I feel delighted to know that Sadguru Eye Hospital has today made its place among the best eye hospitals in the country and the world. Once this hospital was started with only 12 beds. Today about 15 lakh patients are treated here every year. I am personally familiar with the work of Sadguru Eye Hospital because my Kashi has also benefitted from it. “Healthy Vision-Prosperous Kashi Campaign” being run by you in Kashi is serving many elderly people. Sadguru Eye Hospital has so far done door-to-door screening of about 6.5 lakh people in and around Banaras! More than 90 thousand patients were also referred to the camp after screening. A large number of patients have also undergone surgery. Some time ago, I also had the opportunity to meet the beneficiaries of this campaign in Kashi. On behalf of all the people of Kashi, I express my special gratitude to the Trust, Sadguru Eye Hospital and all the doctors and everyone, since I am amidst you today.
My family members,
Resources are essential for service, but dedication should be the priority. The most special quality about Arvind Bhai was that he himself used to work on the ground even in the most difficult circumstances. Be it Rajkot, or Ahmedabad, I have seen his work in every corner of Gujarat. I remember, I was very young. I did not have the privilege of seeing Sadguru ji, but I had a close contact with Arvind Bhai. I met Arvind Bhai for the first time in Bhiloda, a tribal area of Sabarkantha district of Gujarat. There was a severe famine and we had a doctor, Manikar ji, who was well acquainted with Arvind Bhai. And I used to work there to serve those tribal brothers and sisters who were victims of famine. There was severe heat in that area. Arvind Bhai came to the place, stayed there the whole day and took part in the service. He also took the responsibility of everything that was required to expand the work. I have personally seen and experienced his compassion for the poor and his determination to work. Even today, people remember the work done by him for the welfare of the tribal society in our tribal area Dahod in Gujarat. And you will be surprised because normally here in Gujarat and in other places too, the place where farming is done is called a 'Khet'. But the people of Dahod call it 'Phoolwadi'. It is because the farmers there were taught a new form of farming by the Sadguru Trust. They started cultivating flowers, and the field is known as Phoolwadi. And today the flower produced by them goes to Mumbai. Arvind Bhai's efforts have a major role in all this. I had seen that he had a different kind of passion for serving others. He never liked himself to be called a donor, nor did he let it be known that he was doing anything for anyone. Even if someone else expressed his desire to support him, he would ask him to go there in person to see the work first no matter how much of a hassle he might face to reach the place. He would insist on looking at the project first and only then let them support him, not before that. Whatever I have learned about his work and his personality, I have developed an emotional connection with his mission. Therefore, I see myself as a supporter of this campaign to serve, and in a way your companion.
My family members,
The land of Chitrakoot is also the 'Karmasthali' of our Nanaji Deshmukh. Like Arvind Bhai, his efforts in serving the tribal society are also a great inspiration for all of us. Today, following those ideals, for the first time the country is making such massive efforts for the welfare of the tribal society. The country has started the tradition of Tribal Pride Day on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Tribal museums are also being built across the country to glorify the contribution and heritage of the tribal society. Eklavya Residential Schools are being opened so that tribal children can get good quality education and contribute to the development of the country. Policy decisions like the Forest Wealth Act have also become a medium to protect the rights of tribal society. With these efforts, and with the blessings of Lord Shri Ram, who too had embraced the tribals, we are embracing the tribal community. This blessing will guide us towards the goal of a harmonious and developed Bharat. Once again, on the auspicious occasion of his birth centenary, I pay my respects to the great efforts of Arvind Bhai. May his work, his life continue to inspire us all; may Sadguru's blessings continue to be upon us! With this spirit, thank you very much to all of you! Jai Siya Ram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না MPগী চিত্রকুত্তা লৈবা লৈখিদ্রবা শ্রী অর্বিন্দ ভাই মফতলালগী পোকপগী চহি চাম্মা শুবা কুমওনগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
27 OCT 2023 7:19PM by PIB Imphal
জয় গুরুদেব! মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমান মঙ্গুভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী ভাই শিবরাজজী, জগদগুরু সেবাসংঘ ত্রস্তকী মেম্বর পুম্নমক, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
চিত্রকুতকী শেংলবা লমদম অসিদা লাকচবগী খুদোংচাবা অমসু ঐহাক্না ঙসি ফংজরে। মসিদি য়াম্না তোঙানবা মফম্নি, সন্তশিংনা মসিগী মতাংদা অসুম্না হায়রম্লিবনিঃ চিত্রকুত সব দিন বস্ত, প্রভু সিয় লখন সমেত।। মসিনা হায়বদি, চিত্রকুত্তা প্রভু শ্রীরাম, ইমা সিতা অমসুং লহ্মমনজীগা লোয়ননা মতম শাংনা লৈরম্লিবনি। ঐহাক্না মফমসিদা হৌজিক লাক্ত্রিঙৈদা শ্রী রঘুবির মন্দির অমসুং শ্রীরাম জানকী মন্দিরদা লাই খুরুম্বগী খুদোংচাবা ফংজখি, অমসুং ঐহাক্না কামদগিরী চাংশাংবুসু হেলিকোপ্তরদগী অদুম খুরুমজখ্রে। ঐহাক্কী চান্নরবা রনছোর্দাসজী অমসুং অর্বিন্দ ভাইগী মোংফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপা চৎচরুবনি। প্রভু শ্রীরাম জানকীগী দর্শন তৌজবা, সন্তশিংগা উন্নবা, অমসুং সংস্কৃত য়ুনিভর্সিতীগী মহৈরোইশিংনা বেদ মন্ত্রশিংবু ঈশৈ ওইনা শকপা, মসিগুম্বা এক্সপেরিএন্সশিং অসিদি ৱাহৈনা ফোংদোকপদা ৱানা থোক্লে। মীওইবা খুন্নাইবু তেংবাংবগী য়াইফরবা থবকশিংদা ঐহাকপুসু শরুক অমা ওইহনবীবগীদমক্তা শ্রী সদগুরু সেবা সংঘগী মফমদা ঐহাক্না শোত্থরবা, নাথৈবীরবা, লাইরবা অমসুং ত্রাইবেলশিংগী মহুৎ শিন্দুনা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। জানকীকুন্দ চিকিতসালয়গী অনৌবা ৱিং অমা ঙসি মীয়ামদা খুৎশিন্নরিবা অসিনা অনাবা লাখ কয়াদা অনৌবা পুন্সি অমা পীরগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থমজরি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, সদগুরু মেদিসিতীদা লাইরবগী মতেংশিং হেন্না নীংথিজনা পাংবা ঙম্লগনি। ঙসিগী থৌরম অসিদা, ভারত সরকারনা অর্বিন্দ ভাইবু নীংশিংবা ওইনা অখন্নবা স্তাম্প অমসু ফোঙলে। পুঙফম অসিমক ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা পুঙফম্নি, ঐহাক্না পুম্নমকপু মসিগীদমক্তা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
কনাগুম্বা মীওই অমনা মহাক্কী পুন্সিদা পাংথোক্লম্বা অফবা থবক খুদিংমক মীয়াম্না থাগৎনৈ। মহাক্কী মতমগী মীওইশিংনসু অদুম থাগৎনৈ। অদুবু, পাংথোক্লম্লিবা থবক অদুনা খ্বাইদগী তোপ-তোপ্পা ওইরবদি, মদুনা মহাক্কী পুন্সিগী মতুংদসু মখা তানা পাকথোক চাউথোকই। অর্বিন্দ ভাইগী ইমুং মনুংনা মহাক্না ধর্মগীদমক্তা মতেং পাংলম্বগী থৌওংবু মপাঙ্গল হেন্না লৈহনবসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মরু ওইনা, সেবাশিং অসিবু অনৌবা পাঙ্গল হাপ্পীরিবা ভাই ‘বিশদ, বহেন ‘রুপল’বু মসিগুম্বা থবক অসিগীদমক্তা মহাক্কী ইমুং মনুংগা লোয়ননা থাগৎচরি। অর্বিন্দ ভাইদি ইন্দস্ত্রীগী মালেমগী মীওইনি। মুম্বাই নত্ত্রগা গুজরাত ওইরো, ইন্দস্ত্রীএল কোর্পোরেত মালেমদা মহাক্কী মমিং, তেলেন্ত য়াম্না লৈরিবনি, অদুগা মহাক্না পাম্লবদি, চহি চাম্ম মপুং ফাবগী থৌরম অসি মুম্বাইদা য়াম্না চাউনা শিল্লমবা য়াবনি। অদুবু অর্বিন্দ ভাইনা মফমসিদা নোঙ্গাখিবা ওইবনা মহাকপু ইকায় খুম্নবা ওইনা জগদগুরুজীনা মফমসি খল্লিবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
সন্তশিংগা পুনবা মতমদা মখোয়গী মওং মতৌবু উজবদা মখোয়সু সন্ত ওইহনবা ঙম্মি হায়না সন্তশিংগা থোইদোকপা মগুনগী মতাংদা হায়নবা অমা লৈ। অর্বিন্দ ভাইগী পুন্সি অসি ৱাফমসিগী খ্বাইদগী চুনবা খুদম্নি। অর্বিন্দজী ফিজোলদগী মান্দ্রবসু, মহাক্তি য়াম্না চম্বা পুন্সি মহিং অমা হিংলম্মি। মহাক অসি য়েংবদা মীচম ওইনা উজরবসু মহাক্কী নুংদদি সন্ত অমগুম্বনি। বিহারদা য়াম্না চাউবা ইকং থোকখিবা মতম অদুদা নুংশিরবা রনছোর্দাসকা অর্বিন্দ ভাইগা থেংনখি। সন্তকী ৱাখল্লোন চেনবা, সেবাগীদমক্তা কত্থোকপা মখোয়না পুনবদগী অচৌবা মায় পাকপা কয়া ফংখ্রে হায়বসিদি ঐখোয়গী মাঙদা লোইনা লৈরবনি।
ঙসি ঐখোয়না অর্বিন্দ ভাইগী চাম্মা শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লি, অদুনা মহাক্না পীরম্লিবা ইথিলশিংবু ঐখোয়গী নুংদা চেলহনবা হায়বসি তৌফম থোকপা থৌওং অমা ওইরে। মহাক্না লৌখিবা থৌদাং খুদিংদা মশাগী চাম্মদা চাম্মা পীদুনা লোইশিনখিবনি। মহাক্না অশুক য়াম্না চাউরবা ইন্দস্ত্রীগী শাগৈ অমা লিংখৎলম্লিবনি। মফতলাল গ্রুপ্পু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎখি। লৈবাক্কী খ্বাইদগী অহানবা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স হৌদোকখিবা মীওই অদু অর্বিন্দ ভাই মশামক্নি। ঙসিগী লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন অমসুং মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা মশক থোকপা থৌদাং য়াগদবা কম্পেনী কয়াগী ফম্বাক্তা মহাক্কী মিৎয়েং, ৱাখল্লোন অমসুং হোৎনবা কনবগী মমি তারি। মসি খক্তা নত্তনা, লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা পাংথোক্লম্বা মহাক্কী থবকশিংসু মীয়াম্না থাগৎনরি। ভারতিয় এগ্রো-ইন্দস্ত্রীজ ফাউন্দেসনগী প্রসিদেন্ত ওইনা মহাক্না পাংথোক্লম্বা থবকশিং ঙসিসু মীয়াম্না নীংশিংনরি। ভারতকী তেক্সতাইলগুম্বা ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রীশিংগী অফবা মতম অমুক হন্না লাকহনবদা মহাক্কী চাউরবা খুৎ য়াওখ্রিবনি। লৈবাক্কী চাউর-চাউরবা বেঙ্ক অমসুং লুপশিংবুসু মহাক্না লমজিংবীখি। মহাক্কী থবক অমসুং মওং-মতৌশিংনা ইন্দস্ত্রীগী মালেমখক্তা নত্তনা খুন্নাইদসু তোঙান-তোঙানবা খুদম কয়া থম্লমখি। লৈবাক অমসুং মালেমগী লেমজনীংঙাই ওইরবা অমসুং মকোক থোংলবা এৱার্দ কয়াসু অর্বিন্দ ভাইনা ফংলমখ্রে। দি লাইওন্স হ্যুমেনিতেরিয়ন এৱার্দ, সিতিজন ওফ বোম্বে এৱার্দ, সর জহাঙ্গির গান্ধী গোল্দ মেদল ফোর ইন্দস্ত্রীএল পিস, মসিগুম্বা এৱার্দ কয়া অসি অর্বিন্দ ভাইগী কত্থোকপশিংগী খুদমশিংনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী লমদমসিদা হায়নবা অমা লৈ – উপার্জিরতানা বিত্তানা ত্যাগ এব হি রক্ষনম।। হায়বদি, ঐখোয়গী মায় পাকপা, ঐখোয়না তানবা লনশিং অসি ঐখোয়না কত্থোকখিবশিংগী মহৈনি। অর্বিন্দ ভাইনা ৱাখল্লোন অসিবু মশাগী মিসন ওইহন্দুনা খ্বাইদগী থোইদোক হেন্দোকপা থবক পাংথোকখি। ঙসিদি, অদোমগী গ্রুপকী খুত্থাংদগী শ্রী সদগুরু সেবা ত্রস্ত, মফতলাল ফাউন্দেসন, রঘুবীর মন্দির ত্রস্ত, শ্রী রামদাস হনুমাঞ্জী ত্রস্তকুম্বা লুপ কয়া অমনা থবক তৌরি। জে.জে. গ্রুপ ওফ হোস্পিতাল, ব্লাইন্দ পীপল এসোসিএসন, চারুতর আরোগ্যা মন্দলগুম্বা লুপশিংনা সেবাগী চৎনবীবু তুংলমচত্তা পুদুনা চৎলি। অদোমসু অমুক্তা য়েংবীয়ু, রঘুবীর মন্দির অন্নখেত্রদা মীওই লাখ কয়াগী চাক শিনবা, মফমসিদা লৈরিবা সন্ত লাখ কয়া অসিগী থাগী রাসন কিত পীনবা শিনবা, গুরুকুলদা তম্লিবা মহৈরোই লিশিং কয়াগী এজুকেসন পীবা, জনকীকুন্দ হোস্পিতালদা অনাবা লাখ কয়া লাইয়েংবা, মসি অরাইবা থবক নত্তে। থৌওং অসিমক ভারতকী থৱাইগী পাঙ্গলগী খুদম্নি। মসুং মসিমক্না মশাগী খন্দনা মীয়ামগী থবক তৌনবা শক্তি পীরি, সেবাবু সাধনানী খন্দুনা মায় পাকপগী তোপ-তোপ্পা রিচুএল পাংথোকপা ঙমহল্লি। অদোমগী ত্রস্তনা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীশিংগা মরী লৈনবা ত্রেনিং পীরি। নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপগী পান্দম ফংনহন্নবা লৈবাক্না হোৎনরিবা অসিদা খোঙজেল হাপ্পদা তেংবাংলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, সদগুরু আই হোস্পিতালনা লৈবাক অমসুং মালেমগী মিৎকী অফবা হোস্পিতালশিংগী মনুংদা মশাগী ফম অমা কনবা ঙমখ্রে তাবদা অদোম্না নুংঙাইবা ফাওগনি। হোস্পিতাল অসি শুপ্নগী ফমুং 12 থাদুনা মতম অমদা হৌদোকখিবনি। ঙসিদি, চহি অমদা অনাবা লাইওং লাখ 15 মুক মফমসিদা লাইয়েংলি। সদগুরু আই হোস্পিতালগী মরমদা ঐহাক্না খরা হেন্না খঙলিবসি মসিগী কান্নবা অসি ঐহাক্কী কাশীগী মীওইনসু ফংবননি। অদোম্না কাশীদা চলাইরিবা ‘হেলদি ভিজন, প্রোস্পরস কাশী কেম্পেন” অসিনা অহল কয়াদা তেংবাংলি। হোস্পিতাল অসিগী খুত্থাংদগী ঙসি ফাওবদা বনারস অমসুং মনাক নকপগী মীওই লাখ তরুক মখাইগী য়ুম্থোং খুদিং চত্তুনা স্ক্রীনিং তৌখ্রে! স্ক্রীনিং তৌরবা মতুংদা, অনাবা লিশিং 90বু কেম্পতা চৎনবা রিফর তৌখ্রে। লাইরবা মশিং য়াম্বগী সর্জরীশিংসু তৌখ্রে। কেম্পেন অসিগী বেনিফিশরীশিংগা ঐহাক্কা মতম খরগী মমাংদা কাশীদা উন্নবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক অমসুং ঐহাক্কী কাশীগী মীয়ামগী মীহুৎ অমা ওইনা, ত্রস্ত অমসুং সদগুরু আই হোস্পিতাল অমসুং দাক্তর অমদি মরী লৈনবা মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না ঙসি অদোমগী নাক্তা লাক্লিবসিদা য়াম্না অখন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
রিসোর্স কয়া লৈদুনা সেবা তৌবা অসি তঙাই ফদে, অদুবু খোঙফম চেৎপা হায়বসিনি প্রাইওরিতী ওইগদবনি। অর্বিন্দ ভাইগী অখন্নবা মতৌদি মহাক লুরবা তাঞ্জাদা ফাওবা মশামক্না লৈমায়দা তাদুনা থবক তৌখিবা অসিনি। রাজকোত, অহমেদবাদ, গুজরাতকী কাচিন কোয়া খুদিংদা ঐহাক্না মহাক্কী থবক উজরে। ঐহাক ঙসিসু নীংশিংলি, ঐহাক্কী চহি পংয়াম য়ামদ্রিবা মতম্নি। সদগুরুজীগী দর্শন তৌজবা ফংবগী খুদোংচাবদি ঐহাক ফংজহৌদ্রে, অদুবু অর্বিন্দ ভাইগদি ঐহাক্কা মরী লৈজৈ। ঐহাক্না অর্বিন্দ ভাইগা অহানবা ওইনা করম্না উন্নখি খঙবরা? গুজরাতকী সাবর্কন্থা জিলাগী ত্রাইবেল তাবা মফম, ভিলোরা খুঙ্গংদনি। ইকঙ থোকপা অমসুং চাবা তাঙবগী অকনবা চৈথেং অমা মাইয়োক্নবা মতম্নি, ঐখোয়গী দাক্তর অমা লৈরম্মি, মনিকার কৌই, মহাক্কা অর্বিন্দ ভাইগা য়াম্না লুনা খঙনবনি। ঐহাকসু চাক-তাঙবগী অৱাবা নংলবা ইচিল ইনাওশিংগী সেবাগীদমক্তা লৈজবনি। মফম অদু য়াম্না কা হেন্না শাখ্রবজাৎনি। অর্বিন্দ ভাই মশামক লাকই, নুমিৎ চুপ্পা অমা লৈরম্মি, থবক য়াওরম্মি অদুগা থবক হেন্না কনশিনবগী মতাংদা লাকপদা মহাক্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। মহাক্কী থবক তৌবগী মওং ঐহাক ইমৎমক্না উজহৌখি। ঐখোয়গী গুজরাতকী ত্রাইবেল মফম, দাহোরগী ত্রাইবেলশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা মহাক্না তৌরম্বা থবকশিং ঙসিসু নীংশিংনরি। অদোম্না ৱারী অসি তাবদা অঙকপা ফাওগনি। ঐখোয়গী গুজরাত অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদা লৌ-উফম অসি লৌবুক হায়নৈকো। অদুবু, দাহোরগী মীয়ামদি মদুবু ফুলৱারী হায়না কৌই। মরমদি, মফমদুগী লৌমীশিংদা লৌউ-উবগী অনৌবা থৌওং অমা সদগুরু ত্রস্তকী খুত্থাংদগী তম্বীখিবনি, লৈ থাহনখিবনি, অদুনা ফুলৱারি হায়না খঙনরম্বনি। ঙসিদি, মখোয়না পুথোকপা লৈশিং মুম্বাই য়ৌরে। মসিদসু, অর্বিন্দ ভাইগী হোৎনজমনগী থৌদাং য়াম্না য়াওখি। মহাক্কী মফমদা সেবাগী মতাংদা তোঙানবা থৱাই য়াওবগী মতৌ অমা লৈবা ঐহাক্না উখি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা মহাক্কা থবক তৌমিন্নবগী অপাম্বা ফোংদোকপা মতমদা, মহাক্না নশা হান্না লাকও, থবক হান্না য়েংলখো হায়না মহাক্না খুমগনি। প্রোজেক্ত অসিনা শিংনবা কয়া লৈহনগদবা ওইরবসু, লাকপা তাবনি। মদুগী মতুংদা থবক করম্বা তৌগদগে খনগদবনি, মদুগী মমাংদা খনগদবা নত্তে। মসিনা মহাক্কী পাউখুম্নি। ঐহাক্না মহাক্কী পুন্সি অমসুং থবক্কী মরমদা হেন্না খঙলিবমখৈ, ঐহাক্না মহাক্কী মিসনবু হেন্না লুনা খনবা হৌরকই। মরম অদুনা, ঐহাক্না ইশাবু মহাক্কী মসিগুম্বা তেংবাংবগী কেম্পেন অসিগী মনা পীবা অমসুং, মওং অমদা, অদোমগী খোঙলোই অমা ওইনা উরিবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
চিত্রকুত লমদম অসি ঐখোয়গী নানাজী দেশমুখকী থবক তৌফমসু ওইরিবনি। অর্বিন্দ ভাইগুম্না, মহাক্না ত্রাইবেল খুন্নাইগী সেবা তৌখিবশিংসু ঙসি ঐখোয়গী ইথিল ওইরি। ঙসিদি, ৱাখল্লোনশিং অসিগী তুং ইন্দুনা, লৈবাক অসিনা ত্রাইবেল খুন্নাইগীদমক্তা অসুক য়াম্না পাক চাউবা থবক অসি অহানবা ওইনা হোৎনবা হৌরকইবনি। ভগ্বান বির্সা মুন্দাগী মপোক নুমিৎপু লৈবাক্না জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস হায়না পাংথোকপা হৌরে। ত্রাইবেল খুন্নাইনা কত্থোকখিবা, থৌদাং য়াখিবা অমসুং মখোয়গী হেরিতেজপু মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক্তা লৈবাক্কী মফম খুদিংদা ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম শেয়ার। ত্রাইবেল অঙাংশিংনা নীংথিনা মহৈ তমদুনা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা শরুক য়াবা ঙমহন্নবগীদমক্তা রেসিদেন্সিএল স্কুল কয়া হাংদোকখ্রে। ফোরেস্ত ৱেল্থ এক্তকুম্বা পোলিসী শেম্বগী ৱারেপ লৌখিবা অসিনা ত্রাইবেল খুন্নাইগী হক ঙাক শেনবগী পাম্বৈ ওইরি। ঐখোয়না মসিগুম্না হোৎনরিবশিং অসিগা ত্রাইবেলশিংবু মশাগী মীওই খন্দুনা কোনশিনখিবা শ্রী রামগী থৌজালগসু মরী লৈনরি। থৌজাল অসিনা নুংশি চানবা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান য়ৌনবা চৎপগী খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়বু লমজিংবীগনি। ঙসিগী চহি চাম্মা মপুং ফাবগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা, ঐহাক্না অর্বিন্দ ভাইগী মফমদা ইমুক্কা হন্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মহাক্কী থবক অমসুং পুন্সিনা ঐখোয়দা লেপ্তনা ইথিল পীবিবা ওইসনু, সদগুরুনা ঐখোয়বু লেপ্তনা থৌজানবীবা ওইসনু হায়বা য়াইফ পাউজেলগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদগী কায়ন য়াথং নিজরি। পুম্নমকপু থাগৎচরি। জয় সিয়ারাম!!!