Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at attends centenary birth year celebration of Lt. Shri Arvind Bhai Mafatlal in Chitrakoot, MP
27 OCT 2023 7:19PM by PIB Delhi
Jai Gurudev! Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Bhai Shivraj ji, all the members of Sadguru Seva Sangh Trust, ladies and gentlemen!
Today I have got the opportunity to visit this sacred place of Chitrakoot again. This is the same supernatural place, about which our sages used to say – चित्रकूट सब दिन बसत, प्रभु सिय लखन समेत!! That is, Lord Shri Ram resides with Mother Sita and Lakshman ji in Chitrakoot perpetually. Before coming here, I had the privilege of visiting Shri Raghubir Temple and Shri Ram Janaki Temple and also gave my salutations to Kamadgiri mountain from the helicopter. I had gone to offer floral tributes at the memorial of respected Ranchoddas ji and Arvind Bhai. It is difficult to express in words the experience I had of the darshan of Lord Shri Ram and Janaki, the guidance of sages, and the wonderful chanting of Veda mantras by the students of Sanskrit College.
Today, on behalf of all the poor, the exploited and tribals, I express my gratitude to Shri Sadguru Seva Sangh for making me a part of the great penance of human service. I am confident that the new wing of Janki Kund Hospital which has been inaugurated today will give new life to lakhs of patients. In the times to come, this ritual of serving the poor will be further expanded at Sadguru Medicity. Today, on this occasion, the Government of India has also released a special stamp in the memory of Arvind Bhai. This moment in itself is a moment of great pride for all of us; a moment of deep satisfaction. I congratulate all of you for the same.
Friends,
The good work that any person does in his lifetime is always appreciated. Contemporaries also appreciate it but when the work is extraordinary, it continues to expand even after his life. I am glad that Arvind Bhai's family is continuously enriching his charitable endowment. I particularly congratulate Bhai ‘Vishad’ and sister ‘Rupal’ and all the other family members for further spreading Arvind Bhai's services with a fresh energy. Arvind Bhai was an industrialist. Be it Mumbai or Gujarat, he had his influence in the industrial and corporate world everywhere. His immense talent was well known everywhere. So Vishad could have organized the birth centenary programme in Mumbai. It could have been organized with a great pomp and show, but look at his dedication towards Sadguru. Arvind Bhai had breathed his last in this place, and therefore this place was chosen for the centenary. This kind of action requires values, thinking and dedication too. That's when such a thing can manifest. Revered sages have come here in large numbers to bless us. Many family members are also present here. It has been said about Chitrakoot – कामद भे गिरि राम प्रसादा। अवलोकत अपहरत विषादा॥ That is, Kamadgiri, the mountain of Chitrakoot, is going to vanquish all the troubles and problems with the blessings of Lord Rama. This glory of Chitrakoot remains intact only because of the sages here. And, revered Shri Ranchoddas ji was such a great sage. His selfless Karmayoga has always inspired Lakhs of people like me. And as everyone mentioned, his motto in very simple words was - food to the hungry, clothes to the unclothed, sight to the blind. With this Mantra, Pujya Gurudev came to Chitrakoot for the first time in 1945, and in 1950 he had organized the first Eye Camp here. Hundreds of patients had undergone surgery in that camp and they got their eyesight back.
Today, this may seem pretty normal to us. But, seven decades ago, this place was almost completely a forest area. There were no road facilities, no electricity, no necessary resources here. At that time, it would have needed massive courage, self-confidence and a high spirit of service to make such major resolutions in this forest area. Only then it would have been possible. But when it comes to a sage like the revered Ranchhod Das ji, the resolutions are taken solely for accomplishment. Today, all these major projects of serving people that we are seeing on this sacred land are the result of the determination of that sage. He had established Shriram Sanskrit Vidyalaya here. After a few years, Shri Sadguru Seva Sangh Trust was formed. Whenever a calamity occurred, revered Gurudev used to face it like a shield. Be it earthquake, flood or drought, many poor people got a new lease of life due to his efforts and blessings. This is the specialty of our country, which gives birth to such great personalities who rise above self-interest and remain dedicated to the community.
My family members,
The nature of sages is such that whoever gets their company and guidance, becomes a sage himself. The entire life of Arvind Bhai is the biggest example of the same. Arvind ji, due to his attire and appearance looked like a very ordinary person and appeared to have lived a very normal life. But from within he was a devout sage. Pujya Ranchoddas ji had met Arvind Bhai during the severe famine in Bihar. The power of the sages' resolve and service, the height of accomplishment through this kind of collaboration, is in front of us today.
Today, when we are celebrating the birth centenary of Arvind Bhai, it is important that we imbibe his inspirations. Every responsibility that he had taken, he completed it with 100 percent dedication. He built such a massive industrial empire and gave a new height to Mafatlal Group. It was Arvind Bhai who established the country's first petrochemical complex. Today, many companies that play an important role in the country's economy and in the lives of ordinary people have his vision, his thinking and hard work as their foundation. Even in the field of agriculture, his work is highly appreciated. People still remember his work as the President of the Indian Agro-Industries Foundation. He also played a major role in bringing back the glory of Bharat's traditional industry like textile. He also provided leadership to major banks and institutions of the country. His work, his hard work and talent have left an indelible mark on the industrial world as well as society. Arvind Bhai received several important awards and honours from the country and the world. The Lions Humanitarian Award, Citizen of Bombay Award, Sir Jahangir Gandhi Gold Medal for Industrial Peace, many such honours are symbols of Arvind Bhai's contribution to the country.
My family members,
It is said here - उपार्जितानां वित्तानां त्याग एव हि रक्षणम्॥
That is, our success, and the wealth earned can be most effectively protected through sacrifice. Arvind Bhai made this motto his mission and worked throughout his life following it. Today, many organizations like Shri Sadguru Seva Trust, Mafatlal Foundation, Raghubir Mandir Trust, Shri Ramdas Hanumanji Trust are working through your group. Groups and institutions like JJ Group of Hospitals, Blind People's Association, Charutar Arogya Mandal are taking the work of service forward. You see, serving food to lakhs of people in Raghubir Temple Annakshetra, arranging monthly ration kits for lakhs of sages here, education of thousands of children in Gurukul, treatment of lakhs of patients in Janki Kund hospital; these are not ordinary efforts. This in itself is an evidence of the power of Bharat, which gives us the energy of selfless work, and strives for accomplishments and success considering service to be penance. Your Trust is also providing training to rural women in rural industries. This is helping to accelerate the country's efforts for women-led development.
Friends,
I feel delighted to know that Sadguru Eye Hospital has today made its place among the best eye hospitals in the country and the world. Once this hospital was started with only 12 beds. Today about 15 lakh patients are treated here every year. I am personally familiar with the work of Sadguru Eye Hospital because my Kashi has also benefitted from it. “Healthy Vision-Prosperous Kashi Campaign” being run by you in Kashi is serving many elderly people. Sadguru Eye Hospital has so far done door-to-door screening of about 6.5 lakh people in and around Banaras! More than 90 thousand patients were also referred to the camp after screening. A large number of patients have also undergone surgery. Some time ago, I also had the opportunity to meet the beneficiaries of this campaign in Kashi. On behalf of all the people of Kashi, I express my special gratitude to the Trust, Sadguru Eye Hospital and all the doctors and everyone, since I am amidst you today.
My family members,
Resources are essential for service, but dedication should be the priority. The most special quality about Arvind Bhai was that he himself used to work on the ground even in the most difficult circumstances. Be it Rajkot, or Ahmedabad, I have seen his work in every corner of Gujarat. I remember, I was very young. I did not have the privilege of seeing Sadguru ji, but I had a close contact with Arvind Bhai. I met Arvind Bhai for the first time in Bhiloda, a tribal area of Sabarkantha district of Gujarat. There was a severe famine and we had a doctor, Manikar ji, who was well acquainted with Arvind Bhai. And I used to work there to serve those tribal brothers and sisters who were victims of famine. There was severe heat in that area. Arvind Bhai came to the place, stayed there the whole day and took part in the service. He also took the responsibility of everything that was required to expand the work. I have personally seen and experienced his compassion for the poor and his determination to work. Even today, people remember the work done by him for the welfare of the tribal society in our tribal area Dahod in Gujarat. And you will be surprised because normally here in Gujarat and in other places too, the place where farming is done is called a 'Khet'. But the people of Dahod call it 'Phoolwadi'. It is because the farmers there were taught a new form of farming by the Sadguru Trust. They started cultivating flowers, and the field is known as Phoolwadi. And today the flower produced by them goes to Mumbai. Arvind Bhai's efforts have a major role in all this. I had seen that he had a different kind of passion for serving others. He never liked himself to be called a donor, nor did he let it be known that he was doing anything for anyone. Even if someone else expressed his desire to support him, he would ask him to go there in person to see the work first no matter how much of a hassle he might face to reach the place. He would insist on looking at the project first and only then let them support him, not before that. Whatever I have learned about his work and his personality, I have developed an emotional connection with his mission. Therefore, I see myself as a supporter of this campaign to serve, and in a way your companion.
My family members,
The land of Chitrakoot is also the 'Karmasthali' of our Nanaji Deshmukh. Like Arvind Bhai, his efforts in serving the tribal society are also a great inspiration for all of us. Today, following those ideals, for the first time the country is making such massive efforts for the welfare of the tribal society. The country has started the tradition of Tribal Pride Day on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Tribal museums are also being built across the country to glorify the contribution and heritage of the tribal society. Eklavya Residential Schools are being opened so that tribal children can get good quality education and contribute to the development of the country. Policy decisions like the Forest Wealth Act have also become a medium to protect the rights of tribal society. With these efforts, and with the blessings of Lord Shri Ram, who too had embraced the tribals, we are embracing the tribal community. This blessing will guide us towards the goal of a harmonious and developed Bharat. Once again, on the auspicious occasion of his birth centenary, I pay my respects to the great efforts of Arvind Bhai. May his work, his life continue to inspire us all; may Sadguru's blessings continue to be upon us! With this spirit, thank you very much to all of you! Jai Siya Ram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଚିତ୍ରକୁଟରେ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲଙ୍କ ଜନ୍ମଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 OCT 2023 7:19PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଗୁରୁଦେବ !
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ଶିବରାଜ ଜୀ, ସଦଗୁରୁ ସେବା ସଂଘ ଟ୍ରଷ୍ଟର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ!
ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଚିତ୍ରକୁଟର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଅଲୌକିକ କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହା ବିଷୟରେ ଆମ ସନ୍ଥମାନେ କହିଛନ୍ତି – ଚିତ୍ରକୁଟ ସବୁ ଦିନ ବସତ ଭଗବାନ ସିଆ ଲଖନଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରଭୁ ଅର୍ଥାତ୍ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମ ଚିତ୍ରକୂଟରେ ମାତା ସୀତା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଜୀଙ୍କ ନିତ୍ୟ ନିବାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଶ୍ରୀ ରଘୁବୀର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଶ୍ରୀରାମ ଜାନକୀ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି ଏବଂ ହେଲିକପ୍ଟର ଯୋଗେ କାମଦଗିରି ପର୍ବତକୁ ପ୍ରଣାମ ମଧ୍ୟ କରିଲି । ମୁଁ ପୁଜ୍ୟ ରଣଛୋଡଦାସଜୀ ଏବଂ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ସମାଧିରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିବାକୁ ଯାଇଥିଲି। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମ ଜାନକୀଙ୍କ ଦର୍ଶନ, ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବେଦମନ୍ତ୍ରର ଚମତ୍କାର ଗାୟନ ଏହି ଅନୁଭାବକୁ ଏହି ଅନୁଭୁତିକୁ କଥାରେ ପ୍ରକାଶ କରିବା କଷ୍ଟକର । ଆଜି ମାନବ ସେବାର ମହାନ ଯଜ୍ଞରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ସଦଗୁରୁ ସେବା ସଂଘକୁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ପୀଡିତ, ଶୋଷିତ, ଗରିବ ଓ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ତରଫରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଆଜି ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଜାନକୀକୁଣ୍ଡ ଚିକିତ୍ସାଳୟର ନୂଆ ଶାଖା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀଙ୍କୁ ନୂଆ ଜୀବନ ଦେବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସଦଗୁରୁ ମେଡିସିଟିରେ ଗରିବଙ୍କ ସେବା କରିବାର ଏହି ରୀତିନୀତିକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦିଆଯିବ । ଏହି ଅବସରରେ ଆଜି ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଏବଂ ସନ୍ତୋଷର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଟେ, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ଜୀବନକାଳରେ କରିଥିବା ଭଲ କାମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଏ । ସମକାଳୀନ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥାନ୍ତି କିନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ସାଧନା ଅସାଧାରଣ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଜୀବନ ପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକ ବିସ୍ତାର ହୋଇଯାଇଥାଏ। ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ, ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ପରିବାରତା ତାଙ୍କ ପରମାର୍ଥିକ ପୁଞ୍ଜିକୁ ଲଗାତର ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ବିଶେଷକରି ଭାଇ 'ବିଶାଦ' ଭଉଣୀ 'ରୂପାଲ' ଯେଉଁଭଳି ତାଙ୍କର’ ସେବା ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଆଣି ଦେଉଛନ୍ତି, ମୁଁ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଏବେ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ଜଣେ ଶିଳ୍ପଦ୍ୟୋଗୀ ଥିଲେ। ମୁମ୍ବାଇ ହେଉ କି ଗୁଜରାଟ, ଯଦି ସେମାନେ ଶିଳ୍ପ କର୍ପୋରେଟ୍ ଜଗତରେ ବହୁ ପ୍ରତିଭା, ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ଖ୍ୟାତି ଚାହୁଁଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଏହି ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିପାରିଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ସଦଗୁରୁଙ୍କ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ ସେ ଯେମିତି ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ଯେପରି ଏଠାରେ ନିଜ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ସେହିଭଳି ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ମଧ୍ୟ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ରୀତିନୀତି, ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ରହିଛି। ତା'ପରେ ଏହା ହୋଇଥାଏ। ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ସନ୍ଥମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଅନେକ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି। ଚିତ୍ରକୁଟ ବିଷୟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କାମାଦ ଭେ ଗିରି ରାମ ପ୍ରସାଦଙ୍କ ଅବଲୋକନ ଅପହରଣ ବିଷାଦ। ଅର୍ଥାତ୍ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଚିତ୍ରକୁଟ, କାମଦଗିରିର ପର୍ବତ ସବୁ କଷ୍ଟ ଓ ସମସ୍ୟାକୁ ହରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଚିତ୍ରକୁଟର ଏହି ମହିମା କେବଳ ଏଠାକାର ସାଧୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିଥାଏ । ଆଉ ପୂଜ୍ୟ ଶ୍ରୀ ରଣଛୋଡ ଦାସ ଜୀ ମଧ୍ୟ ସେଭଳି ଜଣେ ମହାନ ସନ୍ଥ ଥିଲେ । ତାଙ୍କର ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର କର୍ମ ଯୋଗ ସବୁବେଳେ ମୋ ଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେମିତି ସମସ୍ତେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ସରଳ ଶବ୍ଦରେ ଭୋକିଲାଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ, ଅଣପୋଷାକ ପିନ୍ଧିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପୋଷାକ, ଦୃଷ୍ଟିହୀନଙ୍କୁ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବା । ଏହି ସେବା ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଦେବ ପ୍ରଥମେ ୧୯୪୫ ମସିହାରେ ଚିତ୍ରକୁଟ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ୧୯୫୦ ମସିହାରେ ସେ ଏଠାରେ ପ୍ରଥମ ନେତ୍ର ଯଜ୍ଞର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ଶତାଧିକ ରୋଗୀଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ହୋଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ଆଲୋକ ମିଳିଥିଲା।
ଆଜିର ସମୟରେ ଏହି କଥା ସ୍ୱାଭାବିକ ଲାଗୁଥିବ । କିନ୍ତୁ, ୭ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଏହି ସ୍ଥାନଟି ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଜଙ୍ଗଲ ଘେରରେ ରହିଥିଲା । ରାସ୍ତା ନ ଥିଲା, ବିଜୁଳି ନ ଥିଲା, ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ନ ଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଏହି ଜଙ୍ଗଲ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏତେ ବଡ଼ ବଡ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ପାଇଁ ସାହସର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, କେତେ ସାହସ, କେତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ସେବାର ଶୀର୍ଷରେ କ'ଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ ଦାସଜୀଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥଙ୍କ ସାଧନା ରହିଥାଏ, ସେଠାରେ କେବଳ ସଫଳତା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଏ। ଆଜି ଆମେ ଏହି ଜମିରେ ଯେଉଁସବୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ସେବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଖୁଛୁ, ତାହା ସେହି ଋଷିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପର ଫଳ। ସେ ଏଠାରେ ଶ୍ରୀରାମ ସଂସ୍କୃତ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଏହାର କିଛି ବର୍ଷ ପରେ ଶ୍ରୀ ସଦଗୁରୁ ସେବା ସଂଘ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଗଠନ ହୋଇଥିଲା। ଯେଉଁଠି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହେଉଥିଲା, ପୁଜ୍ୟ ଗୁରୁଦେବ ତାଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଢାଲ ଭଳି ଠିଆ ହେଉଥିଲେ। ଭୂକମ୍ପ ହେଉ, ବନ୍ୟା ହେଉ, ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ, ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଗରିବ ଲୋକ ନୂଆ ଜୀବନ ପାଇଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶର ବିଶେଷତା, ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନିଜଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ସମାଜ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହେଉଥିବା ମହାତ୍ମାମାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥାଏ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ସାଧୁସନ୍ଥ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱଭାବ ହେଉଛି ଯିଏ ନିଜର ସଙ୍ଗତ ଜାଣିଥାଏ, ତାଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଥାନ୍ତି, ସେ ନିଜେ ସାଧୁ ହୋଇଯାଇ ଥାଏ। ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ସାରା ଜୀବନ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଅରବିନ୍ଦ ଅତି ସାଧାରଣ ବେଶ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ସ୍ୱାଭାବିକ ଜୀବନ ବିତାଉଥିଲେ । ସେ ଜଣେ ସାଧାରଣ ମଣିଷ ପରି ଦେଖାଯାଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭିତରୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ତପସ୍ୟାରତ ପରି ସନ୍ଥ ଥିଲା । ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ ଦାସ ଜୀ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କୁ ବିହାରରେ ଆସିଥିବା ଭୀଷଣ ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ସମୟରେ ଭେଟିଥିଲେ । ସାଧୁଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଓ ସେବାର ଶକ୍ତି, କିପରି ଏହି ସଙ୍ଗମର ସଫଳତାର ଦିଗ ଏହା ଦ୍ଵାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଆମ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି।
ଆଜି ଆମେ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ଜନ୍ମଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ତାଙ୍କ ପ୍ରେରଣାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଜରୁରୀ। ସେ ଯାହା ବି ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ, ତାହାକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିଷ୍ଠାର ସହ ପାଳନ କରିଥିଲେ। ସେ ଏତେ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ମଫତଲାଲ ଗ୍ରୁପ୍ କୁ ଏକ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା ଦେଇଥିଲେ। ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ହିଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଆଜିଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଓ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ଅନେକ କଂପାନିର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ଚିନ୍ତାଧାରା, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ। ଏପରିକିକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଖୁବ୍ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି। ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଆଗ୍ରୋ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଜ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ସଭାପତି ଭାବରେ ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି ବି ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ମରଣୀୟ । ଭାରତରେ ବୟନଶିଳ୍ପ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପର ଗୌରବ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ବଡ଼ ଭୂମିକା ଥିଲା। ସେ ଦେଶର ବଡ଼ ବଡ଼ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ବଡ଼ ଅନୁଷ୍ଠାନର ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନେଇଥିଲେ। ତାଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ପ୍ରତିଭା ଶିଳ୍ପ ଜଗତ ତଥା ସମାଜରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଛାପ ଛାଡିଯାଇଛି । ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଦେଶରେ ଓ ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ବଡ ବଡ ପୁରସ୍କାର ଓ ସମ୍ମାନ ପାଇଛନ୍ତି । ଲାୟନ୍ସ ହ୍ୟୁମାନିଟେରିଆନ୍ ଆୱାର୍ଡ, ସିଟିଜେନ୍ ଅଫ୍ ବମ୍ବେ ଆୱାର୍ଡ, ଶିଳ୍ପ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସାର୍ ଜାହାଙ୍ଗୀର ଗାନ୍ଧୀ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ, ଏଭଳି ଅନେକ ସମ୍ମାନଦେଶ ପାଇଁ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ଅବଦାନର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଥାଏ, ‘ଉପର୍ଜିତାନାଂ ବିତ୍ତନାଂ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ହି ରକ୍ଷଣଣ’ । ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ସଫଳତାର
ଆମର ଅର୍ଜିତ ଅର୍ଥର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସୁରକ୍ଷା ତ୍ୟାଗ ଦ୍ଵାରା ହୋଇଥାଏ । ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ଏହି ଧାରଣାକୁ ମିଶନରେ ପରିଣତ କରି ସାରା ଜୀବନ କାମ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ଗ୍ରୁପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରୀ ସଦ୍ଗୁରୁ ସେବା ଟ୍ରଷ୍ଟ, ମଫତଲାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ରଘୁବୀର ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟ, ଶ୍ରୀ ରାମଦାସ ହନୁମାନଜୀ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଭଳି ଅନେକ ସଂଗଠନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଯେମିତି ଜେଜେ ଗ୍ରୁପ୍ ଅଫ୍ ହସପିଟାଲ, ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ଲୋକମାନଙ୍କ ସଂଘ, ଚାରୁତର ଆରୋଗ୍ୟ ମଣ୍ଡଳ ଭଳି ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ରଘୁବୀର ମନ୍ଦିର ଅନ୍ନକ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନ୍ନସେବା, ଏଠାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କୁ ମାସିକ ରାସନ କିଟ୍ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା, ଗୁରୁକୁଳରେ ହଜାର ହଜାର ପିଲାଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା, ଜାନକୀକୁଣ୍ଡ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା, ଏସବୁ ସାଧାରଣ ପ୍ରୟାସ ନୁହେଁ। ଏହା ନିଜେ ଭାରତର ଆତ୍ମଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ, ଯାହା ଆମକୁ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର କାର୍ଯ୍ୟର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯାହା ସେବାକୁ ସାଧନା ମାନି ନେବା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ ଏବଂ ସଫଳତାର ଅନୁପମ ଅନୁଷ୍ଠାନ କରିଥାଏ | ଆପଣଙ୍କ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏହାମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ ର ଦେଶର ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି । ସମ୍ବଳ ସେବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ସମର୍ପଣ ତାଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା । ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ବିଷୟରେ ସବୁଠାରୁ ଖାସ କଥା ହେଲା ସେ ଅଜବ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଜମିରେ କାମ କରୁଥିଲେ । ରାଜକୋଟ୍ ହେଉ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ମୁଁ ଗୁଜରାଟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି, ମୁଁ ବହୁତ ଛୋଟ ଥିଲି । ସଦଗୁରୁଜୀଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ ରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳି ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ସହ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭେଟିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ସାବରକଣ୍ଟା ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଭିଲାରାରେ ଭୟଙ୍କର ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆମର ମଣିକର ଜୀ ନାମକ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଥିଲେ, ଯିଏ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ସହିତ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଥିଲେ । ଏବଂ ମୁଁ ସେଠାରେ ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପୀଡିତଙ୍କ ସେବାରେ ସେହି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ କାମ କରୁଥିଲି । ଏଭଳି ଖରାରେ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ସେଠାକୁ ଆସି ସାରା ଦିନ ସେଠାରେ ରହି ସେବାରେ ଭାଗ ନେବା ସହ କାମ ପାଇଁ ଯାହା ଦରକାର ତାହାର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନେଇଥିଲେ। ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର କରୁଣା, କାମ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ମୁଁ ନିଜେ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଅନୁଭବ କରିଛି। ଆମ ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ ଦାହୋଦରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଯାହା କମ କରିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଲୋକେ ମନେ ପକାଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ, ଏପରିକି ଯେଉଁଠାରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ,ଚାଷ କରାଯାଏ, ଏହାକୁ କ୍ଷେତ କୁହାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଦାହୋଦବାସୀ ତାଙ୍କୁ ଫୁଲବାଡ଼ି ବୋଲି ଡାକନ୍ତି। କାରଣ ସଦଗୁରୁ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଜରିଆରେ ସେଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ରୂପର ଚାଷ ଶିଖାଯାଇଥିଲା, ସେମାନେ ଫୁଲ ଚାଷ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଫୁଲବାଡ଼ି ନାମରେ ପରିଚିତ । ଏବଂ ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ଫୁଲ ଉତ୍ପାଦନ ମୁମ୍ବାଇକୁ ଯାଉଛି । ଏସବୁରେ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ଉଦ୍ୟମର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ସେବାପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଏକ ଭିନ୍ନ ଆଗ୍ରହ ଥିଲା । ସେ କେବେ ଦାତା ବୋଲି କହିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁନଥିଲେ କିମ୍ବା କାହା ପାଇଁ କିଛି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଇନଥିଲେ । ଯଦି ଅନ୍ୟ କେହି ସେମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ କାମ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆସିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଯେତେ କଠିନ ହେଉ ନା କାହିଁକି ଆପଣଙ୍କୁ ଆସିବାକୁ ପଡିବ । ତା'ପରେ ଆପଣ ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବେ, ତା' ପୂର୍ବରୁ ନୁହେଁ। ମୁଁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ, ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱକୁ ଯେତେ ଅଧିକ ଜାଣିଛି, ମୋତେ ତାଙ୍କ ମିଶନ ସହିତ ଏକ ଭାବନା ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ତେଣୁ, ମୁଁ ନିଜକୁ ଜଣେ ସମର୍ଥକ, ଜଣେ ପୁରସ୍କାରଦାତା ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହି ସେବା ଅଭିଯାନର ଆପଣଙ୍କ ସହ ଯାତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି |
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଚିତ୍ରକୁଟର ମାଟି ମଧ୍ୟ ଆମ ଜେଜେବାପା ଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ମଧ୍ୟ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା। ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ଭଳି ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ସେବାରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା। ସେହି ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଆଜି ଦେଶ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଦେଶ ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ଦିବସର ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅବଦାନ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ଗୌରବନ ଆଣିଦେବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ ଯେପରି ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯାଉଛି। ଜଙ୍ଗଲ ସମ୍ପତ୍ତି ଆଇନ ଭଳି ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ଵାରା ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିବା ଏବଂ ଆମ ସମସ୍ତର ପ୍ରେରଣା ହେଉଛନ୍ତି ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ । ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମକୁ ଏକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ । ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ଏହି ମହାନ ତପସ୍ୟାକୁ ମୁଁ ପୁଣି ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ, ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥାଉ, ସଦଗୁରୁଙ୍କ ଆର୍ଶ୍ରିବାଦ ଆମ ଉପରେ ସେହିପରି ରହିଥାଉ, ଏହି ଗୋଟିଏ ଭାବନା ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଜୟ ସିୟାରାମ !