প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ চিত্ৰকূটত প্ৰয়াত শ্ৰী অৰৱিন্দ ভাই মফটলালৰ জন্ম শত বাৰ্ষিকী অনুষ্ঠানত আগবঢ়োৱাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
27 OCT 2023 7:19PM by PIB Guwahati
জয় গুৰুদেৱ! মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই শিৱৰাজ জী, সদগুৰু সেৱা সংঘ ট্ৰাষ্টৰ সকলো সদস্য, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল!
আজি পুনৰ এই পবিত্ৰ স্থান চিত্ৰকূট ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। এইখনেই সেই একেই অতিপ্ৰাকৃতিক ঠাই, যাৰ বিষয়ে আমাৰ ঋষিসকলে কৈছিল – चित्रकूट सब दिन बसत, प्रभु सिय लखन समेत!! অৰ্থাৎ ভগৱান শ্ৰীৰাম চিত্ৰকুটত মাতৃ সীতা আৰু লক্ষ্মণ জীৰ লগত চিৰকাল বাস কৰে। ইয়ালৈ অহাৰ আগতে শ্ৰী ৰঘুবীৰ মন্দিৰ আৰু শ্ৰী ৰাম জানকী মন্দিৰ পৰিদৰ্শন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰাৰ লগতে হেলিকপ্টাৰৰ পৰা কামাদগিৰি পৰ্বতকো প্ৰণাম জনালোঁ। শ্ৰদ্ধাৰ ৰণচোদ্দাস জী আৰু অৰবিন্দ ভাইৰ স্মৃতিত পুষ্পাঞ্জলি আগবঢ়াবলৈ গ’লোঁ। ভগৱান শ্ৰীৰাম আৰু জানকীৰ দৰ্শন, ঋষিসকলৰ পথ প্ৰদৰ্শন, সংস্কৃত মহাবিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে বেদমন্ত্ৰৰ বিস্ময়কৰ জপত মোৰ যি অভিজ্ঞতা হৈছিল সেয়া শব্দৰে প্ৰকাশ কৰাটো কঠিন।
আজি সকলো দৰিদ্ৰ, শোষিত আৰু জনজাতীয় লোকৰ হৈ শ্ৰী সদগুৰু সেৱা সংঘৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ যে মোক মানৱ সেৱাৰ মহান তপস্যাৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। আজি উদ্বোধন কৰা জানকী কুণ্ড চিকিৎসালয়ৰ নতুন শাখাটোৱে লাখ লাখ ৰোগীক নতুন জীৱন প্ৰদান কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। আগন্তুক সময়ত সদগুৰু মেডিচিটিত দুখীয়াৰ সেৱাৰ এই অনুষ্ঠান আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত হ’ব। আজি এই উপলক্ষে ভাৰত চৰকাৰেও অৰবিন্দ ভাইৰ স্মৃতিত এক বিশেষ ডাকটিকট মুকলি কৰিছে। এই মুহূৰ্তটো নিজৰ বাবেই আমাৰ সকলোৰে বাবে এক বৃহৎ গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত; গভীৰ সন্তুষ্টিৰ এটা মুহূৰ্ত। একে কামৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যিকোনো ব্যক্তিয়ে জীৱনকালত যি ভাল কাম কৰে, তাৰ সদায় শলাগ লোৱা হয়। সমসাময়িকসকলেও ইয়াৰ শলাগ লয় কিন্তু যেতিয়া কামটো অসাধাৰণ হয় তেতিয়া তেওঁৰ জীৱনৰ পিছতো ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত থাকে। মই আনন্দিত যে অৰবিন্দ ভাইৰ পৰিয়ালে তেওঁৰ দাতব্য এনডাউমেণ্টক অহৰহ সমৃদ্ধ কৰি আছে। বিশেষভাৱে ভাই ‘বিষাদ’ আৰু ভগ্নী ‘ৰূপাল’ আৰু পৰিয়ালৰ আন সকলো সদস্যকে অৰবিন্দ ভাইৰ সেৱা সতেজ শক্তিৰে অধিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। অৰবিন্দ ভাই আছিল এজন উদ্যোগপতি। মুম্বাই হওক বা গুজৰাটেই হওক, ঔদ্যোগিক আৰু কৰ্পৰেট জগতখনত তেওঁৰ প্ৰভাৱ সকলোতে আছিল। তেওঁৰ অপৰিসীম প্ৰতিভা সকলোতে সুপৰিচিত আছিল। গতিকে বিষাদে জন্ম শতবাৰ্ষিকী কাৰ্যসূচী মুম্বাইত আয়োজন কৰিব পাৰিলেহেঁতেন। বৰ আড়ম্বৰেৰে আয়োজন কৰিব পৰা গ’লহেঁতেন, কিন্তু সদগুৰুৰ প্ৰতি তেওঁৰ সমৰ্পণ চাওক। অৰবিন্দ ভাইয়ে এই ঠাইতে শেষ উশাহ লৈছিল, সেয়েহে এই ঠাইখন শতবাৰ্ষিকীৰ বাবে বাছি লোৱা হৈছিল। এই ধৰণৰ কাৰ্য্যৰ বাবেও মূল্যবোধ, চিন্তা আৰু নিষ্ঠাৰ প্ৰয়োজন। তেতিয়াই এনে এটা কথা প্ৰকাশ পাব পাৰে। আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ পূজনীয় ঋষিসকল বৃহৎ সংখ্যক ইয়ালৈ আহিছে। ইয়াত পৰিয়ালৰ বহু সদস্যও উপস্থিত থাকে। চিত্ৰকূটৰ বিষয়ে কোৱা হৈছে – कामद भे गिरि राम प्रसादा। अवलोकत अपहरत विषादा॥ অৰ্থাৎ চিত্ৰকূটৰ পৰ্বত কামাদ্গিৰিয়ে ভগৱান ৰামৰ আশীৰ্বাদত সকলো বিপদ আৰু সমস্যাক জয় কৰিবলৈ গৈ আছে। চিত্ৰকূটৰ এই গৌৰৱ কেৱল ইয়াত থকা ঋষিসকলৰ বাবেই অক্ষত থাকে। আৰু, পূজনীয় শ্ৰী ৰণচোদ্দাস জী আছিল এনে এজন মহান ঋষি। তেওঁৰ নিস্বাৰ্থ কৰ্মযোগে মোৰ দৰে লাখ লাখ মানুহক সদায় অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে। আৰু সকলোৱে কোৱাৰ দৰে অতি সহজ ভাষাত তেওঁৰ মূলমন্ত্ৰ আছিল - ভোকাতুৰক খাদ্য, কাপোৰ নোহোৱাৰ বাবে কাপোৰ, অন্ধৰ বাবে দৃষ্টিশক্তি। এই মন্ত্ৰৰ জৰিয়তে পূজ্য গুৰুদেৱ ১৯৪৫ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে চিত্ৰকূটলৈ আহিছিল, আৰু ১৯৫০ চনত তেওঁ ইয়াত প্ৰথম চকু শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছিল। সেই শিবিৰত শ শ ৰোগীৰ অস্ত্ৰোপচাৰ হৈছিল আৰু তেওঁলোকৰ চকুৰ দৃষ্টিশক্তি ঘূৰি আহিছিল।
আজি আমাৰ বাবে এইটো যথেষ্ট স্বাভাৱিক যেন লাগিব পাৰে। কিন্তু, সাত দশকৰ আগতে এই ঠাইখন প্ৰায় সম্পূৰ্ণৰূপে বনাঞ্চল আছিল। ইয়াত পথৰ সুবিধা নাছিল, বিজুলী নাছিল, প্ৰয়োজনীয় সম্পদ নাছিল। সেই সময়ত এই বনাঞ্চলত এনে বৃহৎ সংকল্প ল’বলৈ ব্যাপক সাহস, আত্মবিশ্বাস আৰু উচ্চ সেৱাৰ মনোভাৱৰ প্ৰয়োজন হ’লহেঁতেন। তেতিয়াহে সম্ভৱ হ’লহেঁতেন। কিন্তু পূজনীয় ৰণচোদ দাস জীৰ দৰে ঋষিৰ কথা আহিলে সংকল্পবোৰ কেৱল সাফল্যৰ বাবেহে লোৱা হয়। আজি এই পবিত্ৰ ভূমিত আমি দেখা মানুহৰ সেৱাৰ এই সকলোবোৰ ডাঙৰ প্ৰকল্প সেই ঋষিৰ দৃঢ়তাৰ ফল। তেওঁ ইয়াত শ্ৰীৰাম সংস্কৃত বিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। কিছু বছৰৰ পাছত শ্ৰী সদগুৰু সেৱা সংঘ ট্ৰাষ্ট গঠন হ'ল। যেতিয়াই কোনো বিপৰ্যয় ঘটিছিল, তেতিয়াই পূজনীয় গুৰুদেৱে ঢালৰ দৰে তাৰ মুখামুখি হৈছিল। ভূমিকম্পই হওক, বানপানীয়েই হওক বা খৰাঙেই হওক, তেওঁৰ প্ৰচেষ্টা আৰু আশীৰ্বাদৰ বাবে বহু দুখীয়া মানুহে নতুন জীৱন লাভ কৰিছিল। স্বাৰ্থৰ ওপৰত উঠি সমাজৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত হৈ থকা এনে মহান ব্যক্তিত্বৰ জন্ম দিয়া আমাৰ দেশৰ এই বিশেষত্ব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ঋষিৰ স্বভাৱ এনেকুৱা যে যিয়ে তেওঁলোকৰ সংগ আৰু পথ প্ৰদৰ্শন পায়, তেওঁ নিজেই ঋষি হৈ পৰে। অৰবিন্দ ভাইৰ সমগ্ৰ জীৱনটোৱেই তাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ। অৰবিন্দ জী, সাজ-পোছাক আৰু চেহেৰাৰ বাবে তেওঁক অতি সাধাৰণ মানুহৰ দৰে দেখা গৈছিল আৰু অতি স্বাভাৱিক জীৱন যাপন কৰা যেন লাগিছিল। কিন্তু ভিতৰৰ পৰা তেওঁ আছিল এজন ভক্তিময় ঋষি। বিহাৰৰ ভয়াৱহ দুৰ্ভিক্ষৰ সময়ত অৰবিন্দ ভাইক লগ পাইছিল পূজ্য ৰাঞ্চোদ্দাস জীয়ে। ঋষিসকলৰ সংকল্প আৰু সেৱাৰ শক্তি, এই ধৰণৰ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সাফল্যৰ উচ্চতা আজি আমাৰ সন্মুখত।
আজি যেতিয়া আমি অৰবিন্দ ভাইৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰি আছো তেতিয়া তেওঁৰ প্ৰেৰণা গ্ৰহণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ লোৱা প্ৰতিটো দায়িত্ব তেওঁ ১০০ শতাংশ নিষ্ঠাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিছিল। ইমান বৃহৎ ঔদ্যোগিক সাম্ৰাজ্য গঢ়ি তুলিলে আৰু মফটলাল গ্ৰুপক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিলে। অৰবিন্দ ভাইয়েই দেশৰ প্ৰথমটো পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্স প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। আজি দেশৰ অৰ্থনীতি আৰু সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰা বহু কোম্পানীয়ে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী, তেওঁৰ চিন্তা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমক ভেটি হিচাপে লৈছে। আনকি কৃষিৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁৰ এই কামৰ শলাগ লোৱা হয়। ইণ্ডিয়ান এগ্ৰো-ইণ্ডাষ্ট্ৰীজ ফাউণ্ডেশ্যনৰ সভাপতি হিচাপে তেওঁৰ কামক মানুহে এতিয়াও স্মৰণ কৰিছে। ভাৰতৰ বস্ত্ৰশিল্পৰ দৰে পৰম্পৰাগত উদ্যোগৰ গৌৰৱ ঘূৰাই অনাতো তেওঁ মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ দেশৰ প্ৰধান বেংক আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহকো নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁৰ কৰ্ম, কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু প্ৰতিভাই ঔদ্যোগিক জগতখনৰ লগতে সমাজতো এক অবিস্মৰণীয় চিন ৰাখিছে। অৰবিন্দ ভাইয়ে দেশৰ লগতে বিশ্বৰ পৰা কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ বঁটা আৰু সন্মান লাভ কৰে। লায়ন্সৰ মানৱীয় বঁটা, চিটিজেন অৱ বম্বে বঁটা, ঔদ্যোগিক শান্তিৰ বাবে ছাৰ জাহাংগীৰ গান্ধী স্বৰ্ণ পদক, এনে বহু সন্মান অৰবিন্দ ভাইৰ দেশলৈ আগবঢ়োৱা অৱদানৰ প্ৰতীক।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ইয়াত কোৱা হৈছে - उपार्जितानां वित्तानां त्याग एव हि रक्षणम्॥
অৰ্থাৎ আমাৰ সফলতা, আৰু উপাৰ্জন কৰা ধন-সম্পত্তিক ত্যাগৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূভাৱে সুৰক্ষিত কৰিব পাৰি। অৰবিন্দ ভাইয়ে এই মূলমন্ত্ৰক নিজৰ মিছন কৰি লৈ গোটেই জীৱন কাম কৰিছিল। আজি আপোনাৰ গোটৰ জৰিয়তে শ্ৰী সদগুৰু সেৱা ট্ৰাষ্ট, মফটলাল ফাউণ্ডেচন, ৰঘুবীৰ মন্দিৰ ট্ৰাষ্ট, শ্ৰী ৰামদাস হনুমানজী ট্ৰাষ্ট আদি বহু সংগঠনে কাম কৰি আছে। জে জে গ্ৰুপ অৱ হস্পিতাল, ব্লাইণ্ড পিপলছ এছ’চিয়েচন, চাৰুটাৰ আৰোগ্য মণ্ডল আদি গোট আৰু প্ৰতিষ্ঠানে সেৱাৰ কাম আগুৱাই লৈ গৈছে। বুজিছা, ৰঘুবীৰ মন্দিৰ অন্নক্ষেত্ৰত লাখ লাখ মানুহক খাদ্য পৰিবেশন কৰা, ইয়াত লাখ লাখ ঋষিৰ বাবে মাহিলী ৰেচন কিটৰ ব্যৱস্থা কৰা, গুৰুকুলত হাজাৰ হাজাৰ শিশুক শিক্ষা দিয়া, জানকী কুণ্ড চিকিৎসালয়ত লাখ লাখ ৰোগীৰ চিকিৎসা; এইবোৰ সাধাৰণ প্ৰচেষ্টা নহয়। এইটো নিজেই ভাৰতৰ শক্তিৰ প্ৰমাণ, যিয়ে আমাক নিস্বাৰ্থ কৰ্মৰ শক্তি প্ৰদান কৰে, আৰু সেৱাক তপস্যা বুলি বিবেচনা কৰি সাফল্য আৰু সফলতাৰ বাবে চেষ্টা কৰে। আপোনাৰ ট্ৰাষ্টেও গ্ৰাম্য উদ্যোগত গ্ৰাম্য মহিলাসকলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰি আছে। ইয়াৰ ফলত মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বাবে দেশৰ প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত হোৱাত সহায়ক হৈছে।
বন্ধুসকল,
সদগুৰু চকু চিকিৎসালয় আজি দেশৰ লগতে বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ চকু চিকিৎসালয়ৰ ভিতৰত স্থান দখল কৰিছে বুলি জানি মই আনন্দিত অনুভৱ কৰিছো। এবাৰ এই চিকিৎসালয়খন আৰম্ভ হৈছিল মাত্ৰ ১২খন বিচনাৰে। আজি ইয়াত প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ১৫ লাখ ৰোগীৰ চিকিৎসা কৰা হয়। সদগুৰু চকু চিকিৎসালয়ৰ কামৰ লগত মই ব্যক্তিগতভাৱে পৰিচিত কাৰণ মোৰ কাশীয়েও ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। কাশীত আপোনালোকৰ দ্বাৰা পৰিচালিত “সুস্থ দৃষ্টি-সমৃদ্ধিশালী কাশী অভিযান” য়ে বহু বৃদ্ধক সেৱা আগবঢ়াইছে। সদগুৰু চকু চিকিৎসালয়ে এই পৰ্যন্ত বেনাৰস আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে প্ৰায় ৬.৫ লাখ লোকৰ ঘৰে ঘৰে স্ক্ৰীনিং কৰিছে! ৯০ হাজাৰৰো অধিক ৰোগীকো স্ক্ৰীনিং কৰি শিবিৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়। বৃহৎ সংখ্যক ৰোগীৰো অস্ত্ৰোপচাৰ কৰা হৈছে। কিছুদিনৰ আগতে কাশীত এই অভিযানৰ হিতাধিকাৰীসকলক লগ পোৱাৰ সুযোগো পাইছিলোঁ। কাশীবাসীৰ সকলো ৰাইজৰ হৈ ট্ৰাষ্ট, সদগুৰু চকু চিকিৎসালয়ৰ লগতে সকলো চিকিৎসক আৰু সকলোকে বিশেষ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো, যিহেতু আজি মই আপোনালোকৰ মাজত আছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
সেৱাৰ বাবে সম্পদ অতি প্ৰয়োজনীয়, কিন্তু নিষ্ঠাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া উচিত। অৰবিন্দ ভাইৰ আটাইতকৈ বিশেষ গুণটো আছিল যে তেওঁ নিজে অতি কঠিন পৰিস্থিতিতো সবিনয়ে কাম কৰিছিল। ৰাজকোট হওক, আহমেদাবাদ হওক, গুজৰাটৰ চুক-কোণে তেওঁৰ কাম দেখিছোঁ। মনত আছে, মই বহুত সৰু আছিলো। সদগুৰু জীক দেখাৰ সৌভাগ্য মোৰ নাছিল যদিও অৰবিন্দ ভাইৰ লগত মোৰ ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ আছিল। অৰবিন্দ ভাইক প্ৰথমবাৰৰ বাবে লগ পাইছিলো গুজৰাটৰ সবৰকান্তা জিলাৰ জনজাতীয় অঞ্চল ভিলোডাত। প্ৰচণ্ড দুৰ্ভিক্ষৰ মাজত আমাৰ ডাক্তৰ মণিকাৰ জী আছিল, যি অৰবিন্দ ভাইৰ লগত ভালদৰে চিনাকি আছিল। আৰু মই তাত কাম কৰিছিলোঁ সেই জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ সেৱাৰ বাবে যিসকল দুৰ্ভিক্ষৰ বলি হৈছিল। সেই অঞ্চলত প্ৰচণ্ড গৰমৰ সৃষ্টি হৈছিল। অৰবিন্দ ভাই সেই ঠাইলৈ আহি গোটেই দিনটো তাতে থাকি সেৱাত অংশ লৈছিল। লগতে কামটো সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো কামৰ দায়িত্বও লৈছিল। দুখীয়াৰ প্ৰতি তেওঁৰ মমতা আৰু কাম কৰাৰ দৃঢ়তাক মই ব্যক্তিগতভাৱে দেখিছো আৰু অনুভৱ কৰিছো। আজিও গুজৰাটৰ আমাৰ জনজাতীয় অঞ্চল দহোদত জনজাতীয় সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে তেওঁ কৰা কামৰ কথা মানুহে মনত পেলাইছে। আৰু আপুনি আচৰিত হ’ব কাৰণ সাধাৰণতে ইয়াত গুজৰাটত আৰু আন ঠাইতো খেতি কৰা ঠাইখনক ‘খেট’ বুলি কোৱা হয়। কিন্তু দহোদৰ মানুহে ইয়াক ‘ফুলৱাড়ী’ বুলি কয়। কাৰণ তাত থকা কৃষকসকলক সদগুৰু ট্ৰাষ্টৰ দ্বাৰা খেতিৰ এক নতুন ৰূপ শিকাইছিল। তেওঁলোকে ফুলৰ খেতি আৰম্ভ কৰিলে, আৰু এই পথাৰখন ফুলৱাড়ী নামেৰে জনা যায়। আৰু আজি তেওঁলোকৰ দ্বাৰা উৎপাদিত ফুল মুম্বাইলৈ যায়। এই সকলোবোৰত অৰবিন্দ ভাইৰ প্ৰচেষ্টাৰ মুখ্য ভূমিকা আছে। মই দেখিছিলোঁ যে তেওঁৰ আনৰ সেৱাৰ প্ৰতি এক বেলেগ ধৰণৰ আবেগ আছিল। তেওঁ কেতিয়াও নিজকে দাতা বুলি কোৱাটো ভাল নাপালে, কাৰো বাবে তেওঁ যে কিবা এটা কৰি আছে সেই কথাও জনাবলৈ নিদিলে। আন কোনোবাই তেওঁক সমৰ্থন কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিলেও তেওঁ সেই ঠাইত উপস্থিত হ’বলৈ যিমানেই হেঁচা নপৰে কিয়, প্ৰথমে ব্যক্তিগতভাৱে তালৈ গৈ কামটো চাবলৈ ক’ব। তেওঁ প্ৰথমে প্ৰকল্পটো চাবলৈ জোৰ দিব আৰু তাৰ পিছতহে তেওঁলোকক তেওঁক সমৰ্থন কৰিবলৈ দিব, তাৰ আগতে নহয়। তেওঁৰ কাম আৰু তেওঁৰ ব্যক্তিত্বৰ বিষয়ে যিখিনি জানিব পাৰিছো, তেওঁৰ মিছনৰ সৈতে আৱেগিক সংযোগ গঢ়ি তুলিছো। সেয়েহে মই নিজকে সেৱাৰ এই অভিযানৰ সমৰ্থক হিচাপে, আৰু এক প্ৰকাৰে আপোনাৰ সংগী হিচাপে দেখিছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
চিত্ৰকূটৰ ভূমি আমাৰ নানাজী দেশমুখৰো 'কৰ্মস্থলী'। অৰবিন্দ ভাইৰ দৰে জনজাতীয় সমাজৰ সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাও আমাৰ সকলোৰে বাবে এক বৃহৎ প্ৰেৰণা। আজি সেই আদৰ্শক অনুসৰণ কৰি প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশবাসীয়ে জনজাতীয় সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে ইমান ব্যাপক প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত জনজাতি গৌৰৱ দিৱসৰ পৰম্পৰা। জনজাতীয় সমাজৰ অৱদান আৰু ঐতিহ্যক মহিমামণ্ডিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে সমগ্ৰ দেশতে জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। জনজাতীয় শিশুসকলে যাতে উন্নত মানৰ শিক্ষা লাভ কৰি দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব পাৰে তাৰ বাবে একলব্য আৱাসিক বিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছে। বন সম্পদ আইনৰ দৰে নীতিগত সিদ্ধান্তও জনজাতীয় সমাজৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাৰে, আৰু প্ৰভু শ্ৰীৰামৰ আশীৰ্বাদত, যিজনেও আদিবাসীসকলক আকোৱালি লৈছিল, আমি জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক আকোৱালি লৈছো। এই আশীৰ্বাদে আমাক এক সুসম আৰু বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশে পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। আকৌ এবাৰ তেওঁৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকীৰ শুভ উপলক্ষে অৰবিন্দ ভাইৰ মহান প্ৰচেষ্টাক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। তেওঁৰ কৰ্ম, তেওঁৰ জীৱনে আমাক সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰি যাওক; সদগুৰুৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ ওপৰত থাকক! এই আশাৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ!
জয় ছিয়া ৰাম।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at attends centenary birth year celebration of Lt. Shri Arvind Bhai Mafatlal in Chitrakoot, MP
27 OCT 2023 7:19PM by PIB Delhi
Jai Gurudev! Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Bhai Shivraj ji, all the members of Sadguru Seva Sangh Trust, ladies and gentlemen!
Today I have got the opportunity to visit this sacred place of Chitrakoot again. This is the same supernatural place, about which our sages used to say – चित्रकूट सब दिन बसत, प्रभु सिय लखन समेत!! That is, Lord Shri Ram resides with Mother Sita and Lakshman ji in Chitrakoot perpetually. Before coming here, I had the privilege of visiting Shri Raghubir Temple and Shri Ram Janaki Temple and also gave my salutations to Kamadgiri mountain from the helicopter. I had gone to offer floral tributes at the memorial of respected Ranchoddas ji and Arvind Bhai. It is difficult to express in words the experience I had of the darshan of Lord Shri Ram and Janaki, the guidance of sages, and the wonderful chanting of Veda mantras by the students of Sanskrit College.
Today, on behalf of all the poor, the exploited and tribals, I express my gratitude to Shri Sadguru Seva Sangh for making me a part of the great penance of human service. I am confident that the new wing of Janki Kund Hospital which has been inaugurated today will give new life to lakhs of patients. In the times to come, this ritual of serving the poor will be further expanded at Sadguru Medicity. Today, on this occasion, the Government of India has also released a special stamp in the memory of Arvind Bhai. This moment in itself is a moment of great pride for all of us; a moment of deep satisfaction. I congratulate all of you for the same.
Friends,
The good work that any person does in his lifetime is always appreciated. Contemporaries also appreciate it but when the work is extraordinary, it continues to expand even after his life. I am glad that Arvind Bhai's family is continuously enriching his charitable endowment. I particularly congratulate Bhai ‘Vishad’ and sister ‘Rupal’ and all the other family members for further spreading Arvind Bhai's services with a fresh energy. Arvind Bhai was an industrialist. Be it Mumbai or Gujarat, he had his influence in the industrial and corporate world everywhere. His immense talent was well known everywhere. So Vishad could have organized the birth centenary programme in Mumbai. It could have been organized with a great pomp and show, but look at his dedication towards Sadguru. Arvind Bhai had breathed his last in this place, and therefore this place was chosen for the centenary. This kind of action requires values, thinking and dedication too. That's when such a thing can manifest. Revered sages have come here in large numbers to bless us. Many family members are also present here. It has been said about Chitrakoot – कामद भे गिरि राम प्रसादा। अवलोकत अपहरत विषादा॥ That is, Kamadgiri, the mountain of Chitrakoot, is going to vanquish all the troubles and problems with the blessings of Lord Rama. This glory of Chitrakoot remains intact only because of the sages here. And, revered Shri Ranchoddas ji was such a great sage. His selfless Karmayoga has always inspired Lakhs of people like me. And as everyone mentioned, his motto in very simple words was - food to the hungry, clothes to the unclothed, sight to the blind. With this Mantra, Pujya Gurudev came to Chitrakoot for the first time in 1945, and in 1950 he had organized the first Eye Camp here. Hundreds of patients had undergone surgery in that camp and they got their eyesight back.
Today, this may seem pretty normal to us. But, seven decades ago, this place was almost completely a forest area. There were no road facilities, no electricity, no necessary resources here. At that time, it would have needed massive courage, self-confidence and a high spirit of service to make such major resolutions in this forest area. Only then it would have been possible. But when it comes to a sage like the revered Ranchhod Das ji, the resolutions are taken solely for accomplishment. Today, all these major projects of serving people that we are seeing on this sacred land are the result of the determination of that sage. He had established Shriram Sanskrit Vidyalaya here. After a few years, Shri Sadguru Seva Sangh Trust was formed. Whenever a calamity occurred, revered Gurudev used to face it like a shield. Be it earthquake, flood or drought, many poor people got a new lease of life due to his efforts and blessings. This is the specialty of our country, which gives birth to such great personalities who rise above self-interest and remain dedicated to the community.
My family members,
The nature of sages is such that whoever gets their company and guidance, becomes a sage himself. The entire life of Arvind Bhai is the biggest example of the same. Arvind ji, due to his attire and appearance looked like a very ordinary person and appeared to have lived a very normal life. But from within he was a devout sage. Pujya Ranchoddas ji had met Arvind Bhai during the severe famine in Bihar. The power of the sages' resolve and service, the height of accomplishment through this kind of collaboration, is in front of us today.
Today, when we are celebrating the birth centenary of Arvind Bhai, it is important that we imbibe his inspirations. Every responsibility that he had taken, he completed it with 100 percent dedication. He built such a massive industrial empire and gave a new height to Mafatlal Group. It was Arvind Bhai who established the country's first petrochemical complex. Today, many companies that play an important role in the country's economy and in the lives of ordinary people have his vision, his thinking and hard work as their foundation. Even in the field of agriculture, his work is highly appreciated. People still remember his work as the President of the Indian Agro-Industries Foundation. He also played a major role in bringing back the glory of Bharat's traditional industry like textile. He also provided leadership to major banks and institutions of the country. His work, his hard work and talent have left an indelible mark on the industrial world as well as society. Arvind Bhai received several important awards and honours from the country and the world. The Lions Humanitarian Award, Citizen of Bombay Award, Sir Jahangir Gandhi Gold Medal for Industrial Peace, many such honours are symbols of Arvind Bhai's contribution to the country.
My family members,
It is said here - उपार्जितानां वित्तानां त्याग एव हि रक्षणम्॥
That is, our success, and the wealth earned can be most effectively protected through sacrifice. Arvind Bhai made this motto his mission and worked throughout his life following it. Today, many organizations like Shri Sadguru Seva Trust, Mafatlal Foundation, Raghubir Mandir Trust, Shri Ramdas Hanumanji Trust are working through your group. Groups and institutions like JJ Group of Hospitals, Blind People's Association, Charutar Arogya Mandal are taking the work of service forward. You see, serving food to lakhs of people in Raghubir Temple Annakshetra, arranging monthly ration kits for lakhs of sages here, education of thousands of children in Gurukul, treatment of lakhs of patients in Janki Kund hospital; these are not ordinary efforts. This in itself is an evidence of the power of Bharat, which gives us the energy of selfless work, and strives for accomplishments and success considering service to be penance. Your Trust is also providing training to rural women in rural industries. This is helping to accelerate the country's efforts for women-led development.
Friends,
I feel delighted to know that Sadguru Eye Hospital has today made its place among the best eye hospitals in the country and the world. Once this hospital was started with only 12 beds. Today about 15 lakh patients are treated here every year. I am personally familiar with the work of Sadguru Eye Hospital because my Kashi has also benefitted from it. “Healthy Vision-Prosperous Kashi Campaign” being run by you in Kashi is serving many elderly people. Sadguru Eye Hospital has so far done door-to-door screening of about 6.5 lakh people in and around Banaras! More than 90 thousand patients were also referred to the camp after screening. A large number of patients have also undergone surgery. Some time ago, I also had the opportunity to meet the beneficiaries of this campaign in Kashi. On behalf of all the people of Kashi, I express my special gratitude to the Trust, Sadguru Eye Hospital and all the doctors and everyone, since I am amidst you today.
My family members,
Resources are essential for service, but dedication should be the priority. The most special quality about Arvind Bhai was that he himself used to work on the ground even in the most difficult circumstances. Be it Rajkot, or Ahmedabad, I have seen his work in every corner of Gujarat. I remember, I was very young. I did not have the privilege of seeing Sadguru ji, but I had a close contact with Arvind Bhai. I met Arvind Bhai for the first time in Bhiloda, a tribal area of Sabarkantha district of Gujarat. There was a severe famine and we had a doctor, Manikar ji, who was well acquainted with Arvind Bhai. And I used to work there to serve those tribal brothers and sisters who were victims of famine. There was severe heat in that area. Arvind Bhai came to the place, stayed there the whole day and took part in the service. He also took the responsibility of everything that was required to expand the work. I have personally seen and experienced his compassion for the poor and his determination to work. Even today, people remember the work done by him for the welfare of the tribal society in our tribal area Dahod in Gujarat. And you will be surprised because normally here in Gujarat and in other places too, the place where farming is done is called a 'Khet'. But the people of Dahod call it 'Phoolwadi'. It is because the farmers there were taught a new form of farming by the Sadguru Trust. They started cultivating flowers, and the field is known as Phoolwadi. And today the flower produced by them goes to Mumbai. Arvind Bhai's efforts have a major role in all this. I had seen that he had a different kind of passion for serving others. He never liked himself to be called a donor, nor did he let it be known that he was doing anything for anyone. Even if someone else expressed his desire to support him, he would ask him to go there in person to see the work first no matter how much of a hassle he might face to reach the place. He would insist on looking at the project first and only then let them support him, not before that. Whatever I have learned about his work and his personality, I have developed an emotional connection with his mission. Therefore, I see myself as a supporter of this campaign to serve, and in a way your companion.
My family members,
The land of Chitrakoot is also the 'Karmasthali' of our Nanaji Deshmukh. Like Arvind Bhai, his efforts in serving the tribal society are also a great inspiration for all of us. Today, following those ideals, for the first time the country is making such massive efforts for the welfare of the tribal society. The country has started the tradition of Tribal Pride Day on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Tribal museums are also being built across the country to glorify the contribution and heritage of the tribal society. Eklavya Residential Schools are being opened so that tribal children can get good quality education and contribute to the development of the country. Policy decisions like the Forest Wealth Act have also become a medium to protect the rights of tribal society. With these efforts, and with the blessings of Lord Shri Ram, who too had embraced the tribals, we are embracing the tribal community. This blessing will guide us towards the goal of a harmonious and developed Bharat. Once again, on the auspicious occasion of his birth centenary, I pay my respects to the great efforts of Arvind Bhai. May his work, his life continue to inspire us all; may Sadguru's blessings continue to be upon us! With this spirit, thank you very much to all of you! Jai Siya Ram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.