Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation development projects worth more than Rs 12,600 crore in Jabalpur, Madhya Pradesh
Performs bhoomi poojan of ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan’ in Jabalpur
Releases commemorative coin and stamp on 500th birth anniversary of Veerangana Rani Durgavati
Inaugurates more than 1000 houses constructed under Light House Project in Indore under PMAY - Urban
Lays foundation stone of multiple Jal Jeevan Mission projects in Mandla, Jabalpur and Dindori districts and dedicates Jal Jeevan Mission project in Seoni district
Lays foundation stone and dedicates multiple projects worth more than Rs 4800 crore for improving road infrastructure in Madhya Pradesh
Dedicates rail projects worth more than Rs 1850 crore
Dedicates Vijaipur - Auraiyan- Phulpur Pipeline Project
Lays foundation stone of Nagpur Jabalpur section (317 km) of Mumbai Nagpur Jharsuguda Pipeline Project and dedicates new bottling plant in Jabalpur
“Rani Durgavati teaches us to live for the benefit of others and inspires us to do something for the motherland”
“In the past few weeks, the prices of gas cylinders for Ujjwala beneficiaries have been reduced by Rs 500”
“Trinity of Jan Dhan, Aadhaar and Mobile helped obliterate the corrupt system in place”
“It is the responsibility of those under 25 to ensure that their children grow up to see a developed Madhya Pradesh in the coming 25 years”
“Today India's confidence is at a new height. From the playground to the fields and barns, the flag of India is flying”
“The feeling of Swadeshi, the feeling of taking the country forward is on the rise everywhere today”
“The double-engine government gives priority to the underprivileged”
05 OCT 2023 6:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation development projects in sectors like road, rail, gas pipeline, housing and clean drinking water worth more than Rs 12,600 crore in Jabalpur, Madhya Pradesh today. Shri Modi performed ‘bhoomi poojan’ of ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan’ in Jabalpur in line with the 500th birth centenary celebrations of Rani Durgavati. The projects include the inauguration of more than 1000 houses constructed under the Light House Project in Indore, laying the foundation stone of multiple Jal Jeevan Mission projects in Mandla, Jabalpur and Dindori districts and dedication of Jal Jeevan Mission project in Seoni district, laying the foundation stone and dedication of multiple projects worth more than Rs 4800 crore for improving road infrastructure in Madhya Pradesh, dedication of rail projects worth more than Rs 1850 crore, Vijaipur - Auraiyan- Phulpur Pipeline Project and a new bottling plant in Jabalpur, and laying the foundation stone of Nagpur Jabalpur section (317 km) of Mumbai Nagpur Jharsuguda Pipeline Project.
The Prime Minister took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion and paid floral tributes to the statue of Veerangana Rani Durgavati
Addressing the gathering, the Prime Minister bowed before the virtuous land of Maa Narmada and said that he is witnessing Jabalpur in a totally new form as the city is brimming with passion, enthusiasm and excitement which reflects the spirit of the city. The Prime Minister remarked that the entire nation is celebrating the 500th birth anniversary of Veerangana Rani Durgavati with fervour and enthusiasm. During the conclusion of the Rani Durgavati Gaurav Yatra, the Prime Minister informed that he had called to celebrate her Jayanti on the national level and today’s gathering signifies the same spirit. “We have gathered here to pay back our debts to the ancestors of India”, the Prime Minister said. Speaking about the project plan for Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan, the Prime Minister said that every mother as well as youth in the country would want to visit the place and expressed confidence that it would turn into a pilgrimage. He underlined the life of Rani Durgavati teaches us to live for the benefit of others and inspires us to do something for the motherland. The Prime Minister conveyed his best wishes to the entire tribal society, the people of Madhya Pradesh and the 140 crore citizens of the country on the occasion of the 500th birth anniversary of Rani Durgavagti. The Prime Minister lamented the lack of space given to the ancestors of the land after India’s independence and said that the heroes of the land were forgotten.
Speaking about the project of today worth about 12,000 crores, the Prime Minister said that it will transform the lives of lakhs of people including farmers and the youth. “With the advent of new industries in the region, the youth will now find jobs here”, he added.
The Prime Minister underlined that providing a smoke-free environment in the kitchen for the mothers and sisters has been the top priority of the present government. Citing a research study, the Prime Minister informed that a smoke-emitting stove produces the equivalent of smoking 400 cigarettes in 24 hours. He also lamented the lack of effort from the previous government to provide a safe environment for women.
Speaking about the Ujjwala scheme, the Prime Minister recalled the difficulties in getting a gas connection earlier. He also highlighted the reduction in gas prices during the festive period of Raksha Bandhan by the present government which made gas cylinders cheaper by Rs 400 for Ujjwala beneficiaries. He also informed about the government’s decision to further reduce gas cylinder prices by Rs 100 with the onset of the upcoming festive season. “In the past few weeks, the prices of gas cylinders for Ujjwala beneficiaries have been reduced by Rs 500”, the Prime Minister said. Referring to the laying of gas pipelines in the state, the Prime Minister emphasized that the central government is making huge strides in the supply of cheaper cooking gas through pipelines.
Throwing light on the scams during the previous governments, the Prime Minister emphasized that the funds meant for the poor were filling the coffers of the corrupt. He also suggested going online to check for the headlines from ten years ago which were filled with news about various scams that took place.
Post-2014, the Prime Minister underlined that the present government carried out a ‘Swacchta’ campaign to weed out the corrupt practices. “11 crore fake beneficiaries who never existed were removed from the government lists with the use of technology”, the Prime Minister emphasized, “After 2014, Modi ensured that the funds meant for the poor are not looted by anyone.” He credited the creation of the trinity of Jan Dhan, Aadhaar and Mobile for the obliteration of the corrupt system that was in place. “Today, because of this Trishakti, more than Rs 2.5 lakh crore has been saved from falling into the wrong hands”, the Prime Minister reiterated. He also mentioned the Central Government is spending crores of rupees to provide Ujjwala cylinders for just Rs 500, Rs 3 lakh crore is being spent on providing free ration to crores of families, Rs 70,000 crores being spent for free treatment of about 5 crore families of the country under the Ayushman scheme, Rs 8 lakh crores to ensure that farmers get cheap urea, deposits of more than Rs 2.5 lakh crore in the bank accounts of small farmers under PM Kisan Samman Nidhi, and the expenditure of Rs 4 lakh crore to provide permanent houses to poor families. He also mentioned that poor families in Indore have received 1,000 permanent houses built with modern technology.
Underlining that it is a critical time for Madhya Pradesh, the Prime Minister pointed out that any hindrance in development will ruin the hard work of the last two decades. Directing his address to those under 25 years of age, the Prime Minister said that it is their responsibility to ensure that their children grow up to see a developed Madhya Pradesh in the coming 25 years. He informed that the present government has taken MP to the top in agricultural exports in the past years and also stressed the importance of the state being a leader in industrial development. Noting India's manifold increase in defence production exports over the years, the Prime Minister said that Jabalpur has a big contribution to this as he acknowledged the 4 factories manufacturing defence-related goods. He said that the central government is providing ‘Made in India’ weapons to its army and the demand for India's defence goods is also increasing in the world. “Madhya Pradesh is also going to benefit a lot from this, thousands of new employment opportunities are going to be created here,” he said.
“Today India's confidence is at a new height. From the playground to the fields and barns, the flag of India is flying” the Prime Minister said. He highlighted India's brilliant performance in the ongoing Asian Games and said that every youth of India feels that this time belongs to India. He underlined that when the youth get such opportunities, their passion for building a developed India also gets a boost. He gave examples of organizing a grand world event like the G-20, and the success of India's Chandrayaan and said that the mantra of being vocal for the local starts resonating far and wide with such successes. The Prime Minister informed that Khadi products worth more than Rs 1.5 crore were sold at a store in Delhi on the occasion of Gandhi Jayanti. “The feeling of Swadeshi, the feeling of taking the country forward is rising everywhere today”, Shri Modi emphasized. He also touched upon the role of India’s youth in achieving success in the world of startups. In the cleanliness campaign launched by the country on October 1, the Prime Minister informed that cleanliness programs were conducted at more than 9 lakh places with the participation of nearly 9 crore citizens. He credited the people of Madhya Pradesh for taking the state to the top in terms of cleanliness.
The Prime Minister warned against the India-bashing approach of some political parties at a time when the country’s achievements are being discussed all over the world. He gave instances of the questions raised by such parties pertaining to the Digital India campaign and India’s Covid Vaccine. He also mentioned that such political parties believe the words of the country's enemies and go to the extent of questioning the Indian Army. He also touched upon the criticism of Amrit Mahotsav celebrations and the creation of Amrit Sarovars by these elements.
Shri Modi highlighted the role of India’s tribal society from independence to richness of cultural heritage and raised the question of neglecting them since independence by those who ruled for decades. He underlined that it was Atal ji's government that formed a separate ministry and allocated the budget for the welfare of tribal society. Shri Modi informed that the budget has been increased manifold in the last 9 years. He also touched upon India getting its first female tribal President, and the birth anniversary of Lord Birsa Munda being celebrated as Janjatiya Gaurav Diwas. Shri Modi also highlighted the renaming of one of the most modern railway stations in the country after Rani Kamlapati, Patalpani station being renamed as Jannayak Tantyabhil, and today’s project of the grand monument being constructed in the name of Rani Durgavati ji which has been the inspiration of the Gond community. He informed that the museum will showcase Gond culture, history and art with an aim to create awareness about the rich Gond tradition. Prime Minister Modi also mentioned gifting Gond paintings to world leaders.
The Prime Minister reiterated that it is the present government, which has made the places associated with Dr. Baba Saheb Ambedkar across the world including Mhow, a Panchteerth. He also recalled performing the Bhoomi Pujan of the memorial site of Sant Ravidas ji in Sagar a few weeks ago. “This shows the commitment of the government towards social harmony and heritage” he added.
He underlined that the parties which nurture nepotism and corruption have looted the resources of the tribal society. Before 2014, the Prime Minister informed that MSP was given only for 8-10 forest produce while the remaining ones were sold at throwaway prices, while today about 90 forest produce have been brought under the ambit of MSP.
In the past, the Prime Minister said, coarse grains such as Kodo-Kutki which are produced by tribal and small farmers were not given much importance. He highlighted the food preparations for G20 guests were made from your Kodo-Kutki. “The present government wants to deliver Kodo-Kutki to the markets of the country and abroad in the form of Shri Anna”, he added.
“The double-engine government gives priority to the underprivileged”, the Prime Minister said. Highlighting the importance of clean drinking water supply for the health of the poor, the Prime Minister mentioned today’s projects where arrangements have been made to supply water to about 1600 villages. He also touched upon giving women their rights in Lok Sabha and Assembly through the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. The Prime Minister also touched upon PM Vishwakarma scheme worth Rs 13 thousand crores.
Concluding the address, the Prime Minister assured the citizens of Modi’s guarantee to take Madhya Pradesh to the top spot in terms of development. “I am confident that Mahakaushal of Madhya Pradesh will strengthen this resolve of Modi and the government”, he concluded.
Governor of Madhya Pradesh, Mangubhai C. Patel, and Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan were present on the occasion among others.
Background
The 500th birth anniversary of Rani Durgavati is being celebrated with great fervour by the Government of India. The announcement regarding the celebration was made by the Prime Minister, during his visit to Shahdol, Madhya Pradesh in July 2023. He reiterated this pronouncement during this year’s historic Independence Day address to the nation from the ramparts of the Red Fort. In line with these celebrations, the Prime Minister performed bhoomi poojan of ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan‘.
To be built at a cost of about Rs 100 crore in Jabalpur, the ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan’ will be spread over an area of about 21 acres. It will showcase an impressive 52-foot-high bronze statue of Rani Durgavati. It will have a magnificent museum highlighting the history of the Gondwana region including the valour and courage of Rani Durgavati. It will also highlight the cuisine, art, culture, way of living etc. of Gond people and other tribal communities. The premises of ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan will also have multiple parks and gardens including a garden for medicinal plants, a Cactus garden and Rock garden among others. Rani Durgavati was the ruling queen of Gondwana in the mid-16th century. She is remembered as a brave, fearless and courageous warrior who fought for freedom against the Mughals.
The Prime Minister’s vision to provide ‘housing for all’ was strengthened with the inauguration of the Light House Project at Indore, Madhya Pradesh. Built at a cost of about Rs 128 crore under Pradhan Mantri Awas Yojana - Urban, the project will benefit more than 1000 beneficiary families. It employs innovative technology ‘Prefabricated Sandwich Panel System with Pre-engineered Steel Structural System’ to build quality homes with all basic facilities but in considerably reduced construction time.
In a step towards realising the Prime Minister’s vision of providing safe and adequate drinking water through individual household tap connections, the foundation stone of multiple Jal Jeevan Mission projects in Mandla, Jabalpur and Dindori districts worth over Rs 2350 crores were laid. The Prime Minister dedicated the Jal Jeevan Mission project in Seoni district worth over Rs 100 crore to the nation. These projects in four districts of the state will benefit about 1575 villages of Madhya Pradesh.
The Prime Minister also laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple projects worth more than Rs 4800 crore for improving the road infrastructure in Madhya Pradesh. The Prime Minister laid the foundation stone of projects including the upgradation of road connecting Jharkheda- Berasia - Dholkhedi of NH 346; four laning of Balaghat - Gondia Section of NH 543; four Laning of Khandwa Bypass connecting Rudhi and Deshgaon; four Laning of Temagaon to Chicholi section of NH 47; four laning of road connecting Boregaon to Shahpur; and four laning of road connecting Shahpur to Muktainagar. The Prime Minister dedicated to the nation, the upgradation of the road connecting Khalghat to Sarwardewla of NH 347C.
The Prime Minister dedicated rail projects worth more than Rs 1850 crore to the nation. These include doubling the rail line connecting Katni - Vijaysota (102 km) and Marwasgram - Singrauli (78.50 km). Both these projects are part of the project for doubling the rail line connecting Katni - Singrauli Section. These projects will improve rail infrastructure in Madhya Pradesh benefiting the trade and tourism in the state.
The Prime Minister dedicated to the nation Vijaipur - Auraiyan- Phulpur Pipeline Project. The 352 km long pipeline has been built at a cost of more than Rs 1750 crore. The Prime Minister also laid the foundation stone of Nagpur Jabalpur section (317 KMs) of Mumbai Nagpur Jharsuguda Pipeline Project. The project will be built at a cost of more than Rs 1100 crore. The gas pipeline projects will provide clean and affordable Natural Gas to industries and homes and will be a step towards reducing emissions in the environment. The Prime Minister also dedicated a new bottling plant at Jabalpur which has been built at a cost of about Rs 147 crore.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মধ্য প্রদেশকী জবলপুরদা লুপা করোর 12,600 হেনবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে
জবলপুরদা ‘বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতী স্মারক ওর উধ্যান’গী ভুমি পুজন পাঙথোকখ্রে
বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতীগী 500শুবা মপোক কুমওন্দা নীংশিং শেনয়েক অমসুং স্তাম্প ফোঙখ্রে
PMAY – অর্বানগী মখাদা ইন্দোরদা লাইৎ হাউস প্রোজেক্তকী মখাদা শাখিবা য়ুম 1000 হেন্না শঙ্গাখ্রে
মন্দলা, জবলপুর অমসুং দিন্দোরী জিলাশিংদা তোঙান-তোঙানবা জল জীবন মিসন প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং সিওনী জিলাদা জল জীবন মিসন প্রোজেক্ত কত্থোকখ্রে
মধ্য প্রদেশতা রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা লুপা করোর 4800 হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং কত্থোকখ্রে
লুপা করোর 1850 হেনবা রেল প্রোজেক্তশিং কত্থোকখ্রে
বিজয়পুর – ঔরৈয়ন – ফুলপুর পাইপলাইন প্রোজেক্ত কত্থোকখ্রে
মুম্বাই নাগপুর ঝারসুগুদা পাইপলাইন প্রোজেক্তকী নাগপুর জবলপুর সেক্সন (317 কিমি)গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জবলপুরদা অনৌবা বোত্তলিং প্লান্ত কত্থোকখ্রে
“রানী দুর্গাবতীনা ঐখোয়না অতোপ্পদা কান্নবা পীনবগীদমক হীংনবা তাকপীরমখি অমসুং ঐখোয়দা ইমা লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খরা তৌনবা ইথিল পীখি”
“হৌখিবা চয়োল খরা অসিদা উজ্জ্বলা বেনিফিসরীশিংগীদমক গ্যাস সিলিন
05 OCT 2023 6:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মধ্য প্রদেশকী জবলপুরদা রোদ, রেল, গ্যাস পাইপলাইন, হাউসিং অমসুং অফবা থক্নবা ঈশিংগুম্বা সেক্তরশিংদা লুপা করোর 12,600 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে। শ্রী মোদীনা রানী দুর্গাবতীগী 500শুবা মপোক কুমওনগা ইরোইননা জবলপুরদা ‘বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতী স্মারক ওর উধ্যান’গী ‘ভুমি পুজন’ পাঙথোকখ্রে। প্রোজেক্তশিং অদুদা ইন্দোরদা লাইৎ হাউস প্রোজেক্তকী মখাদা শাখিবা য়ুম 1000 হেন্না শঙ্গাবা, মন্দলা, জবলপুর অমসুং দিন্দোরী জিলাশিংদা তোঙান-তোঙানবা জল জীবন মিসন প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং সিওনী জিলাদা জল জীবন মিসন প্রোজেক্ত কত্থোকপা, মধ্য প্রদেশতা রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা লুপা করোর 4800 হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং কত্থোকপা, লুপা করোর 1850 হেনবা রেল প্রোজেক্তশিং কত্থোকপা, বিজয়পুর – ঔরৈয়ন – ফুলপুর পাইপলাইন প্রোজেক্ত অমসুং জবলপুরদা অনৌবা বোত্তলিং প্লান্ত কত্থোকপা, অমসুং মুম্বাই নাগপুর ঝারসুগুদা পাইপলাইন প্রোজেক্তকী নাগপুর জবলপুর সেক্সন (317 কিমি)গী উরেপ-উয়ুং তম্বা য়াওখি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা উৎখিবা একজিবিসনগী ৱাকথ্রু তৌখি অমসুং বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতীগী মীতমদা হৈকৎ লৈকৎ তমখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা মা নর্মদাগী শেংলবা লমদমদা ইকোক নোন্না খুরুমজরি অমসুং হায়খি মহাক্না জবলপুর অসি পুমনৌ নৌবা সহর অমা ওইবা উবা ফংলি মরমদি সহর অসি ইনোৎ, হরাও নুংঙাইবনা থনবগী মমিং উবা ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা হরাও তয়াম্বগা লোয়ননা বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতীগী 500শুবা মপোক কুমওন পালন তৌরি। রানী দুর্গাবতী গৌরব য়াত্রা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীন হায়খি মহাক্না জয়েন্তী অসিবু জাতিগী থাক্তা পাঙথোক্নবা হায়খি অমসুং ঙসিগী থৌরম অমদুনা মসিগী থৌনা লিংজেল অদু তাক্লি। “ঐখোয়না মফম অসিদা ভারতকী ইপা-পুশিংদা থোনখিবা লমশিংনবা পুল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতী স্মারক ওর উধ্যানগী প্রোজেক্ত প্লানগী মতাংদা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা মমা লোয়ননা নহা খুদিংমক্না মফম অসিদা চৎপা পাম্মি অমসুং মসিনা তীর্থ য়াত্রা অমা ওইরক্কনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি। রানী দুর্গাবতীনা ঐখোয়না অতোপ্পদা কান্নবা পীনবগীদমক হীংনবা তাকপীরমখি অমসুং ঐখোয়দা ইমা লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খরা তৌনবা ইথিল পীখি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল খুন্নাই পুম্বদা, মধ্য প্রদরশকী মীয়ামদা অমসুং লৈবাক্কী প্রজা করোর 140দা রানী দুর্গাবতীগী 500শুবা মপোক কুমওন্না লাকপদা য়াইফ পাউজেল পীখ্রে। ভারতকী নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা লমদম অসিগী ইপা-ইপুশিংদা লম ৱাৎনা পীরম্বদা নুংঙাইতবা ফোঙদোক্লদুনা হায় লমদম অসিগী অথৌবশিংবু কাউথোকপীখি।
লুপা করোর 12,000 হেনবগী ঙসিগী প্রোজেক্তকী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মসিনা লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিং য়াওনা মীওই লাখ কয়াগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্লগনি। “লমদম অসিদা অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং লাকপগা লোয়ননা নহাশিংনা মফম অসিদা হৌজিক থবক ফংলগনি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগীদমক চাকশঙদা মৈখু চেলহনদবদা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি। রিসর্চ স্তদী অমগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মৈখু চেনবা শীং শীজিন্নদুনা চাক থোংবনা নোংমদা চুরুপ 400 থকপগা মান্নৈ। মহাক্না মমাংগী সরকারনা নুপীশিংগীদমক সেফ এনভাইর্নমেন্ত অমা পীনবা খোঙথাং লৌখৎলমদবদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি।
উজ্জ্বলা স্কিমগী মতাংদা ৱাং ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মমাংদা গ্যাস কন্নেক্সন অমা লৌশিন্নবা হোৎনবদা থেংনরম্বা অৱাবশিং নীংশিংখি। মহাক্না হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা উজ্জ্বলা বেনিফিসরীশিংগীদমক গ্যাস সিলিন্দরশিংদা লুপা 400 হোংথহন্দুনা রক্ষা বন্দনগী হরাও কুহ্মৈ মনুংদা গ্যাসকী মমলদা হন্থহনখি হায়নসু ফোঙদোকখি। হৌজিক লাক্কদৌরিবা হরাও কুহ্মৈগী পন্থা অসিগী মাংওইননা গ্যাস সিলিন্দর অমদা লুপা 100 অমুক হন্থহন্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে হায়নসু ফোঙদোকখি। “হৌখিবা চয়োল খরা অসিদা উজ্জ্বলা বেনিফিসরীশিংগীদমক গ্যাস সিলিন্দরশসিংগী মমলশিং লুপা 500 হন্থহনখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। রাজ্য অসিদা গ্যাস পাইপলাইনশিং তীংবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র সরকারনা পাইপলাইনশিংগী খুত্থাংদা হোংনা চাকথোং গ্যাস সপ্লাই তৌনবা অচৌবা থবক পাইখৎলি হায়না ফোঙদোকখি।
মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা তৌখিবা স্কেমশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়রবশিংগী ফন্দশসিং অদুনা শেঞ্জা থুমজা তৌরিবশিংগী শেল লুপাক থলহনখি। মহাক্না হায় তোঙান-তোঙানবা স্কেমশিংগী পাউতনা থল্লবা চহি তরাগী মমাংগী হেদলাইনশিং ওনলাইন্দা চংদুনা য়েংনবসু হায়খি।
2014গী মতুংদা, হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা শেঞ্জা-থুমজা তৌবগী থৌওংশিং মরু ফংনা মুত্থৎনবা ‘স্বচ্ছতা’ কেম্পেন অমা চত্থখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা সরকারগী লিস্ততগী শুকলৈ লৈতবা অশাবা বেনিফিসরী করোর 11 লৌথোকখি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “2014গী মতুংদা মোদীনা লায়রবশিংগীদমক্তা লাকপা ফন্দশিং কনাগুম্বা অমত্তনা লুত তৌবা ঙমহনখিদে”। মহাক্না হান্না লৈরম্বা শেঞ্জা-থুমজা তৌবা সিস্তেম অদু মাংহন্নবা জন ধন, আধার অমসুং মোবাইলগী ত্রিনিতী শেমখিবা অদুবু থাগৎখি। “ঙসি ত্রীশক্তিনা মরম ওইরগা অরানবা মখুৎশিংদা তাখিগদবদগী লুপা করোর লাখ 2.5 কলহৌবা ঙমখি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা ফোঙদোকখি। মহাক্না কেন্দ্র সরকারনা উজ্জ্বলা সিলিন্দরশিং শুপ্নগী লুপা 500দা ফংহন্নবা লুপা করোর কয়া চাদিং তৌখি, ইমুং করোর কয়াদা লেম্না রাসন ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ 3 চাদিং তৌরি, আয়ুশ্মান স্কিমগী মখাদা লৈবাক্কী ইমুং করোর 5রোমদা লেম্না লায়েং ফংহন্নবা লুপা করোর 70,000 চাদিং তৌরি, লৌমীশিংনা হোংনা য়ুরিয়া ফংনবা লুপা করোর লাখ 8 চাদিং তৌরি, পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা অপীকপা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ 2.5 হেন্না দিপোজিৎ তৌরি অমসুং লায়রবা ইমুংশিংদা পর্মিনেন্ত হাউস ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ 4 চাদিং তৌরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না ইন্দোরদা লৈরিবা লায়রবা ইমুংশিংনা মোদর্ন তেক্নোলোজীগা লোয়ননা শাখিবা পর্মিনেন্ত হাউস 1,000 ফংলে হায়নসু ফোঙদোকখি।
মধ্য প্রদেশকীদমক হৌজিক অসি য়াম্না মরু ওইবা তানফম অমনি আয়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎ-থৌরাংদা অপনবা পীবনা হৌখিবা দিকেদ অনিদা কন্না হোৎনখিবশিং অদু মাংহনগনি হায়না ফোঙদোকখি। চহি 25গী মখাদা লৈরুবা মীওইশিংদা ওনশিন্দুনা মহাক্না হায়, “25গী মখাদা লৈরিবা মীওইশিংনা মখোয়গী মচাশিংনা লাক্কদৌরিবা চহি 25 অসিদা চাউখৎপা মধ্য প্রদেশ অমা উবা ফংহনবা অসি মখোয়গী থৌদাংনি”। মহাক্না হায় হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা MPবু এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্তশিংদা মকোক্তা লৈহনখি অমসুং ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্তদা রাজ্য অসিনা লুচিংবা অমা ওইবা হায়বসিসু মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি। ভারতনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা দিফেন্স প্রদক্সনশিং এক্সপোর্ত তৌবদা শরুক কয়া হেনগৎলকখি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা জবলপুরদা দিফেন্সকা মরী লৈনবা পোৎলমশিং মেন্যুফেকচর তৌরিবা ফেক্তরী 4 লৈবনা জবলপুরনা চাউনা শরুক তমখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় কেন্দ্র সরকারনা মাগী আর্মীশিংদা ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ খুৎলাইশিং পীরি অমসুং ভারতকী দিফেন্স গুদসকী দিমান্দ অসি মালেমদসু হেনগৎলক্লি। “মধ্য প্রদেশনা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলগনি, মফম অসিদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা লিশিং কয়া লৈরগনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
“ঙসি ভারতকী থাজবনা অনৌবা পনখৈ অমা য়ৌবা ঙম্লে। শান্নবুংদগী লৌবুক অমসুং কৈ ফাওবদা ভারতকী ফিরালনা পাইরি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হৌজিক চত্থরিবা এসিয়ন গেম্স অসিদা ভারতকী ফজরবা পরফোর্মেন্স অদু পল্লদুনা ভারতকী নহা খুদিংমক্না হন্দক্তি ভারতকী মতম ওইরে হায়না ফাওরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় মদুদি নহারোলনা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি ফংবা মতমদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবা মখোয়দা লৈরিবা থৌনাদা ইনোৎ হাপকনি। মহাক্না G-20গুম্বা মালেমগী অচৌবা থৌরমশিং শিনবা অমসুং ভারতকী চন্দ্রয়ানগী মাইপাকপা অদু খুদমশিং ওইনা পীরদুনা হায় ভোকেল ফোর লোকেল ওইবগী মন্ত্রী অসি অসিগুম্বা মাইপাকপশিং অসিনা মফম খুদিংমক্তা য়ৌহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্কী গান্ধী জয়েন্তীগী থৌরমদা দিল্লীদা লৈবা স্তোর অমদা লুপা করোর 1.5 হেনবগী খাদী প্রদক্তশিং য়োনখি হায়নাফোঙদোকখি। “স্বদেশীগী ৱাখল্লো, লৈবাকপু মাংদা পুখৎনীংবগী ৱাখল্লোন অসি ঙসিদি মফম খুদিংমক্তা হেনগৎলক্লি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না স্তার্তঅপশিংগী লমদা মাইপাক্লিবা অসিদা ভারতকী নহারোশিংনা লৌখিবা থৌদাংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। ওক্তোবর 1দা লৈবাক অসিদা হৌদোকখিবা ক্লীনলিনেস কেম্পেনদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রজা করোর 9গী ময়ানা শরুক য়াদুনা মফম লাখ 9 হেনবদা লুনানহনবগী প্রোগ্রামশিং পাঙথোকখি। মহাক্না মধ্য প্রদেশকী মীয়াম্না লুনানবদা রাজ্য অসিবু মকোক্তা লৈহনখিবগীদমক থাগৎখি।
মালেম পুম্বদা লৈবাক্কী মাইপাকপশিংগী মতাংদা শোন্নরিঙৈ তানফম অসিদা রাজনিতী দল খরগী ভারতকী মীংচৎ থিন্নবা তৌরিবা এপ্রোচ অসিবু প্রধান মন্ত্রীনা চেকশিনৱা থমখি। মহাক্না দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন অমসুং ভারতকী কোবিদ ভেক্সিনগা মরী লৈন্ননা অসিগুম্বা দলশিংনা ৱাহংশিং হংলকপা অসি খুদম ওইনা পীখি। মহাক্না অসিগুম্বা রাজনিতী দলশিংনা লৈবাক্কী য়েক্নবশিংনা ঙাংবা ৱাবু থাজৈ অমসুং ইন্দিয়ন আর্মীদা ফাওবা চীংনরি। মহাক্না ইলিমেন্তশিং অসিনা অমৃত মহোৎসব পালন তৌবা অমসুং অমৃত সরোভর শাবদা ক্রিতিসাইজ তৌবগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
শ্রী মোদীনা নীংখা তম্বদগীনা কলচরেল হেরিতেজ য়োকখৎলিবা ভারতকী ত্রাইবল সমাজগী থৌদাংগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং চহি দিকেদ কয়া লৈঙাক পাইদুনা লৈরম্লবা মীওইশিং অদুনা মখোয়বু নাথৈদুনা থম্লম্মিবা অদুগী মতাংদা ৱাহং হংখি। তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমখিবা অমসুং ত্রাইবল সমাজগী চাউখৎ থৌরাংগী বদজেত কাইথোকখিবা অদু অতলজীগী সরকারনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। হৌখিবা চহি 9 অসিদা বদজেত অসি শরুক কয়ামরুম হেনগৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ভারতনা নুপী ত্রাইবল রাস্ত্রপতি অমা ফংখিবা অমসুং ভগৱান মির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওনবু জনজাতিয় গৌরব দিৱস হয়না পালন তৌরিবা অদুগী মতাংদা মহাক্না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মতম চুনরবা রেলৱে স্তেনশিংগী মরক্তা অমা রানি কমলাপতিগী মীংদা ওনখিবা, পতালপানি স্তেসনবু জননায়ক তন্ত্যাভিলগী মীংদা ওনখিবা অদুগী মতাংদা পনখি অমসুং ঙসি রানী দুর্গাবতীজীগী মিংদা শাগদৌরিবা অচৌবা মীতম অসিগী প্রোজেক্ত অসি গোন্দ কম্ম্যুনিতীগী ইথিল অমা ওইরগনি হায়না ফোঙদোকখি। ইনাক খুল্লবা গোন্দগী চৎন-লোনচৎকী মতাংদা মীয়ামদা খংহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা শাগদৌরিবা ম্যুজিম অসিনা গোন্দগী চৎন-লোনচৎ পুৱারী অমসুং কলা অদু উৎকনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মালেমগী লুচিংবশিংদা গোন্দগী লাইশিং খুদোংল তমখিবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
পঞ্চটীর্থ অমা ওইরিবা মো য়াওনা মালেমগী মফমশিং অসি দা. বাবা সাহেব অম্বেদকরকা মরি লৈনহল্লিবা অসি হীজিক পাল্লিবা সরকার অসিননি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। চয়োল খরগী মমাংদা মহাক্না সাগরদা উরেপ উয়ুং তমখিবা সন্ত রবিদাস জীগী নিংশিং খুভম অদুগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। “মসিনা সোসিএল হার্মনী অমসুং হেরিতেজদা সরকার অসিনা লৌরিবা থৌদাং অদু উৎলি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
নেপোতিজম অমসুং করপ্সন শৌগৎলিবা পার্তীশিং অসিনা ত্রাইবল খুনাইগী রিসোর্সশিং অসি লুত তৌরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। 2014গী মমাংদা উমংগী পোত্থোক 8-10 ফাওবা খক্তং MSP পীরম্মি অদুগা লেমহৌরিবা অদুনা য়াম্না হন্থবা মমলদা য়োল্লম্মি অদুগা ঙসিদি উমংগী পোত্থোক 90না MSPনা কোনশিল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় হৌখিবা মতমদা ত্রাইবল অমসুং অপীকপা লৌমীশিংনা পুথোকপা কোরো-কিতকিগুম্বা হৱাই মখলশিং অসি য়াম্না মরুওইনা লৌনরমদে। G20 মীথুংলেনশিংগী চান-থক্নবশিং অদু নখোয়গী কোরো-কিতকিদগী শেম্বনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা শ্রী অন্নাগী মওংদা কোরো-কুতকি অসি লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্তা অমসুং মালেমগী কৈথেলদা ফংহনবা পাম্মি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা শোত্থরবা কাংলুপতা অহানবা মীয়েং থম্লি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। লাইরবশিংগী হেকশেলগীদমক্তা পীরিবা অফবা থক্নবা ঈশিংগী মরুওইবগী মতাংদা পল্লদুনা খুঙ্গং 1600তা থক্নবা ঈশিং পীনবা শেম শারিবা ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না নারি শক্তি বন্দন অধিনিয়মগী খুত্থাংদা লোক সভা অমসুং এসেমব্লীদা নুপীশিংদা মখোয়গী হক পীরিবা অসিগী মতাংদা পনখি। লুপা করোর লিশিং 13গী পি.এম. বিশ্বাকর্মা য়োজনাগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি।
ৱারোল অদুবু তেনশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশপু চাউখৎ থৌরাংগী লমদা মকোকথোংবা মফমদা পুরক্নবা প্রজা মীয়ামদা মোদীগী গরেন্তীগী থাজবা পীখি। “মধ্য প্রদেশকী মহাকৌশাল অসিনা মোদী অমসুং সরকারগী ৱারেপ অসিবু হেন্না মপাঙ্গল হাপলগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংগী মরক্তা মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল মঙ্গুভাই সি. পতেল অমসুং মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী শিভরাজ সিংহ চৌহান য়াওখি।
বেকগ্রাউন্দ
রানী দুর্গাবতীগী 500শুবা মপোক কুমওন অসি ভারত সরকারনা হরাউ তয়াম্বগা লোয়ননা পাংথোকখি। থৌরম অসি পাংথোক্নবগী মতাংদা জুলাই 2023দা প্রধান মন্ত্রী মধ্য প্রদেশকী শাহদোলদা চৎখিবা মহাক্কী খোঙচৎ অমগী মনুংদা ফোঙদোকখি। মসিগী পাউজেল অসি মহাক্না লাল কিলাগী লানবন্দগী পীখিবা চহি অসিগী নীংখা তম্বগী ৱারোলদসু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মসিগী থৌরম অসিগা মরী লৈননা প্রধান মন্ত্রীনা ‘বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতী স্মারক ওর উদ্যান’গী উরেপ উয়ুং তমখি।
লুপা করোর 100 চংনা জবলপুরদা শাগদৌরিবা ‘বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতী স্মারক ওর উদ্যান’ অসিনা একর 21 রোমগী মফম কনগনি। মসিদা ফুত 52 ৱাংবা রানী দুর্গাবতীগী শেঞ্জেংনা শাবা মীতম অমা শেমগৎকনি। মসিনা রানী দুর্গাবতীগী মথৌনা মরিংজেল য়াওনা গোন্দৱা রিজনগী পুৱারী উৎকদবা অচৌবা ম্যুজিয়ম অমা য়াওগনি। মসিনা গোন্দ মীয়াম অমসুং অতোপ্পা ত্রাইবল কম্ম্যুনিতীশিংগী ক্যুজিন, নাৎ, চৎন-লোনচৎ অমসুং হিংবগী মওং মতৌসু উৎকনি। ‘বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতী স্মারক ওর উদ্যান’ মফম অসিদা হীদাক কান্নরবা পাম্বীশিংগী লৈকোল, কেক্তসকী লৈকোল অমসুং নুংগী লৈকোলনচিংবা য়াওনা পার্ক অমসুং লৈকোল কয়ামরুম লৈগনি। রানী দুর্গাবতী অসি 16শুবা চহিচাগী ময়াই চল্লকপদা গোন্দৱানদা পাল্লম্বা মহারানিনি। মহাক অসি মুঘলশিংগা লান্থেংনখিবী থৌনা ফবী, অকিবা খংদবা অমসুং মথৌনা লৈবা লান্মী অমা ওইনা নীংশিংদুনা লৈহৌরি।
মধ্য প্রদেসকী ইন্দোরদা লাইৎ হাওস প্রোজেক শঙ্গাদুনা ‘মীওই খুদিং য়ুম ফংহনবা’ প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-অর্বানগী মখাদা লুপা করোর 128 রোম চঙনা পায়খৎপা প্রোজেক অসিনা ইমুং 1000 হেন্না কান্নবা পীরগনি। প্রোজেক অসিদা খুদোংচাবা খুদিংম য়াওরবা মগুন লৈবা য়ুমশিং শানবা ‘প্রি-ইঞ্জনিয়ার স্তিল স্ত্রকচরেল সিস্তেমগা লোয়ননা প্রি-ফেব্রিকেতেদ সেন্দৱিচ পনেল সিস্তেম’গী অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নরি অমসুং মসিনা য়ুম শাবদা চঙবা মতম হন্থহল্লে।
লনাই য়ুমশিংদা তোতি শমদুনা অফবা থক্নবা ঈশিং মরাং কাইনা ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমদা, মন্দলা, জবলপুর অমসুং দিন্দোরি জিলাশিংদা লুপা করোর 2350 হেনবগী তোঙান-তোঙানবা জল জীবন মিসন প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা সিওনি জিলাদা লুপা করোর 100 হেনবগী জল জীবন মিসন প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা মধ্য প্রদেসকী খুঙ্গং 1575 রোম কান্নবা পীরগনি।
মধ্য প্রদেসতা লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা লুপা করোর 4800 হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগদবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা NH-346গী ঝারখেদা-বেরাসিয়া-ধোলখেরি শম্নবা লম্বী ফগৎহনবা; NH-543গী বালাঘাত-গোন্দিয়া সেক্সন লেন মরি ওনখৎপা; রুধি অমসুং দেসগাউন শম্নবা খান্দৱা বাইপাস লেন মরি ওনখৎপা; NH-47গী তেমাগাউনদগী চিচোলি ফাওবগী সেক্সন লেন মরি ওনখৎপা; বোরেগাউনদগী সাহপুর ফাওবা শম্নবা লম্বী লেন মরি ওনখৎপা অমসুং সাহপুরদগী মুকতাইনাগর শম্নবা লম্বী লেন মরি ওনখৎপা য়াওরি। NH-347Cগী খালঘাত-সার্ৱারদিউলা শম্নবা লম্বী ফগৎহনবগী প্রোজেক প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 1850 হেনবগী রেল প্রোজেকশিং জাতি মীয়ামদা কৎথোক্কনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিগী মনুংদা কাত্নি-বিজয়সোতা (102 km) শম্নবা রেল লাইন অমসুং মার্ৱাসগ্রাম-শিংগ্রাউলি (78.50 km) রেল লাইন য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা মধ্য প্রদেসকী রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্দুনা রাজ্য অসিদা ললোন-ইতিক অমসুং তুরিজমদা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিজয়পুর-ঔরাইয়ান-ফুলপুর পাইপলাইন প্রোজেক জাতি মীয়ামদা কৎথোক্কনি। 352 km শাংবা পাইপলাইন অসি লুপা করোর 1750 চঙনা শেমগৎপনি। প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাই নাগপুর ঝারসুগুরা পাইপলাইন প্রোজেক্কী নাগপুর জবলপুর সেক্সন (317 km)গী উরেপ-উয়ুংশু তমগনি। প্রোজেক অসি লুপা করোর 11000 হেন্না চঙনা শেমগৎকদবনি। গ্যাস পাইপলাইন প্রোজেকশিং অসিনা উদোগশিং অমসুং য়ুমশিংদা মৈখু থাংদবা অমসুং মমল হোংবা নেচরেল গ্যাস ফংহনগনি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বদা মৈখু থাদোকপা হন্থহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। জবলপুরদা লুপা করোর 147 রোম চঙনা শেমগৎপা অনৌবা বোত্তলিং প্লান্ত অমসু প্রধান মন্ত্রীনা জাতি মীয়ামদা কৎথোক্কনি।