Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying foundation stone ceremony of various projects in Chittorgarh, Rajasthan
02 OCT 2023 12:27PM by PIB Delhi
Respected members present on the stage. Ladies and gentlemen,
Today, we commemorate the birth anniversaries of the inspirational figures, Mahatma Gandhi and Lal Bahadur Shastri. Yesterday, on October 1st, the entire country, including Rajasthan, embarked on a significant initiative towards cleanliness. I express my gratitude to all citizens for turning the cleanliness campaign into a mass movement.
Friends,
Respected Bapu advocated for cleanliness, self-reliance, and holistic development. Over the past nine years, our nation has greatly expanded upon these values of Bapu. Today, the inauguration of projects worth 7,200 crore rupees in Chittorgarh reflects this commitment.
Friends,
An unprecedented campaign is underway to lay a gas pipeline network across the country to strengthen the foundation of a Gas Based Economy. Gas pipelines are being laid from Mehsana to Bathinda, and today marks the dedication of the Pali-Hanumangarh section. This expansion will foster industrial growth in Rajasthan, creating thousands of new jobs. It will also accelerate our campaign to deliver affordable gas to the kitchens of our sisters.
Friends,
Today, several crucial projects connected by railway and road infrastructure have also been inaugurated. These facilities will facilitate the lives of the people in Mewar, creating new employment opportunities. The establishment of a new campus for the IIIT in Kota will further solidify its identity as an education hub.
Friends,
Rajasthan possess a rich heritage from the past, strength of the present and promising opportunities for the future. This triad of strengths contributes to the nation's overall capability. The inauguration of the Nathdwara Tourist Interpretation and Cultural Centre has also taken place. This centre, along with the inclusion of Govind Dev ji Temple in Jaipur, Khatushyam ji Temple in Sikar, and Nathdwara in the tourism circuit, will boost the pride of Rajasthan and benefit the tourism industry.
Friends,
Near Chittorgarh lies the Sanwariya Seth Temple dedicated to Lord Krishna, a centre of our collective faith. Every year, millions of devotees visit to pay homage to 'Sanwariya Seth’ ji. This temple holds special significance among the business community as well. The Indian government has modernized facilities in the 'Sanwariya ji Temple under the Swadesh Darshan scheme. Crores of rupees have been spent to create several facilities, including water laser shows, a tourist facility centre, amphitheater, and cafeteria. I believe these will enhance the comfort of devotees.
Friends,
The development of Rajasthan is a top priority for the Indian government. We have focused on modern infrastructure such as expressways, highways, and railways in Rajasthan. Whether it is the Delhi-Mumbai Expressway or the Amritsar-Jamnagar Expressway, these projects will provide new energy to the logistics sector in Rajasthan. Recently, the Udaipur-Jaipur Vande Bharat train has also been inaugurated. Rajasthan is a crucial state benefiting from the Bharatmala project.
Friends,
The history of Rajasthan teaches us that we must progress with courage, glory, and development hand in hand. Present-day Bharat is moving forward with the same resolve. We are dedicated to building a developed Bharat with ‘Sabka Prayas’ (collective efforts). The development of those areas and classes which were left behind or marginalized in the past is now a priority of the country. Thus, the Aspirational District Program has been continuing successfully over the past five years. Rajasthan, including various districts in Mewar, is being developed under this program. The central government is now taking this program a step further by identifying and focusing on aspirational blocks and their rapid progress.
In the coming times, many blocks in Rajasthan will witness development under this program. The Vibrant Village program has also been initiated by the central government to prioritize the underprivileged. The bordering villages that were considered being the farthest for so many years are now being developed by recognising them as the first village. This is going to bring immense benefits to dozens of border villages in Rajasthan. I am going to speak on such issues in a more detailed and open manner after a few minutes because it is enjoyable to discuss such issues in an open conversation. Here there are some constraints. Therefore, I will have a detailed discussion there. I wish speedy success to our resolutions for the development of Rajasthan. With this wish, I extend hearty congratulations to the residents of Mewar for the numerous new projects.
Thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী চিত্তোরগরদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
02 OCT 2023 12:27PM by PIB Imphal
ফম্বাক্তা লেংখৎপীরিবা শক্নাইরবা ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ঙসিদি, ঐখোয় পুম্নমক্কী মফমদা ইথিল পীদুনা লাক্লিবা নুংশিরবা বাপু অমসুং লাল বহাদুর শাস্ত্রীজীগী মপোক কুমওন্নি। ঙরাং ওক্তোবর 1দা রাজস্থান য়াওনা লৈবাক পুম্বনা তরু-তনান্না লৈবগী মতাংদা অচৌবা থৌরম অমা পাংথোকখি। তরু-তনান্না লৈবগী খোঙথাংবু জন আন্দোলন ওইহনবগীদমক্তা ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
নুংশিরবা বাপুনা তরু-তনান্না লৈবা, মরোমদোম লেপচবা অমসুং হীরম খুদিংদা চাউখৎপগী মতাংদা থৱাই য়াম্না য়াওবীরম্মি। হৌখিবা চই 9দা বাপুগী মসিগুম্বা ৱাখল্লোনগী মগুন ঙাক্তুনা লৈবাক্না চাউখৎপা কয়া য়াম্না ফংখ্রে। ঙসি, চিত্তোরগরদা লুপা করোর 7200কী শেনফমগী প্রোজেক্তশিং হৌরিবা অসিদসু মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অসিগী মমি উবা ফংলি।
মরুপশিং,
গ্যাস্তা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোনগী ফম্বাক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈবাক অসিদা গ্যাস পাইপ্লাইন নেতৱর্ক শেম্বগী মশক থোকপা থবক কয়া পায়খৎলি। মেহসানাদগী ভতিন্দা ফাওবা গ্যাস পাইপ্লাইন থম্লে। পাইপ্লাইন অসিগী পালী-হনুমানগর সেক্সনবু ঙসি মীয়ামদা খুৎশিন্নরি। মসিনা রাজস্থান্দা ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনগনি অমসুং অনৌবা থবক কয়া অমা লৈহনগনি। পাইপশিং অসিনা ইচে-ইচলশিংগী চাকখুমদা অহোঙবা গ্যাস ফংহনবগী ঐখোয়গী খোঙথাং অসিগী খোঙজেলসু হেন্না য়াঙখৎহনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি মফমসিদা শোরোক অমসুং রেলৱেগা মরী লৈনবা ইনফ্রসাত্রকচর খরসু মীয়ামগী মফমদা খুৎশিন্নগনি। খুদোংচাবশিং অসিনা মেৱর মীয়ামগী পুন্সি মহিং লাইথোকহনগনি। লমদমসিদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু পুরক্কনি। ত্রিপল আইতি (IIIT)গী অনৌবা কেম্পস শারিবসিনা কোতাগী এজুকেসন হব অমা ওইবগী শক্তাক অসিবুসু হেন্না মপাঙ্গল লৈরগনি।
মরুপশিং,
রাজস্থান হায়বা রাজ্যসিদি হৌখিবা মতমগী হেরিতেজ, হৌজিক মতমগী তৌবা ঙম্বগী মতিক অমসুং তুংগী মতমগী রিসোর্সসু লৈবা লমদম অমনি। রাজস্থানগী মসিগুম্বা শক্তি অহুম অসিনা লৈবাক্কী পাঙ্গলবুসু খুমাং চাউশিনহল্লি। হৌজিক্তসু, নাথদ্বার তুরিস্ত ইন্তর্প্রিতেসন অমসুং কলচরেল সেন্তরবু মীয়ামদা খুৎশিন্নরে। মসিদি জয়পুরদা লৈরিবা গোবিন্দদেবজী মন্দির, সিকরদা লৈরিবা খাতুশ্যাম মন্দির অমসুং রাজসমন্দদা লৈরিবা নাথদ্বার তুরিস্ত সর্কিৎকী শরুক অমনি। মসিনা রাজস্থানগী মিংচৎপু হেন্না নীংথিজহনগনি অমসুং তুরিজম সেক্তরদসু কান্নবা য়াম্না ফংগনি।
মরুপশিং,
চিত্তোরগরগী মনাক্তা ভগ্বান কৃষ্ণদা কত্থোকপা ‘সাঁবলিয়া সেথ’ মন্দির অসিসু ঐখোয়গী পুম্নমক্কী লাইনীংফম অমনি। লাইনীংবা লাখ কয়ানা ‘সাঁবলিয়া সেথ’ খুরুম্বগীদমক্তা মফমসিদা চহি খুদিংগী লাকই। লল্লোনবশিংগী মরক্তা লাইশঙ অসিগী ওইবা অখন্নবা মরু ওইবা খরসু লৈরি। ভারত সরকারনা স্বদেশ দর্শন স্কিমগী মখাদা সাঁবলিয়াজীগী লাইশঙদা মতমগা চুনবা খুদোংচাবা লৈহনবগী থবক পায়খৎলি। লুপা করোর কয়া চাদিং তৌরবা তুংদা, মফমসিদা ৱাতর-লেজর শো, তুরিস্ত ফেসিলিতী সেন্তর, এম্ফিথীএতর, কেফেতরিয়াগুম্বা মতমগা চুনবা খুদোংচাবা কয়া শেম্লে। পুম্নমক অসিনা সাঁবলিয়া সেথকী তুং ইনবশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
রাজস্থানগী চাউখৎ থৌরাং হায়বসিদা ভারত সরকারনা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়না রাজস্থানগী এক্সপ্রেসৱে, হাইৱে অমসুং রেলৱেগুম্বা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদা অকনবা মিৎয়েং চঙলি। দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে ওইরো, নত্ত্রগা অমৃতসর-জাম্নগর এক্সপ্রেসৱে ওইরো, মসিনা রাজস্থান্দা লৈবা লোজিস্তিক্সকা মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা অনৌবা পাঙ্গল হাপকনি। ঙসিদগী নুমিৎ খরনিগী মমাংমক্তদা, উদয়পুর-জয়পুর বন্দে ভারত ত্রেন চেনবসু হৌখ্রে। রাজস্থান অসি ভারতমালা প্রোজেক্তকী খ্বাইদগী মরু ওইবা অমসুং খ্বাইদগী চাউবা বেনেফিশরী অমসু ওইরিবনি।
মরুপশিং,
থৌনা লৈবা, অফবা মিংচৎ লৈবা অমসুং চাউখৎপগী মতৌশিং পুন্দুনা ঐখোয়না তুংলমচৎকী মাইকৈদা চঙশিনগদবনি হায়না রাজস্থানগী পুৱারীনা ঐখোয়দা তাকপীরি। ঙসিগী ভারতনা মসিগুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লিবনি। ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নদুনা চাউখৎপা ভারত অমা পুরক্নবা হোৎনমিন্নরি। মমাংগী মতমশিংদা থৌশাবীদনা লৈরুরবা মফমশিংদা চাউখৎ থৌরাং পুরক্নবা ঙসিদি অহেনবা মিৎয়েং চঙলে। মরম অদুনা, হৌখিবা চহি 5তগী লৈবাক অসিদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম মায় পাক্না চত্থরি। মেৱর অমসুং রাজস্থানগী জিলা কয়াবু কেম্পেন অসিগী মখাদা চাউখৎহল্লি। কেন্দ্র সরকারনা হৌজিক্তি প্রোগ্রাম অসিবু খোঙ্কাপ অমা হেন্না মাঙ থানা থাংদুনা চঙশিল্লি। ঐখোয়না হৌজিক এস্পিরেস্নেল ব্লোক মশক খঙদোক্তুনা, মখোয়বুসু খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎহন্নবা মিৎয়েং চঙবা হৌখ্রে।
লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা হায়রিবা খোঙথাং অসিগী মখাদা, রাজস্থানগী ব্লোক কয়াসু চাউখৎহল্লগনি। শোত্থবশিংদা মিৎয়েং চঙবা হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামসু হৌদোকখ্রে। খ্বাইদগী অকোনবনি হায়না মতম কয়াদগী খন্নদুনা লাক্লিবা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংবু হৌজক্তি ঐখোয়না খ্বাইদগী অহানবনি খন্দুনা চাউখৎহল্লি। খোঙথাং অসিগী অচৌবা কান্নবশিংদি রাজস্থানগী ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং দর্জন কয়ানা ফংবা হায়বসিদি শোইদ্রবনি। মসিগুম্বা ৱাফম অসি থম্বদি অহাঙবা লম্পাক্তা ঙৈহাক লৈরগা পাংথোক্কদৌরিবা থৌরমদা থম্বনা য়াম্না হেন্না নুংঙাইগনি। মফমসিদদি অপনবা খরা লৈবনা, অহেনবা ৱারিদি মফমদুদা ওইনা শাজরগে। রাজস্থানগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা ঐখোয়না মঙলিবা মঙলানশিংনা খোঙজেল য়াঙনা মঙফাওনবা হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মেৱরগী মীয়ামশিংবু অনৌবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না থাগৎচরি।
অদোম পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি।