প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজস্থানৰ চিত্তোৰগড়ত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ ইংৰাজী উপস্থাপনৰ অনুবাদ
02 OCT 2023 12:27PM by PIB Guwahati
মঞ্চত উপৱিষ্ট সন্মানীয় সদস্যসকল। আইসকল আৰু ভদ্ৰলোকসকল,
আজি আমি মহাত্মা গান্ধী আৰু লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰীৰ দৰে দুগৰাকী প্ৰবাদপুৰুষৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত তেওঁলোক দুয়োগৰাকীকে স্মৰণ কৰিছো। কালি, ১ অক্টোবৰত ৰাজস্থানকে ধৰি সমগ্ৰ দেশে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছিল। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অভিযানক গণ আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে মই প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
সন্মানীয় ‘বাপু’ৱে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে সদায়ে আহ্বান জনাই আহিছিল। বিগত নটা বছৰত ৰাষ্ট্ৰই আমাৰ ‘ৰাষ্ট্ৰপিতা’ৰ এই প্ৰমূল্যবোধৰ ভেটি যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। আজি চিত্তোৰগড়ত ৭,২০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনে এই প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
গেছ আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে ‘গেছ পাইপলাইন নেটৱৰ্ক’ স্থাপনৰ বাবে এক অভূতপূৰ্ব অভিযান চলি আছে। মেহছানাৰ পৰা বাথিণ্ডালৈ গেছ পাইপলাইন স্থাপন কৰা হৈছে, আৰু আজি ‘পালি-হনুমানগড় শাখা’টো আনুষ্ঠানিকভাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। এই সম্প্ৰসাৰণে ৰাজস্থানত ঔদ্যোগিক বিকাশ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে হাজাৰ হাজাৰ নতুন চাকৰি সৃষ্টি কৰিব। ই আমাৰ ভগ্নীসকলৰ পাকঘৰলৈ সুলভ গেছ প্ৰদান কৰাৰ আমাৰ অভিযানকো ত্বৰান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি ৰে'ল আৰু পথ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্বাৰা সংযুক্ত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই সুবিধাসমূহে মেৱাৰৰ লোকসকলৰ জীৱনযাত্ৰা সহজ কৰি তুলিব, নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। কোটাত ‘আইআইআইটি’ৰ বাবে এটা নতুন চৌহদ স্থাপনে শিক্ষা কেন্দ্ৰ হিচাপে ইয়াৰ পৰিচয় আৰু অধিক সুদৃঢ় কৰিব।
বন্ধুসকল,
ৰাজস্থানে অতীতৰ পৰা এক সমৃদ্ধ ঐতিহ্য, বৰ্তমানৰ শক্তি আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ সুযোগৰ সম্ভাৱনা বহণ কৰিছে। শক্তিৰ এই ‘ত্ৰিপদী’টোৱে দেশৰ সামগ্ৰিক সামৰ্থ্যত অৰিহণা যোগায়। ‘নাথদ্বাৰ পৰ্যটক ব্যাখ্যা আৰু সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ’ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানো অনুষ্ঠিত হৈছে। এই কেন্দ্ৰটোৱে জয়পুৰত ‘গোবিন্দ দেৱজী মন্দিৰ’, চিকাৰৰ ‘খাতুশ্যাম জী মন্দিৰ’ আৰু পৰ্যটন বৰ্তনীত ‘নাথদ্বাৰ’ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ লগতে ৰাজস্থানৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিব আৰু পৰ্যটন উদ্যোগক লাভান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
চিত্তোৰগড়ৰ ওচৰত আমাৰ সামূহিক আস্থাৰ কেন্দ্ৰ ভগৱান কৃষ্ণৰ নামত উৎসৰ্গিত ‘সাঁৱৰীয়া শেঠ মন্দিৰ’ অৱস্থিত। প্ৰতি বছৰে, লাখ লাখ ভক্তই 'সাঁৱৰীয়া শেঠ জী’ক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ যায়। ব্যৱসায়ী সমাজৰ মাজতো এই মন্দিৰৰ বিশেষ গুৰুত্ব আছে। ভাৰত চৰকাৰে ‘স্বদেশ দৰ্শন আঁচনি’ৰ অধীনত 'সাঁৱৰীয়া জী মন্দিৰ'ত সুবিধাসমূহৰ আধুনিকীকৰণ কৰিছে। ‘ৱাটাৰ লেজাৰ শ্ব', এটা পৰ্যটক সুবিধা কেন্দ্ৰ, ‘এম্ফিথিয়েটাৰ’ আৰু ‘কেফেটেৰিয়া’কে ধৰি কেইবাটাও সুবিধা সম্বলিত কৰিবলৈ বহু কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এইবোৰে ভক্তসকলৰ স্বাচ্ছন্দ্য বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
ৰাজস্থানৰ উন্নয়ন ভাৰত চৰকাৰৰ বাবে এক শীৰ্ষ প্ৰাথমিকতা। আমি ৰাজস্থানৰ এক্সপ্ৰেছৱে’, ঘাইপথ আৰু ৰে'লৱেৰ দৰে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। ‘দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে’-ই হওক বা ‘অমৃতসৰ-জামনগৰ এক্সপ্ৰেছৱে’ই হওক, এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজস্থানৰ ‘লজিষ্টিক খণ্ড’ক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। শেহতীয়াকৈ, ‘উদয়পুৰ-জয়পুৰ বন্দে ভাৰত ৰে’ল’-ও উদ্বোধন কৰা হৈছে। ৰাজস্থান ‘ভাৰতমালা প্ৰকল্প’ৰ পৰা লাভান্বিত হোৱা এখন গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাজ্য।
বন্ধুসকল,
ৰাজস্থানৰ ইতিহাসে আমাক শিকায় যে আমি সাহস, গৌৰৱ আৰু উন্নয়নৰ সৈতে হাতত হাত ধৰি আগবাঢ়িব লাগিব। বৰ্তমানৰ ভাৰতে একে সংকল্পৰে আগবাঢ়িছে। আমি 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ (সামূহিক প্ৰচেষ্টা) সৈতে এক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে সমৰ্পিত হৈছো। অতীতত পিছ পৰি থকা বা প্রান্তিক হৈ থকা সেই অঞ্চল আৰু শ্ৰেণীসমূহৰ বিকাশ এতিয়া দেশৰ বাবে প্ৰাথমিকতা হৈছে। সেয়েহে, যোৱা পাঁচটা বছৰত ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচী’ সফলতাৰে অব্যাহত আছে। এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত মেৱাৰৰ বিভিন্ন জিলাকে ধৰি ৰাজস্থানৰ বিকাশ সাধন কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এতিয়া ‘উচ্চাকাংক্ষী খণ্ড’ আৰু সেইসমূহৰ দ্ৰুত প্ৰগতি চিনাক্ত কৰি আৰু গুৰুত্ব দি এই কাৰ্যসূচীটো আগবঢ়াই নিব বিচাৰিছে।
আগন্তুক সময়ত, ৰাজস্থানৰ বহুতো খণ্ডত এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত উন্নয়ন হ'ব। সুবিধা বঞ্চিতসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা ‘ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচী’ও আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইমান বছৰ ধৰি আটাইতকৈ দূৰত্বৰ বুলি গণ্য কৰা সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহক এতিয়া প্ৰথম গাঁও হিচাপে স্বীকৃতি দি বিকশিত কৰা হৈছে। এইটোৱে ৰাজস্থানৰ বহুসংখ্যক সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহক অপৰিসীম ভাবে লাভান্বিত কৰিব। মই কেইমিনিটমানৰ পিছত এনে বিষয়ৰ সন্দৰ্ভত অধিক বিতং আৰু মুকলি ধৰণে কথা পাতিবলৈ গৈ আছোঁ, কাৰণ মুকলি বাৰ্তালাপত এনে বিষয়সমূহ আলোচনা কৰাটো উপভোগ্য হ’ব। ইয়াত কিছুমান বাধা আছে। সেয়েহে, মই তাত এক বিতং আলোচনা কৰিম। ৰাজস্থানৰ উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ সংকল্পসমূহৰ দ্ৰুত সফলতা কামনা কৰিছো। এই ইচ্ছাৰে মই মেৱাৰৰ বাসিন্দাসকলক নতুন প্ৰকল্পৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।
দাবী অস্বীকাৰ: এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰিছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying foundation stone ceremony of various projects in Chittorgarh, Rajasthan
02 OCT 2023 12:27PM by PIB Delhi
Respected members present on the stage. Ladies and gentlemen,
Today, we commemorate the birth anniversaries of the inspirational figures, Mahatma Gandhi and Lal Bahadur Shastri. Yesterday, on October 1st, the entire country, including Rajasthan, embarked on a significant initiative towards cleanliness. I express my gratitude to all citizens for turning the cleanliness campaign into a mass movement.
Friends,
Respected Bapu advocated for cleanliness, self-reliance, and holistic development. Over the past nine years, our nation has greatly expanded upon these values of Bapu. Today, the inauguration of projects worth 7,200 crore rupees in Chittorgarh reflects this commitment.
Friends,
An unprecedented campaign is underway to lay a gas pipeline network across the country to strengthen the foundation of a Gas Based Economy. Gas pipelines are being laid from Mehsana to Bathinda, and today marks the dedication of the Pali-Hanumangarh section. This expansion will foster industrial growth in Rajasthan, creating thousands of new jobs. It will also accelerate our campaign to deliver affordable gas to the kitchens of our sisters.
Friends,
Today, several crucial projects connected by railway and road infrastructure have also been inaugurated. These facilities will facilitate the lives of the people in Mewar, creating new employment opportunities. The establishment of a new campus for the IIIT in Kota will further solidify its identity as an education hub.
Friends,
Rajasthan possess a rich heritage from the past, strength of the present and promising opportunities for the future. This triad of strengths contributes to the nation's overall capability. The inauguration of the Nathdwara Tourist Interpretation and Cultural Centre has also taken place. This centre, along with the inclusion of Govind Dev ji Temple in Jaipur, Khatushyam ji Temple in Sikar, and Nathdwara in the tourism circuit, will boost the pride of Rajasthan and benefit the tourism industry.
Friends,
Near Chittorgarh lies the Sanwariya Seth Temple dedicated to Lord Krishna, a centre of our collective faith. Every year, millions of devotees visit to pay homage to 'Sanwariya Seth’ ji. This temple holds special significance among the business community as well. The Indian government has modernized facilities in the 'Sanwariya ji Temple under the Swadesh Darshan scheme. Crores of rupees have been spent to create several facilities, including water laser shows, a tourist facility centre, amphitheater, and cafeteria. I believe these will enhance the comfort of devotees.
Friends,
The development of Rajasthan is a top priority for the Indian government. We have focused on modern infrastructure such as expressways, highways, and railways in Rajasthan. Whether it is the Delhi-Mumbai Expressway or the Amritsar-Jamnagar Expressway, these projects will provide new energy to the logistics sector in Rajasthan. Recently, the Udaipur-Jaipur Vande Bharat train has also been inaugurated. Rajasthan is a crucial state benefiting from the Bharatmala project.
Friends,
The history of Rajasthan teaches us that we must progress with courage, glory, and development hand in hand. Present-day Bharat is moving forward with the same resolve. We are dedicated to building a developed Bharat with ‘Sabka Prayas’ (collective efforts). The development of those areas and classes which were left behind or marginalized in the past is now a priority of the country. Thus, the Aspirational District Program has been continuing successfully over the past five years. Rajasthan, including various districts in Mewar, is being developed under this program. The central government is now taking this program a step further by identifying and focusing on aspirational blocks and their rapid progress.
In the coming times, many blocks in Rajasthan will witness development under this program. The Vibrant Village program has also been initiated by the central government to prioritize the underprivileged. The bordering villages that were considered being the farthest for so many years are now being developed by recognising them as the first village. This is going to bring immense benefits to dozens of border villages in Rajasthan. I am going to speak on such issues in a more detailed and open manner after a few minutes because it is enjoyable to discuss such issues in an open conversation. Here there are some constraints. Therefore, I will have a detailed discussion there. I wish speedy success to our resolutions for the development of Rajasthan. With this wish, I extend hearty congratulations to the residents of Mewar for the numerous new projects.
Thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.