Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple developmental projects worth more than Rs 13,500 crore in Mahbubnagar, Telangana
Lays foundation stone of important road projects related to Nagpur – Vijayawada Economic Corridor
Dedicates to nation, road project related to Hyderabad – Visakhapatnam Corridor developed under Bharatmala Pariyojana
Lays foundation stone and dedicates to nation, key Oil and Gas pipeline projects
Flags off inaugural Hyderabad (Kacheguda) – Raichur – Hyderabad (Kacheguda) train service
Announces the formation of the National Turmeric Board by the Central Government for benefit of turmeric farmers of Telangana
Economic corridor to open many avenues for the youth of Hanamkonda, Mahabubabad, Warangal and Khammam districts
900 crore to be spent on new Sammakka-Sarakka Central Tribal University
01 OCT 2023 3:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation, multiple developmental projects worth more than Rs 13,500 crore in Mahbubnagar, Telangana today. The development projects include important sectors like road, rail, petroleum and natural gas and higher education. During the programme, the Prime Minister also flagged off a train service through video conferencing.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined the advent of the festive season and said that the passage of Nari Shakti Vandan Adhiniyam in the Parliament had established the spirit of Shakti Puja before the onset of Navratri.
The Prime Minister expressed happiness in laying the foundation stone of many road connectivity projects today which will transform life in the region. Nagpur – Vijayawada Economic Corridor will ease transportation and business in Telangana, Andhra Pradesh and Maharashtra. Giving a push to trade, tourism and industry in these states. He informed that key economic hubs have been identified in the corridor, including 8 Special Economic Zone, 5 Mega food parks, 4 fishing seafood clusters, 3 pharma and medical clusters and 1 textiles cluster. This will open many avenues for the youth of Hanamkonda, Mahabubabad, Warangal and Khammam districts.
The Prime Minister highlighted the need for rail and road connectivity for a land-locked state like Telangana for taking the goods manufactured here to the ports. He said many key economic corridors of the country are passing through Telangana. All these will become a medium to connect the state with the East and West Coast. The Suryapet-Khammam section of the Hyderabad Visakhapatnam corridor will also help in this. It will help in reaching the East Coast. Besides, logistics costs of industries and businesses will also be reduced. The railway line being built between Jaklair and Krishna section will also be very important for the people here, he said.
The Prime Minister announced the formation of the National Turmeric Board by the Central Government for the benefit of turmeric farmers of Telangana. He underlined that the National Turmeric Board will focus on value addition to the supply chain and help in infrastructure improvement for the farmers. Prime Minister Modi congratulated all the turmeric-growing farmers from Telangana and the entire nation on the formation of the National Turmeric Board.
Speaking about the recent developments around the world in the energy and energy security sector, the Prime Minister highlighted that the Government has secured energy not only for the industries but also for the household. He gave the example of an increase in the number of LPG cylinders from 14 crores in 2014 to 32 crores in 2023 and also mentioned the recent reduction in gas prices. “Government is giving impetus to the expansion of the LPG distribution network in the country”, the Prime Minister said as he noted that the Hassan-Cherlapalli LPG Pipeline Project will play a crucial role in providing energy security to people in the region. He also touched upon laying the foundation stone for the Multiproduct Petroleum Pipeline between Krishnapatnam to Hyderabad which will help in the creation of thousands of direct and indirect jobs in Telangana.
Earlier, the Prime Minister inaugurated many buildings at the Hyderabad Central University. The Central Government has given Hyderabad University the status of ‘Institution of Eminence’ and provided special funding. The Prime Minister announced, “The Government of India is going to establish a Central Tribal University in Mulugu district. This university will be named after the revered tribal goddesses Sammakka-Sarakka. About Rs 900 crore will be spent on Sammakka-Sarakka Central Tribal University.” Shri Modi congratulated the people of Telangana for this Central Tribal University.
Governor of Telangana, Ms Tamilisai Soundararajan, Union Minister Shri G Kishan Reddy and Member of Parliament, Shri Bandi Sanjay Kumar were present on the occasion among others.
Background
In a step that will provide impetus to the Prime Minister’s vision of the development of modern road infrastructure across the country, foundation stone and dedication to the nation of multiple road projects were done during the programme. The Prime Minister laid the foundation stone of key road projects that are part of Nagpur – Vijayawada Economic Corridor. The projects include - 108 km long ‘four-lane access controlled Greenfield highway from Warangal to Khammam section of NH-163G’ and 90 km long ‘four-lane access controlled greenfield highway from Khammam to Vijayawada section of NH-163G. These road projects will be developed at a total cost of about Rs 6400 crores. The projects will reduce travel distance between Warangal and Khammam by about 14 km; and between Khammam and Vijayawada by about 27 km.
The Prime Minister dedicated to the nation a road project - ‘four laning of 59 km long Suryapet to Khammam section of NH-365BB’. Built at a cost of about Rs 2,460 crore, the project is a part of Hyderabad – Visakhapatnam Corridor and is developed under Bharatmala Pariyojana. It will also provide better connectivity to Khammam district and coastal regions of Andhra Pradesh.
During the project, the Prime Minister dedicated ‘37 Kms of Jaklair – Krishna New Railway Line’. Built at a cost of more than Rs 500 crore, the new rail line section brings areas of the backward district of Narayanpet for the first time onto the Railway Map. The Prime Minister also flagged off the inaugural Hyderabad (Kacheguda) – Raichur – Hyderabad (Kacheguda) train service from Krishna station via video conferencing. The train service will connect Hyderabad, Rangareddy, Mahabubnagar, and Narayanpet districts in Telangana with Raichur district in Karnataka. The service will provide first-time rail connectivity to several new areas in the backward districts of Mahabubnagar and Narayanpet, benefiting students, daily commuters, labourers, and the local handloom industry in the region.
In line with the Prime Minister’s vision of improving logistics efficiency in the country, the foundation stone and dedication to the nation of important oil and gas pipeline projects were done during the programme. The Prime Minister dedicated to the nation ‘Hassan-Cherlapalli LPG Pipeline Project’. Built at a cost of about Rs 2170 crore, the LPG pipeline, from Hassan in Karnataka to Cherlapalli (suburb of Hyderabad), provides a safe, cost-efficient, and eco-friendly mode of LPG transportation and distribution in the region. He also laid the foundation stone of the ‘Multiproduct Petroleum Pipeline of Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL) from Krishnapatnam to Hyderabad (Malkapur)’. The 425-kilometer pipeline will be built at a cost of Rs 1940 crore. The pipeline will provide a safe, faster, efficient and environmentally friendly mode of petroleum products in the region.
The Prime Minister also inaugurated ‘five new buildings of University of Hyderabad’ i.e. School of Economics; School of Mathematics & Statistics; School of Management Studies; Lecture Hall Complex – III; and Sarojini Naidu School of Arts & Communication (Annexe). The upgradation of infrastructure at the University of Hyderabad is a step towards providing improved facilities and amenities to the students and faculty.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তেলঙ্গানাগী মাহবুবনাগরদা লুপা করোর ১৩,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
নাগপুর-বিজয়ৱারা ইকোনোমিক কোরিদোরগা মরী লৈনবা লম্বীগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ভারতমালা পরিয়োজনাগী মখাদা হায়দ্রবাদ-বিশাখাপত্নম কোরিদোরগা মরী লৈনবা লম্বীগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
মরুওইবা থাউ অমসুং গ্যাস পাইপলাইন প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
হায়দ্রবাদ(কাচেগুরা)-রাইচুর-হায়দ্রবাদ(কাচেগুরা) ত্রেন চেনবা হৌবা লমথাখ্রে
তেলঙ্গানাগী য়াইঙং থাবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা কেন্দ্র সরকারনা নেসনেল তর্মেরিক বোর্দ শেম্লে হায়না লাউথোক্লে
ইকোনোমিক কোরিদোরনা হনামকোন্দা, মাহবুবাবাদ, ৱারঙ্গাল অমসুং খাম্মাম জিলাশিংগী নহারোলশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি
অনৌবা সাম্মাক্কা-সারাক্কা সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতি শানবা লুপা করোর ৯০০ চাদিং তৌরগনি
01 OCT 2023 3:40PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তেলঙ্গানাগী মাহবুবনাগরদা লুপা করোর ১৩,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা লম্বী,রেল, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস অমসুং অৱাংবা থাক্কী লাইরিক-লাইশুগী হিরমশিং য়াওরি। থৌরম মনুংদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ত্রেন অমসু লমথাখ্রে ।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সংসদতা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখিবা অসিনা নবরাত্রি হৌদ্রিঙৈদা শক্তি পুজাগী থৌনা লৈহল্লে।
লমদম অসিগী পুন্সি মহিংদা অওনবা পুরক্কদবা লম্বীগী প্রোজেক কয়া ঙসি উরেপ-উয়ুং তম্বদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি। নাগপুর-বিজয়ৱারা ইকোনোমিক কোরিদোরনা তেলঙ্গানা, অন্ধ্র প্রদেস অমসুং মহারাস্ত্রাদা চৎথোক-চৎশিন অমসুং ললোন-ইতিক নুংঙাইহল্লগনি। হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা ললোন-ইতিক, তুরিজম অমসুং উদোগ হেন্না চাউখৎহল্লগনি। মহাক্না হায়খি কোরিদোর অসিদা মরুওইবা শেন-থুমগী মফমশিং মশক খঙদোক্লে। মফমশিং অদুগী মনুংদা স্পিসিএল ইকোনোমিক জোন ৮, মেগা ফুদ পার্ক ৫, ফিসিং সিফুদ ক্লস্তর ৪, ফার্মা অমসুং মেদিকেল ক্লস্তর ৩ অমসুং তেক্সতাইল ক্লস্তর ১ য়াওরি। মসিনা হনামকোন্দা, মাহবুবাবাদ, ৱারঙ্গাল অমসুং খাম্মাম জিলাশিংগী নহারোলশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্য অসিদা শাবা পোৎ-চৈশিং হিথাংফমশিং ফাওবা পুনবা সমুদ্রগা শম্নদবা তেলঙ্গানাগুম্বা রাজ্য অমদা রেল অমসুং লম্বী অসি য়াম্না মরুওই। লৈবাক অসিগী মরুওইবা ইকোনোমিক কোরিদোরশিং তেলঙ্গানা ফাউদুনা চৎলি। হায়রিবা কোরিদোরশিং অসি রাজ্য অসিগা নোংপোক অমসুং নোংচুপকী সমুদ্র মপানশিংগা শম্ননবা পাম্বৈ অমা ওইগনি। মসিদা হায়দ্রবাদ বিশাখাপত্নম কোরিদোরগী সুরয়াপেত-খাম্মাম সেক্সন্না মতেং পাংগনি। মসিনা নোংপোক থংবা সমুদ্র মপান য়ৌবদা মতেং পাংগনি। মসিগী মথক্তা, উদোগশিং অমসুং ললোন-ইতিকশিংগী পোৎ-চৈ পুথোক-পুনশিনগী চাদিং হন্থহনগনি। জাকলায়র অমসুং কৃষ্ণ সেক্সনগী মরক্তা শেমগৎলিবা রেলৱে লাইন্না মফম অসিগী মীয়ামগী য়াম্না মরুওইবা লাইন ওইগনি।
তেলঙ্গানাগী য়াইঙং থাবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা কেন্দ্র সরকারনা নেসনেল তর্মেরিক বোর্দ শেম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি নেসনেল তর্মেরিক বোর্দনা সপ্লাই চেন্দা মগুন হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং চঙগনি অমসুং লৌমীশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি। নেসনেল তর্মেরিক বোর্দ শেম্বদা তেলঙ্গানাগী য়াইঙং থাবা লৌমীশিং অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি।
হন্দক মালেম শীনবা থুংনা ইনর্জি অমসুং ইনর্জি সেকুরিতি সেক্তরদা চাউখৎলক্লিবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা উদোগশিং খক্তগী নত্তনা য়ুমশিংগীসু ইনর্জি ৱাৎহন্দ্রে। ২০১৪দা এল.পি.জি সিলিন্দর করোর ১৪ পীরম্বদগী হৌজিক ২০২৩দা সিলিন্দর করোর ৩২ পীরে অমসুং হন্দক গ্যাসকী মমলশু হন্থরে। লৈবাক অসিদা এল.পি.জি ফংহনবগী থবক পাংথোক-চাউথোক্নবা সরকারনা অকনবা থবক পায়খৎলি। লমদম অসিগী মীয়ামদা ইনর্জি মতিক চানা ফংহনবদা হাসান-চেরলাপাল্লি এল.পি.জি পাইপলাইন্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
কৃষ্ণপত্নমদগী হায়দ্রবাদ ফাওবগী মরক্তা মল্তিপ্রদক পেত্রোলিয়ম পাইপলাইন শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তম্বা অসিনা তেলঙ্গানাদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক লিশিং কয়া ফংহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা পীখি।
মসিগী মমাঙদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়দ্রবাদ সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতিদা বিল্দিং কয়া শঙ্গাখি। কেন্দ্র সরকারনা হায়দ্রবাদ য়ুনিভর্সিতি অসি ‘ইন্সতিতুসন ওফ ইমিনেন্স’ ওইনা শকখঙলে অমসুং অখন্নবা শেনফমশিং পীরে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মুলুগু জিলাদা ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতি অমা লিংখৎলগনি। য়ুনিভর্সিতি অসি ত্রাইবেল লাইরেম্বী সাম্মাক্কা-সারাক্কাগী মমিং থোনগনি। অনৌবা সাম্মাক্কা-সারাক্কা সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতি শানবা লুপা করোর ৯০০ চাদিং তৌরগনি। সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতি অসিগীদমক শ্রী মোদীনা তেলঙ্গানাগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা তেলঙ্গানাগী রাজ্যপাল তামিলিসাই সাউন্দারারাজন, য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জি কিসন রেদ্দি অমসুং এম.পি শ্রী বন্দি সঞ্জয় কুমার য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
থৌরম মনুংদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং মীয়ামদা কৎথোকপা অসি লৈবাক শীনবা থুংনা মতমগা চুনবা লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমদা ইনোৎ পীনবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা নাগপুর-বিজয়ৱারা ইকোনোমিক কোরিদোরগা মরী লৈনবা লম্বীগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐ-163Gগী ৱারঙ্গলদগী খাম্মাম ফাওবগী কিমি ১০৮ শাংবা ফোর লেন এসেস কন্ত্রোল গ্রিনফিল্দ হায়ৱে অমসুং এন.ঐ-163Gগী খাম্মামদগী বিজয়ৱারা ফাওবগী কিমি ৯০ শাংবা ফোর লেন এসেস কন্ত্রোল গ্রিনফিল্দ হায়ৱে য়াওরি। হায়রিবা লম্বীগী প্রোজেকশিং অসি লুপা করোর ৬৪০০ রোম চঙনা শেমগৎকদবনি। প্রোজেকশিং অসিনা ৱারঙ্গল অমসুং খাম্মাম অনিগী মরক্কী অরাপ্পা কিমি ১৪ অমসুং খাম্মাম অমসুং বিজয়ৱারা অনিগী মরক্কী অরাপ্পা কিমি ২৭ রোম হন্থহনগনি।
এন.ঐচ-365BBগী সুরয়াপেত্তগী খাম্মাম ফাওবগী কিমি ৫৯ শাংবা লম্বী লেন মরি ওনখৎপগী লম্বীগী প্রোজেক অমা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। হায়দ্রবাদ-বিশাখাপত্নম কোরিদোরগী শরুক অমা ওইনা প্রোজেক অসি লুপা করোর ২৪৬০ চঙনা শেমগৎপনি অমসুং মসি ভারতমালা পরিয়োজনাগী মখাদা পায়খৎপনি। মসিনা খাম্মাম জিলাদগী অন্ধ্র প্রদেসকী সমুদ্র মপানগী লমদমশিংদা হেন্না নুংঙাইবা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেন্না পীগনি।
থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা কিমি ৩৭ শাংবা জাকলায়র-কৃষ্ণ নিউ রেলৱে লাইন মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। লুপা করোর ৫০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা অনৌবা রেল লাইন অসিনা নরায়ানপেত জিলাগী চাউখৎত্রিবা মফমশিং অহানবা ওইনা রেলৱেগী মেপ্তা য়াওহল্লগনি। ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা কৃষ্ণ স্তেসন্দগী প্রধান মন্ত্রীনা হায়দ্রবাদ(কাচেগুরা)-রাইচুর ত্রেন চেনবা হৌবা লমথাখ্রে। ত্রেন সর্বিস অসিনা তেলঙ্গানাগী হায়দ্রবাদ, রঙ্গরেদ্দি, মহাবুবনাগর, নরায়ানপেত জিলাশিংগা কর্নাতকাগী রাইচুর জিলাগা শম্নহনগনি। মসিনা মহাবুবনাগর অমসুং নরায়ানপেত জিলাশিংগী চাউখৎত্রিবা অনৌবা মফমশিং অহানবা ওইনা ত্রেন য়ৌদুনা মহৈরোয়শিং, নোংমগী চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা মীওইশিং, শিন্মীশিং অমসুং লমদম অদুগী ইয়োংগী উদোগতা কান্নবা পীরগনি।
লৈবাক অসিদা লোজিস্তিক্স ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগী শরুক অমা ওইনা, থৌরম মনুংদা মরুওইবা থাউ অমসুং গ্যাস পাইপলাইন প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ‘হাসান-চেরলাপাল্লি এল.পি.জি পাইপলাইন প্রোজেক’ মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। কর্নাতকাগী হাসানদগী চেরলাপাল্লি(হায়দ্রবাদগী সবঅর্বান) ফাওবা লুপা করোর ২১৭০ চঙনা পায়খৎপা এল.পি.জি পাইপলাইন অসিনা লমদম অসিদা অশোই-অঙাম থোকহন্দনা, মমল হোঙনা অমসুং অকোয়বগী ফিবম কাইহন্দনা এল.পি.জি পুবা অমসুং য়েন্থোকপা ঙমহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা কৃষ্ণপত্নমদগী হায়দ্রবাদ(মালকাপুর) ফাওবগী ভারত পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেৎকী মল্তি-প্রদক পেত্রোলিয়ম পাইপলাইনগী উরেপ-উয়ুং তমখি। কিমি ৪২৫ শাংবা পাইপলাইন অসি লুপা করোর ১৯৪০ চঙনা পায়খৎকদবনি। মসিনা লমদম অসিদা অশোই-অঙাম থোকহন্দনা, য়াম্না য়াংনা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম কাইহন্দনা পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়দ্রবাদ য়ুনিভর্সিতিগী বিল্দিং মঙা হায়বদি স্কুল ওফ ইকোনোমিক্স; স্কুল ওফ মেথেমেতিক্স; স্কুল ওফ মেনেজমেন্ত স্তদিজ; লেকচর হোল কমপ্লেক্স- III অমসুং সোরোজিনি নাইদু স্কুল ওফ আর্তস এন্দ কম্মুনিকেসন(এন্নেক্স)শু শঙ্গাখি। হায়দ্রবাদ য়ুনিভর্সিতিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা অসি মহৈরোয়শিং অমসুং ফেকলতিদা অফবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি।