Prime Minister's Office
PM addresses closing ceremony of Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav 2023 in Varanasi, Uttar Pradesh
Inaugurates 16 Atal Awasiya Vidyalayas
“Efforts like Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav strengthen the cultural vibrancy of this ancient city”
With the blessings of Mahadev, Kashi is scripting unprecedented dimensions of development”
“Kashi and culture are the two names of the same energy”
“Music flows in every corner of Kashi, after all, this is the city of Natraj himself
“When I came here in 2014, the dream of development and heritage of Kashi that I had imagined is now slowly coming true”
“Varanasi has been a center of learning for centuries due its all inclusive spirit”
“I want the culture of tourist guides to flourish in Kashi and Tourist Guides of Kashi to be the most respected in the world”
23 SEP 2023 5:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the closing ceremony of Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav 2023 at Rudraksh International Cooperation and Convention Centre in Varanasi, Uttar Pradesh today. On the occasion, the Prime Minister inaugurated 16 Atal Awasiya Vidyalayas built across Uttar Pradesh at a cost of about Rs 1115 crores. Shri Modi also launched the portal for the registration of Kashi Sansad Khel Pratiyogita. He also handed over the prizes to the winners of Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav. The Prime Minister also interacted with the students of Atal Awasiya Vidyalayas before the event.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the respect for Kashi has continuously grown with the blessings of Lord Mahadev and the policies for the city are reaching new heights. The Prime Minister highlighted the contributions of Kashi in the success of the G20 Summit and mentioned that those who visited the city have taken back with them the service, flavours, culture and music of Kashi. He said that the success of the G20 Summit is owed to the blessing of Lord Mahadev.
He said that with the blessings of Mahadev, Kashi is scaling unprecedented dimensions of development. Talking about the international cricket stadium for which he laid the foundation stone today in Varanasi and the dedication of 16 Atal residential schools, Prime Minister Modi congratulated the people of Kashi, Uttar Pradesh and the families of the Shramiks.
The Prime Minister emphasized that his vision for the development of Kashi as an MP of this constituency since 2014 is finally becoming a reality. He applauded the vast participation in the Kashi Sanskritik Mahotsav and expressed gratitude for getting the opportunity to connect with various talents of the region. Noting that this was only the first edition of the Mahotsav, the Prime Minister informed that approximately 40,000 artists took part and millions of visitors thronged the venue to witness it. He expressed confidence that the Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav will create a new identity for itself in the coming times with the support of the people. The Prime Minister said that Kashi is becoming a center of attraction for tourists around the world.
Shri Modi said that Kashi and culture are the two names of the same energy and Kashi has the distinction of being the cultural capital of India. He said it is natural that music flows in every corner of the city, after all, this is the city of Natraj himself. Acknowledging Mahadev as the source of all art forms, the Prime Minister said that these art were developed and put into a system by ancient sages like Bharat Muni. Citing local festivals and celebrations, the Prime Minister said that everything in Kashi is steeped in music and arts.
The Prime Minister highlighted the glorious classical music culture of the city and the regional songs and mentioned that the city is an amalgamation of musical instruments like tabla, shehnai, sitar, sarangi and veena. He underlined that Varanasi has preserved the musical styles of Khyal, Thumri, Dadra, Chaiti and Kajri for centuries, and also the Guru-Shishya tradition which has kept the melodious soul of India alive for generations. The Prime Minister also mentioned the Teliya Gharana, Piyari Gharana and the musicians of Ramapura Kabirchowra Muhalla, and said that Varanasi has produced many greats in music that have left a mark on the global stage. The Prime Minister also expressed gratitude for getting the opportunity to interact with several great musicians from Varanasi.
Referring to the portal of Kashi Saansad Khel Pratiyogita which was launched today, the Prime Minister said that whether it is Khel Partiyogita or the Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav, it is just the beginning of new traditions in Kashi. He announced that now Kashi Sansad Gyan Pratiyogita will also be organized now. “Effort is to increase awareness about the culture, cuisine, and art of Kashi”, he said. “Kashi Sansad Gyan Pratiyogita will be organized in rural and urban areas of Kashi at different levels.”
The Prime Minister said the people of the city are the most knowledgeable people about Kashi, and every resident is a true brand ambassador of Kashi. In order to equip them to communicate this knowledge properly, the Prime Minister proposed to strengthen the system of quality tourist guides who could describe the city properly. For this, he said a Kashi Saansad Tourist Guide competition will also be organized. “I want to do this because I want the world to know about my Kashi. I want the Tourist Guides of Kashi to be the most respected in the world”, he said.
Underlining that many scholars from across the world visit Kashi to learn Sanskrit, the Prime Minister informed that Atal Awasiya Vidyalays have been inaugurated today at the cost of Rs 1100 crores while keeping this belief in mind. He emphasized that these schools have been inaugurated to impart quality education to the kids of those who belong to weaker sections of the society including shramiks. “Children of those who lost their lives during the Covid pandemic will be admitted to these schools at zero fees”, the Prime Minister remarked. He highlighted that facilities for music, arts, crafts, technology and sports apart from the usual courses will also be made available. The Prime Minister mentioned the development of 1 lakh Eklavya Residential Schools for the tribal society. “With the New Educational Policy, the government has completely transformed the thinking. Schools are becoming modern and classes are becoming smart”, he said. Shri Modi highlighted the PM Shri campaign to modernize thousands of schools in the country with the help of modern technology.
The Prime Minister acknowledged the full cooperation of the people of Kahsi in all his endeavours for the city.
Referring to the budget that is available to all the states for taking care of children of migrant labour, Shri Modi said that many states used these funds for electorally opportunistic purposes while Uttar Pradesh, under Chief Minister Yogi ji has used it for the future of children from the poor sections of society. The Prime Minister praised the students of the residential school for their confidence. “Mark my words, within the next 10 years you will see the glory of Kashi coming out of these schools”, he concluded.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Ministers from the Government of Uttar Pradesh were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister’s vision to strengthen the cultural vibrancy of Kashi has led to the conceptualization of Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav. The Mahotsav witnessed the participation of more than 37,000 persons across 17 disciplines who displayed their skills in singing, instrumental playing, nukkad natak, dancing etc. The meritorious participants will get a chance to showcase their cultural skills during the programme at Rudraksh International Cooperation and Convention Centre.
With an aim to further enhance access to quality education, 16 Atal Awasiya Vidyalaya across Uttar Pradesh built at a cost of about Rs 1115 crores have been started exclusively for children of labourers, construction workers and orphans affected due to the COVID-19 pandemic with an aim to provide quality education and help in holistic development of children. Each school is constructed in an area of 10-15 acres with classrooms, sports ground, recreational areas, a mini auditorium, hostel complex, mess and residential flats for staff. These residential schools intend to eventually accommodate 1,000 students each.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୩ ଉଦଯାପିତ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀ ଠାରେ କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୩ ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
୧୬ଟି ଅଟଳ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ କଲେ ଉଦଘାଟନ
“କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ଭଳି ଉଦ୍ୟମ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ନଗରୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ବାତାବରଣକୁ ମଜଭୁତ କରିବ”
“ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁ କାଶୀର ବିକାଶର ଗତି ଅଭୂତପୂର୍ବ ହୋଇଛି”
“କାଶୀ ଓ ସଂସ୍କୃତି ଏକା ଶକ୍ତିର ଦୁଇଟି ନାମ”
“କାଶୀର କୋଣେ ଅନୁକୋଣ ସଂଗୀତର ଧାରା ପ୍ରବାହିତ, କାରଣ ଏହା ସ୍ୱୟଂ ନଟରାଜଙ୍କ ନଗରୀ”
“ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ୨୦୧୪ରେ ଏଠାକୁ ଆସିଲି କାଶୀର ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ନେଇ ମୁଁ ଯାହା ଭାବିଥିଲି ତାହା ଆସ୍ତେ ଆସ୍ତେ ସତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି”
“ସାମଗ୍ରିକ ଉତ୍ସାହ ଯୋଗୁ ବାରଣାସୀ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଜ୍ଞାନପ୍ରାପ୍ତିର କେନ୍ଦ୍ର ରହି ଆସିଛି”
“ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ସଂସ୍କୃତି କାଶୀରେ ବିକଶିତ ହେବା ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଓ କାଶୀର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମ୍ମାନ ପାଇବ”
23 SEP 2023 5:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୨୩-୦୯-୨୦୨୩) ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀର ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ ଓ ଅଧିବେଶନ କେନ୍ଦ୍ରରେ କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୩ର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମିତ ୧୬ଟି ଅଟଳ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କାଶୀ ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପୋର୍ଟାଲ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବର ବିଜେତାଗଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଗରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଭୁ ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁ କାଶୀ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି ଓ ନଗରୀ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଣୀତ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଶିଖର ଛୁଇଁଛି । ଜି-୨୦ର ଶିଖର ବୈଠକ ପାଇଁ କାଶୀର ଅବଦାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ନଗରୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାର ସେବା, ମାଧୁର୍ଯ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ସଂଗୀତ ଦ୍ୱାରା ଆବିଭୂତ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି ଓ ଜି-୨୦ର ସଫଳତା ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବଳରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁ କାଶୀ ବିକାଶର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ହାସଲ କରିଛି । ସେ ବାରଣାସୀରେ ଆଜି ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କ୍ରିକେଟ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମ୍ ଓ ୧୬ଟି ଅଟଳ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କାଶୀର ଜନସାଧାରଣ ଓ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହା ଠାରୁ କାଶୀର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ତାଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଶେଷରେ ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେଇଛି । ସେ କାଶୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବରେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପ୍ରତି ସମର୍ଥନ ଜଣାଇବା ସହ ସେ ଅଞ୍ଚଳ ବିଭିନ୍ନ ମେଧା ସହ ପରିଚିତ ହୋଇଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହା ମହୋତ୍ସବର ପ୍ରଥମ ଭାଗ ହୋଇଥିବା ତଥା ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର କଳାକାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଓ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିଦର୍ଶକ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ଯୋଗୁ କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହାର ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । କାଶୀ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ଓ ସଂସ୍କୃତି ଏକ ଶକ୍ତିର ଦୁଇଟି ନାମ ଓ କାଶୀ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ ହେବାର ଗୌରବ ହାସଲ କରିଛି । ନଗରୀର କୋଣେ ଅନୁକୋଣେ ସଂଗୀତର ସ୍ରୋତ ବହିଚାଲେ ଓ ଏହା ମଧ୍ୟ ନଟରାଜଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ନଗରୀ । ସମସ୍ତ କଳା ଓ କୃତିର ଉତ୍ସ ବୋଲି ମହାଦେବଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭରତ ମୁନିଙ୍କ ଭଳି ଋଷିଗଣ କଳାର ସ୍ୱରୂପକୁ ବିକଶିତ କରାଇଥିଲେ । କାଶୀରେ ସବୁ ଜିନିଷରେ ସଂଗୀତ କଳାର ଛାପ ରହିଛି ।
ନଗରୀ ଗୌରବମୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନଗରୀଟି ତବଲା, ସାହାନାଇ, ସୀତାର, ସାରଙ୍ଗୀ ଓ ବୀଣାର ସମାହାର ବୋଲି କହିଥିଲେ । ବାରାଣାସୀ, ଖୟାଲ, ଠୁମରୀ, ଦାଦ୍ରା, ଚଇତି ଓ କଜରୀ ଭଳି ସଂଗୀତ ଧାରା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ସାଇତି ରଖିଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ମଧୁୁର ଆତ୍ମା କୁହାଯାଉଥିବା ଗୁରୁ-ଶିଷ୍ୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଉଜ୍ଜୀବିତ କରି ରଖିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲିୟ ଘରାନା, ପିଆରୀ ଘରାନା ଓ ରାମପୁର କବୀର ଚୌରା ମୋହଲ୍ଲାର ସଂଗୀତସାଧକ ଗଣଙ୍କ ଯୋଗୁ ବାରାଣାସୀ ବିଶ୍ୱରେ ନାମ କମାଇଥିବା ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ସାଧକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ବାରାଣାସୀର କେତେକ ମହାନ ସଂଗୀତଜ୍ଞ ସହ ମତ ବିନିମୟ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଆଜି ଉଦଘାଟିତ କାଶୀ ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ପୋର୍ଟାଲକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉ ବା କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ଏହା କାଶୀର ନୂତନ ପରମ୍ପରାର ଅୟମାରମ୍ଭ ମାତ୍ର । ବର୍ତ୍ତମାନ କାଶୀ ସଂସଦ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହେବ । “କାଶୀର ସଂସ୍କୃତି, ଖାଦ୍ୟପେୟ ଓ କଳାକୁ ନେଇ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ହୋଇଛି । କାଶୀ ସଂସଦ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କାଶୀର ଉଭୟ ଗ୍ରାମ ଓ ସହରରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ହେବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ନଗରୀର ଜନସାଧାରଣ ଖୁବ୍ ଜ୍ଞାନୀ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିବାସୀ କାଶୀର ବାର୍ତ୍ତାବହ ସଦୃଶ । ସେମାନଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସଠିକ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଯାତ୍ରୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଅଧିକ ଗୁଣବାନ କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ କାଶୀ ସଂସଦ ଯାତ୍ରୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହେବ । “ମୁଁ ତାହା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କାରଣ ମୋ କାଶୀ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ୱବାସୀ ଅବଗତ ହୁଅନ୍ତୁ, ତାହା ହିଁ ମୁଁ ଚାହେଁ । କାଶୀର ଯାତ୍ରୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ବିଶ୍ୱରେ ସମ୍ମାନିତ ହେବା ମୁଁ ଚାହେଁ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୱାନ କାଶୀ ସଂସ୍କୃତ ଶିକ୍ଷା କରିବାକୁ ଆସନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ମନରେ ରଖି ଆଜି (୨୩-୦୯-୨୦୨୩) ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଅଟଳ ଆବସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ସମେତ ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ଶ୍ରେଣୀର ପିଲାମାନେ ଯେପରି ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । “କୋଭିଡ୍ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ନିଜର ମାତାପିତାଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବିନା ଦେୟାର ପଢ଼ିପାରିବେ ।” ସଂଗୀତ, କଳା, କାରୁକଳା, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମଧ୍ୟ ନିୟମିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ଛାଡ଼ି ଏଥିରେ ରହିବ । ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । “ନୂନତ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ସହ ସରକାର ଭାବନାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି । ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ହେବା ସହ ଶ୍ରେଣୀଗୁଡ଼ିକ କୁଶଳ ହେଉଛି ।” ପିଏମ ଶ୍ରୀ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ବିଦ୍ୟାଳୟର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଜରିଆରେ ହେଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
କାଶୀ ନଗରୀର ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ନଗରବାସୀଙ୍କ ଆକୁଣ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ବଜେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାବେଳେ, କେତେକ ରାଜ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସୁବିଧା ହେଉଥିବା ଉଦେଶ୍ୟରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଯୋଗୀ ଜୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀତ୍ୱ କାଳରେ ସମାଜର ଗରୀବ ଶ୍ରେଣୀର ପିଲାଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏହା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ନିଜର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । “ମୋ କଥାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କର, ଆଗାମୀ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣମାନେ ଦେଖିବେ ଏହିସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ କାଶୀ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିବେ” ବୋଲି କହି ସେ ଅଭିଭାଷଣର ଅନ୍ତ ଘଟାଇଥିଲେ ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଓ ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି-
କାଶୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ମଜଭୁତୀକରଣ ନିମନ୍ତେ କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ୧୭ଟି ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀରୁ ୩୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କ କର୍ମ ନିପୁଣତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ୧୬ଟି ଅଟଳ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏ ବାବଦ ୧୧୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଶ୍ରମିକ, ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକ ଓ ବାପା ମାଆ ଛେଉଣ୍ଡ (କୋଭିଡ-୧୯) ଯୋଗୁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରି ସେମାନଙ୍କ ସର୍ବାଙ୍ଗୀଣ ବିକାଶ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ୧୦ରୁ ୧୫ ଏକର ପରିମିତ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ତିଆରି ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଶ୍ରେଣୀ ଗୃହ, ଖେଳ ପଡ଼ିଆ, ଅଡିଟୋରିୟମ, ଛାତ୍ରାବାସ ଓ କର୍ମଚାରୀ ଆବାସସ୍ଥଳୀମାନ ରହିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅନ୍ୟୁନ ଏକ ହଜାର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ପଢ଼ିପାରିବେ ।