Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the International Lawyers’ Conference at Vigyan Bhawan in New Delhi
23 SEP 2023 1:50PM by PIB Delhi
Chief Justice of Bharat, Shri D.Y. Chandrachud ji, Union Law Minister and my colleague Shri Arjun Ram Meghwal ji, Lord Chancellor of the UK, Mr Alex Chalk, Attorney General, Solicitor General, and all the esteemed judges of the Supreme Court, Chairman and members of the Bar Council, representatives from various countries, delegates from states, and respected ladies and gentlemen!
Meeting renowned figures from the legal fraternity worldwide and having the opportunity to be in their presence is a delightful experience for me. People from all parts of Bharat are present here today. The Lord Chancellor of England and the delegates from the Bar Associations of England are also among us for this conference. Representatives from Commonwealth and African countries are participating as well. In a way, this International Lawyers' Conference has become a symbol of Bharat's sentiment of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (the world is one family). I warmly welcome all the international guests who have come to attend this event in Bharat. I extend special congratulations to the Bar Council of India, which is wholeheartedly fulfilling the responsibility of organizing this event.
Friends,
The legal fraternity of any country plays a significant role in its development. In Bharat, for years, the judiciary and the Bar have been the guardians of the legal system in the country. I want to convey something special to our foreign guests here today. Just a short while ago, Bharat celebrated 75 years of its independence, and legal professionals played a crucial role in this fight for freedom. In the struggle for independence, many lawyers left their legal practices to join the national movement. Our revered Father of the Nation, Mahatma Gandhi, the chief architect of our Constitution, Babasaheb Ambedkar, the country’s first President, Dr. Rajendra Prasad, the country’s first Prime Minister, Pandit Jawaharlal Nehru, the country’s first Home Minister, Sardar Vallabhbhai Patel, and many other great personalities during the time of independence were lawyers themselves be it Lokmanya Tilak or Veer Savarkar. This means that the experience of legal professionals strengthened the foundation of independent Bharat. And today, as the world's trust in Bharat continues to grow, Bharat’s impartial and independent judicial system also plays a significant role in that trust.
Today, this conference is taking place at a time when Bharat has witnessed several historic decisions. Just a day ago, the Parliament of the country passed a law reserving 33 percent of seats for women in both the Lok Sabha and Vidhan Sabhas (State Assemblies). The Nari Shakti Vandan Adhiniyam will chart a new direction and bring new energy to women-led development in Bharat.
Just a few days ago, the world saw glimpses of our democracy, demography, and our diplomacy during the historic G20 Summit. A month ago, on this very day, Bharat became the first country in the world to reach near the South Pole of the moon. Brimming with confidence from these achievements, Bharat is working diligently towards its goal of a developed country by 2047. To achieve this goal, Bharat undoubtedly needs a strong, impartial, and independent judicial system as its foundation. I believe that the International Lawyers' Conference will prove to be very beneficial for Bharat in this direction. I hope that all nations can learn from each other's best practices during this conference.
Friends,
In the 21st century, we live in a deeply connected world. Every legal mind or institution is highly vigilant about its jurisdiction. However, there are many forces against which we are fighting that do not care about borders or jurisdictions. And when threats are global, the approach to dealing with them should also be global. Whether it's cyber terrorism, money laundering, artificial intelligence, or its misuse, there are many issues where cooperation requires a global framework. It's not merely a matter for any one government or administration. To address these challenges, the legal frameworks of different countries need to come together, just as we collaborate for air traffic control. No one says, 'Your laws are yours, and my laws are mine, and I don't care.' In that case, no plane will land anywhere. Everyone adheres to common rules and regulations, protocols. In the same way, we need to establish a global framework in various domains. The International Lawyers' Conference should undoubtedly delve into this direction, and give a new direction to the world.
Friends,
An important topic of discussion at this conference is Alternate Dispute Resolution (ADR), as Tushar ji has elaborated upon. Along with the increasing complexity of commercial transactions, ADR is gaining momentum worldwide. I've been informed that this conference will extensively cover this subject. In Bharat, we have had a tradition of resolving disputes through Panchayats for centuries; it's ingrained in our culture. Our government has also enacted the Mediation Act to formalize this informal system. Additionally, the system of Lok Adalats (People's Courts) in Bharat has been a significant means of resolving disputes. I recall that during my tenure as Chief Minister in Gujarat, the cost of resolving an average case was only 35 paise until justice was delivered. This system is prevalent in our country. In the past six years, approximately 7 lakh cases have been resolved in Lok Adalats.
Friends,
Another significant aspect of justice delivery, which is often not discussed enough, is the simplicity of language and law. Now, we are also contemplating presenting the law in two ways: one in the language that you all are familiar with, and another in a language that an ordinary person from our country can understand. An ordinary person should also consider the law as his own. We are making efforts and I am also trying to bring about this change. Even though the system has been ingrained in the same framework, it might take some time to reform it. But, I have the time, and I will continue working on it. The language in which laws are written and the language in which court proceedings take place play a significant role in ensuring justice. In the past, drafting any law used to be very complex. However, as a government, as I said earlier, we are striving to simplify it as much as possible and make it available in as many languages of the country as we can. We are sincerely working in that direction.
You must have seen the Data Protection Law. We have also started the process of simplification in that, and I firmly believe that it will be convenient for the common person with those definitions. I believe that this is a significant change in the judicial system of the country. I had once publicly commended Justice Chandrachud ji because he said that from now on, the operative part of a court judgment will be made available in the language of the litigant. Look, it took 75 years even for this small step, and I had to intervene in it too. I would also like to congratulate the Supreme Court of India for translating its judgments into many local languages. This will greatly help the common people of the country. Half the illness gets cured if a doctor talks to his patient in his language. Here, we have similar progress to make.
Friends,
We should continuously work on improving legal procedures through technology, reforms, and new judicial practices. Technological advancements have created significant avenues for the judiciary system. In fact, technological advancements have given a tremendous boost to our trade, investment, and commerce sectors. Therefore, individuals associated with the legal profession should also embrace these technological reforms. I hope that the International Lawyers' Conference will be instrumental in increasing the confidence of legal systems worldwide. I extend my best wishes to everyone involved in this successful program. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত অনুষ্ঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উকীল সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
23 SEP 2023 1:50PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ শ্ৰী ডিৱাই চন্দ্ৰচুড় মহোদয়, কেন্দ্ৰীয় আইন মন্ত্ৰী আৰু মোৰ সহযোগী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল মহোদয়, ব্ৰিটেইনৰ লৰ্ড চান্সেলৰ মিষ্টাৰ এলেক্স চক, এটৰ্নী জেনেৰেল, ছলিচিটৰ জেনেৰেল, আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ সকলো সন্মানীয় ন্যায়াধীশ, বাৰ কাউন্সিলৰ অধ্যক্ষ আৰু সদস্যসকল, বিভিন্ন দেশ আৰু ৰাজ্যৰ প্ৰতিনিধিসকল আৰু সন্মানীয় ভদ্ৰমহিলাসকল!
বিশ্বজুৰি আইনী ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ বিখ্যাত ব্যক্তিসকলক লগ পোৱা আৰু তেওঁলোকৰ উপস্থিতিত থকাৰ সুযোগ পোৱাটো মোৰ বাবে এক আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা। আজি ইয়াত ভাৰতৰ সকলো প্ৰান্তৰ লোক উপস্থিত হৈছে। এই সন্মিলনৰ বাবে ইংলেণ্ডৰ লৰ্ড চান্সেলৰ আৰু ইংলেণ্ডৰ বাৰ এছ’চিয়েশ্যনৰ প্ৰতিনিধিসকলো আমাৰ মাজত আছে। কমনৱেলথ আৰু আফ্ৰিকান দেশৰ প্ৰতিনিধিয়েও অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এক প্ৰকাৰ এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উকীল সন্মিলন ভাৰতৰ ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ (পৃথিৱী এক পৰিয়াল) আৱেগৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা সকলো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অতিথিক মই উষ্ম আদৰণি জনাইছো। এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজনৰ দায়িত্ব সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে পালন কৰা ভাৰতীয় বাৰ কাউন্সিললৈ বিশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ আইনী ভ্ৰাতৃত্ববোধে ইয়াৰ উন্নয়নত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে। ভাৰতত বছৰ বছৰ ধৰি ন্যায়পালিকা আৰু বাৰ দেশৰ আইনী ব্যৱস্থাৰ ৰক্ষক হৈ আহিছে। আজি ইয়াত আমাৰ বিদেশী অতিথিসকলৰ মাজত কিবা এটা বিশেষ কথা ক'ব বিচাৰিছো। মাত্ৰ কিছু সময়ৰ আগতে ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছিল, আৰু স্বাধীনতাৰ এই যুঁজত আইনী পেছাদাৰীসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। স্বাধীনতাৰ সংগ্ৰামত বহু অধিবক্তাই নিজৰ আইনী পদ্ধতি এৰি জাতীয় আন্দোলনত যোগদান কৰে। আমাৰ শ্ৰদ্ধাৰ জাতিৰ পিতা মহাত্মা গান্ধী, আমাৰ সংবিধানৰ মুখ্য প্ৰণেতা বাবাছাহেব আম্বেদকাৰ, দেশৰ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰপতি ড° ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদ, দেশৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী পণ্ডিত জৱাহৰলাল নেহৰু, দেশৰ প্ৰথম গৃহমন্ত্ৰী চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল, আৰু স্বাধীনতাৰ সময়ত আন বহু মহান ব্যক্তিত্ব যেনে লোকমান্য তিলকে হওক বা বীৰ সাৱৰকাৰেই হওক নিজেই উকীল আছিল। অৰ্থাৎ আইনী পেছাদাৰীসকলৰ অভিজ্ঞতাই স্বতন্ত্ৰ ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰি তুলিলে। আৰু আজি ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বৰ আস্থা বাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে ভাৰতৰ নিৰপেক্ষ আৰু স্বতন্ত্ৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাইও সেই আস্থাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে।
আজি এই সন্মিলন এনে এটা সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে যেতিয়া ভাৰতে কেইবাটাও ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। মাত্ৰ এদিন পূৰ্বে দেশৰ সংসদে লোকসভা আৰু বিধান সভা (ৰাজ্য বিধানসভা) উভয়তে ৩৩ শতাংশ আসন মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষিত কৰি আইন প্ৰণয়ন কৰিছিল। নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়মে ভাৰতৰ মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বাবে এক নতুন দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ লগতে নতুন শক্তি কঢ়িয়াই আনিব।
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে ঐতিহাসিক জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত বিশ্বই আমাৰ গণতন্ত্ৰ, জনগাঁথনি, আৰু আমাৰ কূটনীতিৰ আভাস দেখিছিল। এমাহ আগতে আজিৰ দিনটোতে ভাৰত চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুৰ ওচৰলৈ যোৱা পৃথিৱীৰ প্ৰথমখন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল। এই কৃতিত্বসমূহৰ পৰা আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি থকা ভাৰতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত দেশৰ লক্ষ্যৰ দিশত অধ্যৱসায়ীভাৱে কাম কৰি আছে।এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ভাৰতক নিঃসন্দেহে ভেটি হিচাপে এক শক্তিশালী, নিৰপেক্ষ, আৰু স্বতন্ত্ৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজন। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উকীল সন্মিলনে এই দিশত ভাৰতৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হ’ব। আশাকৰোঁ এই সন্মিলনৰ সময়ত সকলো দেশে ইখনে সিখনৰ উত্তম পদ্ধতিৰ পৰা শিকিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত আমি গভীৰভাৱে সংযুক্ত পৃথিৱীত বাস কৰিছো। প্ৰতিটো আইনী মন বা প্ৰতিষ্ঠানে নিজৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ প্ৰতি অত্যন্ত সজাগ। অৱশ্যে এনে বহু শক্তি আছে যাৰ বিৰুদ্ধে আমি যুঁজি আছো যিয়ে সীমান্ত বা ন্যায়িক ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব নিদিয়ে। আৰু যেতিয়া ভাবুকিসমূহ বিশ্বব্যাপী হয়, তেতিয়া ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ পন্থাও বিশ্বব্যাপী হ’ব লাগে। চাইবাৰ সন্ত্ৰাসবাদে হওক বা ধন সৰবৰাহে হওক বা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই হওক, বা ইয়াৰ অপব্যৱহাৰে হওক, বহু বিষয় আছে য’ত সহযোগিতাৰ বাবে বিশ্বব্যাপী কাঠামোৰ প্ৰয়োজন। এয়া কেৱল কোনো এখন চৰকাৰ বা প্ৰশাসনৰ কথা নহয়। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ বিভিন্ন দেশৰ আইনী কাঠামোসমূহ একত্ৰিত হোৱাটো প্ৰয়োজন, ঠিক যেনেকৈ আমি বিমান পৰিবহণ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে সহযোগিতা কৰোঁ। কোনেও নকয়, 'তোমাৰ আইন তোমাৰ, আৰু মোৰ নিয়ম মোৰ, আৰু মই একো গুৰুত্ব নিদিওঁ।' তেনে ক্ষেত্ৰত কোনো বিমান ক'তো অৱতৰণ কৰিব নোৱাৰিব। সকলোৱে সাধাৰণ নিয়ম-নীতি, প্ৰট’কল মানি চলে। একেদৰে আমি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত এক বিশ্বব্যাপী কাঠামো স্থাপন কৰিব লাগিব। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উকীল সন্মিলনে নিঃসন্দেহে এই দিশত গৱেষণা কৰা উচিত, আৰু বিশ্বক এক নতুন দিশ দিব লাগে।
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনত আলোচনাৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হৈছে বিকল্প বিবাদ নিষ্পত্তি (ADR), যিটো তুষাৰ জীয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰিছে। বাণিজ্যিক লেনদেনৰ জটিলতা বৃদ্ধিৰ লগতে বিশ্বজুৰি এডিআৰে গতি লাভ কৰিছে। মোক জনোৱা হৈছে যে এই সন্মিলনত এই বিষয়টো ব্যাপকভাৱে আলোচনা কৰা হ’ব। ভাৰতত আমাৰ যুগ যুগ ধৰি পঞ্চায়তৰ জৰিয়তে বিবাদ নিষ্পত্তিৰ পৰম্পৰা আছে; আমাৰ সংস্কৃতিত ই শিপাই আছে। আমাৰ চৰকাৰেও এই অনানুষ্ঠানিক ব্যৱস্থাটোক আনুষ্ঠানিক কৰাৰ বাবে মধ্যস্থতা আইন প্ৰণয়ন কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতত লোক আদালত (জন আদালত) ব্যৱস্থাই বিবাদ নিষ্পত্তিৰ এক উল্লেখযোগ্য মাধ্যম হৈ আহিছে। মোৰ মনত আছে যে গুজৰাটত মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মোৰ কাৰ্যকালত ন্যায় নোপোৱালৈকে গড় হিচাপত এটা গোচৰৰ সমাধানৰ খৰচ আছিল মাত্ৰ ৩৫ পইচা। আমাৰ দেশত এই ব্যৱস্থা প্ৰচলিত। বিগত ছবছৰত লোক আদালত প্ৰায় ৭ লাখ গোচৰৰ সমাধান হৈছে।
বন্ধুসকল,
ন্যায় প্ৰদানৰ আন এটা উল্লেখযোগ্য দিশ, যিটোৰ বিষয়ে প্ৰায়ে পৰ্যাপ্ত আলোচনা কৰা নহয়, সেয়া হ’ল ভাষা আৰু আইনৰ সৰলতা। এতিয়া, আমি আইনখনক দুটা ধৰণে উপস্থাপন কৰাৰ কথাও চিন্তা কৰিছোঃ এটা আপোনালোক সকলোৱে পৰিচিত ভাষাত, আৰু আনটো আমাৰ দেশৰ এজন সাধাৰণ ব্যক্তিয়ে বুজিব পৰা ভাষাত। এজন সাধাৰণ ব্যক্তিয়েও আইনক নিজৰ বুলি গণ্য কৰা উচিত। আমি প্ৰচেষ্টা চলাইছো আৰু মইও এই পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। যদিও ব্যৱস্থাটো একেটা কাঠামোতে শিপাই আছে, তথাপিও ইয়াৰ সংস্কাৰ কৰিবলৈ কিছু সময় লাগিব পাৰে। কিন্তু, মোৰ হাতত সময় আছে, আৰু মই ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰি যাম। যি ভাষাত আইন লিখা হয় আৰু যি ভাষাত আদালতৰ কাৰ্য্যবিধি সংঘটিত হয়, সেই ভাষাই ন্যায় নিশ্চিত কৰাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে। আগতে যিকোনো আইন খচৰা প্ৰস্তুত কৰাটো অতি জটিল আছিল। অৱশ্যে চৰকাৰ হিচাপে মই আগতে কোৱাৰ দৰে আমি ইয়াক যিমান পাৰি সৰল কৰি দেশৰ যিমান পাৰো ভাষাত উপলব্ধ কৰাৰ বাবে চেষ্টা চলাইছো। আমি আন্তৰিকতাৰে সেই দিশত কাম কৰি আছো।
আপোনালোকে নিশ্চয় তথ্য সুৰক্ষা আইনখন দেখিছে। আমি সেইখিনিতে সৰলীকৰণৰ প্ৰক্ৰিয়াটোও আৰম্ভ কৰিছো, আৰু সেই সংজ্ঞাবোৰৰ সৈতে সাধাৰণ মানুহৰ বাবে ই সুবিধাজনক হ’ব বুলি মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এয়া দেশৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন। মই এবাৰ ন্যায়াধীশ চন্দ্ৰচুড় জীক ৰাজহুৱাভাৱে প্ৰশংসা কৰিছিলোঁ কাৰণ তেওঁ কৈছিল যে এতিয়াৰ পৰা আদালতৰ ৰায়ৰ অপাৰেটিভ অংশটো বিবাদীজনৰ ভাষাত উপলব্ধ কৰা হ’ব। চাওক, এই সৰু পদক্ষেপটোৰ বাবেও ৭৫ বছৰ লাগিছিল, আৰু মইও ইয়াত হস্তক্ষেপ কৰিবলগীয়া হৈছিল। লগতে ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ে নিজৰ ৰায়দান বহু স্থানীয় ভাষালৈ অনুবাদ কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ সাধাৰণ জনসাধাৰণে যথেষ্ট সকাহ পাব। চিকিৎসকে নিজৰ ৰোগীৰ লগত নিজৰ ভাষাত কথা পাতিলে আধা বেমাৰ ভাল হয়।
বন্ধুসকল,
আমি প্ৰযুক্তি, সংস্কাৰ, আৰু নতুন ন্যায়িক পদ্ধতিৰ জৰিয়তে আইনী ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ ওপৰত অহৰহ কাম কৰা উচিত। প্ৰযুক্তিগত উন্নতিয়ে ন্যায়পালিকাৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে উল্লেখযোগ্য পথৰ সৃষ্টি কৰিছে। আচলতে প্ৰযুক্তিৰ উন্নতিয়ে আমাৰ বাণিজ্য, বিনিয়োগ, আৰু বাণিজ্য খণ্ডক এক প্ৰচণ্ড শক্তি দিছে। গতিকে আইনী বৃত্তিৰ সৈতে জড়িত ব্যক্তিসকলেও এই প্ৰযুক্তিগত সংস্কাৰসমূহ আকোৱালি লোৱা উচিত। মই আশা কৰিছো যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উকীল সন্মিলনে বিশ্বজুৰি আইনী ব্যৱস্থাৰ আস্থা বৃদ্ধিত সহায়ক হ’ব। এই সফল কাৰ্যসূচীৰ লগত জড়িত সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ।