ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଓକିଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 SEP 2023 1:50PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଶ୍ରୀ ଡି.ୱାଇ. ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଆଇନ ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଜୀ, ବ୍ରିଟେନର ଲର୍ଡ ଚାନ୍ସେଲର ଶ୍ରୀ ଆଲେକ୍ସ ଚାକ୍, ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲ, ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ବିଚାରପତି, ବାର୍ କାଉନସିଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି, ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ!
ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଇନ ଜଗତର ଜଣାଶୁଣା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଅନୁଭୂତି । ଆଜି ଏଠାରେ ଭାରତର ସବୁ ପ୍ରାନ୍ତର ଲୋକ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଇଂଲଣ୍ଡର ଲର୍ଡ ଚାନ୍ସେଲର ଏବଂ ବାର୍ ଆସୋସିଏସନ୍ ଅଫ୍ ଇଂଲଣ୍ଡର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀପାଇଁ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓକିଲ ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତର 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍' (ବିଶ୍ବ ଏକ ପରିବାର)ର ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି। ଭାରତରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ହୃଦୟରୁ ପୂରଣ କରୁଥିବାରୁ ମୁଁ ବାର୍ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ବିଶେଷ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେ କୌଣସି ଦେଶର ଆଇନଜୀବୀ ମାନେ ଏହାର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି । ଭାରତରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଓ ବାର୍ ଦେଶର ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ରକ୍ଷକ ହୋଇ ଆସୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଆମର ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆଇନଜୀବୀମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଅନେକ ଆଇନଜୀବୀ ନିଜର ଆଇନଗତ ଅଭ୍ୟାସ ଛାଡି ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ଆମର ସମ୍ମାନଜନକ ପିତା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ମୁଖ୍ୟ ଶିଳ୍ପୀ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ, ପଣ୍ଡିତ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ନିଜେ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ବୀର ସାବରକର ହୁଅନ୍ତୁ। ଅର୍ଥାତ୍ ଆଇନଜୀବୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା। ଆଉ ଆଜି ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ବଢୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତର ନିରପେକ୍ଷ ଓ ସ୍ୱାଧୀନ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସେହି ବିଶ୍ୱାସରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
ଆଜି, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି। ଠିକ୍ ଦିନକ ତଳେ ଦେଶର ସଂସଦ ଉଭୟ ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭା (ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା)ରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ଆସନ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ଆଇନ ପାରିତ କରିଥିଲା। ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଧାରଣ କରିବ ଏବଂ ଭାରତରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଆଣିବ ।
କିଛି ଦିନ ତଳେ ଐତିହାସିକ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ କୂଟନୀତିର ଝଲକ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଥିଲା। ମାସକ ତଳେ ଆଜିର ଦିନରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଭାବେ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ଏହି ସଫଳତାରୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏକ ଦୃଢ଼, ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହି ଦିଗରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓକିଲ ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମସ୍ତ ଦେଶ, ପରସ୍ପରର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମେ ଏକ ଗଭୀର ସଂଯୁକ୍ତ ଦୁନିଆରେ ରହୁଛୁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଇନଜୀବୀ କିମ୍ବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ନିଜ ଅଧିକାର କୁ ନେଇ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କ ରହିଛନ୍ତି। ତେବେ ଏମିତି ଅନେକ ଶକ୍ତି ଅଛି ଯାହା ବିରୋଧରେ ଆମେ ଲଢୁଛୁ ଯେଉଁମାନେ ସୀମା କିମ୍ବା ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବିପଦ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବା ଉଚିତ୍ | ସାଇବର ଆତଙ୍କବାଦ ହେଉ, ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ହେଉ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ହେଉ କିମ୍ବା ଏହାର ଅପବ୍ୟବହାର ହେଉ, ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ରହିଛି ଯେଉଁଠି ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହା କେବଳ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ସରକାର କିମ୍ବା ପ୍ରଶାସନର କଥା ନୁହେଁ। ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ଏକାଠି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯେପରି ଆମେ ଏୟାର ଟ୍ରାଫିକ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରୁଛୁ । କେହି ଯେମିତି କୁହନ୍ତି ନାହିଁ, 'ତୁମର ନିୟମ ତୁମର, ଏବଂ ମୋର ନିୟମ ମୋର, ଏବଂ ମୁଁ ଚିନ୍ତା କରେ ନାହିଁ। ଏପରି ସ୍ଥଳେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବିମାନ ଅବତରଣ କରିବ ନାହିଁ। ସମସ୍ତେ ସାଧାରଣ ନିୟମ, ପ୍ରୋଟୋକଲ କୁ ପାଳନ କରନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓକିଲ ସମ୍ମିଳନୀ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ଦିଗକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବା ଉଚିତ୍ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ହେଉଛି ବିକଳ୍ପ ବିବାଦ ସମାଧାନ (ଏଡିଆର), ଯାହା ତୁଷାର ଜୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ବାଣିଜ୍ୟିକ କାରବାରର ଜଟିଳତା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ, ଏଡିଆର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଛି । ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏହି ବିଷୟକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା ହେବ। ଭାରତରେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପଞ୍ଚାୟତ ମାଧ୍ୟମରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି। ଏହା ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଆମ ସରକାର ଏହି ଅନୌପଚାରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତରେ ଲୋକ ଅଦାଲତ (ପିପୁଲ୍ସ କୋର୍ଟ) ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିବାଦର ସମାଧାନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାରାହାରି ମାମଲାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ମାତ୍ର ୩୫ ପଇସା ଥିଲା । ଅର୍ଥାତ, ଆମ ଦେଶରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳିତ । ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ ଅଦାଲତରେ ପ୍ରାୟ ୭ ଲକ୍ଷ ମାମଲାର ସମାଧାନ ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନର ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ, ଯାହା ବିଷୟରେ ପ୍ରାୟତଃ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ ନାହିଁ, ତାହା ହେଉଛି ଭାଷା ଏବଂ ଆଇନର ସରଳତା । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ ଆଇନକୁ ଦୁଇଟି ଉପାୟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରୁଛୁ: ଗୋଟିଏ ସେହି ଭାଷାରେ ଯାହା ସହିତ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପରିଚିତ, ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ଏପରି ଭାଷାରେ ଯାହା ଆମ ଦେଶର ଜଣେ ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତି ବୁଝିପାରିବେ । ଜଣେ ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଆଇନକୁ ନିଜର ବୋଲି ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଯଦିଓ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମାନ ଢାଞ୍ଚାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ତଥାପି ଏହାର ସଂସ୍କାର ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ଲାଗିପାରେ। କିନ୍ତୁ, ମୋ ପାଖରେ ସମୟ ଅଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ଉପରେ କାମ ଜାରି ରଖିବି । ଯେଉଁ ଭାଷାରେ ଆଇନ ଲେଖାଯାଏ ଏବଂ ଯେଉଁ ଭାଷାରେ ଅଦାଲତକାର୍ଯ୍ୟ ହୁଏ ତାହା ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଅତୀତରେ କୌଣସି ଆଇନର ଡ୍ରାଫ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜଟିଳ ଥିଲା। ତଥାପି, ଏକ ସରକାର ଭାବରେ, ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ଆମେ ଏହାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସରଳ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଦେଶର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ । ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଆପଣ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ। ଆମେ ଏଥିରେ ସରଳୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଏବଂ ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ, ସେହି ସଂଜ୍ଞା ସହିତ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସୁବିଧାଜନକ ହେବ | ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହା ଦେଶର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବେ ଜଷ୍ଟିସ୍ ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲି କାରଣ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ ଅଦାଲତରାୟର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବିବାଦୀ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଦେଖ, ଏହି ଛୋଟ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ୭୫ ବର୍ଷ ଲାଗିଥିଲା ଏବଂ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବାକୁ ପଡିଲା । ଏହାର ରାୟକୁ ଅନେକ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ । ଯଦି ଜଣେ ଡାକ୍ତର ତାଙ୍କ ରୋଗୀଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କ ଭାଷାରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ଅଧା ରୋଗ ଭଲ ହୋଇଯାଏ । ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ସମାନ ପ୍ରଗତି କରିବାର ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ସଂସ୍କାର ଏବଂ ନୂତନ ନ୍ୟାୟିକ ଅଭ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ । ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବାସ୍ତବରେ, ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି । ତେଣୁ ଆଇନ ବୃତ୍ତି ସହ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଷୟିକ ସଂସ୍କାରକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓକିଲ ସମ୍ମିଳନୀ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହି ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the International Lawyers’ Conference at Vigyan Bhawan in New Delhi
23 SEP 2023 1:50PM by PIB Delhi
Chief Justice of Bharat, Shri D.Y. Chandrachud ji, Union Law Minister and my colleague Shri Arjun Ram Meghwal ji, Lord Chancellor of the UK, Mr Alex Chalk, Attorney General, Solicitor General, and all the esteemed judges of the Supreme Court, Chairman and members of the Bar Council, representatives from various countries, delegates from states, and respected ladies and gentlemen!
Meeting renowned figures from the legal fraternity worldwide and having the opportunity to be in their presence is a delightful experience for me. People from all parts of Bharat are present here today. The Lord Chancellor of England and the delegates from the Bar Associations of England are also among us for this conference. Representatives from Commonwealth and African countries are participating as well. In a way, this International Lawyers' Conference has become a symbol of Bharat's sentiment of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (the world is one family). I warmly welcome all the international guests who have come to attend this event in Bharat. I extend special congratulations to the Bar Council of India, which is wholeheartedly fulfilling the responsibility of organizing this event.
Friends,
The legal fraternity of any country plays a significant role in its development. In Bharat, for years, the judiciary and the Bar have been the guardians of the legal system in the country. I want to convey something special to our foreign guests here today. Just a short while ago, Bharat celebrated 75 years of its independence, and legal professionals played a crucial role in this fight for freedom. In the struggle for independence, many lawyers left their legal practices to join the national movement. Our revered Father of the Nation, Mahatma Gandhi, the chief architect of our Constitution, Babasaheb Ambedkar, the country’s first President, Dr. Rajendra Prasad, the country’s first Prime Minister, Pandit Jawaharlal Nehru, the country’s first Home Minister, Sardar Vallabhbhai Patel, and many other great personalities during the time of independence were lawyers themselves be it Lokmanya Tilak or Veer Savarkar. This means that the experience of legal professionals strengthened the foundation of independent Bharat. And today, as the world's trust in Bharat continues to grow, Bharat’s impartial and independent judicial system also plays a significant role in that trust.
Today, this conference is taking place at a time when Bharat has witnessed several historic decisions. Just a day ago, the Parliament of the country passed a law reserving 33 percent of seats for women in both the Lok Sabha and Vidhan Sabhas (State Assemblies). The Nari Shakti Vandan Adhiniyam will chart a new direction and bring new energy to women-led development in Bharat.
Just a few days ago, the world saw glimpses of our democracy, demography, and our diplomacy during the historic G20 Summit. A month ago, on this very day, Bharat became the first country in the world to reach near the South Pole of the moon. Brimming with confidence from these achievements, Bharat is working diligently towards its goal of a developed country by 2047. To achieve this goal, Bharat undoubtedly needs a strong, impartial, and independent judicial system as its foundation. I believe that the International Lawyers' Conference will prove to be very beneficial for Bharat in this direction. I hope that all nations can learn from each other's best practices during this conference.
Friends,
In the 21st century, we live in a deeply connected world. Every legal mind or institution is highly vigilant about its jurisdiction. However, there are many forces against which we are fighting that do not care about borders or jurisdictions. And when threats are global, the approach to dealing with them should also be global. Whether it's cyber terrorism, money laundering, artificial intelligence, or its misuse, there are many issues where cooperation requires a global framework. It's not merely a matter for any one government or administration. To address these challenges, the legal frameworks of different countries need to come together, just as we collaborate for air traffic control. No one says, 'Your laws are yours, and my laws are mine, and I don't care.' In that case, no plane will land anywhere. Everyone adheres to common rules and regulations, protocols. In the same way, we need to establish a global framework in various domains. The International Lawyers' Conference should undoubtedly delve into this direction, and give a new direction to the world.
Friends,
An important topic of discussion at this conference is Alternate Dispute Resolution (ADR), as Tushar ji has elaborated upon. Along with the increasing complexity of commercial transactions, ADR is gaining momentum worldwide. I've been informed that this conference will extensively cover this subject. In Bharat, we have had a tradition of resolving disputes through Panchayats for centuries; it's ingrained in our culture. Our government has also enacted the Mediation Act to formalize this informal system. Additionally, the system of Lok Adalats (People's Courts) in Bharat has been a significant means of resolving disputes. I recall that during my tenure as Chief Minister in Gujarat, the cost of resolving an average case was only 35 paise until justice was delivered. This system is prevalent in our country. In the past six years, approximately 7 lakh cases have been resolved in Lok Adalats.
Friends,
Another significant aspect of justice delivery, which is often not discussed enough, is the simplicity of language and law. Now, we are also contemplating presenting the law in two ways: one in the language that you all are familiar with, and another in a language that an ordinary person from our country can understand. An ordinary person should also consider the law as his own. We are making efforts and I am also trying to bring about this change. Even though the system has been ingrained in the same framework, it might take some time to reform it. But, I have the time, and I will continue working on it. The language in which laws are written and the language in which court proceedings take place play a significant role in ensuring justice. In the past, drafting any law used to be very complex. However, as a government, as I said earlier, we are striving to simplify it as much as possible and make it available in as many languages of the country as we can. We are sincerely working in that direction.
You must have seen the Data Protection Law. We have also started the process of simplification in that, and I firmly believe that it will be convenient for the common person with those definitions. I believe that this is a significant change in the judicial system of the country. I had once publicly commended Justice Chandrachud ji because he said that from now on, the operative part of a court judgment will be made available in the language of the litigant. Look, it took 75 years even for this small step, and I had to intervene in it too. I would also like to congratulate the Supreme Court of India for translating its judgments into many local languages. This will greatly help the common people of the country. Half the illness gets cured if a doctor talks to his patient in his language. Here, we have similar progress to make.
Friends,
We should continuously work on improving legal procedures through technology, reforms, and new judicial practices. Technological advancements have created significant avenues for the judiciary system. In fact, technological advancements have given a tremendous boost to our trade, investment, and commerce sectors. Therefore, individuals associated with the legal profession should also embrace these technological reforms. I hope that the International Lawyers' Conference will be instrumental in increasing the confidence of legal systems worldwide. I extend my best wishes to everyone involved in this successful program. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.